Ahoj, ahoj,
potřebuju se vlastně jen vypovídat.
Přivezla jsem si před týdnem štěňátko, vlastně můj splněný sen. Byla to láska na první pohled, doslova jsem si jí vybrala den po porodu z první fotky. A ona je po všech stránkách dokonalá.
Bohužel začalo to hned po příjezdu. Malá nechtěla žrát granule, ale to se tak prostě stává že. Další den se přidal průjem, taky docela běžná komplikace, jenže stále nechtěla jíst grancle, ale řekla jsem si, že první den jsme tak jako improvizovali, jen aby něco snědla, tak to bude tím. Každopádně jsem běžela k veterinářce pro probiotika pro jistotu.
Jenže další den, začala mít ve stolici čerstvou krev a s tím žraním se to pořád nezlepšilo. Už mě to psychicky začalo dost drtit. Na to jsem odčervila, dostala sračku jak nikdy, pak se to zlepšilo a přestala mít krvavý bobky, ale po pár hodinách vykadila, co si hlenovitého s krví. Do toho jsme nasadili dietu s rýží. Jenže to ona raději vůbec nejí.
Po týdnu u mě začíná vypadat, jak z koncentráku. Přesto všechno je to veselý, hravý tulítko. Ještě horší na tom je, že jsem studentka s nulovou podporou rodičů a s tímhle jsem vůbec nepočítala, proč taky (obecně je to zdravé plemeno, ostatní štěňata, jsou po příchodu do nového domova žrouti nikdo nemá prý jakýkoliv problém s čímkoliv), na veterině jsem asi nechala teď většinu peněz, co jsem měla navíc, za chvilku povezu vzorky na koprologii, ale čert to vem, to nějak zvládneme prostě.
Spíš se hrozně o ni bojím, asi je to blbost, veterinářka mě uklidňuje, že to nebude nic vážného, vlastně všichni mě uklidňují, i přesto se bojím, že o ni přijdu a hystericky tu břečím.
Mám prostě pocit, že jsem selhala snad úplně ve všem :((( a malá mi tu do toho honí mouchy po pokoji, kouše mě do kotníků a rozběhává se proti zdi opička moje
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hádám, že štěněti budou cca 2 měsíce a pokud by takhle malé štěně nežralo, průjmovalo a hubnulo na žebřiňák, byla bych hodně nervózní. Nechápu, že vás veterinářka uklidňuje.
Jak přesně vypadá ta dieta s rýží?
Kde jste to štěně koupila? Má očkování na parvovirozu?
Veterinářka prostě jenom nacpala probiotika a odčervovadlo? Šla bych jinam. Vždycky mi přijde lepší, když se počítá s tím, že to může být problém a podle toho veterinář i postupuje, než aby mi řekl, že to nebude nic a jako k ničemu k tomu i přistupoval.
Tenhle krvavý hled ve stolici mívá moje fena jako reakci na alergen, když někde sežere krůtu nebo cokoli s pšenicí ve velkém množství. Na průjem, kde de objevovala čerstvá (světlá) krev nebo krvavý hlen trpěla taky odmala, ale rozhodně bych se nenechala chlácholit na diskuzi a vyhledala urychleně pořádnýho veterináře.

Co na to chovatel? Nedal vám nějaké granulky nebo jiné krmení, na které byl pejsek zvyklý, do začátku se štěnětem? To bych považovala za standard.
Taky bych zvolila jiného veterináře, kdyby takto postupoval.
napsal(a):
Co na to chovatel? Nedal vám nějaké granulky nebo jiné krmení, na které byl pejsek zvyklý, do začátku se štěnětem? To bych považovala za standard.
Taky bych zvolila jiného veterináře, kdyby takto postupoval.
Ač mám všechny psy a kočky s PP, ještě nikdy(u 6ti zvířat) se mi nestalo, že by žrali a prospívali na granulích, které měli od chovatele, tak nevím.
K zadavatelce. Všeobecně doporučovaná probiotika, v prvé řadě způsobují měkkou stolici, u lidí i u psů. Ty se dávají hlavně po tom, co se brala ATB, která mikrofloru vyhubila. Pro psa jsou nejkvalitnější probiotika v syrovém mase. Rozvařte rýži s mrkví, trochu posypejte umletýma vaječnýma skořápkama a smíchejte s hovězím na pidikousky, nebo umletým(ne z obchodu s přidanou chemií!) Odčervovat těžce průjmující štěně je kravina na N-tou
Je to vlastně jenom rýže, ale já jí tam dala i vařený libový kuře.
Je z chovky a samozřejmě je i očkovaná. Ano vím, že jí chlácholení na diskuzi nepomůže, spíš bych chtěla slyšet nějaký zkušenosti, kdo si něco podobného řešil.
Právě že odmítá granule od chovatelky i všechny jiné bez rozdílu, ona je hodně krmila i masem, naše teorie je, že naše malá, třeba u ní ty granule bojkotovala a pak se vždycky dojedla masem (byl to početný vrh) nebo to bylo jiné tím, že tam měla ty sourozence, který jí by to sežrali. Chovatelka ví o každým prdu sama se to snaží řešit se svojí vet.
Jenom taková drobná poznámka... Mně když se mi povedlo si fenu rozhodit tou alergií a byla ta stolice s krvavým hlenem, pomohlo mi podávat enterozoo, celkově bych řekla, že něčím takovým nic nezkazíte. Zkusila bych se poptat na veterině, jestli by to nebylo vhodné i ve vašem případě. Já to mám doma už tak nějak nastálo pro jistotu, když v krmení něco fakt pose-ru nebo pro jistotu na cesty.
edit: a taky, aby nakonec neměla třeba alergii na tu rýži, slýchám o tom teď stále častěji

Ač mám všechny psy a kočky s PP, ještě nikdy(u 6ti zvířat) se mi nestalo, že by žrali a prospívali na granulích, které měli od chovatele, tak nevím.
Jasná věc, však nový majitel si může krmit zvíře čím jen uzná za vhodné. Tadyto dávání krmení s sebou považuji za šikovné kvůli tomu, aby s sebou pes dostal něco, na co je zvyklý, i když to třeba není dieteticky top. Jeho trávicí systém je na to v tu chvíli zvyklý, pes tu vůni zná, může to zmírnit šok z přemístění, stejně jako známý pelíšek nebo oblíbená hračka. Se domnívám.
Pokud je štěně čilé, tak to bude nějaký dietetický problém. Ne parva a podobné hrůzy. To už by to šlo dávno z kopce.
Já bych teda rozhodně štěně s krví ve stolici nasadila na ATB. Je to štěně. U dospělých psů nestresuju, nasadím entero gel, dietu a pomalu rozkrmím. Ale u štěněte bych teda neriskovala, že se něco rozjede.
Takže ATB, 12 hodin absolutní hladovku, a pak rozkrmovat po lžičkách gastro konzervami se zamíchaným entero gelem. Dám třeba lžičku, za dvě hodiny další lžičku, atd.
Po letech praxe s totálně zesranými štěňaty a po tunách uvařené rýže s mrkví jsem dostala rozum a prostě u štěněte přejdu na gastro konzervy. Krmím dva tři dny a pak pomalu přimíchávám puppy gastro granule. Až se trávení upraví, postupně přimíchávám granule, které chci, aby pes žral.
Tento postup se mi prostě jeví jako nejvhodnější.
I když vtipná je moje mladá - JRT s PP. Tak jsem se bála jí dávat jakékoliv pamlsky, jak je člověk trénovanej z posranců z osad.. A ona má kachní žaludek. Sežrat by mohla lednici i s poličkama a bobek bude pořád ukázkovej.
PS: Tvrdě odsuzuji dávat psovi s průjmem tablety na odčervení.
DemoKočka
napsal(a):
Ona nejvíc průjmovala po tom odčervení to byl fakt vodový průjem, jinak předtím to zdaleka nebyl takový průjem spíš oproti tomu jen řidší stolice, ale i tak se mi to nelíbilo a byl to pro mě takovej ukazatel, že něco je špatně
Řidší stolice klidně mohla být ze stresu z přesunu do nového domova a tabletou na odčervení jste to zabila...

DemoKočka
napsal(a):
Je to vlastně jenom rýže, ale já jí tam dala i vařený libový kuře.
Je z chovky a samozřejmě je i očkovaná. Ano vím, že jí chlácholení na diskuzi nepomůže, spíš bych chtěla slyšet nějaký zkušenosti, kdo si něco podobného řešil.
Právě že odmítá granule od chovatelky i všechny jiné bez rozdílu, ona je hodně krmila i masem, naše teorie je, že naše malá, třeba u ní ty granule bojkotovala a pak se vždycky dojedla masem (byl to početný vrh) nebo to bylo jiné tím, že tam měla ty sourozence, který jí by to sežrali. Chovatelka ví o každým prdu sama se to snaží řešit se svojí vet.
No na rýži tak nějak není nic, co by ji navnadilo. Žádná chuť, vůně. To libové kuřecí je třeba uvařit rovnou s tou rýží, ale to určitě víte.
Jinak průjem u štěněte určitě zažila většina majitelů. Včetně mě a u nás nastoupila Smecta nebo Aptoflex. Dieta, kdy jsem rýži a mrkev rozvařila právě s libovým masem. A po troškách psa rozkrmila.
EDIT: Po příspěvku Impact bych doporučila její postup. On ten rýžovo-mrkvovo-masový preparát holt zabere jen někdy. A Impact má "prosráno" mnohem víc.
No volala jsem s veterinářkou hned jak se objevila krev a ona řekla, že okamžitě odčervit, že to pomůže :( , ale jooo bylo to divný v tu chvíli to ani nebyl ten týden, co jsme jí měli a od toho, co odčevovala chovatelka doma. Věřila jsem jen naší veterinářce, je to můj první pejsek. No zkusím sehnat ty gastro konzervičky, granule nevím nevím, malá nemá ráda jakýkoliv "suchý" věci od granule, přes sušený maso po piškoty (to byl jen pokus jestli o to bude stát).
Zrovna, když jsem to dočetla, zrovna se do tý rýže pustila (joo to kuře je samozřejmě uvařený). Ještě dneska jdu za veterinářkou zkusím se s ní nějak rozumně domluvit, pokud se mi to nebude zdát půjdu jinam.
A zrovna jsem se dozvěděla, že váhový rozdíl mezi ní a ostatními sourozenci není tak dramatický, jak jsem si myslela (ani ne půl kila), tak alespoň něco pozitivního.

Se jí ty suchý věci nemusejí dobře kousat - granule se dají namočit - nechat nabobtnat :-) a když se namočí do vývaru, mohlo by to být fajn. Uvidíte, jak to půjde dál, třeba nebudou potřeba.

Jo a zkontrolujte jestli není dehydrovaná.... Taky se jí suché věci nemusejí dobře jíst, protože si je neprosliní...
DemoKočka
napsal(a):
No volala jsem s veterinářkou hned jak se objevila krev a ona řekla, že okamžitě odčervit, že to pomůže :( , ale jooo bylo to divný v tu chvíli to ani nebyl ten týden, co jsme jí měli a od toho, co odčevovala chovatelka doma. Věřila jsem jen naší veterinářce, je to můj první pejsek. No zkusím sehnat ty gastro konzervičky, granule nevím nevím, malá nemá ráda jakýkoliv "suchý" věci od granule, přes sušený maso po piškoty (to byl jen pokus jestli o to bude stát).
Zrovna, když jsem to dočetla, zrovna se do tý rýže pustila (joo to kuře je samozřejmě uvařený). Ještě dneska jdu za veterinářkou zkusím se s ní nějak rozumně domluvit, pokud se mi to nebude zdát půjdu jinam.
A zrovna jsem se dozvěděla, že váhový rozdíl mezi ní a ostatními sourozenci není tak dramatický, jak jsem si myslela (ani ne půl kila), tak alespoň něco pozitivního.
Po takovém přístupu vetky bych byla zoufalá taky.
Hele namočit to byla první z věcí, co mě napadla. Moc úspěch to nemělo, ale alespoň něco pozřela, protože jsem jí tam zamíchala konzervu, ale fakt jen kvůli tý konzervě. Od chovatelky mám Taste of wild, původně měla krmit Markus muhle a ten jsem si proto objednala, tak jsem to zkusila jestli to nebude granulema, ale k tomu ani nečuchne 🙃... No a pak jsem zkoušela, jak bude reagovat na štěněcí Brit Care, kterým krmí přítelova maminka a tam trochu zájem byl, ale do tlamky to taky nevzala.
Nenene, ona se nažere, ale fakt jenom to, co je nutný... Dávám jí to Taste of wild rozmočený na kaši, do toho jí míchám malé kousky masa a podle toho doporučeného množství, jsme se drželi na úplným minimu toho kolik by na svůj věk a váhu měla sníst... Ona miluje jakýkoliv maso a z chovky je fakt prý zvyklá na úplně všechno, i třeba včetně jeleního. Asi až se to spraví přejdeme nějak na barf, to jsem chtěla od začátku, jen chovatelka, že to vidí nerada, začínat na takhle malým štěňátku, že člověk než se to naučí může udělat spoustu chyb.
A proč jí hrozně moc potřebujete dávat něco navíc? Proč ji nutíte do jídla, když nechce? Proč kolem toho jídla děláte takové opičky? Tenhle systém asi nechápu a přijde mi naprosto zbytečný.
Dám štěněti dostatek aktivity, aby mělo hlad.
Dám jednotný systém krmení - nasypu, žer nebo nežer, za deset minut seberu.
Nedám psovi pamlsky, žádné. Nebo ho odmeňuji částí krmné dávky.
Běžte prostě se štěnětem ven, dejte mu pohyb, nějakou práci, aby vyhládlo. Přijdu domů, nachystám krmení. Klidně bych ho štěněti na očích chystala třeba deset minut, aby se fakt nastartovalo, že má hlad. Položím misku, co nedojí seberu a za půl dne zkusím znovu. Třeba...
Taky si uvědomte, že malý štěně má malý žaludek. Takže si prostě zobne a jde dál. Jasně, jsou štěňata, který sní mámu i tátu. Ale jsou štěňata, který se nepotřebují futrovat furt na maximum. Tak třeba zkuste přestat hysterčit a tančit kolem žrádla. Není to husa, co potřebuje vykrmit. 🤷🏻♀️

Takže si dává záchovnou dávku? To ale přece stačí, ne?
Můj pes taky nikdy nebyl pažravý, prostě se nažral tak, aby měl dost. Nekecala jsem mu do toho.
Vyprdněte se na tabulky, oni o nich ti psi nemaj tucha a žerou si, jak potřebují.

Jenže ona je otázka, jestli to štěně je nemocné. Což s veterinářkou, která nad tím mává rukou, nikdy nezjistí.
Může to být nežravec, který měl průjem ze změny prostředí a dorazilo ho odčervení. Nebo to může být nemocné štěně a tam už to chce jiný přístup.

Granule Totw? Do granulí se maso nedává. Do granulí se nedává nic. Do konzervy se též nedává nic. Ani do těch gastro, ani nic.. má to nějaký poměr tuk protein bla bla z nějakého důvodu - důležitého. Ono to štěně nemá mít teď dietu a pomalu rozkrmovat? Proč jí guláš? Nechutná rýžová kaše se dá posypat např. Fortiflora - smrdí to jak maggi kvasnice atp., psům to voní a chutná. Nebo něčím podobným, nebo bylinky pro vůni (a jiné věci), dýně (nebo rýže, nebo batáty) rozvařit s tím libovým masem zároveň a nějaké koření, se to vaří spolu, jinak to nikdo nežere..
To jen že takhle má hodně "masa" a tuku a nemá mít... proto se dělá rýže a kuřecí libové.. což granule jsou opak.. I bych zkusila vývar - ne slepičí, že..
Tak jako se neví proč tomu co je, tam je třeba gastro ..itida a to není v režii majitele-nelékaře.
Myslela jsem nemocné, ne nějakou hnusnou chorobou, ale má rozhašené trávění, ať už z čehokoliv a jestli je to ještě nimra, tak systémem nechceš, odnáším, nežer se tohle řešit nedá, to se dá u štěnda, které tráví dobře, jen je třeba rozmlsané. A u nežravky..u toho tím nedosáhnete ničeho, ten byl rád, že jsem to odnesla a nechtěla po něm, aby žral

Tak můj komentář o tom, že štěně si dává záchovnou a za mě dobrý, platí pro štěně, které má na té záchovné trávení v pořádku. To bych řekla, že je dost podstatné. Čímž se vracím k tomu, jestli by štěně na záchovné mělo v pořádku trávení, pokud by nedostalo ťafku odčervovákem.
napsal(a):
Jenže ona je otázka, jestli to štěně je nemocné. Což s veterinářkou, která nad tím mává rukou, nikdy nezjistí.
Může to být nežravec, který měl průjem ze změny prostředí a dorazilo ho odčervení. Nebo to může být nemocné štěně a tam už to chce jiný přístup.
Já třeba absolutně nepochopím přístup veterinářky, která u dvouměsíčního štěněte řeší průjem s krví tabletkou na odčervení - PO TELEFONU a s absolutním LAIKEM na druhé straně drátu. To je prostě masakr.
To si může dovolit moje vetka ke mě, protože zrovna průjem, nechutenství, zažívací problémy štěňat, apod. jsou naším společným takřka denním chlebem. Mám doma kotel antibiotik, probiotik, entero gelů a podobně a umím rozeznat, kdy je to jen průjem a stačí konzultace po telefonu a kdy alou na veterinu.
A ne, že se tady po telefonu ordinuje mladé žábě s prvním psem v životě tvl. Ještěže to nebyla parva.

Bylo už tady toho řečeno hodně, tak si dovolím jen dvě poznámky:
Ještě horší na tom je, že jsem studentka s nulovou podporou rodičů a s tímhle jsem vůbec nepočítala, proč taky (obecně je to zdravé plemeno, ostatní štěňata, jsou po příchodu do nového domova žrouti nikdo nemá prý jakýkoliv problém s čímkoliv), na veterině jsem asi nechala teď většinu peněz, co jsem měla navíc, za chvilku povezu vzorky na koprologii, ale čert to vem, to nějak zvládneme prostě.
Ještě horší je, že jste s tím nepočítala. Vždycky při pořízení pejska je nutno si uvědomit, že kupní cena není zdaleka ten největší náklad a že ceny za veterinu můžou vystoupat i do astronomických částek a to dokonce i u plemen, která jsou obecně zdravá, ale psu se může stát úraz bude nutná operace, vyšetření, rentgeny, sono, medikace po zákroku, kontroly u veta...atd atd.
To jen na okraj, pokud jste studentka a nemáte peněz nazbyt, tak bych zauvažovala o pojištění....což je sice výdaj, ale výdaj předvídatelný a následně může takové pojištění pomoci s krytím veterinárních nákladů.
A pak další věc....já teda osobně jsem hodně opatrná na to, když mi malé štěně nejí...dobře jeden den po přivezení dom chápu, štěndo se musí rozkoukat, grancle od chovatele nechce ani omylem, tak to vyřeším piškotkama. Ale další dny??
Opravdu bych neřešila stylem "až budeš mít hlad, tak se najíš" a raději bych zkusila třeba vařený hovězí s mrkvičkou a s rýží. A pěkně papat 5x denně.
No a co se těch zdravotních problémů týče, tak k tomu se vyjadřovat asi ani nechci, naštěstí mám veta, kterému věřím...to co bylo popisováno zde by pro mě bylo na změnu veta.
No uznávám, že tohle je moje blbost. Ne že bych s tím nepočítala, kdybych na to byla sama nikdy bych si jí nepořídila, bylo to společný rozhodnutí s přítelem, který teď bude státnicovat takže šlo jenom o to, aby nenastalo nic takového v příštích 3 týdnech od odběru.
Rozhodovala jsem se mezi 2 vetama, takže ano i díky téhle diskuzi, zajdu za tím druhým.

Ještě k té rýži - rozmohl se nám tady takový nešvar. Odvěkou dietu na srágorku ve formě rýže už spousta psů nedává. Můj měl jako štěně rozhozené trávení a pořád měkčí bobky, protože prostě nedával granule. Párkrát ho potrefil průjem, ale bez krve. Poprvé bakteriální původ s vodotryskem u zadku s ATB, podruhé ho rozsekala odčervovací tableta a týden mu bylo opravdu zle a zobal Ranisan. Dietka ve formě rýže ho úplně dorazila. Teď už jí jako pes 7 let na mase s trávením v pohodě dává, ale tenkrát to ještě zhoršila. Nej byla dýně, pak batáty a obyčejné brambory.
neverend

XXX.XXX.213.247
Nějak se mi tomu nechce věřit.🙂 Vet v klidu i s krví ve stolici.. A říkáte čerstvou? Pokud tedy už bych tomu věřil, tak psa jsem měl také s potravinovou alergií, ale tam se muselo přísně najet na jednodruhové maso( v našem případě jehněčí) a samozřejmě podstoupit některá potřebná vyšetření k vyloučení možným onemocněním. Jinak granule bych taky nežral a kteréhokoli psa jsem přivezl domů, tak po pár týdnech krmení vařenou stravou se granulí již ani nedotkl. Odkud zhruba jste?

napsal(a):
Ještě k té rýži - rozmohl se nám tady takový nešvar. Odvěkou dietu na srágorku ve formě rýže už spousta psů nedává. Můj měl jako štěně rozhozené trávení a pořád měkčí bobky, protože prostě nedával granule. Párkrát ho potrefil průjem, ale bez krve. Poprvé bakteriální původ s vodotryskem u zadku s ATB, podruhé ho rozsekala odčervovací tableta a týden mu bylo opravdu zle a zobal Ranisan. Dietka ve formě rýže ho úplně dorazila. Teď už jí jako pes 7 let na mase s trávením v pohodě dává, ale tenkrát to ještě zhoršila. Nej byla dýně, pak batáty a obyčejné brambory.
No upřímně moje holky rýži a ani žádnou jinou přílohu nepozřou a zelenina je jedovatá, to je přece jasný. Takže pokud by nastal problém s průjmíkem, tak bych to dělala stejně jako s cfrťákem........piškoty s čajem.
Nevím, jestli je to zrovna nějaká protiprůjmíková dieta, ale přijde mi, že to vždycky zabralo......
No a další varianta je prostě suchej rohlík.
Prostě bych se snažila dát něco o čemž si myslím, že to nebude dráždit zažívání....to co bych třeba jedla i já, kdybych nebyla v určitém směru ok.
Jediný, co jsem teda na psech nezkoušela, byť jsem to vždycky s úspěchem praktikovala u dětí....slaný tyčinky a coca-colu.
Ale mám psy, co mají "kachní" žaludky, protože jí defakto všechno...........tím myslím, že nejsou granuláři a průjem, což se stane jednou za hodně dlouho, je povětšinou to, čemu se říká dietní chyba, povětšinou to, co pes někde ukradl.

to sardullah
Když ono u těch granulářů je to fakt "vošajtlich". Tam je to trávení úplně někde jinde, prostě furt kaše. Na druhou stranu štěně je ještě pořád v natur módu, když nepočítám alergie a intolerance. Ale jinak peklo, změny způsobu trávení nejsou na stovky let, je to daleko kratší. Podle mě budoucnost instantního krmiva pro lenochy je v sušeném. A bylo by to jedině dobře, většina ingrediencí je tam fakt vidět.

Možná spíš otruby (možná prosáté, aby nebyly ostré osiny v tom) než přímo piškoty a rohlík? Nevím, jak jsou na tom psi s pšenicí a lepkem. Z otrub a vývaru se určitě dá vymyslet něco, co by pes mohl pozřít. A co taková vejce? Považují se pro psa za dietní záležitost? Víte o tom, že by na ně měl pes alergii? Díky

Vidtmanová Marta
napsal(a):
Tak já Teda nevím, ale nezdá se mi to v pořádku, že má pejskem krev ve stolici. Nedávala bych mu nic jiného než než granulky, které bastil u majitele. Také neznamená, že když je veselý, že nemá problémy. Nechala bych to na veterináři.
A já bych se na granule naopak úplně vykašlala. A veterináře bych rozhodně změnila, ne každej člověk s diplomem mám patent na rozum.

napsal(a):
Možná spíš otruby (možná prosáté, aby nebyly ostré osiny v tom) než přímo piškoty a rohlík? Nevím, jak jsou na tom psi s pšenicí a lepkem. Z otrub a vývaru se určitě dá vymyslet něco, co by pes mohl pozřít. A co taková vejce? Považují se pro psa za dietní záležitost? Víte o tom, že by na ně měl pes alergii? Díky
Vejce nejsou dietní pro nikoho, nebo jo? Je to tuk a protein. Je to vlastně ideál ve stravě, podle vajíčka se udává biologická dostupnost, využitelnost, stravitelnost.. asi ne pro býložravce..
Pocaď ok. Ale zvracející a podobní jedinci by neměli dostat tolik tuku atp. Potřebujete toho tvora dostat z dehydratace a zajistit, aby k další nedošlo, proto dáte něco, co je sice dobře stravitelné, ale staví - sacharid rozvařený na blemt. K tomu nějakou probiotickou věc, rychloenergii,..pastu, nápoj, v tom vitaminky, draslík, hořčík atp.
Syrovou pšenici pes nestráví, ani člověk, ale pokud není alergik (intolerančák), tak s obilím nemá problém. Dtto vejce, ano, na obé alergie jsou. Psi mají docela rádi vločky - rozbitý oves.
Otruby ale jsou něco jiného, odpad změkčí a to je přesný opak toho, co chce ten psík.

Tak za nutričně nezávadný (ale nevím, zda dietní) se z vajec obecně považuje bílek, na použití vajec jako spojovacího materiálu to nemá vliv, stačí klidně bílek, takže by mi neva se s ním spokojit do psí diety. Je to bílkovina, stejně jako svalovina, no tak to by snad mohlo fungovat... Jo, ovesné vločky, pravda, nenapadlo mě :-) S těmi otrubami a průjmem máte pravdu, já přemýšlela nad tím lepkem a alergií, ale trochu jsem si to smíchala s tím tématem vedle, kde se pes drbe...

napsal(a):
Tak za nutričně nezávadný (ale nevím, zda dietní) se z vajec obecně považuje bílek, na použití vajec jako spojovacího materiálu to nemá vliv, stačí klidně bílek, takže by mi neva se s ním spokojit do psí diety. Je to bílkovina, stejně jako svalovina, no tak to by snad mohlo fungovat... Jo, ovesné vločky, pravda, nenapadlo mě :-) S těmi otrubami a průjmem máte pravdu, já přemýšlela nad tím lepkem a alergií, ale trochu jsem si to smíchala s tím tématem vedle, kde se pes drbe...
To já dělám furt, míchání :-) ale míchaná vajíčka nemám ráda.
Varaxi: víte o tom, že je legální ve 4. pádě, rod střední, použít "jej" a ne jen "je"? Já to nevěděla, je to novinka, jak dlouho, nevím, ale děsně mě to rozčílilo :-)
Mně vajíčka při mononukleóze nezakázali. :)
Ale prý to je nejstravitelnější bílkovina. A ač nemám ráda superlativy, něco na tom nejspíš bude. Ale pro psa je vejce zkrátka málo, ten potřebuje pestřejší stravu. Den dva na dietu možná, ale pak to chce přidávat.
My dávali předchozímu psu jako dietní krupičnou nebo ovesnou kaši bez mléka, ale s jogurtem. Nebo někdy vývar s kousky masa a kroupy. Současný to má blbé, ten prostě žere vajíčko se spařenými ovesnými vločkami, protože nic jiného nemůže. :/ Teď má ta maličká obludka žaludeční zánět, injekční ATB, dieta... Fakt, ten pes musí mít všechno. Já ho úplně vidím, jak po večerech listuje knihou nemocí, a říká si, hele, lízavka*, to ještě nemám, to si pořídím.
Základem je dávat pozor nejen na to, co ten pes žere, ale i jak často - vícekrát denně malá porce je prostě lepší.
(*lízavka = nemoc březích ovcí, ale ten náš tím určitě zvládne onemocnět)
napsal(a):
Varaxi: víte o tom, že je legální ve 4. pádě, rod střední, použít "jej" a ne jen "je"? Já to nevěděla, je to novinka, jak dlouho, nevím, ale děsně mě to rozčílilo :-)
Vidím jej, to štěně.
Vidím je, to štěně.
Asi to legální je, ale „cítím“ to tak, že bych to nepoužila. :)

Stravitelnost a biolog. dostupnost. V ideálním případě, kdy člověk vejce jíst může a je zdravý, využije z vajíčka 94 % bílkovin. Je to nejvíc, co z jedné potraviny získat lze. Logicky čím víc do kytek, tím víc jde BD do kytek. A jsou věci, které mají komplexní bílkovinu a jiné zas ne. Když se budu cpát jen rýží v představě, že čím víc rýže, tím komplexnější bílkovinu tvor získá, tak to ne.. každá ta bílkovina je z něčeho složená a každé zvířátko požaduje jiné složení - z těch je schopno si pak právě vyrobit to, co potřebuje. Když nedostane správné složení, tak začne brát ze svých svalů. A tak.
Dá se nějaké to vejce v kombinaci s rýží a vše je ok - hodnota celého talíře vyleze na na level samotného vajíčka, i když jsme jako ušetřili.. ono se to doplňuje.
Ale pak jsou věci, které jdou proti, i když dám vajíčka, ale k tomu hodně.. otrub :-)

napsal(a):
no tak to mě teda taky rozčiluje! Za chvíli budeme jak hotentoti (bez urážky Hotentotům)

Varaxi
napsal(a):
Vidím jej, to štěně.
Vidím je, to štěně.
Asi to legální je, ale „cítím“ to tak, že bych to nepoužila. :)
No jsem se to dověděla ráno, něco opravuji a tam to na mě kouká, dyť to je škaredé jak středa, tak koukám na internety.. a ono se to může. Protože to většina lidí pletla, tak to dovolili? Děs. Za chvíli čeština přijde o pády, rody, .. já o iluze..
Pardon za OT,
jak se má pes zadávitelky?
napsal(a):
No jsem se to dověděla ráno, něco opravuji a tam to na mě kouká, dyť to je škaredé jak středa, tak koukám na internety.. a ono se to může. Protože to většina lidí pletla, tak to dovolili? Děs. Za chvíli čeština přijde o pády, rody, .. já o iluze..
Pardon za OT,
jak se má pes zadávitelky?
Zadávitelka snad psa ve zlosti nezadávila.