jokofoko

XXX.XXX.144.90
Zdravím vás,
půjdu do prvního ročníku oboru kynologie a tak bych si chtěla vybrat psa. Ideálně ven na zahradu do přes zimu zateplené boudy ale né žádného loveckého, aby byl vhodný i na procházky bez vodítka (neměl lovecký instinkt), třeba i agility. Ať hledám jak hledám, nemůžu se žádného takového dohledat.
Možnost je i kříženec z útulku, ale byla bych ráda za nějáké typy plemen.
Děkuji😀
zulu

XXX.XXX.112.12
Německý ovčák, nejvšestrannější, nejoddanější a nejlepší pes, co kdy existoval.
Uživatel s deaktivovaným účtem

zulu
napsal(a):
Německý ovčák, nejvšestrannější, nejoddanější a nejlepší pes, co kdy existoval.
Ale zdravotně dost v pr@eli.

Půjdeš na obor kynologie a nemáš nastudovaná plemena, jejich charakteristiky a potřeby? Nevíš ani, jaké plemeno se ti líbí? Po žádném netoužíš? Jen víš, že chceš psa? Není to málo?

napsal(a):
Půjdeš na obor kynologie a nemáš nastudovaná plemena, jejich charakteristiky a potřeby? Nevíš ani, jaké plemeno se ti líbí? Po žádném netoužíš? Jen víš, že chceš psa? Není to málo?
..také jsem se podivila, kdo už jiný, že....

Není to troll? Nebo snaha admina o rozproudění diskuze?

napsal(a):
Není to troll? Nebo snaha admina o rozproudění diskuze?
..ja už bych se nedivila ničemu..

Tolik plemen a nemůže dohledat.
A chce tipy nebo typy?

napsal(a):
Tolik plemen a nemůže dohledat.
A chce tipy nebo typy?
Přece typy.
Asi nemá páru o rozdílu mezi "tipem" a "typem".

napsal(a):
Chtěla jsem napsat to samý...
Ať hledám jak hledám, nemůžu se žádného takového dohledat.
V dnešní internetové době, někdo, u koho je předpoklad, že se o psy intenzivně zajímá, když chce studovat kynologii a že se o ně intenzivně zajímá už dlouho.... no tak to teda promiňte, ale OMG, WTF, LOL

JoPe
napsal(a):
Hlavně aby jste v těchto místech nebyla vy, kolik jste jich za život uchovnila a vycvičila, že můžete hodnotit ?
Vy mě znáte? Asi se budete divit, ale zkušeností mám dost na to, abych si tohoto hrbatýho chudáka už nepořídila.
Jinak nechápu, co má zdraví společného s výcvikem a uchovněním.

napsal(a):
Vy mě znáte? Asi se budete divit, ale zkušeností mám dost na to, abych si tohoto hrbatýho chudáka už nepořídila.
"Jinak nechápu, co má zdraví společného s výcvikem a uchovněním. "
se zeptejte pumy, jestli uchovni sveho psa, kdyz to spolu nesouvisi

napsal(a):
"Jinak nechápu, co má zdraví společného s výcvikem a uchovněním. "
se zeptejte pumy, jestli uchovni sveho psa, kdyz to spolu nesouvisi
Opět jste to jako vždy vytrhla z kontextu a překroutila. Ta věta samozřejmě bez té první vyzní jinak. Pochopitelně.
Takže jinak a polopatě: nechápu, co má společného zmínka o zdraví v mém příspěvku se zmínkou o výcviku a uchovnění v příspěvku JoPe tak, jak jím byla podaná. Zdraví tohoto plemene prostě v háji je, takže já bych ho už nechtěla, ačkoliv dřív to byla moje srdcovka.

napsal(a):
Opět jste to jako vždy vytrhla z kontextu a překroutila. Ta věta samozřejmě bez té první vyzní jinak. Pochopitelně.
Takže jinak a polopatě: nechápu, co má společného zmínka o zdraví v mém příspěvku se zmínkou o výcviku a uchovnění v příspěvku JoPe tak, jak jím byla podaná. Zdraví tohoto plemene prostě v háji je, takže já bych ho už nechtěla, ačkoliv dřív to byla moje srdcovka.
mozna neprekrucuju, ale reaguji na to, co pisete.
Zdraví tohoto plemene prostě v háji je
do haje jdou snad vsechna plemena. NO neni vyjimkou.
Ale -tusite treba, o jak pocetnem plemeni se bavime? kolik se rodi -treba jen v CR -vrhu?
a kolik znate osobne zastupcu tohohle plemene?
jako ja nejsem priznivec NO ani omylem - ale zase nebudu tvrdit jako fakt svoje dojmy,
takže já bych ho už nechtěla,
to je samo vase pravo...
kdyz se rozhlednu kolem sebe ja -tak vidim desitky a desitky NO, co funguji cely zivot, podavaji super vykony, dozivaji se i pomerne vysokeho veku. a par, co zmizi beze stopy...nebo marodi... atd. atd.
ale na praci zatim jeste nikdo nevyslechtil univerzalnejsi plemeno asi.

napsal(a):
mozna neprekrucuju, ale reaguji na to, co pisete.
Zdraví tohoto plemene prostě v háji je
do haje jdou snad vsechna plemena. NO neni vyjimkou.
Ale -tusite treba, o jak pocetnem plemeni se bavime? kolik se rodi -treba jen v CR -vrhu?
a kolik znate osobne zastupcu tohohle plemene?
jako ja nejsem priznivec NO ani omylem - ale zase nebudu tvrdit jako fakt svoje dojmy,
takže já bych ho už nechtěla,
to je samo vase pravo...
kdyz se rozhlednu kolem sebe ja -tak vidim desitky a desitky NO, co funguji cely zivot, podavaji super vykony, dozivaji se i pomerne vysokeho veku. a par, co zmizi beze stopy...nebo marodi... atd. atd.
ale na praci zatim jeste nikdo nevyslechtil univerzalnejsi plemeno asi.
Ano, můj problém je, že píšu krátký příspěvky, to přiznávám a pak to leckdo může pochopit jinak. Nějak to prostě nestíhám víc rozvést.
Jo, vrhů je hodně, trochu přehled mám, když jen tady o ulici kousek dál je chovka, která má několik vrhů každej rok, a celkově v okolí je tady těch chovatelů NO hodně, to se s jiným plemenem nedá srovnávat. Jen v naší krátké ulici jsou tuším 4 NO a 2 nedávno odešli do věčných lovišť, věk moc vysoký neměli.
Opravdu nepopírám, že NO je všestranné plemeno, to vůbec, to jsem ani nikde nezmínila. A ani nepopírám, že se mezi nimi najdou zdraví jedinci. Ale prostě už to není ten pes, jakým byl v osmdesátkách, na výstavách se mně nelíbí ani jeden.

"prostě už to není ten pes, jakým byl v osmdesátkách, na výstavách se mně nelíbí ani jeden"
tak tohle ale nebude stejne u zadneho plemene .
na tohle dam skoro ruku do ohne.
a co se tyka vystav - pro NO je dulezita jejich specialka -neporada se nikdy s ostatnimi plemeny, protoze se na ni strili.
A s hodnocenim VD se na nich umistuji pracaci. -coz jsou psi s normalnim pohybem.

napsal(a):
"prostě už to není ten pes, jakým byl v osmdesátkách, na výstavách se mně nelíbí ani jeden"
tak tohle ale nebude stejne u zadneho plemene .
na tohle dam skoro ruku do ohne.
a co se tyka vystav - pro NO je dulezita jejich specialka -neporada se nikdy s ostatnimi plemeny, protoze se na ni strili.
A s hodnocenim VD se na nich umistuji pracaci. -coz jsou psi s normalnim pohybem.
Takže VD dostane normální krásný NO s rovnou zádí a nepajdavý?
Hm, čemu se divím...

Myslím, že nej průšvih s tím, že šlo to které plemeno zdravotně do háje, je u plemen, které se staly tzv. módními. ...myslím, že třeba berňuškové na to doplatili hodně.
Třeba absolutně nechápu, co se stalo s dobrmany....jak se to stalo, že z ostrého pracovního plemene je už jeno karikatura se zdravotními problémy....čest vyjímkám,, ale myslím, že jich moc nebude.
O exteriérové variantě NO snad ani mluvit nebudu....vůbec nechápu, jak to někdo může rozmnožovat, jak to vůbec někdo může koupit, jak se to lidem může líbit....přední polovina psa je nádherná aq úžasná a člověk by pomalu řekl wau a pak přijde zlom a následuje zadek u země a šmajdající pes.
napsal(a):
Na to, abych poznal, že nemáte přehled, ani dostatečné praktické zkušenosti pro hodnocení stačí přečíst vaše příspěvky. Nepotřebuji vás znát osobně, potvrzujete to dál i v dalších odpovědích. Vůbec nemá význam s vámi na toto téma diskutovat.

JoPe
napsal(a):
Na to, abych poznal, že nemáte přehled, ani dostatečné praktické zkušenosti pro hodnocení stačí přečíst vaše příspěvky. Nepotřebuji vás znát osobně, potvrzujete to dál i v dalších odpovědích. Vůbec nemá význam s vámi na toto téma diskutovat.
Pokud nemá cenu diskutovat, tak nechápu, proč jste reagoval na moji jedinou větu o zdraví plemene. Na to nemusím odchovat x jedinců, na to postačí za ty desítky let kromě mojí zkušenosti i zkušenosti spousty majitelů i chovatelů kolem mne a že jich není málo. O lidech, kteří z pár příspěvků na diskuzi umí vyčíst celý předchozí život, povahu, zdraví a snad i zaměstnání přispěvatele, si myslím svoje.

napsal(a):
Pokud nemá cenu diskutovat, tak nechápu, proč jste reagoval na moji jedinou větu o zdraví plemene. Na to nemusím odchovat x jedinců, na to postačí za ty desítky let kromě mojí zkušenosti i zkušenosti spousty majitelů i chovatelů kolem mne a že jich není málo. O lidech, kteří z pár příspěvků na diskuzi umí vyčíst celý předchozí život, povahu, zdraví a snad i zaměstnání přispěvatele, si myslím svoje.
tak nechápu, proč jste reagoval na moji jedinou větu o zdraví plemene
protoze - diskuze?
protoze to je chovatel NO?
protoze s NO pracuje?
Tak mohli jsme se neco dozvedet - ale na to se tady nehraje, ze?

Já bych se třeba ráda něco dozvěděla o tom, proč se plemeno NO rozjelo do dvou větví - pracovní a exteriérové, a proč mají exteriéráci tak "předimenzované" úhlení zadních končetin. Nechápu, jak to mohli chovatelé dopustit. U nás má paní fenu, která když jde, tak vypadá, že jde po kolenou.
Myslím, že na ovčáčky hrbáčky se zadělalo už koncem osmdesátých let v tehdejším Západním Německu. Ale jsem laik a zajímal by mě názor dlouholetého chovatele.

napsal(a):
tak nechápu, proč jste reagoval na moji jedinou větu o zdraví plemene
protoze - diskuze?
protoze to je chovatel NO?
protoze s NO pracuje?
Tak mohli jsme se neco dozvedet - ale na to se tady nehraje, ze?
Ale vždyť sám píše, že diskutovat nemá cenu.
A jinak doporučovat děcku, který jde do prvního ročníku kynologie, má celkem vysoký nároky na povahu psa a stejně neví, jakýho vlastně chce, německýho ovčáka, je teda docela mimo.

napsal(a):
Já bych se třeba ráda něco dozvěděla o tom, proč se plemeno NO rozjelo do dvou větví - pracovní a exteriérové, a proč mají exteriéráci tak "předimenzované" úhlení zadních končetin. Nechápu, jak to mohli chovatelé dopustit. U nás má paní fenu, která když jde, tak vypadá, že jde po kolenou.
Myslím, že na ovčáčky hrbáčky se zadělalo už koncem osmdesátých let v tehdejším Západním Německu. Ale jsem laik a zajímal by mě názor dlouholetého chovatele.
Jo, to by mě zajímalo taky, ale když nic nevím, tak se ani nic nedovím.

napsal(a):
Ale vždyť sám píše, že diskutovat nemá cenu.
A jinak doporučovat děcku, který jde do prvního ročníku kynologie, má celkem vysoký nároky na povahu psa a stejně neví, jakýho vlastně chce, německýho ovčáka, je teda docela mimo.
Proč mimo? Zase je to univerzál, který zejména začátečníkovi leccos odpustí. A děcko zřejmě neví co chce.

napsal(a):
Proč mimo? Zase je to univerzál, který zejména začátečníkovi leccos odpustí. A děcko zřejmě neví co chce.
No, právě proto, že neví, co chce, tak aby pak nebylo překvapené.
Vyrozuměla jsem, že spíš chce něco menšího, na agility.

napsal(a):
No, právě proto, že neví, co chce, tak aby pak nebylo překvapené.
Vyrozuměla jsem, že spíš chce něco menšího, na agility.
Já doufám, že je zadavatel troll. Jestli ne, tak mi přijde docela tragické, že patnáctiletá slečna, která chce studovat kynologii, nemá základní znalosti plemen. Já jí s klidným svědomím nemůžu doporučit žádného psa. Připadá mi, že ji kynologie tam moc nezajímá.

napsal(a):
Já doufám, že je zadavatel troll. Jestli ne, tak mi přijde docela tragické, že patnáctiletá slečna, která chce studovat kynologii, nemá základní znalosti plemen. Já jí s klidným svědomím nemůžu doporučit žádného psa. Připadá mi, že ji kynologie tam moc nezajímá.
Asi tak. Ten nick jokofoko by o tom dost vypovídal.

Ájaajája
napsal(a):
tak už toho nechte třeba se nemůže jen rozhodnout
Např. border kolie je super
Borderka ven na zahradu - se tam zblázní.
napsal(a):
K vašemu dotazu - jsem zastáncem, cvičitelem a dá se říct, že i určitým propagátorem "sportovní a pracovní linie".Současná exteriérová linie neodpovídá ani původně vzniklému standartu NO a chov konkrétně těchto psů pro sportovní a služební účely je ztrátou času. Vše bylo kdysi dávno podřízeno určité "líbivosti", přehnanému zaůhlení končetin,extrémě spádité hřbetní linii, jednotného zbarvení a prostornosti pohybu v klusu. Tento typ byl už kdysi upřednostněn před povahovými vlastnostmi rozhodčími exteriéru i mnohými poradci chovu. Za vším byl samozřejmě byznys a tehdejší hlavní představitelé klubu byli zároveň významnými producenty velkého počtu těchto zvířat, které byly importovány do celého světa např. ch.st. Wimerau,Arminius Widsteigerland atd. V zemi původu SRN tehdy vznikly obrovské rozepře uvnitř klubu kvůli směřování plemene a v SV svého času to vypadalo s pracovní liní velmi špatně, nicméně zájmy sportovní a služební zachránily NO pro tyto účely jako nejvšestranějšího a nejrozšířenějšího prac. psa na světě. V našich podmínkách před r.89 byl chov veden pod Svazarmem a kluby plemene neexistovaly a byl to tzv. řízený chov. Byl řízen jmenovanými poradci chovu, probíhaly samozřejmě výstavy, svody dorostu, svod plemeníků i mistrovství republiky - "všech" plemen. Nejrozšířenější a nejpropagovanější line byla tehdy "východní" a byla snaha o vyšlechtění výborného psa se špičkovou povahou, což se samozřejmě nepodařilo. V praxi to vypadalo např. tak, že ti vysloveně pracovní psi nedostávali nikdy známku výborný a pokud chovná fena měla D nebo VD směla být kryta pouze psem se známkou V, což nahrávalo psům exteriérové linie. Výsledkem tohoto párování těchto odlišně vedených zvířat vznikali potomci, kteří nebyli dobří v povaze a zlepšoval se pouze jejich exteriér. Po otevření hranic a vzniku klubů bylo možné se začít specializovat a nechat na rozhodování chovatele za určitých podmínek, což platí dodnes. V současnosti musí chovný jedinec splnit mnoho různých podmínek. Stručně se jedná o minimálně splnění všestranné zkoušky min 1 stupně národního nebo mezinárodního řádu, ocenění na výstavě s hodnocením nejméně D, DNA potvrzené plemennou knihou SV v Ausburgu,rtg DKK,DLK, nejhůře 2 stupně a pak je řada dalších vyšetření, které nejsou povinné, ale mnoho chovatelů je majitelem těchto certifikátů, např rtg páteře,degenerativní myelopatie, ověření genu pro dlouhosrstost atd.
Nastínil jsem jen k vašemu dotazu ve zkratce jen pár maličkostí týkajících se chovu. O povahových vlastnostech, jejich posuzování,výcviku nemá zde význam diskutovat. Kdo chce hlouběji poznávat, tak si určitě vyhledá poblíž svého bydliště ty správné lidi, kteří se tím zabývají, dokážou poradit i v praxi, tak aby to bylo ku prospěchu tohoto vyjímečného psího plemene.

Paatricie
napsal(a):
Za mě Novofundlandský pes. Boudu ale moc nemusí :))
Ten asi nebude moc na agility.
Dotaz na nejen JoPe,ale obecně "ovčáčkáře" - NO vždycky jako univerzál byl doporučován i běžným lidem s režimem - hlídač domu, jedna procházka za den, jinak na zahradě. Jde takto doporučit i NO z pracovní linie, resp. je v pracovní linii i něco méně pracovní ? Protože když si vezmu,že ti exteriáci vypadají strašně, zdraví šlo do háje,tak zbývají pracovní NO, ale je tam nějaká "odnož" vhodná pro běžného člověka,který neplánuje výcvik? Nepochybuju,že tam se dají vybrat zdraví psi s tou pravou NO povahou,ale jsou pak schopní fungovat jako ti klasičtí společníci nebo prostě toho pohybu,práce potřebují víc a bez toho je to cesta do pekel?
janaa
napsal(a):
Dotaz na nejen JoPe,ale obecně "ovčáčkáře" - NO vždycky jako univerzál byl doporučován i běžným lidem s režimem - hlídač domu, jedna procházka za den, jinak na zahradě. Jde takto doporučit i NO z pracovní linie, resp. je v pracovní linii i něco méně pracovní ? Protože když si vezmu,že ti exteriáci vypadají strašně, zdraví šlo do háje,tak zbývají pracovní NO, ale je tam nějaká "odnož" vhodná pro běžného člověka,který neplánuje výcvik? Nepochybuju,že tam se dají vybrat zdraví psi s tou pravou NO povahou,ale jsou pak schopní fungovat jako ti klasičtí společníci nebo prostě toho pohybu,práce potřebují víc a bez toho je to cesta do pekel?
Tak k tomuhle dotazu se se zvědavostí připojuju! Připadá mi, že pracovní linie němčourů se přibližují povahám malin - „magoři“, kteří bez práce doslova trpí. Rozumím tomu, že člověk hledající pracovního psa, bude nadšen. Ale pro běžný život je taková povaha peklo (jak pro majitele, tak koneckonců hlavně pro psa).
A exteriéráci jdou do kytek! S tím názorem jednoznačně souzním, ať se JoPe zlobí, jak chce. :-) On už sám ten předimenzovaný exteriér zdravému životu neprospívá.
janaa
napsal(a):
Tak to teď řeším taky. Už se porozhlížím po nějaké chovce, vyloženě pracáka nechci a moderní pojetí NO se mi nelíbí. Občas někde najdu fenu která by se mi i líbila, ale ten plemeník je většinou strašný.
janaa
napsal(a):
Většina NO z pracovního chovu je taková ta normální střední třída a většina jich žije různě po zahradách jako společník s nějakým základním výcvikem.
A pak je menší část takových těch raket, co se chovají s perspektivou pro vyšší sport, a pak přibližně stejná část toho, co je šrot.
janaa
napsal(a):
Každý NO je svým způsobem "originál," ale mnoho z nich je schopno splňovat vaše požadavky. Ne každý chce vysoce temperamentní zvířata a neůnavné aportéry - to jsou psi pro určité typy výcvikářů a ne každý si s tím umí a chce poradit. Většina cvičitelů si představuje sebevědomého, vyrovnaného a ochotného pracovního psa na stopy, poslušnosti i obrany, jenže takoví psi se každému nepovedou, jsou často omezeni rozsahem "daru přírody". Pak jsou zde ti ostatní, kteří jsou právě vhodní pro vámi vyjmenované rodinné účely a je jich poměrně dost, problémem je, že na štěněti to většinou nepoznáte, takže pokud něco takového požadujete, tak je dobré vybírat od takové chovné feny,která již opakovaně odchovala a její potomci z předcházejících vrhů mají tyto požadované vlastnosti. Většinou jsou to linie pocházející z bývalé NDR, PS a našeho starého českého chovu a spíš s nimi jejich majitelé cvičí podle našeho národního zkušebního řádu, kde není požadováno tak vysoké a přísné hodnocení, včetně nasazení,koncentrace psa na psovoda a jeho dokonalého předvedení. Navíc většina sportovních NO nebývají příliš dobří hlídači, ale jsou i výjimky. Další věc je velmi důležitá i když genetika se nedá obejít, tak je to výchova pro určité účely. Jinak se bude projevovat pes vyrostlý u rodinného domku neseznámený s výcvikem, vychovaný jen v rodině a jinak pes rozvíjený v určitých vlohách výcvikářem. Podotýkám, že na povahu, zdraví i exteriér musí být také trochu štěstí a zcela určitě se nedaří nikomu trefit na dva stejné psy za sebou.

Moyda
napsal(a):
Tak to teď řeším taky. Už se porozhlížím po nějaké chovce, vyloženě pracáka nechci a moderní pojetí NO se mi nelíbí. Občas někde najdu fenu která by se mi i líbila, ale ten plemeník je většinou strašný.
Jeden známý má černou fenu NO z pracovní linie. Nevím no, ale nelíbí se mně, nemůžu si pomoct, ani zbarvením, ani celkově stavbou těla.
Jakýho sháníte vy? Mně se odjakživa líbí moc zbarvení rex, jaké měl i můj pes, bohužel těžko teď vybírat.
napsal(a):
Jeden známý má černou fenu NO z pracovní linie. Nevím no, ale nelíbí se mně, nemůžu si pomoct, ani zbarvením, ani celkově stavbou těla.
Jakýho sháníte vy? Mně se odjakživa líbí moc zbarvení rex, jaké měl i můj pes, bohužel těžko teď vybírat.
Právě že rexoidní klasika, ani nemusí být tmavý pigment. Černí se mi taky nelíbí, to už radši vlkouše a nejlépe světlého🙈. Tak snad mám ještě čas, feně je teprve deset.

Sonnic
napsal(a):
To mi teď připomnělo že známí mají šťeně NO pracáka a chodí s ním tak max 2x denně na prochajdu a práce žádná možná tam jen cvičák aby aspoň tedy něco když už ho máme. je to k naštvání. Nevím proč lidi tak zoufale chtějí psa hlavně aby byl doma pro děti
Tak za mě bylo hodně NO -vlčáků, pořizováno primárně jako hlídači na zahradu, jako rodinní psi. Někteří prošli cvičákem, aby měli základní výcvik, ale spoustu z nich si majitelé k obrazu svému...nějaké základní povely...vycvičili sami a pak už se se psem většinou fakty udělala ta procházka....někdy možná ani to ne.
Defakto jsem já sama ovčandu takhle měla....do dvou let jsem s ní docela intenzivně pracovala, protože jsem chtěla psa, který poslouchá, ale cvičila jsem jí sama, ne na cvičáku. No a ve dvou letech můžu říct, že jsem měla "hotovo".
Takže pak už byl jen život v rodině, prochajdy....kde jsme teda trochu vždycky pocvičily, dle hesla "opakování je matka moudrosti" a věřte tomu, že fena byla spokojenej a šťastnej pes.
Za mě se ještě nerozlišovala pracovní a exteriérová varianta, ale dalo by se říct, že moje fena byla po pracovních rodičích. Přesto to nebyl žádnej "magor", kterýmu by hrabalo z toho, že nic nedělá.
Za mých mladých let byli NO prostě unoverzální psi, právě proto, že se s ním člověk mohl věnovat kynologii, ale taky mohl plnit funkci rodinného hlídače.
Ve své podstatě je mi líto, že dle toho, co tady čtu, ztrací dle mě pověst naprosto univerzílního psa a člověk se musí rozhodovat...buď psa, se kterým budu intenzivně něco dělat a nebo psa, který chodí v podřepu.
Myslím, že NO je plemeno, které je u nás nejrozšířenější...nebo alespoň býval a tak nějak se mi nechce věřit tomu, že se všechny štěňata si kupují lidi, kteří s nimi následně "lítaj" po cvičácích, skládají zkoušky a pod.

napsal(a):
No a právě to zbarvení typ Rex, jsou ve většině exterieráci. Můj budoucí N.O. bude tmavý vlkošed nebo celočerný. Sarah01, proč ne celočerný? Měla jsem jednou celočernou fenu a byla moc hezká. ta černá srst se krásně na slunku leskla až do temně modra a ta hlavička, celočerná s růžovým jazykem. Stavba těla je u pracovních jiná, než u exterieráků. Moje fena je pro ostatní lidi hodně líbivá, ale co z toho, když pro mě je to pes už od mala na ho..no. Co z krásy, když povaha mi nesedí. Tenkrát před 10 lety špatný výběr, no.

Kdybych si dnes měla pořizovat NO, tak první volba barvy je černá a pak tmavě vlkošedá. Vždycky se mi nejvíc líbili celočerní.
JoPe - děkuji vám za obsáhlou odpověď. Potvrzujete mi to, co jako laik vím. Co ovšem nikdy nepochopím je, proč, jak to, že to chovatelé, zejména v zemi původu, v Německu, a funkcionáři tamějšího klubu NO (název není podstatný, nechce se mi ho hledat), nechali dojít do takového extrému, kdy exteriéráci chodí téměř po kolenou. To se snad ani rozumově vysvětlit nedá.
Díky za naději, že se dá pořídit NO z pracovní linie na takové to běžné soužití, tak, jak bylo zvykem v minulosti, kdy ještě NO bylo jedno služební plemeno.

v posledním týdnu jsem potkala dva různé krásné mladé ovčáky "rexe" . Oba s PP (ptala jsem se). Jeden dva roky, jeden tři. Oba šli hodně špatně - vysloveně kulhali. Moc smutně se na to koukalo - krásné plemeno, a takové trápení psů i majitelů.
Mám plemeno hodně krátkověké, zdravotně rozhodně ne ideální. Ale když si vezmu, jak vypadají dneska dobrmani, berňáci, ovčáci... které osobně znám, tak si říkám, že je doga nakonec "zdravé" plemeno...

napsal(a):
No a právě to zbarvení typ Rex, jsou ve většině exterieráci. Můj budoucí N.O. bude tmavý vlkošed nebo celočerný. Sarah01, proč ne celočerný? Měla jsem jednou celočernou fenu a byla moc hezká. ta černá srst se krásně na slunku leskla až do temně modra a ta hlavička, celočerná s růžovým jazykem. Stavba těla je u pracovních jiná, než u exterieráků. Moje fena je pro ostatní lidi hodně líbivá, ale co z toho, když pro mě je to pes už od mala na ho..no. Co z krásy, když povaha mi nesedí. Tenkrát před 10 lety špatný výběr, no.
Ano a právě proto jsem napsala, co jsem napsala. NO bych chtěla jako parťáka, ne chovat a zjišťovat v průběhu x let, který bude zdravý a který ne, na to už moc času nemám.
Proč ne černého? Nevím, prostě se mně líbí rex. Každý jsme jiný, mně se víc líbí světlí nebo vícebarevní psi, to už bych teda radši vlkošedýho. Chtěla jsem hodit fotku toho svého, ale zaboha ji nemůžu najít.
Moyda
napsal(a):
Tak snad ještě někde jsou
V tomto typu zbarvení jich lítá po výstavách spoustu, jsou to ale zástupci exteriérové linie. Paradoxem je že takto zbarvenému psu, který postrádá téměř černé zbarvení bývá na bonitaci přiřazeno zbarvení s označením kódu X , což znamená dle standardu černý, tmavé znaky. Jako společníci to jsou psi vhodní, ale na práci to není,bylo to šlechtěno na vzhled, prostornost pohybu v klusu a je to líné jako vandrácká veš v červenci.

Moyda
napsal(a):
Tak snad ještě někde jsou
Třeba tihle
https://m.olx.ro/oferta/ciobanesc-german-pereche-IDeR8fV.html
Tady v černém
https://m.olx.ro/oferta/mascul-ciobanesc-german-pur-IDeAE5B.html

napsal(a):
Třeba tihle
https://m.olx.ro/oferta/ciobanesc-german-pereche-IDeR8fV.html
Tady v černém
https://m.olx.ro/oferta/mascul-ciobanesc-german-pur-IDeAE5B.html
Ten je krásný.
Černé chová moje kamarádka ve Francii. I pro služební účely. Kdyby měl někdo zájem mohu poslat kontakt v SZ.
Já už bych si ovčáka nepořídila.
Náš nebožtík někdy rok 1980. Nalezenec.
GAELLE
napsal(a):
Černé chová moje kamarádka ve Francii. I pro služební účely. Kdyby měl někdo zájem mohu poslat kontakt v SZ.
Já už bych si ovčáka nepořídila.
Náš nebožtík někdy rok 1980. Nalezenec.
Celočerných štěnat s PP je k dostání u nás dost, není potřeba jezdit do Francie, kde zrovna NO za moc nestojí. Stačí si půjčit od někoho kdo je v klubu čkno zpravodaj, kde je pokaždé seznam krytí, včetně adres majitelů. V bonitačních uvedených kódech je celočerná barva označena písmenem Y. Nebo je možné oslovit jednotlivé krajské poradce chovu, kteří jsou uvedeni i s tel.č.na klubových stránkách a ti mají přehled, kde jaká štěňata momentálně jsou.

JoPe
napsal(a):
V tomto typu zbarvení jich lítá po výstavách spoustu, jsou to ale zástupci exteriérové linie. Paradoxem je že takto zbarvenému psu, který postrádá téměř černé zbarvení bývá na bonitaci přiřazeno zbarvení s označením kódu X , což znamená dle standardu černý, tmavé znaky. Jako společníci to jsou psi vhodní, ale na práci to není,bylo to šlechtěno na vzhled, prostornost pohybu v klusu a je to líné jako vandrácká veš v červenci.
Přesně, lépe to být napsáno nemohlo, mám taky exterieračku, pes do kruhu na výstavy, na výcvik byla i za mlada líná, jak veš. Absolutně bez chuti do jakékoliv práce. Je to typický rodinný pes, pohodář, bezproblémový, no už jsem se za ty léta s tím smířila. jsem ráda za to, že byla za svůj život jakž takž zdravá, a že v 10 letech ještě vůbec chodí. Na nějaké tůry už to není, ale zaplať pámbů za to. její matka umřela nějak po 8 roce, hlavně že byla šampion. Exterieráka fakt už nikdy

napsal(a):
Přesně, lépe to být napsáno nemohlo, mám taky exterieračku, pes do kruhu na výstavy, na výcvik byla i za mlada líná, jak veš. Absolutně bez chuti do jakékoliv práce. Je to typický rodinný pes, pohodář, bezproblémový, no už jsem se za ty léta s tím smířila. jsem ráda za to, že byla za svůj život jakž takž zdravá, a že v 10 letech ještě vůbec chodí. Na nějaké tůry už to není, ale zaplať pámbů za to. její matka umřela nějak po 8 roce, hlavně že byla šampion. Exterieráka fakt už nikdy
A mohla byste prosím dát fotku? Díky moc.

napsal(a):
A mohla byste prosím dát fotku? Díky moc.
Můžu, ale dnes jsem v práci a v pracovním PC fotky nemám, zítra taktéž, dám v pátek večer. Můžete kouknout do vlákna, jak se vám dnes venčí. Strana 5 příspěvek 11.4. ve 22.03 hod. Ale, jsou to blbé fotky, nic uměleckého, foceno na prochajdě, jen tak v lese z mobilu, je to blbě vidět. Je dlouhosrstek

napsal(a):
Můžu, ale dnes jsem v práci a v pracovním PC fotky nemám, zítra taktéž, dám v pátek večer. Můžete kouknout do vlákna, jak se vám dnes venčí. Strana 5 příspěvek 11.4. ve 22.03 hod. Ale, jsou to blbé fotky, nic uměleckého, foceno na prochajdě, jen tak v lese z mobilu, je to blbě vidět. Je dlouhosrstek
Už koukám, přestože exterierák, tak je pěkná.
Další moje známá měla pejska z Hathor Bastet. Za 3 dny ho vrátila, pes byl raketa a nezvládala ho.:-)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nebyla ta chovka spíš Aritar Bastet?
Ne ne, jak píšu, tahleta https://isiszbukovskezahrady.webnode.cz/
Psi teda krásně zbarvení. A nevěděla byste, proč měli třetí vrh zase A?

napsal(a):
Ta chovka, jak jste dala odkaz, jsou spíš exteriéroví N.O. Koukněte na Aritar basted
http://www.aritarbastet.cz/index_cz.html
když si rozkliknete jejich chovné feny a psy, tak u každého si rozklikněte dále, mají tam nádherné fotky. Třeba ten Fury, ten je nádherný, tmavý vlkošed. Feny se mi líbí snad všechny, těžko říct, která je lepší
napsal(a):
3x A vrh můžou mít pokud dvakrát otočili abecedu. Pak ještě můžou mít zvlášť abecedu na dlouhosrsté a krátkosrsté, pokud chovají obě variety.

napsal(a):
Ta chovka, jak jste dala odkaz, jsou spíš exteriéroví N.O. Koukněte na Aritar basted
http://www.aritarbastet.cz/index_cz.html
když si rozkliknete jejich chovné feny a psy, tak u každého si rozklikněte dále, mají tam nádherné fotky. Třeba ten Fury, ten je nádherný, tmavý vlkošed. Feny se mi líbí snad všechny, těžko říct, která je lepší
Ano, mně je jasný, že jsou to exteriéráci.
V tom vašem odkazu jsou pěkní psi. Akorát se mně teda líbí jen vleže, ten postoj, do kterého je staví, je prostě hrozný, no. Nelíbí se mi to.
napsal(a):
Teď jsem koukala na ty stránky a mají to tam celý domotaný - podle nich porodila ta Isis 28. 5. 2018 jedno štěně po jednom psovi (vrh B), a za dva dny na to měla porodit 6 štěňat po jiným psovi jako vrh A2
... takže tady bych v tom viděla jen zmatenost autora webu.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Teď jsem koukala na ty stránky a mají to tam celý domotaný - podle nich porodila ta Isis 28. 5. 2018 jedno štěně po jednom psovi (vrh B), a za dva dny na to měla porodit 6 štěňat po jiným psovi jako vrh A2
... takže tady bych v tom viděla jen zmatenost autora webu.
Mně to právě taky jaksi nesedělo. Nejspíš to bude vrh úplně jiné fenky.

napsal(a):
Mně to právě taky jaksi nesedělo. Nejspíš to bude vrh úplně jiné fenky.
jen ten posledni vrh Isis je pod chovkou Hathor Bastet, prvni dva vrhy byly pod jinou CHS

napsal(a):
jen ten posledni vrh Isis je pod chovkou Hathor Bastet, prvni dva vrhy byly pod jinou CHS
Tak to by všechno vysvětlovalo. Ale co to datum?

napsal(a):
Tak to by všechno vysvětlovalo. Ale co to datum?
spetli si rok :-) v novinkach to ma spravne :-)2019

ty psy i lidi trosku znam - jezdili jsme po stejnych zavodech par let :-D
svět je maly...

napsal(a):
ty psy i lidi trosku znam - jezdili jsme po stejnych zavodech par let :-D
svět je maly...
Jo, je malej, o tom se přesvědčuju skoro denně. Štěňata teda mají boží.
Známá si pak vzala štěně tady https://www.chs-jistr.cz/
A svýho času jsem jezdila cvičit sem https://koudelovi-eu.webnode.cz/

janaa
napsal(a):
Sarah - tak já chtít NO, tak si vezmu od Zdeňky Kořenské nebo Alči dragounové Líbí se mi i exteriérově. Ale představa "jen" procházek je u nich taky nemyslitelná
Jo, jasně, to bylo jen pro info, co mám ve svém okolí, s čím se setkávám, já už NO asi chtít nebudu. Už nejspíš zůstanu u toho svýho plemene nadobro, vyhovuje mně maximálně. A pak se uvidí.