sííma

XXX.XXX.252.98
Dobrý den,
máme 10 týdenní štěně bígla .Pomalu ho na chvlku bereme na zahradu, kde se mu líbí. Ale to jen do chvíle, než k plotu přiběhnou sousedů 2 čivavy a začnou štěkat /dokážou to u desítky minut v kuse / . Štěně se jich bojí a jakmile se čivavy objeví a spustí štěkot , tak prchá .
Máte někdo nějakou radu, jak jeho strach překonat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

sííma
napsal(a):
Dobrý den,
máme 10 týdenní štěně bígla .Pomalu ho na chvlku bereme na zahradu, kde se mu líbí. Ale to jen do chvíle, než k plotu přiběhnou sousedů 2 čivavy a začnou štěkat /dokážou to u desítky minut v kuse / . Štěně se jich bojí a jakmile se čivavy objeví a spustí štěkot , tak prchá .
Máte někdo nějakou radu, jak jeho strach překonat?
Socializovat na psy.
To znamená, že štěně má potkávat co nejvíc hodných psů a seznamovat se s nima. Kontakt je důležitý. Venku, mimo zahradu, nebo i na zahradě, když si pozvete kámoše s hodným psem. S tím jste měli začít ideálně hned, jak jste si pejska přivezli.
Štěně nenechat prchat, ale ukázat mu, že ho umíte ochránit a že se u vás nemusí ničeho bát.
A vsadím se, že pokud ho doteď neberete mimo zahradu, je to proto, že vám to řekl veterinář. Mám pravdu?

Upřímně...štěně bych vzala na vodítko, aby nemohlo prchnout. Dřepla bych si s ním kousek od plotu, kde štěkají ty dvě "příšery" a dělala bych jakože nic, měla bych plno pamlsků, nějakou oblbenou hračku....já v klidu, ignorujíc ty štěkače a v klidu bych se věnovala svému štěňátku. Žádné chlácholení ve stylu "neboj se ty můj malej šumáčku....nebóój". Až by tohle štěně zvládlo, tak se kolem toho plotu projít. Prostě, aby vidělo, že ony sice za plotem dělají rambajz, ale že se nemusí být, že se k němu nedostanou.
A samozřejmě pěkně chodit ven poznávat svět, vyhýbat se tak max nějakým profláklým psím pláckům.
V deseti týdnech moje štěňata už mají za sebou prochajdy v přírodě...2x-3x týdně projdeme chvíli ve městě. My teda jdeme i do zoo, kouknout na zvířátka, ale primárně proto, že je tam hodně malých pobíhajících dětí, lidí, kočárky a u nás teda i lidi s pejskama....a teda i se štěňatama, protože nejsme jediní, komu přišlo jako dobrý nápad udělat socializační prochajdu v zoo (teď to bohužel nejde, zahrady jsou zavřené), ale uvádím to jako příklad.
Ono některá štěňata se nemusí tahat skoro nikam, protože jsou to malí suveréni, co zvládají skoro vše na první dobrou, ale můj názor je, že čím bojácnější pes, tím si musí ty situace víc ochodit.
Taky se svezeme MHD, i když mám auto, tak člověk nikdy neví a nehodlám zjistit následně, když bude potřeba, že se mi pes bojí vlézt do autobusu.
Jdeme se projít i kousek po cyklostezce, abychom omrkli kola a bruslaře.
sííma

XXX.XXX.252.98
jj, .. 30.3. jdem na 2. přeočkování ...vyplašila nás chovatelka i veterinář- ti nám vyloženě řekli - do té doby nechodit mezi psi ..max na zahradu , kde je bezpečno ...už se těšíme ven a mezi hodné pejsi ..i těch máme v okolí hodně .
Jinak díky za radu ..včera jsem s tomto duchu proběhlo odpoledne a bylo to o poznání lepší ..tedy za strany štěněte - čivavy měli amok stejný ;-)

sííma
napsal(a):
jj, .. 30.3. jdem na 2. přeočkování ...vyplašila nás chovatelka i veterinář- ti nám vyloženě řekli - do té doby nechodit mezi psi ..max na zahradu , kde je bezpečno ...už se těšíme ven a mezi hodné pejsi ..i těch máme v okolí hodně .
Jinak díky za radu ..včera jsem s tomto duchu proběhlo odpoledne a bylo to o poznání lepší ..tedy za strany štěněte - čivavy měli amok stejný ;-)
Ta rada nechodit ven je s prominutím úplně debilní. Jak říká sardullah, vyrovnané a odvážné štěně to možná nějak přežije, ale bázlivější štěně prostě potřebuje socializovat co nejdřív! Šikovnej chovatel štěňata vytáhne ven, do lesa, do města, ještě než je v 8 týdnech předá do rodin. A vy byste měli s bojínkem čekat pomalu do 11. týdne, přičemž první socializační období u pejsků je 6-12. týden života...
Poctivě socializovat je tisíckrát jednodušší, než zanedbanou socializaci dohánět.
Bertik005

XXX.XXX.214.24
Bývalí sousedi si kdysi pořídili ve zverimexu štěně pudlíka. Ohledně těchto rád štěně asi do 5 měsíců nebylo nikdy venku. Venčilo se na plínu a koukalo celý dny z okna. Když vylezlo ven mělo hrůzu i z vlastního stínu a co vím, tak celý život prožil ten pes se stažený ocasem mezi nohama a neustálým poskakováním ze strany na stranu. Byl to v jejich cca 40letech 1.pes a mysleli si, že dělají dobře.

napsal(a):
Ta rada nechodit ven je s prominutím úplně debilní. Jak říká sardullah, vyrovnané a odvážné štěně to možná nějak přežije, ale bázlivější štěně prostě potřebuje socializovat co nejdřív! Šikovnej chovatel štěňata vytáhne ven, do lesa, do města, ještě než je v 8 týdnech předá do rodin. A vy byste měli s bojínkem čekat pomalu do 11. týdne, přičemž první socializační období u pejsků je 6-12. týden života...
Poctivě socializovat je tisíckrát jednodušší, než zanedbanou socializaci dohánět.
Přesně tak. Denně koukám na videa jedné chovatelky GR, štěňata mají 7 týdnů, bere je na ulici a nechá hladit kolemjdoucími, nechá pozorovat slepice za plotem, na zahradě jsou denně a zkoumají různé věci, třeba popelnici. To je panečku socializace.

napsal(a):
Přesně tak. Denně koukám na videa jedné chovatelky GR, štěňata mají 7 týdnů, bere je na ulici a nechá hladit kolemjdoucími, nechá pozorovat slepice za plotem, na zahradě jsou denně a zkoumají různé věci, třeba popelnici. To je panečku socializace.
Já po očku sleduju odchovy holandských ovčáků Evy Štemberový, ta je bere do města, do obchoďáku, na eskalátory, do tramvaje, do zoo... podle toho, co je k dispozici a co se dá stihnout. A že teď měla dva vrhy tři týdny od sebe, celkem 20 štěňat, a stihla to se všemi.
aluska
napsal(a):
Mám 10ti týdenního jezevčíka. U mě je 2 týdny. U chovatelky byl s mámou a tetama, ke mě dorazil ke svému tátovi a dvěma tetám. Dovádí s nima na zahradě, ráno ho berem na krátkou do lesa, lidi vítá a mazlí , ostatní psy taky vítá, i velký
Ještě jsem zapoměla, že se mnou jezdí do práce, chodí se mnou do města a na jednání a na návštěvy

sííma
napsal(a):
Tak jasně, že vám to řeknou, oni se tím tak nějak kryjí, kdyby něco.
Já řeknu z vlastní zkušenosti....měla jsem jedno štěně, moje první fenka a taky jsme uposlechli rady veterináře a byla jen doma a na zahradě a bylo to taky jediné štěně, které se nakazilo parvovirózou.....prostě jsme jí dotáhli domů my, co já vím na botech?? třeba...
Feňule naštěstí přežila.
Chci tím říct, že ani když jsme se striktně pokynů drželi, tak jsme štěně neochránili.
Od té doby jsem vychovala další 4 štěňata a ty jdou ven mimo pozemek hned druhý den....jeden den přivezeme, necháme rozkoukat, zvyknout si a druhý den už tradá, i kdyby to mělo být jen na 15 minut.
Navíc, když nebudu vůbec brát v úvahu nějakou socializaci, tak si myslím, že by člověk měl maximálně využít čas, kdy se štěně ještě tzv. drží máminy sukně...tudíž nového páníčka a může teda chodit na volno, tam kde je to bezpečné a můžeme položit základ nácviku přivolání.......