Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Klára86

23.3.2021 22:59
Klára86

XXX.XXX.60.125

Dobrý den, jak moc velký vliv může mít kluzká podlaha (lino) v bytě na vývoj kloubů u štěněte? Resp. Jak moc může ovlivnit stupeň dysplazie?
Máme štěně německého ovčáka, nesmeka se stále, ale když začne lítat, tak se tomu nedá zabránit. Vím, že je vliv jednoznačně negativní, ale zase se mi nechce věřit, ze by každý, kdo má štěně na zimu doma na dlažbě/linu, měl čekat špatný výsledek RTG. Štěně je s PP, rodiče čistí.
Děkuju za názory.

23.3.2021 23:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

50%
Z hlediska vývoje kyčelního kloubu jsou nejkritičtější první 2 měsíce po narození, kdy kostní tkáň ještě zcela nenahradila chrupavčitý model kloubu, svaly a inervace se dosud dotváří, a tak síly zátěže působící na dosud měkké, plastické tkáně kyčelního kloubu mohou překročit jejich elastický limit. Následně pak vzniká laxita kloubu a ta zapříčiní nesourodost kloubních ploch a rozvoj dalších patologických procesů v kloubu.

+ genetika + výživa

23.3.2021 23:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Máme všude dlažbu, v jedné místnosti vinylovou podlahu. Pes vyrůstal jinde, tam byl i koberec, to neřeším. Ale fena "vyrůstala" na té dlažbě. Dlažbu měla i chovatelka - samozřejmě v ohrádce měli vetbedky, deky, atd... Ale když běhali po baráku, tak právě po dlažbě.

Snažila jsem co nejvíce pohybu přesměrovat ven, ale samozřejmě jsem štěně doma v pohybu nijak neomezovala, takže po té dlažbě normálně chodilo. Jen když si hráli třeba s druhým psem, tak jsem jim dávala na zem velkou silnou deku, nebo si hráli ve velkém pelechu. Moc jsem je nenechala lítat přes celý barák - to jsem je radši pustila na zahradu. Já jsem si se štěndem taky hrála na dece. Veškeré "lítací" hry se konaly venku, ale tak to nejen kvůli podlaze.

Fena má dělané RTG a má vše čisté... Ale není to NO.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.3.2021 07:17
Uživatel s deaktivovaným účtem

vliv může mít velký
snad by neměl být problém koupit levný koberec, naši mladí kupovali pro tento účel cosi z hornbachu

24.3.2021 08:12
janaa

XXX.XXX.10.173

Plovoucí podlaha je jedním z nejvíc rizikových faktorů. Malému štěněti ve vývoji to prostě klouzat nemůže a nemá, jinak si zaděláváte na průšvih. Jasný,můžete mít kliku a i tak z něj vyroste zdravý pes,nebo se to projeví a následujících xx let budete litovat,že jste na ten rok do bytu nedali pásy koberce,různě nepoložili vetbedky atd.

Přidejte reakci

Přidat smajlík