Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Eusisnsnsk

4.6.2021 23:16
Eusisnsnsk

XXX.XXX.112.91

Ahoj! Chtěla bych se vás zeptat jestli je vhodné si pořídit australského ovčáka do bytu?

Už od malička si přeji pejska a australak mě zaujal už od 9 let.Teď mám 12 a rodiče přistoupili na to že bych si ho teda mohla pořídit ale nechci dělat ukvapené závěry protože nechci aby se pes nějak trápil. Samozřejmě mám domluvené, že v případě nouze se o něho postarají rodiče ( taťka má zkušenosti se psama ) ale jinak bych se o něho starala já . Venku by byl minimálně 3 hodiny denně a to jenom cca 2 dny v týdnu.Jinak by byl třeba 4-5 hodin, samozřejmě s tím, že bych jenom nechodila kolem pole, ale pořádně vybehavala, cvičila a hrala si s ním.
Jinak ráno by byl cca 1 a půl hodiny procházky, než bych šla do školy a pak bych ho dala k babičce na dvorek v době kdy budu ve škole a rodiče v práci. Jinak ale bude mít možnost jít od uvnitř kde bude mít i psího kamaráda ( jinak babička byli 3 minuty od nás ). Na další procházku by šel cca od 16:00 do 19:00 a pak už jenom rychlá curajda na 10 minut před spaním. Jinak moje zkušenosti se psy jsou střední a jsem sportovkyně, takže běh nebo agility se psem každý den problém určitě nebude. A nápor na školu a potřebnou aktivitu, kterou bych chtěla psovi dát mám vyzkoušenou a celkem mi vyhovuje . Takže otázka zní:

Bude se u mě trápit nebo ne? Prosím žádný hate jen se ptám :)) Klára .

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.6.2021 23:31

Byt je úplně fuk, resp. lepší varianta. Nejde ani tak o venčení jako takové, jako spíš o práci. Zaměstnat kromě těla i hlavu. Hlavně nesmíte vysvištět někam mimo na střední, to bude pes ještě mladý a bude potřebovat zaměstnání. A nebrat nic bez původu, kde nemůžete zjistit, jestli si berete štěně po temperamentních rodičích s vlohami na práci, i když to taky není jistota. Nejhorší příklad je pes od sousedů, který před pár lety "zmizel". Byla to bordera, ale stát se to může i u AUO. Bez PP, talent na extrémního pracáka, kterému z nudy přeskočilo. Frustrovaný asociál, který vraždil všechno živé vč. fen a štěňat, nedával lidi v čele s majiteli.

Nechcete třeba středního pudla? Strašně prima pes, triků zvládne nespočetně a není tak náročný jako AUO, když se zrovna nezadaří.

Miriam33

5.6.2021 00:34
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Mám dcerku v tomto věku, sama jsem v tomto věku měla prvního psa. Ač se mně osobně nejvíc líbili chrti, vlkodavové nebo kolie, musím říct, že jsem byla potom šťastná že mne jako prvního pejska napadlo vybrat něco menšího, skladnejsiho.
Menší pes se lépe vejde do bytu, má míň chlupů na vyčesávání, líp se vejde do vany, sprcháče, líp se s ním cestuje, líp se vejde na klín a když se něco stane, líp se nese. Také míň sežere a má menší...ehm. exkrementy. A kdyby dcerka chtěla ovčáckého psa, tak bych ji asi překecala třeba na šeltii...jsou také krásné, snadno cvičitelé, velmi inteligentní, ochotné dělat s paničkou cokoliv...
Ať tak nebo tak, přeju šťastnou ruku při výběru

5.6.2021 06:11
Terven

XXX.XXX.110.191

Pokud si AUO přeje celá rodina, proč ne? Ale koupit AUO dítěti...to se mi nezdá fajn nápad. Je to velký silný pes, ne úplně samovychovatelný a začátečnický. Rozhodně si myslím, že ho nevychová dítě bez zkušeností a nějakých hlubších znalostí. Co jsem viděla na cvičáku, mladí AUO měli často různé problémy jako horší ovladatelnost v přítomnosti jiných psů, poněkud bouřlivější interakce s ostatními - i dospělí majitelé měli plné ruce práce. Nejsou to zlí psi, ale ztělesněná energie v kombinaci s jejich velikostí mi moc nepasuje k dvanáctileté dívčině.
Taky bych navrhovala tu šeltii.

Eusisnsnsk

5.6.2021 07:01
Eusisnsnsk

XXX.XXX.112.91

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Byt je úplně fuk, resp. lepší varianta. Nejde ani tak o venčení jako takové, jako spíš o práci. Zaměstnat kromě těla i hlavu. Hlavně nesmíte vysvištět někam mimo na střední, to bude pes ještě mladý a bude potřebovat zaměstnání. A nebrat nic bez původu, kde nemůžete zjistit, jestli si berete štěně po temperamentních rodičích s vlohami na práci, i když to taky není jistota. Nejhorší příklad je pes od sousedů, který před pár lety "zmizel". Byla to bordera, ale stát se to může i u AUO. Bez PP, talent na extrémního pracáka, kterému z nudy přeskočilo. Frustrovaný asociál, který vraždil všechno živé vč. fen a štěňat, nedával lidi v čele s majiteli.

Nechcete třeba středního pudla? Strašně prima pes, triků zvládne nespočetně a není tak náročný jako AUO, když se zrovna nezadaří.

Děkuji za odpověď . Jak sem se zmiňovala o babičce tak ta má trpasličího pudla a já ho cvičila takže si to ještě promyslím . Hezký zbytek dne ☺️.

5.6.2021 08:05
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

http://www.cz-pes.cz/atlas_index.php#IX

Vyber si něco, ze společenských plemen,abys nedopadla,
jako ti v tom inzerátu (na Fauně)
Daruji Australského ovčáka
Dobrý den, bohužel jsme vybrali nevhodneho psa do bytu
jmenuje se Rony je to spíš pes na zahradu,
v červnu mu bude 2 roky je to bez papírový pes .
Napadá otce.

Eusisnsnsk

5.6.2021 08:44
Eusisnsnsk

XXX.XXX.112.91

Miriam33 napsal(a):
Mám dcerku v tomto věku, sama jsem v tomto věku měla prvního psa. Ač se mně osobně nejvíc líbili chrti, vlkodavové nebo kolie, musím říct, že jsem byla potom šťastná že mne jako prvního pejska napadlo vybrat něco menšího, skladnejsiho.
Menší pes se lépe vejde do bytu, má míň chlupů na vyčesávání, líp se vejde do vany, sprcháče, líp se s ním cestuje, líp se vejde na klín a když se něco stane, líp se nese. Také míň sežere a má menší...ehm. exkrementy. A kdyby dcerka chtěla ovčáckého psa, tak bych ji asi překecala třeba na šeltii...jsou také krásné, snadno cvičitelé, velmi inteligentní, ochotné dělat s paničkou cokoliv...

Děkuji za odpověd ! Určitě se podívám na povahu Sheltie atd. Děkuji a hezký zbytek dne ☺️.

5.6.2021 09:31
juhaj

XXX.XXX.164.121

Eusisnsnsk napsal(a):
Ahoj! Chtěla bych se vás zeptat jestli je vhodné si pořídit australského ovčáka do bytu?

Už od malička si přeji pejska a australak mě zaujal už od 9 let.Teď mám 12 a rodiče přistoupili na to že bych si ho teda mohla pořídit ale nechci dělat ukvapené závěry protože nechci aby se pes nějak trápil. Samozřejmě mám domluvené, že v případě nouze se o něho postarají rodiče ( taťka má zkušenosti se psama ) ale jinak bych se o něho starala já . Venku by byl minimálně 3 hodiny denně a to jenom cca 2 dny v týdnu.Jinak by byl třeba 4-5 hodin, samozřejmě s tím, že bych jenom nechodila kolem pole, ale pořádně vybehavala, cvičila a hrala si s ním.
Jinak ráno by byl cca 1 a půl hodiny procházky, než bych šla do školy a pak bych ho dala k babičce na dvorek v době kdy budu ve škole a rodiče v práci. Jinak ale bude mít možnost jít od uvnitř kde bude mít i psího kamaráda ( jinak babička byli 3 minuty od nás ). Na další procházku by šel cca od 16:00 do 19:00 a pak už jenom rychlá curajda na 10 minut před spaním. Jinak moje zkušenosti se psy jsou střední a jsem sportovkyně, takže běh nebo agility se psem každý den problém určitě nebude. A nápor na školu a potřebnou aktivitu, kterou bych chtěla psovi dát mám vyzkoušenou a celkem mi vyhovuje . Takže otázka zní:

Bude se u mě trápit nebo ne? Prosím žádný hate jen se ptám :)) Klára .

Zní to velice dobře pro psa vhodného do bytu. Tím neříkám, že to není AO. Já si ve 13 letech koupila za své středního knirače( samozřejmě se svolením a pomocí s péčí i dovozem štěněte rodičů). Jsem z Prahy a každou sobotu jsem po obědě jezdila na speciální cvičák. Jedna cesta minimálně hodina a půl, v zimě jsem dojela za tmy, ale hrozně mi to bavilo. I když pes byl hodně sebevědomý, rozhodně nevhodný pro začínající dítě.
Pokud máš dobrý cvičák, ne jen tam kde mají drill, ale věnují se psům podle povahy plemene, může to jít.
Jen bych k těm procházkam. Škola od osmý, pochybuji, že v šest v zimě, dešti a pod.budes chtít jít se psem.
To, co máš naplánováno, troufám si říct, že je utopie, zní to hezky, ale realita je jinde. Ale to nevadí, není to až o kilometrech, jako o práci se psem, jeho výchově a v neposlední řadě i s hraním si s ním a upevňování vztahů mezi vámi.

5.6.2021 09:32

Eusisnsnsk napsal(a):
Děkuji za odpověd ! Určitě se podívám na povahu Sheltie atd. Děkuji a hezký zbytek dne ☺️.

Pokud bys přeci jen chtěla něco o fous většího a ovčáckého, tak si myslím, že by nebyl úplně marný chodský pes. Popřípadě bearded kolie, dlouhosrstá kolie.
Ale nutno myslet na to, že to jsou všechno dlouhosrstí psi a ta srst přeci jen vyžaduje péči a taky každý den nesvítí slunce a není sucho a když do bytu přijde pes zvenku, bláto až za ušima, mokrý, prostě špinavý jak to pověstné prasátko a ještě v se v předsíni oklepe .....na to je opravdu jednodušší ta šeltička, popř malý knírač, popř ten pudlík a nebo papilon.
Se všemi se dá dělat i to agility.

5.6.2021 09:41
Fiona.Praha

XXX.XXX.68.21

Miriam33 napsal(a):

Uáááá, Vy matka byste "překecala" svou 12ti letou dceru?

5.6.2021 10:01

Pokud bys přeci jen chtěla něco o fous většího a ovčáckého, tak si myslím, že by nebyl úplně marný chodský pes. Popřípadě bearded kolie, dlouhosrstá kolie.

se do tehle temat radsi moc nepletu, ale doporucovat decku k samostatnemu venceni neco " o fous vetsiho, ovcackeho " mi neprijde jako dobry napad. a srst je az to posledni....
V dnesni dobe, kdy je prepsovano a majitele jsou ruzni.

Dospely ma casto problem, provest stene zacatkem zivota tak, aby ho nikdo nenapadnul, nemelo spatne zkusennosti.
Kdyz se narazi na problemovou povahu stenete ( a to nebude tak tezke u zminovanych plemen ) - je to uz boj, udelat z toho normalniho psa - pokud mate 3x za vychazku nejaky incident s jinym psem / arogantnim majitelem.
A decko nenalozi psa do auta a nevyveze za mesto...

me z toho vychazi lepe plemeno, ktere unese. je to blby, vybirat takhle, ale me to prijde logicke.

5.6.2021 10:37
Moyda

XXX.XXX.147.89

Fiona.Praha napsal(a):

Proč né když si mamka přeje šeltii, ale musí počkat až si psa bude přát dcera😉.

5.6.2021 10:47

se do tehle temat radsi moc nepletu, ale doporucovat decku k samostatnemu venceni neco " o fous vetsiho, ovcackeho " mi neprijde jako dobry napad. a srst je az to posledni....
V dnesni dobe, kdy je prepsovano a majitele jsou ruzni.

Dospely ma casto problem, provest stene zacatkem zivota tak, aby ho nikdo nenapadnul, nemelo spatne zkusennosti.
Kdyz se narazi na problemovou povahu stenete ( a to nebude tak tezke u zminovanych plemen ) - je to uz boj, udelat z toho normalniho psa - pokud mate 3x za vychazku nejaky incident s jinym psem / arogantnim majitelem.
A decko nenalozi psa do auta a nevyveze za mesto...

me z toho vychazi lepe plemeno, ktere unese. je to blby, vybirat takhle, ale me to prijde logicke.

No možná máte pravdu. Já to spíš brala podle sebe, za mých mladých let dvanáctiletý holky chodily na cvičák s německejma ovčounama. A já jsem "nenabízela žádný óbr psy....ty kolie ani choďák jsou z mého pohledu spíš střední plemena resp. větší střeďáci a než pes dospěje, tak slečně bude 14 let a to už zase není až tak úplně malé děcko.
A taky když se teď pohybuju s čubama docela často v civilizaci, tak spíš zírám, jak jsou majitelé psů ohleduplní, slušní a ve své podstatě jsem neměla jediný incident.

Ale tak asi máte pravdu v tom, že když děcko psa unese, tak je to výhoda.

Jako na rovinu, pokud rodiče sice pomohou, ale slečna si chce psa vychovávat sama, tak já osobně bych jí viděla nejraději s pudlíkem a nebo nějakým šikovným voříškem.

Miriam33

5.6.2021 10:55
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Fiona.Praha napsal(a):

Už ji mám překecanou :) I když jen hypoteticky. Současný pejsek je v nejlepších letech. Ale vím jak to myslíte...je to někdy peklo. Kam se podělo moje úžasné krásné empatické děvčátko? Pevně věřím, že se po pubertě zase objeví:)

5.6.2021 11:04

Miriam33 napsal(a):
Už ji mám překecanou :) I když jen hypoteticky. Současný pejsek je v nejlepších letech. Ale vím jak to myslíte...je to někdy peklo. Kam se podělo moje úžasné krásné empatické děvčátko? Pevně věřím, že se po pubertě zase objeví:)

Jako děcko jsem mít psa nemohla a tak bych brala cokoliv co je pes od čivavy až po německou dogu (tu nejraději), jakýkoliv třeba i ošklivý voříšek a byla bych šťastná, že nějakého psa mám.
A záviděla jsem dětem, co ty psy mají. Ale přece jen jsem záviděla o kapku víc těm holkám s ovčouny než těm s pudlíky.

Ve své podstatě, když mi můj nynější manžel kupoval mého prvního psa...mě bylo 16 let....tak mi bylo taky jedno jestli to bude pudlík, voříšek, knírač...hlavně jakože konečně můj vlastní pes...nakonec to byla NO fenka.

5.6.2021 11:04
Fiona.Praha

XXX.XXX.68.21

Miriam33 napsal(a):

Jestli je jí 12 a už.... , tak Vás ještě pár let se dvojčaty jing/jang čekají.
Já to tak se svou holčičkou měla taky. Nikdy jsem netušila, která z toho pokojíčku vyleze - jestli ta pohodová holka nebo ten nafučený puchýř

5.6.2021 12:02

To je jak vaření s Babicou - nemáte parmazán? Vražte tam eidam!

Holka chce AUO, tedy psa větší střední velikosti? Doporučíme malé plemeno...

Já bych na to nepřistoupila. Jednou se mi líbí a vždy líbila plemena velká, pes se mnou bude žít cca 15 let, tak proč bych si měla pořizovat plemeno, které mne absolutně nebere?
Jak už někdo napsal, dřív se běžně na cvičáku vyskytovaly holky v tom věku s NO. A zvládaly. Tak proč ne AUO, chodského psa, a podobně. A že psa neunesou, no a co? Každý majitel svého psa unese - musí unést? Ne, to by nikdo nemohl mít bulmastifa, německou dogu, leonbergera, kavkazana a další velká plemena. Je sice bonusem, když ho unese, ale ne podmínkou.

5.6.2021 12:14

Já bych na to nepřistoupila. Jednou se mi líbí a vždy líbila plemena velká, pes se mnou bude žít cca 15 let, tak proč bych si měla pořizovat plemeno, které mne absolutně nebere?
Jak už někdo napsal, dřív se běžně na cvičáku vyskytovaly holky v tom věku s NO. A zvládaly. Tak proč ne AUO, chodského psa, a podobně. A že psa neunesou, no a co? Každý majitel svého psa unese - musí unést? Ne, to by nikdo nemohl mít bulmastifa, německou dogu, leonbergera, kavkazana a další velká plemena. Je sice bonusem, když ho unese, ale ne podmínkou.

Dospělý člověk ale psa neovládá fyzickou silou. Ne že vůbec, ale většinou. Můj 26 kg psík by mnou oral asfalt, kdyby chtěl.

Jakého psa tady slečna pořídí, záleží čistě na rodičích. Být její matka, ptám se: co se jí na tomto plemenu líbí, co o něm ví, jestli bude vstávat ve 4 ráno, kam půjde na střední, kde jsou ovce,..... a nakonec ji překecala na menšího nenáročnějšího psa, protože to bude moje starost - za 3 roky 100%. Babička bude z AUO celá ehm :-)

5.6.2021 12:23

Tak proč ne AUO, chodského psa, a podobně.

tak mnozi se to tu snazili napsat, ze proc ne
a samozrejmne, ze si nakonec muze kazdy koupit co chce -jen o tom by se asi nediskutovalo.

5.6.2021 12:30
Fiona.Praha

XXX.XXX.68.21

Jestli dítě nepřistoupí na takové plemeno, s jakým by souhlasili nebo si přáli rodiče, má tak nějak smolíka, ne? A bude si muset počkat na svou dospělost a samostatnost, aby si mohlo pořídit psa podle svého gusta, ne?

To, že kdysi se na cvičáku vyskytovaly holky v tomhle věku s NO, je sice asi pravda, ale to je dávná historie. Tenkrát nebyly mobily, sociální sítě, tablety, PC a ani v té TV odpoledne nic nedávali, natož pro 12ti leté dítě. Každé dítě nebylo na čtení, a každá holčička nebyla domácí ruční práce (šití, pletení, háčkování). Takže bylo odpoledne na cvičáku se psem prima využitý volný čas.

5.6.2021 12:49

Fiona.Praha napsal(a):
Jestli dítě nepřistoupí na takové plemeno, s jakým by souhlasili nebo si přáli rodiče, má tak nějak smolíka, ne? A bude si muset počkat na svou dospělost a samostatnost, aby si mohlo pořídit psa podle svého gusta, ne?

To, že kdysi se na cvičáku vyskytovaly holky v tomhle věku s NO, je sice asi pravda, ale to je dávná historie. Tenkrát nebyly mobily, sociální sítě, tablety, PC a ani v té TV odpoledne nic nedávali, natož pro 12ti leté dítě. Každé dítě nebylo na čtení, a každá holčička nebyla domácí ruční práce (šití, pletení, háčkování). Takže bylo odpoledne na cvičáku se psem prima využitý volný čas.

Přesně tak, když dítě nepřistoupí na plemeno, se kterým jsou svolní rodiče, nebude mít psa žádného... To je otázka volby. Sama sebe si fakt nedovedu představit, že bych byla spokojená třeba s motýlem, nebo obecně s malým plemenem.

V minulosti se fakt nejednalo pouze o holky, které neměly jiné zájmy, než kynologii. A zrovna četba byla hodně rozšířená, jak jinak získat tehdy informace, že... A stejně jako tehdy i dnes byly děti, které se o něco zajímaly, chtěly něco dokázat, i děti, které viděly svůj život jen v zábavě a poflakování.

5.6.2021 12:59

"Takže bylo odpoledne na cvičáku se psem prima využitý volný čas"

doba se v tomhle opravdu zmenila. jen - porad neni problem, aby ve 12ti travila se psem cas na cvicaku. i s NO, kdyz bude chtit...

ale jak se tam dostane a co se zbytkem psiho zivota, jak ten resit a dobre vyresit.
to deno- denni venceni.

5.6.2021 13:04

No já bych klidně do většího šla, ale zrovna AUO asi nee....resp. kdyby moje dcera v tomhle věku po tomto plemeni toužila a nebylo by to jen proto, že se jí líbí, tak by si musela tak 2 roky počkat...minimálně. Ale třeba ovčandu bych jí pořídila klidně, ale hodně bych teda hledala chovku odkud bych psa brala.

Pořád je ale nutno brát zřetel na přání rodičů...protože se může stát, že slečna začne dospívat a bude mít jiné zájmy popř. půjd na střední na intr a mě zůstane pes doma.
Takže jako rodič bych si na rovinu řekla o jakého chlupáče se v případě, že to zbude na mě, jsem ochotná se postarat, aby to nebylo nad moje síly a to potom nabídla dítěti.
No a pokud toužíš po určitém plemeni, které nechci, tak si ho pořiď až budeš dospělá.

A taky záleží jací jsou rodičové....jak hodně třeba pomůžou s výchovou, jestli jsou třeba ochotni vozit dceru na cvičák a podobně.
Dvanáctiletá holka určitě zvládne i většího psa než je šeltička, ale je možný, že bude potřebovat pomoct, ukázat jak na to s výchovou a výcvikem....a pokud by se v tom měla plácat více méně sama, tak pes typ pudlík a spol je taková jistota. Protože ne každé dítě má shůry dáno (to nemyslím ve zlém, každý jsme nějak začínal) a pak i s více méně bezproblémovým plemenem může být cesta do pekel dlážděna dobrými úmysly, protože jen ty dobré úmysly nemusí stačit.

5.6.2021 13:05

"Takže bylo odpoledne na cvičáku se psem prima využitý volný čas"

doba se v tomhle opravdu zmenila. jen - porad neni problem, aby ve 12ti travila se psem cas na cvicaku. i s NO, kdyz bude chtit...

ale jak se tam dostane a co se zbytkem psiho zivota, jak ten resit a dobre vyresit.
to deno- denni venceni.

Jak se dostane na cvičák? Třeba MHD? Třeba pěšky? Mě ani nikoho z mých vrstevníků na cvičák nikdo nevozil.. tehdy se vůbec méně jezdilo autem, i když v rodině bylo. Ale v mnohých ani nebylo.

Venčení? Každý pes potřebuje venčit. Malý i velký... v čem je problém?

5.6.2021 13:12

No já bych klidně do většího šla, ale zrovna AUO asi nee....resp. kdyby moje dcera v tomhle věku po tomto plemeni toužila a nebylo by to jen proto, že se jí líbí, tak by si musela tak 2 roky počkat...minimálně. Ale třeba ovčandu bych jí pořídila klidně, ale hodně bych teda hledala chovku odkud bych psa brala.

Pořád je ale nutno brát zřetel na přání rodičů...protože se může stát, že slečna začne dospívat a bude mít jiné zájmy popř. půjd na střední na intr a mě zůstane pes doma.
Takže jako rodič bych si na rovinu řekla o jakého chlupáče se v případě, že to zbude na mě, jsem ochotná se postarat, aby to nebylo nad moje síly a to potom nabídla dítěti.
No a pokud toužíš po určitém plemeni, které nechci, tak si ho pořiď až budeš dospělá.

A taky záleží jací jsou rodičové....jak hodně třeba pomůžou s výchovou, jestli jsou třeba ochotni vozit dceru na cvičák a podobně.
Dvanáctiletá holka určitě zvládne i většího psa než je šeltička, ale je možný, že bude potřebovat pomoct, ukázat jak na to s výchovou a výcvikem....a pokud by se v tom měla plácat více méně sama, tak pes typ pudlík a spol je taková jistota. Protože ne každé dítě má shůry dáno (to nemyslím ve zlém, každý jsme nějak začínal) a pak i s více méně bezproblémovým plemenem může být cesta do pekel dlážděna dobrými úmysly, protože jen ty dobré úmysly nemusí stačit.

Jasně, souhlas, když ne AUO, tak něco podobného velikostně, pokud holka nebude chtít sama přistoupit na malé plemeno, a rodičům větší střední nebude dělat úplně problém. Někomu by to nevadilo, někomu, jak už tu v diskuzích padlo, by bylo jedno, jakého psa, klidně třínohého, hlavně, že to bude pes.

Důležité je, aby zbytek rodiny - rodiče i sourozenci - byli srozuměni jak s plemenem, tak s tím, že v případě potřeby se o psa postarají. Že to není pes jen té holky, ale celé rodiny.

5.6.2021 14:01
Fiona.Praha

XXX.XXX.68.21

Přesně tak, když dítě nepřistoupí na plemeno, se kterým jsou svolní rodiče, nebude mít psa žádného... To je otázka volby. Sama sebe si fakt nedovedu představit, že bych byla spokojená třeba s motýlem, nebo obecně s malým plemenem.

V minulosti se fakt nejednalo pouze o holky, které neměly jiné zájmy, než kynologii. A zrovna četba byla hodně rozšířená, jak jinak získat tehdy informace, že... A stejně jako tehdy i dnes byly děti, které se o něco zajímaly, chtěly něco dokázat, i děti, které viděly svůj život jen v zábavě a poflakování.

No nevím.
Když chtěla moje dcera druhou pesu (chtěla sportovat a 1.pese bylo skoro 9 let), měla na výběr, buď nic nebo psa, kterého budeme akceptovat my rodiče. Klidně by měla čivavu, kdyby nebyla možnost volby, resp. byla by možnost čivava nebo nic. Přestože při možnosti vlastního výběru by čivavu nechtěla ani omylem (tak to má dodnes). Ale tak moc stála o psa, že by přistoupila na jakékoli plemeno.

Miriam33

5.6.2021 14:55
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Tak dceru bych s velkým psem do MHD teda rozhodně nepustila. Ani jsem nikdy děcko s takovým psem v dopravě neviděla.

Šeltinu jsem řekla, protože je to ovčák a má podobná zbarvení na výběr jako AU. Mela jsem jednu krapet přerostlou a vsichni mi ji chválili. Zvládla vsechny situace a mohla jsem s ní všude. Vešla se v autobuse, vlaku, metru, tramvaji pod sedačku. Bavilo ji behat, ucit se, všechno. Ale tech plemen bude vic.

Pokud rodiče s takhle velkým psem souhlasí, pak o tom žádná. Pokud teda aspoň trošku tuší, do čeho jdou.

Pes z bytu musí jít několikrát každodenně ven. Pokud je mokro, a to je často, jaro, podzim, několikrát denně ho utirate nebo sprchujete aspoň spodek. Zase si myslím, že na tu manipulaci je pro dítě vhodnější menší pes, do 15 kilo.
A taky, když je třeba echt hnusně a leje nebo mrzne... menšímu psovi můžete udělat zábavu i doma, třebas i překážkovou dráhu a zabaví se, ten velký udělá dva kroky a je na druhé straně pokoje a ještě omete ocasem všechno kolem.
Ono zas těch středních plemen není moc...super jsou taky všelijací nohatí voříšci, ale kde teď brát, že? Já chtěla štěně nebo mladého psíka z útulku asi třikrát. Nikdy se mi nepodařilo ho zavčas získat. Taky člověk neví, čeho je to směska, a jestli nezíská tvrdohlavého bígloida nebo třeba jezevčíkoida

5.6.2021 15:17

Nebudu vyhledávat koho citovat, jen tak povšechně :
Když holčiny -14 chodily s NO na cvičák, kolik z nich mělo toho psa v bytě. Okolo sídliště baráčky, na každém druhém dvorku NO ( více či méně ) - a ty si půjčovaly a s těmi úspěšně cvičily. Nebo byl NO ubytovaný přímo na cvičáku v kotci a děti chodily za ním. Aspoň nepamatuju, že by v paneláku některé dítě mělo NO.

K AUO : jsou tady komentáře od osoby kompetentní - chovatelky ( aneleh - tuším ).
Já jen dodám : AUO v bytě extrémě líná a postupně, takže dlouho.
AUO je ukecaný a hlučný. Dá se to usměrnit, ale je to jeho přirozenost.
A za další, není to takový medvídek, jak vypadá. Jsou jedinci poměrně ostří a okolní lidi tomu moc nechtějí věřit.

Dvanáctiletá holčina může mít AUO, ale jsou i jednodušší plemena.

5.6.2021 17:19
Markéta80

XXX.XXX.227.151

Otázka je proč zrovna tohle plemeno? Přijde mne že ted AUO nahrazuje borderky. A zvládne ho sama, jakou roli tam budou mít rodiče. V okolí nejsou děti vidět se psy vůbec. většinou jde i rodič. Moc nevěřím že 12letá holka bude se psem lítat 1,5h před školou Chce to zvážit. Přes den u babičky na zahradě, co když tam pes bude ničit zahradu? AUO zrovna moc městský pes není. Pár borderek tady je a je mne jich dost líto. Hlavně ta jedna co vždy kouká smutně z okna. Až za pár let půjde na střední tak bude zase o kus méně času pokud střední bude v místě bydliště.

Milujupsy22

5.6.2021 18:56
Milujupsy22

XXX.XXX.0.155

Takže milá dámo, pes v takovém věku je velmi nevhodný! Jsi ještě "hloupá" v tomhle věku a o psa se nedokážeš postarat

5.6.2021 19:00

Milujupsy22 napsal(a):
Takže milá dámo, pes v takovém věku je velmi nevhodný! Jsi ještě "hloupá" v tomhle věku a o psa se nedokážeš postarat

proč hloupá ?? - moje spolužačka v tom věku měla německého ovčáka - starala se zcela sama (včetně ježdění na jatka pro maso), chodila na cvičák... a fungovala jak majitel přímo vzorně. Není dítko jako dítko...

Xeronex

5.6.2021 19:10
Xeronex

XXX.XXX.112.91

Já měla Australak od 13 a staral sem se sama takže proč ne .

Miriam33

5.6.2021 19:12
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Též jsem se starala o prvního psa sama, ale bez finanční pomoci rodičů, jejich pomoci s dopravou a pomocí, když jsem byla nemocná nebo na škole, táboře, atd... se to neobešlo.
Chce to dobře vybrat, aby potom kdokoliv z pečovatelů (třeba i ta babička) nebyl mnoho let nešťastný.

5.6.2021 19:18
Terven

XXX.XXX.110.191

Xeronex napsal(a):
Já měla Australak od 13 a staral sem se sama takže proč ne .

Tak už jste ho měla nebo teprve chcete??

Milujupsy22

5.6.2021 19:18
Milujupsy22

XXX.XXX.0.155

Slečna žije v bitě se 4 sourozenci a rodiče se o to nechtějí starat

5.6.2021 19:19

a hlavně by zadavatelka neměla trpět samomluvou... píše si sama se sebou... čísla pod jménem tě prozradí...

5.6.2021 19:20

Milujupsy22 napsal(a):
Slečna žije v bitě se 4 sourozenci a rodiče se o to nechtějí starat

A ty už třeba i bit a psi máš, viď, ale rozum furt ne.

5.6.2021 19:28

No tak já jako rodič mám v tomhle naprosto jasno....dítěti jsem ochotna pořídit cokoliv, co vím, že zvládnu a že když mi to zůstane na krku, tak to bude pohoda.
Takže AUO by u mě rozhodně neprošel.

Eusisnsnsk

5.6.2021 19:29
Eusisnsnsk

XXX.XXX.112.91

Terven napsal(a):
Tak už jste ho měla nebo teprve chcete??

Můj brácha mě provokuje tím že tady píše nesmysly . Ukradl mi mobil a zacal tady psát tyhle komentáře tak se OMLOUVAM že mám bráchu

5.6.2021 19:39

Eusisnsnsk napsal(a):
Můj brácha mě provokuje tím že tady píše nesmysly . Ukradl mi mobil a zacal tady psát tyhle komentáře tak se OMLOUVAM že mám bráchu

Moje dcera, když chce něco koupit, chce ode mě peníze, tak se jí ptám - na co?
A když řekne lež (to se dá u dětí lehce prokouknout), což už nedělá, neb ví, že lež má krátké nohy a ulhaní lidé jsou nespolehliví a nemohou mít psa, nedostane nic. Dostala by pár facek, ale děti netluču. A tak vždy řekne - na drogy.
Tak jí ty peníze dám.

5.6.2021 20:04
Šarina

XXX.XXX.243.72

Eusisnsnsk napsal(a):

a kolik je bráchovi?

Eusisnsnsk

5.6.2021 20:35
Eusisnsnsk

XXX.XXX.112.91

Šarina napsal(a):
a kolik je bráchovi?

14 skoro 15

5.6.2021 20:48
lilymax

XXX.XXX.30.130

AUO potkávám občas na cvičácích a společných procházkách a musím říct, že jsem ráda za tu moji prdlou borderu. Ze vzorků, které jsem potkala (výstaváci i pracáci) jsou poměrně dost ukecaní, celkem tvrdohlaví a občas i docela ostřejší jak na cizí lidi tak na ostatní psy. Znám fenku, která si absolutně neumí hrát se psy a místo na honěnou ty psy spíš loví. Na druhou stranu všichni můžou oči nechat na svých majitelích.

Za mě - takovéto agi "po domácku" se dá dělat v podstatě skoro s každým pejskem. Australáci mají poměrně sílu a dvanáctiletá holčina by takového psa nemusela utáhnout. Já bych ještě jednou pořádně zvážila pro a proti. Hodně se setkávám s dětmi, které uchvátili psí youtube videa a instagramové účty a hodně nutně potřebují buď bocku nebo auo. Jenom chci říct, že všechno opravdu není tak krásně jednoduché, jak se na první pohled může zdát ze sociálních sítí. Navíc škola, koníčky, nějaký ten společenský život... ono toho času na psa potom tolik nezbývá. Jasně, jsou děti jako jsem byla já, kteří si (jako blázni) pořídí chrta a tráví s ním všechen svůj volný čas, ale né každý to tak má nastavené.

Pokud trváte na pejskovi, rodiče souhlasí a jste si vědomá, co to obnáší - z těch plemen bych se také přimlouvala buď k pudlíkovi nebo k šeltince (tam ale pozor na povahu a musí se počítat s tím, že jsou celkem uřvané). Z auo bych vybírala určitě z výstavních linií.

Eusisnsnsk

5.6.2021 21:07
Eusisnsnsk

XXX.XXX.112.91

lilymax napsal(a):
AUO potkávám občas na cvičácích a společných procházkách a musím říct, že jsem ráda za tu moji prdlou borderu. Ze vzorků, které jsem potkala (výstaváci i pracáci) jsou poměrně dost ukecaní, celkem tvrdohlaví a občas i docela ostřejší jak na cizí lidi tak na ostatní psy. Znám fenku, která si absolutně neumí hrát se psy a místo na honěnou ty psy spíš loví. Na druhou stranu všichni můžou oči nechat na svých majitelích.

Za mě - takovéto agi "po domácku" se dá dělat v podstatě skoro s každým pejskem. Australáci mají poměrně sílu a dvanáctiletá holčina by takového psa nemusela utáhnout. Já bych ještě jednou pořádně zvážila pro a proti. Hodně se setkávám s dětmi, které uchvátili psí youtube videa a instagramové účty a hodně nutně potřebují buď bocku nebo auo. Jenom chci říct, že všechno opravdu není tak krásně jednoduché, jak se na první pohled může zdát ze sociálních sítí. Navíc škola, koníčky, nějaký ten společenský život... ono toho času na psa potom tolik nezbývá. Jasně, jsou děti jako jsem byla já, kteří si (jako blázni) pořídí chrta a tráví s ním všechen svůj volný čas, ale né každý to tak má nastavené.

Pokud trváte na pejskovi, rodiče souhlasí a jste si vědomá, co to obnáší - z těch plemen bych se také přimlouvala buď k pudlíkovi nebo k šeltince (tam ale pozor na povahu a musí se počítat s tím, že jsou celkem uřvané). Z auo bych vybírala určitě z výstavních linií.

Sem ráda že sem se zeptala tady na Ifaune a že mi lidí řekli i to špatný a dneska jsme se o tom bavili a já sem akce ukázala vscehny rezenze pak jsme jsme se podívali na Sheltii a všechno si pročetli tak sem dospěli k tomu že Sheltie bude asi nelepí volba jak povahove tak ic lékové vzhledově . Děkuji moc za vsgenx komentáře ☺️.

Miriam33

5.6.2021 21:46
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Celá školní populace se letos naučila brouzdat po internetu :o. Kombinace 12 a 15 je někdy extra výživná a naschváloidní....
Ono než se k nějakému štěněti dostanete, to může být klidně rok. Ceny jsou letos obzvlášť vypečené a zájemců o štěňata nadbytek.
A pozor, zrovna na šeltinky je třeba být obzvlášť laskavý, jsou to citlivé duše a hrubost nezapomínají.
Ať se vám daří.

Eusisnsnsk

5.6.2021 23:04
Eusisnsnsk

XXX.XXX.112.91

Miriam33 napsal(a):
Celá školní populace se letos naučila brouzdat po internetu :o. Kombinace 12 a 15 je někdy extra výživná a naschváloidní....
Ono než se k nějakému štěněti dostanete, to může být klidně rok. Ceny jsou letos obzvlášť vypečené a zájemců o štěňata nadbytek.
A pozor, zrovna na šeltinky je třeba být obzvlášť laskavý, jsou to citlivé duše a hrubost nezapomínají.
Ať se vám daří.

Děkuji 💞

6.6.2021 12:06
fikovnice

XXX.XXX.133.144

A ty už třeba i bit a psi máš, viď, ale rozum furt ne.

Distanční výuka...??
...event. dystanční víuka...?

Přidejte reakci

Přidat smajlík