Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2021 07:06
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Zdravím.
Máme doma 14 letou fenku maltézského psíka. Vysoký věk - ale pořád čilá.
Mívá ale dny, kdy v noci jak šílená pořád chodí a kňučí a fouká pod dveře ložnic (spí už od malička sama v předsíňi a nikdy nebyl problém).
Tentokrát je však jak vyměněná. Celou noc chodí, kňučí, fouká pod dveřmi, když už si nevíme rady, otevřeme ložnice (s úmyslem, že možná nechce být sama), ale i to je nám k ničemu, jelikož pořád chodí tam a zpět a pokňukává. Protože doma nemáme koberce, tak ještě pořád cupká o podlahy.
Je normálně vyvenčená, normálně se o ní denně staráme, unavujeme ji - pořád vše stejně. Když ji řekneme nesmíš, nepomůže to, když ji vezmem ven, taky nic...
Nevíme, co se s ní děje.
Jedině nás napadá, že zrovna hárá. Ale vzhledem k tomu, že ji máme doma už 14 let a nikdy to nebylo tak extrémní, nevíme si rady. Odčervovací tabletku taky měla, takže to taky nebude důvod.
Nevíte co s ní? Rádi bychom se konečně vyspali...

21.4.2021 07:21
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Veterina...Něco ji bolí? Většina věcí bolí hlavně v noci, např. zuby, játra...

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2021 07:36

To vás fakt nenapadlo, že ji máte dát prohlédnout veterinářem? Evidentně ji něco trápí, snaží se vám to "říct", ale vám vadí jen to, že se nevyspíte.

21.4.2021 07:54

...ta fenka ma zřejmě nějaký zdravotní problém, šla bych k veterináři a to co nejdříve....

21.4.2021 08:23

mrozlu napsal(a):
Zdravím.
Máme doma 14 letou fenku maltézského psíka. Vysoký věk - ale pořád čilá.
Mívá ale dny, kdy v noci jak šílená pořád chodí a kňučí a fouká pod dveře ložnic (spí už od malička sama v předsíňi a nikdy nebyl problém).
Tentokrát je však jak vyměněná. Celou noc chodí, kňučí, fouká pod dveřmi, když už si nevíme rady, otevřeme ložnice (s úmyslem, že možná nechce být sama), ale i to je nám k ničemu, jelikož pořád chodí tam a zpět a pokňukává. Protože doma nemáme koberce, tak ještě pořád cupká o podlahy.
Je normálně vyvenčená, normálně se o ní denně staráme, unavujeme ji - pořád vše stejně. Když ji řekneme nesmíš, nepomůže to, když ji vezmem ven, taky nic...
Nevíme, co se s ní děje.
Jedině nás napadá, že zrovna hárá. Ale vzhledem k tomu, že ji máme doma už 14 let a nikdy to nebylo tak extrémní, nevíme si rady. Odčervovací tabletku taky měla, takže to taky nebude důvod.
Nevíte co s ní? Rádi bychom se konečně vyspali...

Viz výše. Není nejmladší, má právo na nějaký zdravotní problém.

21.4.2021 08:43
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Mimo zdravotní problém může mít i problém s mozkem; relativně starší pes, i když malého dlouhověkého plemene, už může mít „nárok“ na první počátky stařecké demence.
Každopádně potřebujete veterináře.

21.4.2021 09:20

Měla jsem 16tiletého. Aby nepochodoval po pokoji a já se vyspala, vzala jsem ho do postele.
Chodil po pokoji, nevěděl, co chce, nespavost, tak jako u některých starých lidí.
A abych pravdu řekla, ten titulek mě trochu nadzvednul.

21.4.2021 10:02
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Měla jsem 16tiletého. Aby nepochodoval po pokoji a já se vyspala, vzala jsem ho do postele.
Chodil po pokoji, nevěděl, co chce, nespavost, tak jako u některých starých lidí.
A abych pravdu řekla, ten titulek mě trochu nadzvednul.

Když ji vezmem do postele, po minutě skočí dolů a chodí dál sem a tam. Titulek neberte tolik vážně.

21.4.2021 10:17
mrozlu

XXX.XXX.162.1

To vás fakt nenapadlo, že ji máte dát prohlédnout veterinářem? Evidentně ji něco trápí, snaží se vám to "říct", ale vám vadí jen to, že se nevyspíte.

Kdykoli to s veterinářem probíráme, tvrdí, že to je nejspíš háráním a máme to přečkat. To se lehce řekne. Ale děkuji za "milou" reakci. Nesuďte, když nevíte.

21.4.2021 10:18

mrozlu napsal(a):
Kdykoli to s veterinářem probíráme, tvrdí, že to je nejspíš háráním a máme to přečkat. To se lehce řekne. Ale děkuji za "milou" reakci. Nesuďte, když nevíte.

Šla bych k jinýmu veterináři.

21.4.2021 10:21
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

mrozlu napsal(a):

Jako být to může, to musíte ale vědět vy, jestli zrovna hárá. A hlavně: dělal nějaké testy, rozbory, krev, moč? Je to malý pes, takže předpokládám, že i ty zuby nestojí za moc...

21.4.2021 10:21

Nechte u někoho rozumného udělat geriatrickou preventivku. Ale obávám se, že se dost možná budete muset smířit (i) s tím, že se starým psům (stejně jako lidem) chtě nechtě mění spánkový cyklus.

21.4.2021 10:22
juhaj

XXX.XXX.164.121

Vedle výše uvedeného, když jsem v bytě měla starého psa, ačkoli jsem venčila třeba i v jedenáct večer a ráno před sedmou, prostě už tak dlouho nevydržel a muselo se s ním vyběhnout, když začal pochodovat
a budit nás. Prostě stářím už měl častější potřebu se vyčůrat.

21.4.2021 10:31
mrozlu

XXX.XXX.162.1

lesnížínka napsal(a):
Jako být to může, to musíte ale vědět vy, jestli zrovna hárá. A hlavně: dělal nějaké testy, rozbory, krev, moč? Je to malý pes, takže předpokládám, že i ty zuby nestojí za moc...

Hárá.
Veterinář ji žádné vyšetření neudělal a jen to konstatoval, že je to tím.
Zuby už ji vypadávájí, to je pravda.
Zkusíme lepšího veterináře.
Děkuji za objektivní reakce.

21.4.2021 10:32
mrozlu

XXX.XXX.162.1

juhaj napsal(a):
Vedle výše uvedeného, když jsem v bytě měla starého psa, ačkoli jsem venčila třeba i v jedenáct večer a ráno před sedmou, prostě už tak dlouho nevydržel a muselo se s ním vyběhnout, když začal pochodovat

Venčením to nebude. Když s ní ven jdeme, tak nemá tu potřebu.
A kdybychom s ní nešli, tak doma loužička taky není.
Ale děkuji.

21.4.2021 10:32
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Děkuji vám za reakce.
Zkusíme jiného veterináře a snad to bude zase dobré.

21.4.2021 11:11

Pokud na nic nepřijde, nezlepší se to po skončení hárání, tak bych poprosila veterináře o nějaké analgetikum - a až začne pochodovat, dala bych jí to. Jestli se během zaúčinkování zlepší a uklidní, tak bych nechala vyjet všechna vyšetření, co na světě existují, hl. sono břicha, krevní testy na játra, ledviny, zánětlivé procesy.... Nevím, zda je tohle u psů možný postup, ale on se k tomu tady někdo vyjádří, případně se k tomu vyjádří ten veterinář.

21.4.2021 13:03

mrozlu napsal(a):

To víte, nadzvedl mě váš úvodní příspěvek. Jak vás starý pes otravuje, a dokonce tak, že nemůžete spát. Nečtu tam o vašem strachu o to, jestli psovi něco je, o to, že může být nemocný, že může mít bolesti, ale to, že vy se nevyspíte.

Vyšetření na dobré veterině je základ. Staří psi mohou mít různé vrtochy, ale nejdřív se musí vyloučit zdravotní problém.

21.4.2021 13:10
mrozlu

XXX.XXX.162.1

To víte, nadzvedl mě váš úvodní příspěvek. Jak vás starý pes otravuje, a dokonce tak, že nemůžete spát. Nečtu tam o vašem strachu o to, jestli psovi něco je, o to, že může být nemocný, že může mít bolesti, ale to, že vy se nevyspíte.

Vyšetření na dobré veterině je základ. Staří psi mohou mít různé vrtochy, ale nejdřív se musí vyloučit zdravotní problém.

Nikde jsem si nestěžovala, že je můj pes starý. Naopak jsem chválila, že je vitální.
A to, jak jsem formulovala větu či příspěvek neznamená, že mého psa nemiluju a nechci mu pomoci. Ale logicky chci pomoci i mé rodině. A proto se ptám co s ním, abychom byli všichni spokojení.
Šetřete si nervy pro něco, co má smysl. Díky.

21.4.2021 13:10

juhaj napsal(a):

Nikdy jsem neviděla tolik hvězd, jako za dobu se starým psem. Bylo to v zimě, hvězdy krásně svítily a my chodili ven.
Ještě k posteli - dolů jsem ho nepustila a uhajcala až spal. když se začal soukat ven ( vyvenčený ), přidržela jsem ho a uhajcala s tím, že teď se spí.

21.4.2021 13:14

mrozlu napsal(a):
Nikde jsem si nestěžovala, že je můj pes starý. Naopak jsem chválila, že je vitální.
A to, jak jsem formulovala větu či příspěvek neznamená, že mého psa nemiluju a nechci mu pomoci. Ale logicky chci pomoci i mé rodině. A proto se ptám co s ním, abychom byli všichni spokojení.

Děti máte? Jestli ne, tak to máte bezva trénink.

21.4.2021 13:18
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Tohle jsou fakt stupidní názory. Na psovi se zdravotním problémem si budu trénovat děti do budoucna...

21.4.2021 13:19
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Nikdy jsem neviděla tolik hvězd, jako za dobu se starým psem. Bylo to v zimě, hvězdy krásně svítily a my chodili ven.
Ještě k posteli - dolů jsem ho nepustila a uhajcala až spal. když se začal soukat ven ( vyvenčený ), přidržela jsem ho a uhajcala s tím, že teď se spí.

Nebudu nutit mého psa se zdravotním problémem ležet vedle mě v posteli když o to očividně nestojí...

21.4.2021 13:22

mrozlu napsal(a):
Nebudu nutit mého psa se zdravotním problémem ležet vedle mě v posteli když o to očividně nestojí...

Pak se smiřte s tím, že bude courat ( až vyloučíte zdravotní problém a zjistíte, že jen "nemá stání")

21.4.2021 13:24
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Pak se smiřte s tím, že bude courat ( až vyloučíte zdravotní problém a zjistíte, že jen "nemá stání")

O "nemá stání" určitě nejde. :-)

21.4.2021 13:25

mrozlu napsal(a):

Já mám nervy v pořádku, a měla jsem je i v době, kdy jsem měla staré psy.

Vy si uvědomte, že vás nikdo z nás nezná, a můžeme soudit jen z vašeho úvodního příspěvku a z dalších příspěvků v diskuzi. Proto je velice důležité, co a jak napíšete.

21.4.2021 13:27
Varaxi

XXX.XXX.1.226

mrozlu napsal(a):
Tohle jsou fakt stupidní názory. Na psovi se zdravotním problémem si budu trénovat děti do budoucna...

Máte nějakou diagnozu?
Pokud ne a vypadá to na tu demenci, tak je hodně málo věcí, co se s tím dá dělat.
Byla nějaká látka na prokrvení malých cév, doplněk stravy určený pro špatně slyšící psy; vím, že tu o něm někdo psal, že jakž takž fungoval i na takové ty stařecké nálady. Zkusím to dohledat.
Ale jinak nevím o ničem, co by zabralo.

21.4.2021 13:29

mrozlu napsal(a):

Takže vy víte, že má zdravotní problém? Nebo jen odhadujete na základě zdejší diskuze? Protože v úvodním příspěvku o zdravotním problému nepíšete.

21.4.2021 13:29
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Vy si uvědomte, že vás nikdo z nás nezná, a můžeme soudit jen z vašeho úvodního příspěvku a z dalších příspěvků v diskuzi. Proto je velice důležité, co a jak napíšete.

Vy mě tady nemáte co soudit, o to fakt nestojím. Ptala jsem se o radu na problém psa a ne na radu do výchovy psa a mého postoje k němu.
Pěkný den přeji.

21.4.2021 13:30
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Takže vy víte, že má zdravotní problém? Nebo jen odhadujete na základě zdejší diskuze? Protože v úvodním příspěvku o zdravotním problému nepíšete.

Co jiného by ji asi tak jinak bylo? :-)

21.4.2021 13:32

mrozlu napsal(a):
Vy mě tady nemáte co soudit, o to fakt nestojím. Ptala jsem se o radu na problém psa a ne na radu do výchovy psa a mého postoje k němu.
Pěkný den přeji.

Toto je diskuze, ne poradna. Rady jsou bonusem, ne povinností. Já jsem vám poradila - nechat psa vyšetřit dobrým veterinářem, na dobré veterině. To jste zřejmě ve svém rozhořčení přehlédla.

21.4.2021 13:33
aluska

XXX.XXX.197.205

Varaxi napsal(a):
Máte nějakou diagnozu?
Pokud ne a vypadá to na tu demenci, tak je hodně málo věcí, co se s tím dá dělat.
Byla nějaká látka na prokrvení malých cév, doplněk stravy určený pro špatně slyšící psy; vím, že tu o něm někdo psal, že jakž takž fungoval i na takové ty stařecké nálady. Zkusím to dohledat.

Karsivan ?

21.4.2021 13:35

mrozlu napsal(a):

No to jsme vám tu mnozí napsali, že by to mohl být zdravotní problém! Vy jste tvrdila, že jste konzultovala s veterinářem, a ten vám bez vyšetření řekl, že je to háráním. Nějak si protiřečíte.

Varaxi

XXX.XXX.1.226

Varaxi napsal(a):
Máte nějakou diagnozu?

https://www.gigalekarna.cz/produkt/karsivan-100-a-u-v-tbl-obd-60/

Toto. Jsou na to docela dobré recenze.
Ale jak jsem psala, nevím, jestli to vůbec může ve Vašem případě pomoci.

No, očividně jste z toho už na nervy. A když jste tak chytrá a všichni ostatní mají na základě svých zkušeností stupidní názory, tak se tu neptejte a běžte k veterináři. Jednoduchá rada. Mně zase přijde stupidní ptát se na zdravotní problém na internetu.

21.4.2021 13:36
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Toto je diskuze, ne poradna. Rady jsou bonusem, ne povinností. Já jsem vám poradila - nechat psa vyšetřit dobrým veterinářem, na dobré veterině. To jste zřejmě ve svém rozhořčení přehlédla.

Ano, vy jste mi poradila, za což děkuji. O názor na mou výchovu či lásku k psovi jsem se už neprosila a mohla jsem si zachovat soudnost.

21.4.2021 13:36
Varaxi

XXX.XXX.1.226

aluska napsal(a):
Karsivan ?

Jo. :)
Já to tak zapáleně hledala, že mě ani nenapadlo se sem ještě podívat.

21.4.2021 13:38
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Varaxi napsal(a):
https://www.gigalekarna.cz/produkt/karsivan-100-a-u-v-tbl-obd-60/

Toto. Jsou na to docela dobré recenze.
Ale jak jsem psala, nevím, jestli to vůbec může ve Vašem případě pomoci.

Děkuji moc za slušnou radu.

21.4.2021 13:38

mrozlu napsal(a):
Ano, vy jste mi poradila, za což děkuji. O názor na mou výchovu či lásku k psovi jsem se už neprosila a mohla jsem si zachovat soudnost.

Vy jste si soudnost nezachovala, to je pravda.

21.4.2021 13:40
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Vy jste si soudnost nezachovala, to je pravda.

Autokorekce. Měla JSTE si zachovat soudnost.

21.4.2021 13:42
mrozlu

XXX.XXX.162.1

Děkuji slušným lidem s pochopením za adekvátní rady.
Považuji tuto diskuzi za uzavřenou.

21.4.2021 13:44
Terven

XXX.XXX.110.191

mrozlu napsal(a):

Stařecká demence. Staří psi tohle dělají. Prostě se, podobně jako staří lidé, přestanou orientovat ve svém prostředí. Možná i špatně vidí, špatně slyší, necítí se bezpečně.
Fyzický problém je samozřejmě třeba vyloučit, ale tipuju, že krom stáří žádný nebude. Nebo možná nějaký dyskomfort úměrný věku.
Dělala mi to i nebožka fena, přesně takhle celý noci cestovala, zdravotní problém nebyl. Resp. teda ne takový, který by vysvětloval celonoční chození po bytě.
Známých 14 let stará fena, větší kříženec, začala v noci bezdůvodně štěkat. Známí sice bydlí v baráku, ale samozřejmě se nevyspí - fena pak přes den vyspává a v noci pokračuje.
Řekla bych, že je pravidelně kontrolovaná veterinářem, takže zanedbaný zdravotní problém to nebude a je kastrovaná, takže hárání taky ne.
14 letá fenka mojí kolegyně - shih tzu - dělá to samé- celý noci chodí po bytě. Nevidí, neslyší.
Zkuste si někdy představit, co dělají staří dementní lidé...psi to mají podobně.

Nevíme, co se s ní děje.

...už je pomalu na konci cesty. Možná se pořádně nevyspíte do konce jejích dní. I taková úskalí přináší vlastnictví psa.

Sojpa

21.4.2021 14:00
Sojpa

XXX.XXX.160.1

Myslím, že kdyby slečna psa neměla ráda, tak nepíše o radu. :)

21.4.2021 14:04

Já bych chtěla jen podotknout, že ten Karsivan není samospásnej. Návštěva kvalitního veterináře je nezbytná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík