Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2021 18:17

Dobrý den,
potřebovala bych poradit o nezvyklém a náhlém chování mého psa.
Je mi dvacet tři let a přijela jsem se podívat s jedním ze svých psů za mými rodiči. Rozhodla jsem se sebou vzít mého ročního psa řasy velký švýcarský salašnický pes. Celý den probíhal normálně do té doby, než jsem si šla sednout se svým otcem na zahradu. Seděli jsme tam půl hodiny, můj pes si hrál a zničeho nic za mnou přišel a začal na mě štěkat. Začala jsem ho hladit a kontrolovat jestli na něco nestoupl. Nic jsem nenašla. Když jsem ho přestala hladit začal zase štěkat s drobným vrčením. Můj otec ho začal drbat za ušima, aby přestal štěkat ,což se stalo.
Chvíli byl klid, když mu otec řekl, aby si lehl. Tak ležel pět minut dokud se nezvedl a přišel ke mě. Začal mi olizovat stehna. Nikdy před tím to nedělal tak jsme se tomu zasmáli a počkali než přestane. On ale nepřestával ani přes nejrůznější povely. Když jsme ho odtrhli začal štěkat a kňučet. To dělá už tři hodiny v kuse.
Mohli by jste mi prosím poradit? Děkuji.

20.4.2021 18:26
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Někde v okolí hárá fena. Je nadrženej a neví co se sebou.

20.4.2021 18:38

Nevím, jak hodně je zvyklej u rodičů....nevím jestli to může mít souvislost s háráním nějaké feny.
Mě to připomíná jediné....já se nudim, už mě to tady nebaví a buď chci domu a nebo pojď něco dělat.

Zkoušela jste ho po tomhle projevu vzít na prochajdu, dát mu nějakou kost na zabavení, jít si s ním házet aportík, přetahovat se, honit se???

EDIT: můj pes, když s ním přijdu na návštěvu k mojí mamce, tak zkraje dobrý, ale po nějaký době začne kňourat, štěkat a tak se prostě seberu a jedu dom....ale já bydlím od mamky kousek, pokud by to měla být delší návštěva, tak zvednu zadel a půjdu psa pořádně fyzicky a i psychicky utahat.

20.4.2021 18:48

U rodičů býváme každý druhý víkend. Když jsme mu zkoušeli dávat míček tak ho párkrát přežvykl a vyplivl. Ještě před tím jsme byli na osm kilometrů dlouhé procházce. Tím že jsem zde vyrůstala tak vím kde je pes a kde fena. V okolí jsou pouze dvě fenky a to dvanáctiletá fena samojeda a u sousedů je čtyřletá fena německého ovčáka která měla po porodu svých prvních štěňat zdravotní problémy takže nevím.

20.4.2021 19:12

No tak pokud v tom není něco zdravotního, tak mně teda došly nápady.....u svých psů většinou poznám, kde je problém, protože s nima žiju a znám je, ale takhle po písmenkách?? a pes kterýho neznám...nevím.

20.4.2021 19:21

Bavila jsem se o tom s naší paní chovatelkou, ta mi v rychlosti zdělila že jeden její pes to začal dělat její 13ti leté dcery, jenže to bylo nejspíše kvůli dospívání atd. Psi přece jenom cítí něco více než mi lidé a tak nás napadlo jestli to nemůže být kvůli menstrulaci, přece jenom je to dospívající pes a je v takové "psí pubertě".

20.4.2021 20:08
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bavila jsem se o tom s naší paní chovatelkou, ta mi v rychlosti zdělila že jeden její pes to začal dělat její 13ti leté dcery, jenže to bylo nejspíše kvůli dospívání atd. Psi přece jenom cítí něco více než mi lidé a tak nás napadlo jestli to nemůže být kvůli menstrulaci, přece jenom je to dospívající pes a je v takové "psí pubertě".

To jsem se chtěla zrovna zeptat, jestli nemáte menzes a nebo nejste těhotná. 🙂

20.4.2021 20:12

No těhotná doufám nejsem😅 s mojí menstrulací si nejsem tolik jistá protože jsem ohledně toho měla v poslední době problémy, ale vše řeším.

20.4.2021 22:02

V pubertě občas dochází k situacím, kdy pes najednou přecvakne ve vnímání a kolikrát to na první dobrou nerozklíčujete, i kdybyste byla ultra empatická. Protože i on sám má v hlavě hokej.

21.4.2021 07:14

Je to velice pravděpodobné. Když jsem včera odjížděla od rodičů zpátky domů, byl pořád nervózní a štěkal. Tak to bylo i doma. Dnes ráno je to pořád stejné, štěká na mě a kňučí. Dožadoval se být se mnou v jedné místnosti. Když jsem odešla do práce, přítel ještě chvíli zůstal doma a za chvíli mi volal s tím, že pes je najednou úplně klidný, že po mém odchodu odešel do pelíšku a hraje si s hračkama.

21.4.2021 17:42

Když jsem dneska přišla z práce, oba psy mě s nadšením vítali. Vše bylo v pořádku zhruba deset minut dokud zase nezačal dělat můj pes scény, kňučet a štěkat. Dneska ho jde poměrně jednoduše odehnat ale za chvíli je zase u mě. Nevíte co bych s tím měla dělat?

22.4.2021 12:40

Když jsem dneska přišla z práce, oba psy mě s nadšením vítali. Vše bylo v pořádku zhruba deset minut dokud zase nezačal dělat můj pes scény, kňučet a štěkat. Dneska ho jde poměrně jednoduše odehnat ale za chvíli je zase u mě. Nevíte co bych s tím měla dělat?

Přežít :-)

22.4.2021 12:46

Přežít :-)

No zatím to jinak nejde😂

22.4.2021 14:27
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Mazat ven. Všichni.

23.4.2021 09:41

Včera jsme se šli s přítelem i psy projít. Já jsem musela vzít našeho německého ovčáka a ne jako vždy švýcaráka. Během celé procházky se mi pořád opírál o nohu. Můj německý ovčák je trochu ochranářský takže když mě začal otravovat tak ovčák začal vrčet. Takhle to bylo celou procházku i doma. Pořád něvíme co s tím udělat.

23.4.2021 09:56

Jediný, co mě napadá, tak jak zaměstnáváte psům hlavu? Pravděpodobně jim jen ty procházky, kdy si vás oba hlídají, nestačí.

23.4.2021 10:02
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Včera jsme se šli s přítelem i psy projít. Já jsem musela vzít našeho německého ovčáka a ne jako vždy švýcaráka. Během celé procházky se mi pořád opírál o nohu. Můj německý ovčák je trochu ochranářský takže když mě začal otravovat tak ovčák začal vrčet. Takhle to bylo celou procházku i doma. Pořád něvíme co s tím udělat.

Já vůbec nevím, co je obsahem Vašeho sdělení. Konkrétně bych poprosila o přeložení této věty:
Můj německý ovčák je trochu ochranářský takže když mě začal otravovat tak ovčák začal vrčet.
Vy máte dva problematické psy? Oba jsou Vaši? Jeden je ten, co blbě čumí a líže Vám nohy (salašník, jestli se nepletu), druhý vrčí (NO)?
Jakou náplň ti psi mají? Jakou mají minulost?

23.4.2021 10:14

Varaxi napsal(a):
Já vůbec nevím, co je obsahem Vašeho sdělení. Konkrétně bych poprosila o přeložení této věty:
Můj německý ovčák je trochu ochranářský takže když mě začal otravovat tak ovčák začal vrčet.
Vy máte dva problematické psy? Oba jsou Vaši? Jeden je ten, co blbě čumí a líže Vám nohy (salašník, jestli se nepletu), druhý vrčí (NO)?

Německý ovčák je čtyřletý útulkáč. Před dvoumi lety jsme si ho přivezli domů. Říkali nám, že ho museli zabavit původním majitelům protože ho nadněrně bili. Ukazovali nám fotky které vyfotili po přivezení. Měl na sobě modřiny a některé rány byli až do masa. V útulku byl od svých sedmi měsíců. Už od mala nemá rád, když se ke mě někdo nějak intenzivně tulí, ale většinou si jenom trochu povrčí. Rád běhá a honí cokoliv se pohne. Velký švýcarský slalšnický pes je pro změnu z chovatelské stanice. Je to poměrně hodný pes, který má občas svoji hlavu, ale povel je přednější. Narodil se na valentýn. V posledních pár dnech se ke mě začal chovat divně. Kdykoliv je v mé přitomnosti, je nervózní, štěká a dožeduje se mazlení. Potom mi často olizuje nohy což začíná být už vážně nepříjemné. Kdykoliv odejdu do práce, začne být údajně v klidu.

23.4.2021 10:15

Varaxi napsal(a):

Já to taky četla asi 5x a pochopila jsem to tak, že přítel vedl švýcaráka a slečna NO. Švýcarák se opíral o nohu a NO začal vrčet. Asi.

23.4.2021 10:28

Napadá mě vyšetřit psa a/nebo sebe. Druhá možnost je psa poslat na místo, ať neotravuje. Nebo mu dát nějakej úkol, práci, kost na kousání, atd.

23.4.2021 10:30

Já to taky četla asi 5x a pochopila jsem to tak, že přítel vedl švýcaráka a slečna NO. Švýcarák se opíral o nohu a NO začal vrčet. Asi.

Ano tak to bylo. Nevrčel nějak moc, jenom trochu, dalo by se říct že vrčení mělo být nečo jako výstraha.

23.4.2021 12:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No jako asi takhle, když se mi psi nudí, tak je pes taky schopnej fakt nepříjemně otravovat - olizovat, šťouchat do mě, a klidně i drápat packama, což někdy fakt bolí. To je ale všechno jen tím, že pes není unavenej, je znuděnej a chce něco dělat. Takže moje chyba. Pokud si pes takhle vymýšlí někdy večer a já usoudím, že jsme toho za ten den dělali dost, tak ho prostě pošlu na místo.

Jenže třeba na přítele má tendence tohle zkoušet i když byl zaměstnanej dost. Protože přítel není důslednej, a tak co by to pes nezkusil.

Já bych na vašem místě v první řadě zkusila dát psovi nějaký řád, režim, přidat nějakou práci - zaměstnat hlavu, a pokud to nepomůže a bude to vyloženě nějaké prudění, tak bych psa v těch situacích v klidu poslala na místo... A být důsledná, nepolevovat.

Napadá mě vyšetřit psa a/nebo sebe
A tohle mě napadlo taky. Není to tak dlouho, co měl přítel nějaké zdravotní problémy ("vnitřní", nic na něm zevně nebylo vidět). Ještě před vyšetřením, než jsme vůbec věděli my, co mu je, tak oba psi mu k tomu "nemocnému" místu měli tendence čuchat, olizovat a prostě se vtírali... Nevím jestli na to chtěli upozornit? Ale chvílema s tím byli taky až otravní.

23.4.2021 12:07
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

A tohle mě napadlo taky.

Mě taky .

23.4.2021 12:16

marcelaamax napsal(a):
No jako asi takhle, když se mi psi nudí, tak je pes taky schopnej fakt nepříjemně otravovat - olizovat, šťouchat do mě, a klidně i drápat packama, což někdy fakt bolí. To je ale všechno jen tím, že pes není unavenej, je znuděnej a chce něco dělat. Takže moje chyba. Pokud si pes takhle vymýšlí někdy večer a já usoudím, že jsme toho za ten den dělali dost, tak ho prostě pošlu na místo.

Jenže třeba na přítele má tendence tohle zkoušet i když byl zaměstnanej dost. Protože přítel není důslednej, a tak co by to pes nezkusil.

Já bych na vašem místě v první řadě zkusila dát psovi nějaký řád, režim, přidat nějakou práci - zaměstnat hlavu, a pokud to nepomůže a bude to vyloženě nějaké prudění, tak bych psa v těch situacích v klidu poslala na místo... A být důsledná, nepolevovat.

A tohle mě napadlo taky. Není to tak dlouho, co měl přítel nějaké zdravotní problémy ("vnitřní", nic na něm zevně nebylo vidět). Ještě před vyšetřením, než jsme vůbec věděli my, co mu je, tak oba psi mu k tomu "nemocnému" místu měli tendence čuchat, olizovat a prostě se vtírali... Nevím jestli na to chtěli upozornit? Ale chvílema s tím byli taky až otravní.

Nevím jestli je problém ve mě nebo ve psovi. Já jsem byla na vyšetření ještě dříve než to začal dělat. Většinou když ho pošlu na místo odejde ale za deset minut u vás zase sedí a kňučí. Když se oba nudí většinou chodí otravovat přítele, má u nich větší respekt. Docela divné je že to dělá jenom jeden z nich. NO si většinou jenom lehne nebo vám lehne do klína. Švýcarák je o něco aktivnější a jedním balonkem ho nezbavíme. Tím že to mají radši venku než doma, beru psy za známími a jejich psy aby se vyblbli. Většinou jsou unavení a ani se jim nechce jít domů. Když jsem to zkoušela včera NO si šel hrát a švýcarák jenom seděl i když jsem ho vybízela aby si šel hrát.

23.4.2021 12:22
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

- dát psovi nějaký řád, režim, přidat nějakou práci - zaměstnat hlavu,

ROZUMÍTE tomu?

26.4.2021 08:42

Včera, jako každý den jsme šli na procházku. Během ní se oba psy chovaly ukázkově. Byla jsem domluvená se svou známou, která se svou borderkou dělá agility. Oba psy si to tam užili a byli v klidu. Když jsme přišly domů, přivítali mého přitele, a šly si lehnout. Cestou jsem jim vyzvedla dvě velké hovězí kosti které milujou. Švýcarák si s ní hrál asi deset minut. NO ji okusoval až do večera. Když jsem se snažila švýcaráka zabavit u všeho byl asi deset minut a potom přišel zase otravovat. I přez to že miluje volný pohyb odmítal jít na zahradu. Našla jsem si na internetu nějaké hlavolami a ty jsem mu taky vyrobila. Chvíli si s nimi hrál a za chvíli ho to přestalo bavit. Kdykoliv jsem mu řekla ať jde na místo odešel a za chvíli byl zase u mě. Přítele poslechl a zůstal tam se svou kostí asi dvacet minut. Potom zase přišel a začal mi olizovat nohy.

26.4.2021 08:52

Včera, jako každý den jsme šli na procházku. Během ní se oba psy chovaly ukázkově. Byla jsem domluvená se svou známou, která se svou borderkou dělá agility. Oba psy si to tam užili a byli v klidu. Když jsme přišly domů, přivítali mého přitele, a šly si lehnout. Cestou jsem jim vyzvedla dvě velké hovězí kosti které milujou. Švýcarák si s ní hrál asi deset minut. NO ji okusoval až do večera. Když jsem se snažila švýcaráka zabavit u všeho byl asi deset minut a potom přišel zase otravovat. I přez to že miluje volný pohyb odmítal jít na zahradu. Našla jsem si na internetu nějaké hlavolami a ty jsem mu taky vyrobila. Chvíli si s nimi hrál a za chvíli ho to přestalo bavit. Kdykoliv jsem mu řekla ať jde na místo odešel a za chvíli byl zase u mě. Přítele poslechl a zůstal tam se svou kostí asi dvacet minut. Potom zase přišel a začal mi olizovat nohy.

Já myslím, že kdyby tu někdo měl nějaký nový zázračný nápad, co by to mohlo být za problém, už by vám ho tu napsal.
A sorry, ale ta čeština je hrozná....

26.4.2021 09:04
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Včera jste šla na procházku se psy, oba se chovali ukázkově.
Na čem jste se domluvila se známou? Co ti psi vlastně dělali? Jak jste se toho účastnila Vy?

Když jsem se snažila švýcaráka zabavit u všeho byl asi deset minut a potom přišel zase otravovat.
Toto vůbec nechápu, jak jste se snažila toho psa zabavit? Co jste s ním dělala, že u toho stíhal ještě otravovat? Co tím myslíte, že přišel zase otravovat, to spolu pracujete nějak na dálku?
On za Vámi nešel na zahradu?

Co je přesně Váš problém? Co Vám vlastně vadí? Jen to, že Vám olizuje nohy?

26.4.2021 09:15
Joohana

XXX.XXX.157.168

"Když jsem se snažila švýcaráka zabavit u všeho byl asi deset minut a potom přišel zase otravovat."

Z tohohle mi nějak vychází, že zakladatelka dá psovi hračku/hlavolam a čeká, že si s tím bude samostatně hrát a nechá ji na pokoji.
Takhle to ale nefunguje. Ten pes chce, abyste trávila VY čas S NÍM. Rychle vymyslete, co s ním budete podnikat. Stopy, agility, poslušnost, něco, co mu zaměstná hlavu a bude přitom s vámi. Pak budete mít unaveného šťastného psa, co se doma svalí do kouta a bude v klidu.

26.4.2021 09:22

Já tomu taky nějak nerozumím.

Co třeba pachové práce, ty děláte? Nejspíš psovi jen agility nestačí. Píšete, že má rok, to je prostě aktivní puberťák. A jak pracujete na poslušnosti? Pokud psa odložím a on odejde, tak ho zase na místo vrátím.
Ale je fakt možné, že pes cítí něco, o čem vy nevíte. Takže nějaké vyšetření by bylo na místě. Víc se nedá radit, když jsme to v reálu nikdo neviděli a vašeho psa neznáme.

26.4.2021 09:26
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Mně by moc zajímalo, jak to agility s ročním relativně těžkým psem probíhalo. Aby to nenapáchalo víc škody než užitku...

26.4.2021 09:44

Varaxi napsal(a):
Mně by moc zajímalo, jak to agility s ročním relativně těžkým psem probíhalo. Aby to nenapáchalo víc škody než užitku...

Taky si myslím, že tohle plemeno není na agility. Jako nechcu bejt nepříjemná, ale tady mi to přijde, že se nejdřív pořídilo štěně kvůli vzhledu a pak se teprve zjišťovalo, jestli teda vůbec, jak to bude s aktivitami. V podstatě je to už koronavirový štěně. My teda jsme celkem aktivní turistická rodina, 30 km pro nás není problém, ale vím, že v zimě toho moc nenachodím, tak mám prostě plemeno, který se v zimě válí převážně doma v pelíšku a nevadí mu to.

26.4.2021 13:03

No tak jak to vidím já....pesani teda pohyb mají, ale za mě by asi potřebovali víc zaměstnat palice.
Nejsem expert, ale psu bych dala pořádně do těla, klidně na zahradě a hodinu cvičit, hledat schované předměty, pohrát si, potahat se, aportík a zase cvičit.

Prostě abych když přijdu se psem domů tak, aby byl vypohybovanej, aby ale taky byl zapojenej mozek...a pak když přijde "otravovat"....tak máš hochu smůlu...na místo a teď se odpočívá a kdybych ho na to místo měla poslat čtyřicet šestkrát, tak ho tam pošlu....schválně koho to přestane bavit dřív.
Já teda nejsem striktní posílač na místo, je mi jedno, jestli pes odpočívá na pelechu a nebo u mě na gauči, ale v tomhle případě zkraje bych teda to místo preferovala.

26.4.2021 13:39

My měli doma povel "jdi ven" - myšleno ven z místnosti. Pes se tak mohl pohybovat po zbytku bytu, ale neotravoval fyzicky. Případně když se jedlo, sedl za nejbližším rohem a slina kanula...

26.4.2021 21:03

Takže odpovím zhruba na vše. Švýcaráka jsme si pořídili po minulé zkušenosti mého přítele. Když jsem se psa snažila zabavit, byla jsem u něj ale práce mi to někdy nedovolila. Většinou mu stači si lehnout a cokoliv okusovat, k tomu jsem donasla hovězí kosti. Na zahradu mi odmítal jít. Na agility si zkusili pár překážek, ale většinou běhali po hale jako šílenci. Na místo jsem ho poslala několikrát, ale za chvíli to přestalo bavit jak mě tak psa. Tím že je přítel kvůli covidu více doma tak od něj mají více pozornosti na což si asi zvykli. Oba psy často bereme na tůry. Když jsme zkoušeli nějaké aktivity, nebyl z ničeho nějak extra nadšený.

26.4.2021 21:29

Takže odpovím zhruba na vše. Švýcaráka jsme si pořídili po minulé zkušenosti mého přítele. Když jsem se psa snažila zabavit, byla jsem u něj ale práce mi to někdy nedovolila. Většinou mu stači si lehnout a cokoliv okusovat, k tomu jsem donasla hovězí kosti. Na zahradu mi odmítal jít. Na agility si zkusili pár překážek, ale většinou běhali po hale jako šílenci. Na místo jsem ho poslala několikrát, ale za chvíli to přestalo bavit jak mě tak psa. Tím že je přítel kvůli covidu více doma tak od něj mají více pozornosti na což si asi zvykli. Oba psy často bereme na tůry. Když jsme zkoušeli nějaké aktivity, nebyl z ničeho nějak extra nadšený.

Víte, že pes olizuje člověka, psa, svoji nohu, protože to vyrobí vyplavení endorfinů?
Uklidňuje to. Dělá to fena štěňátkům. A také pes, který se podřizuje jinému psu, i člověku. Tam je to smířlivé.. Ale hlavně jde o uklidnění se.
A za chvíli z toho máte zlozvyk. Na to pozor.
Ale dá se řešit. Totálně tomu psovi nabouráte dosavadní nudný režim dne, který jej vlastně činil nešťastným.
Je to tak. Pes, který nezná pravidla soužití s člověkem, neví, co má kdy dělat, neví, co se sebou, dělá různé hlouposti, nemá úkol, však víte, kam to vede.. být či nebýt..
Takže dodržovat rozvrh jako např. ráno se jde vyčůrat, nasnídat, odpočinek, cvičení. Hra, volná zábava, oběd lidí (pes na místě), pauza, velká procházka proložená čmucháním. Atp.
Ale nebojte, může být hůř.
Může si začít kousat nohu.
Nemůže Vás přestat bavit, že je pes na místě, nebo že ho učíte na místě být. Nechcete takovou přísnost, ale ten pes se takhle zblázní, myslete na to, že on pravidla a úkoly k životu potřebuje. Vždyť proto si psy pořizujeme, proto jsme je tenkrát k sobě připoutali, zbytky odhozenými od ohně k vlčí smečce, aby nám sloužili. A k jaké službě jste si pořídila tyto psy?

27.4.2021 07:26

Víte, že pes olizuje člověka, psa, svoji nohu, protože to vyrobí vyplavení endorfinů?
Uklidňuje to. Dělá to fena štěňátkům. A také pes, který se podřizuje jinému psu, i člověku. Tam je to smířlivé.. Ale hlavně jde o uklidnění se.
A za chvíli z toho máte zlozvyk. Na to pozor.
Ale dá se řešit. Totálně tomu psovi nabouráte dosavadní nudný režim dne, který jej vlastně činil nešťastným.
Je to tak. Pes, který nezná pravidla soužití s člověkem, neví, co má kdy dělat, neví, co se sebou, dělá různé hlouposti, nemá úkol, však víte, kam to vede.. být či nebýt..
Takže dodržovat rozvrh jako např. ráno se jde vyčůrat, nasnídat, odpočinek, cvičení. Hra, volná zábava, oběd lidí (pes na místě), pauza, velká procházka proložená čmucháním. Atp.
Ale nebojte, může být hůř.
Může si začít kousat nohu.
Nemůže Vás přestat bavit, že je pes na místě, nebo že ho učíte na místě být. Nechcete takovou přísnost, ale ten pes se takhle zblázní, myslete na to, že on pravidla a úkoly k životu potřebuje. Vždyť proto si psy pořizujeme, proto jsme je tenkrát k sobě připoutali, zbytky odhozenými od ohně k vlčí smečce, aby nám sloužili. A k jaké službě jste si pořídila tyto psy?

NO jsme si pořídili hlavně jako mazla ale osvědčil se mi také v práci (u policie), kde ho taky často beru. Švýcarák byl nápad mého přítele. Tím že se Švýcaráky má zkušenosti od mala, kývla jsem mu na to. Každý se staral o jednoho psa ale snažili jsme se věnovat čas oboum. Oba svůj režim už májí. Ráno se jde na kratší procházku. Po procházce dostanou granule a jdou si lehnout. Až jsou odpočinutí, jdou si až do našeho oběda hrát na zahradu. Jednou za čas mi asistují v kuchyni. Potom si jdou lehnout a čekají až se najíme. Všichni si odpočineme a o půl druhé jdeme na procházku. Ta bývá většinou zhruba deset kilometrů dlouhá. Když přijdeme psy si jdou hrát na zahradu. Večer až přijdou domů, dostanou granule a jdou si lehnout k nám na gauč nebo jdou rovnou spát. Takhle to máme během covidu.

27.4.2021 08:03

NO jsme si pořídili hlavně jako mazla ale osvědčil se mi také v práci (u policie), kde ho taky často beru. Švýcarák byl nápad mého přítele. Tím že se Švýcaráky má zkušenosti od mala, kývla jsem mu na to. Každý se staral o jednoho psa ale snažili jsme se věnovat čas oboum. Oba svůj režim už májí. Ráno se jde na kratší procházku. Po procházce dostanou granule a jdou si lehnout. Až jsou odpočinutí, jdou si až do našeho oběda hrát na zahradu. Jednou za čas mi asistují v kuchyni. Potom si jdou lehnout a čekají až se najíme. Všichni si odpočineme a o půl druhé jdeme na procházku. Ta bývá většinou zhruba deset kilometrů dlouhá. Když přijdeme psy si jdou hrát na zahradu. Večer až přijdou domů, dostanou granule a jdou si lehnout k nám na gauč nebo jdou rovnou spát. Takhle to máme během covidu.

Pořád tam nevidím žádnou práci, žádný zaměstnání hlavy toho psa. Přítel má se švýcarákem zkušenosti a třeba ty pachový práce nedělá? 10 km procházka je o ničem pro tak aktivní plemeno.
Já se svýma GR třeba ani tolik neujdu, ale každý den beru aport nebo zvěř, bez toho by to u nás nešlo, a když vidím, jakou mají radost....
A co znamená "jdou si hrát na zahradu"? To si tam s nimi hrajete vy nebo si "hrají" sami?

27.4.2021 08:07

To je letní dovolená, ne režim pro psa, který má nějaký problém.
Můj pes je venku tak dvě hodiny - víc času vcelku nemám. A z těch dvou hodin je chůze bez úkolu asi 30 metrů.
Ale metry, kilometry, nerozhodují.
Když jsem byla nemocná, nebylo tohle možné, jen kratší procházka, kde mě sice pes táhl, ale to k vybití baterek nestačilo, večer na mě kvíkal, na místě vydržel dvě minuty a už zas .. takže jsem to řešila hrou na schovku - všude po baráku schovat míčky, jídlo,.. a pak už se teda ten pes rozhodl, že může jít spát. A já taky. Ještě že hned další den přijde na to, že jsem fakt k ničemu a že to musí vydržet.
Kdyby to mělo trvat 14 ní, tak seženu venčitele. Chudák předem.

Víte co by bylo vtipné.. kdyby pes takhle značil paní v jiném stavu :D

Ale tak zkuste ten rozvrh trochu zpřeházet a zařadit čmuchací hry, stopování, sebeovládání.
Hodím míček, pes vystřelí, zavolám čekej, pes zabrzdí, pak volám běž, chytí míček, na zpáteční cestě povely posunky, pak psa propustím, jde hrabat myši, od nich ho občas zavolám, schovám míček do mechu mezi kameny.. za hodinu má docela zavařenou hlavu, protože to je megý a protože ji neustále pletu - nechci pokaždé lehni a pokaždé zastavit.. ovčák bude chtít složitější zábavu, ale pro začátek něco takového stačí - prostě zavařit mozeček. Sám si hrát nebude. To leda až přijdete domů "z práce", tak je rád, že může jít spát a ani tu kost chtít nebude, nebude mít sílu.

27.4.2021 08:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Když ona to jsou plemena určená ke spolupráci s člověkem. Tak se ptám, na čem spolupracujete? Co spolu děláte? Jdete na vycházku - co se tam děje?

27.4.2021 08:28

No těhotná doufám nejsem😅 s mojí menstrulací si nejsem tolik jistá protože jsem ohledně toho měla v poslední době problémy, ale vše řeším.

tak tohle může být docela dobře příčina onoho chování

27.4.2021 08:55

Už týden o tom mluvíte, ale neděláte.

27.4.2021 09:13

Upřímně, když mu házím míček dojde pro něj jednou a konec, podívá si na mě a čeká až pro míček zajdu. Na zahradu je pouštíme oba dva a už jenom vidím jak po sobě skáčou, přetahují se o uzlík, okusují si navzájem uši, prostě jako dvě štěňata. Během procházek jim občas hodím míček pro který se poprvé rozběhnou oba a podruhé už jenom NO. Tím že švýcarák je kovidové štěňátko, snažíme se ho co nejvíce socializovat. Nejradši mají když jim dovolím aby běželi v lese honit zajíce nebo srnu. Často na procházce běháme a to psy docela baví. Většinou jsou na procházkách unavení, lehnou si a odmítají jít domů. Napoak, doma jsou jako neřízené střely. Naštěstí, nábytek nikdy neokusovali. NO se mnou často chodí do práce. Švýcaráka to tolik nebaví. Někdy mu po domě poschovávám po domě sušené plíce pro které udělá cokoliv. Když trénujeme, mě má většinou "na háku" ale přítele poslechne na povel.

27.4.2021 09:15
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Vy jste vůbec rady nepochopila.

27.4.2021 09:16

Upřímně, když mu házím míček dojde pro něj jednou a konec, podívá si na mě a čeká až pro míček zajdu. Na zahradu je pouštíme oba dva a už jenom vidím jak po sobě skáčou, přetahují se o uzlík, okusují si navzájem uši, prostě jako dvě štěňata. Během procházek jim občas hodím míček pro který se poprvé rozběhnou oba a podruhé už jenom NO. Tím že švýcarák je kovidové štěňátko, snažíme se ho co nejvíce socializovat. Nejradši mají když jim dovolím aby běželi v lese honit zajíce nebo srnu. Často na procházce běháme a to psy docela baví. Většinou jsou na procházkách unavení, lehnou si a odmítají jít domů. Napoak, doma jsou jako neřízené střely. Naštěstí, nábytek nikdy neokusovali. NO se mnou často chodí do práce. Švýcaráka to tolik nebaví. Někdy mu po domě poschovávám po domě sušené plíce pro které udělá cokoliv. Když trénujeme, mě má většinou "na háku" ale přítele poslechne na povel.

Tak teď už je mně to jasný. Buď si z nás děláte srandu a nebo....
Už to radši nekomentuju.

27.4.2021 09:22

“Nejradši mají když jim dovolím aby běželi v lese honit zajíce nebo srnu.”

😳🤦🏻‍♀️

27.4.2021 09:22

S tímhle přístupem, pokud je to pravda, se vůbec nedivím, že se pes chová, jak popisujete :)

27.4.2021 09:38

Už nikdy nechci ovčouna, moje fena byla zlatíčko, nic moc temperament, ale procházky probíhaly ve stylu....chvilku volno, pak pocvičit, pak zase volno, pak třeba chvíli šlapání u nohy s obratama, změna směru, odložení za chůze, pak zase volná zábava.
A nebo jsem se s někým domluvila, že vyrazil do lesa třeba o dvacet minut dřív než my a následně ho fena stopovala.
Naštěstí, když se mi narodil syn, tak chození s kočárkem toto nahradilo....musela hezky ťapkat vedle, musela se soustředit....takže pak fakt stačila hodinová prochajda bez dítěte s volnou zábavou a fena byla zlatá.

Prostě se muselo NĚCO dělat a mě vyhovuje, když je pro psa prochajda sama o sobě zábava a já se můžu kochat.

Co se týče toho unavení, utahání....mám pyrenejskou psici, když s ní jdu do městskýho parku, kde si nemůže běhat jak chce, musí chodit u nohy, musí se ovládat, když potkáme psa, je tam hodně podnětů...pejsci, děti co pobíhají, jezdí kolem nás na kolech, koloběžkách, maminky s kočárkama, hodně psí pošty. Často jí přivolávám, učím jí, že když zastavím, tak si má sednout....že když je hodně rozčílená s pejska, tak si má sednout........prostě nemá volnou zábavu, jako když vyrazíme za město, dostane dvacetimetrovou stopovačku a procházka je vlastně jen volná zábava s běháním a občasným přivoláním.
A když to vezmu od oka, tak 45 minut v parku s činností vydá tak za dvě hodiny v přírodě s volnou zábavou. A to nemám rozhodně psa, kterýmu bych musela zaměstnávat hlavinku.

Samozřejmě je možné, že chování psa souvisí s něčím jiným, ale obecně přeci unavený pes=hodný pes, ale někteří psi k té únavě potřebují intenzivní součinnost páníčka, někteří potřebují naběhat kilometry a některým prostě stačí ta prochajda.

27.4.2021 09:45

Upřímně trochu mi vadí, že když jsem si zde přišla pro radu tak si myslíte, že si z vás hned musím dělat srandu. Jakoby, přijít si pro radu a dostat tohle jako odzvu mi vážně není příjemné. Sice nechci vyvolávat konflikty ale když mám možnost se k něčemu vyjadřovat, tak to taky udělám. Když jsem zde psala, nečekala jsem takovou odezvu. Někteří mi poradili, ale rady některých mi jsou poměrně k ničmu. Radši bych měla tuhle zprávu utnout.

27.4.2021 09:46

Že si lidé koupí pomeranče jako ozdobu, chápu, ale ovčáky?
Většina lidí trénuje psy, aby psi nenaháněli srny a zajíce.
Většina lidí psy trénuje.
Je to jako ty dlouhé vtipy, co trvá týden je převyprávět, pak se někdo směje
a já furt čekám na pointu.

Hele ale že jste mi něco zapomněli říct, schválně, že všichni necháváte psy nahánět srny a jen já blbá si myslím, že by to pes neměl dělat, protože srny umřou?

27.4.2021 09:50

Hele ale že jste mi něco zapomněli říct, schválně, že všichni necháváte psy nahánět srny a jen já blbá si myslím, že by to pes neměl dělat, protože srny umřou?

Upřímně, ti psy nikdy srnu nedohnali. Uběhnou maxinálně dvacet metrů a konec. Ještě se mi nestalo že by ji dohnali nebo se u nevrátili. Poslušnoust je základ. Kdykoliv se za zvířetem rozběhnou, stačí mi zavolat a pes přijde. Výchovu zase nezanedbávám.

27.4.2021 09:50

Podle reakcí slečny nebo paní zadavatelky je to podle mě prostě jen provokace, jinak to není možný, aby byl někdo takhle s porminutím natvrdlej.

27.4.2021 09:52

Upřímně trochu mi vadí, že když jsem si zde přišla pro radu tak si myslíte, že si z vás hned musím dělat srandu. Jakoby, přijít si pro radu a dostat tohle jako odzvu mi vážně není příjemné. Sice nechci vyvolávat konflikty ale když mám možnost se k něčemu vyjadřovat, tak to taky udělám. Když jsem zde psala, nečekala jsem takovou odezvu. Někteří mi poradili, ale rady některých mi jsou poměrně k ničmu. Radši bych měla tuhle zprávu utnout.

Jenže ta vaše poslední zpráva opravdu působí spíš jako vtip.

"když mu házím míček dojde pro něj jednou a konec" - tak to asi nebude typ psa, kterýho zabaví míčky, bude to chtít najít něco jinýho

"Nejradši mají když jim dovolím aby běželi v lese honit zajíce nebo srnu." - nechat psy honit zvěř je prasárna, děláte ostudu pejskařům a riskujete, že vám psy zastřelí myslivec anebo že vletí třeba do silnice

"Většinou jsou na procházkách unavení, lehnou si a odmítají jít domů." - nepřipadá mi normální, aby si zdravej mladej pes na procházce únavou lehal a odmítal jít dál. Pokud by mi to můj pes udělal (i dnes, když mu je 13 a je nemocnej, i dřív, když byl mladej a plnej síly), buď jsem totálně přepískla procházku a nafackuju si, anebo psovi něco vážnýho je.

"Když trénujeme, mě má většinou "na háku" ale přítele poslechne na povel." - čili pes není vychovávanej k poslušnosti, když vás může mít na háku a prochází mu to... což už jste ale zjistila, když jste ho zkoušela poslat na místo, aby neotravoval, a nefungovalo vám to...

Upřímně, ti psy nikdy srnu nedohnali. Uběhnou maxinálně dvacet metrů a konec. Ještě se mi nestalo že by ji dohnali nebo se u nevrátili. Poslušnoust je základ. Kdykoliv se za zvířetem rozběhnou, stačí mi zavolat a pes přijde. Výchovu zase nezanedbávám.

Jednou Vám ty psy někdo zastřelí.

Podle reakcí slečny nebo paní zadavatelky je to podle mě prostě jen provokace, jinak to není možný, aby byl někdo takhle s porminutím natvrdlej.

Pardon, ale prostě já jsem tak trochu "militarní" už nějakou dobu. Asi tomu napomáhá to že jsem čekala jiné reakce a ne takové, které mě dokážou vyprovokovat. Nějakou kritiku snesu, ale nenechám se kritizovat jenom tak od některých lidí.

..můžu se zeptat co vás pes u vás v práci dělá?

Dyť tady máte celých 5 áčtyřek rad - zaměstnat psovi hlavu a pozpřeházet zaběhlé a vytvořit nové rituály. A za celý týden, kdy tu ty rady jsou, jste nezměnili nic. A ještě zabíjíte zvěř v lese. Jo, ona srna umře na infarkt za rohem totiž, což už Vy nevidíte.
Neposlouchá Vás u cvičení? Špadná metoda, špatná odměna, neunavený pes, nenaučený pes na
teď cvičíme
teď si hrajme
teď jdeš na místo,
protože na tom netrváte, nedůslednost, musíte se změnit
kupte si knížku, online kurz, víc rad nemám,
leda že bych to vzala za Vás a to se mi teda upřímně nechce, on je velký a dobrý důvod pro to, že jsem si pořídila psa, který se nejmenuje ovčák.

27.4.2021 09:55

..můžu se zeptat co vás pes u vás v práci dělá?

Pracuji u policie a nechali jsme ho udělat zkoušky, tudíž mi může pomáhat jako pracovní pes.

27.4.2021 09:56

Varaxi napsal(a):
Když ona to jsou plemena určená ke spolupráci s člověkem. Tak se ptám, na čem spolupracujete? Co spolu děláte? Jdete na vycházku - co se tam děje?

Jste se neměla ptát, co se tam děje, vylila jsem si kafe.

27.4.2021 09:59

Pracuji u policie a nechali jsme ho udělat zkoušky, tudíž mi může pomáhat jako pracovní pes.

..ale co přesně je náplní jeho práce...takže jste služební psovod?

27.4.2021 10:00

Nezlobte se na mě, ale Vy pracujete u PČR a neznáte zákon o myslivosti? A navíc si sama před sebou obhajujete jeho porušování (protože psi štvou zvěř jen x desítek metrů)? No to se mi snad zdá...

Pochybuji. Pes by možná po pár měsících práce byl schopný tím projít, ale psovod ne.
Možná si to někdo riskl u MP, ale je to velmi blbý nápad s psovodem, který neumí ovčáka naučit místo, myslím, že je to celé lež.

Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nejradši mají když jim dovolím aby běželi v lese honit zajíce nebo srnu.
Nejste vy náhodou na drogách? Máte nevychované psy, kterým se nevěnujete, a ještě je necháte honit zvěř? Lidi jako vy jsou důvodem, proč jsou pejskaři v očích společnosti čím dál méně přijatelní.

Upřímně, když mu házím míček dojde pro něj jednou a konec, podívá si na mě a čeká až pro míček zajdu
Buďto toho psa naučte aportovat, nebo s ním dělejte něco jiného. Zkuste hod naznačit a pak schovejte míček za zády. Třeba v něm vzbudíte zvědavost. Nebo zkuste hodit jablko. Nebo zkuste hodit míček do vody. Nebo zkuste hodit jinou hračku. Nebo ten pes na aporty prostě není, tak s ním dělejte něco jiného. Vezměte hadr ze země a tahejte se s ním. Hrajte si na hoňku. Schovejte se psům a čekejte, kdy Vás najdou. Učte je slalom mezi pouličními lampami, obejděte kravín, brouzdejte se v potoku. Buďte zajímavá. Dělejte různé věci, učte své psy, ukazujte jim život, běžte plavat, přelézejte pařezy, objevujte nové cesty, cákejte na ně vodu z hadice, naučte je, kde rostou u cesty nejlepší třešně, ukažte jim žábu, krávu, lidi, svět.
A pro boha živého, pokud to jsou honiči zvěře, nepouštějte je ze stopovačky tam, kde se zvěř vyskytuje!

Na zahradu je pouštíme oba dva a už jenom vidím jak po sobě skáčou, přetahují se o uzlík, okusují si navzájem uši, prostě jako dvě štěňata.
Navlečte si vypolstrovanou bundu a běžte se skákat a přetahovat s nimi.

Většinou jsou na procházkách unavení, lehnou si a odmítají jít domů.
To se ani nedivím - s ročním psem velkého a těžšího plemene bych já osobně deset km v kuse nechodila, natožpak běhala. To jsou cca dvě hodiny celkem svižné chůze. Zkrátila bych to třeba na 5 - 6 km a něco s těmi psy dělala. Něco zábavného, ne tupé běhání od ničeho k ničemu. Aktivita psa ve vývinu má být různorodá, nikdy monotónní.
Buďto psi leží, protože se jim nechce domů, nebo leží, protože jste to přehnala s tou monotónní činností, nebo leží, protože mají zdravotní problém.

Chodíte ven i samostatně s každým psem zvlášť? Zkuste to - nemusí to být dlouhá procházka, vlastně to vůbec nemusí být procházka, ale zkuste se věnovat každý den pár minut těm psům zvlášť.

27.4.2021 10:01

Tak to se na mně nezlobte, ale rad tady máte plno a už celý týden si tady vedete pořád svoje, že vám pes líže nohy. Co jste od té doby změnila nebo zařadila nového do činnosti se psy?

Během procházek jim občas hodím míček pro který se poprvé rozběhnou oba a podruhé už jenom NO.
Tak takhle se psovi míček nehází, to se tomu švýcarákovi divím, že se na to po chvíli vykvajzne.

Zbytek za mě shrnula keriton. Navíc nějak pochybuju o tom, že psa od srny nebo zajíce odvoláte, když máte poslušnost, jakou máte. Odložení nula.

Pardon, ale prostě já jsem tak trochu "militarní" už nějakou dobu. Asi tomu napomáhá to že jsem čekala jiné reakce a ne takové, které mě dokážou vyprovokovat. Nějakou kritiku snesu, ale nenechám se kritizovat jenom tak od některých lidí.

To se pak nedivte, že jsem militantní taky. Číst vaše příspěvky to se prostě jednomu fakt vaří krev.

27.4.2021 10:03
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Pochybuji. Pes by možná po pár měsících práce byl schopný tím projít, ale psovod ne.
Možná si to někdo riskl u MP, ale je to velmi blbý nápad s psovodem, který neumí ovčáka naučit místo, myslím, že je to celé lež.

Nebo jsou ty vtipy o ... pravdivé.

27.4.2021 10:03

Dyť tady máte celých 5 áčtyřek rad - zaměstnat psovi hlavu a pozpřeházet zaběhlé a vytvořit nové rituály. A za celý týden, kdy tu ty rady jsou, jste nezměnili nic. A ještě zabíjíte zvěř v lese. Jo, ona srna umře na infarkt za rohem totiž, což už Vy nevidíte.
Neposlouchá Vás u cvičení? Špadná metoda, špatná odměna, neunavený pes, nenaučený pes na
teď cvičíme
teď si hrajme
teď jdeš na místo,
protože na tom netrváte, nedůslednost, musíte se změnit
kupte si knížku, online kurz, víc rad nemám,
leda že bych to vzala za Vás a to se mi teda upřímně nechce, on je velký a dobrý důvod pro to, že jsem si pořídila psa, který se nejmenuje ovčák.

Za a) myslíte že jsem nezkoušela různé hlavolami a hry? Zkoušela. Nic mu ale nevydrželo.
Za b) nové rituáli není vždy jednoduché vytvořit když to máte rozpracované tak, aby jste měla vůbec nějaký čas na práci
Dál se už nebudu radši vyjadřovat. Ohledně srn přiznávám chybu které se snažím vyvarovat, ale ne vždycky se tomu nedá vyhnou zvlášť, pokud je jeden váš pes cvičen na stopování.
Důslednos bohužel aplikuji pouze při tréninku NO.
A pokud vám vadí že říkám NO dobře, začnu jim říkat jmény a nikdo se v tom už vůbec nevizná.

27.4.2021 10:08
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pes cvičený na stopování stopuje na povel. A na povel stopovat přestane a jde u nohy.
Důslednost aplikujte vždy a všude. Proč jen na jednoho psa? Vždyť je to nesmysl, jak pak máte fungovat jako rodina?
Klidně těm psům říkejte, jak uznáte za vhodné; plemenná příslušnost je stejně dobrá jako cokoli jiného. Megí narážela na to, že pro ni nejsou ovčáci a jejich vlastnosti žádané a nikdy by si ovčáka nepořídila.
Co partner, jak ten se zapojuje?

27.4.2021 10:08

Za a) myslíte že jsem nezkoušela různé hlavolami a hry? Zkoušela. Nic mu ale nevydrželo.
Za b) nové rituáli není vždy jednoduché vytvořit když to máte rozpracované tak, aby jste měla vůbec nějaký čas na práci
Dál se už nebudu radši vyjadřovat. Ohledně srn přiznávám chybu které se snažím vyvarovat, ale ne vždycky se tomu nedá vyhnou zvlášť, pokud je jeden váš pes cvičen na stopování.
Důslednos bohužel aplikuji pouze při tréninku NO.
A pokud vám vadí že říkám NO dobře, začnu jim říkat jmény a nikdo se v tom už vůbec nevizná.

Pořád to tady prezentujete tak, že chyba je v psovi a nedá se s tím nic dělat.
Já to vidím přesně naopak. Chyba je především ve vás a dělat s tím nic nechcete.
Ono tady totiž vůbec nejde o čas. Kdybyste svůj přístup k psovi změnila, tak byste spíš i nějaký ten čas navíc ušetřila.

27.4.2021 10:12

Varaxi napsal(a):
Pes cvičený na stopování stopuje na povel. A na povel stopovat přestane a jde u nohy.
Důslednost aplikujte vždy a všude. Proč jen na jednoho psa? Vždyť je to nesmysl, jak pak máte fungovat jako rodina?
Klidně těm psům říkejte, jak uznáte za vhodné; plemenná příslušnost je stejně dobrá jako cokoli jiného. Megí narážela na to, že pro ni nejsou ovčáci a jejich vlastnosti žádané a nikdy by si ovčáka nepořídila.
Co partner, jak ten se zapojuje?

Partner se stará hlavně o výchovu švýcaráka. Jeho poslouchá na povel. Tím že je podnikatel, nemá zas tolik času kvůli otevírání.

27.4.2021 10:12

Přesně tak - mám spoustu času na práci, protože můj pes byl poslán na gauč a spí. Ani ho nenapadne mi lézt do práce a to je od něj dva metry. Jsem podnikatel. V překladu chudák.
A prej teriéři jsou hyperaktivní :D
No jo, nic nového pod sluncem, takový tady jeden už byl, jmenoval se
Baron Prášil.
(mělo by vás to vytočit tak, že se zamyslíte a zkusíte to jinak, ale nedělám si nijak moc veliké naděje, jsem PESimista)

27.4.2021 10:16

Pořád to tady prezentujete tak, že chyba je v psovi a nedá se s tím nic dělat.
Já to vidím přesně naopak. Chyba je především ve vás a dělat s tím nic nechcete.
Ono tady totiž vůbec nejde o čas. Kdybyste svůj přístup k psovi změnila, tak byste spíš i nějaký ten čas navíc ušetřila.

Ano, je mi jasné že chyba hlavně ve mě. Volný čas se jim snažím věnovat, ale někdy to zkrátka nejde.

27.4.2021 10:18

Ano, je mi jasné že chyba hlavně ve mě. Volný čas se jim snažím věnovat, ale někdy to zkrátka nejde.

kdyby ti psi makali - oba jsou pracovního plemene - tak by to nakonec toho času mohlo spotřebovávat i méně.

27.4.2021 10:21

..ale co přesně je náplní jeho práce...takže jste služební psovod?

Ne, já přímo ne. Vodím ho za mým kolegou který je deset let psovod. Říká že je pes trochu roztržitý, ale prý se to dalo čekat, protože není od mala cvičený k policii. Ovčák není zas takový problém, ten mě poslechne na slovo, protže jsem ho cvičila. Na stopu je cvičený a stopuje pouze na povel, ale někdy ho to láká jako každého psa.

27.4.2021 10:21
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Partner se stará hlavně o výchovu švýcaráka. Jeho poslouchá na povel. Tím že je podnikatel, nemá zas tolik času kvůli otevírání.

Ale o tom to je, ten pes je Vás obou. Je nutné, abyste byla stejně důsledná u obou psů. Nastavte si spravedlivý režim, který Vám všem bude vyhovovat, a toho se držte. Když se budete psu věnovat a budete trvat na uposlechnutí smysluplného příkazu, pes se naučí, že:
a) neprudíte s kravinami;
b) musí Vás poslechnout;
c) je s Vámi zábava;
d) jste spravedlivá;
e) jste pozorná, vnímáte ho.
Z toho následně vyplynou další písmenka (je dobré Vás vnímat; je dobré Vás respektovat; je dobré Vás neobtěžovat; je dobré s Vámi komunikovat atd.).
Je třeba se oprostit od představy, že ten pes Vás musí mít rád; nemusí, klidně může být jeho favoritem Váš partner, ale musí Vás respektovat a musí Vás uznávat.
Bude to trvat. Buďte trpělivá, ta změna se neukáže hned. Švýcarák je ještě štěně, má nárok na klackovatění, zlobení a nebýt spolehlivý. To neznamená, že mu to budete tolerovat, ale znamená to, že jeho výstřelky nepoznamenají Váš vztah k němu.

27.4.2021 10:26

Varaxi napsal(a):
Ale o tom to je, ten pes je Vás obou. Je nutné, abyste byla stejně důsledná u obou psů. Nastavte si spravedlivý režim, který Vám všem bude vyhovovat, a toho se držte. Když se budete psu věnovat a budete trvat na uposlechnutí smysluplného příkazu, pes se naučí, že:
a) neprudíte s kravinami;
b) musí Vás poslechnout;
c) je s Vámi zábava;
d) jste spravedlivá;
e) jste pozorná, vnímáte ho.
Z toho následně vyplynou další písmenka (je dobré Vás vnímat; je dobré Vás respektovat; je dobré Vás neobtěžovat; je dobré s Vámi komunikovat atd.).
Je třeba se oprostit od představy, že ten pes Vás musí mít rád; nemusí, klidně může být jeho favoritem Váš partner, ale musí Vás respektovat a musí Vás uznávat.
Bude to trvat. Buďte trpělivá, ta změna se neukáže hned. Švýcarák je ještě štěně, má nárok na klackovatění, zlobení a nebýt spolehlivý. To neznamená, že mu to budete tolerovat, ale znamená to, že jeho výstřelky nepoznamenají Váš vztah k němu.

Už nějakou dobu je mi jasné že nejsem jeho favorit. Asi bych neměla tolerovat všechno co udělá a říct mu zkrátka ne. Je mi jasné že u něho jsem o hodně tolerantnější než u ovčáka. Asi je taky drobný problém v tom, že partner mu vše toleroval. Měla bych asi více zapracovat na spolu stráveném čase.

27.4.2021 10:32
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Už nějakou dobu je mi jasné že nejsem jeho favorit. Asi bych neměla tolerovat všechno co udělá a říct mu zkrátka ne. Je mi jasné že u něho jsem o hodně tolerantnější než u ovčáka. Asi je taky drobný problém v tom, že partner mu vše toleroval. Měla bych asi více zapracovat na spolu stráveném čase.

Ono je těžké, když se s partnerem nedá domluvit na jednotném postupu. To pak vždycky ten mírnější bojkotuje, rozmazluje, dovolí psovi tahat na vodítku apod.
Ale důležité je, abyste to nevzdala. Vy můžete nastavit pravidla, která budete dodržovat Vy - a přítel ať má pravidla svá.
Spravedlnost taky není o tom, že by všechno bylo stejné; pokud ovčouna baví aport, házejte mu aport, pokud salašníka baví se přetahovat, přetahujte se s ním. V tomto směru byste měla jednat ke psům individuálně. Ale důslednost je důslednost, povel je povel, zákaz je zákaz, trvat na splnění musíte.

27.4.2021 10:52

Takže pes má zkoušky z výkonu nebo nějaké ještě speciální. To znamená, že jste chodila na cvičák, že jste se psem ty zkoušky skládala. To znamená, že to se psem musíte umět, že musíte vědět, že potřebuje pracovat.

I policejní psovodi se psy pracují....není to o tom, že se psem složí zkoušky a pak už se pes jen nasazuje do akce a nic se s ním nedělá....prostě pokud není v akci, tak se pořád trénuje, cvičí.
Nevím jestli jsem to někde nepřehlédla, ale lidi, kteří mají pracovní psy nebo se věnují sportovní kynologii, většinou chodí docela pravidelně na cvičák, tady jsem to cvičákovství z vaší strany nezaznamenala.
Nevím, jakou práci vykonáváte, v čem vám váš pes v práci pomáhá....hlídkuje s vámi, umí zadržet pachatele....nebo je stopař......nebo hledá drogy.......všichni tihle psi pravidelně cvičí, ať už to jsou ty obrany, zadržení pachatele, vyhledávání osob, drog, cokoliv a nic takového jsem nečetla.
Nejsem odborník, ale nemyslím si, že třeba se mnou může hlídkovat pes, který má složenou nějakou základní zkoušku z poslušnosti...sedni, lehni a pod., ten by nemusel být v akci spolehlivej, nevěděl by co má dělat...v rukou psovoda, který s ním teda tu základní zkoušku složil....potěš koště, tak takový policajty snad nemáme.
Takže by těch zkoušek musel mít víc a nějak se mi nechce uvěřit, že je má složený pes, že jste je skládala s ním, protože vaše komunikace tady tomu neodpovídá.

Nechci se v tom šťourat....slovní spojení "nechali jsme ho udělat zkoušky" mi přijde takové prapodivné, mě by to nelezlo přes pysky...já bych řekla "složila jsem s ním zkoušky" nebo "má složené zkoušky"....ale tak každej mluvíme jinak.

Tím jsem myslím skončila s udílením nějakých rad...resp. nápadů, co zkusit, neboť jste podstatně zkušenější než já...jste kynologický policejní profík, zatímco já mám domácí hlídací mazlíky.

27.4.2021 11:22

Takže pes má zkoušky z výkonu nebo nějaké ještě speciální. To znamená, že jste chodila na cvičák, že jste se psem ty zkoušky skládala. To znamená, že to se psem musíte umět, že musíte vědět, že potřebuje pracovat.

I policejní psovodi se psy pracují....není to o tom, že se psem složí zkoušky a pak už se pes jen nasazuje do akce a nic se s ním nedělá....prostě pokud není v akci, tak se pořád trénuje, cvičí.
Nevím jestli jsem to někde nepřehlédla, ale lidi, kteří mají pracovní psy nebo se věnují sportovní kynologii, většinou chodí docela pravidelně na cvičák, tady jsem to cvičákovství z vaší strany nezaznamenala.
Nevím, jakou práci vykonáváte, v čem vám váš pes v práci pomáhá....hlídkuje s vámi, umí zadržet pachatele....nebo je stopař......nebo hledá drogy.......všichni tihle psi pravidelně cvičí, ať už to jsou ty obrany, zadržení pachatele, vyhledávání osob, drog, cokoliv a nic takového jsem nečetla.
Nejsem odborník, ale nemyslím si, že třeba se mnou může hlídkovat pes, který má složenou nějakou základní zkoušku z poslušnosti...sedni, lehni a pod., ten by nemusel být v akci spolehlivej, nevěděl by co má dělat...v rukou psovoda, který s ním teda tu základní zkoušku složil....potěš koště, tak takový policajty snad nemáme.
Takže by těch zkoušek musel mít víc a nějak se mi nechce uvěřit, že je má složený pes, že jste je skládala s ním, protože vaše komunikace tady tomu neodpovídá.

Nechci se v tom šťourat....slovní spojení "nechali jsme ho udělat zkoušky" mi přijde takové prapodivné, mě by to nelezlo přes pysky...já bych řekla "složila jsem s ním zkoušky" nebo "má složené zkoušky"....ale tak každej mluvíme jinak.

Tím jsem myslím skončila s udílením nějakých rad...resp. nápadů, co zkusit, neboť jste podstatně zkušenější než já...jste kynologický policejní profík, zatímco já mám domácí hlídací mazlíky.

Ovčák je cvičený na vyhledávání osob a drog. Zkoušky jsme s ním zkládali dva, já a kolega (již zmíněný psovod). Nebojte takoví policisté jako jste psala u nás nejsou, snad😄. Za to slovní spojení se omlouvám, jenom jsem to psala tak trochu narychlo. Kdybych se trochu lépe soustředila, asi bych to napsala jinak. S ovčákem v podstatě žádné problémy nejsou. Ohledně cvičení, to ho beru na jendo cvičiště speciálně pro policejní psy. Nikdy bych ho do akce bez pořádného tréninku neposlala jenom jsem se o tom zapoměla zmínit. Vlastě já se snažím, aby jsem v práci nějak moc nezmatkovala a měla ve všem přehled. Jsem ráda za každou radu a ocením ji od kohokoliv pokud to podá nějak slušně. Je mi jedno jestli je to profík v oboru nebo pejskař který má doma mazla.

27.4.2021 11:24
Fiona.Praha

XXX.XXX.69.219

Nebaví mne to číst celé a pořádně, je to pořád dokola.

Jen trošku nechápu, proč je Váš NO vychovaný a vycvičený a na švýcaráka jste se vyprdla. Proč jste mu nevěnovala stejnou výchovu a výcvik jako svému NO?
Jsou to přece bytoví psi a tak tvoří společnou smečku s vámi oběma, ne?
Podle některých příspěvků se dá usuzovat, že NO odchází "do práce" a švýcarák zůstává doma. Nemůže být olizování jen projev potřeby pozornosti? I negativní pozornost je pozornost.

27.4.2021 11:28

Fiona.Praha napsal(a):
Nebaví mne to číst celé a pořádně, je to pořád dokola.

Jen trošku nechápu, proč je Váš NO vychovaný a vycvičený a na švýcaráka jste se vyprdla. Proč jste mu nevěnovala stejnou výchovu a výcvik jako svému NO?
Jsou to přece bytoví psi a tak tvoří společnou smečku s vámi oběma, ne?
Podle některých příspěvků se dá usuzovat, že NO odchází "do práce" a švýcarák zůstává doma. Nemůže být olizování jen projev potřeby pozornosti? I negativní pozornost je pozornost.

Ohledně cvičení švýcaráka, o to se staral přítel. Měli jsme tak trochu rozdílné názory ohledně jeho tréninku proto jsem to nechala na něm. Když jsem ho poprvé vzala do práce, moc se mu tam nelíbilo, na všechny štěkal. Jediný s kým si sedl byl jeden můj kolega. Pozornost během dne má od přítele a moji pozornost má až večer po práci což mu asi moc nevyhovuje. Měla bych se na něj asi více zaměřovat.

27.4.2021 12:54
gerbera

XXX.XXX.174.77

Se mi to nějak nepozdává... možná se pro mě zvláštně vyjadřujete. Jednoho psa máte vycvičeného a používáte služebně (jako nepsovod, soukromý pes???? ) a na druhého se musíte ptát na internetové diskuzi? Nezlobte se, ale podle toho, co je tu napsané (a jelikož vás neznám, nemohu podle ničeho soudit) bych vás ve službě se psem potkat nechtěla. Ale možná to opravdu jen blbě chápu...

27.4.2021 12:58
gerbera

XXX.XXX.174.77

Jste u obecní (městské) policie předpokládám.

27.4.2021 13:23
fikovnice

XXX.XXX.132.233

Jak můžete napsat, že necháváte psa honit po lesích zvěř?!! To je pravda??? Pokud ano, sice by mi psa bylo líto kvůli Vaší tuposti, ale bylo by lepší, kdyby jej myslivci odstřelili...

27.4.2021 13:54

fikovnice napsal(a):
Jak můžete napsat, že necháváte psa honit po lesích zvěř?!! To je pravda??? Pokud ano, sice by mi psa bylo líto kvůli Vaší tuposti, ale bylo by lepší, kdyby jej myslivci odstřelili...

Jejda, Jani, teď si to slízneš. :-)
Ale měla jsem nutkání napsat to samé.

27.4.2021 14:05

Já jsem si vždycky myslela, že psi sloužící u policie nemůže vlastnit soukromá osoba a že ne každý policista může bafnout služebního psa a jít s ním do akce, že k tomu jsou určení psovodi.
Že i když budu mít doma psa, který má nějaké zkoušky...soukromého psa, tak si ho nemůžu brát mírnix týrnix do práce jakože teď bude policista se psem.

To jakože fakt jde? .

27.4.2021 14:08

Nevím, jak je to s vlastnictvím, ale výše zadavatelka psala, že se psem pracuje její kolega - policejní psovod.

27.4.2021 14:17

Myslím že to tady radši utnu. Problémy řeším s profesionálem tudíž už některé rady potřebovat nebudu. K některým věcem se už radši vyjadřovat nebudu. Některým z vás jsem vděčná za rady. Problémy už nejsou tak intenzivní jako před tím.

27.4.2021 14:19
Fiona.Praha

XXX.XXX.69.219

Ohledně cvičení švýcaráka, o to se staral přítel. Měli jsme tak trochu rozdílné názory ohledně jeho tréninku proto jsem to nechala na něm. Když jsem ho poprvé vzala do práce, moc se mu tam nelíbilo, na všechny štěkal. Jediný s kým si sedl byl jeden můj kolega. Pozornost během dne má od přítele a moji pozornost má až večer po práci což mu asi moc nevyhovuje. Měla bych se na něj asi více zaměřovat.

Asi jsem fakt divná.
Když žijete v jedné domácnosti se dvěma psy, jste páníčkem jen jednoho? A ten druhý čeká až přijde jeho páníček (přítel)? Nechápu to.
Vychovávala jsem stejně všechny pesany, kteří mi prošli domácností a bylo jedno, jestli byli moji, rodinní nebo na hlídání. Takže nerozumím tomu, že podle Vašich slov to doma vypadá tak, že se věnujete NO a občas hodíte balonek švýcarákovi, kterého nikdo nenaučil ten balonek aportovat.
Stále víc mám pocit, že Vás švýcarák otravuje a nenašla jste si k němu vztah. A on protože to vycítí, domáhá se pozornosti olizováním. Vy ho odháníte, on je středem pozornosti, taky ho to možná uklidňuje.
Měla bych strach, že časem se začnou psi rvát.

27.4.2021 14:30
Fiona.Praha

XXX.XXX.69.219

Myslím že to tady radši utnu. Problémy řeším s profesionálem tudíž už některé rady potřebovat nebudu. K některým věcem se už radši vyjadřovat nebudu. Některým z vás jsem vděčná za rady. Problémy už nejsou tak intenzivní jako před tím.

Prohlášení "problémy řeším s profesionálem" komentovat nebudu, myslím si o "profesionálech" své. Kdokoli si může kdykoli a kdekoli otevřít cvičák, psí školu nebo napsat knihu o výchově a výcviku, není třeba zkušeností, zkoušek nebo vlastnictví psa.

Myslím, že obecně máte problém Vy se psem, možná si to ani neuvědomujete. Doporučuji vyprdnout se na výchovné metody a názory přítele a věnovat se švýcarákovi po svém. Pokud jste opravdu vychovala a vycvičila NO, zvládnete to i u švýcara. Aspoň budete mít jistotu, že když půjdete s oběma sama, zvládnete je ukočírovat.

Neregistrovaný uživatel

27.4.2021 14:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109

Já doufám že paní není z Českobudějovicka. Protože todle potkat fakt nechci. Ať na procházce nebo ve službě.

27.4.2021 15:12

Tady se asi přiznám. Paní zakladatelku už nějakou dobu znám. Paní je velice hodná a poměrně zkušená. Je kapku militární což už se ukázalo. Známe se díky výcviku jejího Německého ovčáka k policii. Nikdy psy takhle nebereme ale není jich tolik ideálních a nejvíc jsme měli zrovna o psy nouzi. Někdy je pes vhodný povahově a jindy zase zdravotně. Podle mě to trochu zveličuje, její pes je docela dost hiperaktivní. Ohledně té zvěře, paní si to na začátku úplně neuvědomila co řekla až po tom co jste do ní začali rýpat. Abych to uvedl na pravou míru, zvěř honí pouze na povel u jednoho chovatele, který vlastní spousty kusů téhle zvěře. Má je ve velkých výbězích a jsme s ním domluveni. Zároveň tam trénujeme poslušnost. Pokud máte ještě nějaké dotazy, obracejte se na mě.

27.4.2021 15:24

Tady se asi přiznám. Paní zakladatelku už nějakou dobu znám. Paní je velice hodná a poměrně zkušená. Je kapku militární což už se ukázalo. Známe se díky výcviku jejího Německého ovčáka k policii. Nikdy psy takhle nebereme ale není jich tolik ideálních a nejvíc jsme měli zrovna o psy nouzi. Někdy je pes vhodný povahově a jindy zase zdravotně. Podle mě to trochu zveličuje, její pes je docela dost hiperaktivní. Ohledně té zvěře, paní si to na začátku úplně neuvědomila co řekla až po tom co jste do ní začali rýpat. Abych to uvedl na pravou míru, zvěř honí pouze na povel u jednoho chovatele, který vlastní spousty kusů téhle zvěře. Má je ve velkých výbězích a jsme s ním domluveni. Zároveň tam trénujeme poslušnost. Pokud máte ještě nějaké dotazy, obracejte se na mě.

Já se na nikoho obracet nebude....je mi to tak nějak šumák, rad a nápadů, co zkusit tady padlo až až.

Jinak docela náhodička, že máte tsejné poslední pětičíslí IP adresy stejné jako zadavatelko....proč asi??

zvěř honí pouze na povel u jednoho chovatele, který vlastní spousty kusů téhle zvěře.

Tohle snad nebudu komentovat vůbec...jestli takový chovatel existuje, že nechá svojí zvěř nahánět psem, tak je to u mě ....nechci říct co. To mi nepřijde ani jako reálné....kdo by si nechal nahánět stádo srn, aby měl pes zábavu...a naháněl na povel??
No a teď tu o Červený karkůlce.

27.4.2021 15:43

Když člověk sedí v práci, má pauzu a neví co dělat tak se dostane až tady. Taky tomu napomáhá asi to že v práci máme jednu počítačovou síť pokud se nepletu. Mohlo by to být třeba tím 😅

27.4.2021 15:47

Ale je to náhodou krásná a velmi unikátní výmluva, proč někdo nechává psa honit zvěř. Vidím toho chovatele, co by to dovolil, v živých barvách :)

27.4.2021 15:53
Andrýsek3

XXX.XXX.13.113

A stejné chyby v pravopisu jsou taky u všech kolegů vaší policie běžné? 😃

27.4.2021 15:53

Když člověk sedí v práci, má pauzu a neví co dělat tak se dostane až tady. Taky tomu napomáhá asi to že v práci máme jednu počítačovou síť pokud se nepletu. Mohlo by to být třeba tím 😅

To je hloupost a projev prostě je furt strašný.
Vy jste tam zkrátka jen hloupí a zaslepení, chudáci psi, dělejte se sebou něco, tohle je ostuda, jestli jste dospělá. Ale bude Vám tak 12, ne? Jak hrách perlám. Ale víte, kam s lhaním dojdete? Na post ministra zdravotnictví, no, ale běžně přijdete leda tak pro pár facek.

27.4.2021 15:58

Andrýsek3 napsal(a):
A stejné chyby v pravopisu jsou taky u všech kolegů vaší policie běžné? 😃

To je ale tragédie. Nějaká pravopisná chyba se vždycky najde a taky ti co ji hned opravují. Ale mě je to už jedno. U policie si zvyknete na nejrůznější urážky apod. takže mě to nějak neurazí jestli to byl účel.

27.4.2021 16:17

No tak já myslim, že mě už tohle celkově stačilo....nejsem policista, nebudu nikomu dokazovat, jestli říká pravdu a nebo ne...je mi to jedno.

Vlastně si říkám, proč já vůbec reaguju....zkraje to vypadalo, jako dotaz normálního člověka, kterého překvapilo chování jeho psa a nakonec se dostaneme k tomu, že dotyčný je defakto skoro profík, svého psa má vycvičeného, má složené zkoušky, používáho ve službě (takže by to měl býj profesionál, jinak si myslím, že takový člověk ve službě vlbec psa používat nemá) a pes, se kterým je problém, vlastně zadavatelce nepatří, přestože prvotní info bylo:
Je mi dvacet tři let a přijela jsem se podívat s jedním ze svých psů za mými rodiči. Rozhodla jsem se sebou vzít mého ročního psa řasy velký švýcarský salašnický pes.
A přestože se psem žije v jedné domácnosti, tak ale pes je přítele a tudíž s ním zadavatelka nefunguje...."pes není můj"
A se svým psem, který je cvičený, chodí do výběhu nahánět,se souhlasem majitele, srny, aby se pes pobavil.

Myslím, že tím diskuze končí, tady už přestalo jít dávno o nějakou poradenskou činnost.

Hmmmmm...no dobrý, odcházím na zahradu za mojí pasteveckou holkou...

27.4.2021 16:25

.... to byla hezká pohádka, tak teď tu O třech kůzlatkach...a prosím bez hrubek.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík