Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tamisel

12.5.2021 12:20
Tamisel

XXX.XXX.221.99

Ahoj, mám dotaz ohledně deník pomeraniana.
Je 2,5 roku stará a poslední dobou má nějaké nálady. Když ji třeba není dobře a má průjem, tak bohužel se to nestihne ven. Když ji chci pohladit , tak po mě vystartuje. Začne vrčet, štěkat, cenit zuby a nakonec kousne. Nebo když s přítelem jedou pryč, ona je připravena v přepravce, tak je to to samé. V tomto případě i na ostatní lidi kdo se k ni přiblíží. Nebo jen ležíme a člověk se ji dotkne, ji přeskočí a zase vystartuje.
Nevím co s tím. Mate někdo zkušenost? #cry

12.5.2021 12:58
blackberry

XXX.XXX.110.35

Mně to zní jako kombinace nevychovaného a bolavého psa. Prvně bych zašla na veterinu, udělala něco s těmi průjmy a případně nechala prohmatat, jestli nemá nějakou bolístku. Jak to má s háráním?
Jestli bude pes fyzicky v pohodě, začněte pracovat na převýchově. I když je to malý roztomilý stvoření s očičkama jako korálky, stále je to jen pes. A pes potřebuje mít pevně stanovené mantinely. Pomík byl navíc šlechtěný jako společník, takže kombinaci: interakce s páníčkem + plnění povelů + pochvala ke svému životu potřebuje jako sůl.
Ale podle své nejistoty byste ale stejně měla začít nejprve u sebe. Zamyslet se, jaké mantinely psovi dát, aby byly férové vůči psovi a za všech situací vymahatelné.
Podle mě máte v hlavě zmatek, situace řešíte živelně, pes si v tom nedokáže najít žádný vzorec a na každou nejistotu pak reaguje podrážděně. Ideální by bylo, kdybyste se spojila s nějakým rozumným výcvikářem, který vám pomůže nastavit pravidla jak doma, tak venku, které pak budete moct důsledně aplikovat na psa.

12.5.2021 13:02
lupus4

XXX.XXX.205.61

něco pro moloka, já bych nebyl "dost empatickej"

Když ji třeba není dobře a má průjem, tak bohužel se to nestihne ven.

a vy na to reagujete jak ? (na vyjetí), denní režim má jaký ? strava?

Miriam33

12.5.2021 13:04
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Co říkal veterinář?
Pokud má kdokoliv akutní průjem, je jasné, že to nemůže stihnout ven. Proto se tomu říká lidově hnačka. S tím je třeba u zvířat počítat. Uklidit to a zvíře vyléčit, případně ho nekrmit tím, co průjem vyvolává. Jestli to není jednorázová záležitost po sežrání například nevhodného pamlsku, je na řadě veterinář.
Zmena chování nastala kdy? Zmeny v domácnosti? Neudělali jste jí něco? Nebolí ji něco? Nemá z něčeho, někoho stres, strach?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2021 15:23

Když ji třeba není dobře a má průjem, tak bohužel se to nestihne ven.

Když psu není dobře a má průjem, tak většina majitelů jde k veterináři. Samozřejmě pokud to není průjem jednorázový poté, co jsem udělala někde dietní chybu a nebo poté, co pes něco špatnýho snědl.
Já mám velké psy, tak většinou neletím hned na veterinu, ale nasadím dietu, dohlížím, aby pes příjmal dost tekutin a čekám jestli to zabere. U takhle malého psa bych asi letěla dřív.

A ten zbytek, jak už bylo psáno výše, buď je to způsobeno nějakou nemocí, bolestí....jestli to předtím nedělal a nebo psychika, stres, strach....což samozřejmě opět nevylučuje nějakou nemoc.

Tamisel

12.5.2021 22:29
Tamisel

XXX.XXX.221.99

Průjem vím z něčeho je. Je to jen příklad jejího chování, které se projevuje častěji ve více věcech, není tedy podstatou debaty, mám to ohlidane. Toto chování děla zhruba už od svého půl roku. Nic se nestalo. Nemám psa poprvé vím jak na výchovu. Nevím tedy co se mohlo změnit. V domácnosti ani okolí změny nenastaly. Stravu má pravidelnou, kupujeme na doporučení veterináře. Fyzicky je naprosto v pořádku, pravidelně jezdíme na kontroly a očkováni. Je možné, že má z něčeho strach, ale bohužel nevím z čeho.

12.5.2021 22:33
assil

XXX.XXX.121.3

No jo, pár špiců, kterých se bojí i vlastní páníčkové, jsem už viděla, stačí nedůslednost a rozmazlování a tyhle dubový palice začnou šéfovat všemu okolo. A pomík malý tělem, ale velký duchem, klidně taky.
Rady už jsou výše, mantinely, výchova a hlavně důslednost. A pevný nervy, u dospěláka už to půjde horkotěžko s tou jejich sloní pamětí.

12.5.2021 22:34
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

kupujeme na doporučení veterináře

Není z toho frustrovaná?

Toto chování děla zhruba už od svého půl roku.
Šťastný pes?

12.5.2021 22:38
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak znova a vy na to reagujete jak ? (na vyjetí), denní režim má jaký ? strava?

12.5.2021 23:04
manitschka

XXX.XXX.226.36

Uf. Váš první a druhý příspěvek jsou poněkud v nesouladu. Fena má poslední dobou nějaké nálady, ale je jí 2,5 a chová se tak od svého půl roku? To mi teda nepřijde moc jako poslední dobou. Vy všemu rozumíte, ve všem se vyznáte, ale nevíte, kde je problém? Takže za to může fena? Vadnej kousek? Achjo. Mně to přijde jako nespokojenej, nepochopenej a nebo/zároveň bolavej pes.

Fena vám něco říká. Vy tomu nerozumíte, nebo rozumět nechcete. Nejsem věštec, nevím co jí chybí, můžu jen napsat, co bych v takové situaci dělala já.
- nechala bych fenu pořádně vyšetřit, jestli ji něco nebolí
- pokud opakovaně trpí na průjmy, zkonzultovala bych krmení s výživářem, nikoli veterinářem, případně zárověň sama začala studovat něco o zažívání a krmení psů
- chování bych řešila s odborníkem (trenérem), který se podívá, jak s fenou komunikujete, s odborníkem, který se psy i majiteli má hodně zkušeností a pracuje s pochvalou, nikoli trestem. Pak byste se měla dozvědět, co děláte špatně.

Hlavní je se oprostit od pocitu, že je blbě něco ve psu. A od toho, že vy všechno víte, protože nemáte psa poprvé. Blbě je velmi pravděpodobně něco u vás. Vy jste "ten chytřejší", ten, kdo má víc možností. Vy musíte opravit něco ve své komunikaci, chování. A nenalhávat si, že má všechno v pohodě a stejně je nepříjemná, protože pro ni to velmi pravděpodobně všechno v pohodě není.

13.5.2021 06:07
blackberry

XXX.XXX.110.35

Tamisel napsal(a):
Průjem vím z něčeho je. Je to jen příklad jejího chování, které se projevuje častěji ve více věcech, není tedy podstatou debaty, mám to ohlidane. Toto chování děla zhruba už od svého půl roku. Nic se nestalo. Nemám psa poprvé vím jak na výchovu. Nevím tedy co se mohlo změnit. V domácnosti ani okolí změny nenastaly. Stravu má pravidelnou, kupujeme na doporučení veterináře. Fyzicky je naprosto v pořádku, pravidelně jezdíme na kontroly a očkováni. Je možné, že má z něčeho strach, ale bohužel nevím z čeho.

„Nemám psa poprvé vím jak na výchovu.“
Každý pes je individuál a to, co fungovalo na předchozího, nemusí fungovat na dalšího.
Také jsem si říkala, že u třetího špice bude výchova naprostá pohoda. Nebyla. Nakonec jsme vystřídali tři renomované výcvikáře, než jsem narazila svou aktuální trenérku, která byla ochotná současně dělat i lidského psychologa. Rozebraly jsme psův režim, jeho povinnosti, moje metody a světe div se, problém byl ve mně. Trenérka vlastně cvičila mě, protože pes povely znal a plnil, ale já jsem byla z jeho pohledu nečitelná. Takže byl frustrovaný a tím pádem i neochotný spolupracovat.

Fenka vám dává najevo, že je někde problém. Důvodů může být spousta. Může jí vadit statická elektřina, která vzniká v srsti při hlazení; může si být nejistá, protože jste jí z postele dvakrát vyhodili a potřetí ne; může jí zrovna bolet bříško z nesedící stravy...
Když nevíte vy, jak to máme vědět my? Evidentně se u vás jedná o komplexní problém a bude toho potřeba změnit víc. Najděte si výcvikáře, který rozumí psímu chování a zjistí, kde je zakopaný pes.

13.5.2021 08:39

Tamisel napsal(a):

Rady tady padly. Jiný veterinář a dobrý výcvikář. Podle mě nemáte ohlídané nic, když problém trvá už 2 roky, jak píšete.

13.5.2021 08:50
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

„Nemám psa poprvé vím jak na výchovu.“

Tak to je dobře .
Možná chce aktivity - ne být dekorací
a pořádnej žvanec místo diet.

Domýšlím se - nic o něm nevím.
Má krásný PSÍ život, baví ho agility nebo co dělá,
aby nebyl na palici a v depkách?
Vypadá jako šťastný?

13.5.2021 09:46

"Toto chování děla zhruba už od svého půl roku. Nic se nestalo. Nemám psa poprvé vím jak na výchovu. Nevím tedy co se mohlo změnit"

půl roku.....půl roku je změna, to klidně stačí. Stačí to na to, aby už štěně nebylo malé štěně, aby se začalo více projevovat, aby se zúročilo to, co do něj člověk dal (jak se k němu choval, co ho naučil).
A pak už se patrně, a bohužel, nezměnilo nic.

a to je asi vše, co se k tomu dá napsat, protože zadavatelka nic víc nenapsala....

Miriam33

13.5.2021 10:28
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Půl roku...to už bývá u malých plemen první hárání. Že špicové dokážou mít svou hlavu, o tom žádná. Že než se usadí do pohody....u naší ti trvalo a až po druhém, po třetím roce to začal být fakt fajn pes. Dnes je nejúžasnější...k dětem třeba až moc... Hrabala, valchovala slepice, kočky, vyváděla na vodítku (to byl fakt otřes), na učení taky byla hodně svá a svéhlavá a normálně jsem skoro litovala, že jsem tomuhle "úžasnému univerzálnímu plemeni vhodnému k dětem a zvířatům naletěla".
Nicméně to nebude váš případ. To se jednalo o věci a pudy nesouvisející se vztahem k člověku. Samo se to nevyřeší a řešte to hned a soustavně( viz příspěvky nahoře), Špicové jsou dlouhověcí psi a s kousavou potvorou se dobře nežije.

13.5.2021 12:40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Toto chování děla zhruba už od svého půl roku. Nic se nestalo. Nemám psa poprvé vím jak na výchovu. Nevím tedy co se mohlo změnit"

půl roku.....půl roku je změna, to klidně stačí. Stačí to na to, aby už štěně nebylo malé štěně, aby se začalo více projevovat, aby se zúročilo to, co do něj člověk dal (jak se k němu choval, co ho naučil).
A pak už se patrně, a bohužel, nezměnilo nic.

a to je asi vše, co se k tomu dá napsat, protože zadavatelka nic víc nenapsala....

Pes má 2,5 roku a dělá to od půl roku (čili už 2 roky) - viz první příspěvek

13.5.2021 12:41

Miriam33 napsal(a):
Půl roku...to už bývá u malých plemen první hárání. Že špicové dokážou mít svou hlavu, o tom žádná. Že než se usadí do pohody....u naší ti trvalo a až po druhém, po třetím roce to začal být fakt fajn pes. Dnes je nejúžasnější...k dětem třeba až moc... Hrabala, valchovala slepice, kočky, vyváděla na vodítku (to byl fakt otřes), na učení taky byla hodně svá a svéhlavá a normálně jsem skoro litovala, že jsem tomuhle "úžasnému univerzálnímu plemeni vhodnému k dětem a zvířatům naletěla".
Nicméně to nebude váš případ. To se jednalo o věci a pudy nesouvisející se vztahem k člověku. Samo se to nevyřeší a řešte to hned a soustavně( viz příspěvky nahoře), Špicové jsou dlouhověcí psi a s kousavou potvorou se dobře nežije.

První příspěvek - je 2,5 roku stará.

13.5.2021 12:41

Pes má 2,5 roku a dělá to od půl roku (čili už 2 roky) - viz první příspěvek

kometa, a píšu snad o něčem jiném?

Miriam33

13.5.2021 12:54
Miriam33

XXX.XXX.210.31

První příspěvek - je 2,5 roku stará.

No a? Však opravuju svůj příspěvek, kdy to podle prvního příspěvku zadavatelky vyznělo že pes se náhle ve 2,5 letech změnil, což by ukazovalo spíš na nemoc. Až v dalším říká, že se takto chová od půl roku života, což naopak ukazuje spíš na nezvládnutou výchovu.

13.5.2021 15:06

kometa, a píšu snad o něčem jiném?

Já to napoprvé nepochopila.

13.5.2021 15:07

Miriam33 napsal(a):
No a? Však opravuju svůj příspěvek, kdy to podle prvního příspěvku zadavatelky vyznělo že pes se náhle ve 2,5 letech změnil, což by ukazovalo spíš na nemoc. Až v dalším říká, že se takto chová od půl roku života, což naopak ukazuje spíš na nezvládnutou výchovu.

Mě zmátlo, že píšete o půl roce a prvním hárání.

Přidejte reakci

Přidat smajlík