Inkontinence po kastraci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2021 20:08
NikolK

XXX.XXX.125.50

Setkal se prosím vás někdo s inkontinencí po kastraci feny?
Máme doma 4letou fenku, kvůli časté falešné březosti apod. jsem přemýšlela nad kastrací, ale veterinář mi řekl, ať si to pořádně rozmyslím že je tam toto riziko, a že v bytě by to byl asi trošku problém...
O tomto jsem vůbec nevěděla tak se chci zeptat zda se to někomu stalo, a jak velké vlastně to riziko je...
Děkuji.

26.5.2021 20:23
Terven

XXX.XXX.110.191

Mojí sestry francouzská buldočka po kastraci neudržela moč...vždycky, když sestru po příchodu domů nepřišla přivítat, bylo jasno, že někde je načůráno, třeba na křesle.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2021 20:23

občas se to stává, u boxera třeba častěji než u NO.

většině takových fen ale zabírají prášky nebo kapky.

26.5.2021 20:28
NikolK

XXX.XXX.125.50

On právě říkal že se to většinou stává větším plemenum, my máme stafordku což taky není malé... No mám z toho strach

26.5.2021 20:36
juhaj

XXX.XXX.164.121

Moje kolegyně měla kokršpanělku a ta měla inkontinenci silnou a věkem se zvětšovala. Prášky pomáhaly, ale musela zvyšovat davky, ke konci uz ani silne davky nezabiraly na sto procent.

26.5.2021 20:46
janaa

XXX.XXX.38.22

Jedna z okolností,proč když nemusím,nekastruji. Znám několik velkých fen,na které nezabíraly léky, a v bytě to pak fakt není velká sranda

26.5.2021 20:57
NikolK

XXX.XXX.125.50

Naše fena má totiž skoro po každém hárání falešku... Vždy atb a různé injekce a podobně... Nic dobrého. No tak jsem právě chtěla nechat kastrovat kvůli tomu, a i kvůli zánětům dělohy apod.
Jenže tohle riziko mě opravdu děsí 😟

26.5.2021 20:59
lupus4

XXX.XXX.205.61

měl jsem adoptovanou greyku (28kg), dovezenou už kastrovanou, inkontinence cca 1/2 roku po kastraci,od 2,5 roku celý život na Propalinu (jen na předpis), ke konci už neúčinkoval ...
pokud neprochladla, tak k "nehodám" došlo vyjímečně, ale stejně nic příjemného
je potřeba vychytat "dávkování", Ann byla několik let na cca 1/2 doporučované, ke konci nezabíral ani dvojnásobek a bylo nutné změnit lék
Propalin byl v té době cca 100ml/ 1000,- Kč, kolik teď netuším

26.5.2021 21:30

Také můžu přidat zkušenost : 2 feny středního plemene, obě po kastraci inkontinentní, obě v bytě, kdykoliv vstaly, byla pod nima loužička. Špatně to snášely feny i majitelé.
Já jsem měla fenu kastrovanou pro pyometru v pozdějším věku (cca 8 let ) a ta inkontinentní nebyla do vysokého věku ( 15 ).

26.5.2021 21:37
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Nemám zkušenost s fenama, ale dost příbuzných a známých, kteří feny mají. Moje zkušenost: všechny nekastrované feny, se své pyometry dožily, některé ji nepřežily. Všechny, co byly kastrované jako mladé, inkontinentní nebyly, všechny, co byly kastrované ve stáří na pyometru, inkontinentní byly.

26.5.2021 21:45

Nechala jsem kastrovat fenu v cca 10 letech při akutní pyometře, inkontinentní nebyla, dožila se 13 let a 8 měsíců.
Myslím si, že je to vždycky sázka do loterie a rozhodla jsem se radši nekastrovat, když nejsou vážné zdravotní důvody. Rozhodnout se prostě musíte sama.

26.5.2021 21:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nechala jsem kastrovat fenu v cca 10 letech při akutní pyometře, inkontinentní nebyla, dožila se 13 let a 8 měsíců.
Myslím si, že je to vždycky sázka do loterie a rozhodla jsem se radši nekastrovat, když nejsou vážné zdravotní důvody. Rozhodnout se prostě musíte sama.

Je to těžké rozhodování. Jedině snad příště psa - samce.

26.5.2021 22:06

Měla jsem kastrované 2 čuvačky jedna cca v roce a půl,dožila se 15,5roku,inkontinentní nebyla,druhá kastrovaná ve 3letech se dožila 12,5,také ne.

26.5.2021 22:32

Je to těžké rozhodování. Jedině snad příště psa - samce.

Právě proto píšu, že je to na zadavatelce. Já zkušenosti s faleškou nemám (naštěstí, klepu na dřevo), takže to prostě neumím posoudit, jestli je horší faleška nebo případná inkontinence. Jo, je to těžké rozhodování.

27.5.2021 06:05
impact

XXX.XXX.28.167

NikolK napsal(a):
Naše fena má totiž skoro po každém hárání falešku... Vždy atb a různé injekce a podobně... Nic dobrého. No tak jsem právě chtěla nechat kastrovat kvůli tomu, a i kvůli zánětům dělohy apod.
Jenže tohle riziko mě opravdu děsí 😟

Nj, takhle můžete ty mléčný žlázy tak dlouho startovat, až to skončí nádorama. Těžký rozhodování..

27.5.2021 06:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Měla jsem kdysi dobrmanku kastrovanou po 1. hárání a inkontinence se dostavila zhruba rok poté. V bytě to bylo opravdu peklo - i přes medikaci jsme museli vyházet koberce, sedačku a denně jsme prali pelechy. Dožila se 12 let, ale byl to opravdu očistec pro všechny.
Teď mám 10 letou kastrovanou v 8 letech ze zdravotních důvodů - zatím musím zaklepat, že je všechno v pořádku.

27.5.2021 07:50
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Zažila jsem s labradorkou taky peklo.
Kdo nezažil, neumí si představit.

Nevím, zda se dá falešce zabránit nějakýma
hormónama
jako inkontinenci.
Vím jen, že bych si fenu nepořídila.
Stačilo.
Nevzpomínám si, že by se kdysi
dávno řešila faleška, inkontinence.
Tenkrát se to nevyskytovalo?

27.5.2021 08:07

lupus4 napsal(a):
měl jsem adoptovanou greyku (28kg), dovezenou už kastrovanou, inkontinence cca 1/2 roku po kastraci,od 2,5 roku celý život na Propalinu (jen na předpis), ke konci už neúčinkoval ...
pokud neprochladla, tak k "nehodám" došlo vyjímečně, ale stejně nic příjemného
je potřeba vychytat "dávkování", Ann byla několik let na cca 1/2 doporučované, ke konci nezabíral ani dvojnásobek a bylo nutné změnit lék
Propalin byl v té době cca 100ml/ 1000,- Kč, kolik teď netuším

Naše kraťanda 13,5 roku stará, inkontinentní po kastraci cca od 8 let. Je na Propalinu, ale občas se trošku počůrá. Na gauč ani do postele nesmí, matrace v peleších mám navlečené do igelitových obalů a na tom vetbedky. Mám jich několik a peru pořád dokola. Neustále hlídám, aby venku neležela na chladném, protože když se maličko přistydne, tak potom se počůrává Propalin-nePropalin. Ale ťukťuk - v běžném režimu Propalin zatím funguje v minimální dávce, takže krom častého praní dek se zase až tolik neděje. Vedle rizika nádorů bych raději zvládala tu inkontinenci.
Jo a Propalin platím cca 1100,- za 100 ml a jednu lahvičku má tak na 5 měsíců.

27.5.2021 08:22
impact

XXX.XXX.28.167

rapotacka11 napsal(a):
Zažila jsem s labradorkou taky peklo.
Kdo nezažil, neumí si představit.

Nevím, zda se dá falešce zabránit nějakýma
hormónama
jako inkontinenci.
Vím jen, že bych si fenu nepořídila.
Stačilo.
Nevzpomínám si, že by se kdysi
dávno řešila faleška, inkontinence.
Tenkrát se to nevyskytovalo?

Já nemám třeba svoji fenu kastrovanou, má třináct a půl roku. Teď poslední hárání průser, nechtěla skončit, cysty na vaječnících, zastavilo se to. A teď co? Kastrovat a riskovat, že se bába rozsype a umře? Doteď je to jinak naprosto ok pes. A nebo nekastrovat a riskovat, že se to posere za osm měsíců a budu kastrovat ještě starší fenu? Kdybych ji kastrovala za mlada, tak se to nestalo. Nebo by mi umřela, jako fenka před ní, co nedala narkozu a ke kastraci ani nedošlo. A nebo by to přežila a byla by inkontinentní?

To je prostě prijebat takový rozhodování.

No a můj první kastrovanej pes - samec? Ten odešel v deseti letech, v plné síle na rakovinu prostaty.

27.5.2021 08:23

Faleška... máme velké zkušenosti. U obou fen kavkazanek včetně laktace. U první jsme vyzkoušeli kde co na potlačení, včetně krmení zeleninou v době falešky. Nemůžu říct, že by to bylo extra účinné. První fena dostala pak v sedmi letech pyometru, museli ji akutně operovat - vykastrovat. Dožila se dvanácti let (uspána - rakovina) a inkontinencí netrpěla. U druhé feny to mamka pojala jinak - v době falešky jí dopřává "mateřství", s takovou gumovou figurkou spolu kojí, na feně je vidět, jak je spokojená, s důvěrou svěří "štěně" do opatrování mamky (přinese jí ho do postele) a jde se na zahradu vyvenčit a omrknout, jestli je vše v pořádku...
Když to vyhodnotím, tak druhá fena je spokojenější než první. To, že jí mamka (i já) dopřává "odžití" mateřské role, v době, kdy to feně hormony přikazují, ještě víc posílilo jejich (náš) vztah.

27.5.2021 08:32
Mí

XXX.XXX.237.87

Falešná březost je v podstatě fyziologický jev, který když už moc zlobí se dá ovlivnit.Třeba i homeopatiky.Kastrace je naopak nepřirozený zásah do orgsnismu a vůbec nechápu dnešní trend řešit tim skoro vše.Na jedné straně zákaz kupírování,na druhé brutální kastrace.Že by si tim veterináři kompenzovali ušlý zisk?

27.5.2021 08:40

který když už moc zlobí se dá ovlivnit.Třeba i homeopatiky.

tohle jsem si taky myslela - nez to zazijete, co je to, kdyz faleska opravdu "moc zlobi"
a nepomaha ale vubec nic.

27.5.2021 09:52
Mí

XXX.XXX.237.87

který když už moc zlobí se dá ovlivnit.Třeba i homeopatiky.

tohle jsem si taky myslela - nez to zazijete, co je to, kdyz faleska opravdu "moc zlobi"
a nepomaha ale vubec nic.

Ale zažila a ne jednou,skoro u každé fenky co jsme kdy měli.Vždy se to zvládlo.

27.5.2021 10:04

Mí napsal(a):

tak dejte recept!
pomuzete hodne fenam...

27.5.2021 10:23

Žádný recept není. Jsou léky a bylinkové léky a to je tak celé.
Kdo ví, kolik šalvěje pes snese? To jsou takové věci vyzkoušené snad i staletími. Zastavit prolaktin. Estrogen. Nevím, kam věda v tomto pokročila, bývaly to i karcinogenní látky.
Ale cukr rozpuštěný ve vodě to fakt neumí. Dělá se to tak: dvě stejné feny (tak aspoň ségry, když nemám klon), jedna dostane cukr rozpuštěný a vysušený, druhá placebo, která po třech dnech přestane tvořit mléko?
A co když obě? :-) Protože příroda řekla, že už stačí, nebo se fenky dobře vyspinkaly, napapaly a tak, jsou psychicky v pohodě, nebo naopak ve stresu a ten jak známo...

Je to přirozená věc u psů, takže to nechám být. Pokud teda nejde o zánět, bolest,
ale jinak štěně klidně pohlídám.
Přijde mi, že kolem třetího pátého roku je to nejhorší.
Vydržte. Možná vidíte falešnou březost jako něco, co se nedá přečkat, ale třeba nevíte, jak na to. Bylo to horší, když jsem feně nakládala fyzickou i psychickou aktivitu a vlastně jí říkala - na falešku nemáš nárok.

27.5.2021 11:03
Atheira

XXX.XXX.209.8

Mí napsal(a):

Potíž je v tom, že si pravděpodobně jenom myslíte, kdovíco jste nezažila. Ale to, co tady někteří popisují, jste prostě asi zažít nemohla, jinak byste měla názor jiný.
Taky jsem měla názor úplně někde jinde. Kdybych ho nepřehodnotila, neměla bych teď už svoji fenu. A jedna, co nám v rodině už odešla, tu taky mohla vesele ještě klidně pět let být, kdyby se tak moc nehrálo na přirozený a nepřirozený. Tak hezky přirozeně umřela v době, kdy už by pro ní narkóza byla rozsudek smrti tak i tak, takže kastrace už nepřipadala v úvahu.

27.5.2021 15:48
Mí

XXX.XXX.70.106

tak dejte recept!
pomuzete hodne fenam...

U jedné feny jsme dostali jakousi injekci a mast.
Je to už spousta let,tak nevim co to bylo.Jinak jsem používala homeopatika Pulsatilla a studené obklady, někdy z tvarohu. Hračky pryč,zamezit samoodsávání.Ubrat trochu krmení , přidat pohyb.

27.5.2021 15:59
impact

XXX.XXX.8.94

Mí napsal(a):
Je to už spousta let,tak nevim co to bylo.Jinak jsem používala homeopatika Pulsatilla a studené obklady, někdy z tvarohu. Hračky pryč,zamezit samoodsávání.Ubrat trochu krmení , přidat pohyb.

A dál? Když tohle nefunguje?

27.5.2021 16:05
Atheira

XXX.XXX.209.8

impact napsal(a):
A dál? Když tohle nefunguje?

Tak hlavně tohle je postup u běžný falešky. Některé feny ji mají víc, jiné míň, některé vůbec, ale faleška prostě je. Do určité míry je to úplně normální proces, který nemá smysl výrazně řešit. Prostě se dají bokem hračky, aby se ve feně ta potřeba nepodporovala, celkově se těch pár dní přizpůsobí tomu, aby z toho všichni vyšli v co největší pohodě.

Ale u takový falešky prostě není důvod přemýšlet o kastraci. A když už faleška důvodem ke kastraci je, jsou běžně používaný prostředky spíš zoufalý pokusy... Proto právě říkám, že kdo tvrdí, že na tyhle věci stačí tvarůžek, mastička a cukříček, tak neví, co je fena se zdravotním problémem tohoto ražení.

27.5.2021 16:21

Ale dyť tvarožník na horkost, bolest a zánět funguje, pokud by se to ale opakovalo (myslím doopravdy a ne že od pohledu nasadím ATB) po každém hárání, jde pod kudlu. Kdyby se pokaždé musel nasadit Galastop, jde pod kudlu.
Pak je ještě super řešení - nepořizovat fenu.

27.5.2021 16:31

No jo, nepořizovat fenu, ale co potom s fenama?

27.5.2021 16:40

Zase takhle, mela jsem par fen a opravdu tezkou falesku ma ted ta jedna a jeste ne kazde harani.
Takze zase neni treba feny uplne zatracovat

27.5.2021 16:55

Já je neposílám na hranici :-) jen že nevidím to, že by zánět vemena musel vést ke kastraci. Ale třeba dva po sobě už pro mě třeba jo.
Bych se pak bála jiných věcí než inkont. .. jak to asi vidí ta fena, že je počůraná.. nad tím přemýšlím..nevymyslím nic, dobře jí asi není. Co když ty kapky nebudou účinkovat.

27.5.2021 19:34
Agnes1

XXX.XXX.76.7

Naše hovawartka začala být inkontinentní kolem desátého roku . V zimě to bylo děsivé. Ani nemluvím o pelechách a dekách, ale chlupy nasáklé močí u 45kilové feny. Navíc se styděla. Dávali jsme Incurin. Nejdříve denně, pak se mohlo dávat jen jednou týdně třeba, pak zase zvýšit. Ke konci už nezabíral. Odešla v 11,5 na rakovinu plic. Fenu bych po jediné zkušenosti s kastrací kterou mám, dala kastrovat jen kdyby to bylo opravdu nevyhnutelné.

27.5.2021 20:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

taky jsme přešli po nezabírání Propalinu na Incurin (ale lidskej - byl kupodivu asi 3x levnější), kdo tohle nezažil, tak si to představit nedovede ...

27.5.2021 20:36
Agnes1

XXX.XXX.76.7

Platili jsme za platíčko 30 ks, někdy na měsíc, jindy na dva, do šesti set. Žádná láce.

27.5.2021 20:46
NikolK

XXX.XXX.27.98

Mí napsal(a):

Nám tohle Teda nikdy nepomohlo... Zkoušela jsem to samé co vy. Ani homeo, ani sebrat hračky apod..
A s tou mastí si to tedy nedokážu moc představit...

27.5.2021 20:50
NikolK

XXX.XXX.27.98

Já je neposílám na hranici :-) jen že nevidím to, že by zánět vemena musel vést ke kastraci. Ale třeba dva po sobě už pro mě třeba jo.
Bych se pak bála jiných věcí než inkont. .. jak to asi vidí ta fena, že je počůraná.. nad tím přemýšlím..nevymyslím nic, dobře jí asi není. Co když ty kapky nebudou účinkovat.

Nad tím jsem taky přemýšlela... Fene to musí být asi hodně nepříjemné. Přeci i když řekne páníček že je to v pohodě (přeci ji za to nevynadam) musí z něj stejně cítit všechny jeho pocity. A ty asi nebudou úplně dobré po příchodu a zjištění že je několik věcí nasaklych moci když fena žije v bytě...

27.5.2021 21:09
lupus4

XXX.XXX.205.61

Agnes1 napsal(a):
Platili jsme za platíčko 30 ks, někdy na měsíc, jindy na dva, do šesti set. Žádná láce.

lidskej (na předpis) kol 60,- Kč

27.5.2021 21:10
janaa

XXX.XXX.38.22

Tohle je přesně o té zkušenosti. Kdo zažil falešky,které jdou zvládnout homeo,bude tvrdit,že to jde. Kdo vykastroval a feny inkontinenci netrpěly, nepovažuje to za častý problém. Na druhou stranu, kdo zažil zánět dělohy nebo nedejbůh mu na něj fena umřela, bude horovat za kastraci.... ono prostě nic není černé nebo bílé a vlastně to "dobré" řešení neexistuje. Už jsem někde psala,mám fenu,trpí na falešky,kdy z ní stříká mlíko, a to i během lovecké sezony, kdy je od rána do večera v zátěži, o které se 90% psů může jen zdát. Hračky neřeší, ale mlíko prostě spustí,ať se děje,co se děje..... žádné homeo,ani bylinky to nezastavily. Sama teď taky řeším, fena 10 let, zdravá, poslední hárání měla falešku s mlíkem,ale nic dramatického. Jen kvůli kastraci bych jí neuspávala,ale budeme vyndavat tukovou bouli,tak by to šlo udělat najednou. Kastrovat nebo ne? Pořád nevím, strašák inkontinence na jedné straně, strašák pyometry ve vysokém věku na straně druhé...

27.5.2021 21:13
Agnes1

XXX.XXX.76.7

lupus4 napsal(a):
lidskej (na předpis) kol 60,- Kč

Aby mi praktik psal léta Incurin , asi bych musela říct , že trpím inkontinencí já. A to bych pak nikdy nemohla do lázní.

27.5.2021 21:20
lupus4

XXX.XXX.205.61

Agnes1 napsal(a):
Aby mi praktik psal léta Incurin , asi bych musela říct , že trpím inkontinencí já. A to bych pak nikdy nemohla do lázní.

mě to napsal synek

27.5.2021 21:33
Terven

XXX.XXX.110.191

janaa napsal(a):
Tohle je přesně o té zkušenosti. Kdo zažil falešky,které jdou zvládnout homeo,bude tvrdit,že to jde. Kdo vykastroval a feny inkontinenci netrpěly, nepovažuje to za častý problém. Na druhou stranu, kdo zažil zánět dělohy nebo nedejbůh mu na něj fena umřela, bude horovat za kastraci.... ono prostě nic není černé nebo bílé a vlastně to "dobré" řešení neexistuje. Už jsem někde psala,mám fenu,trpí na falešky,kdy z ní stříká mlíko, a to i během lovecké sezony, kdy je od rána do večera v zátěži, o které se 90% psů může jen zdát. Hračky neřeší, ale mlíko prostě spustí,ať se děje,co se děje..... žádné homeo,ani bylinky to nezastavily. Sama teď taky řeším, fena 10 let, zdravá, poslední hárání měla falešku s mlíkem,ale nic dramatického. Jen kvůli kastraci bych jí neuspávala,ale budeme vyndavat tukovou bouli,tak by to šlo udělat najednou. Kastrovat nebo ne? Pořád nevím, strašák inkontinence na jedné straně, strašák pyometry ve vysokém věku na straně druhé...

Já bych přihlídla i k tomu, že inkontinence není jedinej nepříjemnej vedlejší účinek kastrace.
Vím, že obratem někteří napíšou, že zrovna to a to se u jejich feny nepotvrdilo, ale faktem je, že třeba sklon k přibírání je u některých jedinců hodně výrazný. Dále pak změna kvality srsti, u některých plemen až do nerozčesatelnosti, změna povahy, změna priorit - hodně lidí mi řeklo, že po kastraci je pro psa na prvním místě žrádlo, dlouho nic a zase žrádlo.
Plus zvýšené riziko některých jiných nádorů, výhřezu plotýnky apod.

27.5.2021 21:36
janaa

XXX.XXX.38.22

Tak ty nádory,plotýnky atd. to se spíš týká brzkých kastrací. Přibírání bych se u nás nebála ani u mladších zvířat, s jejich zápřahem nemám strach. Měla jsem kastrovaná zvířata ze zdravotních důvodů a měla jsem kliku,bez problémů. Teď mám kastrovanou buldočku fenu a psa mopse, buldočka je chodící diagnoza,ale to není kastrací, mops je zdravej. Ale prostě je to vždy na zvážení a riziko je oboje,kastrovat, i nekastrovat,to je prostě fakt

27.5.2021 21:48
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

100x tady napíšete: nepolidšťujte ty psy a potom čtu: fena se styděla, že je počůraná, jak se asi cítí a co si o tom myslí, počůraná fena....Nic, je to zvíře, bere věci tak, jak jsou. Rozhodně neuvažuje o tom, že být počůraná je trapné či divné. Ne, nebývala počůraná a teď prostě bývá. Jediné na co reaguje, je to psycho od páníčků kolem

27.5.2021 22:09

lesnížínka napsal(a):
100x tady napíšete: nepolidšťujte ty psy a potom čtu: fena se styděla, že je počůraná, jak se asi cítí a co si o tom myslí, počůraná fena....Nic, je to zvíře, bere věci tak, jak jsou. Rozhodně neuvažuje o tom, že být počůraná je trapné či divné. Ne, nebývala počůraná a teď prostě bývá. Jediné na co reaguje, je to psycho od páníčků kolem

Nikdy jsem nedělala psycho, když se mně doma kterýkoliv pes podělal. A přesto, když se to fenám ze zdr. důvodů občas stalo, nesly to blbě.

27.5.2021 22:16

lesnížínka napsal(a):

Nevím, jestli pes zná pocit trapnosti. Kromě toho "já tu ženskou neznám, co ji táhnu na vodítku".
Ale že by mu bylo příjemné, že se v tom válí, že to cítí? Příroda říká, že takové kusy odejdou od smečky umřít. Protože pach. Protože a protože. Ten pes ví, že je něco špatně. Pes není prase. A i to prase, když má kam, tak jde dělat potřebu jinam - dál od pelechu. Měla jsem prasátko doma zároveň s novým sedmiměsíčním psem, který byl poprvé z kotce venku - ani prase, ani ten pes se kdekoli nevyčůrali, vždy se snažili co nejvíc ke dveřím, pryč, ukazují to. Ona ta zvířata tak blbá nejsou, ví, že musí být čistá. A pes domácí, kterého půl roku učíme, že doma ne, a on to teď nemůže ovládat?

27.5.2021 22:35
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Nevím, jestli pes zná pocit trapnosti. Kromě toho "já tu ženskou neznám, co ji táhnu na vodítku".
Ale že by mu bylo příjemné, že se v tom válí, že to cítí? Příroda říká, že takové kusy odejdou od smečky umřít. Protože pach. Protože a protože. Ten pes ví, že je něco špatně. Pes není prase. A i to prase, když má kam, tak jde dělat potřebu jinam - dál od pelechu. Měla jsem prasátko doma zároveň s novým sedmiměsíčním psem, který byl poprvé z kotce venku - ani prase, ani ten pes se kdekoli nevyčůrali, vždy se snažili co nejvíc ke dveřím, pryč, ukazují to. Ona ta zvířata tak blbá nejsou, ví, že musí být čistá. A pes domácí, kterého půl roku učíme, že doma ne, a on to teď nemůže ovládat?

Ano, ta fena ví, že je s ní něco špatně, ale prostě to bere, jak to přichází. Ne, trapně jí není a ani se nestydí. Spíš je nervozní z toho, že čůrá, když byla učená, že doma se nesmí. To je ale prostě problém doma chovaných psů. Worka jde udělat značku, odchází a čůrá, pořád ještě čůrá, čůrá si na nohy a neví o tom...no jak starý člověk. Nejspíš pak cítí, že má počůrané nohy, ale ne, opravdu nevypadá, že by to řešil Je prase, je starý nemocný člověk prase? Ne, jen už má trochu jiné vnímání...

27.5.2021 22:37
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):
Ano, ta fena ví, že je s ní něco špatně, ale prostě to bere, jak to přichází. Ne, trapně jí není a ani se nestydí. Spíš je nervozní z toho, že čůrá, když byla učená, že doma se nesmí. To je ale prostě problém doma chovaných psů. Worka jde udělat značku, odchází a čůrá, pořád ještě čůrá, čůrá si na nohy a neví o tom...no jak starý člověk. Nejspíš pak cítí, že má počůrané nohy, ale ne, opravdu nevypadá, že by to řešil Je prase, je starý nemocný člověk prase? Ne, jen už má trochu jiné vnímání...

No jo, no, ale když se počůrává fena po kastraci v nejlepším věku anebo dokonce mladá, tak to vnímání má úplně normální.

27.5.2021 22:38
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):

Pro velké množství zvířat fakt není normální močit a kálet pod sebe a necítit se ohledně toho blbě.
Jo, morčatům je to fuk, potkanům... Ti to klidně pustí ze spánku a spí v tom dál až do alelůja. Nikoli ale pes.
Jasně, špatná volba slov... asi by bylo lepší říct, že se kvůli tomu necítila dobře, že jí to nebylo příjemný. Stud asi přímo ne. Ale fakt má smysl se takhle toho slova chytat, když stejně všichni víme, co si pod tím představit?

A fakt to nebude jen o tom, že "doma se nesmí"... je mnoho zvířat, a mezi ně patří i pes, která chodí záměrně vykonávat potřebu v dostatečně vzdálenosti od místa, kde spí...

Jedna věc je nepolidšťovat psy... druhá zase nedělat ze psů nemyslící v podstatě dementní stvoření.

27.5.2021 22:52
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ne, nedělám z nich nemyslící a dementní, jen mě rozčiluje, že na jednu stranu se tu někdo chytá za hlavu, že mám psa jako děcko, místo děcka a probůh nepolidšťujte ho, je to ,,jen" pes a pak se mu tu přisuzují vlastnosti jako stud. Na jednu stranu pes má pudy a chodí močit daleko od pelechu a na druhou stranu: moje fena nesnáší, když jí kdejaký pes jde očichávat zadek Takže co, najednou už ty pudy zase nemá, moje fena tedy ne, to je dáma? Nevztahujte to na sebe, vůbec netuším, co jste o tom kdy napsala. Píšu to jen k vám, že jste poslední a reaguju na to, jste napsala teď.

27.5.2021 23:00
Agnes1

XXX.XXX.76.7

Přesně takto jsem to myslela, když jsem napsala , že se Agnes styděla. Díky. Jak ženy výše napsaly.
Nyní máme Citu a štěndovou. A pozemek 2700 metrů. Močí tedy na něm, v povzdálí od domu, ale s “velkou” čekají až vyrazíme na procházky. Obě. A jak je pod pozemkem les, a mohou být na volno, tak ještě odběhnou kus ode mne bokem.

27.5.2021 23:02

To je pud sebezáchovy, les.žínko..
Jako štěně nechodí nikam, fena to uklidí, umyje miminka..

27.5.2021 23:13
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):
Ne, nedělám z nich nemyslící a dementní, jen mě rozčiluje, že na jednu stranu se tu někdo chytá za hlavu, že mám psa jako děcko, místo děcka a probůh nepolidšťujte ho, je to ,,jen" pes a pak se mu tu přisuzují vlastnosti jako stud. Na jednu stranu pes má pudy a chodí močit daleko od pelechu a na druhou stranu: moje fena nesnáší, když jí kdejaký pes jde očichávat zadek Takže co, najednou už ty pudy zase nemá, moje fena tedy ne, to je dáma? Nevztahujte to na sebe, vůbec netuším, co jste o tom kdy napsala. Píšu to jen k vám, že jste poslední a reaguju na to, jste napsala teď.

Ježíš...to jsou výplody.
Dobře, pes se nestydí, nezná stud.
Že kálí a močí daleko od pelechu je ale úplně normální a stejně tak je normální, že dospělá fena mimo hárání nebývá urvaná z obtěžování samců. Moje fena to taky nesnáší a není to proto, že je dáma, prostě jí to velí pudy. A je jedno, jestli ji ten pes očichává zepředu nebo zezadu.

27.5.2021 23:13

Časté téma při venčení. Když to tak spočítám, 5 % inkontinentních bez ohledu na věk při zákroku. Možná méně, jsou to data v hlavě za nějakých 7 let, takže dejme tomu pár desítek na tisícovku fen, co jsme to řešili. Rozhodně v tom hraje roli i plemeno, velká a defektní typu mops apod. častěji. Naopak čivava jen jednou. A že jich bylo a ještě je. Ale nejsou to samozřejmě relevantní data.

28.5.2021 06:48
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Spíš je nervozní z toho, že čůrá ...

Ona nečůrá.
Ona vyteče.
Většinou vleže, pod sebe, na zemi a neví o tom.
Je CELÁ namočená=správné slovo.
Měchýř se vyprázdní úplně.
Někdy se i postaví a už to teče jako z koně nebo krávy.
Teče to samo, ona to neovlivní.
Tak nějak to vypadá,
tedy, když je větší pes.

Je li fena inkontinentní , statistika postižené nezajímá.

28.5.2021 08:48

rapotacka11 napsal(a):
Spíš je nervozní z toho, že čůrá ...

Ona nečůrá.
Ona vyteče.
Většinou vleže, pod sebe, na zemi a neví o tom.
Je CELÁ namočená=správné slovo.
Měchýř se vyprázdní úplně.
Někdy se i postaví a už to teče jako z koně nebo krávy.
Teče to samo, ona to neovlivní.
Tak nějak to vypadá,
tedy, když je větší pes.

Je li fena inkontinentní , statistika postižené nezajímá.

Jak vidím, tak zatím máme kliku. Domácnost nesmrdí a fena se nepropadá studem. U nás je ten model, že když už se počůrá, tak pustí moč ve spánku do pelechu, vůbec o tom neví. Moč se vsákne do deky, takže když chci zkontrolovat, jestli se fena počůrává, musím kontrolovat deku, na ní to nepoznám.

Otázkou zůstává, jestli je lepší (nebo snazší) řešit nádory nebo inkontinenci. Za mě inkontinenci, při nastaveném režimu (a pokud zabírají léky) se s ní dá žít. Nádor je pro mě větší strašák, ale nemám žádnou zkušenost...

28.5.2021 09:34
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

U nás to bylo taky do deky. Lehala si kam chtěla.
Na deku nebo vedle.
Byla namočená ( i fena).
V zimě to byl fakt děs ...
Slepá, inkontinentní, hluchá, chromá ... ven jsme ji vynášeli.

Řešila jsem v sobě, že už to není k životu
a když jsem se konečně odhodlala a nebylo to lehký,
tak mi poradili na veterině , že jí dáme ještě šanci
a skásli mě. ...

Zavolala jsem jiného doktora a ten VIDĚL a jednal.
(k feně úžasný přístup) Dodnes jsem mu vděčná.

Zařekla jsem se, že už nikdy psa, ale ...

28.5.2021 10:32

... jo, tomu rozumím. Ale my máme čipernou babku, která ujde téměř desetikilometrový výlet. Je nahluchlá, ale jinak zdravá jako řípa (nedávné komplet vyšetření před narkózou kvůli rtg). To pak je člověk ochoten s tou inkontinencí zabojovat. A jí to na kvalitě života neubírá. Jak případný nádor, to nevím ...

28.5.2021 10:49
Terven

XXX.XXX.110.191

... jo, tomu rozumím. Ale my máme čipernou babku, která ujde téměř desetikilometrový výlet. Je nahluchlá, ale jinak zdravá jako řípa (nedávné komplet vyšetření před narkózou kvůli rtg). To pak je člověk ochoten s tou inkontinencí zabojovat. A jí to na kvalitě života neubírá. Jak případný nádor, to nevím ...

Tak samozřejmě, že je lepší být inkontinentní než s nádorem (myšleno zhoubným), o tom snad nikdo nepochybuje.
Spíš bych řekla, že je nesmysl problém stavět tak, že buď nádor nebo inkontinence.
Protože spousta fen, ač nekastrovaných, nádor nikdy mít nebude a ne všechny kastrované budou inkontinentní.

28.5.2021 11:05

Terven napsal(a):
Tak samozřejmě, že je lepší být inkontinentní než s nádorem (myšleno zhoubným), o tom snad nikdo nepochybuje.
Spíš bych řekla, že je nesmysl problém stavět tak, že buď nádor nebo inkontinence.
Protože spousta fen, ač nekastrovaných, nádor nikdy mít nebude a ne všechny kastrované budou inkontinentní.

Ale tak jasně, nechci stavět problém tak, že určitě nastane buď a nebo. Ale obojí jsou rizika vyplývající ze situace, ve které zadavatelka je, a obě tato rizika musí zvážit, protože můžou nastat. Proto píšu, že já se svojí zkušeností bych si vybrala riziko inkontinence ... Když bude mít kliku, nepotká jí ani jedno z toho, to bych jí přála

28.5.2021 11:34
Agnes1

XXX.XXX.76.7

V případě inkontinence jde o velikost feny a také délku srsti. Naše byla 45kg a hodně nasrstěná hustou dlouhou srstí. V zimě opravdu neřešitelné. Menší hladkosrstá fenka by mohla dostat i nějaký druh plenkových kalhotek. Třeba na noc. Možná.
Ale my ji uspali až pro pokročilou rakovinu plic, ne pro inkontinenci.

28.5.2021 13:43

Jestli to čte bodlinka, může nám vysvětlit, čím to je? stylem operace- ufiknou toho směrem k pochvě víc nebo míň(pahýl ) , nebo když se děloha nechává a ta zakrní nebo hormonama?
Já obě feny 30kg, erdela v 9 letech ze zdravotních důvodů(pyometra ne, ale došlo by k ní) a bulina protože falešky furt...nepočurává se, zatím ...erdela udržela moč i meč až do odchodu na věčná loviště.

28.5.2021 14:05
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Chybí hormony.

28.5.2021 14:11
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

rapotacka11 napsal(a):
Chybí hormony.

Jako-že velký pes, hodně hormonů? Ne, dělám si legraci hlavně velká a molosoidní plemena, bohužel i bull plemena...už to tu někdo psal, dokonce tuším bodlinka, že jde i o stavbu těla.

28.5.2021 14:14
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Fena po kastraci nemá hormony z vaječníků ap.
(je to jako u inkont. babiček - lidských)

28.5.2021 14:19

nejen hormony. hladke svalstvo ochabuje. a velky pes=hodne moci. a taky vim, ze na to ma i nejaky vliv treba kupirovany ocas ( viz. ty zminovani boxeri)

28.5.2021 15:54

nejen hormony. hladke svalstvo ochabuje. a velky pes=hodne moci. a taky vim, ze na to ma i nejaky vliv treba kupirovany ocas ( viz. ty zminovani boxeri)

Hladká svalovina ochabuje právě kvůli těm chybějícím hormonům (estrogenům), stejný princip jako u žen po přechodu. Ale máte pravdu v tom, že se inkontinence popisuje víc u fen nad 20 - 25 kg asi proto, že tam si toho úniku snáž všimneme vzhledem k množství moče. Souvislost s kupírovaným ocasem by mě zajímala, nenapadá mě žádný důvod.

28.5.2021 16:04
kobylatko

XXX.XXX.210.151

Nějaký kastrovaný feny znám a inkontinence ani u jedný,ani změna srsti .
Kdyby inkontinence byla jen hormonama tak ji mají i kastrovaní psi samci .

28.5.2021 16:14

kobylatko napsal(a):

Taky staří psi mívaj, není to výjimka. Ale kastrace je jen jedna z příčin, dál to je obezita, neurologické problémy a nebo ten kupírovaný ocas. Ten by mě taky zajímal, taky mě nenapadá důvod ..

28.5.2021 16:21
kobylatko

XXX.XXX.210.151

No pokud je to jen jedna z příčin tak ano .Jinak si myslím že jen kastrace za inkontinenci psů nemůže ,musí tam být víc příčin a taky záleží na celkový kondici psa,krmení a genetice .

28.5.2021 16:50
janaa

XXX.XXX.38.22

kobylatko napsal(a):
No pokud je to jen jedna z příčin tak ano .Jinak si myslím že jen kastrace za inkontinenci psů nemůže ,musí tam být víc příčin a taky záleží na celkový kondici psa,krmení a genetice .

Ano, nemůže,a proto se nasadí hormony, které kastrací vymizí, a ty na inkontinenci zaberou

28.5.2021 17:06

lesnížínka napsal(a):

Nemáte pravdu.

28.5.2021 17:06

https://www.vetweb.cz/vliv-kastrace-na-riziko-rozvoje-inkontinence-u-fen-systematicke-review-2/

Kupírace: Existuje podezření, že přispívá k nástupu inkontinence ..svaly připojeny k ocasu.. levator ani a coccygeus sval, se často podílejí na vývoji poruchy.. Žádné studie nedokázaly přímo spojit kupíraci ocasu s inkontinencí.. je třeba poznamenat např., že mnoho fen je kupírováno jako novorozenci a k ​​rozvoji poruchy dojde až po kastraci, někdy jako starší dospělí. (Kdesi jsem četla, že k inkont. může dojít třeba až za dva roky, i za pět, po kastraci, tam už - moje představa - hraje roli věk a hmotnost atp.)
Zdroj: https://cdn.ymaws.com/www.pavma.org/resource/resmgr/docs/kvc/2018/byron,_julie/3._update_on_urinary_inconti.pdf
Svaly ocas/kostra/inkontinence:
https://www.wikiskripta.eu/w/Musculus_levator_ani

28.5.2021 17:07

Já myslím, že člověka ohledně kastrace ovlivňuje hodně okolí...
Je po známých vícero kastrovaných fen v pohodě...pak to vypadá bezpečně, je po známých víc případů nekastrovaných fen, které měly ke stáru problémy pyometra apod., nebo mají ošklivé falešky, záněty mléčné žlázy, tak potom mu přijde lepší vykastrovat mladou zdravou fenu, zná několik případů, kdy má kastrovaná fena problém s inkontinencí na kterou nezabírá medikace, popř. jiné zdravotní problémy prokazatelně souvisejících s kastrací, tak potom mu bude kastrace připadat riziková.

Výše bylo napsáno, teď to nemůžu najít, něco ve smyslu, že je jedno, jaké jsou statistiky, když zrovna vy jste ten případ, kdy máte doma inkontinentní fenu. A to je svatá pravda, i kdyby riziko bylo bezvýznamné a bylo třeba jen 1% a to jedno procento bude moje fena, tak je to prostě na pytel.
Jenže tohle je bohužel u všeho....statistika je jedna věc a realita, pokud se mě ta statistika negativně týká druhá.
Pokud je 1% riziko, že až bude fena starší, tak mi odejde na rakovinu, pokud nebude kastrovaná, tak je to taky na pytel, když ten statistický údaj bude moje fena.
Třeba já mám velkou fenu, kde statistiky uvádějí riziko inkontinence 20%, což je každá pátá kastrovaná fena a to rozhodně není málo.

Musím říct, že tyhle diskuze ohledně kastrací sleduju dost pozorně....měla jsem nekastrovanou fenu, měla jsem kastrovanou fenu a teď defakto zase stojím před rozhodnutím jestli kastrovat a nebo ne a nejsem člověk, co by čekal na nějaký zdravotní problém. U mě to opět bude rozhodování kastrovat preventivně a nebo nekastrovat a čekat, jak to dopadne.
Rozhodnutá nejsem, pořád je to tak půl na půl.

Musím říct, že povětšinou jsem měla s diskuzí pocit, že většina diskutujících buď má a nebo zná kastrovanou fenu, která s inkontinencí nemá problém, dnes mi přijde, že jsou zde příspěvky spíš, že skoro každý měl a nebo zná inkontinentní kastrovanou fenu.

28.5.2021 17:12

Hladká svalovina ochabuje právě kvůli těm chybějícím hormonům (estrogenům), stejný princip jako u žen po přechodu. Ale máte pravdu v tom, že se inkontinence popisuje víc u fen nad 20 - 25 kg asi proto, že tam si toho úniku snáž všimneme vzhledem k množství moče. Souvislost s kupírovaným ocasem by mě zajímala, nenapadá mě žádný důvod.

Jen treba propalin estrogen neni a zabira. Tak to bylo mysleno.
A velka plemena musi zadrzovat vetsi mnozstvi - a ty svaly to nedavaji. Ne, ze si jen nevsimnu.
Ty ocasy- da se to dohledat.
Kdysi jsem to cetla a ja mam v hlave hafo takovych informaci zbytecnych

28.5.2021 17:25
kobylatko

XXX.XXX.210.151

janaa napsal(a):
Ano, nemůže,a proto se nasadí hormony, které kastrací vymizí, a ty na inkontinenci zaberou

Jen hormonama to nebude.Protože jak by jinak bylo možný že jsou prostě feny který s tím problém nemají ať byli vykastrovaný v jakýmkoli věku a buď preventivně nebo ze zdrav. důvodů ?

28.5.2021 17:37

kobylatko napsal(a):
Jen hormonama to nebude.Protože jak by jinak bylo možný že jsou prostě feny který s tím problém nemají ať byli vykastrovaný v jakýmkoli věku a buď preventivně nebo ze zdrav. důvodů ?

No dyť ten Propalin.
Fenylpropanolamin funguje tak, že stahuje (zmenšuje) krevní cévy (žíly a tepny) ve vašem těle. Zúžení krevních cév v dutinách, nosu a hrudníku umožňuje odvodnění těchto oblastí, což snižuje ucpání......se používá k léčbě přetížení spojeného s alergiemi, sennou rýmou, podrážděním dutin a běžným nachlazením......také způsobuje pokles chuti k jídlu ...........a mrtvici..
proto byl někde zakázán (asi jen pro lidi). A wiki říká, že se z toho dá dělat amfetamin..no tak on to je .. a efedrin se k léčbě také asi používá..
Psali tady: https://www.drugs.com/mtm/phenylpropanolamine.html

28.5.2021 19:39
Terven

XXX.XXX.110.191

kobylatko napsal(a):

u fen jde o to, že vlivem snížení hladiny estrogenu, což je samiččí hormon, dojde k ochabnutí svěrače močové trubice.
U psů - samců nemá kastrace na hladinu estrogenu vůbec žádnej vliv ...oni sice taky nějakej mají, ale neprodukujou ho varlata.

28.5.2021 19:59

Terven napsal(a):

u fen jde o to, že vlivem snížení hladiny estrogenu, což je samiččí hormon, dojde k ochabnutí svěrače močové trubice.
U psů - samců nemá kastrace na hladinu estrogenu vůbec žádnej vliv ...oni sice taky nějakej mají, ale neprodukujou ho varlata.

A u samců v tomto úbytek testosteronu neva?
Holkám také zbývá z jater, nadledvin, .. klukům taky.. ale proč je tak velký význam u samic?

28.5.2021 20:29

Já se onehdá ptala doktora, že když mi vykastruje fenu, jestli bude muset brát nějakou hormonální substituci, právě jako u žen v přechodu, aby nedocházelo k odvápnění kostí....prej to tak u fen nefunguje.... ale zeptám se , pujdu k vetovi s fenou za pár dní...

28.5.2021 20:30
Terven

XXX.XXX.110.191

A u samců v tomto úbytek testosteronu neva?
Holkám také zbývá z jater, nadledvin, .. klukům taky.. ale proč je tak velký význam u samic?

Testosteron bych řekla, že na toto nemá vliv. Resp. nemá co do činění se svalstvem svěračů A moje spekulace, proč samečci k inkontinenci tolik netíhnou - mají to anatomicky jinak uspořádaný.
U žen hraje roli i gravitace, u fen možná trochu taky . Samičky mají močovou trubici krátkou, samečci delší a se zatáčkama ale oni mají k stáru s tím čůráním zas jiný problémy

28.5.2021 21:06

Terven napsal(a):

Produkujou. Viz Herriot.

28.5.2021 21:45

Ještě jeden postřeh - ty inkontinentní, co jsem znala a znám, tak jde o větší plemena a malá různě zdeformovaná, co se moc nehýbou. Sporťačka asi žádná, ochabnutí svalstva asi hraje stejně významnou roli jako u lidí.

28.5.2021 21:59

Já se onehdá ptala doktora, že když mi vykastruje fenu, jestli bude muset brát nějakou hormonální substituci, právě jako u žen v přechodu, aby nedocházelo k odvápnění kostí....prej to tak u fen nefunguje.... ale zeptám se , pujdu k vetovi s fenou za pár dní...

Nesouhlasím. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2683153/

28.5.2021 23:08

a nepíše se tam , že ke kostní remodelaci, kterou zkoumají po kastraci- odstranění vaječníků více ovlivnilo i snížení příjmu Ca. ?

29.5.2021 06:30

Ještě jeden postřeh - ty inkontinentní, co jsem znala a znám, tak jde o větší plemena a malá různě zdeformovaná, co se moc nehýbou. Sporťačka asi žádná, ochabnutí svalstva asi hraje stejně významnou roli jako u lidí.

Na tohle bych moc nesazela.
Deje se to i sportakum.

29.5.2021 07:21

a nepíše se tam , že ke kostní remodelaci, kterou zkoumají po kastraci- odstranění vaječníků více ovlivnilo i snížení příjmu Ca. ?

Pise😉
Nejak jsem taky nepochopila , kde z toho clanku jako vyplyva, ze po kastraci je treba feny dopovat hormony...

29.5.2021 08:34
Terven

XXX.XXX.110.191

Na tohle bych moc nesazela.
Deje se to i sportakum.

Jo a já bych nesázela ani na ty velký plemena...měla to frbulka.

29.5.2021 09:04

Také se tam píše, že lidé jedí málo Ca. Vím, že je to dlouhé :-)
V reakci na kastraci byla u beaglů dokumentována akutní ztráta kostní hmoty a / nebo významné změny v remodelaci kosti.........pět odkazů na další studie.
U psa jsou zasaženy jiné části kostry. Tak má 4 nohy.. ale třeba "psí žebra akutně reagují na OVX"...."změna, která byla zvrácena podáním estrogenu"...."pozorovali 15% zvýšení poréznosti pátých bederních obratlů 3 až 7letých (48 týdnů po ovariektomii), a to navzdory velmi vysokému procentu Ca ( 2,1%) ve stravě těchto zvířat"
Kompenzace. Někdy se obětuje méně významná část. Dopovat feny nemusíte, to záleží..

29.5.2021 22:00

ale třeba "psí žebra akutně reagují na OVX"

njn. je to dlouhe, ale nemam ve zvyku - nedocitat....

although a number of early changes were considered transient(24,43,48) or were reported for a period of less than two remodeling cycles.(44–47,63) Beyond a 6-mo period, other studies have shown a lack of response for dynamic bone parameters(25,42)

atd. atd.

30.5.2021 00:14

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9501957/
Žádné významné změny v kortikální oblasti..až na ta žebra.. A co ten 15% úbytek v páteři; trabekulární kosti.. Já bych řekla, že se něco děje.. 100% ale nemohu tvrdit nic, tím méně, že se nic nestane, ale je to můj osobní názor.
Ještě včera jsem věřila, že kastrace před prvním háráním chrání před nádorem mléčné žlázy, no a tady se praví, že ani ne.. takže z toho všeho akorát vím, že pořád nic nevím..takže ne, nemusím estrogen dodávat, protože to je pes a má lepší schopnost vyspravení se, ale že by se nic nedělo, nesouhlasím dál.. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4096726/

30.5.2021 12:09
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Jo a pak se budete muset rozhodovat, jako paní vedle...nad starou fenou, jestli ji zabít narkózou, nebo radši rovnou...

30.5.2021 12:40
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):
Jo a pak se budete muset rozhodovat, jako paní vedle...nad starou fenou, jestli ji zabít narkózou, nebo radši rovnou...

Lesnížínko, rozhodování nad starou fenou čeká skoro každého majitele feny, pokud mu neumře mladá. Čtrnáctiletá fena velkého plemene už je kmet - ani jako kastrát by nebyla nesmrtelná, pokud by to nebyla děloha, bylo by to něco jiného
Zánět dělohy či nádor mléčné žlázy zdaleka nejsou jediné příčiny smrti, jsou pouze jedny z mnoha...netuším, proč bych se měla zaměřit pouze na ně a vystavit feny vyššímu riziku jiných, stejně nebezpečných chorob, následkem kastrace. Ono je u nich problém, že přímá souvislost s kastrací nebývá zřejmá, na rozdíl od té dělohy.
Ale buďte si jistá, že kastrace je dost zásadní zásah do fungování organismu - hormony toho ovlivňujou strašně moc - metabolismus, psychiku, kůži, kosti...

30.5.2021 13:54
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Nádor nevím čeho neovlivním, jako spoustu hnusných nemocí, co na psa vleze. Ale to, co jsem schopná ovlivnit prostě udělám. Tedy já. Protože já nikdy nepochopím, proč bych tohle měla riskovat. A nemusí to být fena těžce nad hrobem právě. Může to být fena, které je dvanáct, dva roky života by ještě v pohodě zvládla, jenže jí narkózou odstřelím ledviny, předčasně zdementním atd. Ale jistě, berte to jen jako můj názor.

30.5.2021 14:00

Je to těžké, narkozou můžete "odstřelit" roční fenu podobně ( nebyla by první ani poslední ) a to by teprv byly výčitky !
(Zdraví se nedá ničím zaručit a asi ani vymodlit.)

30.5.2021 14:20

Já bych to nehrotila....myslím, že se tak nějak shodneme, že fena může dojet na to, že není kastrovaná a stejně tak na to, že je kastrovaná.

Máme tady názory, že kastrovat nikdy, jedině ze zdravotních důvodů, máme názory, že prevence je taky důvod.....

Závidím těm, co v tom mají jasno...závidím těm, co nemají špatné zkušenosti s fenou, co nebyla kastrovaná.
Já o kastracích přemýšlím docela dost a jasno v tom teda nemám.

30.5.2021 14:21
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):
Nádor nevím čeho neovlivním, jako spoustu hnusných nemocí, co na psa vleze. Ale to, co jsem schopná ovlivnit prostě udělám. Tedy já. Protože já nikdy nepochopím, proč bych tohle měla riskovat. A nemusí to být fena těžce nad hrobem právě. Může to být fena, které je dvanáct, dva roky života by ještě v pohodě zvládla, jenže jí narkózou odstřelím ledviny, předčasně zdementním atd. Ale jistě, berte to jen jako můj názor.

No a právě proto, že co jsem schopná ovlivnit, prostě udělám, tak preventivně nekastruju. Protože nepochopím, proč bych to měla riskovat.

30.5.2021 15:31
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Já bych to nehrotila....myslím, že se tak nějak shodneme, že fena může dojet na to, že není kastrovaná a stejně tak na to, že je kastrovaná.

Máme tady názory, že kastrovat nikdy, jedině ze zdravotních důvodů, máme názory, že prevence je taky důvod.....

Závidím těm, co v tom mají jasno...závidím těm, co nemají špatné zkušenosti s fenou, co nebyla kastrovaná.
Já o kastracích přemýšlím docela dost a jasno v tom teda nemám.

Já to hrotit nemusím, fenu nemám. Ale spočítejte si, kolik se tu poslední dobou kastrovalo starých fen s pyometrou, některé o tom ani nepsaly. Před týdnem psala kámoška, že zachraňujou 5letou fenu kámošky s pyometrou...drž palce. Musela jsem se spíš držet, nebýt sprostá. Protože na Vánoce stará bišonka kamaráda - ta to nedala, přišli na to taky pozdě. Pro mě je to prostě zbytečná smrt, protože bez té dělohy se obejde. Tady se pořád řeší milion negativních dopadů u fen, přitom kočky se kastrujou mnohem mladší, žijí déle a nějak to nikdo neřeší, jen kolem fen se bádá a bádá...až jsou...mrtvé

30.5.2021 15:43

lesnížínka napsal(a):
Já to hrotit nemusím, fenu nemám. Ale spočítejte si, kolik se tu poslední dobou kastrovalo starých fen s pyometrou, některé o tom ani nepsaly. Před týdnem psala kámoška, že zachraňujou 5letou fenu kámošky s pyometrou...drž palce. Musela jsem se spíš držet, nebýt sprostá. Protože na Vánoce stará bišonka kamaráda - ta to nedala, přišli na to taky pozdě. Pro mě je to prostě zbytečná smrt, protože bez té dělohy se obejde. Tady se pořád řeší milion negativních dopadů u fen, přitom kočky se kastrujou mnohem mladší, žijí déle a nějak to nikdo neřeší, jen kolem fen se bádá a bádá...až jsou...mrtvé

Já to takhloe nemyslela....tím nehrocením jsem spíš měla na mysli, aby se tady zase nerozjela nesmiřitelná debata ohledně kastrací.
Zatím mi to tu přijde na to, jaké je to téma, poměrně klidu.

Na rovinu, já mám špatný zkušenosti....takže se přikláním spíš ke kastraci mladého zdravého a silného zvířete resp.feny, proto jsem taky kastrovala Sáru.
Jasně nikdo neříká, že místo pyometry a pod. nemůže kastrovaná fena zase doplatit na nic jiného.
Je možný, že moje Sára dojela na moje rozhodnutí kastrovat brzo....ale je možný, že by osteosarkom měla i jako nekastrovaná.

Pro mě je opravdu velký strašák ta inkontinence a to bez ohledu na to, že to není "to nejhorší", co se kastrované feně může přihodit.

Upřímně....kéž bych byla na psy-samce, jak by to bylo jednoduchý.

Edit: je fajn, že tady takové téma je, že ten, kdo se rozhoduje si to může přečíst, že se to stát může. Že to není jen hádání mezi dvěma tábory...kastrace ANO/NE.
Protože kastrace feny opravdu není jen šmik a hotovo, všechny problémy jsou pryč. Cce to opravdu zvážit pro a proti.

A jak už jsem psala výše...ten kdo má velmi špatnou osobní zkušenost s nekastrovanými fenami, tak je větší pravděpodobnost, že se k té kastraci přikloní.

30.5.2021 15:49
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Já to takhloe nemyslela....tím nehrocením jsem spíš měla na mysli, aby se tady zase nerozjela nesmiřitelná debata ohledně kastrací.
Zatím mi to tu přijde na to, jaké je to téma, poměrně klidu.

Na rovinu, já mám špatný zkušenosti....takže se přikláním spíš ke kastraci mladého zdravého a silného zvířete resp.feny, proto jsem taky kastrovala Sáru.
Jasně nikdo neříká, že místo pyometry a pod. nemůže kastrovaná fena zase doplatit na nic jiného.
Je možný, že moje Sára dojela na moje rozhodnutí kastrovat brzo....ale je možný, že by osteosarkom měla i jako nekastrovaná.

Pro mě je opravdu velký strašák ta inkontinence a to bez ohledu na to, že to není "to nejhorší", co se kastrované feně může přihodit.

Upřímně....kéž bych byla na psy-samce, jak by to bylo jednoduchý.

Edit: je fajn, že tady takové téma je, že ten, kdo se rozhoduje si to může přečíst, že se to stát může. Že to není jen hádání mezi dvěma tábory...kastrace ANO/NE.
Protože kastrace feny opravdu není jen šmik a hotovo, všechny problémy jsou pryč. Cce to opravdu zvážit pro a proti.

A jak už jsem psala výše...ten kdo má velmi špatnou osobní zkušenost s nekastrovanými fenami, tak je větší pravděpodobnost, že se k té kastraci přikloní.

A teď máš dvě No nezávidím...i když jsou to pusinečky Sárinka...nemusela odejít takto, nikdo jí to nepřál, ale zase...byla to fena x plemene, které se ani toho věku, co měla nedožívá, takže se dožila i tak hezkého věku.

30.5.2021 16:17

lesnížínka napsal(a):
A teď máš dvě No nezávidím...i když jsou to pusinečky Sárinka...nemusela odejít takto, nikdo jí to nepřál, ale zase...byla to fena x plemene, které se ani toho věku, co měla nedožívá, takže se dožila i tak hezkého věku.

No já si taky nezávidim.
Tím, že jsem dospěla k názoru, že není potřeba kastrovat tak brzo, jako jsem to udělala u Sáry, tak mám relativně dost času znovu zhodnotit pro a proti.

30.5.2021 16:19
kobylatko

XXX.XXX.210.137

A jak je to teda s těma kočkama (samicí) ? Ty se kastrujou furt .Samice jako samice né ?

30.5.2021 16:24

kobylatko napsal(a):
A jak je to teda s těma kočkama (samicí) ? Ty se kastrujou furt .Samice jako samice né ?

Né. Kočka by tou častou březostí mohla také zemřít. Ani vlastně nemusí mít mladé, stačí mrouskání. Dokonce se to děje, i když má čerstvá koťata. Furt furt dokola šílenost kočičí.

30.5.2021 16:25

No já si taky nezávidim.
Tím, že jsem dospěla k názoru, že není potřeba kastrovat tak brzo, jako jsem to udělala u Sáry, tak mám relativně dost času znovu zhodnotit pro a proti.

To je rozumné podle mě :-) Protože teď je megý 6 a to už podle mě nemá cenu ani o tom přemýšlet :-) vyřešeno.
edit.: u kočky to asi březost nebude, co :D

30.5.2021 16:38

kobylatko napsal(a):

Úplně ne. Kočky a fretky můžou na opakované říje i uhynout. Proto je dobré je kastrovat, když je nechceme do chovu.

30.5.2021 19:03
kobylatko

XXX.XXX.210.137

Úplně ne. Kočky a fretky můžou na opakované říje i uhynout. Proto je dobré je kastrovat, když je nechceme do chovu.

A oni inkontinencí netrpí ?

30.5.2021 20:07
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Jestli ano, bude podstatný rozdíl
mezi obsahem měchýře labradorky nebo fretky.
U kočky jsem to nezpozorovala.
Chodily i ven i když ...
stává se to při vstávání, takže?

30.5.2021 20:47

kobylatko napsal(a):
A oni inkontinencí netrpí ?

Není mi známo, že by o tom byly nějaké zmínky.

2.6.2021 12:11
Lesana

XXX.XXX.56.181

Je to opravdu dilema. Měla jsem kokřičku, byla vykastrovaná po 1. hárání, protože dostala zánět do mléčných žláz. Do roka se začala počůrávat, byla pak na Propalinu, srst měla jako chemlon, napadali ji psi i feny a ona se vlivem toho stala rváčem. Teď nové štěně, a zase faleška jak hrom. Je to taková Sofiina volba.

2.6.2021 12:42
Terven

XXX.XXX.110.191

Štěně a fena..to se vzájemně vylučuje?
Ono kdyby všichni volili jenom samečky, hádejte, jak by to dopadlo

Edit. - tak rapotacka si pro jistotu smázla příspěvek

2.6.2021 14:20
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Terven
Já ho tam dám znovu.
Štěně?
Zase fena

Paní má teď u feny problém s faleškou, minulá fenka taky problém,
takže?

Jak by to dopadlo ?
To není můj problém.
Já si to užila vrchovatě a stačilo.
Ničí mě už, jen svou fenu zbytečně operovat .
Pes zánět dělohy ani falešky mít nebude.

2.6.2021 14:39

No jo, ale to je snad pech, že zase fena s faleškou. Já měla fen šest a falešku zatím doteď ani jedna (samozřejmě klepu, o tu zkušenost nestojím). Člověk přece nemůže tak nějak předjímat, že když si pořídí fenu, že zase bude mít falešku.

2.6.2021 14:54
Terven

XXX.XXX.110.191

Pes zánět dělohy ani falešky mít nebude.

Bude mít zas jiný trable...
Znám hned několik psů kastrovaných kvůli prostatě, včetně yorka, čili prcka. Teď máme v rodině psa GR po kastraci kvůli nádoru varlete.
A když vidím nešťastný majitelky, který bědujou, že už neví, kudy by venčily, aby jejich pes nešílel z háravek, tak jsem ráda za svoje holky, který jsou většinu roku příčetný

14.8.2021 16:43
vegi

XXX.XXX.55.54

tak zrovna reším to samé a to již u druhé kastrované adoptované greyky. Inkontinence a opravdu to v bytě není žádná sranda. Furt peru, pleny máme ale moc nedrží ačkoliv jsou to XXL tak na nich to nějak nedrží. Propalin jsem měla u první greyjky a mělo to vliv na psychiku. U druhé jsem si nechala předepsat Efedrin ale prý to má taky vliv na psycho a samosebou jsou možné ost. než. účinky. Zatím jsem jí to nedala ale asi mi nic jiného nezbyde. Louže jak rybník několíkrát za den z velkého psa i přes časté venčení je fakt psycho.

14.8.2021 19:02
Dindy

XXX.XXX.223.240

Taky máme tenhle problém😱nechala jsem kastrovat fenu po druhém zánětu dělohy a dost toho lituju.Věděla jsem,že tu nějaké procento existuje,ale není zas tak vysoké, ale bohužel nás to potkalo. Máme ji převážně doma,tak to řeším dětskýma pemprskama-vyjdou cenově líp než psí. A před měsícem jsem zkusila nasadit Propalin, nejdřív 3x denně teď 1 a zatím se drží, ale lahvička vyjde na 900 a dává se podle váhy a jelikož mám zlaťáka tak to ubývá celkem rychle.Už bych kastrovala jenom z vážných zdravotních důvodů🥴

14.8.2021 19:29

Dindy napsal(a):
Taky máme tenhle problém😱nechala jsem kastrovat fenu po druhém zánětu dělohy a dost toho lituju.Věděla jsem,že tu nějaké procento existuje,ale není zas tak vysoké, ale bohužel nás to potkalo. Máme ji převážně doma,tak to řeším dětskýma pemprskama-vyjdou cenově líp než psí. A před měsícem jsem zkusila nasadit Propalin, nejdřív 3x denně teď 1 a zatím se drží, ale lahvička vyjde na 900 a dává se podle váhy a jelikož mám zlaťáka tak to ubývá celkem rychle.Už bych kastrovala jenom z vážných zdravotních důvodů🥴

Když on opakovaný zánět dělohy je vážný zdravotní důvod. Třetí by mohl být uzavřený a fena by nemusela přežít.

14.8.2021 19:41
Dindy

XXX.XXX.223.240

Je to problém,ale stejně ji nejdřív zaléčil injekcema a práškama a kastroval až za měsíc.První zánět v 9 měsících a druhý v 7letech a nejhorší bylo to,že ten první jsem hned nepoznala-myslela jsem,že hárá😱ona se chová pořád stejně-pohodářka za každých okolností

Přidejte reakci

Přidat smajlík