Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tessy

20.4.2021 10:17
Tessy

XXX.XXX.173.224

Dobrý den, mám takový problém, právě jsme si vzali do výchovy pejska, ale je bohužel hluchý.
Dříve byl týraný, takže má špatnou minulost, pořád má na tlapkách rány naštěstí už zahojené rány.
Je mu už 13 let ale jinak je to opravdu hodný milý pes rád si hraje, majitele by ho nechali utratit tak jsme si ho vzali. Na zavolání v zahradě reaguje, když si tleskam na nohy a mluvím na něho i když mne neslyší. Chtěla bych ho naučit základní povely a přivolání v lese nebo v parku. Potřebuji od vás radu jak začít a jestli to vůbec jde.
Prosím poraďte někdo, budu moc ráda když nám pomůžete.
Předem děkuji ❤️.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2021 10:50

Základní povely prostě na znakovou řeč. My jsme takhle měli fenu taky naučenou (nebyla hluchá, ale na dálku se nám nechtělo vyřvávat). Zdvižená dlaň - stát, zatleskat před tělem nebo poklepat si dlaní na hrudník - ke mně, poklepat na stehno zboku - k noze, zdvižený ukazováček - štěkej, pokývat dlaní naplocho směrem k zemi - lehni, ukazováčkem ukázat na zem - sedni. Povely se psi učí tak jako tak tím, že jim prvně musíte předvést, co po nich chcete.

Takže já bych si určila znakové povely, které budu používat, a psa vždy do cviku namanipulovala rukama (samozřejmě jemně, vysvětluju - netrestám). Při kýžené reakci velká sláva, opičky, široký úsměv, kokino. Půjde to samo :-)

Co se týče odvolání v terénu - když vás neuvidí, tak vás "neuslyší". Tam bych asi volila nějaký prostředek upozornění na těle. Vibrační obojek? A naučit psa, že vibrace = podívej se na mě. Ale samozřejmě bude snesitelná i procházka na stopovačce, kde máte komunikační kanál jasný a navíc se vyhnete situaci, že by se dostal z vaší sféry vlivu (např. mimo signál obojku).

20.4.2021 11:41
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

Obávám se, že toho pejska už nic moc nového nenaučíte. Jistě si můžete užít ještě pěkných pár společných chvil, ale v žádném případě bych ho mimo oplocenou zahradu nepouštěla z vodítka. Procházku si jistě užijete i na flexině - a tu koupíte i 10m. Navíc dědoušek už vám pravděpodobně neušlape desítky km.
Můj minulý pejsek byl posledních pár let života také hluchý a žádný zásadní problém to nebyl - ale nikdy bych ho už nepustila venku z vodítka, když ho nemůžu spolehlivě přivolat. Často jsem ho s baterkou hledala i v noci na zahradě (dnes by to lehce vyřešil svítící obojek, ale 15let zpět tu tyhle vymoženosti moc nebyly).

20.4.2021 11:45
janaa

XXX.XXX.10.173

Souhlasím s Terapeutkou, 13letého psa, který je u vás navíc nově,bych z vodítka mimo zahradu opravdu nepouštěla. Kupte mu postroj a tu nejdelší flexinu a může si ťapat na ní. Volně může být na zahradě. Většina psů ve 13 i špatně nebo hůř vidí, můžou se tam přičíst i nějaké kognitivní problémy, v případě,že by se ztratil, by to opravdu mohl být průšvih. Něco by bylo štěně nebo mladý pes.

20.4.2021 12:00

Nesouhlasím s tím, že by 13 letý pes nebyl schopen (pokud je v dobré kondici) učit se novému, ale mimo oplocený pozemek bych si ho také vzala raději na flexi. Neriskovala bych, že se někde ztratí nebo si ublíží.

20.4.2021 12:28
assil

XXX.XXX.122.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nesouhlasím s tím, že by 13 letý pes nebyl schopen (pokud je v dobré kondici) učit se novému, ale mimo oplocený pozemek bych si ho také vzala raději na flexi. Neriskovala bych, že se někde ztratí nebo si ublíží.

Co se ztratí nebo si ublíží, ono úplně stačí, když se rozhodne zalézt si čuchat do hustého křoví a taková půlhoďka nebo hoďka čekání než vyleze je k nezaplacení. Jo, měla jsem psa hluchého od 6 let, ale u třináctiletého bych s flexinou neváhala.

20.4.2021 22:37

Flexinu bez rizika. Samozřejmě s postrojem, ne obojek. Co se týče pohybu, jde pes překvapivě dobře ovládat. Stačí hnout rukou pár cm na stranu, změní směr. Bez brzdy zatáhnout neznatelně k sobě, zpomalí. Jinak stopovačka a dávat pozor na vzdálenost s možností přidupnutí, kdyby něco.

Přidejte reakci

Přidat smajlík