Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Janaveronika

13.6.2021 08:35
Janaveronika

XXX.XXX.112.12

Dobrý den,
mam 2 mesični štěně a cura kazdou chvilicku. Jak ho mam naucit čůrat na plínku, ven nestiham běžet, když si hraje tak se hned počura. Nekdy se povede ze jde na plinku, ale to je malo. Rika se, kdyz se vyspinka tak jit ven, ale ona malo spi. Kdyz to spočítam, tak snad čůra 50 x za den.
Dekuji za informace.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2021 09:08

Dobrý den, mám "kavkazské" štěňátko 2,5 měsíce staré a čůrá každou chvilku.
50x za den to teda nebude...ale to ani u vás. Klidně se stane, že jí vezmu ven vyčůrat a za 15 minut udělá doma další malou loužičku.

Mě by teda ani nenapadlo učit štěně cíleně na plínku, prostě mi to přijde, že dávám jasný signál k tomu, aby si štěně myslelo, že čůrat doma je normální.
Takže nosit na plínku a chválit za vykonání potřeby na ní bych jí teda rozhodně nedělala.

Ve své podstatě mám ale také "plenkový systém". Ono i štěňátko má svoje "oblíbená" místečka, takže tam mám lino a na něm deku...mám takové ty malé fleecové, mám jich asi deset (zakoupeny v Pepku 50,- za kus) a ty prostě peru. Ony by tam ty deky ani nemusely být, loužička se setře, ale ne vždycky je na lině na první pohled vidět a šlápnout do loužičky není příjemné.
Není to jedno místo....je to chodba a velká část obývacího pokoje.
Loužičku doma nekomentuju....tak max "Jessííí už zase?? teď jsme byly venku", prostě vyměním deku, utřu lino a hotovo.

Jde o to, že štěně je chválené pouze za vykonání potřeby venku, takže ví, že to se po něm chce, že to je žádoucí a až mu začnou fungovat svěrače, tak bude preferovat venčení venku....pokud chválíte za vykonání potřeby doma, tak se může stát, že bude pes následně čůrat doma, protože za to byl chválen a tak je to v pořádku. Nemusí to tak být, ale už i jen dle dotazů tady, to zase není až tak neobvyklé.

13.6.2021 09:17

snad nečůrá v běhu. pes, který chce čůrat, se tak zamyslí, počuchá, chce přičapnout... tak v té chvíli teda běžíte ven. se psem v náručí, tam se nepočůrá

jo a běháte teda 50x denně, jinak to prostě nejde.

13.6.2021 09:29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
snad nečůrá v běhu. pes, který chce čůrat, se tak zamyslí, počuchá, chce přičapnout... tak v té chvíli teda běžíte ven. se psem v náručí, tam se nepočůrá

nene, ten můj fakt čůral v běhu, žádné přemýšlení, žádné čuchání
nebo při pití, jedním koncem dovnitř, druhým ven
a taky to nebylo zrovna dvakrát spavé štěně
a čural, i to druhé, doslova furt

chce to láskyplnou trpělivost
vzít na vědomí, že je to malé mimino
chodit ven chodit ven chodit ven........
a jak píše sardulah, tam za potřebu chválit, a doporučuji k činu přidat povel, nechť se o tom můžete doma bavit (jakože "čurat ven" = mazat se štěnětem rychle ven, ono po čase to čuchání a hledání začne dělat, nějaké signály budou, tak je třeba se jich chytit)

13.6.2021 09:31
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.158

Janaveronika napsal(a):
Dobrý den,
mam 2 mesični štěně a cura kazdou chvilicku. Jak ho mam naucit čůrat na plínku, ven nestiham běžet, když si hraje tak se hned počura. Nekdy se povede ze jde na plinku, ale to je malo. Rika se, kdyz se vyspinka tak jit ven, ale ona malo spi. Kdyz to spočítam, tak snad čůra 50 x za den.
Dekuji za informace.

Všichni jsme stíhali běhat ven se štěnětem. Jak to, že nestíháte Vy?
Jak budete zvládat nějakou výchovu, když nestíháte pozorovat štěňátko, které máte pár dní?
Když víte, že je to 50x za den, tak je to např. každých 30 minut a to je teda fakt moc, takže by to asi chtělo prohlídku u veterináře, jestli je v pořádku.
Jestli to není 50x za den, chce to vychytat, jak často to je a včas jít ven, tzn. vzít štěně do náruče a odnést ho ven, dát ho na trávu a po vyčůrání chválit. Nesmíte u toho ale ničím zdržovat, prostě drapnete štěně a jdete ven. Na plenu se vyprdněte, jak ji budete učit místo pleny na trávu?

13.6.2021 12:08

Janaveronika napsal(a):
Dobrý den,
Dekuji za informace.

Neučte na plínu - najděte si příspěvky na toto téma. Jinak budete za pár měsíců řešit močení na koberec, křeslo, gauč...Jak píšou ostatní, pokud není zdravotní problém, musíte běhat. Často. Ono se to zlepší.

13.6.2021 12:44

Jo jo...zamyslí, začne tak nějak chodit a čenichat...a člověk teda na nic nečeká, drapne štěně a trádá ven, postaví na travičku a řekne "čůrandááá, no honem čurinky murinky" a štěně si dřepne a vyčůrá se a páníček chválí a chválí opravdu nadšeně, aby štěně vidělo, že tak je to dobře a že je to nejšikovnější štěňátko na světě, klidně se ta nadšená chvála dá podpořit pamlskem.
Plus člověk vynáší po spinkání, po papání, po hře.....

Ano takhle to vypadá v ideálním světě, jenže nic není ideální.

Někdy štěně na nějaké hledání místečka na čůrání nemá čas, prostě si hraje zapomene a najednou přidřepne a je to a je to zrovna ve chvíli, kdy vy si říkáte, že už je asi čas ho vzít ven, aby se nepočůralo, ale když si tak pěkně hrajete, tak ještě minutku....a ono už to tu minutku nevydrží.
Někdy člověk nezpozoruje, že se štěně vzbudilo....třeba moje čuby spí na chodbě a nebo v obýváku a já když v kuchyni vařím, tak je nesleduju nonstop a to pak většinou přijde do růžova vyspinkaná Jessinka "ahoj mami, já už jsem se probudila", ale cestou se holt už stihla vyčůrat....a těch situací je povícero.

Miriam33

13.6.2021 14:27
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Pokousané ruce a loužičky všude jsou daň za štenecí roztomilost.
Jak píšou všichni výše...lze jen předvídat a štěně vynášet co nejčastěji ven a pokud se vyčůrá, nadšeně pochválit. Klidně popadnout hned jak čůrat začne, tim mu to přerušit a venku ho nechat s tou pochvalou dočurat. Doma netrestat, pouze louži utřít. Čím bude větší, tím delší budou pauzy mezi čuráním. Já taky měla vždycky pokyn, aby pes pak věděl, co se po něm chce, ale jen citoslovce ( zvuk tečení)...jak začal, tak jsem říkala ččč....a pak, jak už věděl, tak "Udělej ččč...", Bo mně například sousedovo chozeni se psem a volání "Mášenko, honem, dělej Čurinky čurinky" nějak přišlo hrozně srandovní.
Pokud štěně čůrá takto často odmalička, je to ještě malinkým měchýřem a kdyby pejsek čural víckrát než dřív.., ptala bych se, jestli není nachlazené. Zkuste to spočítat doopravdy, třeba si dělejte čárky.

13.6.2021 16:03
Markéta80

XXX.XXX.227.151

Je to mimino. jak se štěně vyspí tak se jde napít a pak s ním jdu ven. nehody jsou,ale dost toho udělá venku. Plena je snad ta největší blbost pak to odnaučování bude další velký problém Ale oproti starším nečůrá tak často

Janaveronika

13.6.2021 19:14
Janaveronika

XXX.XXX.112.12

Ja jsem to myslela jinak ze stene jde čůrat a ja nestihnu ho vzit protoze ona necucha jen sedne a čůra jinak mam jeste jorksirky a ty se naucili na plínku pak hezky ven.

13.6.2021 19:25

Janaveronika napsal(a):
Ja jsem to myslela jinak ze stene jde čůrat a ja nestihnu ho vzit protoze ona necucha jen sedne a čůra jinak mam jeste jorksirky a ty se naucili na plínku pak hezky ven.

I to je možný, že nečuchá, nehledá a rovnou přidřepne.

Já osobně bych si s tím hlavu nelámala a prostě vydržela, vynášela a loužičky doma utírala. Ono se to nakonec každé štěndo naučí, jen některým to trvá déle.

A co se té plenky týče, tak bych řekla, že každý svého štěstí strůjcem. Máte vyzkoušeno, přijde vám to nejlepší řešení, no vaše štěně váše soutěž.
Já s tím zkušenost nemám, ale za to když čtu dotazy typu "čůrá všude, na koberec, na gauč, na postel", tak je to povětšinou pes, co byl na plínkách a z mého okolí, pokud se vyskytne problém s čistotností, tak je to vždycky plínkáč.

Řekla bych to asi tak, ne všichni plínkoví psi mají následně problém s čistotností, ale všichni psi, co mají problém s čistotností (teď mám na mysli zdravé psy a beru jen vzorek "mám sa od štěněte") jsou ve 100% plínkáči.

Ono se ta "plínka" používala defakto už za mého dětství a možná i předtím, akorát to nebyla plínka, ale hadr. Rady zněly, vytřete tím hadrem loužičku a štěně pak bude mít tendenci tam chodit a ten hadr pak postupně posunujete blíž ke dveřím......akorát si tak nějak nepamatuju, že by se štěně na ten hadr cíleně učilo, že by se za vykonání potřeby na hadr chválilo a to je asi ten rozdíl.

13.6.2021 20:30
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.158

Janaveronika napsal(a):

Proč chcete učit štěně na plenu?
To je takový problém naučit štěně hygienu tím, že ho prostě budete brát ven? Možná bych plenu pochopila, kdyby bylo -20 a nevypadalo to, že zima jen tak skončí, ale je červen. Když si s ní dáte práci, do konce prázdnin to umí 100%.

13.6.2021 23:58
Markéta80

XXX.XXX.227.151

Janaveronika napsal(a):

vidím že se štěně probudí a tak ho okamžitě vezmu a jdu ven. Rozhodně nečekám, u nich je to fakt chvíle. Ráno ani nejdu na wc, protože jinak už s ní ven ani nemusím. jak bude starší tak vydrží delší dobu. První den jí to trvalo 20 minut než se vyčůrala. Ted se vyčůrá do minuty. Dneska bez nehody,ale nehody ještě budou. Ale nelítám neustále, to ani nejde. Ale po probuzení jde nebo když to vyjde tak po krmení. Plenu nedávám a zrovna tahle by jí počítám dřív než počůrala tak roztrhala

14.6.2021 08:19
rapotacka11

XXX.XXX.224.202

- vidím že se štěně probudí a tak ho okamžitě vezmu a jdu ven. Rozhodně nečekám, u nich je to fakt chvíle. Ráno ani nejdu na wc, protože jinak už s ní ven ani nemusím.

Jen tak to funguje.
A jde to.

14.6.2021 09:38
fikovnice

XXX.XXX.55.148

Fiona.Praha napsal(a):
Všichni jsme stíhali běhat ven se štěnětem. Jak to, že nestíháte Vy?
Jak budete zvládat nějakou výchovu, když nestíháte pozorovat štěňátko, které máte pár dní?
Když víte, že je to 50x za den, tak je to např. každých 30 minut a to je teda fakt moc, takže by to asi chtělo prohlídku u veterináře, jestli je v pořádku.
Jestli to není 50x za den, chce to vychytat, jak často to je a včas jít ven, tzn. vzít štěně do náruče a odnést ho ven, dát ho na trávu a po vyčůrání chválit. Nesmíte u toho ale ničím zdržovat, prostě drapnete štěně a jdete ven. Na plenu se vyprdněte, jak ji budete učit místo pleny na trávu?

A tak já to taky někdy nestihla... Ale náš teda začal vždy dělat "taneček", v té chvíli jsem jej drapla a pádila ven. Ale mnohdy se stalo, že prostě v náručí už to močení spustil...a já holt byla doch....á... Ale jinak jsem odpůrce plen, hader a tady těch věcí a příznivce pozorování štěnda a vytipovávání, zda se zrovna chystá dělat potřebu.

14.6.2021 10:23

fikovnice napsal(a):
A tak já to taky někdy nestihla... Ale náš teda začal vždy dělat "taneček", v té chvíli jsem jej drapla a pádila ven. Ale mnohdy se stalo, že prostě v náručí už to močení spustil...a já holt byla doch....á... Ale jinak jsem odpůrce plen, hader a tady těch věcí a příznivce pozorování štěnda a vytipovávání, zda se zrovna chystá dělat potřebu.

Teda, tak to se mi ještě nestalo, aby mě štěně, který už nesu v náručí, počůralo a to ani když zvednu štěně, který už začalo čůrat.

14.6.2021 13:14

Teda, tak to se mi ještě nestalo, aby mě štěně, který už nesu v náručí, počůralo a to ani když zvednu štěně, který už začalo čůrat.

mě taky ne. Vždycky všem radím - chytit štěně a rychle s ním ven - v náručí se nečůrá. A já to mívám běh s docela velkou zátěží...

14.6.2021 14:45
Markéta80

XXX.XXX.227.151

mě taky ne. Vždycky všem radím - chytit štěně a rychle s ním ven - v náručí se nečůrá. A já to mívám běh s docela velkou zátěží...

já to dneska místo výtahu vzala pěšky po schodech ze 4 patra Každé štěně jiné tak už cca vím že ráno jak se nají a dám ostatním tak jí vezmu hned ven a má to 2 výhody. ostatní se v klidu nažerou a malá se většinou venku hned vykadí . jen manžel má krátkou pamět a opět říká jestli si nechci postavit venku stan když s ní běhám každou chvíli Raději vyběhnu než to pak doma uklízet. zatím u všech velká změna když jim bylo 5m tak uvidíme co tahle. Včera běží a najednou si hned na záda a kouká

14.6.2021 21:53
Fiona.Praha

XXX.XXX.70.217

fikovnice napsal(a):

Tak to mně se teda nikdy nestalo a to bydlím v paneláku a musím výtahem. V náručí nám teda nikomu štěně potřebu (ani a ani) neudělalo. Tak nevím.....

14.6.2021 22:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Fiona.Praha napsal(a):
Tak to mně se teda nikdy nestalo a to bydlím v paneláku a musím výtahem. V náručí nám teda nikomu štěně potřebu (ani a ani) neudělalo. Tak nevím.....

Mě se to teda taky nestalo, ale já štěně vynesu max pár metrů na zahradu, takže to mám v tomhle pohodičku. A i když jsem štěně vzala při čůrání, tak čůrat přestalo a potřebu dodělalo venku.

Ale jak je vidět, tak každé štěně je jiné. Vím, že jsem se už v nějaké jiné diskuzi divila tomu, že štěně prostě čůrá "za chodu", že vůbec nečuchá, nehledá místo, nedřepne, ale prostě běží a čůrá. Nebo z ničeho nic dřepne a čůrá. A vím, že tu pak právě někdo psal, že to tak měl u štěnda taky, snad i víc lidí. Žádné z našich štěňat mě nikdy nepoučůralo, ale třeba u kamarádky jsem si vzala na klín štěndo (3 měsíční), že ho pomazlím, a to mě úplně v klidu počůralo a zůstalo v tom sedět.

A i u dospělých psů vidím rozdíl v tom, kde se který vyvenčí nebo nevyvenčí. Ale u těch štěňat to bude o něčem jiném, většina z toho vyroste, asi málokterý dospělý pes se vám vyčůrá na klín . I když, taky znám psa, který čůrá za chodu a vůbec se tím nehodlá zdržovat a zastavovat .

14.6.2021 22:20

Můj taky čůral v běhu. Běžel, najednou přičapnul, přitom čuměl na hračku a bez mozku to pustil. Venčený hodinu před.

15.6.2021 13:00
elisak

XXX.XXX.194.232

A moji 2 taky. Běžel, najednou přičapnul bez jakýhokoliv čuchnutí a pak pokračoval v běhu a dělali to oba. Ale oba byli přesný jak hodinky. Ten první zhruba po 45 minutách. Ten druhý cca 1,5 h. Zvláštní, že ten druhý měl o tolik delší. Ale loužička byla, jen když jsem se zapomněla a přetáhla to.
A ten druhý si uměl cca ve 3 měsících říct a pak už byl téměř bezloužičkový, ten první asi až v 5 měsících. Oba psi a stejné plemeno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík