Dobrý den,
omlouvám se, že zakládám nové téma, ale takové, na které bych svým dotazem navázal jsem nenašel.
Jsem začátečník, máme 4 měsíční štěně havanského psíka, je u nás 2 měsíce. Je to fenečka, mazel, přítulná, je v neustálém kontaktu s dětmi, rodinou, snažím se o kvalitní socializaci. Rád bych se zeptal, v jakém věku lze již určit, jakou má inteligenci.
Na youtube jsem viděl řadu videí se štěňaty havaňáků, která uměla základní poslušnost, nicméně, náš pejsek je tak trochu odolný většině povelů. Chodíváme na cvičák, denně trénujeme, jsem a budu trpělivý, nicméně mám pocit, že náš pejsek je trochu mix tvrdohlavosti a mírné natvrdlosti.
Chtěl bych se zeptat, jaké máte s těmito psy zkušenosti. Jestli je to obecně řekněme natvrdlejší plemeno nebo jsou 4 měsíce ještě moc mladý věk na souzení inteligence psů (a ti psi z Youtube byly géniové), nebo může být pejsek i tvrdohlavý (kolikrát při povelu ke mě se na mě jen podívá a až zařvu tak neochotně přijde).
Díky za názory a event. jakoukoliv radu.
kovosrot
napsal(a):
Dobrý den,
omlouvám se, že zakládám nové téma, ale takové, na které bych svým dotazem navázal jsem nenašel.
Jsem začátečník, máme 4 měsíční štěně havanského psíka, je u nás 2 měsíce. Je to fenečka, mazel, přítulná, je v neustálém kontaktu s dětmi, rodinou, snažím se o kvalitní socializaci. Rád bych se zeptal, v jakém věku lze již určit, jakou má inteligenci.
Na youtube jsem viděl řadu videí se štěňaty havaňáků, která uměla základní poslušnost, nicméně, náš pejsek je tak trochu odolný většině povelů. Chodíváme na cvičák, denně trénujeme, jsem a budu trpělivý, nicméně mám pocit, že náš pejsek je trochu mix tvrdohlavosti a mírné natvrdlosti.
Chtěl bych se zeptat, jaké máte s těmito psy zkušenosti. Jestli je to obecně řekněme natvrdlejší plemeno nebo jsou 4 měsíce ještě moc mladý věk na souzení inteligence psů (a ti psi z Youtube byly géniové), nebo může být pejsek i tvrdohlavý (kolikrát při povelu ke mě se na mě jen podívá a až zařvu tak neochotně přijde).
Proč si myslíte, že je natvrdlej pes, když vy mu neumíte vysvětlit, co po něm chcete.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"kolikrát při povelu ke mě se na mě jen podívá a až zařvu tak neochotně přijde)"
až do tohoto vyjádření jsem chtěla napsat něco jako "by to chtělo vidět, jestli je natvrdlý pes nebo člověk".....teď už je, myslím, zodpovězeno.......
Jestli vám štěně ve 4 měsících po zařváni neochotně přijde, tak si myslím, že je docela chytrý. Ale bacha na to rvani, aby jste z něho nevychoval neurotika. A hlavně, pozor na to, srovnávat svého psa s těmi ostatními, hlavně na Yutube. Cesta do pekel. Každý pes je originál, nezáleží na plemeni. Ve 4 měsících je to o hře, ne o zvládnutí cviků. Kdo drilluje 4 měsíční štěně a ještě to dá na internet...no, bez komentáře.
juhaj
napsal(a):
Jestli vám štěně ve 4 měsících po zařváni neochotně přijde, tak si myslím, že je docela chytrý. Ale bacha na to rvani, aby jste z něho nevychoval neurotika. A hlavně, pozor na to, srovnávat svého psa s těmi ostatními, hlavně na Yutube. Cesta do pekel. Každý pes je originál, nezáleží na plemeni. Ve 4 měsících je to o hře, ne o zvládnutí cviků. Kdo drilluje 4 měsíční štěně a ještě to dá na internet...no, bez komentáře.
Na ta videa na youtube bych se taky vůbec neohlížela. Hlavně když zveřejňuju takový obsah, přirozeně si vyberu, co zveřejním, že...
Můžu natočit hned několik videí, z nichž z jednoho mi fena vyjde jako génius, z jiného zas jako úplné tele. Když budu chtít, dám dohromady video, kde bude působit jako ten nejvíc bezproblémový pes na světě a záhy za tím pustit takové, kde bude vypadat zase jako vrchní agresor. Celý je to jenom o tom, co chcete světu ukázat. Proto to má na sockách každý tak hezký a příjemný, protože v reálu ty špatný věci prostě nezveřejnit nejdou.
To štěně ten uživatel na youtube vůbec nemusel drillovat, jen prostě natočil to, co už společně umí a vypadal díky tomu prostě dobře.
Jak píšu, jsem začátečník, snažím se o výcviku číst knihy a chodím na cvičák. Jiné zdroje nemám, takže píšu sem. To, že řvu, jsem přehnal, zvýším pouze hlas (opět, psali v knize o výcviku, že je důležitá důslednost a trvat na splnění povelu). Když jsem se na cvičáku(!!) ptal, jak mám štěně naučit hygieně, tak mě bylo řečeno: "když je přichytneš, že udělá louži doma, vymáchej mu v tom čumák a vyhoď ho na dvůr" - což vím že je blbost a nikdy bych to neudělal. Takže pro mě jako začátečníka je poměrně těžké se zorientovat a chyby samozřejmě dělat nechci, protože je jednodušší se jich nedopustit, než je pak obtížně odstraňovat. Veterinářka mi spontánně sama řekla, že tato zvířata jsou natvrdlá (doslova ji cituji), něco jiného o tom čtu na internetu a ve většině případů jsou informace protichůdné. Proto se ptám na inteligenci, ať po pejskovi nepožaduji nějaké nereálné věci....a znovu opakuji, předem moc děkuji za každou radu.

kovosrot
napsal(a):
Jak píšu, jsem začátečník, snažím se o výcviku číst knihy a chodím na cvičák. Jiné zdroje nemám, takže píšu sem. To, že řvu, jsem přehnal, zvýším pouze hlas (opět, psali v knize o výcviku, že je důležitá důslednost a trvat na splnění povelu). Když jsem se na cvičáku(!!) ptal, jak mám štěně naučit hygieně, tak mě bylo řečeno: "když je přichytneš, že udělá louži doma, vymáchej mu v tom čumák a vyhoď ho na dvůr" - což vím že je blbost a nikdy bych to neudělal. Takže pro mě jako začátečníka je poměrně těžké se zorientovat a chyby samozřejmě dělat nechci, protože je jednodušší se jich nedopustit, než je pak obtížně odstraňovat. Veterinářka mi spontánně sama řekla, že tato zvířata jsou natvrdlá (doslova ji cituji), něco jiného o tom čtu na internetu a ve většině případů jsou informace protichůdné. Proto se ptám na inteligenci, ať po pejskovi nepožaduji nějaké nereálné věci....a znovu opakuji, předem moc děkuji za každou radu.
Já svýho psa (kříženec rotvíka) považovala za poněkud natvrdlejšího, a to proto, že mu prostě trvalo docela dlouho, než mu nový cvik docvaknul. Než nastal ten aha moment "jo tak tohle ten povel znamená". A protože zároveň neměl příliš trpělivosti, dělali jsme jen snadno naučitelné cviky, aby to stihl pochopit, než přestane dávat pozor. Naučil se toho celkem dost, třeba slalom mezi nohama, a tak. Ale když jsem viděla jiné bystřejší psy, jak se různé blbinky naučili velmi rychle a jak jim to pálilo, musela jsem prostě uznat, že ten můj pes je na tohle takový "hloupější".
Jiná věc je přivolání - to není cvik, ale základní ovladatelnost, pro psa povinnost. To pochopí každý, když mu to člověk srozumitelně vysvětlí (třeba formou hry, pamlsku, nebo dlouhýho vodítka, kterým člověk pejskovi napoví, co že se to má dělat).
Opakování povelu nebo zvyšování hlasu je kontraproduktivní, protože dává pejskovi najevo, že první povel teda asi neplatil, když je teď vydán nový. Lepší mi přijde dát povel jednou a zařídit, aby pejsek přišel.
Doporučuji knížku Svého psa nestřílejte - hezké a srozumitelné vysvětlení různých způsobů, jak pejska motivovat. Mně to s výukou přivolání hodně pomohlo.
kovosrot
napsal(a):
Pes nikdy nedělá chybu. Je pouze pes a dělá, co dělá, protože je pes a myslí jako pes. Jste to vy, kdo dělá chybu, protože jste jej nevycvičil, aby dělal to, co chcete, aby dělal, když chcete, aby to dělal. Nebo jste špatně posoudil, co je schopen dělat, fyzicky nebo mentálně. Tak jestliže byla udělána chyba v týmu, jste to vy, kdo jí udělal, ne pes...
Tohle napsal slavný závodník se psím spřežením. Pořádně si to přečtěte a zamyslete se nad tím. Pokud vás pes nechápe, tak to není jeho chyba, ale vy mu to neumíte vysvětlit a nebo prostě po něm v tu chvíli chcete moc. Dám příklad na tom přivolání. 4 měsíční štěně vás poslechne, pokud jen tak půjde a nebude čuchat něco zajímavého, ale budete mít problém, pokud bude zabrané do hry s jinými psy. Žádnej pes není tak natvrdlej, aby nezvládl základní provozní poslušnost.

Oprostěte se od myšlenky, že je Váš pes hloupý. Když ho budete respektovat a budete mu věřit, půjde vám to lépe. Orientujte se spíše na hledání společné řeči - hledejte způsoby, jak se psem oboustranně efektivně komunikovat.
Jestli Vám chybí dostatek kvalitních zdrojů, podívejte se třeba na online kurzy na www.psichologie.cz. Robert Zlocha na svém webu také něco má. Psichologie natáčí i podcasty, další kvalitní podcasty jsou od Pejskárium.
A nevyžádaná rada na závěr: změňte cvičák.
To je hrozne, když ještě existuje cvičák, který radi takové nesmysly. To asi chce jiný cvičák.
Nespěcháte, učte hrou, až přijde puberty, bude hůře 🙂.
U nás má paní fenku bišonka. Musím říct, že jako štěně byla dost hrozná, na všechny psy štěkala a vyjižděla, utíkala paní, musím dodat, že paní se snažila seč mohla a teď je fenka naprosto v pohodě, chodí na volno, psů si nevšímá.

"opět, psali v knize o výcviku, že je důležitá důslednost a trvat na splnění povelu"
jo
jen pes ten povel musí umět
na začátku ten povel klidně opakuji xkrát, ale v okamžiku, kdy pes/štěně ten povel koná - aby si vytvořil spojení mezi chováním a tím slovem/slovy
máš štěně, jste na začátku
zapomeň na tresty, tedy i na "jen" zvyšování hlasu (taková intonace umí být pro psy těžkým trestem) a uč své štěně po dobrém, motivovat, odměńovat (nerozepisuji způsoby)
jestli nějaké knihy stojí za přečtení, tak knihy F. Šusty (Trénink je rozhovor, Trénink je v hlavě a Neznám atd......)
s bišonkem jsme se setkali jednou na zkoušce sportovní kynologie, chytrý pejsek

kovosrot
napsal(a):
Takový cvičák bych bleskovou rychlostí opustila. A nejspíš i tu veterinářku. Zvýšení hlasu je zbytečné, psi slyší dobře.
Miriam33

XXX.XXX.209.171
I ten Desenský to přivolání ukazuje hezky...videa na youtube... Nechat pejskovi vodítko a po zavolání (ne když je pes v tranzu ve hře...) Chvíli počkat a pak ho jemně přitáhnout, posadit, odměnit ( pamlskem, radostným počochňáním a chválit...). Nevolat, když víte, že nejspíš nepřijde a musel byste zvyšovat hlas. To si pro pejska dojděte. Pokud už jste si povel pokazil tím, že se ho pes bojí, musel byste ho změnit ( místo pocem například ke mně). Hlavně se doma domluvte a používejte jeden jediný povel na daný cvik. Aspoň zpočátku. Doporučuju taky mít v kapse teď pořád něco dobrého, protože asi nejste pro pejska tak zajímavý jako jiní lidé a vjemy. Dělejte s ním hlavně legraci, ať upevnite vztah. Je to společenské plemeno...hrajte na honěnou, přeskakovánou, hledání kde má panecek pamlsek, vyber ve které ruce je a další, ať ho to s vámi baví. Doma mu nechte při tréninku to vodítko a pozor, pokud je třeba nesoustředěný, neopakujte cvik mockrát. Musí ho to bavit a ne být znechucený a unavený. Venku trénujte až bude doma 100%. A zase, jen na vodítku, aby musel přijít a na místě bez vnějších mnohem zajímavějších rušivých podnětů. A cvičila bych až po proběhnutí, až pomine prvotní nadšení z procházky.

kovosrot
napsal(a):
Havanský psík je chytrý a učenlivý, veterinářku i cvičák vyměnit!
Máte psí děcko, jak už je psáno výše, je potřeba cvičit hrou a pozitivní motivací.
kovosrot
napsal(a):
Dobrý den,
máte štěně, 4 měsíce je maličké štěně. Povely v tomhle věku ještě nemůže umět, nemá je zažité, teprve se to učí. Představte si 4 leté děcko, které učíte kotoul. 100x mu to ukážete, když ho držíte a navádíte rukama, tak ho udělá. Sám nechce, protože neví, jak dát hlavu a kam dát ruce. Pomůže, když na něj zařvete? Nepomůže, prostě mu to musíte ještě hodněkrát ukázat a ještě víckrát pomoci s provedením. A jednou bude umět kotoul. Stejně jako štěně se jednou naučí přivolání.

kolikrát při povelu ke mě se na mě jen podívá a až zařvu tak neochotně přijde
Vím, že tady bylo vysvětleno, že se nejedná o řvaní, ale o zvýšený hlas a já se ptám proč?? U takhle malého prcka?? Tam je těch způsobů přeci víc, já osobně volám na svoje nyní půlroční štěně "Jessinko, ke mně, hopi hopi hopi hopi a třeba i naznačím vyběhnutí na opačnou stranu a hlavně volám hódně nadšeně a hódně chválím a pomuchluju, když přiběhne. Kdybych na ní zvýšila hlas, tak se na mě pěkně krajcvajc.
U předchozích psů jsem třeba sedla na bobek a tleskala a nadšeně volala...každej pes je trochu jinej, ale myslím, že se shodneme na tom, že pokud člověk nemá vysloveně štěněcí nespolupracující samostatnou jednotku (můj chrťák a pyrenejka), tak obecně má štěňátko tendence následovat, přibíhat a toho využíváme a děláme z toho radostnou událost.
A samozřejmě počítáme s tím, že štěňátko je nespolehlivé, že se někde zapomene nebo se vyběhne někam podívat, takže ho pouštíme na bezpečném místě a když zavolám jménem a vidím, že štěně čuchá a reakce nula zrovna neslyší, no tak buď počkám a nebo si pro prcka dojdu.
Ve své podstatě nechápu, proč zvyšovat hlas......
Za me nekolik veci, vicemene uz byly receny nade mnou ...
1 - zmenete cvicak. A to jako rychle. Najdete si v okoli nekoho, kdo to umi a kdo vi vic, nez se ucilo pred triceti lety ve Svazarmu. Mate spolecenske plemeno, ne sluzebaka ;)
2 - ctyrmesicni stene a zvyseny hlas ... hele predstavte si situaci, kdy prijde prvnacek po tydnu ze skoly a vy na nej budete u stolu zvysovat hlas a chtit, aby precetl clanek v novinach. Asi ne, co?
Asi vam dojde ze nejdriv musi umet jednotliva pismenka, pak slabiky, pak to spojit do slov a nasledne do jednoduchych vet. A ze Jiraskovo Temno si i tak precte nejdriv za par let ...
Vykaslete se na chytre rady na netu a youtubu, na knizky a podobne - zapojte selsky rozum.
Zropvna privolani je pomerne slozity a komplexni cvik, kdy pes (male dite zaujate hrou a celym svetem) musi prerusit svou zabavnou cinnost, otocit se k ni zady, dojit k vam a sednout si. Vazne cely tenhle proces chape? Vazne umi kazdy jednotlivy kus z tehle skladacky? Vazne to umi spojit dohormady?
To ze na netu koluji videa kdy male stene pribehne na zavolani je super ... jenze vy uz trochu nevidite, ze ze 130 pokusu ktere se natacely to vyslo jednou na prvni dobrou. A teprve tohle dokonale video bylo nasledne na ten internet umisteno ;)
Takze klid a nohy v teple. Ucte jednoduche povely kdy pes musi udelat jen jednu vec (sedni/lehni/pac a podobne), ucte to v klidnem a nerusivem prostredi, budujte vzajemny vztah a duveru a postupne prechazejte ke slozitejsim ...
A jen tak na okraj ... stene ve veku 4 mesice je tak odhadem v zavislosti na plemeni cca ekvivalntem desetimesicniho az rocniho ditete. To mejte taky na mysli pri volbe, co vsechno a jak presne po psovi chcete.

"Ve své podstatě nechápu, proč zvyšovat hlas......"
presne. ne, nema to smysl.
ono je to vlastne cele uplne naopak - povel ma byt citove nezabarveny, porad stejny!
pro tazatele -zkuste k tem YT videim pridat i nejaku teorii o tom, jak se zvire uci.

"Vykaslete se na chytre rady na netu a youtubu, na knizky a podobne - zapojte selsky rozum."
strašně, ale strašně moc nesouhlasím
zadavatel evidentně potřebuje nastudovat tu "zbytečnou" teorii, aby se nenechal ošulat kde kým, kdo se prohlásí za cvičitele
a že selský rozum u mnoha nefunguje (a co to je?), je více než zřejmé, i třeba z ifauny
"Zropvna privolani je pomerne slozity a komplexni cvik, kdy pes (male dite zaujate hrou a celym svetem) musi prerusit svou zabavnou cinnost, otocit se k ni zady, dojit k vam a sednout si. Vazne cely tenhle proces chape? Vazne umi kazdy jednotlivy kus z tehle skladacky? Vazne to umi spojit dohormady?"
no ale malé štěně neučím přivolání, když je zaujato něčím jiným
není nic jednoduššího, než povel přiřadit k již probíhajícímu chování, neboli štěně běží ke mně, samo o sobě, a já mu do toho přidám "ke mně ke mně", zcela podstatná je odměna na konci
jednoduché je štěně motivovat k příchodu - přiřazuji povel
a to nejsme u klikru

Dodala bych k tomu, že štěněti, na které se zvýší hlas, a tím se vystresuje, zaplaví organismus kortizol, a tím se ZABLOKUJE SCHOPNOST SE UČIT.

napsal(a):
Dodala bych k tomu, že štěněti, na které se zvýší hlas, a tím se vystresuje, zaplaví organismus kortizol, a tím se ZABLOKUJE SCHOPNOST SE UČIT.
tohle ale neni uplne pravda.
zvyseni hlasu samo o sobe nestresuje - aby ho krik stresoval -musi k tomu kriku byt prizrazeno neprijemne chovani - ale to je ta teorie.
( v urcitych situacich muzu hulakat jak chci - a kortizol to teda mlademu fakt nezveda, kasle na me dal )

"zvyseni hlasu samo o sobe nestresuje - aby ho krik stresoval -musi k tomu kriku byt prizrazeno neprijemne chovani - ale to je ta teorie."
není pravda
umí stresovat
ale nemusí stresovat každého

napsal(a):
"zvyseni hlasu samo o sobe nestresuje - aby ho krik stresoval -musi k tomu kriku byt prizrazeno neprijemne chovani - ale to je ta teorie."
není pravda
umí stresovat
ale nemusí stresovat každého
taky jsem psala, ze to neni uplne pravda....nevyloucila jsem to

napsal(a):
taky jsem psala, ze to neni uplne pravda....nevyloucila jsem to
""zvyseni hlasu samo o sobe nestresuje - aby ho krik stresoval -musi k tomu kriku byt prizrazeno neprijemne chovani - ale to je ta teorie.""
tento výrok chápu jako vyjádření faktu a to paušálně - zvýšení hlasu nestresuje - ne že nemusí stresovat (to připouští i jinou možnost), ale že nestresuje (jinou možnost nepřipouští)
a s tímto nesouhlasím
tvrdím, že stres umí vyvolat JEN zvýšení (ale i jiná intonace, takový ostrý šepot může být pro psa brutální) hlasu, samo o sobě

tento výrok chápu jako vyjádření faktu a to paušálně
vis co? Jdi si slovickarit s nekym jinym
U psa v rodine je kortizolova reakce v hodnotach "nejsem schopen vnimat nic dalsiho" na zvuk paneckova hlasu - naucene chovani.
Vic k tomu nemam co napsat.
napsal(a):
"Vykaslete se na chytre rady na netu a youtubu, na knizky a podobne - zapojte selsky rozum."
strašně, ale strašně moc nesouhlasím
zadavatel evidentně potřebuje nastudovat tu "zbytečnou" teorii, aby se nenechal ošulat kde kým, kdo se prohlásí za cvičitele
a že selský rozum u mnoha nefunguje (a co to je?), je více než zřejmé, i třeba z ifauny
"Zropvna privolani je pomerne slozity a komplexni cvik, kdy pes (male dite zaujate hrou a celym svetem) musi prerusit svou zabavnou cinnost, otocit se k ni zady, dojit k vam a sednout si. Vazne cely tenhle proces chape? Vazne umi kazdy jednotlivy kus z tehle skladacky? Vazne to umi spojit dohormady?"
no ale malé štěně neučím přivolání, když je zaujato něčím jiným
není nic jednoduššího, než povel přiřadit k již probíhajícímu chování, neboli štěně běží ke mně, samo o sobě, a já mu do toho přidám "ke mně ke mně", zcela podstatná je odměna na konci
jednoduché je štěně motivovat k příchodu - přiřazuji povel
a to nejsme u klikru
Asi jsem to napsala ne uplne presne a stastne.
V tomhle konkretnim pripade je dle meho nazoru problem, ze zadavatel sosa teorii z netu, ale selsky rozum nezapoji. Tudiz dokaze dle videa na youtube usoudit, ze tamto steje je genialni a jeho stene uplne pitome.
Tady tedy pardon, ale sosani teorie bude spis kontraproduktivni. Protoze sice bude mit nasosanou teorii, ale z mrte zdroju ktere dost casto jdou proti sobe, bude v tom stejne tapat, na psovi delat pokusy zprava z leva a cit tomu bude chybet.
Za me projit vsechny mozne recenze na cvicitele a vybrat si jednoho, ktery mi sedne lidsky i pristupem. A tam se ucit in vivo, in situ :)

"vis co? Jdi si slovickarit s nekym jinym "
slova tvoří význam
tak co s tím už......
koooo

XXX.XXX.183.48
Také máme havaňáka,a má povahu spíše huskyho .Absolutně samostatný,tvrdohlavý,poslouchá jen když je to pro něj výhodné.Rád utíká,prostě se někdy sebere a jde pryč a pořád dál a dál.Když ho stopuju a pak se ukážu,tváří se udiveně,jako " co tady děláš"? Když se mu schovám neexistuje že by mne hledal,prostě si někam jde v pohodě sám.Ale jinak je to miláček.
Dovoluji si navázat na staré téma, protože nechci zakládat nové a zhoršovat přehlednost webu. Tak náš havaňáček má cca 6 měsíců a velice rád bych se zeptal na několik věci. Byli jsme několikrát na cvičáku, pejsek se krásně socializoval, hraje si s dětmi i jinými psy apod., ale je zde několik věcí, které nechápu. Je to bytový pejsek a máme savé podložky, naučila se na ně celkem v pořádku, pouze často má výpadek, že jde udělat potřebu metr od podložky. Já když ji uvidím, zakřičím na ni, řeknu fuj a dám psa na podložku, cítím, jak mu tluče srdce, když ho přenáším, ví jednoznačně, že udělal něco špatně, pak párkrát použije podložku a zase následně jde vedle. Podobně při výcviku. Umí sedni, lehni, zůstaň, ke mě, volno apod. Musím říct, že se mi osvědčil klikr, který kombinuji i se slovním pochválením a pohlazením (klikr mi přijde takový neosobní ). Když mám v ruce odměny, pes pracuje jako švýcarské hodinky, v případě, že odměnu nemám (funguje na kousky libové šunky), nebo se mu zrovna nechce, tak na přivolání nereaguje. Já v tom případě zvednu hlas, on někdy velmi neochotně poslechne, pokud ne, tak se snažím být důsledný a jemně ho zatahám za kůži na krku, on kvikne a zase pracuje jako hodinky. Chci se zeptat, jak v tomto případě správně postupovat. měl jsem dříve německého ovčáka, který poslouchal krásně. Vím, že to nelze srovnávat, proto se ptám, jestli je to věc, která patří k tomuto plemeni (určitá tvrdohlavost a z mé strany nutná trpělivost protože se výsledky nedostavují tak rychle) a se kterou se musím prostě smířit (protože je to pejsek naprosto úžasný) nebo dělám chyby v tom případě, jak na to správně

kovosrot
napsal(a):
Dovoluji si navázat na staré téma, protože nechci zakládat nové a zhoršovat přehlednost webu. Tak náš havaňáček má cca 6 měsíců a velice rád bych se zeptal na několik věci. Byli jsme několikrát na cvičáku, pejsek se krásně socializoval, hraje si s dětmi i jinými psy apod., ale je zde několik věcí, které nechápu. Je to bytový pejsek a máme savé podložky, naučila se na ně celkem v pořádku, pouze často má výpadek, že jde udělat potřebu metr od podložky. Já když ji uvidím, zakřičím na ni, řeknu fuj a dám psa na podložku, cítím, jak mu tluče srdce, když ho přenáším, ví jednoznačně, že udělal něco špatně, pak párkrát použije podložku a zase následně jde vedle. Podobně při výcviku. Umí sedni, lehni, zůstaň, ke mě, volno apod. Musím říct, že se mi osvědčil klikr, který kombinuji i se slovním pochválením a pohlazením (klikr mi přijde takový neosobní ). Když mám v ruce odměny, pes pracuje jako švýcarské hodinky, v případě, že odměnu nemám (funguje na kousky libové šunky), nebo se mu zrovna nechce, tak na přivolání nereaguje. Já v tom případě zvednu hlas, on někdy velmi neochotně poslechne, pokud ne, tak se snažím být důsledný a jemně ho zatahám za kůži na krku, on kvikne a zase pracuje jako hodinky. Chci se zeptat, jak v tomto případě správně postupovat. měl jsem dříve německého ovčáka, který poslouchal krásně. Vím, že to nelze srovnávat, proto se ptám, jestli je to věc, která patří k tomuto plemeni (určitá tvrdohlavost a z mé strany nutná trpělivost protože se výsledky nedostavují tak rychle) a se kterou se musím prostě smířit (protože je to pejsek naprosto úžasný) nebo dělám chyby v tom případě, jak na to správně
Mě by zajímalo, co jste si vlastně vůbec vzal z těch rad výše?
Podložky na čůrání vám kazí psovu čistotnost. Podložky vyhoďte a začněte psa učit normálně na ven. Jenže normálně a ne křičením fuj...
Pokud psa učíte, že přivolání nemusí vykonat, pokud se mu nechce, pak je logické, že to tak dělá. Co pořídit stopovačku a psa začít učit, že na přivolání se chodí vždy a hned na 1. povel?
To trestání vůbec nechápu.... jako proč... bylo vám to zatím k něčemu? Protože pokud jo, musel byste vidět, že se pes poměrně rychle zlepšuje (nemyslím, že hned začne fungovat, ale že v dlouhodobým měřítku se jeho poslušnost zlepšuje). Pokud ne, děláte blbost, pes tomu nerozumí a akorát si kazíte vztah. Možná vám to přijde jako trvdohlavost, ale klidně to může být taky tak, že pes si váš přečetl, spoustě věcí nerozumí, a tak se zařídí podle sebe a v rámci toho, co je mu umožněno. A pes, kterej nerozumí svýmu člověku a musí se učit vyhýbat se nepříjemnostem, snášet křik a nesrozumitelné trestání, to bude asi dost vystresovanej pes.

A ten vlčák Vám taky doma kadil do plíny? 😳
Klikr je marker, ne odměna.
Důslednost znamená něco úplně jiného než tahat psa za kůži! Že Vy jste nezměnil ten cvičák?

A hádám, že nějakou tu doporučovanou knížku, si také nepořídil a nepřečetl....

kovosrot
napsal(a):
Proč chodí na plínu? Neví jednoznačně, že udělal něco špatně, je z vás akorát zmatený a vyděšený. Tahání za kůži - to je ze středověku.
Většinu doporučených knih mám a přečetl jsem a výše uvedenými radami se snažím řídit. Podložku mám jako rezervu, psa poctivě venčím a chválím. Můj dotaz spíš směřoval tam, že pes pracuje jen za odměnu a jak to změnit (nemám u sebe vždy šunku). Stran špatného chování psa, nežiju v pohádce, abych si myslel, že pejska není čas od času potřeba "potrestat"....proto se asi naivně ptám, např. při evidentním neposlechnutí povelu, který pes zná, jestli jen zvýšit hlas nebo něco jiného. Stopovačku jsem používal, ale opravdu občas si pejsek postaví hlavu a příkaz, který evidentně zná splnit nechce a na stopovačce jej stále nemám, protože chci, aby se proběhl a zadováděl si. No a na závěr, jednoznačně vím, že chyby psa nejsou jeho chybami, ale mými, proto se ptám jak to správně udělat....abych na jednu stranu vychoval šťastného parťáka, na druhou aby neměl "syndrom malého psa".

Pochybuju, že jste ty knihy četl. Váš text to docela jasně ukazuje.
Pokud pustíte na volno psa, který nemá spolehlivé přivolání, můžete si za jeho neposlušnost sám, trestat byste měl spíš sebe :)

Ještě se k tomu vrátím:
"Podložku mám jako rezervu, psa poctivě venčím a chválím" - podložky jednoduše kazí čistotnost. Tady na ifauně se to ukazuje opakovaně. Zvlášť pokud se vám objevuje problém s tím, že pes čůrá, kde nemá, podložky bych hned zrušila.
"nežiju v pohádce, abych si myslel, že pejska není čas od času potřeba "potrestat" - to vidím jako problém, protože ten trest chápete po lidsku, ale pes to nechápe.... potrestat psa tak, aby to pochopil, aby to bylo ve správnou chvíli, aby to bylo tak akorát, je vyšší liga, a proto je lepší na to raději zapomenout
Pustíte psa na volno - dáte přivolání - pes neposlechne - nemáte jinou šanci, než křičet, povel opakovat, pro psa si dojít - psa jste si právě naučil, že povel se nemusí poslechnout.
Jednou vám u toho rupnou nervy, protože se v té chvíli cítíte bezmocně, a to je k vzteku, a až si psa odlovíte, fyzicky ho potrestáte (čistě z té bezmoci a vzteku). Protože je to pes chytrý, příště si dá pozor, aby se od vás nenechal tak snadno chytit. Taky se může stát, že se proti trestu začne bránit a bude na vás vrčet nebo vás pokouše. To vyhodnotíte jako nepřístojnou agresi a budete mít další velký problém. Prostě to celý jde do slepý uličky, jejímž výsledkem jste nešťastní oba, a úplně zbytečně.
Pes se může proběhnout a zadovádět si i na stopovačce. Můj to zvládal mnoho let, a to si troufnu tvrdit, že šlo o aktivnějšího psa s větší potřebou pohybu, než je havaňáček.

kovosrot
napsal(a):
Většinu doporučených knih mám a přečetl jsem a výše uvedenými radami se snažím řídit. Podložku mám jako rezervu, psa poctivě venčím a chválím. Můj dotaz spíš směřoval tam, že pes pracuje jen za odměnu a jak to změnit (nemám u sebe vždy šunku). Stran špatného chování psa, nežiju v pohádce, abych si myslel, že pejska není čas od času potřeba "potrestat"....proto se asi naivně ptám, např. při evidentním neposlechnutí povelu, který pes zná, jestli jen zvýšit hlas nebo něco jiného. Stopovačku jsem používal, ale opravdu občas si pejsek postaví hlavu a příkaz, který evidentně zná splnit nechce a na stopovačce jej stále nemám, protože chci, aby se proběhl a zadováděl si. No a na závěr, jednoznačně vím, že chyby psa nejsou jeho chybami, ale mými, proto se ptám jak to správně udělat....abych na jednu stranu vychoval šťastného parťáka, na druhou aby neměl "syndrom malého psa".
Nemá cenu vydávat povel, když si nejsem jistá, že ho pes splní. Proč ho teda nemáte na stopovačce pořád? Zvyšování hlasu a trest je vám na prd.