Uživatel s deaktivovaným účtem

Annaa
napsal(a):
Dobrý den, můj pes si nechá nasadit náhubek, nevadí mu, ale když začne chodit ( klidně doma, jen ho zavolám na pojď sem ) tak začne skákat a náhubek si sundávat. Prosím poraďte.
Špatně vybraný model náhubku.
Dejte fotografii z profilu.

Náhubek musí být psovi pohodlný - dostatečně prostorný, aby si v něm mohl bez problémů zívnout. Například plastové náhubky psům obvykle nesedí a není div, že jim vadí.
Pokud je náhubek velikostně v pořádku a pes přesto vymýšlí, vzala bych ho na vodítko a situaci rozchodila. Prostě jít na procházku, aby neměl čas sundávat si náhubek, ale zaujal se okolním světem.

Jak psaly holky...základ je dobře sedící náhubek a pak si na něj prostě musí pes zvykat.
Ono nechci říct, že většina, ale velká skupina psů má tendence se zkraje toho náhubku zbavovat.
Chce to pěkně pozitivně, zkraje jenom chvilku, odměna...na procházce třeba nasadit na 5-10 minut.
Zatím si na to každý můj pes zvyknul a pokud se jedná o psa, který musí mít koš venku permanentně, tak ten naopak nasazení náhubku většinou přijímá s nadšením neboť náhubek=prochajda.

Všem svým psům jsem udělala z nošení náhubku součást procházky. Stejně jako obojek - ten jsem nasazovala před vycházkou doma v bytě, náhubek před vyjitím z domu. A krom jednoho štěněte jsem to učila psy dospělé. Základem je, jak už psaly dámy přede mnou, dobře padnoucí prostorný náhubek. Nasadím a jdeme... Všichni bez výjimky do náhubku časem sami strkali hlavu jak se těšili ven. A proč náhubek na každou vycházku? Protože u nás může být podle vyhlášky pes na volno pouze s náhubkem.

Annaa
napsal(a):
Tady.
S plastovými nemám zkušenost, ale vidím dost psů je nosit, tak předpokládám, že v tom problém není....jde spíš o to, aby dobře seděl a aby byl prostorný.
Třeba když jsem kupovala košík na mojí čubu...kříženku BSP a bernardýna, tak jsme vyzkoušeli asi 3 nebo 4 než to bylo pravé ořechové. Alespoň u kovových košů je ta škála velikostí a provedení velmi široká.

Annaa
napsal(a):
Tady.
Možná si tím plastem na nose klepe do nosu. Do té části, co je před očima směrem k čumáku. Tato část - konec nejblíž očím - je u kovového náhubku totiž polstrovaná. Bývá polstr i z nějaké hrůzy umělé, správnější a příjemnější je silnější filc. Protože to je úplně stejné, jako ležet na polštáři a ne
jako máte v tomto případě - plast klepe o kost.
Představte si: na plastový květináč dejte provázek a dejte si to na obličej. Jako roušku, to už všichni dobře známe :-)
Prostě je mu to nepříjemné.
A venku se mu bude zvykat opravdu lépe.
Dejte košík na cestu k místu, které má rád, to místo v dohledu by mohlo být k dobru. Nebo až bude vylítaný, tak cestou domů, to už na protesty nebude mít sílu :-)
Vezměte psíka do krámu a dejte tohle, neposlouchejte prodavačky, ony jsou často mimo, náhubek musí být takový, aby si pes pěkně zívnul, ale zas ať to nemá jak kýbl dvacetilitrový :-)
Jsou i poplastované v černé barvě. Ta sluší každému!
https://www.zverokruh-shop.cz/pes/nahubky-pro-psy/kovove-nahubky

Annaa
napsal(a):
Tady.
To je špatný, nepohodlný náhubek. Víte jak pes otevírá tlamu? Jak se otevírají čelisti? Největší vzdálenost při otevřené tlamě je mezi předními zuby horními a dolními, tudíž náhubek se nesmí směrem k čenichu zužovat, ale měl by být minimálně rovný a dostatečně hluboký, nebo se směrem k čenichu rozšiřovat. A pes si s něm musí pohodlně zívnout, to znamená otevřít tlamu téměř na maximum. Nejlepší je kovový - dá se nejlépe udržovat v čistotě a nedeformuje se.
Nevím, co máte za plemeno, tak se těžko dá vyhledat vhodný náhubek.
Pro ilustraci, abyste věděla, co mám na mysli
https://www.grel.cz/nahubek-zinek-knirac-stredni-pes-12/d3375
Obecně od firem JVM a CHOPO, ale i u nich se musí vybrat správný tvar, protože nevím proč dělají i zužující se k čenichu.
Pes musí mít možnost v náhubku zívat = otevřít tlamu.
Nylonové náhubky nebrat!
Pes si ho buď sundá anebo mu neumožňuje chladit se.
Kvůli tomu může zkolabovat a umřít na vnitřní přehřátí.
Zrychleným dýcháním s otevřenou tlamou psi uvolňují i stres.
Nylonový náhubek může mít pes na chvíli, ale ne na dlouho.
Kromě prostorného kovového náhubku si můj pes snažil sundat jakýkoliv jiný. Nejvíc přesně takový plastový. Urputně se ho snažil sundat, byl z toho fakt paf ani jsem nečekala, že ho v jeho 5ti letech naučim nějaký náhubek nosit. No a pak jsem prostě koupila ten správně padnoucí (kovový, prostorný, který se dotýká jen na čenichu) a bylo po problému, pes nemá už žádný problém s náhubkem.
Kupte jiný.

Annaa
napsal(a):
Tady.
Tak to je přesně to, co nesnesl ani můj pes, kterej náhubek na ven nosil téměř celej život a nikdy s žádným - kromě těhlech plasťáků - neměl problém. Tohle bych se ani nepokoušela psa přesvědčit nebo "naučit", aby snesl. Prostě zahodit a koupit lepší náhubek.
Před časem tu byla diskuze o náhubcích: https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3566728/jak-velky-nahubek
A pokud se vám to nechce číst, rozklikněte si aspoň tuhle fotku, jak vypadá pes se správně prostorným náhubkem: https://www.ifauna.cz/upload/discussion/gallery/201904/1556352594HZ4fxWCwNVY_.jpg?ver=1556352594
napsal(a):
Špatně vybraný model náhubku.
Dejte fotografii z profilu.
Troufám si tvrdit, že pes, který na náhubek není zvyklý, se bude snažit zbavit se i perfektně padnoucího modelu. Je to naprosto přirozené - málokterý si rovnou bez protestů nechá na čumáku tu divnou věc.
Chce to postupně ho zvykat, udělat z toho cvik, hru.
Moje pinčová celkem rychle pochopila cvik "strčím čenich do náhubku", ale nějakou dobu v něm vydržet a fungovat s ním, to už je vyšší level.

A je to jen o nepohodlí nebo je to o nedostatečném nácviku? Opravdu si např. kovový náhubek sundávat nebude? Neříkám, že je tento košík ideální, ale nemusí to být jen o něm. Tipy na košíky tu jsou, tak já napíšu něco k nácviku…
Já bych se v tréninku vrátila o krok zpátky (a v mezičase třeba vybírala i jiný koš). Obvykle se náhubek učí následovně:
1. odměňuji jakékoli projevení zájmu o náhubek ležící na zemi (stačí, aby se na něj pes podíval),
2. opakuji s náhubkem, který držím v ruce,
3. odměňuji dotyk (nosetouch) s náhubkem, který držím v ruce,
4. ztěžuji nosetouch - náhubek oddálím od (!) psa tak, aby k němu musel popojít, aby se ho mohl dotknout (nepohybuji náhubkem směrem ke psovi - chci, aby si za ním došel),
5. začnu s oddáleným náhubkem hýbat směrem od psa, aby ho musel následovat a následně se ho mohl dotknout nosem,
6. můžu s náhubkem hýbat různými směry kolem svého těla, pes by ho měl následovat,
7. začnu odměňovat strčení nosu dovnitř náhubku (náhubek je statický, držím jej v ruce),
8. odměňuji výdrž (zvyšuji kritéria bodu 7.),
9. když je výdrž ok, začnu košík odsouvat (o kousek směrem od psa) ve chvíli, kdy má pes uvnitř nos - měl by mě následovat a nos nechat uvnitř,
10. teprve teď začnu náhubek psovi nasazovat (sundání je odměna) - zapínání nebo přetahování na uši asi taky bude potřeba rozkouskovat,
11. trénuji výdrž s nasazeným košíkem (odměňuji skrz náhubek),
12. zkouším s nasazeným košíkem něco snadného - třeba “sedni” nebo chůzi.
Jakmile si pes začne košík sundávat, zamezím tomu a vrátím se v tréninku o krok zpět.
napsal(a):
Náhubek musí být psovi pohodlný - dostatečně prostorný, aby si v něm mohl bez problémů zívnout. Například plastové náhubky psům obvykle nesedí a není div, že jim vadí.
Pokud je náhubek velikostně v pořádku a pes přesto vymýšlí, vzala bych ho na vodítko a situaci rozchodila. Prostě jít na procházku, aby neměl čas sundávat si náhubek, ale zaujal se okolním světem.
Já bych si dovolila se těch psů zastat - není to vymýšlení z rozmaru...naprosto chápu, že pokud to pes nezná a nikdy to na sobě neměl, může z toho být ve stresu. On nechápe důvod, kterej chápeme my, netuší, jestli už je to napořád.
Netlačila bych na pilu, nechtěla bych to zlomit hned první den, ale vytrvale a co nejčastěji bych zařazovala náhubkové vsuvky.

Terven
napsal(a):
Já bych si dovolila se těch psů zastat - není to vymýšlení z rozmaru...naprosto chápu, že pokud to pes nezná a nikdy to na sobě neměl, může z toho být ve stresu. On nechápe důvod, kterej chápeme my, netuší, jestli už je to napořád.
Netlačila bych na pilu, nechtěla bych to zlomit hned první den, ale vytrvale a co nejčastěji bych zařazovala náhubkové vsuvky.
Jo, jasně, to chápu, s některými se asi musí pomalu a trpělivě :)
Já měla asi salámistu anebo jsem nevěděla, že by to mohl být problém, takže prostě když jsme se viděli podruhý v životě, tak jsem ho cestou z útulku posadila (a to určitě neuměl "sedni") ve zverimexu, vybrali jsme náhubek a tradá na autobus a domů. Na mou obranu dodám, že jsem aspoň počítala s tím, že by nemusel nastoupit do autobusu a šli bysme přes město pěšky. Ale že by mohl odmítnout náhubek mě nenapadlo ani na vteřinu a jeho evidentně taky ne. Ta naivita začátečníků

"můj pes si nechá nasadit náhubek, nevadí mu, ale když začne chodit... "
netřeba učit nasazovat, je třeba koupit normální pohodlný náhubek (což je ten kovový) a nejlépe psa rozchodit, tedy nasazovat na procházku
jak je doporučováno výše