Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Naglcka

17.8.2021 21:35
Naglcka

XXX.XXX.83.167

Dobrý den,
je v chovu plemene žádoucí předkus nebo max kleště. Ve vrhu minimálně půlka štěňat skoro rok a půl, velké plemeno, mají nůžky. Může stěně co předkus má jit zase do chovu?
Jak na to muže mít vliv genetika, kdyz zvířata s nůžkami se do chovu nedostanou?
Bylo mi řečeno, ze si daný pes s danou fenou proste jen nesedli. Pokud to tak je, kryli byste jiným psem, který má stejné rodiče jako otec těchto štěňat?
Prosím jen opodstatněné odpovědi stále mi to vrtá hlavou.
Fena vyšetřena, pes vysetreny na všechny zdravotní problémy a ze nakonec to tak moc ovlivní vývoj zubu, to mě proste mrzi. 😞

17.8.2021 22:01
assil

XXX.XXX.121.3

Samozřejmě je to geneticky dané, skus je daný tvarem lebky a délkou čelisti, což je v genech, může se to nést skrytě a pak to holt někde vyskočí.

18.8.2021 07:44
janaa

XXX.XXX.38.22

Je to stejné jako u opačného problému, většina plemen má mít nůžky, a stejně se rodí štěnda s předkusem, bohužel není jeden gen, který by skus ovlivňoval,ale soubor genů (kdesi jsem dokonce četla,co zub,to gen, plus samozřejmě geny ovlivňující délku čelisti atd).
Pokud je fena pro chov opravdu výjimečná,pak můžete zkusit nakrýt jiným psem, který ale pokud možno nebude mít s tím prvním nic společného (krýt psem, který má stejné předky je blbost), a pokud možno půjde o prověřeného plemeníka, u jehož potomků se problém se skusem nevyskytl. To platí i v případě krytí feny z tohoto vrhu, ten předpoklad problémů je tam veliký, zvlášť když se problém vyskytl u půlky vrhu, ne u jednoho jedince (to je stejné jako např. u dysplazie,je lepší si vzít štěně z vrhu po rodičích s mírným postižením, než třeba po čisté matce i otci, když víte, že jejich sourozenci dysplazii měli)

Přidejte reakci

Přidat smajlík