Váš názor "střídavá péče"

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2021 22:59
zdenula

XXX.XXX.63.10

Prosím o Váš názor na následující situaci. Už jsem sem psala v březnu.
Po komplikované zlomenině kotníku se péče o mé, tehdy 4-měsíční štěně maltézačky ujala rodina mého syna. Bydlí v rodinném domku se zahradou a fence se velmi věnovali a velmi si ji oblíbili. Nyní má fenečka 8 měsíců a já jsem si ji vzala k sobě domů. Bohužel stále chodím o holi a chodím na rehabilitaci. Při vycházkách s pejskem tedy musíme chodit s ohledem na tento můj problém pomalu a na vodítku, poněvadž ji nemám zatím naučenou chodit na volno a se svým postižením bych ji nedohonila. Opačně to má ale u syna a jeho rodiny. Protože se jí mohl od těch 4 měsíců věnovat, chodí s ním na volno a poslouchá ho na slovo. A teď k mému problému.
Se synovou rodinou jsme se domluvili, že přes týden bude fenka se mnou / bydlím bohužel v paneláku/, protože já jsem panička, ale o víkendech, kdy syn s rodinou chodí na delší procházky nebo jezdí do přírody, budou fenku brát s sebou, aby měla více pohybu. To by bylo všechno v pořádku, jenže oni si fenku vyzvednou třeba již v pátek, takže u nich, kde víc jak 4 měsíce v útlém věku žila, spí a po výletu nebo vycházce si ji opět nechávají přes noc, místo aby mi ji jako její paničce přivezli domů. Takže z naší původní domluvy vznikla jakási střídavá péče, což se mi nelíbí, protože se jedná o 8-měsíční štěně a já si myslím, že má v hlavě zmatek, kde je vlastně její domov.
Ona celou synovou rodinu strašně miluje,vždy se s nimi bouřlivě vítá, ale myslím si, že má ráda i mě, vítá se i se mnou. Ale je mi jasné, že s mladýma se vyřádí a vyblbne, což se mnou ,alespoň prozatím ,nejde. Trvale si mladí fenku vzít ale nemohou, chodí do práce a děti už snad konečně půjdou do školy. Byla by doma sama a já jsem doma v důchodu.
Ráda bych znala Váš názor, zda tato situace, kdy štěně třeba celý víkend žije a spí u syna, kde byla před tím nepřetržitě celé 4 měsíce, kdy jsem si léčila zlomený kotník a poté je v týdnu zase v mé domácnosti, pro štěně špatná a jak se v této situaci zachovat, aby to štěně nějak psychicky neodneslo. Sama si myslím, že vycházky ano, ale po ní by měli mladí štěně vrátit ke mně, aby věděla, že domov má u mě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2021 23:07

Ano, pamatuju se na to, jak jste se tady ptala, a myslím si to samé, co vy. Po vycházce by vám ji měli vrátit. Chápu, že si na ni zvykli a asi je to pro ně těžké a třeba si ani neuvědomují, že dělají něco špatně. Asi byste si o tom měli promluvit v tom smyslu, že fenečka, aby si zase zvykla na to, že její domov je u vás, musí s vámi taky trávit dostatek času.

2.5.2021 23:49

Já to zkusím vzít z pohledu psa.
Střídavou péči, proč ne? Tedy všední dny s prvotní paničkou. S vámi klidné, pomalé vycházky asi na vodítku. Od pátka do neděle řádění s omladinou, vyblbnutí se a vylítání, druhé doupě.
Nevidím v tom nic špatného, zejména, když fenka neprotestuje a těší se na ně, přece jen tam vyrůstala.
Podle mě ideální režim, pokud tedy přenesete přes srdce ty dny bez ní. Fence sbalit batůžek, pohladit, popřát jim všem krásný víkend. Odpočinout si a sbírat síly, až ji mladí vrátí domů utahanou, unavenou a ona bude dospávat. A spokojeně si s vámi přes týden ťapat v klidnějším módu.
Vracet fenku každý den domů k vám, to mi pro ni přijde jako daleko větší zátěž. Záleží na vás, pocitově nejste asi ráda, že si ji nějak "usurpují a kradou vám ji" mladí. Jestli vám to tak moc vadí, domluvte se s nimi.
Z psího pohledu mi tohle střídání přijde naprosto v pořádku. Znám pár rodin, kde malý pes žije přes týden u prarodičů a na víkend si ho potomci s vnoučaty berou na chalupu. Funguje to bez problémů.

3.5.2021 07:34

Myslím si, že z pohledu psa je to trochu jedno, jak přesně bude režim probíhat. Fenka miluje vás všechny. Jde tedy spíš o to, co vyhovuje vám jako paničce. A tam bych naprosto chápala a podporovala, pokud chcete, aby si syn fenku vyzvedl až ráno před výletem a večer ji vrátil k vám. Pokud vám osobně ale nevadí, aby spala přes víkend u nich, kvůli fence to řešit nemusíte, ona to zvládne a přizpůsobí se.

3.5.2021 08:01
Terven

XXX.XXX.110.191

Brala bych to podle fenky a jestli fenka vypadá spokojeně, neřešila bych to.
Takové to "aby věděla, že domov má u mě"...to je z lidského pohledu pochopitelné, z pohledu psa úplně jedno. K čemu bude, že to bude vědět?
Pes je prostě někde rád a někde nerad a je mu jedno, že jedno z těch míst je "jakože domov" a jiné není.
Střídání prostředí dle mého vůbec nevadí, spousta psů tráví třeba víkendy na chalupě a podobně.

3.5.2021 08:14
Ájaajája

XXX.XXX.112.157

Babička si pořídila psa, jenže není typ který chodí ven, takže je jen na zahradě a tam jí třeba hází míč ale to je vše, já ji chodím venčit ve středy a pak od pátku do neděle( kdy s ní chodíme na větší procházky a výlety) (někdy až do pondělí) je u nás, byla na to zvyklá od štěněte a vždycky jí to vyhovovalo (teď jí jsou 3 roky) na paničku se vždy těší a to samé na nás, takže myslím že i psovy by ta střídavá péče vyhovovala a možná by bylo i lepší aby tam u nic přes víkend i spala

3.5.2021 08:33

Maltézák není žádný pes jednoho pána, aby střídáním prostředí a páníků trpěl. Platí to, že jak si to zavedete, tak to bude - pes si zvykne na to střídání. Miluje vás i je, tak nějak z podstaty, je to společenský pes. Možná se to v budoucnu bude hodit, kdybyste měla zase zdravotní potíže. Záleží tedy na vašem egu, jak se s tím vyrovnáte vy.

3.5.2021 08:33

Já si myslím, že pro fenku by ta střídavka asi problém nebyl. Spíš se na to dívám z pohledu paní zadavatelky a cítím to i z jejího příspěvku, že o víkendu, kdy je doma sama, je jí smutno a ráda by fenečku měla u sebe. A chápu ji. Kotník se dá do pořádku a stejně přijde den, kdy se synova rodina bude muset s fenkou rozloučit úplně.

3.5.2021 08:37
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

- aby to štěně nějak psychicky neodneslo.
štěně?

střídavá péče = ideální
u nich se vyřádí, u Vás má klid

což se mi nelíbí
žárlíte

3.5.2021 09:49
assil

XXX.XXX.121.3

Tak já nevím, mně by tohle taky vadilo, spíš by přišlo ideální nechat štěně mladým a po uzdravení si koupit nové vlastní. Že mladí si jí nemůžou nechat je nějaká blbost, do práce chodí většina majitelů psů, spíš jim to takto vyhovuje, že mají psa na výlety bez práce s navykáním na samotu atd.
A nebo bych si koupila další štěně a holt to jedno by bylo putovní a to druhé by mi zůstávalo přes víkend doma.

3.5.2021 10:01
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Assil
rozhodně je lepší, když je pečovatelů víc
než když jsou v mínusu. Neřídila bych dalšího psa.
Štěně se zabaví líp s dětmi než se starší dámou.
Až bude paní v pořádku, pejsek bude dospělejší,
klidnější a spíš se spokojí s klidnou, nesobeckou péčí
své majitelky.

3.5.2021 10:01

Tady je to vlákno z března: https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3803055/vas-nazor

Já původně taky radila nechat fenečku mladým. Já bych s tím u sebe problém neměla, když bych věděla, že se bude mít u syna dobře. Ale paní nechce. Ano, možná i žárlí. Dobře to znám z vlastní zkušenosti. Takže ať se rozhodne podle toho, jak to cítí ona, my to budeme mít každý jinak.

3.5.2021 10:33
zdenula

XXX.XXX.62.205

Zadavatelka: Moc všem děkuji za Vaše názory a musím přiznat, že mi hodně pomohly i uklidnily. Fenka nás má ráda všechny, ale s mladýma , kde jsou i vnučky, se vyblbne a vyběhá , což je pro ni určitě lepší. Jak už jsem ale psala, mladí chodí do práce, děti půjdou do školy a byla by u nich sama doma, což nikdo z nás nechceme. A máte pravdu. Je ve mně i kousek žárlivosti. Mám psy už přes 30 let a nikdy jsem si s nikým psa neprohazovala, vždy jsem se starala o svého psa sama. Bohužel, situace se vzhledem k věku a mému zdravotnímu stavu změnila, tak je to zkrátka jinak a musím se s tím smířit. Svým mladým jsem za jejich pomoc s fenečkou nesmírně vděčná, protože jinak vůbec nevím, co bych dělala, když se mi stal ten úraz. Všechny pejskaře srdečně zdravím!

3.5.2021 11:11
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Měli jsme takto psa ve "střídavé péči" s přítelem. Když byl přítel v práci byl pes u mne, když měl noční spal u mne. když byl doma a měl volno byli jsme všichni spolu nebo byl jen u něj. Víkendy jsme jezdili na chatu nebo ke známým. Pes nikdy s ničím neměl problém, fungoval ve všech režimech skvěle. Poslouchal nás oba, mne více protože jsem byla "přísnější"

3.5.2021 11:31
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já to zkusím vzít z pohledu psa.
Střídavou péči, proč ne? Tedy všední dny s prvotní paničkou. S vámi klidné, pomalé vycházky asi na vodítku. Od pátka do neděle řádění s omladinou, vyblbnutí se a vylítání, druhé doupě.
Nevidím v tom nic špatného, zejména, když fenka neprotestuje a těší se na ně, přece jen tam vyrůstala.
Podle mě ideální režim, pokud tedy přenesete přes srdce ty dny bez ní. Fence sbalit batůžek, pohladit, popřát jim všem krásný víkend. Odpočinout si a sbírat síly, až ji mladí vrátí domů utahanou, unavenou a ona bude dospávat. A spokojeně si s vámi přes týden ťapat v klidnějším módu.
Vracet fenku každý den domů k vám, to mi pro ni přijde jako daleko větší zátěž. Záleží na vás, pocitově nejste asi ráda, že si ji nějak "usurpují a kradou vám ji" mladí. Jestli vám to tak moc vadí, domluvte se s nimi.
Z psího pohledu mi tohle střídání přijde naprosto v pořádku. Znám pár rodin, kde malý pes žije přes týden u prarodičů a na víkend si ho potomci s vnoučaty berou na chalupu. Funguje to bez problémů.

Souhlasím, přijde mi to takto dobré pro všechny. Kdyby měla mamka nějaký problém, musela bych si podobným způsobem brávat její Mandy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík