Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2021 23:35
Jmull

XXX.XXX.15.40

Dobrý den,
pořídili jsme si štěňátko westíka, je jí 9 týdnů a zhruba týden ji máme doma. Je bezproblémová, rychle se učí, v noci nepláče. Připadá mi i, že nám důvěřuje - lehá si k nohám, ukazuje bříško, usne na klíně apod. Měla bych dotaz k určité situaci: ležím s ní na pohovce, štěně mi leží na hrudi, poté se zvedne, upřeně se na mě zadívá a položí mi packu na bradu. Jedná se o projev dominance, nebo si jen snaží “vymámit” pozornost, vyzvat mě ke hře, popřípadě něco úplně jiného? Nejsem si jistá, jak přesně zareagovat, jestli jí dát najevo, že tohle ne, nebo to ignorovat.
Děkuji za odpověď a za případné rady.

Miriam33

15.4.2021 00:12
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Dobrý den, je ještě malinká, rozhodně bych žádnou dominanci nehledala. Jen na sebe upozornuje, stejně, jako by to dělala se sourozenci nebo matkou. Pokud je to po spaní, je čas vyběhnout ven a pejska hned vyčůrat, no a zpátky si hrát a papat, tak, jak se to se štěňátkem patří :).

15.4.2021 01:29
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

je jí 9 týdnů
štěně mi leží na hrudi, poté se zvedne, upřeně se na mě zadívá
a položí mi packu na bradu.
Jedná se o projev dominance
dát jí najevo, že tohle ne, nebo to ignorovat

Rozum a cit?

15.4.2021 06:29
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Moje štěňátko tak vyjadřovalo náklonnost. Zahledělo se mi do očí a dalo mi packu na koleno nebo tam, kam dosáhlo. Klidně i na hruď nebo tu bradu. Jako když Vám někdo dá ruku na rameno.
Psi nemůžou objímat.

Dominance to fakt není. Může to být něco jiného než ta prostá náklonnost, třeba ta žádost o hru nebo pozornost. Záleží, jak ta situace vypadá. Ale dominance je vyloučená.

15.4.2021 06:38
Jmull

XXX.XXX.15.40

Varaxi, Miriam33
Děkuji moc. 😊

15.4.2021 06:47
Jmull

XXX.XXX.15.40

Rozum a cit? Snažím se je používat. 😉 Jenže někdy si zkrátka a dobře jistá nejsem. V některých článcích jsem našla, že pokládání pacek může být považováno za projev dominance, v jiných za náklonnost, a proto jsem se rozhodla zeptat se tady. Nechci dělat malé trauma tím, že ji budu trestat za něco, co třeba myslí úplně jinak. Takže defacto převládl rozum.

15.4.2021 06:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jmull napsal(a):
Rozum a cit? Snažím se je používat. 😉 Jenže někdy si zkrátka a dobře jistá nejsem. V některých článcích jsem našla, že pokládání pacek může být považováno za projev dominance, v jiných za náklonnost, a proto jsem se rozhodla zeptat se tady. Nechci dělat malé trauma tím, že ji budu trestat za něco, co třeba myslí úplně jinak. Takže defacto převládl rozum.

Možná bude lepší, když budete víc používat ten cit, ale rozum by Vám měl napovědět, že naprosto nesoběstačné 9 mesíční štěně, které by v přírodě nemělo šanci nepřežití, nebude projevovat dominantci k někomu, kdo je asi 30x větší a obstarává mu zdroje... 🙄

Pokud Vás v souvislosti s tímto napadlo i slovo trest, tak se asi i ten rozum v danou chvíli nekde zdržel 🤔

15.4.2021 07:43
Jmull

XXX.XXX.15.40

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Možná bude lepší, když budete víc používat ten cit, ale rozum by Vám měl napovědět, že naprosto nesoběstačné 9 mesíční štěně, které by v přírodě nemělo šanci nepřežití, nebude projevovat dominantci k někomu, kdo je asi 30x větší a obstarává mu zdroje... 🙄

Pokud Vás v souvislosti s tímto napadlo i slovo trest, tak se asi i ten rozum v danou chvíli nekde zdržel 🤔

Děkuji vám za názor. Myslím si ale, že jste zbytečně agresivní. Zeptala jsem se naprosto slušně, normálně. K pokládání dotazů tyto stránky slouží.
Tím “trestem” jsem myslela dát ji ze mě pryč a říct Nene. Rozhodně ne ji zpráskat a nedat jí týden najíst. 🙂

15.4.2021 07:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Nejsem agresivní, jen poukazuju na absurditu celé situace.
9 týdenní štěně (vím, mám v předchozím příspěvku tam překlep) je na urovni cca ročního dítěte - tam byste ho asi za tak nevinné gesto nehodnotila tímto způsobem. Nebo ano?

15.4.2021 07:57
Jmull

XXX.XXX.15.40

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Nejsem agresivní, jen poukazuju na absurditu celé situace.
9 týdenní štěně (vím, mám v předchozím příspěvku tam překlep) je na urovni cca ročního dítěte - tam byste ho asi za tak nevinné gesto nehodnotila tímto způsobem. Nebo ano?

Nehodnotila. Já tak nehodnotila ani to štěně, danou situaci jsem přešla a pouze jen jsem nad ní přemýšlela, a protože jsem si nebyla jistá, tak jsem vznesla dotaz. Podle mého názoru stačilo říct, že se o dominanci nejedná bez uštěpačnosti a poukazování na intelekt tak, jako odpovídající před vámi.
Netvrdím, že jsem nejchytřejší, nejsem ani kynolog. Proto zde chodím pro rady. 🙂

15.4.2021 08:05
Atheira

XXX.XXX.209.8

Jmull napsal(a):
Děkuji vám za názor. Myslím si ale, že jste zbytečně agresivní. Zeptala jsem se naprosto slušně, normálně. K pokládání dotazů tyto stránky slouží.
Tím “trestem” jsem myslela dát ji ze mě pryč a říct Nene. Rozhodně ne ji zpráskat a nedat jí týden najíst. 🙂

Vám i tomu štěněti by pravděpodobně nejvíc prospělo, kdybyste se vybodla na nějaký chytrý články na internetu a zaměřila se spíš na to, jak to cítíte vy. Na budování vztahu s tím pejskem - instinktivně, prostě tak, jak vám to samo napoví, že je vhodné chovat se k takovýmu drobkovi. Ne se snažit číst každý jeho uprdnutí a hledat v tom nějaký význam. Protože takhle život nechodí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2021 08:07

Jmull - teď to neberte osobně !
Společnosti by hodně prospělo, kdyby někdo vypnul internet. Lidi přestávají používat hlavu, místo toho mají google.
Vyhledávač : dává na mě packu = dominance. A je to tady.
Vidím to ve spoustě dalších případů, nejen ve psích.
Kdo je pánem Krkonoš? A hledá se na gůglu ! Kde se mluví francouzsky ? A hledá se na gůglu. A když tam něco není???? Katastrofa.
Pardon za OT.
Když na mě dávala vytrvale packu roční psice, znamenalo to - kašli na ten počítač a pojď do akce ! Nebyla to dominance.

15.4.2021 08:07
Jmull

XXX.XXX.15.40

Atheira napsal(a):
Vám i tomu štěněti by pravděpodobně nejvíc prospělo, kdybyste se vybodla na nějaký chytrý články na internetu a zaměřila se spíš na to, jak to cítíte vy. Na budování vztahu s tím pejskem - instinktivně, prostě tak, jak vám to samo napoví, že je vhodné chovat se k takovýmu drobkovi. Ne se snažit číst každý jeho uprdnutí a hledat v tom nějaký význam. Protože takhle život nechodí.

Děkuji.

15.4.2021 08:08
Jmull

XXX.XXX.15.40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jmull - teď to neberte osobně !
Společnosti by hodně prospělo, kdyby někdo vypnul internet. Lidi přestávají používat hlavu, místo toho mají google.
Vyhledávač : dává na mě packu = dominance. A je to tady.
Vidím to ve spoustě dalších případů, nejen ve psích.
Kdo je pánem Krkonoš? A hledá se na gůglu ! Kde se mluví francouzsky ? A hledá se na gůglu. A když tam něco není???? Katastrofa.
Pardon za OT.
Když na mě dávala vytrvale packu roční psice, znamenalo to - kašli na ten počítač a pojď do akce ! Nebyla to dominance.

Děkuji.

15.4.2021 08:24
aluska

XXX.XXX.197.205

Mám 12ti týdenní štěně jezevčíka. Když mi leží na hrudníku a pak se na mě koukne a položí mi packu na bradu, celýho ho pomuchluju a olíbám. Ale já jsem trošku jiná......

15.4.2021 08:41
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Normálka, žena a mládě.
(on ani chlap neodolá)

15.4.2021 08:50
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ještě bych chtěla dodat - nikoli jako útok na zadavatelku, ale spíš k zamyšlení - že lidi mají tendenci podléhat hodně často takovému nešvaru, který je právě z textů na internetu hodně patrný. Pocitu, že zvířata se nad nima neustále snaží nějak dominovat a hrát prim... Přitom je to zase jenom "podle sebe soudím tebe". Není na světě tvora, co by si neustále honil ego a poměřoval pinďoury s ostatními tvory (nikoli jen v rámci druhu) víc než člověk. Automaticky pak takový lidi ve všem hledají náznak agrese a dominantního chování vůči nim.

15.4.2021 08:51
aluska

XXX.XXX.197.205

aluska napsal(a):
Mám 12ti týdenní štěně jezevčíka. Když mi leží na hrudníku a pak se na mě koukne a položí mi packu na bradu, celýho ho pomuchluju a olíbám. Ale já jsem trošku jiná......

ještě hodím fotku

15.4.2021 08:54

aluska napsal(a):
ještě hodím fotku

To jsou očíčka.

15.4.2021 08:58
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

aluska napsal(a):
ještě hodím fotku

Tyhle oči umí i ten můj.

15.4.2021 10:05
juhaj

XXX.XXX.164.121

Jmull napsal(a):

Nebojte se, o dominanci opravdu nejde. U vás bych si tipla, že jde o získání pozornosti. Moje dospělá fena ke mně přijde, když sedím u televize, dá mi packu na koleno a hlaď mě,nebo pojď něco dělat. Rozhodně není k žádnému členu rodiny dominantní.
Ještě jeden příklad. Kdysi jsme měli fenu a psa, pes byl o dost větší a fena by si na něj nikdy netroufla. Jednou se pes u plotu strašně rozčílil na pocházejícího psa, fena se mu připletla do cesty a on po ní vystartoval. Tu to polekalo, zakničela a utekla. Pes se po chvíli uklidnil a koukal
, kde má kamošku. Ta se před ním schovala za stůl. Pes k ní došel, fenka se ho bála, on si před ní sedl, opravdu měl rozpačitý a zkroušený výraz a neustále jí podával packu. To opravdu nebyl dominantní projev, ale naprosto opačný, omluvný, uklidňující.
Podání packy má mnoho významů, dokonce bych řekla, že vůči člověku jako dominance ze všech gest nejmíň psem používaný. Když jsme kdysi měli opravdu dominantního psa, packou to nikdy najevo nedal.

15.4.2021 10:37

Zajímalo by mě, jestli někdo někdy našel na internetu článek o psí dominanci, kterej by nebyl plnej donebevolajících nesmyslů ....

15.4.2021 11:48

Třeba tady.. jak kdyby to sbírali na ifauně :D
http://www.psina.banda.cz/clanek/158460/psi-dominance-jak-to-vlastne-je/

Celý vtip je v tom, v jakém oboru se pohybujeme - viz. wiki "dominance" a jak tento pojem (pojmy) chápeme. Každý jinak.

Pes na mě pokládá tlapku, protože něco chce. Megý chce sušenku nebo čůrat.
Zašlápnout mě určitě nechce. Na to je moc malá. Alfa jsem já. Si dělám legraci.

Pak znám jiné položení tlapy - mezi dvěma psy. Když se seznamují, když pes takhle jako šlápne na fenu, aby zůstala stát, a poslední případ - pes, který nutí druhého psa, aby se podřídil, zkrátka se ho snažil připlácnout k zemi, dělá to i fena u štěňat.
A z toho možná plyne tento dojem dominance. Neviděla jsem ale, že by tohle pes dělal na člověka, jsem ale mladá.
Znala jsem ale fenu, která, když člověk moc mluvil, ho zalehla :-)

15.4.2021 11:53
15.4.2021 12:08
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pes na mě pokládá tlapku, protože něco chce.

Přesně, je třeba to chápat v kontextu. Kavalířátko, když si na mě pokládalo tlapku, tak mělo takový dotaz v očích - Máš mě ráda? Já tebe jo.
To si splést s dominancí nejde, pokud to štěně vnímáte jako celek a ne jen jeho tlapku samotnou.

15.4.2021 12:10

Třeba tady.. jak kdyby to sbírali na ifauně :D
http://www.psina.banda.cz/clanek/158460/psi-dominance-jak-to-vlastne-je/

Celý vtip je v tom, v jakém oboru se pohybujeme - viz. wiki "dominance" a jak tento pojem (pojmy) chápeme. Každý jinak.

Pes na mě pokládá tlapku, protože něco chce. Megý chce sušenku nebo čůrat.
Zašlápnout mě určitě nechce. Na to je moc malá. Alfa jsem já. Si dělám legraci.

Pak znám jiné položení tlapy - mezi dvěma psy. Když se seznamují, když pes takhle jako šlápne na fenu, aby zůstala stát, a poslední případ - pes, který nutí druhého psa, aby se podřídil, zkrátka se ho snažil připlácnout k zemi, dělá to i fena u štěňat.
A z toho možná plyne tento dojem dominance. Neviděla jsem ale, že by tohle pes dělal na člověka, jsem ale mladá.
Znala jsem ale fenu, která, když člověk moc mluvil, ho zalehla :-)

Díky, na vás je spoleh! Článek je super.

Náš pes pokládá tlapku, když se opozdí výdej pamlsků. Pokládá proto, že "hele jak umím dávat pac, naval pamlsek". Funguje to výborně, protože tím pokládáním zároveň zablátí nebo dokonce roztrhne oděv. A to nikdo nechce, tak radši honem dává pamlsky.
"Zašlapávání" pejsků taky dělá, ale u něj je to spíš hra.
Ale kdysi mi řekli, že je dominantní a že se už nikdy neodnaučí útočit na psy. Tak nevím, jsem ho asi rozbila, když se to odnaučil.

15.4.2021 12:32

Díky, na vás je spoleh! Článek je super.

Náš pes pokládá tlapku, když se opozdí výdej pamlsků. Pokládá proto, že "hele jak umím dávat pac, naval pamlsek". Funguje to výborně, protože tím pokládáním zároveň zablátí nebo dokonce roztrhne oděv. A to nikdo nechce, tak radši honem dává pamlsky.
"Zašlapávání" pejsků taky dělá, ale u něj je to spíš hra.
Ale kdysi mi řekli, že je dominantní a že se už nikdy neodnaučí útočit na psy. Tak nevím, jsem ho asi rozbila, když se to odnaučil.

:-) u hry je to zašlapávání také, ano.
Megý umí ještě dělat ostudu. Tlapkou dělá placák jen doma, ale venku před svědky řve. Protože je to ostuda, vidí to na mně, takže spustí kecy řev a já vytasím jídlo.
Tss, každý pes se odnaučí být zlouš. Akorát některý až v nebi, no. Ale 99 % to dá na Zemi. I starý pes. Když jsem byla naposledy ve zverimexu, v tomto naposledy doslova, přišla tam holčička tak osm deset let, že by chtěla klikr.
A prodavačka začla.. chceš cvičit psa.. a jak je starej.. holčička pravila, že asi tři nebo čtyři roky a že ho chce naučit triky a že ho má z útulku.. a kráva řekla - hele, to už je starej pes, ten se nic nenaučí.
Chtěla jsem jí jednu lisknout, ještě že jsem držela vodítko a kliku od dveří. Řekla jsem holčičce, že to mohou rodiče koupit na netu a zatím může používat jako znamení slovo. Kdybych měla klikr, tak jí ho dám, neměla jsem, tak jsem jí ukázala, jak máme my "šikovná" a zverimex všude pomlouvám.

15.4.2021 12:52

Můj sedesatikilovy medvěd mě odkopava když mu vycesavam podsadu - jednoduše, nesnáší to a snaží se mi taktně naznačit, že už stačí. A když to zdárně ignoruju, klidně si na me i zavrci, aby mě upozornil, že už toho opravdu víc nezvládne.
Taky mě chodí placnout tlapkou když chce ven a dlouhý upreny pohled nepomáhá (vzbudí mě vždycky, čumí hrozně nahlas, ale občas dělám že spím, protože se mi nechce vstávat) Je to prostě mezidruhova komunikace, oni s námi jinak hovořit nedokážou )

15.4.2021 12:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Můj sedesatikilovy medvěd mě odkopava když mu vycesavam podsadu - jednoduše, nesnáší to a snaží se mi taktně naznačit, že už stačí. A když to zdárně ignoruju, klidně si na me i zavrci, aby mě upozornil, že už toho opravdu víc nezvládne.
Taky mě chodí placnout tlapkou když chce ven a dlouhý upreny pohled nepomáhá (vzbudí mě vždycky, čumí hrozně nahlas, ale občas dělám že spím, protože se mi nechce vstávat) Je to prostě mezidruhova komunikace, oni s námi jinak hovořit nedokážou )

"Čumí hrozně nahlas..." 😂😂😂👍

15.4.2021 12:58
aluska

XXX.XXX.197.205

To jsou očíčka.

no s tímhle kukučem i kdyby na mě položil všechny tlapky, tak ho zlíbám úúúplně celýho a kolem dokola a......

15.4.2021 13:14

ono tam je těch superčlánků, od pana Berana,povícero
doporučuji přečíst
velmi

15.4.2021 13:38
Terven

XXX.XXX.110.191

Atheira napsal(a):
Ještě bych chtěla dodat - nikoli jako útok na zadavatelku, ale spíš k zamyšlení - že lidi mají tendenci podléhat hodně často takovému nešvaru, který je právě z textů na internetu hodně patrný. Pocitu, že zvířata se nad nima neustále snaží nějak dominovat a hrát prim... Přitom je to zase jenom "podle sebe soudím tebe". Není na světě tvora, co by si neustále honil ego a poměřoval pinďoury s ostatními tvory (nikoli jen v rámci druhu) víc než člověk. Automaticky pak takový lidi ve všem hledají náznak agrese a dominantního chování vůči nim.

Pořád jsem si v duchu sumírovala, jak sesmolím něco v tomto duchu...tak už nemusím.
Napsala jste to přesně.
A u koní je to snad ještě častější. Jakmile se kůň nechová podle představ člověka, hned je dominantní, nemá respekt, zkouší, co si může dovolit a usiluje o převzetí velení. Takže se to v koňských diskuzích hemží zoufalými výkřiky "pomoc, můj kůň mě nerespektuje" a následují rady, jak koně "zrespektovat", aby ho nic podobného už nikdy nenapadlo.
Přitom kůň většinou je jenom zmatenej, nechápe, co se po něm chce, případně se bojí. Rozhodně netouží šéfovat jinýmu živočišnýmu druhu. Spíš vedle něj chce přežít bez ztráty kytičky a s minimem nepříjemností.
Jakuba Berana - odkaz na článek od megí - taky vřele doporučuju.

15.4.2021 13:58

Nebožka pokládala packy a k dokreslení situace, že je to akutní, ještě používala drápy, zaťala packu a zaryla se drápama a jakoby přitáhla nohu k sobě- to když byl čas jít ven...nebo se venku dlouho nebylo...někdy z toho byly i adidas pruhy...

15.4.2021 21:47

Nebožka pokládala packy a k dokreslení situace, že je to akutní, ještě používala drápy, zaťala packu a zaryla se drápama a jakoby přitáhla nohu k sobě- to když byl čas jít ven...nebo se venku dlouho nebylo...někdy z toho byly i adidas pruhy...

Tohle je dle meho ta krasa, kdyz zvireti konecne rozumite...

....budi Vas rano kvuli lasce a ze jste X chce se mu fakt fest ven a hned musi...

16.4.2021 09:22

Jmull napsal(a):

Jenže i to "dám ji ze sebe pryč" je pro to štěně svým způsobem trest, protože nechápe, proč ji u sebe nechcete. Povel Nene je úplně na nic.

16.4.2021 09:34
aluska

XXX.XXX.197.205

Jenže i to "dám ji ze sebe pryč" je pro to štěně svým způsobem trest, protože nechápe, proč ji u sebe nechcete. Povel Nene je úplně na nic.

přesně, to štěně si chce hrát, pomazlit se, být u své " maminy ", vždyť je to mimino

16.4.2021 10:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Oni si lidi pod pojmem trest většinou představují bití, nadávání, nebo tu hladovku a mají pocit, že když nic z toho nedělají, tak jsou ztělesněním vlídnosti a spravedlnosti...
Ale pes jde nevědomky psychicky doslova týrat i zdánlivě vlídným chováním bez fyzických trestů, nebo ho trestat i nevhodně zvolenou "odměnou"

Přidejte reakci

Přidat smajlík