Border kolie s PP (s rodokmenem)

Prodám Border kolii - Štěňátka s vyšetřením zraku a sluchu. Socializovaná,...
1 Kč
Dobrý den
Pořídila jsem si pejska border kolie. Doma jsme měli kočku, která před ním utíkala a on si to zapamatoval a zjistil, že před ním budou utíkat všechny.
Teď mu jsou 3 roky a pořád řeším problém, ten že utíká za kočkama hlava nehlava a můžu si řvát jak chci. Pejsek je krásně vycvičený a umí vše co by měl, jenže když je tam kočka, tak je jak hluchý a nejde přivolat.
Teď si sestra pořídila kocoura do bytu, takže tam s nim zkouším chodit. Kočkám nic neudělá, jen ho baví je chytat. Pak je tu šance, že kočičku zahlédnu dřív než Akim a tím tomu zabrání a zajistím, aby kočku viděl, ale v klidu seděl. Nevím, co bych pro to měla udělat, byla bych ráda, aby s nimi vycházel.
Měl by s tím někdo zkušenost ?
Omlouvám se za pravopisné chyby.
A prosím nepouštějte se do mě, jen chci poradit, každý nemůže být tak chytrý aby mu všechno docházelo.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Naopak je má rád, vždyť tak krásně utíkají a je s nimi zábava :)
První věc, co bych udělala, je, že bych psa nepouštěla z vodítka / stopovačky. Tím odpadne situace, kdy pes zdrhá za kočkou, člověk zcela zbytečně řve a pes se tím učí, že za kočkou utíkat může a na volání poslechnout nemusí.
Pak je to prostě odnaučování lovu zvěře, akorát místo zajíců a srnek řešíte kočky. Obvykle se to učí přes povel k přivolání nebo k zastavení (to druhé bývá pro mnoho psů snazší). Nejdřív se to pes učí v klidu doma, pak na zahradě, pak venku, kde je klid a žádná kočka, a postupně se přidává na obtížnosti prostředí. Pomocí stopovačky se opraví psovo nevhodné chování.
A z té stopovačky bych nepustila psa, dokud si nebudu jistá, že mě poslechne i při spatření běžící kočky. Bohužel to může znamenat, že to bude trvat dlouho a nebude to pohodlné.
Postrádám informaci,zda je odvolatelný od ostatních zvířat - srnky,zajíci, slepice atd. Pokud ne, tak máte prostě problém s přivoláním. Pokud ano, tak určitě máte ideální možnost naučit psa kočku ignorovat ve vaší blízkosti a přítomnosti. Ale že se naučí chovat v přítomnosti kočky doma rozhodně neznamená, že se nebude honit kočky cizí venku. Já mám lovečáky a ač odvolání od veškeré zvěře mají, kočka je prostě kočka a nastupuje aktuní hluchota. Pravda, nikdy jsem se ani nepokoušela venku honění koček odnaučovat. Proto se s nimi nepohybuju v zastavených oblastech, kde na kočky můžeme narazit a pokud už ano, jsou psi bez pardonu na vodítku. Zároveň jsou naučení bez pardonu ignorovat kočky na návštěvách - to pochopili velmi rychle a tolerují, že jsou kočky na svém teritoriu a na ně nesmí, byť je kolikrát vidět, že je to stojí velké sebezapření. To je o poslušnosti, o ničem jiném
janaa
napsal(a):
Postrádám informaci,zda je odvolatelný od ostatních zvířat - srnky,zajíci, slepice atd. Pokud ne, tak máte prostě problém s přivoláním. Pokud ano, tak určitě máte ideální možnost naučit psa kočku ignorovat ve vaší blízkosti a přítomnosti. Ale že se naučí chovat v přítomnosti kočky doma rozhodně neznamená, že se nebude honit kočky cizí venku. Já mám lovečáky a ač odvolání od veškeré zvěře mají, kočka je prostě kočka a nastupuje aktuní hluchota. Pravda, nikdy jsem se ani nepokoušela venku honění koček odnaučovat. Proto se s nimi nepohybuju v zastavených oblastech, kde na kočky můžeme narazit a pokud už ano, jsou psi bez pardonu na vodítku. Zároveň jsou naučení bez pardonu ignorovat kočky na návštěvách - to pochopili velmi rychle a tolerují, že jsou kočky na svém teritoriu a na ně nesmí, byť je kolikrát vidět, že je to stojí velké sebezapření. To je o poslušnosti, o ničem jiném
Když vidí například srnku nebo králíka, tak se dá snadno přivolat. Na přivolání okamžitě běží a bez vodítka je když jsme na louce. Akorát sem tam se někdy objeví kočka a Akim je jak hluchý. Podobně na vodítku když potkáme kočky, tak zpozorní (vodítko se ale z ruky nesnaží). Děkuji za názor a radu😊
napsal(a):
Naopak je má rád, vždyť tak krásně utíkají a je s nimi zábava :)
První věc, co bych udělala, je, že bych psa nepouštěla z vodítka / stopovačky. Tím odpadne situace, kdy pes zdrhá za kočkou, člověk zcela zbytečně řve a pes se tím učí, že za kočkou utíkat může a na volání poslechnout nemusí.
Pak je to prostě odnaučování lovu zvěře, akorát místo zajíců a srnek řešíte kočky. Obvykle se to učí přes povel k přivolání nebo k zastavení (to druhé bývá pro mnoho psů snazší). Nejdřív se to pes učí v klidu doma, pak na zahradě, pak venku, kde je klid a žádná kočka, a postupně se přidává na obtížnosti prostředí. Pomocí stopovačky se opraví psovo nevhodné chování.
A z té stopovačky bych nepustila psa, dokud si nebudu jistá, že mě poslechne i při spatření běžící kočky. Bohužel to může znamenat, že to bude trvat dlouho a nebude to pohodlné.
Akima pouštím na volno na louce bohužel i tam se sejdeme se situací, kdy se objeví kočka. Když vidí srnku dá se jednoduše přivolat akorát na ty kočky je jak hluchý. Moc děkuji za názor a určitě vše vyzkoušíme😊 vím, že to nebude hned, pracuji s nim už od malička a společně se učíme agility nebo jen tak nějakým trikům pro zábavu😊
- ho baví je chytat
Rozhodně je třeba mu nekazit zábavu, když ho to baví.
Nechce to na pejsánka řvát!
Ať se baví!
Když kočku vyžene nebo snad zlikviduje ,
sestra si pořídí další nebo pro jistotu rovnou dvě.
Nebo se dá kočka zavřít, aby nemohla utéct (přenoska), ovšem je
zajištěná, aby jí pes neublížil. Pes se k ní přivede na vodítku
a při každém náznaku zájmu o kočku se mu vysvětlí,
že opravdu NE. Že tentokrát NE a už nikdy NE.
Myslím si, že to bude chtít jiného "učitele" a ne toho, kdo psovi
tuto zábavu 3 roky dopřával.
rapotacka11
napsal(a):
- ho baví je chytat
Ať se baví!
Ježíš neblázněte😱
Přece nebudete pejsánka omezovat - vždyť má svoje city a mohl by být i smutný 🤔
rapotacka11
napsal(a):
- ho baví je chytat
Ať se baví!
Nikdy jsem neřekla že mu to dopřávám. Stejně tak jako jsem nikdy neřekla že kočka byla zavřená v místnosti a už vůbec ne aby se Akim kočce pokusil něco udělat. Stejně tak jako by jste chtěli vyřešit problém, tak jen tak že se mezi psy budete pohybovat nebo ho chcete jen myšlenkově navést na to že se na ně neštěká nebo nevrčí nebo tak ? To už jste tak dobrý aby jste psovi řekli hele nech tu kočku na pokoji i když tam žádná není a on už pak nechá kočky napokoji ?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ježíš neblázněte😱
Přece nebudete pejsánka omezovat - vždyť má svoje city a mohl by být i smutný 🤔
Tak koukám, že je tu někdo z minulé diskuze😊 Nikdy jsem si nemyslela, že lidi dokážou být tak toxických, když někdo chce někomu pomoct nebo když někdo o pomoc žádá. Je to fakt hnus. Asi nepatřím mezi ty lidi, kteří kopnou do psa nebo na něj v jednom kuse řvou a pak si řeknou no jo ale tak jim to nevadí oni jsou vlastně bezcitní. Promiň, že se snažím s pejskem pracovat po dobrým a beru ho za svého nejlepšího kamaráda.
KateřinaAkim
napsal(a):
Tak koukám, že je tu někdo z minulé diskuze😊 Nikdy jsem si nemyslela, že lidi dokážou být tak toxických, když někdo chce někomu pomoct nebo když někdo o pomoc žádá. Je to fakt hnus. Asi nepatřím mezi ty lidi, kteří kopnou do psa nebo na něj v jednom kuse řvou a pak si řeknou no jo ale tak jim to nevadí oni jsou vlastně bezcitní. Promiň, že se snažím s pejskem pracovat po dobrým a beru ho za svého nejlepšího kamaráda.
Teď jste na to kápla - mí psi jsou zkopaní do krychle a řvaní na ně je moje nejoblíbenější kratochvíle👍.
Já jen řeknu, že pes kočku nevyžene napoprvé.
Muselo k naháňce dojít opakovaně.
Stát se to může. Ale nejvýš dvakrát.
1x to nečekám, podruhý to prošvihnu.
Další opakování nedopustím.
A jde to.
Mám to za sebou, Pochopil to NO
i šestiletá labradorka, která nemohla kočku
ani cítit. V obou případech se zvířata nakonec
měla ráda. Pes dohlídl, aby k nám nelezli cizí
kocouři a neprali se s kočkami.
- se snažím s pejskem pracovat po dobrým a beru ho za svého nejlepšího kamaráda
To my taky. A milujeme svoje kočky. A doma musí být v bezpečí!
neverend
XXX.XXX.213.247
Taky jsem si myslel, že má NO nemá ráda kočky.🙂 Vždycky taková střela za kočkou až k plotu, no a dnes se na zápraží válí pes a kočka se s ní ještě chodí mazlit. Když to bylo ještě kotě, tak ho čapla čubina do huby a nosila ho k vratům.😀 Bohužel vždy se vrátilo.😀 Dnes má čubina naprosto neomylný přehled o našich kočkách a vyžene jen cizí. 🙂 Ono tedy říkám přehled,ale poznávací znamení je jednoduché, když to stojí a čumí, tak je to naše a když to utíká není to naše.😀
neverend
napsal(a):
Taky jsem si myslel, že má NO nemá ráda kočky.🙂 Vždycky taková střela za kočkou až k plotu, no a dnes se na zápraží válí pes a kočka se s ní ještě chodí mazlit. Když to bylo ještě kotě, tak ho čapla čubina do huby a nosila ho k vratům.😀 Bohužel vždy se vrátilo.😀 Dnes má čubina naprosto neomylný přehled o našich kočkách a vyžene jen cizí. 🙂 Ono tedy říkám přehled,ale poznávací znamení je jednoduché, když to stojí a čumí, tak je to naše a když to utíká není to naše.😀
Tak u nás, taky když to stojí a čumí, tak se 100% vidí kočku a chystá se rozeběhnout, tak honem rychle ho chci chytit s tím že tomu zabráním a pak stejně jsem já kdo skončí s nějakým úrazem 😅😀
rapotacka11
napsal(a):
A jde to.
Nedošlo k tomu jen 1. Jelikož buď byla za tím nějaká okolnost nebo když chtěli rodiče venčit, tak taky přišli s tím, že Akim jim utekl za kočkou. Vždy u toho byla nějaká okolnost. Samozřejmě že už jsem několikrát tomu zabránila ale stejně se mi furt nedaří to změnit. 😕
rapotacka11
napsal(a):
A jde to.
Nejlepší by to bylo vidět, jako všechny problémy pejskařů tady. Nikdy se neví všechny okolnosti a to co pro to děláme. Je sice pěkný to napsat ale i tak nikdo nebude pak moci přesně říct co máš udělat v tuhle danou chvíli. Myslím si, že tak nějak každý šlo jsem napsal o radu, tak vyčerpal své sílí a neví co má ještě zkusit.
Sestra vezme kočku na klín.
Hrozí poškrábání sestry.
Lepší je zajištěná přenoska.
Druhý přivede na vodítku psa a:
Pes se k ní přivede na vodítku
DŮSLEDNĚ a DŮRAZNĚ
- nebo ho chcete jen myšlenkově navést ...
Ne, "myšlenově" psa nevedu.
Dostane POVEL jako na vojně.
Pochopí.
"Nikdy se neví všechny okolnosti a to co pro to děláme.
okolnosti jsou v podstatě fuk a děláte pro to v podstatě nic
"Je sice pěkný to napsat ale i tak nikdo nebude pak moci přesně říct co máš udělat v tuhle danou chvíli. "
to lze říci zcela přesně a je to hned v první reakci na úvodní příspěvek - v prvé řadě má být pes na vodítku/stopovačce = nemůže nikoho lovit
jak složité.......
"Myslím si, že tak nějak každý šlo jsem napsal o radu, tak vyčerpal své sílí a neví co má ještě zkusit."
zajímavé řazení slov.....
KateřinaAkim
napsal(a):
Nejlepší by to bylo vidět, jako všechny problémy pejskařů tady. Nikdy se neví všechny okolnosti a to co pro to děláme. Je sice pěkný to napsat ale i tak nikdo nebude pak moci přesně říct co máš udělat v tuhle danou chvíli. Myslím si, že tak nějak každý šlo jsem napsal o radu, tak vyčerpal své sílí a neví co má ještě zkusit.
Myslím, že podstata řešení tkví v tom, že prostě za všech okolností zajistíte, že pes už za kočkou ani jednou neuteče. Protože okolnosti tu budou celej život a jednou ta okolnost může bejt auto, který se se psem potká na cestě za kočkou.
Takže buď můžete zkoušet a vymýšlet, co byste tak ještě mohli psovi povyprávět, aby vás poslechnul, nebo jakou ňamku nebo hračku nabídnout, aby byla zajímavější než kočka, a za pár let si přiznat, že jste situaci vůbec nevyřešili.
Anebo se rozhodnete, že to vyřešíte. A pes bude od tý chvíle na stopovačce (nebo flexině, kdo se nechce trápit se stopovačkou) a nikdo ho nebude pouštět na volno a budete na problému pracovat. Není to pohodlný ani příjemný a asi se to nevyřeší za týden nebo za měsíc.
Rada je jednoduchá, připnout stopovačku, naučit 100% přivolání (jakoukoli metodou, hlavně naučit) a být neustále ve střehu.
Ale o takovou radu evidentně nestojíte, tak mám ještě jednu.
O půlnoci při úplňku zašeptat do levého ucha Akimovi 101x větu kočka není žrádlo. Pokud je pes levák, tak do pravého ucha. Prý 100x řečený povel teprve začne pes vnímat. Třeba se to povede.
Každá kočka venku, co by ji chtěla megý sníst, se jmenuje "to je náš kocourek malinkej, viď, hodnej jako ty, pojď, jdeme dál". Klidně na psa šišlejte, to je vaše věc, svému bojovému psovi říkám "štěňátko malinký", ale stále musí být vychován a vycvičen, čehož dosáhnete třeba tím šišláním :-) ne, povely musíte upevnit, ztěžovat prostředí až do momentu, kdy pes plní povel bez přemýšlení, je to reflex, i ten se musí občas upevňovat, není, že pes už umí a zůstane mu to celý život.
Také lze naučit správnou reakci na "vidím kočku", například si sedne a počká na mě, až donesu přetahovací hračku. Ta hračka se postupně vyřadí, sednutí též, až zbyde jen pes, který v klidu prochází kolem kočky.
Jednoduše vezmu psa na vodítku, které nesundávám, a vlezu do ulice, kde bydlí kočky, můžeme tudy denně běhat cestou domů z venčení, za pár dní se zastavím na začátku ulice a psovi dám rozcvičku (povely, co umí) a jdeme, dokud pes vnímá mě a hru se mnou, jsme na správném místě, pokud stříhá ušima ke kočkám, jsme moc blízko a jdeme kus zpět, když mi pes funguje padesát metrů od koček, další den hrajeme/cvičíme 40 metrů od koček. Cvičí se s fyzicky unaveným a mírně psychicky unaveným psem.
Myslím, že KateřinaAkim se nechce smířit se psem na vodítku/stopovačce. Jenže Katko ono to nějaký čas jinak nepůjde. Vodítkem zastavit a pak DŮRAZNĚ vysvětlit, že fakt ne, jak to psali všichni přede mnou.
Důslednost a vydržet! Před půl rokem se mi “dostala do rukou” 4letá ohařka, která lovila a vraždila. Všechno menší živé by zabila. Už neloví, ale nelze s ní jít ven a nebýt nonstop v pozoru. Ale jde to. Vydržte!
Já bych se tak jako obligátně zeptala, co borderák má za životní náplň- sporty, aktivity apod. Jestli třeba to honění koček není jeho jediný vyžití...
Líbí se mi rada megí, s tou stopovačkou mají ostatní pravdu. Ale na druhou stranu, pokud je od všeho ostatního včetně zvěře a jiných psů odvolatelný, asi by se mi nechtělo vláčet ho trvale na stopce kvůli kočce jednou za kdovíjakou dobu. Záleží, kde žijete. Raději bych asi reakci na kočky s tou stopovačkou šla učit cíleně, nespoléhala bych na náhodné setkání.
Konkrétně u BOC si myslím, že by to mohlo mít šanci na úspěch, rády spolupracují, touží dostávat úkoly, dobře se motivují. Jde o to, jestli se psem někdo systematicky pracuje krom procházek anebo je zvyklý si obstarávat zábavu sám.
Já to vidím u pinče, což je podobná nátura - pokud budeme jen vycházkovat, neunaví se, nýbrž bude lítat jako neřízená střela a hledat si zdroje rozptýlení. Potřebuje venku cvičit, hrát čmuchací hry apod. Samotným během by se unavila až tak po 20 km
No nevím, je to border kolie, jestli někomu EO, tak tomuhle spojení bych to nedávala určitě, myslím si, že paní neví, jak něco nacvičit správně a trvanlivě běžným způsobem, zkratkou to bude nebezpečné.
Ještě je tady jedna věc - pes se tím během (lovem) za kočkou 1) vybíjí 2) odměňuje
Takže může nechat pamlsky padat na zem jako megý, to je pak velká legrace :-)
Jak píše Terven, myslím si to podobně, že nemají problém ultra neposlušný pes, je to navíc i lehce spolupracující pes, ono by stačilo naučit jinou reakci na tu situaci a vypilovat povely.
Mně stačí jeden. Říkám mu brzda a prostě jsme se učili tak dlouho, dokud pes spolehlivě nebrzdí. Učí se přes kurz sebeovládání. A potřebuje ho i člověk. Stačí takové věci jako nebrat jídlo, co mi upadlo, nevybíhat pro míček, dokud neřeknu,... A je to takové ke všeobecné spokojenosti, protože ten pes vidí zvíře, ví o něm, neklepe se, nepíská, ale zastaví se.
Kdybyste viděli tu radost, když se pes zastaví místo trysku za srnou/kočkou/zajícem, to tam tak stojím oči pusu dokořán úžas překvapení hrdost rodiče
tvl vona stojí!
sbližování kočky a psa v domácnosti - viz F. Šusta Trénink je v hlavě, strana 91, úkol č.4
Kdybyste viděli tu radost, když se pes zastaví místo trysku za srnou/kočkou/zajícem, to tam tak stojím oči pusu dokořán úžas překvapení hrdost rodiče
tvl vona stojí!
No já to mám podobně, i když Gina je stejně jištěná stopovačkou. A třeba když komplet prochajdu zastaví pokaždé, když řeknu počkej....tak přesně "a když se divíte, tak alespoň zavřete hubu Kelišová"......akorát ve mě se teda neprobouzí hrdost rodiče, nemyslím si, že na tom mám jakoukoliv zásluhu, je to prostě rozhodnutí feny a já ten povel ani nedávám s nějakým očekáváním, že fena poslechne, ale prostě ze zvyku, protože to říkám psům 30 let.
Nicméně poté, co jsem měla chrta, poté, co mám Ginu, tak nevidím problém psa naučit, aby minimálně zůstal stát a neutíkal za běžícím zvířetem, ať už je to srna, zajíc, kočka.....a to přesto, že chrt je "oční" lovec, kterému instinkt velí pronásledovat vše, co se rychle pohybuje a to přesto, že Ginuša jako malá chtěla móc za těma zvířátkama.
Řekla bych, že ta poslušnost, odvolání od zvěře, kočky apod. má takové dvě roviny, zvíře není v naší bezprostřední blízkosti a nemá tendence běžet tryskem, protože ho nikdo nehoní.....stačí být ve střehu a vše nejlépe vidět dřív než pes a nebo minimálně v okamžiku, kdy to pes zpozoruje taky...
No a druhá, když jdete a najednou z křoví psu před nosem vyběhne zajíc...z lesa metr před námi vysprintuje přes cestu kočka...tohle už pokládám za vyšší dívčí, protože není čas zastavit psa před tím, to se člověk ani nestihne nadechnout, natož vydat nějakej povel a tam to všechno stojí a padá na stoprocentním přivolání....chrt ho měl, sice to trvalo, ale velkým obloukem se začal vracet.....u Giny?? No tak tam to riskovat nebudu, protože co se týče přivolání v kritických situacích třeba terénní motorka, divočáci kousek od cesty, tam je to na čtyři mínus až někdy za nedostatečnou a tudíž jí prostě bez stopovačky nepustím, protože nemám absolutně jistotu že jí odvolám, stopnu a za to, že by si fena mohla ublížit, to mi za to nestojí.
napsal(a):
No nevím, je to border kolie, jestli někomu EO, tak tomuhle spojení bych to nedávala určitě, myslím si, že paní neví, jak něco nacvičit správně a trvanlivě běžným způsobem, zkratkou to bude nebezpečné.
Ještě je tady jedna věc - pes se tím během (lovem) za kočkou 1) vybíjí 2) odměňuje
Jak píše Terven, myslím si to podobně, že nemají problém ultra neposlušný pes, je to navíc i lehce spolupracující pes, ono by stačilo naučit jinou reakci na tu situaci a vypilovat povely.
Mně stačí jeden. Říkám mu brzda a prostě jsme se učili tak dlouho, dokud pes spolehlivě nebrzdí. Učí se přes kurz sebeovládání. A potřebuje ho i člověk. Stačí takové věci jako nebrat jídlo, co mi upadlo, nevybíhat pro míček, dokud neřeknu,... A je to takové ke všeobecné spokojenosti, protože ten pes vidí zvíře, ví o něm, neklepe se, nepíská, ale zastaví se.
tvl vona stojí!
Sbližování kočky se psem se neučí venku viz. hmn. EO jen slouží k zastavení nežádoucího chování, když chce paní chodit navolno.
Huskyjanina
napsal(a):
Sbližování kočky se psem se neučí venku viz. hmn. EO jen slouží k zastavení nežádoucího chování, když chce paní chodit navolno.
Doma se učí doma :-) ale tady mají problém s kočkami venku. To doma je vlastně jednoduché, ale přestane vybíhat na kočky venku?
Však EO některé psy zastaví, o tom nepochybuji, ale tahle paní nezná teorii, nedala bych jí to do ruky, o tom mluvím.
sardullah: chtěla bych vidět toho psa, kterému před nosem vyskočí zajíc a si ten pes sedne a ale vůbec nestiskne ty čelisti :-) :-) u společenských plemen možná.. samozřejmostí je, že se těm situacím vyhnu (pes prolézající každé křoví u nás teda ne atp.).
Chci, aby se pes choval slušně.. ale také ať se chová jako pes a ne jak..to si pak mohu koupit plyšového na baterky. Když má tu kořist u huby, tak ji prostě překousne, no.
Huskyjanina
napsal(a):
Psovi bych dala EO, aby poznal, že kočky honit fakt nebude. A u sestry ho postupně učila přes pamlsky, že blízkost kočky je vlastně výhoda.
Jé, tak to už vím předem, co slečna napíše.
"sardullah: chtěla bych vidět toho psa, kterému před nosem vyskočí zajíc a si ten pes sedne a ale vůbec nestiskne ty čelisti :"
škoda, že už je nebožtík (HW), byl by k vidění
jen by si patrně nesedl, ale prostě šel dál.....
veverky byl jiný level, ale.....máme jeden zážitek s veverčátkem - les-borůvčí- pes najednou klofl do borůvčí a už mu v tlamě rejdilo veverčátko - patrně z mé strany proběhlo nějaké pusť-pes otevřel tlamu a veverčátko vyběhlo a vzhůru na strom, celé....
napsal(a):
sardullah: chtěla bych vidět toho psa, kterému před nosem vyskočí zajíc a si ten pes sedne a ale vůbec nestiskne ty čelisti :-) :-) u společenských plemen možná.. samozřejmostí je, že se těm situacím vyhnu (pes prolézající každé křoví u nás teda ne atp.).
Chci, aby se pes choval slušně.. ale také ať se chová jako pes a ne jak..to si pak mohu koupit plyšového na baterky. Když má tu kořist u huby, tak ji prostě překousne, no.
No ono je to asi o tom loveckém pudu....já takové psy měla 3 ovčandu a oba berbery....ne že by si sedli na zadek, po zajíci se podívali, někdy pár skoků popoběhli, to je asi instinkt a pak si šli po svém.
chtěla bych vidět toho psa, kterému před nosem vyskočí zajíc a si ten pes sedne a ale vůbec nestiskne ty čelisti :-) :-)
Myslím, že i naše kníračka ( nebožka ) v dospělém věku. Prostě nelovila. A to ani, když jí nezvedený mlaďoch nahnal srnku až pod nos.
Na vlastní - domácí kočky si zvykne i největší kočkobijec. Někdy po dobrém, jindy trochu tíž.
A někdy je potřeba hodného ( naučeného ) psa bránit, protože kočky umí být pěkně záludné.
neverend
XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Na vlastní - domácí kočky si zvykne i největší kočkobijec. Někdy po dobrém, jindy trochu tíž.
A někdy je potřeba hodného ( naučeného ) psa bránit, protože kočky umí být pěkně záludné.
Přesně tak jak říkáte. 🙂 Postupně ve větším počtu dovedou klidně 40kg psa vytlačit do ústraní. Jinak nevím jak v dnešní pomatené době, ale dřív bylo celkem normální že pes kočky zrovna moc nemusel a nikdo se tomu ani nepodivoval.😀 Pejsek a kočička spolu dělali dort opravdu jen v pohádce.😀
I dřív bylo normální, že spolu žili psi a kočky v míru a někteří i lásce v jedné smečce. To není převratný vynález nové zmatené doby.
napsal(a):
Doma se učí doma :-) ale tady mají problém s kočkami venku. To doma je vlastně jednoduché, ale přestane vybíhat na kočky venku?
Však EO některé psy zastaví, o tom nepochybuji, ale tahle paní nezná teorii, nedala bych jí to do ruky, o tom mluvím.
Jenže on je základ to nejdřív naučit doma :) Když pes to zvíře pozná doma v klidu a pozná, že z něj má jenom výhody, tak pak i to učení venku, kde je kočka v pohybu je o hodně jednodušší. Vždycky přece ve výcviku musím postupovat od jednoduššího ke složitějšímu. No ono to používání EO zas tak složitý není :)
napsal(a):
I dřív bylo normální, že spolu žili psi a kočky v míru a někteří i lásce v jedné smečce. To není převratný vynález nové zmatené doby.
Přesně. My jsme odjakživa měli dva psy a třeba 4 kočky. Takže, když jsem pořizovala prvního haskouna, tak mě ani nepřišlo na mysl, že by se s nima nesnesl. A snesl bez problémů. Pak když už jsem šla do svého s nynějším manželem a měli jsme smečku po různu posbíraných haskounů, tak to jsem kočku neriskovala, protože většina psů byla výchovou nepolíbená a pro nás bylo důležitější, že makaj na závodech. Ale jak už jsem pak měla jen dva, tak jsem si vzala zatoulanou kočku a i ti dva dospělí psi si na ni zvykli a pak na další.....
lenocka
napsal(a):
Myslím, že KateřinaAkim se nechce smířit se psem na vodítku/stopovačce. Jenže Katko ono to nějaký čas jinak nepůjde. Vodítkem zastavit a pak DŮRAZNĚ vysvětlit, že fakt ne, jak to psali všichni přede mnou.
Důslednost a vydržet! Před půl rokem se mi “dostala do rukou” 4letá ohařka, která lovila a vraždila. Všechno menší živé by zabila. Už neloví, ale nelze s ní jít ven a nebýt nonstop v pozoru. Ale jde to. Vydržte!
Snažím se a zkouším všechny možnosti. A taky všem děkuji kteří mi v klidu napíšou co mám dělat ale taky nemám ráda, když se někdo chová tak jak se chová když jsem se jen zeptala.
napsal(a):
Jé, tak to už vím předem, co slečna napíše.
Náhodou jsem ho měla EO je dobrý pro lidi, který ví jak s ním zacházet. Nemá ho jen ráda, když padne do rukou někoho, kdo buď pouští elektřinu bezdůvodně a nebo dá elektřinu naplno a nezváží že pro tohle plemeno by měl dat míň. Jinak EO v dobrých rukou podporuji.
napsal(a):
tvl vona stojí!
Dobrý den, moc děkuji za názor.
Akim je můj 1. Pejsek, takže se od sebe pořád učíme a o to větší je to zábava😁. Cvičím pejsky i jiným lidem z naší vesnice, vždy to dopadlo dobře a byla to i nová zkušenost pro mě😊. Rozhodne vyzkouší i vaší metodu a budu doufat, že to společně zvládneme, základ je se nikdy nevzdávat. 😊
napsal(a):
"Nikdy se neví všechny okolnosti a to co pro to děláme.
okolnosti jsou v podstatě fuk a děláte pro to v podstatě nic
"Je sice pěkný to napsat ale i tak nikdo nebude pak moci přesně říct co máš udělat v tuhle danou chvíli. "
to lze říci zcela přesně a je to hned v první reakci na úvodní příspěvek - v prvé řadě má být pes na vodítku/stopovačce = nemůže nikoho lovit
jak složité.......
"Myslím si, že tak nějak každý šlo jsem napsal o radu, tak vyčerpal své sílí a neví co má ještě zkusit."
zajímavé řazení slov.....
Pejsek je na vodítku, akorát na louce není. A omlouvám se za tu poslední větu neumím se vyjadřovat, hlavní je aby jste chápala co jsem tím myslela.
A opravdu mě nevidíte v akci, takže nemůžete říct, že proto nedělám nic. Nevíte kolik metod už jsem zkusila.
"A opravdu mě nevidíte v akci, takže nemůžete říct, že proto nedělám nic. Nevíte kolik metod už jsem zkusila."
ne, opravdu nevidím a opravdu nevím, protože tady jsme na internetové diskuzi, kde jsou zdrojem informací písmenka, která ten či onen napíše.
A uživatel KateřinaAkim napsala jako informace písmenka : 3 roky honil kočky......řev nepomáhá......snažím se ho chytit, ale
KDE v tom je to NĚCO, kde v tom je jakákoliv metoda?!
nikde NIC......
napsal(a):
"A opravdu mě nevidíte v akci, takže nemůžete říct, že proto nedělám nic. Nevíte kolik metod už jsem zkusila."
ne, opravdu nevidím a opravdu nevím, protože tady jsme na internetové diskuzi, kde jsou zdrojem informací písmenka, která ten či onen napíše.
A uživatel KateřinaAkim napsala jako informace písmenka : 3 roky honil kočky......řev nepomáhá......snažím se ho chytit, ale
KDE v tom je to NĚCO, kde v tom je jakákoliv metoda?!
nikde NIC......
Každopádně jsem hlavně žádala o klidnou radu jesti nevíte jak by to šlo odnaučit
Terven
napsal(a):
Ale ti jsou nevychovaní proto, že je nikdo nevychovává, ne kvůli absenci EO.
No to hlavně bylo míněný na ty dobrý ruce. Hlavně i spousta těch dobrých rukou používá EO. Je to prostě jen pomůcka. A doba pokročila dopředu a používají se i efektivnější pomůcky a pro psa jsou mnohdy šetrnější. Jinak ono ty psy lidi i vychovávaj, ale jaksi nejsou schopni psovi vysvětlit, že to nebude takhle, ale bude to dělat takhle.
"Jinak ono ty psy lidi i vychovávaj, ale jaksi nejsou schopni psovi vysvětlit, že to nebude takhle, ale bude to dělat takhle."
si myslím, že problém bude v tom (nebo také v tom), že lidi vysvětlují jen to NE, ale už ne tu zvýrazněnou část, neboli to ANO
neverend
XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Já nemyslel vlastní kočky, ale spíš ty cizí.🙂 A pokud dobře chápu téma, tak se jedná o problém všech koček a pes je zkrátka honí. Jasně, je to pes a celkem je to pro něj přirozené. Třeba si pes zvykne když tedy dřív nedojde zásoba koček.😀