Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2021 01:19
petr 60

XXX.XXX.36.144

Budu si pořizovat štěně LR s PP, pejska. Již jsem jednoho měl, při převzatí měl obě varlátka, nikdo mě neupozornil, že bych jejich umístnění měl hlídat a když jsem zjistil, že mu jedno "odcestovalo" do bříška, tak už bylo pozdě a musel by na kastraci. Při vyšetření se ale zjistil daleko větší problém, zhoubný nádor v bříšku a musel jsem nechat pejska uspat.
U tohoto nového mu budu samozřejmě varlátka kontrolovat, ale nevím, co může zapříčinit, že se varlátko může vrátit do bříška a teda čeho se vyvarovat.
Pejska bych chtěl uchovnit. Źije s námi v domácnosti, bude na gauči určitě víc než já, žádný kotec.
Za vaše rady a názory budu jen rád.

16.3.2021 06:28
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

- nevím, co může zapříčinit, že se varlátko může vrátit do bříška a teda čeho se vyvarovat.

Je to dědičná vada.
https://nefritt.webnode.cz/zdravi/kryptorchismus/

https://search.seznam.cz/?q=kryptorchismus+u+psa&oq=kryptorchismus&aq=1&sourceid=szn-HP&thru=sug&su=kc&sgId=Tm9uZSAxNjE1ODcyNTg3LjUwNA%3D%3D

16.3.2021 09:38
petr 60

XXX.XXX.36.144

Já vím, že je to dědičné, ale vím o několika případech, kdy při odběru štěněte toto mělo normálně varlata sestoupla v šourku ale později majitelé zjistli, že je v šourku jen jedno. Samozřejmě chovatele se k tomu nezná, svádí to na majitelé, že zřejmě došlo k nějakému úrazu, při kterém se varle zatáhlo a že se vlastně majitel o psa řádně nestará, že na to nepřišel včas.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2021 09:46

Pak to bude asi o důkladném výběru chovatele ...

16.3.2021 09:49

Vím i o chovatelích, kteří si to dávají do smlouvy, že za to nezodpovídají. Jediná rada je u takového člověka nekupovat. Smlouva má být postavena tak, aby s ní souhlasily obě strany a ne že bude kupující tlačený do kouta.

16.3.2021 11:32
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Petr 60
V tom prvním odkazu to jasně vysvětlují.

Kdy jde u štěňat o kryporchismus?
Většinou, nikoli však vždy, bývá sestup varlat do šourku dokončen 10. - 14. den po porodu. Existují ovšem četné plemenné i individuální rozdíly.
V praxi se u štěňat hovoří o kryptorchismu, když sestup jednoho nebo obou varlat není dokončen do věku dvou měsíců.

Někdy mohou být již sestouplá varlata přechodně zatahována zpět do tříselného kanálu. Obvykle se v takovém případě dají mechanicky (jemnou masáží) vtáhnout zpět do šourku. Vyskytuje-li se však tato obtíž u psů starších dvou měsíců, hodnotí se v praxi také jako kryptorchismus.

Více zde: https://nefritt.webnode.cz/zdravi/kryptorchismus/

16.3.2021 13:57
Caty

XXX.XXX.252.18

rapotacka11 napsal(a):
Petr 60
V tom prvním odkazu to jasně vysvětlují.

Kdy jde u štěňat o kryporchismus?
Většinou, nikoli však vždy, bývá sestup varlat do šourku dokončen 10. - 14. den po porodu. Existují ovšem četné plemenné i individuální rozdíly.
V praxi se u štěňat hovoří o kryptorchismu, když sestup jednoho nebo obou varlat není dokončen do věku dvou měsíců.

Někdy mohou být již sestouplá varlata přechodně zatahována zpět do tříselného kanálu. Obvykle se v takovém případě dají mechanicky (jemnou masáží) vtáhnout zpět do šourku. Vyskytuje-li se však tato obtíž u psů starších dvou měsíců, hodnotí se v praxi také jako kryptorchismus.

Více zde: https://nefritt.webnode.cz/zdravi/kryptorchismus/

Dcera nedávno kupovala také LR a chovatelka ji při převzetí štěněte ukazovala sestouplá varlátka a vysvětlovala, že je musí kontrolovat a případně právě masáží vrátit. Koukala jsem jak blázen, to se dřív přece neřešilo, varlata buď sestoupila nebo ne.
Ale k tomu odkazu - tedy pokud by se ta varlata vracela a majitel je vmasíroval zpět do šourku, bylo by vše OK, na psovi by přece nikdo nic nepoznal a mohlo by se něm chovat, byť ten článek jasně říká, že to kryptorchismus je ....
K zadavateli - buďte v klidu, to snad ani není statisticky možné, aby se Vám to stalo 2x .....

16.3.2021 15:06
petr 60

XXX.XXX.36.144

Děkuji za podporu, také doufám, že to po druhé už vyjde.Ten úplně první labrador byl úplně bez problémů. Dožil se 14ti let. Druhý se dožil 7měsíců, pak mu zjistili veliký nádor v dutině břišní. Tomu se právě varle vrátilo do bříška a můžu se jen dohadovat, že ten nádor byl od toho varlete. Byla provedena jen operace, ne pitva. Tak snad u tohoto třetího to snad vijde, nad jsem si svojí dávku neštěstí již vybral.

16.3.2021 15:15

"Ale k tomu odkazu - tedy pokud by se ta varlata vracela a majitel je vmasíroval zpět do šourku, bylo by vše OK, na psovi by přece nikdo nic nepoznal a mohlo by se něm chovat, byť ten článek jasně říká, že to kryptorchismus je ....

A proto je kryptorchismus nekonečný příběh. I když má fena ve vrhu krypt. štěně, chovatel to nikde neprezentuje a fenu kryje dál.
Ono by vůbec bylo dobré, kdyby byla povinnost, předvést na svodu celý vrh. Utopie.
A tak se na klubových stránkách objevují jen úspěšné odchovy.

16.3.2021 15:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Ale k tomu odkazu - tedy pokud by se ta varlata vracela a majitel je vmasíroval zpět do šourku, bylo by vše OK, na psovi by přece nikdo nic nepoznal a mohlo by se něm chovat, byť ten článek jasně říká, že to kryptorchismus je ....

A proto je kryptorchismus nekonečný příběh. I když má fena ve vrhu krypt. štěně, chovatel to nikde neprezentuje a fenu kryje dál.
Ono by vůbec bylo dobré, kdyby byla povinnost, předvést na svodu celý vrh. Utopie.
A tak se na klubových stránkách objevují jen úspěšné odchovy.

Problem je v tom, že kdyby se postupovalo tak radikálně a všechno se z chovu vyřazovalo, tak by nebylo na čem chovat - co nevyhodíte proto, že se po tom ve vrhu vyskytl krypťák, tak vyhodíte proto, že vylítla dysplazka, zředěná barva, zuby nebo cokoliv jiného...

Pokud je problém v chovu tak hojně zastoupený a skrytě ho nesou feny, tak se proti tomu chovatelé nemůžou nijak účinně bránit předem, pak je potřeba zachovat zdravý rozum, naučit se s tím nějak pracovat, ale nedělat z toho žádnou apokalypsu.

Ano je to blbé, ale při dokastrování může i krypťák dělat novým majitelům, kteří nechtějí psa na výstavy a chov radost (narozdíl od psa s dysplazií, epkou, PRA apod)
Jen je potřeba, aby se k tomu chovatel už od začátku postavil čelem.

16.3.2021 17:53

ale při dokastrování může i krypťák dělat novým majitelům, kteří nechtějí psa na výstavy a chov radost

Jasně, měla jsem takového psa. Byl zlatíčko magoří. Byl kastrovaný docela pozdě, cca v 6ti letech a kastrace se na něm nijak neprojevila. Tím, že byl hodně temperamentní, tak netloustl a nelenivěl a povahově se taky nezměnil. ( Blízcí pomlouvali "bezmozek byl a bezmozek zůstal" - kecali ! )

Přidejte reakci

Přidat smajlík