Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2021 16:33
B1tchW0lf

XXX.XXX.1.20

Dobrý den, přemýšlím o pořízení psa. Samozřejmě je to spíše do budoucna, nejdřív si chci vše pořádně pročíst a nastudovat.
Proto jdu za vámi se poptat na rady a názory. Bydlím sama v bytě, bez jiných zvířat, ale pracuji ve zverimexu a mohla bych ho brát s sebou do práce, takže by sám doma v podstatě nebyl. (Možná až na pár vyjímek jako jsou cesty k lékaři apod., ale to by určitě nebylo na celý den.) Zase ve volných dnech nemám problém s ním jít na celý den ven. Chtěla bych plemeno, které by vydrželo chvilku třeba běžet vedle kola, ale zároveň nepotřebuje na celý den zaměstnat ve stylu nějakého těžšího sportu. Osobně nejsem fanoušek malých plemen typu york a čivava (tímto se omlouvám chovatelům yorkšírů a čivav) a ani si je moc nedokážu představit jak by běhali u kola. Zároveň nemám ráda plemena s delší srstí typu bišonek, maltézák apod. O dlouhou srst se musí pořádně starat a upřímně já na to moc nejsem. :D
Mám radši střední až velká plemena, ale naprosto chápu, že do bytu velké plemeno asi ne-e. Okruh se nám tedy zúžil na střední plemena. Jsem velký fanoušek bull plemen, ale respektuju, že pro začátečníka nejsou vhodná. Jakožto začátečník (nevím, jestli se občasné hlídání psů bere jako zkušenost) bych chtěla plemeno, co se dá snadněji vychovat a ovládat. Ne žádnýho tvrdohlavýho bejka co si pojede svojí. Když moje mamka byla malá, pokousal ji pes a od té doby se celý život psů bojí. Chtěla bych jí tímto také ukázat, že ne všichni psi jsou zlí, proto preferuji lehce ovladatelného, neagresivního psa.
Při všem tom hledání a pročítání jsem narazila na českého strakatého psa (Horákův laboratorní pes), což ale není uznané plemeno a nevím jak by to tedy bylo s čistokrevnými štěňaty a s PP. Upřímně se v tomto moc neorientuji, nevím jestli neuznané plemeno může mít PP nebo ne.
Prosím tedy o názory, návrhy plemen a nebo zkušenosti s českým strakatým psem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.4.2021 17:03

PP má..
Myslíte na to, že do zverimexu chodí lidé se psy?
Třeba vipet - je víc verzí.

17.4.2021 17:20
B1tchW0lf

XXX.XXX.1.20

Samozřejmě s tím počítám, ale mám zkušenost že v 90% jsou ti psi velmi přátelští. (Ano, chápu, že mohou být přátelští k lidem a ne k ostatním psům.) V nejhorším případě mám možnost psa zavřít na tu chvilku např. do šatny, popřípadě nasadit náhubek a vodítkem ho někam přicvaknout. Myslím, že by nebyl problém zákazníkovi říct, ať mi dá minutku, že si zajistím psa a až pak ho s jeho psem vpustit dovnitř.

17.4.2021 17:36
Andrýsek3

XXX.XXX.38.137

Ve zverimexech, kde mají pejsky mají také klece nebo pelechy a pes je naučen si tam okamžitě zálezt. Když je na to učen odmalička, tak to asi pal zvládá, ja bych psa v práci mit nemohla, nesoustředila bych se na nic. No ale kdo ví. Je fajn tu možnost mít. Pokud to nepůjde bude doma. Tak jak tak je potřeba zvykat na samotu.
Strakáče proč ne, jsou fajn. Z bullů klidně sbt.

janae1

17.4.2021 17:38
janae1

XXX.XXX.160.6

Strakáče má sousedka, tak to mám z první ruky.
Psovi jsou asi dva roky.
S PP.
Od štěněte dost složitý na výchovu, dost akční, několikrát týdně dochází na cvičák a stejně nedokáže vyjít se psy, má tendence se rvát. Na výchovu je celkem skoupý, dost se mu věnuje a stejně to je takové..... cituji "už skoro poslouchá, řeknu sedni a on buď sedne nebo uteče".
Má silný lovecký pud, nepouští ho z vodítka.

Myslím, že se mu dost věnuje, není to její první pes a ty předěslý byli fajn + ty cvičáky a ten pes je pořád nevychovaný rapl.
Jasně, že se nedá soudit podle jenoho zástupce, ale já bych ho doma nechtěla.

Ono je to asi celkem mladé plemeno, povahy ještě nebudou uplně ustálené.
(a navíc vypadá jak vořech )

17.4.2021 17:54
B1tchW0lf

XXX.XXX.1.20

janae1 napsal(a):
Strakáče má sousedka, tak to mám z první ruky.
Psovi jsou asi dva roky.
S PP.
Od štěněte dost složitý na výchovu, dost akční, několikrát týdně dochází na cvičák a stejně nedokáže vyjít se psy, má tendence se rvát. Na výchovu je celkem skoupý, dost se mu věnuje a stejně to je takové..... cituji "už skoro poslouchá, řeknu sedni a on buď sedne nebo uteče".
Má silný lovecký pud, nepouští ho z vodítka.

Myslím, že se mu dost věnuje, není to její první pes a ty předěslý byli fajn + ty cvičáky a ten pes je pořád nevychovaný rapl.
Jasně, že se nedá soudit podle jenoho zástupce, ale já bych ho doma nechtěla.

Ono je to asi celkem mladé plemeno, povahy ještě nebudou uplně ustálené.
(a navíc vypadá jak vořech )

Já právě co jsem tak četla, tak tím, že strakáč byl vyšlechtěn panem Horákem do laboratoře pro výzkumy, tak by to měl být klidný, lehce vycvičitelný a přátelský pes. A já upřímně mám ráda nezvyklé zbarvení (fleky, žíhání apod.) jednotné barvy jsou pro mě takové nudné. Tak jsem si říkala, že ten strakáč vypadá jako super volba do většiny, ne-li všech mých požadavků, ale teď jste mi teda nasadila brouka do hlavy. :D

17.4.2021 18:03
Mí

XXX.XXX.236.10

Mam opačnou zkušenost od známé.
Bezva pes, ochotný, chytrý, lehce, cvičitelný.Pro mne dobrá volba.Výběr barev i délky srsti.Škoda že Češi tak rádi ohrnují nos nad vším co je naše

janae1

17.4.2021 18:17
janae1

XXX.XXX.160.6

B1tchW0lf napsal(a):
Já právě co jsem tak četla, tak tím, že strakáč byl vyšlechtěn panem Horákem do laboratoře pro výzkumy, tak by to měl být klidný, lehce vycvičitelný a přátelský pes. A já upřímně mám ráda nezvyklé zbarvení (fleky, žíhání apod.) jednotné barvy jsou pro mě takové nudné. Tak jsem si říkala, že ten strakáč vypadá jako super volba do většiny, ne-li všech mých požadavků, ale teď jste mi teda nasadila brouka do hlavy. :D

Nojo, ony se oficiální standardy povahy musí číst mezi řádky.
Tady máte nějaké zkušenosti.
https://www.spolekstrakacu.cz/chovatelstvi/charakteristika/

Jsou to stránky milovníku strakáčů,asi mu majitelé hodně odpustí a i tak strakáč nevyzní jako jednoduchý pes.

17.4.2021 18:36
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Co třeba dalmatin?

17.4.2021 18:45
B1tchW0lf

XXX.XXX.1.20

Dasvo napsal(a):
Co třeba dalmatin?

Není dalmatin hodně aktivní plemeno?

17.4.2021 18:58

opět klasika krátkosrstá kolie
i ty fleky má

17.4.2021 19:09
B1tchW0lf

XXX.XXX.1.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
opět klasika krátkosrstá kolie
i ty fleky má

No blue merle je teda ale zase, není kolie velice aktivní plemeno?

17.4.2021 19:19

Ke krátkosrstý kolii bych dodala ještě královský pudla. Já prostě furt obdivuju toho jednoho, kterýho tu máme, to je vrchol elegance a nádhery! Pán si s ním moc neví rady, a přesto pes celkem funguje a snaží se vyjít vstříc.
A klidně i menší pudl by šel, ale ten velkej mi připadá neobvykle krásnej :)

17.4.2021 19:38
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Ke krátkosrstý kolii bych dodala ještě královský pudla. Já prostě furt obdivuju toho jednoho, kterýho tu máme, to je vrchol elegance a nádhery! Pán si s ním moc neví rady, a přesto pes celkem funguje a snaží se vyjít vstříc.
A klidně i menší pudl by šel, ale ten velkej mi připadá neobvykle krásnej :)

Velký pudl je parádní pes! Taky ho obdivuju. Ale zadavatelka, myslím, píše něco o krátké (já tomu rozumím jako méněúdržbové) srsti.

17.4.2021 19:40

Dasvo napsal(a):
Velký pudl je parádní pes! Taky ho obdivuju. Ale zadavatelka, myslím, píše něco o krátké (já tomu rozumím jako méněúdržbové) srsti.

Jo, jo, běžný mýtus, že krátká srst je v bytě nejmenší zlo...

17.4.2021 19:45
B1tchW0lf

XXX.XXX.1.20

Jo, jo, běžný mýtus, že krátká srst je v bytě nejmenší zlo...

Mně nejde o to, že nebudu mít v bytě chlupy, s těma počítám, ale jak psala Dasvo, chtěla bych co nejméně údržby. :D A zrovna pudloš si myslim že jí potřebuje hodně.

17.4.2021 20:02

B1tchW0lf napsal(a):
Mně nejde o to, že nebudu mít v bytě chlupy, s těma počítám, ale jak psala Dasvo, chtěla bych co nejméně údržby. :D A zrovna pudloš si myslim že jí potřebuje hodně.

Nejvíc potřebuje srst typu teriér. Někdo trefně kdysi poznamenal, že jde do lednice,
vezme si jogurt, strhne alobalové víčko a pod ním chlup jeho psa. A tak to je. Opovažte se nedát na gauč dvě vrstvy dek, už ty chlupy nikdy ničím nedostanete pryč. Sušička nutností. Dtto ohař model vižla. Někteří chrti také, ale tam se mi to zdá o dost měkčí, výhodnější. Ale jinak.. ty chlupy jsou všude a jsou vidět. A jsou nesmrtelné.

Pudla vezmete vedle k holiči a je to. Nebo se naučíte strojkem. Může mít v klidu všude stejně dlouhou srst, nemusí mít výstavní boule. Pudl nelíná. Je víc bezúdržbový než naháč, u naháčů je problém se sluníčkem, krémem, ..

A zas jiní psi se musí trimovat, jinak jim ten kožíšek zničíme - stříháním strojkem a tak.
Klasický dlouhý chlup sice padá na zem, ale dá se lehce sebrat, setřít, vyluxovat. Dlouhochlupí psi línají normálně jako normální psi a ne jako teriér. Ten si to vybírá celý rok.
Z trimovacích psů nic moc nepadá. Z pudla též ne.

A já navrhla vipeta, protože to je sprinter. Tzn. vylítat tryskem a domů. Ale není problém dlouhatánský výlet, to vůbec. Pro představu rozdílu - mám sprintera (ne tak dobrého jako je mini chrt) a mu stačí intenzivní hodina pro tělo a půl hodina na hlavu (pak už se mu vaří mozeček :-) a ohaře bych si nepořídila, protože to je stokrát tolik aktivity a já jsem líná.

17.4.2021 20:03

Kraťanda je skvělá volba. Ale tu nechtějte, ať nás není moc, co sháníme štěně Ne, dělám si samozřejmě legraci, ale chci k naší seniorce pořídit mladou a sehnat štěně z dobrého chovu (rozuměj zdravých rodičů) je nadlidský úkol . Takže jestli si chcete pořídit štěně ve vzdálenější budoucnosti, tak už abyste začala ...
Jinak vzhledem k vašim požadavkům opravdu dobrá volba - skvělý pes pro začátečníka, snadno vychovatelný, přiměřeně aktivní, po tvrdohlavosti ani stopa. Velmi snášenlivý s ostatními psy i jinými zvířaty, takže v práci nebudete mít problém. Jen upozorňuji, že hodně líná, a to celoročně .....

17.4.2021 20:05
juhaj

XXX.XXX.164.121

Podle mých zkušeností hrubosrsty, krátkosrstý a dlouhosrstý pes, tak ten kratkosrstý byl na srst nejvíc problemovy.

17.4.2021 20:09

"Málo" aktivní a podobný bulíkovským - anglický buldok. Toho budu mít já. Až mu vyšlechtěj jiný chlupy :D Ne, se sušičkou to jde.
Šli jsme takhle jednou nad ránem do hospody, nešly otevřít dveře, tak asi už máme dost.. a on tam za dveřmi rozplácnutý buldok jak žába, tak jsem se opřela víc a pomalu otevírala a on se ani nehnul :-) Podle mě ideální aktivita.

17.4.2021 20:24

Nejvíc potřebuje srst typu teriér. Někdo trefně kdysi poznamenal, že jde do lednice,
vezme si jogurt, strhne alobalové víčko a pod ním chlup jeho psa. A tak to je. Opovažte se nedát na gauč dvě vrstvy dek, už ty chlupy nikdy ničím nedostanete pryč. Sušička nutností. Dtto ohař model vižla. Někteří chrti také, ale tam se mi to zdá o dost měkčí, výhodnější. Ale jinak.. ty chlupy jsou všude a jsou vidět. A jsou nesmrtelné.

Pudla vezmete vedle k holiči a je to. Nebo se naučíte strojkem. Může mít v klidu všude stejně dlouhou srst, nemusí mít výstavní boule. Pudl nelíná. Je víc bezúdržbový než naháč, u naháčů je problém se sluníčkem, krémem, ..

A zas jiní psi se musí trimovat, jinak jim ten kožíšek zničíme - stříháním strojkem a tak.
Klasický dlouhý chlup sice padá na zem, ale dá se lehce sebrat, setřít, vyluxovat. Dlouhochlupí psi línají normálně jako normální psi a ne jako teriér. Ten si to vybírá celý rok.
Z trimovacích psů nic moc nepadá. Z pudla též ne.

A já navrhla vipeta, protože to je sprinter. Tzn. vylítat tryskem a domů. Ale není problém dlouhatánský výlet, to vůbec. Pro představu rozdílu - mám sprintera (ne tak dobrého jako je mini chrt) a mu stačí intenzivní hodina pro tělo a půl hodina na hlavu (pak už se mu vaří mozeček :-) a ohaře bych si nepořídila, protože to je stokrát tolik aktivity a já jsem líná.

Nehaźte všechny teriéry do jednoho pytle. Děláte v tom zadavatelce guláš. Ne všichni teriéři jsou přece hladkosrstí.

17.4.2021 20:27
juhaj

XXX.XXX.164.121

"Málo" aktivní a podobný bulíkovským - anglický buldok. Toho budu mít já. Až mu vyšlechtěj jiný chlupy :D Ne, se sušičkou to jde.
Šli jsme takhle jednou nad ránem do hospody, nešly otevřít dveře, tak asi už máme dost.. a on tam za dveřmi rozplácnutý buldok jak žába, tak jsem se opřela víc a pomalu otevírala a on se ani nehnul :-) Podle mě ideální aktivita.

Anglicky buldog byl od dětství můj tajný sen. Jako dítě jsem znala dva, to ještě vypadali trošku jinak ( to je doba). Bohužel, nikdo okolo mě mé nadšení nezdílel, tak byli jiní psí. Možná, na důchod, jestli se jim zlepší zdraví ( zbožné přání).

17.4.2021 20:28
janaa

XXX.XXX.10.173

Já bych od strakáče hned neupouštěla. Spíš bych se snažila spojit s jejich majiteli,na FB,nějaké výstavě,klubové akci a zjistit info přímo od nich. Já znala dva,oba psi fajn, fena kamarádská ke všem,pes trošku vachrlatý ve vztahu k ostatním psím samečkům.Aktivní byli dost,ale tak nějak přiměřeně mladým psům,zas nic enormního

17.4.2021 20:32
Terven

XXX.XXX.110.191

B1tchW0lf napsal(a):
Není dalmatin hodně aktivní plemeno?

Je a navíc to bývají komplikované povahy a zdravotní stav, co jsem slyšela, taky nic moc.
Hodně aktivní plemeno to samozřejmě je a navíc je to i velký pes.
Já bych byla pro toho strakáče - u nás jednoho potkávám, je to vychovanej pes, vlastní ho mladí lidi, kteří se mu věnujou, cvičí, chodí na túry. Pes je většinou navolno, ale co mi kdysi říkali, nějaký lovecký pud tam je, takže je třeba dávat bacha.
Jak někdo výše psal o té nesnášenlivosti, tak to je fakt divný, bude to nějakej nestandard.

17.4.2021 20:44
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Sestřenka má strakačku. Její výchova - absolutně benevolentní a to i na mě Přesto fenka vyrostla v poslušnou přátelskou holku, snese se i s fenkama, u rodičů byla se starou fenou v neustálém kontaktu a když se pak přestěhovali, měla problém se samotou, zdrhala ze zahrady zpátky za ní. Nikdy jsem u ní neviděla projev agresivity, jezdili jsme spolu na výlety, často potkávali cizí psi a byla naprosto nekonfliktní...ona i panička je Od cca roku chodila na volno, občas v lese vypálila za zvěří, ale sama se hned vrátila.

17.4.2021 21:33

Já jsem vůči strakáčům celkem skeptická, už jsem se o tom rozepisovala dřív. Mladé plemeno - neustálené povahy, z logiky věci zvýšený výskyt epilepsie, a když vidím, co se tam všechno přikřížilo... no, nevím. Člověk v té loterii může vyhrát, ale taky nemusí.

Co kooikerhondje? Voříškovský vzhled a skvrny splňuje. Srst bude paradoxně na úklid mnohem lepší než u strakáče. Mám vizslu a je to jak píše Megí, otevřete jogurt a v něm chlup. Navíc se to všude zapichuje. Máme v rodině šeltii - to je koule chlupů, a v domácnosti je to mnohem větší pohoda (co se chlupů týče, jinak je pohodovější samozřejmě pan ohař 😅).

18.4.2021 04:57
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Potvrzuji. Nejjmilejší aktivita našeho buldoka je číst noviny 😂
Co se týče pohybové aktivity, tak u buldoka to vypadá tak, že po 17 hodinách, co na gauči změnil polohu celkem jednou (z levého boku na pravý), ho násilím vlečete vyčůrat (drápkama jede po linu a zíve), protože si říkáte, že přece není možný, aby se mu za tu dobu ještě nechtělo, že se to v něm snad samo vstřebává 😂

18.4.2021 07:39

Já jsem vůči strakáčům celkem skeptická, už jsem se o tom rozepisovala dřív. Mladé plemeno - neustálené povahy, z logiky věci zvýšený výskyt epilepsie, a když vidím, co se tam všechno přikřížilo... no, nevím. Člověk v té loterii může vyhrát, ale taky nemusí.

Co kooikerhondje? Voříškovský vzhled a skvrny splňuje. Srst bude paradoxně na úklid mnohem lepší než u strakáče. Mám vizslu a je to jak píše Megí, otevřete jogurt a v něm chlup. Navíc se to všude zapichuje. Máme v rodině šeltii - to je koule chlupů, a v domácnosti je to mnohem větší pohoda (co se chlupů týče, jinak je pohodovější samozřejmě pan ohař 😅).

Kooiker je moje druhá volba po kraťandě. Ale sehnat kooikra je ještě stokrát náročnější než sehnat zdravou kraťandu. Momentálně asi ultramódní plemeno. Uvažuju o něm už několik let, se mi zdá, že jsem správnou dobu prošvihla

18.4.2021 07:51

Kooiker je moje druhá volba po kraťandě. Ale sehnat kooikra je ještě stokrát náročnější než sehnat zdravou kraťandu. Momentálně asi ultramódní plemeno. Uvažuju o něm už několik let, se mi zdá, že jsem správnou dobu prošvihla

My máme asi roční fenu v sousedství, pán si ji pořídil na důchod. Fena je prima, takový milý, bezproblémový pejsek. Pán ji pěkně vychoval, a teď už ji občas půjčuje i vnoučatům (kolem 10 let), funguje jim to. Ale je samozřejmě potřeba počítat s tím, že je to málopočetné plemeno. Zase jestli to zadavatelka řeší hodně do budoucna, mohla by event. být zapsaná v pořadníku...

18.4.2021 08:32
janaa

XXX.XXX.10.173

No vidíte, já poznala kooikerů asi pět, a rozhodně ty povahy nebyly stejné a bezproblémové

18.4.2021 08:34
Motýlekbouvierek

XXX.XXX.25.99

Českého strakatého psa mají rodiče. Pořizovali si ho na základě "hezkých recenzí". Výchovu mu nedali žádnou a je to fakt tragédie. Pes je labilní, agresivní na psy, když je doma sám, několik hodin štěká... Pro mně pes za trest, ale já s našima už samozřejmě nebydlím. Mám 2 psy náskok 🙂, tenkrát si nenechali poradit, že pes se sám nevychová. Mrzí mě to a štve kvůli tomu pejskovi.

I tak si ale myslím, že kdyby ho rodiče takto šíleně nezkazili, tak by to byl fajn parťák! Hlídala jsem ho asi 10 dní když mu byl necelý rok a byl fajn. Pošuk, ale fajn, pořád vysmátej... Teď je mu 10 let a je to pořád stejný torpéďák 😁. Za mně strakáč ano! Ale nepodcenit socializaci a výcvik. Pak to bude vysmátý mazlivý prdlouš 👍.

18.4.2021 08:41

Me tady treba vrta hlavou, proc by puvodne laboratorni pes mel mit "snadno cvicitelnou povahu" ?? a jeste abych verila tomu, ze je ta povaha ustalena...
ze by nemel byt agresivni na psy a na lidi, akceptovat ziti ve smecce. to ano. to potrebovali.

si vezmete, jak je "jednoduchy" zivot treba s biglem. to je jedno z nejcasteji pouzivanych plemen na pokusy.

18.4.2021 09:00

janaa napsal(a):
No vidíte, já poznala kooikerů asi pět, a rozhodně ty povahy nebyly stejné a bezproblémové

Dobré ráno, můžete prosím přiblížit povahu kooikra? Já znám osobně jen jednoho a ten je k cizím rezervovaný, ale jinak si ho majitelé chválí. Pak jsem písemně v kontaktu se dvěma chovatelkami a zatím mi nevyplynulo, že by měli být nějak labilní nebo povahově nevyrovnaní. S tou rezervovaností počítám. Jen jedna chovatelka uvádí, že některý kooiker loví a některý zase ne

18.4.2021 09:09
janaa

XXX.XXX.10.173

No,někdo tomu říká rezervovanost, někdo to vidí jako bázlivost. Dva se báli i vlastního stínu. Až na jednoho, pokud vím, měli reakci na výstřel,resp. na ránu, ale takovou tu, že někdo o sebe třískne poklicema a pes je v trapu. Byla velká práce to nějak znormalizovat. Někteří měli tendenci lovit, někteří ne,to je pravda. Všichni byli přátelští k ostatním psům,to je taky pravda. U výcviku měkčí, ale zároveň tvrdohlavci. Netvrdím,že je to nějak problémové plemeno, ale ani bych ho neoznačila za jednoduché, a při výběru štěňěte bych si opravdu dala velký pozor na to,aby nebylo po "rezervovaných" rodičích

18.4.2021 09:18

janaa napsal(a):
No,někdo tomu říká rezervovanost, někdo to vidí jako bázlivost. Dva se báli i vlastního stínu. Až na jednoho, pokud vím, měli reakci na výstřel,resp. na ránu, ale takovou tu, že někdo o sebe třískne poklicema a pes je v trapu. Byla velká práce to nějak znormalizovat. Někteří měli tendenci lovit, někteří ne,to je pravda. Všichni byli přátelští k ostatním psům,to je taky pravda. U výcviku měkčí, ale zároveň tvrdohlavci. Netvrdím,že je to nějak problémové plemeno, ale ani bych ho neoznačila za jednoduché, a při výběru štěňěte bych si opravdu dala velký pozor na to,aby nebylo po "rezervovaných" rodičích

Děkuji, každá informace z reálného života je lepší než sebelepší atlas ...

18.4.2021 09:18
B1tchW0lf

XXX.XXX.1.20

Děkuji za diskuzi a návrhy, moc dobře se mi to tu čte. :)

Anglický buldok je jeden z těch (já tomu říkám) "chrochtavých" plemen. Původně jsem přemýšlěla o francouzském buldočkovi, ale nedokážu si moc představit jak by ti chudáci se zmáčknutým nosem běželi vedle kola. Já osobně bych se možná i cítila blbě mít doma něco, co špatně dýchá a já mu nemůžu pomoct.

"Do budoucna" počítám tak rok cca? Uvidím jak se bude vyvíjet situace s koronou.

Ještě k té srsti... Celý život se pohybuji kolem zvířat, mám zemědělskou školu, takže to, že otevřu jogurt a bude tam chlup mě úplně netíží. :D Jde mi o to že, upřímně, myslím že bych byla líná vyčesávat dlouhý chlupy.

Toho kooikera jsem musela googlit, nic mi ten název neříkal a mám takový pocit, že jestli to není moc známé plemeno (možná je, jen já jsem sto let za opicema), tak bude asi fuška ho sehnat. Akorát má trošku delší chlupy, než bych osobně chtěla, ale kdo ví, třeba bych si zvykla.

18.4.2021 09:59
Terven

XXX.XXX.110.191

Ještě mě teda napadlo, jestli by vám nevyhovoval pinč. Trpasličí pinč (neplést s krysaříkem, krysařík je miniatura) sice není střední plemeno, má kolem 5 kg, ale zas splňuje docela dobře některé vaše požadavky. Má krátkou srst, chlupů je z něj minimálně. Je to akční sportovec, určitě zvládne běh, i běh u kola jiné sporty, rychle a rád se učí. Má sice lovecké vlohy, ale to strakáč taky - a u pinče je výhoda, že je to absolutní závislák na páníčkovi, takže se s tím dá dobře pracovat.
Je to skladný pejsek, ve zverimexu nezabere moc místa
Jako nevýhoda se uvádí uštěkanost, ale to se zrovna mě nepotvrdilo - nám štěká minimálně a mnohem hlučnější je druhá fena - mix jezevčíka.
Anebo existuje i německý pinč, to je velikostně střeďák - něco mezi trpasličím pinčem a dobrmanem.

18.4.2021 11:35

Jestli byl ve výběru frbul, tak co bostonek (bostonský teriér)? Jestli by na Vás tedy nebyl už moc akční. :-)

18.4.2021 12:28

U nás ve zveráči má personál často svoje psy....ať už to byla nějaká bull slečna (plemeno si netroufnu určit-menší), borderák, zlatý retrívřice.....a já občas na nákup beru Ginu sebou, prostě aby se uměla chovat všude. Většinou i když jdu sama, tak se pesani přijdou podívat, kdo přišel, očuchají, já je pohladím, řeknu, že je to krásnej pejsek a pokud tam nějaký je, když jdu s Ginou, tak jsem naopak moc ráda, že se s nima Gina pozdraví.
Ten borderák byl dobrej, nosil furt hračku a snažil se "odchytit" zákazníka, který bude ochoten si s ním pohrát....jeho panička se mě většinou přišla zeptat, jestli mě neotravuje a nebo si ho prostě zavolala k sobě.
Tenhle zverex má pobočku ještě ve vedlejším městečku a i tam vždycky měli psy, většinou retrívry a nebo RR, spousta lidí tam chodila se svým psem a opravdu si nemyslím, že by s tím zákazníci měli problém.
Ale samozřejmě záleží jak na psu, tak na majiteli, nějaký nevychovaný torpédo by mohlo vadit.

18.4.2021 13:16
B1tchW0lf

XXX.XXX.1.20

U nás ve zveráči má personál často svoje psy....ať už to byla nějaká bull slečna (plemeno si netroufnu určit-menší), borderák, zlatý retrívřice.....a já občas na nákup beru Ginu sebou, prostě aby se uměla chovat všude. Většinou i když jdu sama, tak se pesani přijdou podívat, kdo přišel, očuchají, já je pohladím, řeknu, že je to krásnej pejsek a pokud tam nějaký je, když jdu s Ginou, tak jsem naopak moc ráda, že se s nima Gina pozdraví.
Ten borderák byl dobrej, nosil furt hračku a snažil se "odchytit" zákazníka, který bude ochoten si s ním pohrát....jeho panička se mě většinou přišla zeptat, jestli mě neotravuje a nebo si ho prostě zavolala k sobě.
Tenhle zverex má pobočku ještě ve vedlejším městečku a i tam vždycky měli psy, většinou retrívry a nebo RR, spousta lidí tam chodila se svým psem a opravdu si nemyslím, že by s tím zákazníci měli problém.
Ale samozřejmě záleží jak na psu, tak na majiteli, nějaký nevychovaný torpédo by mohlo vadit.

Samozřejmě se budu snažit ho co nejvíc vycvičit, nevychovaný torpédo by vadilo asi i mně. :)

18.4.2021 13:18
B1tchW0lf

XXX.XXX.1.20

Jinak tedy v mém imaginárním seznamu mám zatím bostonka, vipeta, krátkosrstou kolii a strakáče s velkým otazníkem. Ta krátkosrstá kolie se mi z nich zatím líbí asi nejvíc. Kdyby vás ještě něco napadlo, určitě pište, ráda si počtu a zatím budu hledat více info o těchto plemenech. Děkuji moc.

18.4.2021 13:33
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já jen k těm chlupům, je pravda, že krátkosrsta fena měla hustou podsadu, to dělá dost, ale ačkoli měla do 30 kg, vyčesala jsem z ní víc chlupů při línání než z 40- ti kiloveho hovawarta.Nadto, krátká srst linala trochu celý rok, což u hovawarta není. A většina dlouhosrstých psů je samočistící.
Tím samozřejmě vás nepřemlouvám ke koupi dlouhosrstého plemene, nebo tak, jen že krátká srst= nejméně práce je pověra.

Přidejte reakci

Přidat smajlík