Jak dlouhou trasu může ujít 4mesíční štěně zlatého retrívra?

Zlatý retrívr
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Thomas890

15.4.2021 01:22
Thomas890

XXX.XXX.212.124

Zdravím,
mám dotaz ohledně délky procházky s 4 měsíčním štěnětem zlatého retrívra.
Většinou s ním chodíme na procházky 2 denně (ráno a odpoledne) + hodně s ním blbneme na zahradě. Délku procházky jsme volili vždy podle toho jak se štěňátku chtělo, nikdy jsme ho nenutili do chůze. Ráno jsme většinou chodili něco okolo 1.5 km a odpoledne okolo 5 km, ale jednou dokonce 10 km. Většinu té procházky se pohyboval volně bez vodítka. Jenže teď jsme někde četli, že štěně zlatého retrívra by v tomto věku mělo ujít nejvýše 2 km denně kvůli kloubům.
A tak se chci zeptat co je na tom pravdy a jakou máte vy zkušenost?

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2021 07:20

radši vícekrát méně
a radši než délku preferovat různorodost prostředí

15.4.2021 08:25

Tak 10 km je fakt hodně, kromě toho štěně naběhá daleko víc tím neustálým pobíháním sem a tam. Je malý, klouby teprve ve vývinu, tak dlouhé procházky rozhodně až po jednom roce. Tímhle si zaděláváte na zdravotní problémy.
Uvádím orientační tabulku.

15.4.2021 08:35
janaa

XXX.XXX.10.173

Ono ani nejde tak o tu vzdálenost,ale jakým způsobem jí jdete. Já beru štěňata od začátku sebou s dospělákama,ale to,co chodíme normálně hodinu a půl,jdeme pak tři. Protože se zastavujeme,na chvíli si sedneme,jen tak zevlujeme,pak jdeme zase dál. Důležité je chodit v přírodě,po přírodním povrhcu,ne po asfaltu.Ta tabulka je podle mě dost nesmysl. Kdybych s půlročním štěnětem chodila 2,5 kilometru, 30 minut,tak mi zboří barák

15.4.2021 08:44
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Za jak dlouho těch pět km ujdete? Říká si někdy štěně, že stačilo? Co pak uděláte, jdete domů, nebo je nesete?

Thomas890

15.4.2021 08:48
Thomas890

XXX.XXX.212.124

No my právě když jdeme tu delší trasu, tak taky jdeme nějak ty 2-3hoďky s pauzami. Na asfalt ho taky moc nebereme, tam se mu vůbec nelíbí😁. No a jinak na tu tabulku mám právě stejný názor, ale jelikož s tím nemám zkušenosti tak jsem se ještě radši otázal zde. Děkuji moc za Vaši odpověď.

15.4.2021 08:50

janaa napsal(a):
Ono ani nejde tak o tu vzdálenost,ale jakým způsobem jí jdete. Já beru štěňata od začátku sebou s dospělákama,ale to,co chodíme normálně hodinu a půl,jdeme pak tři. Protože se zastavujeme,na chvíli si sedneme,jen tak zevlujeme,pak jdeme zase dál. Důležité je chodit v přírodě,po přírodním povrhcu,ne po asfaltu.Ta tabulka je podle mě dost nesmysl. Kdybych s půlročním štěnětem chodila 2,5 kilometru, 30 minut,tak mi zboří barák

Jasně že je to individuální. Ta tabulka je jen orientační a hlavně GR není takový torpédo jak LR. My chodili taky víc, ale hodně jsme poposedávali a štěně poponášeli. A spíš různě blbli, třeba se schovávali a tak, prostě nehonili kilometry.

Jinak já jsem opatrná po zkušenostech. Osmiletá fena sice kříženec, ale klouby v katastrofálním stavu, už ani nemohla chodit. Ale pravda neměli jsme ji odmala, ale až od půlroku.

15.4.2021 08:56
janaa

XXX.XXX.10.173

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jasně že je to individuální. Ta tabulka je jen orientační a hlavně GR není takový torpédo jak LR. My chodili taky víc, ale hodně jsme poposedávali a štěně poponášeli. A spíš různě blbli, třeba se schovávali a tak, prostě nehonili kilometry.

Jinak já jsem opatrná po zkušenostech. Osmiletá fena sice kříženec, ale klouby v katastrofálním stavu, už ani nemohla chodit. Ale pravda neměli jsme ji odmala, ale až od půlroku.

Hele,nevěřím tomu,že katastrofální klouby může způsobit nadmíra pohybu. Jasně,pokud ten pes má mít haksny v hajzlu, tak nepřiměřenou zátěží tomu ještě dodá, ale opačně,to,že ho bude držet zkrátka a nebude zatěžovat, nijak nezmění to,že ty haksny v hajzlíku mít bude
Osobně považuju dobré osvalení za základ pro vyvíjející pohybový systém a samozřejmě přiměřenou váhu. Jasný,na Sněžku s prckem nepůjdu, ale jinak nevidím důvod to nějak hrotit

15.4.2021 09:02

Jasně, nasvalení je základ. Ale přesto mně 10 kilometrů pro 4 měsíční štěně přijde fakt moc. S přestávkama těch 5 je v pohodě.

15.4.2021 09:23
janaa

XXX.XXX.10.173

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jasně, nasvalení je základ. Ale přesto mně 10 kilometrů pro 4 měsíční štěně přijde fakt moc. S přestávkama těch 5 je v pohodě.

Ale jo, 10 km je zbytečných, pokud to není celodenní výlet stylem, ujdem dva, hodinu někde sedme,ujdem dva,dáme pivo v hospodě a tak ale pro půlroční už mi to třeba přijde v pohodě

15.4.2021 09:56
lupus4

XXX.XXX.205.61

ta tabulka je "dělaná" tak max pro chromýho angl. buldoka...
každý normální štěně (čehokoli) by z ní šlehlo

15.4.2021 10:05
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Psům jsem pohyb nijak neodměřovala a nedávkovala, nějak tak jsme prostě chodili, nikdy si mi nesedali. To, že má Worka haksny v haj...není jistě přemírou pohybu, ale tím, že byl takřka celý život podvyživené nedochůdče. Nikdy se mi ale nestalo, že by si sedali, takže si myslím, že jsme to nijak nepřeháněli. V půl roce jsme bohužel zakufrovali v horách a z plánovaných 5km bylo nějakých 12. To už si sedali, ale museli jsme dojít do civilizace. Oba dostali panostitídu, takže to už byl průšvih a tedy radím - 10km ještě ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík