Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Atrei

29.9.2021 16:20
Atrei

XXX.XXX.46.153

Dobry den, prosim poradite mi, kteri kvalitnejsi vyrobci delaji granule pri onemocneni jater pro velkeho psa 8 let?
Dekuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.9.2021 16:25

Atrei

29.9.2021 16:52
Atrei

XXX.XXX.61.216

To bohuzel ne. Ten ma nase ceske Rudolf 🙂 kupovali jsme vetsinou Marp,ale tyto specialy jsem nasla jen od jinych znacek, u kterych neznam kvalitu. Dekuji

29.9.2021 21:24

https://www.veterinarnipece.cz/fortify-diet-dog-hepatic-5655.html

Zkoušeli jsme tyhle. Chutnaly, ale začala se drbat, pravděpodobně po kuřeti. Při jaterní dietě je potřeba snížit obsah proteinů, proto je tam obilí.
Nakonec jsem se vrátila k osvědčeným jehně s rýží a nižší obsah proteinů "doháním" přidáním brambor, zeleniny, dýně a pod. A dávám ostropestřec v tabletách.

Atrei

30.9.2021 09:02
Atrei

XXX.XXX.43.217

Dobrý den, moc děkuji. Prosím můžete mi ještě dát odkaz a ten ostropestřec? Je to speciálně doplněk pro psy? Ty graunule co používáte tedy nejsou určeny přímona jaterní dietu? Je to pro mě novinka, tak vůbec nevím co můžu a nemůžu dávat.V barfu se moc nevyznám, krmíme hlavně granulemi + sem tam konzerva.

30.9.2021 09:25

Ostropestřec nepoužívejte lisovaný (olej), tam není žádný silymarin, ale buď tablety s extraktem ze semen (vyráběl to Swiss, nějak se snad ale přejmenovali - možná NatureVia?) nebo přímo pomletá semena (koupíte u bylinkáře s rozemelete na mlýnku, event. Dromy prodává již připravenou směs).

30.9.2021 09:39

Mám takovou poznámku.. tady můžete použít lupu "granule dieta játra bla bla" a budete moudřejší..
Já jen že to.. dietní granule nejsou kvalitní. Granule prostě nejsou kvalitní. Také se mají jíst chvíli, než se přijde na to, co bude fungovat, a nahradit je kvalitní stravou.
Důležité je, že ty granule ten pes třeba chtít nebude.. bude hladovět.. a čau játra.
Takže spíše hledám, co mu bude chutnat, třeba konzerva.. a náhradní plán, až mi to žrát přestane..
Žádná záhada v tom není, jestli se zajímáte, tak ve zkratce (i v delší verzi s fakt dobrými odkazy)
http://dogaware.com/health/liver.html#diet

Atrei

30.9.2021 09:57
Atrei

XXX.XXX.43.217

Dobrý den, děkuji za poznámku a pomoc. Určitě se na to podívám. Náš pes dosud žádné granule nikdy neodmítl, tak si myslím a doufám v to, že nebude odmítat ani tyto speciální. Je mi jasné, že vařením psovi dám mnohem více, ale přiznávám, že se o to tolik nezajímám skrz nedostatek času (což asi budu ukamenovaná za to) a proto se raději zajímám o kvalitnější granule. Přesto Vám děkuji. Dnes jdeme ještě se psem na sono, tak se dozvím snad více i od doktora

30.9.2021 12:06

Ostropestřec dávám psovi tento:

https://www.drmax.cz/max-silymarin-premium-30-kps

Granule neporadím, nežral mi je, takže u nás se dieta vaří.

30.9.2021 12:13
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ostropestřec nepoužívejte lisovaný (olej), tam není žádný silymarin, ale buď tablety s extraktem ze semen (vyráběl to Swiss, nějak se snad ale přejmenovali - možná NatureVia?) nebo přímo pomletá semena (koupíte u bylinkáře s rozemelete na mlýnku, event. Dromy prodává již připravenou směs).

Obávám se, že není reálné zkrmovat psu tolik semen, aby do sebe dostal účinnou dávku silymarinu.
Tudíž smysl mají jenom přípravky, které obsahují silymarinový extrakt - tip dávala třeba espiro, určitě něco má Dromy a i jiní výrobci.

30.9.2021 12:19

pozn.: standardizovaný extr. ještě lépe.. hlavně aby výrobce vůbec tušil, kolik tam toho je......ale jsou to potrav. doplňky.. tady je podrobností docela dost
https://www.lekarna.cz/salvia-paradise-ostropestrec-silymarin-standardizovany-extrakt-kapsle-100-ks/?a_cha=zdravi-euro
nebo Premium Silymarin Forte.. Swiss to je taky nějaký.. ono klasicky zaklínadlo forte..

30.9.2021 12:27

Terven napsal(a):
Obávám se, že není reálné zkrmovat psu tolik semen, aby do sebe dostal účinnou dávku silymarinu.
Tudíž smysl mají jenom přípravky, které obsahují silymarinový extrakt - tip dávala třeba espiro, určitě něco má Dromy a i jiní výrobci.

No, já dávala silymarin od Dromy, a výsledky krve se zlepšily. Ony tedy nikdy nebyly tak hrozné, aby byla nutná dieta, žádné selhávání se nekonalo, ale nějaký vliv dlouhodobého užívání fenobarbitalů tam přeci jen byl. Takže bych to zase kategoricky nezatracovala (i když bych i já u závažnějších problémů sáhla spíše po extraktu).

Atrei

30.9.2021 19:24
Atrei

XXX.XXX.46.153

Dnes mame jeste po sonu jater. Je tam nalez 6mm,ale neda se presne urcit co to je bez biopsie, kdy by se musela udelat punkce pri anestezii. Coz mi dr.jiz pri jeho veku a zdrav.stavu nedoporucuje. Puvodne jsme tam sli s mekkou bulkou "do dlane" na hrudi u leve nohy. Mame doporucene ty dietni granule a doplnek stravy Liver.

1.10.2021 07:27

Chápu to dobře, že játra neselhávají, ale je na nich cosi?

Pak nevidím smysl v jaterní dietě. Jaterní dieta je přece určena pro játra nemocná, tedy "selhávající", laicky řečeno. Jaké měl hodnoty z krve?
Třeba se mýlím a nález na játrech poškozuje významně jejich funkci, že je dieta potřeba, ale řekla bych, že váš problém nebudou játra jako taková, ale ten nález.

Atrei

1.10.2021 09:39
Atrei

XXX.XXX.46.153

Popravde tu hodnotu neznam,ale napsala jsem o ni p.doktorovi. Bylo mi receno,ze kdyby to byl nadorek, nebo neco jineho (rikali nazev,ale bohuzel nevim),tak by se to resilo a dopadlo dost podobne. Ze kazdy zasah do tela by mu jen uskodil. A ze 2 roky tady uz nebude,ale nedokazi rict kolik

1.10.2021 09:54

No a jak jste vlastně přišla na to, že má nemocná játra, jak píšete v prvním příspěvku? Jaké byly příznaky a jaká diagnóza?

Ptám se, abyste ho netlačila na dietu, pokud funkce jater je o.k. a jediným problémem je nádor, metastáza, útvar nebo cokoliv jiného, za předpokaldu, že to na funkci vliv nemá.

Atrei

1.10.2021 10:06
Atrei

XXX.XXX.46.153

Jaterni hodnoty mel spatne,ale tu hodnotu nevim,protoze vysledky jdou rovnou k vet.kteri mi to oznamili a rekli o spec.granulich.
Priznak pouze,ze od lonska pomale hubne. Puvodne jsme tam sli s tou bouli na hrudi,kvuli ktere mu krev brali a tam se teprve zjistil problem v jatrech. Vcera mu jeste delali sono a tam bylo neco videt. Tu bouli uz odstranovat nechteji (ta by mohla jit na histolku),ale museli by ho uspat a u punkce z jater taky. Tak jsme trochu na mrtvem bodu. Tu hodnotu mi dr.asi posle,tak pak muzu jeste napsat. Sama tomu nerozumim. Pes je ale vitalni, zere, nic bych na nem nepoznala

1.10.2021 10:12

Tak pokud jsou jaterní hodnoty hodně špatné, pak je dieta na místě. Včetně nějakého doplňku (zmiňovaný Silymarin).
Na tom mrtvém bodě už asi zůstanete, pokud je narkóza a biopsie riziko a dr. radí do toho nesahat.

Atrei

4.10.2021 13:06
Atrei

XXX.XXX.46.153

Tak pokud jsou jaterní hodnoty hodně špatné, pak je dieta na místě. Včetně nějakého doplňku (zmiňovaný Silymarin).
Na tom mrtvém bodě už asi zůstanete, pokud je narkóza a biopsie riziko a dr. radí do toho nesahat.

Doposilam cast zpravy od dr.
Ruda měl při vyšetření krve zvýšené jaterní enzymy GMT (hodnota při vyšetření = 0,31 ukat/l) a ALP (hodnota při vyšetření = 3,03 ukat/l) , proto jsme provedli ultrazvukové vyšetření břicha , obzvláště jater. Na játrech na ultrazvuku má nález zvýšené echogenity tkáně , to znamená vyšší množství vaziva nebo tuku v játrech než je normální , a mnohočetné drobné uzlíčky o průměru okolo 6 mm s lemem o vyšší echogenitě a centrem o echogenitě normální , což by mohlo značit dvě věci - chronické degenerativní nebo zánětlivé onemocnění jater anebo nádorové onemocnění jater.

4.10.2021 13:14

Jsem teda laik, ale za mě ty jaterní hodnoty nejsou nijak dramatické.

Norma GMT je do 0,23
Norma ALP-PS je do 4,00

Radši ať posoudí povolanější (bodlinka, kometa), ale já bych řekla, že "špatné jaterní hodnoty" vypadají sakra jinak.

Atrei

4.10.2021 13:24
Atrei

XXX.XXX.46.153

Jsem teda laik, ale za mě ty jaterní hodnoty nejsou nijak dramatické.

Norma GMT je do 0,23
Norma ALP-PS je do 4,00

Radši ať posoudí povolanější (bodlinka, kometa), ale já bych řekla, že "špatné jaterní hodnoty" vypadají sakra jinak.

Tady je jeste zbytek zpravy-ted jsem to teprve docetla. Sama jsem byla zmatena co to vlastne je.
Pokud dáme dohromady obě zjištění z ultrazvukového vyšetření , jevilo by se jako pravděpodobnější to chronické degenerativní nebo zánětlivé onemocnění jater.
Pokud budeme kombinovat nález z cytologického vyšetření z tenkojehelné aspirační biopsie z boule na Rudově levém pleci (histiocytom) , a sonografický nález , mohl by na játrech být nádor stejného typu (buď jako metastáza z toho kožního nebo jako primární nádor s metastázou do kůže). Ale : cytologie je pro diagnostiku nádorových onemocnění pouze orientační metoda a ideální je zvíře přispat a odebrat vzorek pro histologické vyšetření nebo ten nádor přímo odebrat a vzorek vzít z takto odstraněného nádoru.
No a zase tu máme ta játra , takže by bylo , pokud by to šlo , ideální odebrat nádor z podkoží pryč v anestezii a současně s tím bioptovat játra. Jelikož nejbezpečnější anestezie je anestezie inhalační , tak bych v případě zájmu doporučil některou z brněnských klinik.

4.10.2021 13:32

No a zase tu máme ta játra , takže by bylo , pokud by to šlo , ideální odebrat nádor z podkoží pryč v anestezii a současně s tím bioptovat játra.

Tohle máte vážně ve zprávě od doktora?
Omlouvám se, to mě jen tak nějak zarazilo. Neměl by doktor vědět, jestli by to šlo? Kdo už jiný?

4.10.2021 14:42
Terven

XXX.XXX.110.191

No a zase tu máme ta játra , takže by bylo , pokud by to šlo , ideální odebrat nádor z podkoží pryč v anestezii a současně s tím bioptovat játra.

Omlouvám se, to mě jen tak nějak zarazilo. Neměl by doktor vědět, jestli by to šlo? Kdo už jiný?

Někdy, zvláště v případě špatně dostupných nádorů, se průběh operace předem nedá tak úplně odhadnout.
Nevidím nic špatného na tom, pokud doktor vyjádří pochybnost nebo přizná, že si není něčím jistý. Je to taky jenom člověk a lidi ani zvířata nestůňou podle šablony, bohužel.
Není nic neobvyklého ani v lidské medicíně, že další postup se konzultuje v průběhu operace, podle aktuálního nálezu. Někdy není ani předem jasný rozsah operace. A někdy něco, co původně bylo v plánu, prostě nejde.

Atrei

4.10.2021 14:44
Atrei

XXX.XXX.46.153

Spis tim mysli,ze nevi jestli by nam to udelali zaroven na te veterime v Brne. Ale my to uspani riskovat nebudeme. Nador na jatrech je bohuzel stejne vetsinou nelecitelny,pokud vim.

4.10.2021 14:47
Terven

XXX.XXX.110.191

Atrei napsal(a):
Spis tim mysli,ze nevi jestli by nam to udelali zaroven na te veterime v Brne. Ale my to uspani riskovat nebudeme. Nador na jatrech je bohuzel stejne vetsinou nelecitelny,pokud vim.

No, a nebo tak...prostě si doktor nebyl jistý, jestli by s tím na jiném pracovišti neměli problém.

Atrei

5.10.2021 12:58
Atrei

XXX.XXX.43.217

Terven a Espiro můžu jen tak ze zvědavosti znát Váš názor na naše rozhodnutí po tom co víte (a to nechat pejsana dožít na těch speciálních grannulích a doplňcích stravy bez dalšího zkoumání jeho nemoci)? Pořád ve mě něco hlodá, ale našim veterinářům věřím a ti mi řekli, že by psovi už nebylo moc pomoci.

5.10.2021 13:12

Názor vám klidně dám. Ale prosím s vědomím, že jsem majitel psa se špatnými játry, ale pořád naprostý laik.

Já opravdu chápu ty doktory, že do psa nechtějí řezat. Jsme na tom podobně, riziko narkózy moje dr. nechce podstupovat. Takže za sebe bych řekla, že jaterní dietu bych nedávala. Mluvím o těch speciálních granulích. Myslím, že je nepotřebuje (viz ty hodnoty výše vypsané). Takže já bych dávala doplňky (ostropestřec), tím nemůžete nic zkazit, sledovala jaterní hodnoty a nic dalšího nedělala.

Ale vážně prosím berte v potaz, že se můžu mýlit a i ty mírně zvýšené hodnoty GMT si zaslouží dietu, to opravdu nevím. A opravuji hraniční hodnoty GMT, které jsem psala výše, mají být do 0,15 ukat/l (zaměnila jsem GGT).

Atrei

6.10.2021 07:58
Atrei

XXX.XXX.41.6

Děkuji za nazor a vazim si ho.
Od vcera mame dalsi novinku v podobe soku. Nasazuji psovi postroj a v miste kde byla boule o velikosti do dlane mokro, tak hledam tu bouli a tam jen "vytahana"kuze po boli a boule nikde. Tak jsem koukla a tam dira prumeru asi 1cm. Tak hned volam a posilam do dr. Dnes pro antibiotika,aby se do rany nedostala infekce a pro nase prekvapeni to mohla byt cysta,co se sama uvolnila. Tim padem ty jatra by nesouvisely s bouli a muze v nich byt "jen" zanet

6.10.2021 10:43

Teda ale vy si sakra užíváte
Asi by stálo za to okolí té rány oholit, bude se lépe udržovat v čistotě.

Atrei

7.10.2021 07:34
Atrei

XXX.XXX.10.87

Mame po kontrole. Na 16 dni antibiotika. Ranu mam jen strikat desinfekci. Za tyden kontrola a pak i kontrolni odber krve

Přidejte reakci

Přidat smajlík