Australský ovčák

Prodám Australského ovčáka - CHS Magic Passoa zadá štěňátka australského ov...
Dohodou
Dobrý den,
plánuji si pořídit australského ovčáka. Nemám moc zkušenosti s gentikou. Mám seznam všech genetických onemocnění, na která se auo testují. Zatím jsem ale nenašla spojení, které by mělo úplně všechny testy. Dají se některé vypustit nebo se to nedá podceňovat? Předem děkuji za odpověď.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A co z toho "zdravotního průkazu" výčte, když je tam jen očkování a odčervení?
Myslela jsem spíše nějaké potvrzení že jsou v pohodě kloby,kosti, nemá například artrózu, jestli není epileptik... atd. Může toho být hodně. Máme bígla bez PP a byla to docela chyba protože není přesné co mu je ale na 99% epileptik. Takže všechno co jde tak ověřovat. I prostředí kde žijí, rodiče...
sport.cynology
napsal(a):
Myslela jsem spíše nějaké potvrzení že jsou v pohodě kloby,kosti, nemá například artrózu, jestli není epileptik... atd. Může toho být hodně. Máme bígla bez PP a byla to docela chyba protože není přesné co mu je ale na 99% epileptik. Takže všechno co jde tak ověřovat. I prostředí kde žijí, rodiče...
Od rtg na dysplazii i genetických testů na různé nemoci samozřejmě majitel psa oficiální protokoly má, ale na epku žádný test neexisuje. A artrózu může mít i pes s čistými rtg, po úraze nebo z nepříměřené zátěže - artróza totiž není nemoc jako taková, ale jen důsledek.
... a zdravotní průkaz neexistuje - psi mají buď očkovací průkaz nebo Euro pas (pet pas) a průkaz původu (rodokmen)
Chtít VŠECHNY testy po obou rodičích u australských ovčáků je (zbytečné) sci-fi.
Určitě bych chtěla vědět HSF4, CEA, PRA-Prcd (a to čisté), určitě vědět Mdr1 a DM aspoň u jednoho rodiče čistý (I když osobně bych preferovala čisté u obou). A ze solidní laboratoře.
U všeho ostatního by mi stačili (čisté) výsledky jednoho z rodičů, jde o nemoci které se můžou projevit jen v případě kdy jsou oba rodiče přenašeči, a zatížení je jeden pes z tisíců.
Taky SA kontrolována v 15 měsících je nic moc vypovídajícího.
Ale teda u australáků rozhodně neplatí že pes co má nejvíc (čistých) genetických výsledků má nejlepší zdravotní předpoklad.
Klidně mi pak napište jaké máte nároky, zkusím poradit vrhy nebo chovku.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.126.7
Evv
napsal(a):
Chtít VŠECHNY testy po obou rodičích u australských ovčáků je (zbytečné) sci-fi.
Určitě bych chtěla vědět HSF4, CEA, PRA-Prcd (a to čisté), určitě vědět Mdr1 a DM aspoň u jednoho rodiče čistý (I když osobně bych preferovala čisté u obou). A ze solidní laboratoře.
U všeho ostatního by mi stačili (čisté) výsledky jednoho z rodičů, jde o nemoci které se můžou projevit jen v případě kdy jsou oba rodiče přenašeči, a zatížení je jeden pes z tisíců.
Taky SA kontrolována v 15 měsících je nic moc vypovídajícího.
Ale teda u australáků rozhodně neplatí že pes co má nejvíc (čistých) genetických výsledků má nejlepší zdravotní předpoklad.
Klidně mi pak napište jaké máte nároky, zkusím poradit vrhy nebo chovku.
Ja bych naopak trvala na tom, aby oba rodice byli cisti i na MDR1 (a HSF4), i prenaseci mohou byt postizeni (neuplna dominance, neuplna penetrance).
Ostatni onemocneni se dedi jednoduse recesivne, tj. prenasec nebude postizeny.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.126.7
Evv
napsal(a):
Stejně tak můžou mít kataraktu psi co jsou HSF4 clear. 🤷🏻♀️
Já bych z toho základu chtěla čisté všechno.
Taktak, to HSF4 je krom te neuplne penetrance komplikovane jeste tim, ze spousta katarakt nema souvislost s HSF4.
Oba rodice cisti je samozrejme ideal, ale pro me je hodne dulezite to MDR1 - takze radsi primhourim oko treba u CEA a risknu, ze moje stene bude prenasec. Ale MDR1 chci ciste.