Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

LucF

3.4.2021 15:19
LucF

XXX.XXX.42.96

Dobrý den, moc prosím o radu.
Náš 6lety leonberger začal kulhat na pravou zadní nožičky, mysleli jsme vazy. Dnes jsme s nim byli na RTG a jsme úplně v šoku, prý rakovina kostí a nedá se to operovat. Chtěla bych znát více názorů, posílám foto, prosím o vás názor a prognózu, děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2021 15:32

Měla jsem berńáka,nekulhal,jednou běžel a přiskákal o třech.Nad kolenem nad hlavicí mu kost praskla.Nechali jsme ho uspat.Kdyby jsme ho nechtěli nechat uspat,tak říkal vet,že by to trvalo tak 3 měsíce než by odešel.Teď jsme měli tibetskou dogu,také začal kulhat na zadní nohu,ukázalo se ,ža má rakovinu uprostřed stehenní kosti.Od začátku kulhání do uspání to trvalo půl roku.Pak už by se trápil.Záleží na tom,jak rychle to bude postupovat a jak dlouho při jeho váze kost vydrží.

3.4.2021 16:17

naše první doga začala kulhat chvíli po šestém roce. Za 4 měsíce jsme ji nechali uspat, když z RTG vyplynula možnost akutní zlomeniny stehenní kosti... Osteosarkom je mrcha - rychlá a jistá...

3.4.2021 16:21
lupus4

XXX.XXX.205.61

LucF napsal(a):
Náš 6lety leonberger začal kulhat na pravou zadní nožičky, mysleli jsme vazy. Dnes jsme s nim byli na RTG a jsme úplně v šoku, prý rakovina kostí a nedá se to operovat. Chtěla bych znát více názorů, posílám foto, prosím o vás názor a prognózu, děkuji.

Je kastrovaný ?

3.4.2021 16:29

Fena kříženec berňáka a bernardýna 10,5 roku, začala kulhat a vypadalo to na oteklý kloub na přední noze, ale byl to bohužel osteosarkom. Od diagnózy do uspání 2,5 měsíce, pak to bolelo i přes prášky proti bolestia hrozilo, že se jí ta noha zlomí...to byl teda strašák po celou dobu.

Upřímně při vyřčení diagńozy to byl pro mě šok....pokud by se to stalo ještě nějakému mému dalšímu psu, tak bych ho už nenechala po retgenu vzbudit, ale rovnou uspat.

3.4.2021 16:46

lupus4 napsal(a):
Je kastrovaný ?

Lupusi, naše fena nebyla kastrovaná. Do statistiky nezapadne...

3.4.2021 16:55

Bohužel, je tam.

Okraj zdravé kosti na rtg je hladký, ostrý. Takový ten bílý obláček, co je vidět především na prvním snímku vlevo na stehenní kosti - ale pak když koukáte dál, tak vidíte, že je okolo celé kosti, že se i překrývá s kostí a to samé vám říká druhý snímek - to je tzv. periostální reakce. V takovém rozsahu a nepravidelnosti jí umí pouze jedna věc - osteosarkom.

Sorry.

3.4.2021 17:14
lupus4

XXX.XXX.205.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lupusi, naše fena nebyla kastrovaná. Do statistiky nezapadne...

Tak zeptat se snad můžu, nebo ne ?

A jestli jo, tak v jakém věku ?

3.4.2021 17:20

lupus4 napsal(a):
Je kastrovaný ?

Ani jeden pes nebyl kastrovaný,naproti tomu berńák příbuzných,kastrovaný,se dožil 15,5roku.
Jinak dopuručiji si přečíst časopis Téma a článek Neklidné hormon, co všechno řídí.
Kde se mimo jiné píše: Důvodem,proč nejen muži,ale i samci většiny druhů savců umírají dřív než samičky je testosteron.Dává samcům sílu,ale zárověň jim zkracuje život.Kočka žije v průměru 8 let,zatímco kocour jen 5 let.Jakmile ale kocoura vykastrujeme,bude žít stejně dlouho jako kočka,říka biolog prof. Jaroslav Petr.
A platí to i u lidí.V historii jsou záznamy o eunuších třeba na čínském královském dvoře.Ve srovnání s nevykastrovanými císařskými úředníky,kteří žili ve stejných podmínkách jako oni,se dožívali o 15 až 20 let vyššího věku.

3.4.2021 17:29

U naší feny necelých 5 let, kříženec labradora, diagnostikován osteosarkom, do 3 měsíců byla pryč, bohužel. Kastrovaná nebyla. Je to právě skoro 10 let, co odešla, přesně 12. dubna.

3.4.2021 17:30
lupus4

XXX.XXX.205.61

milá jívo, nejde o věk , ale rakovinu kostí,
kde kastrace podstatně zvyšuje riziko pokud je udělána před 1. rokem věku...

nevím co zatím hledáte za jinotaje, prostě se jen ptám

3.4.2021 17:41

LucF napsal(a):

Jak píšou ostatní. Osteosarkom a prognóza bohužel špatná.

3.4.2021 17:55

lupus4 napsal(a):
milá jívo, nejde o věk , ale rakovinu kostí,
kde kastrace podstatně zvyšuje riziko pokud je udělána před 1. rokem věku...

nevím co zatím hledáte za jinotaje, prostě se jen ptám

Ale zdraví bohužel s délkou života souvisí.

3.4.2021 18:15

Pro jiva:
Tady se hledá potvrzení souvislosti mezi rakovinou kostí v pozdějším věku a kastrací zvířete ve věku mladistvém.
Ona ta souvislost tam statisticky prostě je, protože kastrace psa neznamená jen odstranění varlat (u feny analogicky jiné části těla), ale zásah do celotělního endokrinního systému.

3.4.2021 19:54

Pro jiva:
Tady se hledá potvrzení souvislosti mezi rakovinou kostí v pozdějším věku a kastrací zvířete ve věku mladistvém.
Ona ta souvislost tam statisticky prostě je, protože kastrace psa neznamená jen odstranění varlat (u feny analogicky jiné části těla), ale zásah do celotělního endokrinního systému.

Jak to myslíte? Jako že chybějící varlata nebo vaječníky ovlivní činnost hypotalamu nebo hypofýzy? A co kočky? Ty se běžně kastrují v 5, 6 měsících, kocouři jen o pár měsíců později.

3.4.2021 20:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jak to myslíte? Jako že chybějící varlata nebo vaječníky ovlivní činnost hypotalamu nebo hypofýzy? A co kočky? Ty se běžně kastrují v 5, 6 měsících, kocouři jen o pár měsíců později.

tak třeba

https://cit.vfu.cz/klinpat_atlas/estradiol.html

http://www.thedogplace.org/spay-neuter/considerations-canine-athelete_zink.asp

tož vzhůru za vzděláním, pí dr

Bertik005

3.4.2021 20:30
Bertik005

XXX.XXX.214.24

Fena mastina začala kulhat, kloub otekl. Po rtg jasná rakovina. Od diagnózy do uspani 2,5mesice pro metastaze na plicích a léky na bolest už nezabiraly. Uspána den po 5.narozeninách.

3.4.2021 20:36

Pro kometu:
Nevkládejte mi do klávesnice něco, co jsem nenapsala.
Jste učitelka na zvířecí škole, tak - předpokládám - víte, když už obě rýpeme do hormonů, tak že konkrétně testosteron (ke kterému okrajově vede tato diskuze cestou dotazů lupuse ohledně případné možné ranné kastrace leonbergra s osteosarkomem z dotazu nahoře), tvořící se ve varlatech (po kastraci chybějících), nehraje v organismu jen jedinou roli ohledně prvoplánovaného rozmnožování psa, ale funguje u psa už dávno v prenatálním čase (a stejně tak i později) - vznik samčích pohlavních orgánů. Kdyby tam nebyl testosteron od počátku, tak se nevytvoří.
Během života psa testosteron zodpovídá za konečný dovývoj samčích pohlavních orgánů a pohlavních znaků obecně, růst a dovývin kostry a svalové hmoty a má vliv i na tvorbu červených krvinek.
Ranná kastrace před dospělostí má bohužel u psa (kočkami se nazabývám, příliš mne nezajímají, ale jisté rozdíly tam oproti psům na první pohled vidím - třeba cílovou hmotnsot v dospělosti, je rozdíl 6 kg zvířete a 50 kg) riziko v tom, že se pomaleji uzavírají růstové zóny kostí, což může vést k finálnímu vyššímu vzrůstu zvířete a budoucí náchylnosti k patologiím.

Pokud se domníváte (doufám, že ve skutečnosti nikoliv tedy - snad proboha, vždyť to učíte, ne ), že odstranění varlat je něco jako vyndání klíštěte bez následků, tak není, no. Na věku zálěží, to je bez diskuze.

3.4.2021 20:37

Bertik005 napsal(a):
Fena mastina začala kulhat, kloub otekl. Po rtg jasná rakovina. Od diagnózy do uspani 2,5mesice pro metastaze na plicích a léky na bolest už nezabiraly. Uspána den po 5.narozeninách.

Podobné jak u nás.

Není jiná rada, než užívat si každý den, jak to jen jde.

3.4.2021 20:41

osobně znám jen dvě velmi brzy kastrované fenky (před prvním háráním z důvodů vážného zdravotního omezení paničky - nebyla by schopna venčit hárající fenu). První se dožila věku přes 15 let, druhé je už hodně přes deset. Obě zlaťandy s PP...

Já vím - vybočující měření - malé vzorky dat...

Na straně druhé znám hodně fen uspaných díky rakovině kosti - a většina nekastrovaných.

Statistika problematiky je mi jasná (tak trochu se daty živím), ale obecně se domnívám, že pro řadu "běžných" uživatelů psů jsou to velmi marginální otázky. A jen podotknu, že vůbec nejsem příznivcem kastrování a žádné své zvíře jsem kastrovat nedala (a u Bety si můžu koneckonců říkat, že kdybych ji nechala vykastrovat, tak na tu blbou pyometru neskončila...)

3.4.2021 20:42
Terven

XXX.XXX.110.191

To asi ne, ale jak mi třeba vysvětlíte, že nekastrované feny mají oproti kastrovaným nižší výskyt výhřezu meziobratlové ploténky?
http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/vyhrez-meziobratlove-plotenky-u-psu-201.html

3.4.2021 20:50

osobně znám jen dvě velmi brzy kastrované fenky (před prvním háráním z důvodů vážného zdravotního omezení paničky - nebyla by schopna venčit hárající fenu). První se dožila věku přes 15 let, druhé je už hodně přes deset. Obě zlaťandy s PP...

Já vím - vybočující měření - malé vzorky dat...

Na straně druhé znám hodně fen uspaných díky rakovině kosti - a většina nekastrovaných.

Statistika problematiky je mi jasná (tak trochu se daty živím), ale obecně se domnívám, že pro řadu "běžných" uživatelů psů jsou to velmi marginální otázky. A jen podotknu, že vůbec nejsem příznivcem kastrování a žádné své zvíře jsem kastrovat nedala (a u Bety si můžu koneckonců říkat, že kdybych ji nechala vykastrovat, tak na tu blbou pyometru neskončila...)

Prosím a mohla byste říct i jak se změnila nebo nezměnila povaha těch GR fen?
Zvažuju kastraci jako prevenci pyometry po cca 8. roce, někteří chovatelé to doporučují, ale někteří zase tvrdí, že z feny je pak už jen polštářek. Pro mě je to pořád dilema. Kastrovala jsem všehovšudy jednou a to právě při pyometře v 10 letech a byly to teda nervy.

3.4.2021 21:01

ty feny byly (a ta jedna stále je) báječné. Veselé, kamarádské, zcela neagresivní, vzorně vychované - pán vychoval, aby pro manželku byla bezproblémová pomalá procházka do lesoparku - pak panička seděla na lavičce a házela aporty... a šly pomalu zpátky. On fenku pak večer vylítal, vyřádil, vyvýletoval... prostě dodal chybějící akcičky.
Fenky neměly problémy ani v běžné psí komunikaci - byly vesele lítací v "parkové smečce". Žádné "omegy" na chvostu party. Ta první byla štíhlá - opravdu krásná, typická, s úžasnou srstí, druhá je macatější - ale ona je jinak stavěná, je celkově větší a mohutnější.

Ne nejsem příznivcem kastrování a už vůbec ne před prvním háráním. Ale tyhle čubinky opravdu znám (bydlí v ulici) a tam žádná potíž z toho nebyla.

3.4.2021 21:05
lupus4

XXX.XXX.205.61

Zvažuju kastraci jako prevenci pyometry po cca 8. roce,

u takhle staré feny, žijící ve smečce, by k výrazné změně chování dojít nemělo (má vzorce chování zažité) , což ovšem nemusí platit pro ostatní členy smečky v chování vůči ní...(s GR zkušenosti nemám, u SH byly problémy...)
pravděpodobně se zhorší kvalita srsti, zvýší žravost...

3.4.2021 21:12

Pro kometu:
Jste učitelka na zvířecí škole, tak - předpokládám - víte, když už obě rýpeme do hormonů, tak že konkrétně testosteron (ke kterému okrajově vede tato diskuze cestou dotazů lupuse ohledně případné možné ranné kastrace leonbergra s osteosarkomem z dotazu nahoře), tvořící se ve varlatech (po kastraci chybějících), nehraje v organismu jen jedinou roli ohledně prvoplánovaného rozmnožování psa, ale funguje u psa už dávno v prenatálním čase (a stejně tak i později) - vznik samčích pohlavních orgánů. Kdyby tam nebyl testosteron od počátku, tak se nevytvoří.
Během života psa testosteron zodpovídá za konečný dovývoj samčích pohlavních orgánů a pohlavních znaků obecně, růst a dovývin kostry a svalové hmoty a má vliv i na tvorbu červených krvinek.
Ranná kastrace před dospělostí má bohužel u psa (kočkami se nazabývám, příliš mne nezajímají, ale jisté rozdíly tam oproti psům na první pohled vidím - třeba cílovou hmotnsot v dospělosti, je rozdíl 6 kg zvířete a 50 kg) riziko v tom, že se pomaleji uzavírají růstové zóny kostí, což může vést k finálnímu vyššímu vzrůstu zvířete a budoucí náchylnosti k patologiím.

Pokud se domníváte (doufám, že ve skutečnosti nikoliv tedy - snad proboha, vždyť to učíte, ne ), že odstranění varlat je něco jako vyndání klíštěte bez následků, tak není, no. Na věku zálěží, to je bez diskuze.

Já nic nevkládám, já se ptám. Protože nevím všechno. A ne, nemyslím si, že odstranění varlat je totéž co vyndání klíštěte.

3.4.2021 21:15

Než měla Sára osteosarkom a teď klidně přiznám, že možná doplatila na to, že jsem jí kastrovala brzo, tak ta nemoc šla tak nějak kolem mě. Nějak mi přišlo, že toho moc není. Po té, co jsme se z touhle nemocí setkala osobně zjišťuju, že to není tak vzácné...samozřejmě to zahrnuje psy známých a nebo jejich známých nebo zákaznic, se kerými se o pejscích bavím nebo jen to, co slyším v čekárně u veta, kde se samozřejmě taky probírají psi a v tomhle prostředí často jejich nemoce, takže malý reprezentativní vzorek....ale z tohodle vzorku kupodivu nejhůř vychází nekastrovaní samci velkých nebo obřích plemen.
Jediné, co můžu říct ohledně osteosarkomu tak z kastrovaných fen neznám ani jednu (mimo mojí Sáry), která by odešla kvůli této nemoci.

No a další velmi časté onemocnení, které se okolo mne vyskytuje je pyometra a nebo rakovina mléčné žlázy.

Prostě je to celý tak nějak na pytel.....

Pokud bych se rozhodla Ginu kastrovat, tak bych to nejraději udělala mezi prvním a druhým háráním. Je jí rok, zatím nehárala. Když budu mít štěstí, tak může poprvé hárat třeba ve 14-ti měsících a kastrovalo by se tedy někdy kolem 18-tého měsíce plus mínus......pokud by začala hárat teď, tak by to asi bylo o dva měsíce dřív. V každém případě by to bylo dřív než fena dospěje.
Tímhle rozhodnutím můžu svojí další fenu odsoudit k osteosarkomu, ale ona je velké plémě a ten osteosarkom se jí nemusí vyhnout ani tak.
A jsou tady další nebezpečí spojená s tím, že fena bude vykastrovaná.

Pokud se rozhodnu, že kastrovat nebudu, tak jednoho dne se může stát, že doplatí na to, že má dělohu. A rakovina mléčné žlázy taky není nic moc pozitivního.

Nejsem schopná posoudit a myslím, že nikdo toho není schopen, protože nemáme křišťálovou kouli, co bude lepší.

Pro zadavatelku: rozmazlujte svého pejska, užívejte si každý okamžik, co vám ještě zbývá, protože času moc není. Hlavně ho nenechte trpět a nechte ho včas odejít.
Je mi to líto, prožila jsem to s mojí milovanou psí holčičkou v loni a vím, jak je to těžké.

3.4.2021 21:20
Terven

XXX.XXX.110.191

Zvažuju kastraci jako prevenci pyometry po cca 8. roce, někteří chovatelé to doporučují, ale někteří zase tvrdí, že z feny je pak už jen polštářek. Pro mě je to pořád dilema. Kastrovala jsem všehovšudy jednou a to právě při pyometře v 10 letech a byly to teda nervy.

Moje sestra nechala kvůli pyometře vloni kastrovat fenu GR v osmi letech. Řekla bych, že se změnila. Nebývala fixovaná na žrádlo, teď je z ní vysavač. A zpohodlněla - místo, aby běhala za míčky, raději se po nich válí, okusuje klacky vleže na místě - prostě tu potřebu pohybu má najednou výrazně nižší, je gaučová. Ale ona nemá lovecký výcvik, není zvyklá na práci...třeba by to u vás bylo jinak.

3.4.2021 21:23

lupus4 napsal(a):
tak třeba

https://cit.vfu.cz/klinpat_atlas/estradiol.html

http://www.thedogplace.org/spay-neuter/considerations-canine-athelete_zink.asp

tož vzhůru za vzděláním, pí dr

Děkuji, o souvislosti s hypotyreózou jsem nevěděla. Zajímal by mě princip. Znám to jenom obráceně.

3.4.2021 21:38

Terven napsal(a):
Moje sestra nechala kvůli pyometře vloni kastrovat fenu GR v osmi letech. Řekla bych, že se změnila. Nebývala fixovaná na žrádlo, teď je z ní vysavač. A zpohodlněla - místo, aby běhala za míčky, raději se po nich válí, okusuje klacky vleže na místě - prostě tu potřebu pohybu má najednou výrazně nižší, je gaučová. Ale ona nemá lovecký výcvik, není zvyklá na práci...třeba by to u vás bylo jinak.

místo, aby běhala za míčky, raději se po nich válí, okusuje klacky vleže na místě

OT: běžný zahradní program mojí Giny
pardon, vím, že tohle je smutné téma, ale já musela

3.4.2021 21:45

Terven napsal(a):
To asi ne, ale jak mi třeba vysvětlíte, že nekastrované feny mají oproti kastrovaným nižší výskyt výhřezu meziobratlové ploténky?
http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/vyhrez-meziobratlove-plotenky-u-psu-201.html

V odkazu od lupus je zmíněná souvislost kastrace a hypotyreózy. A ve vašem článku se tato porucha uvádí jako jedna z možných příčin výhřezu ploténky. Přesnou souvislost vám neřeknu, protože nevím - mineralizace kostí? Obezita? Snížená funkce vazů? Nejsem ortoped ani neurolog. Moje ploténka vyhřezla kvůli křivé páteři a přetěžování po břišní operaci.

3.4.2021 21:50
Terven

XXX.XXX.110.191

V odkazu od lupus je zmíněná souvislost kastrace a hypotyreózy. A ve vašem článku se tato porucha uvádí jako jedna z možných příčin výhřezu ploténky. Přesnou souvislost vám neřeknu, protože nevím - mineralizace kostí? Obezita? Snížená funkce vazů? Nejsem ortoped ani neurolog. Moje ploténka vyhřezla kvůli křivé páteři a přetěžování po břišní operaci.

Uvádí se ochranný vliv estrogenů - je to v článku z odkazu.

3.4.2021 21:54

lupus4 napsal(a):
Zvažuju kastraci jako prevenci pyometry po cca 8. roce,

u takhle staré feny, žijící ve smečce, by k výrazné změně chování dojít nemělo (má vzorce chování zažité) , což ovšem nemusí platit pro ostatní členy smečky v chování vůči ní...(s GR zkušenosti nemám, u SH byly problémy...)
pravděpodobně se zhorší kvalita srsti, zvýší žravost...

Ano, o té srsti vím, to jsem viděla na vlastní oči a i když teda není to to, co bych zrovna chtěla, tak mně to připadá to nejmenší. Spíš mám obavy právě z chování smečky, z té žravosti, případně i inkontinence. Zatím mám na rozhodování čas, jsou jí 4 roky. Nebude mít ale nikdy štěňata.

3.4.2021 22:01

Terven napsal(a):
Uvádí se ochranný vliv estrogenů - je to v článku z odkazu.

Tak to víte - nekastrované feny mají estrogeny. Možná zadržování vody v ploténkách, takže jsou pružnější?

3.4.2021 22:05
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak to víte - nekastrované feny mají estrogeny. Možná zadržování vody v ploténkách, takže jsou pružnější?

Byla to řečnická otázka, omlouvám se. Jj, vím to - je to mj. důvod, proč ženám po přechodu hrozí osteoporóza.

3.4.2021 22:06

Terven napsal(a):

Právě, že ta moje už ve 4 letech docela zpohodlněla a žere teď, co krmím barfem, neskutečně. Předtím granule moc nechtěla a když hárala, nežrala zpočátku vůbec. Lovecký výcvik má a i když jsem chtěla, že když nebude do chovu, se na to už vykašlat, tak nemůžu, když ji vidím. Mám sice práce dost se psem i druhou fenou, ale vlohy má a byla by škoda nechat ji jen na gauč. Co by z toho života měla.

3.4.2021 22:10

Terven napsal(a):
Byla to řečnická otázka, omlouvám se. Jj, vím to - je to mj. důvod, proč ženám po přechodu hrozí osteoporóza.

Není třeba se omlouvat. Prostě diskutujeme, nebo ne?

3.4.2021 22:11
Terven

XXX.XXX.110.191

Není třeba se omlouvat. Prostě diskutujeme, nebo ne?

Jo jo

4.4.2021 06:41

Pro kometu:

Jenom přemýšlím nahlas - kdyby hrála roli i cílová hmotnost, tak by na tom byli brzy kastrovaní valaši ještě hůř než psi.

4.4.2021 08:07

Já mám teda fenu po kastraci (pyometra), zatím 2 měsíce a neřekla bych, že se nějak povahově změnila. Co se týká toho jídla, jsem ráda, že dobře jí, tak jako před tím, ona byla od štěněte žravá, protože ten 1. týden po operaci, to byl děs a hrůza s jídlem, musela jsem ji krmit po malých kouskách z ruky, první 3 dny nechtěla ani maso nic. A pokud ji nebudete překrmovat, tak tlustá nebude. Měla jsem barzojku, ta v 11 dostala pyometru a po operaci nestloustla vůbec. Do 14 let byla úplně v pohodě. Jídlo je pak třeba podle potřeby přizpůsobit. Moje šéfová má druhou německu dogu po 1. hárání nechala vykastrovat a i přišít žaludek, neboť tu první, co měli, tak měla pyometru i torzi a na to taky dojela. Bylo jí 9 let. Té druhé, co mají bude 7 a je zatím zdravá

4.4.2021 08:52

pocitaji se i zkusenosti s dalsimi plemeny, nez jen GR?

pohybuju se mezi jinyma pracaka, ruzna plemena - ale myslim si, ze jich znam docela dost. A vetsinou nepoznate fenu kastrata od nekastrata jinak, nez ze ta kastrovana proste nehara.

Kastruje se v dospelosti a ne jako vselek na vychovne prolemy ci spatnou povahu
- ale ze nejsou vhodne do chovu....Na praci ale dal ano.
Nevyjdou kycle, lokty -tj. po roce veku, po prvnim, druhem harani se kastruje.
Nebo pak pozdeji, po tom co se ukoncil chov na fene.

ja teda mam exota, ne pracaka - moje fena byla kastrovana v 8mi letech, po stenatech, ted je ji 10. po kastraci dal zavodila. nebyl rozdil.
nezmenilo se nic ani v jejim chovani k ostatnim psum. A krmim ji porad stejne - podle prace

4.4.2021 09:03

Jenom přemýšlím nahlas - kdyby hrála roli i cílová hmotnost, tak by na tom byli brzy kastrovaní valaši ještě hůř než psi.

v jakem smyslu to ted myslite?

cilova hmotnost vs. rychlost/cas nez se na ni zvire dostane, to je to dulezite. a tady nejde porovnavat kun a pes.

jinak ze valasi dorustaji vyssi vysky, nez kdyby se nekastrovali -to je znamy fakt,

4.4.2021 10:44

v jakem smyslu to ted myslite?

cilova hmotnost vs. rychlost/cas nez se na ni zvire dostane, to je to dulezite. a tady nejde porovnavat kun a pes.

jinak ze valasi dorustaji vyssi vysky, nez kdyby se nekastrovali -to je znamy fakt,

Měla jsem na mysli vliv rané kastrace na růst kostí a případnou patologii, jak píše Repta. Ale je fakt, že koně dorůstají pomaleji, takže to tolik vadit nemusí.

4.4.2021 16:12

Měla jsem na mysli vliv rané kastrace na růst kostí a případnou patologii, jak píše Repta. Ale je fakt, že koně dorůstají pomaleji, takže to tolik vadit nemusí.

U koni se rana kastrace dela v podstate jen tam, kde nejsou vhodne podminky pro odchov hrebcu a to taky neni znacka ideal.

5.4.2021 09:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ještě k těm změnám po kastraci - já myslím, že je to fakt hrozně individuální, na každého psa/fenu to působí jinak...

Máme v rodině kastrované dvě feny - jedna ve starším věku ze zdravotních důvodů - nezměnila se ani povaha, ani žravost. Fena byla celý život taková vybíravá a na žrádlo se nevrhnula, to jí zůstalo... Druhá fena kastrovaná cca ve 2-3 letech - povaha se nezměnila, vztah ke psům taky ne a i psi jí berou pořád stejně. Ale změnila se žravost, a to dost razantně. Před kastrací moc nežrala, v jídle se rýpala, kolikrát měla granule v misce celý den, pamlsky ani nechtěla, motivovat žrádlem se nedala... Po kastraci úplný obrat - miska vyluxovaná do pár sekund, pamlsky žere všechny a celkově by žrala všechno a pořád, motivace na žrádlo super...

Pak znám od kamarádů a známých další kastrované psy/feny - kde ta žravost se změnila v hodně případech, povaha většinou ne, ale pár z nich říká, že je od kastrace pes klidnější, lenivější...

No a pak ještě hodně blízce znám fenu kastrovanou cca ve 2 letech. Je to fena se kterou se sportuje (teda sportovalo, teď už moc ne, zjistili jí DKK). A u té se po kastraci změnila dost i povaha - a to právě při tom sportu, kdy fena pak už neměla takový zájem o peška, hračku, celkově byla taková pomalejší. Chyběl tam takový ten drive, to nadšení, stal se z ní spíše flegmouš. A k tomu se ještě přidala nepochopitelná nedůvěra k cizím lidem. Před kastrací s lidmi kamarádka a naprosto v pohodě, po kastraci cizí lidi už na dálku vyštěkávala, blafala... A celkově si od nich držela odstup. Začala blafat i na zvuky, to předtím taky nedělala... Ale to je jediná fena kterou znám, u kterého se ta povaha takhle změnila.

A jinak k zadavatelce - je mi to moc líto, držte se a užívejte si dokud to ještě jde .

5.4.2021 10:58
lupus4

XXX.XXX.205.61

Před kastrací s lidmi kamarádka a naprosto v pohodě, po kastraci cizí lidi už na dálku vyštěkávala, blafala...

... zpracování kontextuálního strachu pamětí v mozku v oblasti hipokampu je závislé i na progesteronu. Je zjištěno, že u fen dochází k rozvinutí posttraumatické stresové poruchy...

Přidejte reakci

Přidat smajlík