Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kristy378

14.3.2021 16:43
Kristy378

XXX.XXX.32.192

Ahoj, četla jsem několik článků na internetu a velmi mě zaujala, nicméně víme, že papír - v tomto případě internet snese všechno, a kvůli tomu se radši ptám tady na zkušenosti. Hledám parťáka pro každou špatnost, rekreační canicross a další fyzické aktivity, nechci cíleně cvičit, jen semtam nějakou blbinku, možná nějaké to čuchání. Zároveň ale chci i psa, který je vhodný k dětem, protože za jeho života možná přijdou. Se psy jsem začátečník, pracovala jsem zatím jen s koňmi. Pes by šel do bytu, čas je, žral by maso.

Jak jsou na tom lapinkoiry zdravotně? Dělají hodně hluku? Patří mezi seveřany, ale zároveň jsem se dočetla, že nemají lovecký pud. Je to opravdu pravda? Ocenila bych velmi kdybych se nemusela bát, že budu psa po odepnutí z vodítka hledat o 60 km dál jako některá jiná severské plemena. Dále bych preferovala kontaktního psa, což jsem se také někde dočetla, ale nejsou primitivní plemena většinou spíše odtažitá?

Byla bych vděčná, kdyby se někdo podělil o zkušenost s touto rasou. Ráda si přečtu cokoliv, co by mi je alespoň trochu přiblížilo, protože teď to na klubovky ani nějaké srazy úplně nevidím.

14.3.2021 22:44
assil

XXX.XXX.122.3

Canicross je OK, ale další cvičení na psychické vybití je nutné, dlouhé procházky taktéž.
K dětem jsou super a taky jsou hodně kontaktní.
Jsou tvrdohlavý a měkký v povaze, takže jako začátečník si budete muset pohlídat důslednost a to jak se psem zacházíte.
Lovecký pud nemají, ale spousta z nich má pořád herding instinct, který jim velí přihnat k paničce odbíhající zvířátka, tedy i srnky, zajíce a tak. Sice se za chvíli vrátí, ale stejně je nutný si to ohlídat.
Pokud se nechají, tak na procházkách mají velký akční rádius, holt Laponsko je rozlehlé.
Hlučné jsou docela dost, ale hodně jich žije v bytech, takže asi se na tom dá zapracovat, ale to neporadím, protože to neřeším.
Zdraví OK, nic zásadního, občas takový běžný věci oči, kyčle a Pompeho choroba, ale na tu se dá testovat.
Zkuste na FB skupinu Lapinkoira CZ.

Kristy378

14.3.2021 23:14
Kristy378

XXX.XXX.62.170

Procházky klidně v řádu hodin beru jako samozřejmost.

Psychicky - stačil by nosework, učení nějakých ne až tak užitečných blbinkek typu případně třeba něco z dogdancingu?

Lovecký pud - super, to jsem chtěla slyšet. Nemám v plánu nechat ho se bezprizorně pohybovat po okolí.

Díky moc za zkušenost a krásný večer <3

15.3.2021 06:42
conie

XXX.XXX.206.202

Máme vedle nás u sousedů 2 lapinky, pejska a fenku, oba jsou pohodoví, mazlící a muchlací k lidem, které si okouknou, tedy se venku na lidi nevrhají. Pes je méně snášenlivý s jinými samci, k fenkám bezproblémový, "galantní". Fenka si neznámých psů nevšímá, se známými je kámoška bez rozdílu pohlaví. Za plotem hlídají štěkáním, ale návštěvu, byť nezvanou, by spíš uvítali.

15.3.2021 10:03
assil

XXX.XXX.122.3

Kristy378 napsal(a):
Procházky klidně v řádu hodin beru jako samozřejmost.

Psychicky - stačil by nosework, učení nějakých ne až tak užitečných blbinkek typu případně třeba něco z dogdancingu?

Lovecký pud - super, to jsem chtěla slyšet. Nemám v plánu nechat ho se bezprizorně pohybovat po okolí.

Díky moc za zkušenost a krásný večer <3

Jj, učit cokoliv, používat interaktivní hračky, mají to rádi. Taky učím blbiny jako zvonění na zvonek, skořápky a tak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík