Vrčení na ostatní členy a odtažitost

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

retriever24

14.6.2021 12:06
retriever24

XXX.XXX.175.2

Dobrý den,

ráda bych se zeptala někoho zde, jestli nemá s něčím podobným zkušenost.
Mám tollera (kanadský retrívr). Věnujeme se spolu lověčině a dalším psím sportům. Aportování je pro ně přirozené a jelikož je to pracovní plemeno, potřebuje nějakou práci a jak lépe ji zaměstnat něž tím pro co byla vyšlechtěná :). Je to člen naší domácnosti a všichni ji milují. Má dokonce velké úspěchy na zkouškách. Máme doma welsh springer spaniela a dvě čivavy. Psy chováme mnoho let a ještě nikdy jsme se s tímhle chováním nesetkali, proto prosím o radu.
Byl jí rok a dosud se nikdy neprojevovala agresivně. Ani jako štěně nic nezkoušela a věděla kde je ve smečce její místo a byla tak spokojená. Teď cca před měsícem začala vrčet na ostatní psy v domácnosti. Ležela a prošla kolem na 2 metry čivava. Nechala jsem to být, protože spolu komunikovali a mohla být unavená po tréninku. Teď se to ale začalo stupňovat, že ji nechce pustit do místnosti a cení zuby. Do toho už zasáhnu tak, že ji pošlu na místo.
Co je horší, tak začala vrčet po ostatních v rodině. Nejdříve začala na ségru, která má před psy docela respekt a radši couvne. Ale včera to zkusila i na taťku, kterého miluje a který s námi jezdí na tréninky. Co je ale zvláštní, tak když cení zuby má úplně stažený ocas a pak se stáhne do kouta a bojí se. Přitom nikdy jsme na psy nepoužívali fyzické tresty.
Tohle přeci není chování z dominance, nebo že je v pubertě? Jinak dříve byla strašně mazlivá a hravá, teď většinu času doma leží a při pohlazení buď vrčí a cení zuby a nebo u mě jako pánečka odejde do kouta (na mě nevrčí). Na ostatní psy i lidi venku je velmi přátelská a bezkonfliktní. Jezdíme již od štěněčího věku hromadnou dopravou a na socializaci. Jen bych chtěla říci, že mě na tom zaráží to, že to začalo úplně z ničeho nic. A je to jak kdy, někdy sama ostatní vyzve ke hře a krásně si hraje a za pět minut je to úplně jinak. Pejsci s námi jezdí úplně všude a nikdy se nám podobný případ nestal a to máme psy mnoho let. Přemýšlela jsem, jestli to třeba nemůže být nějaký zdravotní problém?

Předem moc děkuji za rady.

14.6.2021 13:39
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ta odtažitost.... já osobně bych zkusila, zda v tom není právě ten zdravotní problém. Kdyby to byl nevycválanej fracek, tak neřeknu, ale pokud pes doposud normálně fungoval -výcvik, rodina, smečka a najednou přišlo tohle, asi bych zkoumala zdravotní stav.

14.6.2021 13:42
janaa

XXX.XXX.38.22

Už hárala?

14.6.2021 13:54
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Už hárala?

Se zeptám jako hárací neználek (zkušenost pouze se dvěma fenkama, z toho jedna babička, takže to se ani nepočítá)
To by jako fenka fakt mohla až takhle začít blbnout? Já bych ještě pochápla to, že teda bude "buze*ovat" či se podivně chovat v rámci smečky, ale že by až takhle jako vykolejila i vzhledem k lidem? Fakt může být?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2021 14:26

Mě se teda nestalo, že by se fena při hárání chovala takhle k členům rodiny, ale třeba u ovčandy jsem poznala, že je hárání na spadnutí, že byla hodně protivná na psy a to i na psí kámoše.
A celkově byla při hárání taková..."dejte mi všichni pokoj"

Upřímně, to bylo první, co mě napadlo....hárání.....a pak teda ten zdravotní problém.

14.6.2021 21:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mě se teda nestalo, že by se fena při hárání chovala takhle k členům rodiny, ale třeba u ovčandy jsem poznala, že je hárání na spadnutí, že byla hodně protivná na psy a to i na psí kámoše.
A celkově byla při hárání taková..."dejte mi všichni pokoj"

Upřímně, to bylo první, co mě napadlo....hárání.....a pak teda ten zdravotní problém.

Jo, když jsem začala číst o těch psech, tak mě taky napadlo hárání. Moje fena se taky ke psům (a hlavně k fenám) chová jinak v době kdy hárá. Ale teda k "domácímu" psovi ne, ale třeba k feně v rodině jo.

Jinak dříve byla strašně mazlivá a hravá, teď většinu času doma leží a při pohlazení buď vrčí a cení zuby a nebo u mě jako pánečka odejde do kouta

Ale že by z mazlivé, pohodové feny až takhle? Kdyby "jen" odcházela, tak neřeknu, ale vyjíždět a vrčet? Na lidi z rodiny?

Na ostatní psy i lidi venku je velmi přátelská a bezkonfliktní.

A kdyby to mělo být k hárání, tak by mi přišlo divné i tohle.

Jako první bych asi řešila, jestli to nemůže být zdravotní problém. Nebo nemohlo se jí doma něco stát? Nedělá to třeba jen na jednom konkrétním místě, v jedné místnosti, v jedné situaci? A mohlo to být třeba klidně něco, co vás vůbec nenapadne, a co si s tím nespojíte. Já jsem třeba jednou skřípla omylem feně packu do dveří. Pak jsme nějakou dobu chodili ven převážně druhýma dveřma (z terasy, chodíme tak celé léto), mezitím se na to nějak zapomnělo. No a když jsme zase chtěli jít těmi dveřmi, kde jsem fenu skřípla, tak se fena začala chovat divně, opatrně a já nechápala proč. Ale ona si to moc dobře pamatovala. Po čase zase zjistila, že už je to ok a zapomněla na to. A to ona teda není nějaká cíťa, třeba se něco podobného u citlivějšího psa může projevit až tak, že od sebe pak odhání lidi, psy?

retriever24

14.6.2021 22:41
retriever24

XXX.XXX.175.2

To je mi právě také divné, že ona má přivolání na 100 % od lidí, psů i zvěře a to je to lovecké plemeno. Krásně spolupracuje. Když ji po nějakém takovém konfliktu odešlu na místo, tak na první povel jde. A jinak hárala již v lednu. Teď se stal zase konflikt že leželi všichni psi a čivava se jen pohnula a letěla po ní. Tak jsem ji odeslala na místo. Tohle je opravdu ze dne na den a všechny to překvapilo, protože to vždycky byl takový ten milující retrívr.
Jinak teď jsem měla distanční výuku, takže jsem s nimi byla celý den a celou noc. Určitě se doma nic nezměnilo ani nic nestalo. Při práci (nebo tréninku) se chová úplně normálně a jde do všeho na 100%.
Mám strach aby to nebylo horší, protože je vidět, že čivava ji obchází obloukem a má hodně velký respekt.
Upřímně jsem z toho také dost špatná, protože jsme nikdy podobné chování u psů nezažili. Milují děti a nechají si všechno líbit. Když už je toho na ně moc, tak odejdou. Respektuji, že pes je také živý tvor a chce mít svůj prostor a klid, ale beru za normální když pes ze situace odejde a ne že cení zuby ze dne na den.

Jinak všem moc děkuji

14.6.2021 23:05
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Čivava je fena? Mám pocit, že fena dospěla a začíná si upevňovat, vyjasňovat pozici ve smečce. Proto straší a šikanuje čívu. Je prostě nejistá, neví přesně, kde je její místo, chtěla by ho samozřejmě nejvýš, ale zase si není tak úplně jistá, jestli na to má. Proto to zkusí, ale ocas stažený, páč neví, co bude za reakce a je z toho nervozní.

14.6.2021 23:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Čivava je fena? Mám pocit, že fena dospěla a začíná si upevňovat, vyjasňovat pozici ve smečce. Proto straší a šikanuje čívu. Je prostě nejistá, neví přesně, kde je její místo, chtěla by ho samozřejmě nejvýš, ale zase si není tak úplně jistá, jestli na to má. Proto to zkusí, ale ocas stažený, páč neví, co bude za reakce a je z toho nervozní.

No dobře, ale co ta "lidská smečka"?

Mě by to chování vůči další fene ve smečce taky moc nepřekvapilo. Ale ten zlom v chování k lidem (z rodiny, se kterýma byla předtím mazel), u pohodové vychované feny, ten mi teda přijde hodně divný.

retriever24

15.6.2021 00:00
retriever24

XXX.XXX.175.2

To mě také ne, některé feny se prostě budou srovnávat... Ale to chování vůči nám mi přijde divné. Má i svoje místo s kennelkou, kam může jít a kde má svůj klid, ale ji vadí už jenom to, že slyší přicházet psa a vyskočí.
Mrzí mě to chování k rodině. Čím to může být? Je z kvalitního chovu a oba rodiče jsou pracovně úspěšní, pohodáři a mazlíci. Vždyť ona je také skvělá, teď o víkendu byla nejlepší pes na zkouškách.
Napadla mě i nějaká forma epilepsie, protože se jí občas zvláštně zalesknou oči a je to většinou hned po nějaké takové situaci. Nebo nějaký nádor na mozku. Protože co by se mohlo stát s její psychikou, když se denní režim nezměnil, dělá to k čemu byla vyšlechtěná - pracuje, má i dny odpočinku a výletů, takže nevím proč nefunguje jako ostatní :(. Hlavně když s ní doposud nebyl problém a vše bylo nastavené jasně.

15.6.2021 00:58

No mě přijde celkově divný, že to dělá jenom doma. Kdyby byl nějaký zdravotní problém, tak by přeci musely být nějaké projevy i mimo domov.
Manipulace jí nevadí, takže nějaká bolístka na kterou by si dávala pozor tam asi není.
Navíc ten projev "agrese" vůči lidem v rodině je opravdu popsán spíš jako útok ze strachu, ze stresu...
Co je ale zvláštní, tak když cení zuby má úplně stažený ocas a pak se stáhne do kouta a bojí se.

Nemůže být fenka citlivější a nemohlo vše vzniknout třeba tak, že prostě začala být nepříjemná na čivavu a byla ostře odkázaná do patřičných mezí a jelikož na něco takového není zvyklá, protože taková situace nikdy nenastala, tak jí to rozhodilo a obzvlášť, když se to děje opakovaně. Doma je kvůli tomu třeba větší napětí, protože jí logicky každý víc hlídá?? Jako jsou to jen takové příklady. Prostě něco, co si člověk neuvědomil....něco podobného jako píše Marcela s těma dveřma.

Já osobně bych jí zkusila oddělit od ostatních psů....pelech bych jí dala ke mě do pokoje a ostatní psy tam nepouštěla nebo klidně do obýváku třeba večer k televizi, kdy je tam víc členů rodiny a ostatní psy bych nechala v jiné místnosti. A chovat se k ní tak jako to bylo před těmi incidenty. Jestli i pak bude na lidi vrčet.
Tímhle experimentem bych se snažila zjistit, jestli příčinou chování k lidem není defakto přítomnost psů....respektive jestli na to nemá vliv nevraživost k té čivavě.

Další možností, pokud má čubina problém jen s touhle jednou čivavou, tak jí dát na čas k někomu na hlídání....ale to bych se bála, že to po návratu může být ještě horší.

Osobně bych se bála, aby jednou nedošlo na fyzickou konfrontaci a čivava je tvoreček rozbitelný.
Známe případy, kdy prostě feny, které doposud fungovaly normálně, dojdou do stádia, kdy musí být trvale odděleny a povětšinou se tak děje, když mladší fena dospěje.

Nejsem psí psycholog, ale zkušenost s velmi dominantní fenou mě naučila, že pokud se zastanu "slabšího"...třeba...fena byla se mnou na posteli, přišel pes a fena ho tam nechtěla ho tam pustit, fyzicky a vyhrožováním mu bránila, aby tam skočil....asi něco podobného jako popisujete, že nechce pustit čivavku do místnosti.
Pokud jsem tedy fenu rázně poslala z postele dolů, ale zároveň psa, který nic neprovedl a byl defakto oběť vyznamenala (nebo jak to říct) svojí přízní a naopak ho vyzvala, aby si do postele skočil, neboť on se choval slušně, tak nevraživost feny ještě vzrostla a pokud dostala příležitost, tak si na psovi schladila žáhu. Sice mu neublížila, ale dostal vylágoš, co si to dovoluje.
Pokud jsem ale "vyhnala" oba psy...jakože "běžte se uklidnit a přijďte, až budete zase ok" a za chvíli je zavolala, tak už to bylo v pořádku.

Prostě pokud jsem chtěla, aby mi psi fungovali, aby mi fena nešikanovala psa, tak jsem se ho nikdy nesměla zastávat jako slabšího, protože fena měla následně tendence mu to dát taky "sežrat".

Teď mám dvě feny...mlaďošku a štěně a upřímně to praktikuju stejně. Pokud moc vyvádí, tak neřeším, že původcem je jedna nebo druhá, ale okřiknu obě a pak třeba následně jmenovitě...třeba Gina (ta starší) se moc rozdováděla a "morduje" mi štěně nebo naopak štěně neustále "útočí" (samozřejmě ne že je agresivní prostě si hraje) sice je to hra, ale na můj vkus stačilo, tak tam vlítnu a houknu "holky, co děláte " a pak teda většinou vezmu nějakou hračku a jdeme si hrát všechny spolu, ale hru už řídím já.

Jako nemám tendence si hrát na nějaký vůdcovství....já do dveří první, já jím první a podobně, ale přijde mi, že jako šéfíček nemám řešit příčinu a nebudu zjišťovat, kdo začal, nebudu jednoho psa peskovat a druhého litovat, jakej je to chudáček, ale že mým úkolem je zjednat pořádek.
Prostě mám obavy, že bych svám jednostranným chváním mohla způsobit, že peskovaný pes na toho druhého bude mít ještě větší pifku.

15.6.2021 07:19
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Sardullah, tak nějak jsem to myslela, jen to neumím tak hezky rozebrat a popsat. dík

15.6.2021 09:13

Co já tak mám zkušenost z výcviku, tak tolleři jsou bohužel převážně takoví labilové. Asi bych nechala ji nechala vyšetřit, zda opravdu nejde o nějaký zdravotní problém a pak jedině to chování nějak korigovat. A pokud je zdravá, tak bych ani neměnila režim.

15.6.2021 09:46
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

retriever24 napsal(a):
To mě také ne, některé feny se prostě budou srovnávat... Ale to chování vůči nám mi přijde divné. Má i svoje místo s kennelkou, kam může jít a kde má svůj klid, ale ji vadí už jenom to, že slyší přicházet psa a vyskočí.
Mrzí mě to chování k rodině. Čím to může být? Je z kvalitního chovu a oba rodiče jsou pracovně úspěšní, pohodáři a mazlíci. Vždyť ona je také skvělá, teď o víkendu byla nejlepší pes na zkouškách.
Napadla mě i nějaká forma epilepsie, protože se jí občas zvláštně zalesknou oči a je to většinou hned po nějaké takové situaci. Nebo nějaký nádor na mozku. Protože co by se mohlo stát s její psychikou, když se denní režim nezměnil, dělá to k čemu byla vyšlechtěná - pracuje, má i dny odpočinku a výletů, takže nevím proč nefunguje jako ostatní :(. Hlavně když s ní doposud nebyl problém a vše bylo nastavené jasně.

Přesně to stejné mě taky napadlo - ta epilepsie, nebo něco podobného. Vztahy mezi psy - jasně to se dá vysvětlit dospíváním, po háráním , atd. atd. Ale ty lidi? navíc to není zvíře, který leželo ladem a je to spratek. Pes pracuje, funguje....
Zkuste vypozorovat, co se k tý situaci pojí - nemůže to být, že by spouštěčem byla únava z tréninku, zkoušek? nemyslím tím spouštěčem chování, protože ani unavený pes nebude na svoje lidi vyloženě takhle reagovat, ale právě jestli únava nemůže spouštět "něco" třeba tu epilepsii, nebo tak.

retriever24

15.6.2021 10:37
retriever24

XXX.XXX.175.2

Zrzavci napsal(a):
Přesně to stejné mě taky napadlo - ta epilepsie, nebo něco podobného. Vztahy mezi psy - jasně to se dá vysvětlit dospíváním, po háráním , atd. atd. Ale ty lidi? navíc to není zvíře, který leželo ladem a je to spratek. Pes pracuje, funguje....
Zkuste vypozorovat, co se k tý situaci pojí - nemůže to být, že by spouštěčem byla únava z tréninku, zkoušek? nemyslím tím spouštěčem chování, protože ani unavený pes nebude na svoje lidi vyloženě takhle reagovat, ale právě jestli únava nemůže spouštět "něco" třeba tu epilepsii, nebo tak.

Určitě zkusím. Chovatelka radila vyšetření krve zda vše funguje jak má. Ale zvláštní je, že v situacích kdy by to třeba bylo oprávněné, tak se stáhne a jde raději pryč... Ale když všichni leží a jeden se pohne a nebo třeba teď v teple když jedeme autem a ostatní psi vyplazují jazyk a dýchají tak ji to naštve :D. Což je prostě podivné chování. Ale jindy když jedeme do města a projede tramvaj, projdou ostatní psi, lidi a děti tak je úplně v pohodě a vrtí ocáskem.

Začínám mít docela strach o čívu. Takže je prostě odděluji, jenomže čím víc to začínám řešit tím víc je to horší. Jinak když ji teda koriguji, tak ji dám povely a chci po ní 100% poslušnost a přesnost a čívu mám u sebe. Tohle by přeci měla pochopit během několika týdnů, že má svůj klid, kam čivava nechodí a je to ok. Ale že se to ani nezmírňuje...

Děkuji všem, kteří se mnou komunikují a radí, pomáhá mi to a moc si toho vážím

15.6.2021 10:47
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

retriever24 napsal(a):
Určitě zkusím. Chovatelka radila vyšetření krve zda vše funguje jak má. Ale zvláštní je, že v situacích kdy by to třeba bylo oprávněné, tak se stáhne a jde raději pryč... Ale když všichni leží a jeden se pohne a nebo třeba teď v teple když jedeme autem a ostatní psi vyplazují jazyk a dýchají tak ji to naštve :D. Což je prostě podivné chování. Ale jindy když jedeme do města a projede tramvaj, projdou ostatní psi, lidi a děti tak je úplně v pohodě a vrtí ocáskem.

Začínám mít docela strach o čívu. Takže je prostě odděluji, jenomže čím víc to začínám řešit tím víc je to horší. Jinak když ji teda koriguji, tak ji dám povely a chci po ní 100% poslušnost a přesnost a čívu mám u sebe. Tohle by přeci měla pochopit během několika týdnů, že má svůj klid, kam čivava nechodí a je to ok. Ale že se to ani nezmírňuje...

Děkuji všem, kteří se mnou komunikují a radí, pomáhá mi to a moc si toho vážím

To že jí vadí třeba to dýchání - to by mě směřovalo k nějakýmu tomu "neuro" problému, že ji to prostě znervózňuje, ruší - že jí to prostě hraje na nervy. A je možný, že čivava dělá něco - něco v chování, který ji hraje na nervy stejně . Teď to nemyslím tak, že by ji ten pes štval z podstaty, ale že jí vadí nějaký chování, který ji znervózňuje. jako třeba člověk bude vadit, když bude stále se opakující zvuk atd.

Nezávidím vám to, protože hledat řešení bude asi fuška.

retriever24

15.6.2021 11:09
retriever24

XXX.XXX.175.2

No mě přijde celkově divný, že to dělá jenom doma. Kdyby byl nějaký zdravotní problém, tak by přeci musely být nějaké projevy i mimo domov.
Manipulace jí nevadí, takže nějaká bolístka na kterou by si dávala pozor tam asi není.
Navíc ten projev "agrese" vůči lidem v rodině je opravdu popsán spíš jako útok ze strachu, ze stresu...
Co je ale zvláštní, tak když cení zuby má úplně stažený ocas a pak se stáhne do kouta a bojí se.

Nemůže být fenka citlivější a nemohlo vše vzniknout třeba tak, že prostě začala být nepříjemná na čivavu a byla ostře odkázaná do patřičných mezí a jelikož na něco takového není zvyklá, protože taková situace nikdy nenastala, tak jí to rozhodilo a obzvlášť, když se to děje opakovaně. Doma je kvůli tomu třeba větší napětí, protože jí logicky každý víc hlídá?? Jako jsou to jen takové příklady. Prostě něco, co si člověk neuvědomil....něco podobného jako píše Marcela s těma dveřma.

Já osobně bych jí zkusila oddělit od ostatních psů....pelech bych jí dala ke mě do pokoje a ostatní psy tam nepouštěla nebo klidně do obýváku třeba večer k televizi, kdy je tam víc členů rodiny a ostatní psy bych nechala v jiné místnosti. A chovat se k ní tak jako to bylo před těmi incidenty. Jestli i pak bude na lidi vrčet.
Tímhle experimentem bych se snažila zjistit, jestli příčinou chování k lidem není defakto přítomnost psů....respektive jestli na to nemá vliv nevraživost k té čivavě.

Další možností, pokud má čubina problém jen s touhle jednou čivavou, tak jí dát na čas k někomu na hlídání....ale to bych se bála, že to po návratu může být ještě horší.

Osobně bych se bála, aby jednou nedošlo na fyzickou konfrontaci a čivava je tvoreček rozbitelný.
Známe případy, kdy prostě feny, které doposud fungovaly normálně, dojdou do stádia, kdy musí být trvale odděleny a povětšinou se tak děje, když mladší fena dospěje.

Nejsem psí psycholog, ale zkušenost s velmi dominantní fenou mě naučila, že pokud se zastanu "slabšího"...třeba...fena byla se mnou na posteli, přišel pes a fena ho tam nechtěla ho tam pustit, fyzicky a vyhrožováním mu bránila, aby tam skočil....asi něco podobného jako popisujete, že nechce pustit čivavku do místnosti.
Pokud jsem tedy fenu rázně poslala z postele dolů, ale zároveň psa, který nic neprovedl a byl defakto oběť vyznamenala (nebo jak to říct) svojí přízní a naopak ho vyzvala, aby si do postele skočil, neboť on se choval slušně, tak nevraživost feny ještě vzrostla a pokud dostala příležitost, tak si na psovi schladila žáhu. Sice mu neublížila, ale dostal vylágoš, co si to dovoluje.
Pokud jsem ale "vyhnala" oba psy...jakože "běžte se uklidnit a přijďte, až budete zase ok" a za chvíli je zavolala, tak už to bylo v pořádku.

Prostě pokud jsem chtěla, aby mi psi fungovali, aby mi fena nešikanovala psa, tak jsem se ho nikdy nesměla zastávat jako slabšího, protože fena měla následně tendence mu to dát taky "sežrat".

Teď mám dvě feny...mlaďošku a štěně a upřímně to praktikuju stejně. Pokud moc vyvádí, tak neřeším, že původcem je jedna nebo druhá, ale okřiknu obě a pak třeba následně jmenovitě...třeba Gina (ta starší) se moc rozdováděla a "morduje" mi štěně nebo naopak štěně neustále "útočí" (samozřejmě ne že je agresivní prostě si hraje) sice je to hra, ale na můj vkus stačilo, tak tam vlítnu a houknu "holky, co děláte " a pak teda většinou vezmu nějakou hračku a jdeme si hrát všechny spolu, ale hru už řídím já.

Jako nemám tendence si hrát na nějaký vůdcovství....já do dveří první, já jím první a podobně, ale přijde mi, že jako šéfíček nemám řešit příčinu a nebudu zjišťovat, kdo začal, nebudu jednoho psa peskovat a druhého litovat, jakej je to chudáček, ale že mým úkolem je zjednat pořádek.
Prostě mám obavy, že bych svám jednostranným chváním mohla způsobit, že peskovaný pes na toho druhého bude mít ještě větší pifku.

Také jsem nad tím přemýšlela, ale zase když začala povrkávat, tak jsem ji přivolala a zase to stejné dala povely a pak poslala na místo a tak jakože naštvaně, ale ne hystericky jsem na ni mluvila "a dost tohle tady nebudeme poslouchat". Nikdy jsem na ni nešla hrubě a nikdy psy nemlátíme.

15.6.2021 22:09

retriever24 napsal(a):
Také jsem nad tím přemýšlela, ale zase když začala povrkávat, tak jsem ji přivolala a zase to stejné dala povely a pak poslala na místo a tak jakože naštvaně, ale ne hystericky jsem na ni mluvila "a dost tohle tady nebudeme poslouchat". Nikdy jsem na ni nešla hrubě a nikdy psy nemlátíme.

Ono "trest" není jen mlácení a řvaní. Trest může být i to poslání na místo, naštvaný hlas a milion jiných věcí a jen pes rozhoduje o tom, co je pro něj trest a co je třeba z jeho pohledu nespravedlnost.

"a dost tohle tady nebudeme poslouchat"

Pod to by se tady asi podepsalo vícero lidí....je jasný, že když má člověk doma víc psů, tak, to musí mít tak nějak pod palcem, nemůže připustit anarchii, aby si psi vyřizovali spory mezi sebou, jak je napadne.

Nechci radit, tolik zkušeností nemám resp. ne v takových situacích.
Ale určo bych začala vyloučením zdravotního problému.

15.6.2021 22:54
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak nevím, je jí rok, má zkoušky, poslouchá jako hodinky. Není toho na ročního psa moc? Není prostě přetažena a na nervy z přemíry povinností? Já si tedy u ročního psa představují méně povinnosti, ale jen přemýšlím, třeba se mýlím .

15.6.2021 23:27

Možná je to hloupost, ale... já bych s ní odjela na pár dní, na týden někam pryč od povinností, rodiny, ostatních psů. Udělala bych jí takové enrichmentové prázdniny. I kdyby se fena “nezrestartovala”, odpočine si, načerpá síly, a Vy také. Někdy je fajn získat odstup. Třeba Vám to do situace vnese světlo.

16.6.2021 08:49

"Tak nevím, je jí rok, má zkoušky, poslouchá jako hodinky. "
no to si říkám, kolik zkoušek může mít roční pes, není spodní věková hranice? (ve sportovní kynologii ano)

když pominu jako možnou příčinu nemoc (kterou je nutno vyloučit/potvrdit):

"Určitě se doma nic nezměnilo ani nic nestalo"
1) minimálně se změnila a mění fena
už není bezstarostné štěně
ještě není dospělá
2) možná se nic nezměnilo a nestalo z pohledu člověka, ale stalo a změnilo z pohledu feny
3) možná se chováte, jako lidi, ze svého pohledu dobře, ale z pohledu feny tam může být nějaký tlak, něco stresujícího (a příspěvky zadavatelky by tomu i odpovídaly)

"Začínám mít docela strach o čívu. Takže je prostě odděluji, jenomže čím víc to začínám řešit tím víc je to horší. Jinak když ji teda koriguji, tak ji dám povely a chci po ní 100% poslušnost a přesnost a čívu mám u sebe. Tohle by přeci měla pochopit během několika týdnů, že má svůj klid, kam čivava nechodí a je to ok. Ale že se to ani nezmírňuje..."

tohle říká, samo o sobě, že to děláš blbě
a mi to připadá spíš než řešení stavu jako buzerace - jako trest
a jo, oddělování může mít i takový jeden výsledek - fena se ujistí, že čivava do smečky prostě nepatří

"Také jsem nad tím přemýšlela, ale zase když začala povrkávat, tak jsem ji přivolala a zase to stejné dala povely a pak poslala na místo a tak jakože naštvaně, ale ne hystericky jsem na ni mluvila "a dost tohle tady nebudeme poslouchat". Nikdy jsem na ni nešla hrubě a nikdy psy nemlátíme."

viz výše - tohle je trest a z mého pohledu se zhoršování stavu nelze divit

zase - preventuji, neřeším až vrčení, snažím se vést život tak, aby k němu vůbec nedošlo

16.6.2021 09:13
rapotacka11

XXX.XXX.224.202

retriever24 napsal(a):

Nebudete to poslouchat?

Může to být rychlé.
Bleskurychlé.
A číva to ví. . .
Ani neuslyšíte .

retriever24

16.6.2021 12:07
retriever24

XXX.XXX.174.246

"Tak nevím, je jí rok, má zkoušky, poslouchá jako hodinky. "
no to si říkám, kolik zkoušek může mít roční pes, není spodní věková hranice? (ve sportovní kynologii ano)

když pominu jako možnou příčinu nemoc (kterou je nutno vyloučit/potvrdit):

"Určitě se doma nic nezměnilo ani nic nestalo"
1) minimálně se změnila a mění fena
už není bezstarostné štěně
ještě není dospělá
2) možná se nic nezměnilo a nestalo z pohledu člověka, ale stalo a změnilo z pohledu feny
3) možná se chováte, jako lidi, ze svého pohledu dobře, ale z pohledu feny tam může být nějaký tlak, něco stresujícího (a příspěvky zadavatelky by tomu i odpovídaly)

"Začínám mít docela strach o čívu. Takže je prostě odděluji, jenomže čím víc to začínám řešit tím víc je to horší. Jinak když ji teda koriguji, tak ji dám povely a chci po ní 100% poslušnost a přesnost a čívu mám u sebe. Tohle by přeci měla pochopit během několika týdnů, že má svůj klid, kam čivava nechodí a je to ok. Ale že se to ani nezmírňuje..."

tohle říká, samo o sobě, že to děláš blbě
a mi to připadá spíš než řešení stavu jako buzerace - jako trest
a jo, oddělování může mít i takový jeden výsledek - fena se ujistí, že čivava do smečky prostě nepatří

"Také jsem nad tím přemýšlela, ale zase když začala povrkávat, tak jsem ji přivolala a zase to stejné dala povely a pak poslala na místo a tak jakože naštvaně, ale ne hystericky jsem na ni mluvila "a dost tohle tady nebudeme poslouchat". Nikdy jsem na ni nešla hrubě a nikdy psy nemlátíme."

viz výše - tohle je trest a z mého pohledu se zhoršování stavu nelze divit

zase - preventuji, neřeším až vrčení, snažím se vést život tak, aby k němu vůbec nedošlo

No právě proto má doma v době mé přítomnosti couračku a jakmile začne vysílat signály je odvedena pozornost a učím ji ze situace odcházet (to mimochodem poradí i mnoho skvělých trenérů v ČR). Rozhodně bych jednoho psa nevyhnala (neoddělila) jen kvůli konfliktům a zrovna číva je můj velký mazel a závislák. V době mé nepřítomnosti je místnost oddělena ohrádkou na štěňata, takže na sebe normálně koukají. A když jedeme např. v autě tak má prostě náhubek.

Vlohové zkoušky může dělat od 6 měsíců a je to pro ně naprosto přirozené, jen se rozvíjí jejich vlohy.

Odpočinek má také a za mě je vždycky nejlepší trénink ukončit v nejlepším. Takže to rozhodně není tak že bych ji drilovala. Naopak teď i s těmi teplými dny jsme raději u vody a odpočíváme.

16.6.2021 22:01
molok

XXX.XXX.127.66

Ty zakalené oči mně připomněli jeden článek o idiopatické agresi, který jsem kdysi četl, tedy agresi z neznámých příčin, zkuste se možná poradit s někým, kdo se věnuje psí neurologii, nebo tady například (https://www.genomia.cz/cz/test/aggression/) dělají genetické testy, tedy například můžou zjistit, zda pes nemá přímo genetické předpoklady k bezdůvodné agresi. Taková změna chování nedává moc smysl a řešil bych to okamžitě s odborníky ...

Přidejte reakci

Přidat smajlík