Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2021 14:54
Tinkulinek

XXX.XXX.7.124

Dobrý den,

mám 15 letou JRT. Před 2 měsíci (12. 7.) v noci začala špatně a těžce dýchat, dušnost, letěly jsme na pohotovost - srdeční selhání , otok plic. Podali ji injekčně furon a nastavili léčbu Furon 2x denně 0.5 tablety + Cardisure. Byla zase jako dřív 100% chut do života , snedla by vse co vidí.
Před měsícem (8. 9.) ráno zkolabovala spadla na zem, jely jsme na veterinu diagnóza stejná jako v červenci. Zůstala tam cely den v kyslikovým boxu, infuze , zvýšený furon na 1 tabletu 2x denně , 3-4 dny na to byla zase v pořádku.
Ve čtvrtek (30. 9.) jsme byly na kontrolu RTG a krev. Vše v pořádku.
Včera (2. 10.) byla cely den veselá aktivní , odpoledne přišla návštěva začala je vítat a najednou spadla na zem , začala kňučet a upadla do bezvědomí. Byla celá modrá. Na veterině opět stejná diagnóza otok plic srdeční selhání, napíchali jí furon a čekali jsme. Večer jsem si ji odvážela domu. Přijela domu najedla se , měla extra chuť k jídlu. Podaly ještě další tabletu furonu a v 1 ráno šly spát. Celou noc klidně spala.
Dnes (3.10) v 6.30 ráno se probudila zvedla se a opakovala se situace ze včera. Upadla do bezvědomí na chvilku , probrala se a letely jsme na pohotovost. Dali ji 3 injekce a jely jsme domu. Do této doby cely den spí. Co 1 hod vstane , přijde, chce najíst, napít. vyčurá se a jde spát.

Prosím o vaše zkušenosti. Nevím co mám dělat. Kdyby se to stalo 1x za měsíc , ale 2x v 15 hodinách. Absolutně nemám pocit, že se trápí. Nestalo se že by odmítla piškot. Já jen nechci aby z tohoto světa odešla způsobem, že by se udusila. Jsem z toho všechno v šoku. Nemám s tím zkušenosti a když spadne do bezvědomí , nic horšího jsem v životě nezažila.

Ráda bych věděla, jaký měli průběh ostatní.
Moc děkuji.

3.10.2021 15:04
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ta diagnoza byla udělaná z rentgenu? Nebo na základě čeho? Plíce jsou čisté? Srdce je zvětšené? Objednala bych se ke kardiologovi a to tak, že co nejdřív.

3.10.2021 15:15
Tinkulinek

XXX.XXX.7.124

Dobrý den. Na základě RTG. Máme za sebou sono ekg krev a několik rtg. Má slabý srdíčko. Já jako laik neumím přesně vysvětlit. Špatně ji dozavíra chlopeň. Chodíme v Praze do vet nemocnice přímo ke kardiologovi. Nemají už nám víc jak pomoci. Já jen chtěla vědět jako to probíhalo u ostatních. Nedokážu říct jestli se trápí , nemá žádný bolesti kromě případu kdy přijde selhání. Strašně mě dnes vyděsilo že se to odehrálo včera odpoledne a hned dnes ráno znovu … lékaři mě upozorňovali že se to bude opakovat. Ale ne za 10hodin 😞

Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.10.2021 15:51

nejsem veterinář (snad sem nahlédne bodlinka), tedy jen jako laik

pro mě by byla otázka, zda je dostatečná farmakologická podpora
viz:

https://okvet.cz/odborne-clanky/articles/Onemocn%C4%9Bn%C3%AD-srdce-srde%C4%8Dn%C3%AD-selh%C3%A1n%C3%AD

psa kardiaka jsem měla

a ono selhání nepřijde, srdeční selhání má pořád, přichází kolaps

3.10.2021 17:52

spíš tam budou nějaké arytmie než vyloženě edém plic

3.10.2021 18:10
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
spíš tam budou nějaké arytmie než vyloženě edém plic

Tak ale léčí ho kardiolog a neustále mu zvyšují dávkování furonu? Nevím, jak dlouho se na toto léčí, ale takhle mi to přijde, že už je to konečná, že už léky nezabírají, jen se divím, že to zadavatelce neřekli? Ale s tímto zkušenosti nemám, ne jen u psa, ale ani v rodině. Každý příbuzný se ,,slabým srdíčkem" na lécích s ním dožil a umřel na něco jiného.

3.10.2021 18:22

lesnížínka napsal(a):
Tak ale léčí ho kardiolog a neustále mu zvyšují dávkování furonu? Nevím, jak dlouho se na toto léčí, ale takhle mi to přijde, že už je to konečná, že už léky nezabírají, jen se divím, že to zadavatelce neřekli? Ale s tímto zkušenosti nemám, ne jen u psa, ale ani v rodině. Každý příbuzný se ,,slabým srdíčkem" na lécích s ním dožil a umřel na něco jiného.

ale jo, tak taky mám pocit, že už se to asi blíží do finiše a je potřeba to zadavatelce nějak sdělit. ale co já vím, možná se divoce naznačovalo...

3.10.2021 19:32
Tinkulinek

XXX.XXX.28.0

Děkuji za Vaše reakce. Ale co mám dál dělat. Já přeci neuspím pejska který má chuť jist , mazlit se a celkově žít. Zajímaly mě zkušenosti ostatních. Jestli je třeba možný že i po těch 2 kolapsech v rámci 1 dne se to muže zase stabilizovat třeba na měsíc.

Je mně z toho strašně. Její život má pro mě hodnotu lidského života (omlouvám se všem kteří to mají jinak)

3.10.2021 19:50
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tinkulinek napsal(a):
Děkuji za Vaše reakce. Ale co mám dál dělat. Já přeci neuspím pejska který má chuť jist , mazlit se a celkově žít. Zajímaly mě zkušenosti ostatních. Jestli je třeba možný že i po těch 2 kolapsech v rámci 1 dne se to muže zase stabilizovat třeba na měsíc.

Je mně z toho strašně. Její život má pro mě hodnotu lidského života (omlouvám se všem kteří to mají jinak)

Nemusíte se omlouvat, mám to stejně a nezajímá mě, jestli někdo ne. Jen doufám, že se do vaší situace nikdy nedostanu, i když nějaký náběh taky máme. Třeba se ještě u vás podaří fenku stabilizovat...doufám

3.10.2021 22:17

Tinkulinek napsal(a):

Neomlouvejte se...taky je pro mě pes člen rodiny, bez ohledu na to, že je to jiný živočišný druh.
Zkušenost s tím nemám, ale osobně důvěřuju svému vetovi, že by udělal všechna potřebná vyšetření, aby se zjistila příčina a že by řekl popravdě, zda má ještě smysl pejska neuspávat a pokud by mi řekl, že podobné stavy se s největší pravděpodobností budou neustále opakovat, tak bych při dalším nechala pejsa uspat.

Ale to je můj osobní teoretický názor, opravdu by hodně záviselo na situaci a na konzultaci s vetem.

4.10.2021 09:35

se zeptám ještě jednou...

můj kardiak bral : furon, enap verospiron, digoxin, carvedilol, vetmedin (něco se přidávalo, něco vypustilo), přičemž na ono zavodnění má z vyjmenovaných vliv nejen furon

tedy mám otázku, laickou otázku, zda může být léčba psa zadavatelky ne/dostatečná

4.10.2021 12:25
Tinkulinek

XXX.XXX.31.177

se zeptám ještě jednou...

můj kardiak bral : furon, enap verospiron, digoxin, carvedilol, vetmedin (něco se přidávalo, něco vypustilo), přičemž na ono zavodnění má z vyjmenovaných vliv nejen furon

tedy mám otázku, laickou otázku, zda může být léčba psa zadavatelky ne/dostatečná

Dobrý den ,

chodíme na kliniku ke kardiologovi. Když jsme spolu mluvili v nějakým kontextu říkal že má pacienty který berou i 8 léku denně. Nemyslím si tedy, že by “nás zanedbal”.

Jinak update
Včera ráno když jsme se vrátily z pohotovosti , kde dostala injekcí furon. Dávala jsem ji další celou 1 tabletu v poledne , po té v 17 hod a o půlnoci. Cely den ležela , občas vstala , chtěla piškot , najedla se konzervy a ležela koukala nebo spala. Sama si vybehla ven zahradu se vyvencit. O půlnoci jsme tedy daly furon 1 tabletu a šly spát. Ve 3 ráno vstala začala si hrabaním upravovat pelisek (děla běžně cely život) a najednou zase spala a upadla do bezvědomí , položila jsme ji do polohy v leže a snažila se ji probudit - povedlo se. Po 5 min sama vstala a chtěla piškot. Volala jsem na pohotovost jestli máme jezdit. Byl tam jiný lékař který říkat ať nejezdime že by ji dal stejně jen injekci furon , tak že ji mám dát furon já 1 celou tabletu. Od tý doby tady zase ležime spolu v chodbě. Občas vstane , jde ven , naji se napije a teď se snaží spát.

Já celou noc přemýšlím kdy je ten správný čas. Dýchá pravidelně ale z těžka. Sliznice má růžové. Žere pije kalí močí normálně , při těchto aktivitách vypadá úplně normálně jako zdravý pes. Na veterině mně řekli , že se musím rozhodnout sama. jak ?

Děkuji všem za reakce

4.10.2021 12:35
rapotacka11

XXX.XXX.224.71

- mám 15 letou ...
- říkal že má pacienty který berou i 8 léku denně

A je jim taky 15?

4.10.2021 12:36
janaa

XXX.XXX.41.11

Tím upadáním do bezvědomí mi to spíš připomíná nějakou arytmii. Viděla jsem takto psa, anglického buldoka (tam ale byla pouze arytmie, neměl edém a zvětšené srdce,byla to porucha rytmu). Dával se mu kardiostimulátor,ale to u vás nepřipadá v úvahu. Osobně bych znovu zašla ke kardiologovi, dala si nějaký časový termín, do kdy se budu snažit vyladit léčbu,pokud by se to nepovedlo, tak bych volila uspání. při každém záchvatu dochází k nedokrvení mozku, může se přidat další problém,co když nebudete doma? A upřímně,tohle není život,ale už jen přežívání. Má krásný věk,bohužel málokterý z našich psích přátel odejde v klidu ve spánku

4.10.2021 12:39

Tak já se vyjádřím za sebe.

Mám kardiaka. Srdeční selhání, zavodňování, totéž jako u vás. V lepší dny nebyl Furon potřeba, v horší dny (a těch přibývá) odvodňujem. Takže vlastně "jen chrchlá", i když i to je hrozné. První signál, že se horší, přišel přesně před týdnem. V noci, samozřejmě. Špatně dýchal, rychle, břichem, s nataženým krkem stál a civěl do blba. Přidala jsem Furon, do hodiny se to relativně zklidnilo, ale mně už bliká červený vykřičník, že takhle jako ne.
Pokud by se u nás přidaly synkopy, pak bych to já už to ukončila. Opravdu to ale berte jen jako můj názor, který se obecně dá shrnout takto: Radši o měsíc dřív, než třeba jen o den později.

Janaa: Pokud jsem dobře poslouchala, pak k synkopám dochází vlivem městnání, což ovšem nevylučuje i arytmii.

4.10.2021 12:45
Tinkulinek

XXX.XXX.31.177

Já jsem s ní 24/7 chodí semnou všude , samozřejmě teď jsem svůj život přizpůsobila jejím možnostem.

Volala jsem dnes na kardiologii , mají stop stav , ale slíbili že se pan doktor ozve až dokončí zákroky a tak čekáme.

Já ji samozřejmě nechci nechat v žádným případě trápit , ale zatím mně nepřijde , že by se trápila a chtěla odejít.

4.10.2021 12:50
janaa

XXX.XXX.41.11

Tak já se vyjádřím za sebe.

Mám kardiaka. Srdeční selhání, zavodňování, totéž jako u vás. V lepší dny nebyl Furon potřeba, v horší dny (a těch přibývá) odvodňujem. Takže vlastně "jen chrchlá", i když i to je hrozné. První signál, že se horší, přišel přesně před týdnem. V noci, samozřejmě. Špatně dýchal, rychle, břichem, s nataženým krkem stál a civěl do blba. Přidala jsem Furon, do hodiny se to relativně zklidnilo, ale mně už bliká červený vykřičník, že takhle jako ne.
Pokud by se u nás přidaly synkopy, pak bych to já už to ukončila. Opravdu to ale berte jen jako můj názor, který se obecně dá shrnout takto: Radši o měsíc dřív, než třeba jen o den později.

Janaa: Pokud jsem dobře poslouchala, pak k synkopám dochází vlivem městnání, což ovšem nevylučuje i arytmii.

Jo,to je možný. Nám na srdce odešel devítiletý knírač,ale bylo to hrozně rychlé,a tak daleko jsme to už zajít nenechali. Ale tam byl primární problém nádor na srdci

4.10.2021 12:54

Víte, můj pes taky žere s chutí, vyprazdňování bez problémů atd. Ale tohle vážně stačí? Mně ne. Musí z toho života ještě něco mít. Něco, co ho baví a zajímá, i kdyby jen čuchání kolem silnice a požírání mé ruky, když ho češu. Pokud uvidím, že je pes unavený (a ono srdeční selhání způsobuje velkou únavu) tak, že se ani nechce zvednout, pokud uvidím, že vyjma té výjimečné příhody dýchá ztěžka, jakože už pořád, pokud by ho to vypínalo, jako u vás, pak není o čem. U mně.

Odhadnout správný čas musíte jen vy. Nikdo to za vás neudělá, nikdo vám neporadí. Bohužel.

4.10.2021 12:58

Tinkulinek napsal(a):
Já jsem s ní 24/7 chodí semnou všude , samozřejmě teď jsem svůj život přizpůsobila jejím možnostem.

Volala jsem dnes na kardiologii , mají stop stav , ale slíbili že se pan doktor ozve až dokončí zákroky a tak čekáme.

Já ji samozřejmě nechci nechat v žádným případě trápit , ale zatím mně nepřijde , že by se trápila a chtěla odejít.

A jak to poznáte, že se netrápí a nechce odejít? Měla jsem fenu s rakovinou, metastázy v celým těle a taky nevypadala, že by chtěla odejít, taky byla veselá a žrala a vyprazdňovala se úplně normálně.

4.10.2021 13:13
Tinkulinek

XXX.XXX.31.177

A jak to poznáte, že se netrápí a nechce odejít? Měla jsem fenu s rakovinou, metastázy v celým těle a taky nevypadala, že by chtěla odejít, taky byla veselá a žrala a vyprazdňovala se úplně normálně.

Asi jen můj pocit a přiznávám neumím si to představit
(Video je z teď)

4.10.2021 15:55
Tinkulinek

XXX.XXX.31.177

Jedeme na 20.30 ještě na konzultaci k veterináři. Uvidím co mě řekne jak je na tom uvnitř a podle toho se rozhodnu.

4.10.2021 16:02

Držím pěsti a věřím, že se rozhodně správně.

4.10.2021 16:09
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Mluví se tu o srdečním selhání, navyšování furonu, ale nějak jsem nepostřehla(možná to tu někde bylo?)že by byla dušná?Ty příznaky co se tu teď popisují...měla i má mamka s těžkou arytmií síní. Unavená, odpadala. Špatný okruh...může to mít i pes? To by pak řešení ablací nebyl tak velký problém ne?

4.10.2021 16:39
Tinkulinek

XXX.XXX.31.177

Dušná je když usne. Když leží na boku dýchá těžce se zavřenou pusou. Ne vždy ale třeba teď odpoledne se to stalo. Extrémně dušna a podle vet jsme tomu utekly za 5 min 12 byla toho 12.7 když poprvé zkolabovala

4.10.2021 21:28
fikovnice

XXX.XXX.132.58

janaa napsal(a):
Tím upadáním do bezvědomí mi to spíš připomíná nějakou arytmii. Viděla jsem takto psa, anglického buldoka (tam ale byla pouze arytmie, neměl edém a zvětšené srdce,byla to porucha rytmu). Dával se mu kardiostimulátor,ale to u vás nepřipadá v úvahu. Osobně bych znovu zašla ke kardiologovi, dala si nějaký časový termín, do kdy se budu snažit vyladit léčbu,pokud by se to nepovedlo, tak bych volila uspání. při každém záchvatu dochází k nedokrvení mozku, může se přidat další problém,co když nebudete doma? A upřímně,tohle není život,ale už jen přežívání. Má krásný věk,bohužel málokterý z našich psích přátel odejde v klidu ve spánku

Arytmie klidně...navíc z furosemidu....ztráty kalia močí = hypokalémie = srdeční arytmie.

5.10.2021 09:03
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Dobrý den,

tak jsme byly včera na vyšetření. Udělali jsme ještě sono kvůli srdeční hypertenze. Dali jsme tomu ještě šanci. Dostala tedy další léky.

Celkově bere
Furon 1t. 3x denně
Cardisure 3/4 3x denně
Upcard 1/2 2x denně
Sildenafil 1/4 2x denně
Clopidogrel actavis 1/4 1x denně

Noc byla klidná. Uvidíme jak se to bude vyvíjet dál. Já mám za sebou nejhorší tři dny v životě, ale dnes už mám pocit že jsme udělali vše co jsme mohli. Teď musíme čekat

Děkuji všem

5.10.2021 09:46
rapotacka11

XXX.XXX.224.71

11x denně dostává léky?

5.10.2021 10:10

rapotacka11 napsal(a):
11x denně dostává léky?

rapotacko, myslíš, že každý lék bere v jinou dobu?

5.10.2021 10:13
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Některý léky bere ráno , některý v poledne , některý večer

5.10.2021 10:32

Tinkulinek napsal(a):
Některý léky bere ráno , některý v poledne , některý večer

Stejně je to na tak malé tělíčko hodně léků...na játra a na ledviny, přes které to musí projít....zkuste se na to podívat z jiného úhlu a dejte si vedle sebe pro a proti, třeba i s veterinářem....rozhodnutí je pak na Vás.😔

5.10.2021 10:55
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Stejně je to na tak malé tělíčko hodně léků...na játra a na ledviny, přes které to musí projít....zkuste se na to podívat z jiného úhlu a dejte si vedle sebe pro a proti, třeba i s veterinářem....rozhodnutí je pak na Vás.😔

Včera jsem už očekávala že večer odejde navždy, ale cely den mně ještě dávala najevo , že ještě ne. Večer u lékaře jsme se shodli, že to ještě zkusíme touhle cestou. Dnes v noci klidně spala, snad se nám podařilo jí stabilizovat. Určitě není v mým zájmu jí tady držet kvůli sobě. A věřím, že až bude chtít odejít, bude mít bolesti, dá to sama vědět. Když ji minule bolelo očičko, byla z toho nešťastná , nevzala si ani piškot , ležela ve tmě v koupelně na zemi. Věřím že si to teď rozhodne sama. Já jsem udělala vše co jsme mohla , teď to bude už záležet na ní.

5.10.2021 11:09
rapotacka11

XXX.XXX.224.71

Věřím že si to teď rozhodne sama.

5.10.2021 11:15
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

rapotacka11 napsal(a):
Věřím že si to teď rozhodne sama.

Když jí bude zle , dá to najevo neboli rozhodne si to sama.

Tady není žádný názor správný. Musíte se vydat jedním směrem a já zvolila tento.

5.10.2021 11:29

jestli je sance, ze ji zaberou leky - udelala jste maximum. drzim palce!

5.10.2021 11:31

malé tělíčko má dávky na malé tělíčko

můj pes toho bral více, dalo mu to 2 roky relativně normálního života (relativita spočívá v délce vycházek), ledviny i játra (jednou vyšly lehce nadhraniční hodnoty jater, do normálu, ato do středu normálu, se to zvládlo silymarinem) celou dobu OK.

je to otázka, zda psu farmakologická léčba dá smysluplně kvalitní život
zátěž jater a ledvin je aktuálně asi podružná, notabene u 15ti leté

utratit lze vždy, je to jen se dostavit na veterinu/zavolat veta

5.10.2021 11:35

tak -zrovna kardiak, pri spravnem davkovani leku - muze zit docela spokojene.
taky bych to zkusila.

5.10.2021 12:14
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Určitě byla chyba, že jsme na to přišli relativně pozdě. Kdyby léčba začala dříve , nemuselo by dojít k těmhle extrémům.

Neočekávám, že tyto léky prodlouží pejskovi život o xx let , já se snažila vyřešit tuto situaci jinak než odchodem Tinkulinka. Jestli to bylo a bude správně uvidíme v následujících dnech. Každopádně mám z ní dnes mnohem lepší pocit , jak na léky bude reagovat její tělo nám bohužel nikdo nedokáže říct. Ale jiná možnost není než to zkusit.

5.10.2021 12:38

tinkulinek, jen chci upozornit, že léčbu - léky může být nutno upravovat, že nemusí nějaký lék sednout, že může být potřeba upravit dávkování, než se to vyladí

tu původní léčbu nasadil tentýž vet, jako tuto novou?

5.10.2021 12:40
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

tinkulinek, jen chci upozornit, že léčbu - léky může být nutno upravovat, že nemusí nějaký lék sednout, že může být potřeba upravit dávkování, než se to vyladí

tu původní léčbu nasadil tentýž vet, jako tuto novou?

Ano. Je to kardiolog , klinika v Praze

5.10.2021 15:38
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Zajimalo by mě, vy který máte doma kardiaka, čím pejsky krmíte. Čím mohu pomoci a čím naopak nekrmit ?

Děkuji všem za radu.

5.10.2021 16:16
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Cokoliv, co mu chutná, ať se s chutí nažere v tom čase, co mu ještě zbývá...

5.10.2021 16:26

snížený obsah soli
kvalitní živočišné bílkoviny

pokud trpí nechutenstvím, tak cokoliv, co sní (bylo u nás)

5.10.2021 16:35
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

snížený obsah soli

Tinkulinek právě sní úplně všechno a kdyby mohla sní celý balení piškotu za den a 3 kg konzervy k tomu

5.10.2021 16:38
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

snížený obsah soli

My krmíme masem, takže jsem to nikdy neřešila, ale teď naopak, aby mu chutnalo a nenimral, dostává to maso ,,obalené" konzervou, takže nějaká ta sůl tam bude, neřkuli v šunce, do které mu balím tablety. Takže u nás opačně jako mladý a zdravý sůl neviděl, teď jí má zřejmě až, až

5.10.2021 18:18
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

lesnížínka napsal(a):
My krmíme masem, takže jsem to nikdy neřešila, ale teď naopak, aby mu chutnalo a nenimral, dostává to maso ,,obalené" konzervou, takže nějaká ta sůl tam bude, neřkuli v šunce, do které mu balím tablety. Takže u nás opačně jako mladý a zdravý sůl neviděl, teď jí má zřejmě až, až

Já teď poslední rok krmila granulemi a konzervami od specificu. Ale přestaly ji chutnat , což mně potvrdil i vet - pejskům moc ty diety nejedou. Takže krmím konzervami od Brit a piškoty.

5.10.2021 19:49

nebylo by lepšejší maso + přílohy?

5.10.2021 19:55
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

nebylo by lepšejší maso + přílohy?

Snažím se když to jde

5.10.2021 20:16

Tinkulinek napsal(a):
Snažím se když to jde

Teda feňule je hodně natěšená na tu baštu 🐶,...a to všechno sní najednou?

5.10.2021 20:18
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Teda feňule je hodně natěšená na tu baštu 🐶,...a to všechno sní najednou?

To tak vypadá , miska je malá. Ale ona by snědla 100kg jídla kdyby mohla. Jídlo je jeji život. Bohužel , nyní bohudík.

5.10.2021 20:32
Terven

XXX.XXX.110.191

Tinkulinek napsal(a):
Zajimalo by mě, vy který máte doma kardiaka, čím pejsky krmíte. Čím mohu pomoci a čím naopak nekrmit ?

Děkuji všem za radu.

Nekrmila bych Brit ani piškoty.
Jak píše hmn, kvalitní živočišné bílkoviny - což není ani v jednom z toho.
Já bych jí dala maso, zeleninu a přílohy...ale je mi jasný, že v 15 letech není vhodná doba k přechodu na barf a asi ani k radikálním změnám.
Aspoň omezte ty piškoty - výživovou hodnotu mají 0 a jen zbytečně malýho pejska zaplácávají na úkor potřebných živin.
Já jsem stařence, co byla léta na granulích, v posledních letech vařila - maso, mrkev, rýži, vločky...

6.10.2021 20:28
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Terven napsal(a):
Nekrmila bych Brit ani piškoty.
Jak píše hmn, kvalitní živočišné bílkoviny - což není ani v jednom z toho.
Já bych jí dala maso, zeleninu a přílohy...ale je mi jasný, že v 15 letech není vhodná doba k přechodu na barf a asi ani k radikálním změnám.
Aspoň omezte ty piškoty - výživovou hodnotu mají 0 a jen zbytečně malýho pejska zaplácávají na úkor potřebných živin.
Já jsem stařence, co byla léta na granulích, v posledních letech vařila - maso, mrkev, rýži, vločky...

Dnes měla kuřecí vývar s mrkví

Jinak co se týče situace. Přes den je to v pohodě , ale ty noci jsou špatný. Přes den spí a dýchá klidně , ale v noci dýchá těžce a jakoby přes pusu oddychuje. V noci jsem jí musela dát po konzultaci s vet furon a čekala co se bude dít.
Na všechny ty léky reaguje dobře , není ji z nich zle , žádný zvracení , průjmy na což mě vet upozorňoval, že některý psi špatně snášejí. Zatím se tedy držíme. Vždy když vezmu klíče do ruky je nadšená a chce jet někam ven, už jsme doma dlouho, byla zvyklá každý den chodit semnou do práce. Uvidím jak to půjde , možná bychom mohly zítra aspoň na chvíli někde ven. (Samozřejmě ve striktním klidovým režimu)

Pěkný večer všem.

7.10.2021 10:12

Také mám těžkou kardiačku. Chodíme na kontroly k MVDr Fiedlerovi ze Slaného, který k nám do HK dojíždí jednou měsíčně. Fenka měla srdeční příhodu o víkendu, takže jsme s ní byli na pohotovosti. Dostala ke Cardisure (alias Vetmedin) a UpCardu ještě navíc furon. Vyšetřila ji tam a předepsala léky místní kardioložka, která vyslovila prognózu, že je to konečná a dala nám léky na 14 dní, že na dýl to ani nemá cenu. Nedalo nám to, a jeli jsme ještě přímo do Slaného za MVDr Fiedlerem. Ten řekl, že není dobré kombinovat furon a UpCard, že v něčem jdou i proti sobě. Upravil jinak medikaci a hle, fenečka je tu s námi a to je víc jak 1/2 roku po té příhodě a zatím se drží. Chci tím říct, že není kardiolog jako kardiolog.

7.10.2021 10:58

Chci tím říct, že není kardiolog jako kardiolog.

ano, mam podobne zkusennosti.
nastaveni leku a davkovani je velmi dulezite - a neumi to kazdy vet.

v principu treba nepostupuji uplne spatne - ale nefunguje to. bohuzel vetsinou protoze jsou ty leky davane dost naslepo.
a pak se najde vet, co udela komplet vysetreni, umi ho precist - a casto i jen lehce upravi medikaci - a vypada to skoro jako zazrak.

za me teda -kdyz uz kardiaka, tak s nim fakt jezdit za vyhlasenymi odborniky. nakonec to vyjde cele levneji a jestli se ma psovi pomoci, tak u nich.

7.10.2021 11:57
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tady se musím vetů (kardiologů) zastat. Mám tchána kardiaka a léta měl všemožné problémy ze špatně sestavených léků. Jeden kardiolog, druhý, pomohl až třetí a to taky ne napoprvé, i on léky různě měnil. Ale nakonec trefil a tchán už je 10let bez jakýchkoliv problémů. U psa, to musí být ještě mnohem horší, on neřekne ani to, že po léku tom a tom má závratě atd.

7.10.2021 12:06

v čem tkví to zastání?

7.10.2021 12:25
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

v čem tkví to zastání?

Že má pejsa možná jen blbě nastavené léky, které vyvolávají tyhle problémy. A že to prostě nemusí vyjít napoprvé. Zastání proto, že na vety většinou jen nadávám.

7.10.2021 12:26
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Tinkulinek dnes odejde. Má už tak velký srdíčko že nemůže dýchat v noci když leží

Včera u nás byla v noci záchranka. Ve 3 mají přijet ji uspinkat

7.10.2021 12:32
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Tinkulinek napsal(a):
Tinkulinek dnes odejde. Má už tak velký srdíčko že nemůže dýchat v noci když leží

Včera u nás byla v noci záchranka. Ve 3 mají přijet ji uspinkat

Držte se. Je dobře, že jste se takhle rozhodla, je to sice to nejtěžší rozhodnutí, které člověk se svým psím kámošem musí udělat, ale je to správné rozhodnutí.

7.10.2021 12:56
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Jedeme ještě za panem MVDr Fiedlerem na 15.30

7.10.2021 13:02
fikovnice

XXX.XXX.133.100

Tinkulinek napsal(a):
Jedeme ještě za panem MVDr Fiedlerem na 15.30

Držím Vám pěsti...ale už mnohokrát jsem zde psala, že pocit dechové tísně/dušnost je subjektivně větší trápení než kruté bolesti. Tak to bohužel je.

7.10.2021 13:03

Nezlobte se, ale nechte ji už odejít. Pokud je to tak zlé, že to chtělo záchranku, ta fenka nemůže dýchat a pomalu se dusí, proč ještě vymýšlíte? Proč další doktor? Další naděje? Další léky? Další probdělé noci, kdy se psina dusí?
Nedělejte to.

Rozhodla jste se, že uspání je správná cesta. Nepochybujte.

7.10.2021 13:32
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Nezlobte se, ale nechte ji už odejít. Pokud je to tak zlé, že to chtělo záchranku, ta fenka nemůže dýchat a pomalu se dusí, proč ještě vymýšlíte? Proč další doktor? Další naděje? Další léky? Další probdělé noci, kdy se psina dusí?
Nedělejte to.

Rozhodla jste se, že uspání je správná cesta. Nepochybujte.

Pejsek se přes den netrápí. Teď jsme přijely z lesa. Takže to bude stát jen mě peníze. Zvednout telefon a nechat jí odejít mužů udělat non stop.

7.10.2021 13:36

A tak jo, když se trápí jen v noci, tak je to samozřejmě v pořádku.

7.10.2021 13:44
Terven

XXX.XXX.110.191

A tak jo, když se trápí jen v noci, tak je to samozřejmě v pořádku.

Asi myšleno tak, že když to ještě odpoledne zkonzultuje, nemusí to znamenat další noc navíc.
Předpokládám, že vet kardiolog bude v obraze a bude soudný.

7.10.2021 13:52

Terven napsal(a):
Asi myšleno tak, že když to ještě odpoledne zkonzultuje, nemusí to znamenat další noc navíc.

Doufám, že máte pravdu.
Já mám spíš dojem, že fence se přes den udělalo líp, tak ji panička vzala do lesa, všechno v pohodě, tak jedeme dál. Noc přežijeme, hlavně když přes den bude dobře.
Jsem hnusná, vím. Asi je to tím, že se mě to tak nějak aktuálně dotýká, no. Tak se předem omlouvám, že mi asi chybí nadhled.

7.10.2021 14:00
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Terven napsal(a):

Přesně takhle jsem to myslela. Nenechala bych ji trápit už další noc pokud mě teď pan doktor řekne, že je to špatný. A přes telefon byl docela radikální.

7.10.2021 14:36

to srdce vet měřil?

7.10.2021 18:18
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Dobrý večer,

máme za sebou vyšetření u pana MVDr. Fiedlera

EKG , sono, RTG a krev

Takže její způsob medikace , byl úplně špatný. Dostávala dvoje stejný diuretika který se “praly o to aby mohly pomoci v těle”

Její srdíčko je v normě , plíce jsou bez edému. Ty kolapsy, který měla prý vůbec neměly nic společného s plícemi a že by nemohla dýchat. Problém s dýcháním když leží a spí, prý muže být spojený s průchodností dýchacích cest což se prý takhle děje u starých pejsků , může to být třeba jen chrupavka (potřeba vyřešit)

Pan doktor řekl , že nevidí důvod pejska uspat. Co je problém jsou ledviny. Díky tomu kolik toho teď brala má ledviny - vysoký riziko, ale řekl že ty léky nebrala dlouho - mohly by se z toho vzpamatovat.

Celkový dojem na mě působil tak, že pan doktor Fiedler věděl o čem mluví , pochopila jsem vše co mně vysvětloval. Nyní bych měla podstoupit neurologické vyšetření kvůli těm kolapsům a kontrolu dýchacích cest.

Píšu co si pamatuji, snad to bude dávat hlavu a patu.

Ať to bude dobrý nebo ne. Já chci neskutečné poděkovat “Peji” za to , že sem napsala a zmínila se o tomto lékaři. Kdyby nebylo jí , Tinkulinek už by odpočíval na vždy. Děkuji Vám

7.10.2021 18:52

12:26 napsáno

18:18 napsáno:
Její srdíčko je v normě

Tak já už se v tom nějak ztrácím.
Takže co teď?? Upraví se léky a vše bude na pohodu a svěží a nebo ty noci budou stále na pytel??

7.10.2021 19:05

"Tak já už se v tom nějak ztrácím"

v cem?
ze nebyla prvni diagnoza a lecba spravna?

problem s dychanim i kolaps se resi taky - pokud dobre ctu.

7.10.2021 22:35
Terven

XXX.XXX.110.191

12:26 napsáno

18:18 napsáno:
Její srdíčko je v normě

Tak já už se v tom nějak ztrácím.
Takže co teď?? Upraví se léky a vše bude na pohodu a svěží a nebo ty noci budou stále na pytel??

Chybná diagnóza...to se stává často...

7.10.2021 22:39

Jestli jedete dál, má načaté ledviny a chcete, aby jí chutnalo, tak doporučuji hodně ledabyle vykostěné celé kuře bez kůže a vnitřností na 2 h do papiňáku (v multifunkčním hrnci vysoký tlak) na smrt. Všechno s kostmi rozmixovat na jemnou paštiku. Většina se po ní může umlátit a lze jí jako komplet smíchat s čímkoliv.

7.10.2021 22:44
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Přikládám lékařskou zprávu.
Každý lékař - jiný názor , pokus - omyl.
Jsem ráda , že jsem tomu dala šanci, jestli to bylo správné uvidíme. Nutno zmínit , že jsem s ní po celou dobu navštěvovala pouze jednoho lékaře. Jelikož jsem úplně “mimo obraz” , v lékaři mám naprostou důvěru a tohle aplikuji (bohužel ?) i na sebe a své zdraví.

Pěkný večer a děkuji za reakce

7.10.2021 22:52
Terven

XXX.XXX.110.191

Tinkulinek napsal(a):
Jsem ráda , že jsem tomu dala šanci, jestli to bylo správné uvidíme. Nutno zmínit , že jsem s ní po celou dobu navštěvovala pouze jednoho lékaře. Jelikož jsem úplně “mimo obraz” , v lékaři mám naprostou důvěru a tohle aplikuji (bohužel ?) i na sebe a své zdraví.

No, síla...ještěže jste neudělala ukvapený rozhodnutí na základě závěru jednoho nekompetentního veta.

7.10.2021 23:10
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Terven napsal(a):
No, síla...ještěže jste neudělala ukvapený rozhodnutí na základě závěru jednoho nekompetentního veta.

Těžko říct jestli to bylo správně. Musíme teď počkat až se to srovná po těch lécích. To dýchání v noci když usne dobrý není. Nerozumím tomu , přes den spí klidně, čekaly jsme dnes dlouho v autě na výsledky, také usla a zcela klidně a normálně dýchala. Ptala jsem se na to dnes jak to mám řešit. Vet říkal ať ji nechám, že se nedusí. Srdce prý také v pořádku. Ale samozřejmě muže být xx jiných věcí , muselo by se udělat kompletní CT vyšetření , ale to znamená narkózu.

Nicméně z této naší zkušenosti asi muže čerpat každý z nás. Víc hlav , více ví.

8.10.2021 04:15
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Tinkulinek napsal(a):

No...síla!!! Léková duplicita - dvě kličková diuretika, tj. ta nejsilnější jaká vůbec jsou k dispozici! Co to je za pana doktora, co takovou medikaci nasadil???

8.10.2021 04:18
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Tinkulinek napsal(a):

A další síla je, že se tu sešly dvě hodně hodně podobné diskuze: Vy a Žížalka". Ve Vašem případě se druhý dr. nerozpakoval napsat, co si myslí o "léčbě" prvního dr. V případě "Žížalky" druhý dr. zřejmě kryl prvního, respektive se mu prostě nechtělo zasahovat do jeho léčby. Až příjezd na vzdálenější kliniku způsobil obrat.

8.10.2021 08:31
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Jestli jedete dál, má načaté ledviny a chcete, aby jí chutnalo, tak doporučuji hodně ledabyle vykostěné celé kuře bez kůže a vnitřností na 2 h do papiňáku (v multifunkčním hrnci vysoký tlak) na smrt. Všechno s kostmi rozmixovat na jemnou paštiku. Většina se po ní může umlátit a lze jí jako komplet smíchat s čímkoliv.

Jí chutná všechno. Uvařila jsem ji vývar celý kuře mrkev petržel , dávám jí to průběžně přes den po troškách. Ale děkuji za radu , budu ráda za každou další.

8.10.2021 08:46
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Nevím co k tomu říct. Jsem zklamaná, neboť pan doktor si na nás vždy udělal čas. Kvůli nám byl v práci přes čas a maximálně se nám věnoval. Bohužel druhá věc je , že jeho diagnóza byla špatná a podle toho medikace a její aktuální stav. Čas už nikdo z nás nevrátí, teď nezbýva nic jen opravdu čekat jak bude Tinkulinek reagovat. Je hodně unavená a dnes mně přijde smutná. Ale těžko říct jak ji je, můžou ji zlobit ty ledviny. Každopádně najedla se teď ráno s velkou chutí.

Pořád platí , já ji určitě nechci nechat trápit , ale vidím teď smysl v tom počkat jak bude reagovat na změnu léků.

8.10.2021 10:32
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Tinkulinek napsal(a):
Nevím co k tomu říct. Jsem zklamaná, neboť pan doktor si na nás vždy udělal čas. Kvůli nám byl v práci přes čas a maximálně se nám věnoval. Bohužel druhá věc je , že jeho diagnóza byla špatná a podle toho medikace a její aktuální stav. Čas už nikdo z nás nevrátí, teď nezbýva nic jen opravdu čekat jak bude Tinkulinek reagovat. Je hodně unavená a dnes mně přijde smutná. Ale těžko říct jak ji je, můžou ji zlobit ty ledviny. Každopádně najedla se teď ráno s velkou chutí.

Pořád platí , já ji určitě nechci nechat trápit , ale vidím teď smysl v tom počkat jak bude reagovat na změnu léků.

Pokud by šlo o selhání ledvin bez nějakého jiného přidruženého problému, nebude mít bolesti. Ale bude jí špatně - na zvracení, bude nechutenství, slabost, hubnutí...
Každopádně by to chtělo nějakou renální dietu. (I když si teď z té diskuze nevybavuji, zda nějak zásadně zhubla nebo jak je na tom s váhou).

8.10.2021 10:49
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

fikovnice napsal(a):
Pokud by šlo o selhání ledvin bez nějakého jiného přidruženého problému, nebude mít bolesti. Ale bude jí špatně - na zvracení, bude nechutenství, slabost, hubnutí...
Každopádně by to chtělo nějakou renální dietu. (I když si teď z té diskuze nevybavuji, zda nějak zásadně zhubla nebo jak je na tom s váhou).

Tinkulin má nadváhu. Celý život je jídlo její život , bohužel nebyla má “výchova”. Slabá dnes je , leží od rána a kouká a mám pocit že i do toho jídla se nutí. Nadruhou stranu , po tom všem co za poslední dny prožila , se jí nemůžu divit

8.10.2021 10:51
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Tinkulinek napsal(a):
Tinkulin má nadváhu. Celý život je jídlo její život , bohužel nebyla má “výchova”. Slabá dnes je , leží od rána a kouká a mám pocit že i do toho jídla se nutí. Nadruhou stranu , po tom všem co za poslední dny prožila , se jí nemůžu divit

A máte vlastně nějaké léky na to renální selhání? Mně se teď plete několik diskuzí dohromady...

Mám na mysli třeba Ipakitine.

8.10.2021 10:57

Tinkulinek napsal(a):

nejsem vet, ale jestli ma problem s ledvinama, potrebuje na kapacky si myslim

8.10.2021 10:57
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Ne, jen to co má ve zprávě.

8.10.2021 10:58
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Dělali ji včera krev , ukazovali mně výsledky. Doufám, že by snad tuto možnost navrhli kdyby byla nutná. Já už jsem z toho taky strašně zmatená ?

8.10.2021 11:02
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Mně už se ty diskuze opravdu teď motají dohromady... Ano, také jsem s kocourem chodila na infúze, zároveň byla nasazena renální dieta, dále Ipakitine a jiné léky...ale bylo už pozdě. Měl být uspán mnohem dříve - vyčítám si to.
Ale samozřejmě neznám stav psa zakladatelky, třeba na tom není tak zle.

8.10.2021 11:07
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Tinkulinek napsal(a):
Dělali ji včera krev , ukazovali mně výsledky. Doufám, že by snad tuto možnost navrhli kdyby byla nutná. Já už jsem z toho taky strašně zmatená ?

Nejvíce se řiďte tím dr., který tedy stanovil správnou diagnózu. On psa viděl naživo, ví co a jak. My tu můžeme pouze teoretizovat a poradit něco, s čím máme zkušenosti - ať už nastudované nebo z praxe...ale nikdo z nás nezná Vašeho psa. A také svým vlastním instinktem se řiďte - mám tím na mysli, že kdyby na tom pesa byl hodně zle, tak ať jej netrápíte nějakou zbytečnou léčbou. Snad to poznáte. Já, jak jsem psala, jsem měla u svého minulého kocoura požadovat eutanázii mnohem dříve - tehdy jsem slepě věřila vetce, která chtěla stále léčit...až léčila už skoro kostlivce, ach jo...

8.10.2021 11:08

Tinkulinek napsal(a):

a mate ty vysledky?

8.10.2021 11:13
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

a mate ty vysledky?

Ty nemám , ale vím že říkal že urea je vysoká, draslík a fosfor ? Máme tam jet příští týden znovu na krev. Říkal že je možný, že se ledviny srovnají jakmile tělo přestane přijímat takový masakr léku jako měla.

8.10.2021 11:15
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

fikovnice napsal(a):
Nejvíce se řiďte tím dr., který tedy stanovil správnou diagnózu. On psa viděl naživo, ví co a jak. My tu můžeme pouze teoretizovat a poradit něco, s čím máme zkušenosti - ať už nastudované nebo z praxe...ale nikdo z nás nezná Vašeho psa. A také svým vlastním instinktem se řiďte - mám tím na mysli, že kdyby na tom pesa byl hodně zle, tak ať jej netrápíte nějakou zbytečnou léčbou. Snad to poznáte. Já, jak jsem psala, jsem měla u svého minulého kocoura požadovat eutanázii mnohem dříve - tehdy jsem slepě věřila vetce, která chtěla stále léčit...až léčila už skoro kostlivce, ach jo...

To je jasný. Uvidíme do pondělí jak na tom bude. Jsou to 3 dny a kdyby se měla ještě zhoršit , potom není co řešit Už to celý trvá 7 dní já s ní byla 24hod a není to příjemný už ani pro mě.

8.10.2021 11:15

Tinkulinek napsal(a):
Ty nemám , ale vím že říkal že urea je vysoká, draslík a fosfor ? Máme tam jet příští týden znovu na krev. Říkal že je možný, že se ledviny srovnají jakmile tělo přestane přijímat takový masakr léku jako měla.

bych tam zavolala a zeptala se, ze se vam nelibi, jestli by nepotrebovala ty kapacky na ledviny :-)
tim nic nezkazite

8.10.2021 11:37
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Je rozhozená z léků, odvodněná aniž by to potřebovala atd. Řekla bych, že teď ty výsledky ještě nejsou směrodatné, jak říkal tento vet uvidí se, až se tělo srovná. Příbuzní měli pejsanu se špatným srdíčkem a vetka jí stejně tak, jako u Tinkulinka dala tolik léků na odvodnění, že fena zkolabovala. Ti, co ji pak zachraňovali, kroutili hlavou. Takže bych ledviny zatím neřešila.

8.10.2021 12:43

Tinkulinek napsal(a):
To je jasný. Uvidíme do pondělí jak na tom bude. Jsou to 3 dny a kdyby se měla ještě zhoršit , potom není co řešit Už to celý trvá 7 dní já s ní byla 24hod a není to příjemný už ani pro mě.

Jak teď Tinkulinek pije a vylučuje?
nabízejte vodu spíš vlažnou, ne studenou a často, ale nenutila bych....ona si řekne, je to moc šikovná fenka 🌷
beru to podle svého pejska, když si může vybrat, dá si spíš vodu vlažnou

8.10.2021 12:57
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Jedeme koupit aminavast (renovast) na podporu ledvin , myslím že to by pomohlo pomoci. Je to doplněk stravy. Máte někdo zkušenosti ?

8.10.2021 12:59

mám, u kocourka a velmi dobré
dávala jsem i ipakitine

8.10.2021 13:00
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Jak teď Tinkulinek pije a vylučuje?
nabízejte vodu spíš vlažnou, ne studenou a často, ale nenutila bych....ona si řekne, je to moc šikovná fenka 🌷
beru to podle svého pejska, když si může vybrat, dá si spíš vodu vlažnou

Pije hodně, ale to je kvůli těm všem lekům na srdce. Spíš nevím čím ji krmit , všude se dočtete něco jiného já ji uvarila vývar z celého kurete s mrkvi a petrzeli. Teď čtu že je to špatně že by kure z důvodu fosforu neměla. Nevím , mám ji tedy uvařit brambory dynove pyré a dát uvarene vaječne bilky ? Nebo losos uvareny v páře ?

8.10.2021 13:08

v kuřeti je fosforu méně než v lososu
na netu najdeš tabulky
ty brambory a vajíčko jsou ledvinová dieta

na vychytávání fosforu z krve se dává ipakitine

8.10.2021 14:07

Tinkulinek napsal(a):
Pije hodně, ale to je kvůli těm všem lekům na srdce. Spíš nevím čím ji krmit , všude se dočtete něco jiného já ji uvarila vývar z celého kurete s mrkvi a petrzeli. Teď čtu že je to špatně že by kure z důvodu fosforu neměla. Nevím , mám ji tedy uvařit brambory dynove pyré a dát uvarene vaječne bilky ? Nebo losos uvareny v páře ?

V ledvinový dietě se obecně dává méně bílkovin a více sacharidů. Takže třeba půlka misky jsou vařené brambory nebo rýže, druhá půlka zelenina s "masem" - a masem míněno klidně to celé kuře i s kostma, ale bez vnitřností. Můžete si o ledvinový dietě přečíst různě na internetu, případně na FB v různých skupinách o barfování.

8.10.2021 14:21

v kuřeti je fosforu méně než v lososu
na netu najdeš tabulky
ty brambory a vajíčko jsou ledvinová dieta

na vychytávání fosforu z krve se dává ipakitine

Přidávám link na tabulky: https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=32

8.10.2021 14:38

již jsem to v jiném vlákně dávala, dám opět :

renální dieta vařená od veta (už dávno),zkopírováno z nějaké chytré knihy:
dávka na 10 kg živé váhy psa

vaječná:
160g vařených vajec
250g vařených brambor
10g másla
70g mrkve
5g kalciumkarbonátu
1 tbl. Bkomplex

masová:
100g masa drůbežího (hovězí)
30g vařených vajec
10g másla
70g mrkve
5g kalciumkarbonátu
1 tbl. Bkomplex

8.10.2021 18:22
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Moc vám děkuji.

Koupila jsem dyni , brambory , vejce takže z toho něco uvařím. Už jsem dala první tabletu aminovastu. Tinkulinek byl semnou pro léky a jinak cely den klidně spí (nechápu proč má ty problémy s dýcháním jen v noci). Teď už dvě hodiny tvrdě spí a dýchá naprosto klidně, přijde noc a je to špatný.

Taky mám obavy jak bude reagovat, když brala tolik toho furonu poslední týden jej měla několikrát i v injekcích a včera jí dávku ze 3x 1 t / den snížili na těch 2x 1/4 t. , jestli to tomu tělu nebude chybět.

Ještě jsem si všimla , že když teď vstane motají se ji nožky (hlava) , to se do minulého týdne nedělo. Ale zase má už na to věk ?

8.10.2021 19:13
Terven

XXX.XXX.160.10

Tinkulinek napsal(a):
Moc vám děkuji.

Koupila jsem dyni , brambory , vejce takže z toho něco uvařím. Už jsem dala první tabletu aminovastu. Tinkulinek byl semnou pro léky a jinak cely den klidně spí (nechápu proč má ty problémy s dýcháním jen v noci). Teď už dvě hodiny tvrdě spí a dýchá naprosto klidně, přijde noc a je to špatný.

Taky mám obavy jak bude reagovat, když brala tolik toho furonu poslední týden jej měla několikrát i v injekcích a včera jí dávku ze 3x 1 t / den snížili na těch 2x 1/4 t. , jestli to tomu tělu nebude chybět.

Ještě jsem si všimla , že když teď vstane motají se ji nožky (hlava) , to se do minulého týdne nedělo. Ale zase má už na to věk ?

To se přiznám, že je mi taky divný - proč přes den v klidu spí a v noci se dusí...nemohlo to souviset s nějakými léky, co brala jen navečer?

8.10.2021 19:30

Třeba jen v noci spí tvrději. Pes prospí docela dost času, ale stále nějak jako napůl, když jde zloděj, pes vyletí, člověk spí.
Můj pes chrápe, když leží naplacato. Když má něco pod hlavou, tak nechrápe. Má hlavu jak kyblík, no.
Co spánková apnoe u lidí. Měkké patro. Parkinson.

8.10.2021 19:30
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Já teda moc nevěřím, pardon, tomu dušení. Možná už jste to popisovala, ale nějak si to neumím představit, protože dušný pes se dusí při námaze a ne v klidu. Podle veta to bude spíš měkké patro a k tomu bych se přikláněla. Ale samozřejmě jsem to neviděla.

8.10.2021 19:51
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Chtěla jsem se vyhnout tomu to sem vkládat. Ale tohle video je z 12.7 kdy se to v noci stalo poprvé , jely jsme na pohotovost , edem plic , začala léčba furonem a dal to znáte. Od toho 12.7 se to nestalo až tento týden to začalo znovu a děla to jen v noci a když vklidu usne. Ukazovala jsem to včera vet , řekl mě ať na to nereaguji, že se určitě nedusí a srdíčko to zvládá v pořádku. Vet předtím mně na tohle řekl , že kdyby jsme přijeli o 5 min později udusila by se. Nevím co to je , ale ted 2 hod opravdu tvrdě spala a nedělala to , přijde noc lehne si a do 10 min začne. Děla to 30 sekund 15 sekund pauza a začne znovu do tý doby než se probere zvedne hlavu a usne znovu.

8.10.2021 20:11
Terven

XXX.XXX.160.10

Teda...to mi jako dušení nepřijde a zdá se mi i divné, že by dusící se pes takhle klidně ležel.

8.10.2021 20:23
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Terven napsal(a):
Teda...to mi jako dušení nepřijde a zdá se mi i divné, že by dusící se pes takhle klidně ležel.

Vet včera mně na tohle nedokázal nic říct. Řekl že je potřeba neurologické vyšetření a nechat vyšetřit ty dýchací cesty (máte někdo zkušenost kde v Praze mužů nechat vyšetřit ?). Každopádně děla to teď každou noc (od soboty) a ja nevím co v tý situaci dělat.

8.10.2021 20:23

Tinkulinek napsal(a):
Chtěla jsem se vyhnout tomu to sem vkládat. Ale tohle video je z 12.7 kdy se to v noci stalo poprvé , jely jsme na pohotovost , edem plic , začala léčba furonem a dal to znáte. Od toho 12.7 se to nestalo až tento týden to začalo znovu a děla to jen v noci a když vklidu usne. Ukazovala jsem to včera vet , řekl mě ať na to nereaguji, že se určitě nedusí a srdíčko to zvládá v pořádku. Vet předtím mně na tohle řekl , že kdyby jsme přijeli o 5 min později udusila by se. Nevím co to je , ale ted 2 hod opravdu tvrdě spala a nedělala to , přijde noc lehne si a do 10 min začne. Děla to 30 sekund 15 sekund pauza a začne znovu do tý doby než se probere zvedne hlavu a usne znovu.

Takhle jako třívteřinové video mi to připadá jako "docela obyčejné" oddechování starouška v hlubokým spánku. Můj pes někdy dělával něco podobnýho, ze spánku takhle víc oddychoval, někdy i poštěkával. Ale je to jen dojem z těch tří vteřin.

8.10.2021 20:26

Chtělo by to názor bodlinky, impact, fikovnice nebo taky espiro psala, že má vlkodávek podobné problémy...
má ten dech kratší nebo nemá? Kdybych nevěděla, že je feňulka nemocná, tak bych řekla, že se jí něco zrovna zdá....můj pes takhle podobně dýchá, když má hluboký spánek a někdy k tomu i vrčí a štěká...je to příliš krátké na to, aby si jeden udělal obrázek...

8.10.2021 20:31
Terven

XXX.XXX.160.10

Takhle jako třívteřinové video mi to připadá jako "docela obyčejné" oddechování starouška v hlubokým spánku. Můj pes někdy dělával něco podobnýho, ze spánku takhle víc oddychoval, někdy i poštěkával. Ale je to jen dojem z těch tří vteřin.

No, přesně...tady se ukazuje, jak je ošidné radit někomu euthanazii na základě popisu příznaků v diskuzi.

8.10.2021 20:36

Terven napsal(a):

taky si říkám, že kdyby se dusila, lehne si na sfingu a bude koukat vyděšeně s nataženým krkem...

8.10.2021 20:37

Terven napsal(a):

Ne, tohle není dušení.

8.10.2021 20:50

Nebojte se,toto opravdu není dušení. Je to jen hluboký spánek. Takhle spala moje předchozí fenečka několik posledních let života a dožila se 17 let, poté letos musela podstoupit eutanázii, ale kvůli jiným problémům. Srdce bylo snad to jediné, co měla v pořádku. Už měla první den, tak jsem ji vyprovodila.....
Hrozně nám zhubla.

Ale takto spí starší pejsci normálně. Moje i chápala a jako postekavala, zřejmě se ji něco zdálo. Časem pejsek začne spát delší a delší dobu ve velmi hlubokém spánku a když vážně neonemocní, tak se prostě jednou neprobudí.

8.10.2021 20:56
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

To video má minutu , já jej zkrátila , dělala to po celou minutu. Dělala to celou noc a bylo ji špatně. Stalo se to ve 3 ráno , po fyzicky náročným dni. Nikdy předtím se to nestalo , taky mně šteka ze spaní apod. Ale tohle není “normální”. Jela jsem tehdy na vet , diagnóza po RTG edem plic , voda v plicích , byl ji dán furon injekčně a dostala 1/2 furonu 2x denně plus Cardisure 2,5 mg 3/4 2x denně. Od tý doby dobrý byl klid. 8.9 ráno hodně dychala frekvence přes 50 dechu za min spadla na zem neudržela se na nohou. Letěly jsme na vet , dali ji injekčně furon po 15 min v čekárně mě na klíně počurala a neudržela se už na nohou dali ji do kyslikoveho boxu. Od ty doby na 14 dni furon 2x denně 1tableta , potom jsme přešli na snížení zpět na 1/2 tablety furon , Cardisure stejně. Teď v sobotu přišla návštěva , běhala kolem nich najednou upadla na zem šla do bezvědomí. Veterina , furon injekčně a opět zvýšena dávka furonu , vždy pan doktor dělala RTG , výsledek vždy edem plic. Dal je to tady vysvětleny v diskuzi..

8.10.2021 20:58
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Ještě doplním 18.5.2021 měla zákrok v narkoze , možná to muže nějak souviset ..

8.10.2021 21:04

Někde jsem to psala v jiném vlákně, ale zažila jsem bohužel úmrtí fenečky přímo v čekárně na veterině..ležela na sfingu, zrychleně dýchala, těkala očima, vyděšená a měla otevřenou tlamku a tmavší jazyk, pak byli chvíli v ordinaci, fenečka pak došla po svých na dečku, co tam měli, celá se natáhla i hlavu, zavřela oči...byla jsem hned vedle ní a přišlo mi to divné..sedla jsem si hned k ní a vzala jí hlavu do dlaně. Byla bezvládná, křičela jsem na doktorku a sestru o pomoc...majitel ji zvednul a běžel do ordinace a to už z ní z tlamky crčela voda s krví...utopila se...

Nechci Vás děsit, jsou to nepřijemné osobní zkušenosti a příklad toho, když se pes dusí....

8.10.2021 21:16
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Chtělo by to názor bodlinky, impact, fikovnice nebo taky espiro psala, že má vlkodávek podobné problémy...
má ten dech kratší nebo nemá? Kdybych nevěděla, že je feňulka nemocná, tak bych řekla, že se jí něco zrovna zdá....můj pes takhle podobně dýchá, když má hluboký spánek a někdy k tomu i vrčí a štěká...je to příliš krátké na to, aby si jeden udělal obrázek...

Hodně krátký dech a rychlý , chvíli přestane a za sekundy začne znovu. Potom se zvedne , změní polohu … kdyby se to dělo od nějaký doby a denně. Ale stalo se to jednou v červenci , jednu noc a až teď znovu už je to 5 dní každou noc. Není ji u toho dobře. Standartně spala celou noc , teď nespí.

8.10.2021 21:18

50 dechů za minutu v hlubokém spánku určitě není v pořádku, ani normální. Normál je cca do 30 dechů za minutu (v klidu).

8.10.2021 21:33
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

50 dechů za minutu v hlubokém spánku určitě není v pořádku, ani normální. Normál je cca do 30 dechů za minutu (v klidu).

Ano já vím. To se dělo v těch “špatných dnech” kdy jsme lítaly po vet.

8.10.2021 21:33
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

8.10.2021 21:51
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Na začátku toho všeho, při popisu, narkoza a odpadávání, aniž bych viděla tohle video, na kterém je klidně spící pes, jsem chtěla napsat, jestli to není epi - po té narkoze. Pak jste napsala, že zvětšené srdce, otok plic, tak teda ne, je to od srdce. Pokud má stavy co píšete teď, přikláním se zpátky k neurologickým příznakům, mohlo tam po narkoze dojít i třeba jen k lehkému poškození mozku, což není nic vyjímečného. Nehonila bych ji na další vyšetření nevím čeho, ale nasadila Karsivan. K tomu, co teď bere.

8.10.2021 22:14
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

lesnížínka napsal(a):
Na začátku toho všeho, při popisu, narkoza a odpadávání, aniž bych viděla tohle video, na kterém je klidně spící pes, jsem chtěla napsat, jestli to není epi - po té narkoze. Pak jste napsala, že zvětšené srdce, otok plic, tak teda ne, je to od srdce. Pokud má stavy co píšete teď, přikláním se zpátky k neurologickým příznakům, mohlo tam po narkoze dojít i třeba jen k lehkému poškození mozku, což není nic vyjímečného. Nehonila bych ji na další vyšetření nevím čeho, ale nasadila Karsivan. K tomu, co teď bere.

Děkuji , v úterý jedeme na kontrolní odběr krve kvůli ledvinám. Navrhnu tedy vet zda je možné přidat.

Pro shrnutí teď bere

Cardisure 2,5mg 3/4 3x D
Furon 40mg 1/4 3x D
Sildenafil 2-3mg/kg 2x D
Cardalis S 1xD 1tbl

Aminavast 2tbl 2x D

Já ji samozřejmě nechci tahat po veterinách a dělat z nic “supermana”, jen bych chtěla aby v noci mohla zase klidně spát. Neboť ty dechový frekvence když v noci spí dobrý nejsou , plus ten zvuk z toho videa.

8.10.2021 22:24

Tinkulinek napsal(a):
Jí chutná všechno. Uvařila jsem ji vývar celý kuře mrkev petržel , dávám jí to průběžně přes den po troškách. Ale děkuji za radu , budu ráda za každou další.

Tahle "masokostní" paštika je kvůli vápníku pro celoživotního granuláře, pokud nebudete dávat ve formě aditiv. Vstřebatelnost Ca je nižší než u syrových kostí, ale s nimi bych v tomhle věku a situaci samozřejmě nezačínala. Jen tedy optické množství je trochu zavádějící, z celého kuřete bez poloviny svaloviny je cca 300 ml v závislosti na množství vývaru. Ideálně vařit s kůží, vývar redukovat a před přimícháním vychladit a sebrat tuk. Bude to pak samý kolagen. ;)

8.10.2021 23:06
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tinkulinek napsal(a):
Děkuji , v úterý jedeme na kontrolní odběr krve kvůli ledvinám. Navrhnu tedy vet zda je možné přidat.

Pro shrnutí teď bere

Cardisure 2,5mg 3/4 3x D
Furon 40mg 1/4 3x D
Sildenafil 2-3mg/kg 2x D
Cardalis S 1xD 1tbl

Aminavast 2tbl 2x D

Já ji samozřejmě nechci tahat po veterinách a dělat z nic “supermana”, jen bych chtěla aby v noci mohla zase klidně spát. Neboť ty dechový frekvence když v noci spí dobrý nejsou , plus ten zvuk z toho videa.

Sildenafil?!? Ten bere spíš manžel ne? Promiňte, černý humor, nedalo mi to Jsem si to hledala(neznám) a je to viagra

8.10.2021 23:12
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

lesnížínka napsal(a):
Sildenafil?!? Ten bere spíš manžel ne? Promiňte, černý humor, nedalo mi to Jsem si to hledala(neznám) a je to viagra

Haha vet říkal že to funguje jako viagra

8.10.2021 23:14
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

Manžela nemáme , tak to musí brát chudák Tinkulinek

8.10.2021 23:30
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tinkulinek napsal(a):
Manžela nemáme , tak to musí brát chudák Tinkulinek

Jo, jo, je tam i nějaká arteriální hypertenze či co...tak možná proto.

8.10.2021 23:49

lesnížínka napsal(a):

Jo, jo, je tam i nějaká arteriální hypertenze či co...tak možná proto.

tak viagra je puvodne lek na srdce ale

8.10.2021 23:50
Tinkulinek

XXX.XXX.16.141

A jsme doma

9.10.2021 00:05
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

tak viagra je puvodne lek na srdce ale

To je v té větě, na kterou reagujete

9.10.2021 08:58

lesnížínka napsal(a):
To je v té větě, na kterou reagujete

co je tam?
ze nejdriv to byl lek na srdce a az pak se zacal pouzivat i na neco jineho?

9.10.2021 09:27
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Dnes první noc po 7 dnech , kdy Tinkulinek klidně spal celou noc

9.10.2021 11:15
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

co je tam?
ze nejdriv to byl lek na srdce a az pak se zacal pouzivat i na neco jineho?

Ne, že se používá na tuším(nezapamatovala jsem si přesně) na arteriální hypertenzi?...takže z toho plyne, že i lék na srdce.

9.10.2021 11:16
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tinkulinek napsal(a):

Super Ještě bude holka dobrá

10.10.2021 07:23

Tinkulinek napsal(a):

A na dnešek jak spinkala? Doufám, že zase dobře? 🤔

10.10.2021 08:07
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

A na dnešek jak spinkala? Doufám, že zase dobře? 🤔

Teď jsme vstaly. Zase celou noc 😇 zítra už musíme jít do kanceláře , tak snad to bude pro ní v pohodě. Doma ji samotnou 10hod nechat nechci a chodí do kanceláře ráda.

10.10.2021 09:40

Tinkulinek napsal(a):
Teď jsme vstaly. Zase celou noc 😇 zítra už musíme jít do kanceláře , tak snad to bude pro ní v pohodě. Doma ji samotnou 10hod nechat nechci a chodí do kanceláře ráda.

Báječné zprávy 👍 a je fajn, že může zítra s Vámi...

10.10.2021 09:54
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Moc všem tady děkuji za podporu, rady a názory.

Vím že z Tinkulinka už neudělám “superhrdinu” ale věřím že má velkou chuť stále žít a já budu šťastná za každý den, který tady bude. V úterý pojedeme na odběry krve kvůli těm ledvinám , další vyšetření který vet doporučoval možný nejsou. Já jí do narkozy ani pod žádný sedativa dávat teď určitě nechci.

12.10.2021 07:39

Tinkulinek napsal(a):
Moc všem tady děkuji za podporu, rady a názory.

Vím že z Tinkulinka už neudělám “superhrdinu” ale věřím že má velkou chuť stále žít a já budu šťastná za každý den, který tady bude. V úterý pojedeme na odběry krve kvůli těm ledvinám , další vyšetření který vet doporučoval možný nejsou. Já jí do narkozy ani pod žádný sedativa dávat teď určitě nechci.

Dnes držím Tinkulínkovi palečky, ať jsou ty odběry v normě! 🌷

12.10.2021 08:35
Tinkulinek

XXX.XXX.10.97

Moc děkuji. Pojedeme nakonec až zítra ať tomu nechám celý týden. Včera jsme byly už v práci a vše v pořádku. Mám z ní dobrý pocit

12.10.2021 09:03

Tinkulinek napsal(a):
Moc děkuji. Pojedeme nakonec až zítra ať tomu nechám celý týden. Včera jsme byly už v práci a vše v pořádku. Mám z ní dobrý pocit

Vypadá spokojeně a krásně! 15 let bych jí netipovala 😉 ať jsou výsledky dobré!

12.10.2021 11:30

Tinkulinek napsal(a):
Dobrý večer,

máme za sebou vyšetření u pana MVDr. Fiedlera

EKG , sono, RTG a krev

Takže její způsob medikace , byl úplně špatný. Dostávala dvoje stejný diuretika který se “praly o to aby mohly pomoci v těle”

Její srdíčko je v normě , plíce jsou bez edému. Ty kolapsy, který měla prý vůbec neměly nic společného s plícemi a že by nemohla dýchat. Problém s dýcháním když leží a spí, prý muže být spojený s průchodností dýchacích cest což se prý takhle děje u starých pejsků , může to být třeba jen chrupavka (potřeba vyřešit)

Pan doktor řekl , že nevidí důvod pejska uspat. Co je problém jsou ledviny. Díky tomu kolik toho teď brala má ledviny - vysoký riziko, ale řekl že ty léky nebrala dlouho - mohly by se z toho vzpamatovat.

Celkový dojem na mě působil tak, že pan doktor Fiedler věděl o čem mluví , pochopila jsem vše co mně vysvětloval. Nyní bych měla podstoupit neurologické vyšetření kvůli těm kolapsům a kontrolu dýchacích cest.

Píšu co si pamatuji, snad to bude dávat hlavu a patu.

Ať to bude dobrý nebo ne. Já chci neskutečné poděkovat “Peji” za to , že sem napsala a zmínila se o tomto lékaři. Kdyby nebylo jí , Tinkulinek už by odpočíval na vždy. Děkuji Vám

Jsem nesmírně šťastná, že Vám příspěvek pomohl. MVDr Fiedler je borec. Nejen svými znalostmi, ale i svým klidným a vstřícným přístupem k zoufalým majitelům. Moc přeji, ať si spolu s Tinkulínkem užíváte šťastné chvíle ještě po velmi dlouhou dobu.

12.10.2021 11:54
Tinkulinek

XXX.XXX.184.114

Jsem nesmírně šťastná, že Vám příspěvek pomohl. MVDr Fiedler je borec. Nejen svými znalostmi, ale i svým klidným a vstřícným přístupem k zoufalým majitelům. Moc přeji, ať si spolu s Tinkulínkem užíváte šťastné chvíle ještě po velmi dlouhou dobu.

Moc Vám děkuji ❤️

12.10.2021 12:30
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Tinkulinek napsal(a):

Pupik malej, tak se držte.

13.10.2021 17:50

Tinkulinek napsal(a):
Huraaaa. 😇

Suupeeer!!! 👍😄

VELKÁ GRATULACE!!!!

Mám fakt velkou radost! Tak ji opatrujte princeznu 🤗

14.10.2021 22:43
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tak to jsou výborné zprávy, konečně tu člověk(myslím na fauně jako takové) čte i něco pozitivního! Užívejte si spolu už jen klid a pohodu

15.10.2021 16:34
fikovnice

XXX.XXX.132.101

...to video je na jakýkoli odhad příliš krátké...

18.10.2021 20:14
Tinkulinek

XXX.XXX.26.150

Moc všem děkuji. Já přidávám update - asi bude tou viagrou

18.10.2021 22:45

Tinkulinek napsal(a):

Aleee, 😃 no vida, jak je holčička veselá, spokojená a skotačivá 👍a naznačuje, že by si dala něco dobrého... pobíhá, jak zamlada....mám radost, že má konečně dobře nastavenou medikaci a vůbec na těch svých 15 let nevypadá 🤗🌷
PARÁDA! Díky za videjko!

19.10.2021 01:37
fikovnice

XXX.XXX.133.178

Tinkulinek napsal(a):

Je to milý psík (fenka), přeji, ať Vám přinese ještě mnoho radosti, ale bez jakékoli urážky - potřebovala by zhubnout!
A to píšu s vědomím, že Floky měl ke konci života také nadváhu. Pak začal mít také problémy s dýcháním a kašlem...a bylo dost těžké diferenciálně diagnosticky rozlišit, co je dáno právě tou nadváhou a co nějakou nemocí. V našem případě to byla bohužel nemoc, navíc špatně léčená .

19.10.2021 07:51
Tinkulinek

XXX.XXX.24.222

fikovnice napsal(a):
Je to milý psík (fenka), přeji, ať Vám přinese ještě mnoho radosti, ale bez jakékoli urážky - potřebovala by zhubnout!
A to píšu s vědomím, že Floky měl ke konci života také nadváhu. Pak začal mít také problémy s dýcháním a kašlem...a bylo dost těžké diferenciálně diagnosticky rozlišit, co je dáno právě tou nadváhou a co nějakou nemocí. V našem případě to byla bohužel nemoc, navíc špatně léčená .

Děkuji za názor , opět bez urážky , řekněte mně jak to mám udělat. S pejskem který je nemocný , nemůže na procházky , má mít klidový režim a jeho život je jídlo. Momentálně je už 3 týdny na dietě , poslední dva týdny žije na rýži a vařený zelenině kvůli ledvinám. Vejce jist nechce.

19.10.2021 08:18

Tinkulinek napsal(a):
Děkuji za názor , opět bez urážky , řekněte mně jak to mám udělat. S pejskem který je nemocný , nemůže na procházky , má mít klidový režim a jeho život je jídlo. Momentálně je už 3 týdny na dietě , poslední dva týdny žije na rýži a vařený zelenině kvůli ledvinám. Vejce jist nechce.

Chuděrka malá tohle papá jo....ne to se opravdu nijak udělat nedá...když baští jen takhle...Nevím no čím to vylepšit....ale míň už baštit nemůže...vždyť na té fotce je dobrá a na videu úžasná!🌷

19.10.2021 08:46

Tinkulinek napsal(a):

vypada dobre, zadne cilene hubnuti nepotrebuje

ale potrebuje kvalitni bilkovinu - krutu, kralika, libovou rybu? jestli nezere vejce...
a kdyby mela na te diete byt dele tak i dalsi veci -doplnovat vitaminy, oleje atd.

19.10.2021 10:14
Tinkulinek

XXX.XXX.11.212

Aleee, 😃 no vida, jak je holčička veselá, spokojená a skotačivá 👍a naznačuje, že by si dala něco dobrého... pobíhá, jak zamlada....mám radost, že má konečně dobře nastavenou medikaci a vůbec na těch svých 15 let nevypadá 🤗🌷
PARÁDA! Díky za videjko!

Moc děkuji ❤️ No jo míří na lednici 😃 snad bude tento stav udržitelný ještě nějakou dobu.

19.10.2021 10:17
Terven

XXX.XXX.110.191

Nooo....nadváhu sice má, ale ne takovou, že by to pro mě v takovým věku byla priorita k řešení.
Patnáctiletýho psa už jaksi nelze hubnout pohybem a ubírat žrádlo se dá jen vocaď pocaď...a jo, přihlídla bych taky k tomu, že pro psa je to veliká životní radost, kterých už má omezeně.
Spíš bych pořešila kvalitu - je pravda, že jsem zatím nijak zvlášť nestudovala ledvinouvou dietu, ale taky si myslím, že ta kvalitní bílkovina by tam být měla. Plus kvalitní tuky...rýže se zeleninou nemůže dlouhodobě fungovat, pokud fakt dostává jenom to.

19.10.2021 10:17
Tinkulinek

XXX.XXX.11.212

vypada dobre, zadne cilene hubnuti nepotrebuje

ale potrebuje kvalitni bilkovinu - krutu, kralika, libovou rybu? jestli nezere vejce...
a kdyby mela na te diete byt dele tak i dalsi veci -doplnovat vitaminy, oleje atd.

Děkuji. MVDr. Min týden říkal že ještě vydržet 3 týdny (takže ještě 2) potom uděláme znovu krev a můžeme pomalu krmit zase maso, konzerva a granule. Díky bohu Tinkulin sežere všechno co muže (kromě těch vajec ty nechce - má asi po mně haha) a tak je šťastná i za dýni bataty mrkev apod.

19.10.2021 10:22
Tinkulinek

XXX.XXX.11.212

Terven napsal(a):
Nooo....nadváhu sice má, ale ne takovou, že by to pro mě v takovým věku byla priorita k řešení.
Patnáctiletýho psa už jaksi nelze hubnout pohybem a ubírat žrádlo se dá jen vocaď pocaď...a jo, přihlídla bych taky k tomu, že pro psa je to veliká životní radost, kterých už má omezeně.
Spíš bych pořešila kvalitu - je pravda, že jsem zatím nijak zvlášť nestudovala ledvinouvou dietu, ale taky si myslím, že ta kvalitní bílkovina by tam být měla. Plus kvalitní tuky...rýže se zeleninou nemůže dlouhodobě fungovat, pokud fakt dostává jenom to.

Já jsem si vědoma toho, že by mohla 1-2kg dát dolu a byla bych ráda , ale jak píšete pohybem to není možné i když nám to oběma chybí , nikoho nebaví sedět doma celý dny, ale bohužel starého dědečka taky nebudete honit po lese. A jídlo , uf, ona žije proto aby mohla jíst , miluje piškoty , je na nich cely svůj život (nebyla má výchova) , opravdu mám teď jít a vše ji to vzít ? To bych ji ublizila mnohem více , si myslím.

19.10.2021 10:37
Terven

XXX.XXX.110.191

Tinkulinek napsal(a):
Já jsem si vědoma toho, že by mohla 1-2kg dát dolu a byla bych ráda , ale jak píšete pohybem to není možné i když nám to oběma chybí , nikoho nebaví sedět doma celý dny, ale bohužel starého dědečka taky nebudete honit po lese. A jídlo , uf, ona žije proto aby mohla jíst , miluje piškoty , je na nich cely svůj život (nebyla má výchova) , opravdu mám teď jít a vše ji to vzít ? To bych ji ublizila mnohem více , si myslím.

Moje feny taky milujou piškoty, nepoznaly je sice ode mne, ale sem tam jim dopřeje páníček nějakého jejich kamaráda.
Já jim je nechci úplně odepřít a taky nechci, aby cizí pamlsky byly vždycky lepší, tak jim piškot občas dám.
Ale u malých psů je průšvih, že piškoty jsou na ně hrozně velký (pokud nekupujete mini) - já si myslím, že pro takovýho prcka jsou dva za den až až.
Já jim je lámu na čtvrtiny minimálně, celej piškot už je fakt óbr odměna
Vždycky šílím, když vidím důchodkyni s bišonem nebo jinou malou koulí, jak do psa láduje celý piškoty jeden za druhým

19.10.2021 10:47
Tinkulinek

XXX.XXX.11.212

Terven napsal(a):
Moje feny taky milujou piškoty, nepoznaly je sice ode mne, ale sem tam jim dopřeje páníček nějakého jejich kamaráda.
Já jim je nechci úplně odepřít a taky nechci, aby cizí pamlsky byly vždycky lepší, tak jim piškot občas dám.
Ale u malých psů je průšvih, že piškoty jsou na ně hrozně velký (pokud nekupujete mini) - já si myslím, že pro takovýho prcka jsou dva za den až až.
Já jim je lámu na čtvrtiny minimálně, celej piškot už je fakt óbr odměna
Vždycky šílím, když vidím důchodkyni s bišonem nebo jinou malou koulí, jak do psa láduje celý piškoty jeden za druhým

Já když teď vytáhnu 1/4 piškotu tak jej spolkne a kouká na mě pohledem “dobrý teď sem dej ten piškot” podle mě má v sobě nastavenou minimální dávku na den a dokud ji nenaplní , je schopna vyskočit pro piškot z 10. patra 😃

Bohužel v jejím věku už nemám šanci to změnit a je mně jí líto , protože potom to zvíře nemá radost z jiných věcí.

19.10.2021 11:03
Terven

XXX.XXX.110.191

Tinkulinek napsal(a):
Já když teď vytáhnu 1/4 piškotu tak jej spolkne a kouká na mě pohledem “dobrý teď sem dej ten piškot” podle mě má v sobě nastavenou minimální dávku na den a dokud ji nenaplní , je schopna vyskočit pro piškot z 10. patra 😃

Bohužel v jejím věku už nemám šanci to změnit a je mně jí líto , protože potom to zvíře nemá radost z jiných věcí.

A co zkusit jí ten piškot nalámat do nějakýho jednoduchýho hlavolámku - teď nemyslím nějaké mozkolamy, ale takové ty relaxační, říká se jim "ham a vím"
Stačí třeba žinylkový mop, nakrabacený ručník, ze kterého uděláte na podlaze hory doly nebo třeba jednoduchá čmuchací dečka. Pes si tím tu slast ze získávání žrádla prodlouží - piškot prostě spolkne a chce ten blaženej pocit zažít zase, proto loudí další.
Ačkoliv se to nezdá, rejdění nosem psa uspokojí, uklidní a ještě navíc nachází dobroty.
Nebo zkuste lízací podložky
https://www.google.com/search?q=l%C3%ADzac%C3%AD+podlo%C5%BEky&sxsrf=AOaemvLpqaxO-f5tF2kCYbBGTk68-VCVQA:1634633894100&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjc--DkjdbzAhW_gP0HHYqUDn4Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=969&dpr=1
tam stačí rozetřít trochu něčeho dobrého - jogurt s banánem, konzervu...výhoda je, že toho nemusí být moc a pes se tím uspokojí na dost dlouhou dobu a ukojí přirozenou touhu snažení se o potravu.

19.10.2021 11:05
Tinkulinek

XXX.XXX.11.212

Terven napsal(a):
A co zkusit jí ten piškot nalámat do nějakýho jednoduchýho hlavolámku - teď nemyslím nějaké mozkolamy, ale takové ty relaxační, říká se jim "ham a vím"
Stačí třeba žinylkový mop, nakrabacený ručník, ze kterého uděláte na podlaze hory doly nebo třeba jednoduchá čmuchací dečka. Pes si tím tu slast ze získávání žrádla prodlouží - piškot prostě spolkne a chce ten blaženej pocit zažít zase, proto loudí další.
Ačkoliv se to nezdá, rejdění nosem psa uspokojí, uklidní a ještě navíc nachází dobroty.
Nebo zkuste lízací podložky
https://www.google.com/search?q=l%C3%ADzac%C3%AD+podlo%C5%BEky&sxsrf=AOaemvLpqaxO-f5tF2kCYbBGTk68-VCVQA:1634633894100&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjc--DkjdbzAhW_gP0HHYqUDn4Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=969&dpr=1
tam stačí rozetřít trochu něčeho dobrého - jogurt s banánem, konzervu...výhoda je, že toho nemusí být moc a pes se tím uspokojí na dost dlouhou dobu a ukojí přirozenou touhu snažení se o potravu.

Ha děkuji. Super nápad na něco kouknu 😇

19.10.2021 13:12

Ledvinová dieta není nula proteinů, není to dokonce ani nijak extra snížené množství proteinů, tohle se dělalo před padesáti lety.
Ten pes se musí najíst.
Řeší se to sníženým obsahem fosforu a přidáním tuku. Jako že hodně tuku.
Teď dostává proteiny z rostlin a to je to nejhorší, co můžu udělat.
Zpracování toho totiž je ten problém s ledvinami.
Místo vejce zkuste bílek - ten má alespoň nějaký význam, má málo fosforu.
Krmí se třeba půl masa (musí být tučnější) a půl přílohy. Klidně těstoviny, brambory.
Místo masa se dá použít tučný tvaroh. Nikdy ne nízkotučné věci. Vnitřnosti ne. To se těžko ladí, takže vnitřnosti bych vynechala úplně. Kostím se vyhýbat, je to samý fosfor.
Doplněk - B komplex, rybí olej (bacha na kecy o omega 3, lněný olej je k ničemu, to super je DHA a EPA a to je v rybách, ale ne tresčí játra)... přidávat pomalu.. skořápky pro vápník..
A nebo si to tady pročtěte, protože oni ví, co říkají (proto je taky půl internetu kopíruje)
použijte Chrome a klik pravou myšou do prázdného místa a klik "přeložit do jazyka čeština", jsou tam odkazy na jídelníček, je to vlastně velmi jednoduché
a funguje tak hodně hodně hodně moc psů
http://dogaware.com/health/kidneydiet.html
nutriční tabulka - jednoduše červená čísla jsou blbá
http://dogaware.com/health/kidneytable.html
jídelníček a proč
http://dogaware.com/health/kidneysamplediet.html
a fakt to tomu psovi nedělejte, on ten vet asi jen zaspal,
koukněte se, odkud autoři čerpali, vygůglete jiné stránky o ledvinové dietě, i stačí tady použít lupu nahoře a udělejte si názor svůj
ten pes teď bez zdroje kvalitního proteinu trpí, má hlad a ledvinám tohle vlastně vůbec nepomáhá

19.10.2021 13:21

Mám takový pocit, že kdysi se psům dávala rozšlehaná vejce a všici se po tom šli utlouct. Tak tady je lepší jen bílek a jako.. já jsem schopná sníh sežrat syrový :-)
Jsou takové ty tvarohové sýry (cottage nebo jak se to jmenuje, lučina), máslo.. že by někomu nechutnalo něco dělané na másle?
Jo.. Ipakitine, B komplex, tuk, tuk, tučnější maso (přidávat fakt pomalu, aby se nepoto)..
Jdu si dát na bramborovou kaši, na to hromadu másla, to už to maso ani nějak nepostrádám :-)

19.10.2021 13:24
Terven

XXX.XXX.110.191

Kostím se vyhýbat, je to samý fosfor.

Megí, fakt? Nerejpu, ptám se, protože mě to zajímá. Myslela jsem, že kostma se právěže vylepšuje poměr Ca x P ve prospěch vápníku...
Jinak samozřejmě, v případě babičky, která kosti nikdy nežrala, jsou nesmysl.

19.10.2021 13:28
rapotacka11

XXX.XXX.224.71

Jdu si dát na bramborovou kaši, na to hromadu másla, to už to maso ani nějak nepostrádám :-)

Na br. kaši mi chutná brusinkový žahour.
Dávají to u nás ve školní jídelně.
Vynikající.

19.10.2021 15:11

Mám takový pocit, že kdysi se psům dávala rozšlehaná vejce a všici se po tom šli utlouct. Tak tady je lepší jen bílek a jako.. já jsem schopná sníh sežrat syrový :-)
Jsou takové ty tvarohové sýry (cottage nebo jak se to jmenuje, lučina), máslo.. že by někomu nechutnalo něco dělané na másle?
Jo.. Ipakitine, B komplex, tuk, tuk, tučnější maso (přidávat fakt pomalu, aby se nepoto)..

Megí, bílek psům asi jen vařený, ne? Ten syrový bílek obsahuje něco...🙈 ach ta hlava, nevím, co je to za tentononc...co jim vadí...jaký bílek preferujete tedy pro psy Vy Megí?

19.10.2021 15:16

Terven napsal(a):
Kostím se vyhýbat, je to samý fosfor.

Megí, fakt? Nerejpu, ptám se, protože mě to zajímá. Myslela jsem, že kostma se právěže vylepšuje poměr Ca x P ve prospěch vápníku...
Jinak samozřejmě, v případě babičky, která kosti nikdy nežrala, jsou nesmysl.

Koukněte do té tabulky, kolik má kuřecí krk P mg/100g.
Kolik hřbet, stehno, kolik to má bez kůže, ten tuk to sráží, prsa jsou úplně blbě,
ale prostě kost je fosfor. Je to i vápník. Ale fosfor je v kostech. Je ho tam 80 - 90 % z celkového obsahu v těle.
Takhle - pro štěně já naložím masokosti. Je tam P a Ca. Super.
Pro nemocného psa tam kosti nedám vůbec, protože je to zbytečné, z čeho dalšího se kost skládá? Nevím :-) ale je to složka, která mi to rozbíjí.
Já to nějak vím, že pro ledvináře nejsou kosti úplně super jídlo, ani masokosti, nejhůř je to bez tuku.. jak to vím.. jsem to vygůglila a věřím tomu, možná jsem hloupá :-) se stává.. ale pro mě jsou ty zdroje docela dobré..
ale on si to myslí třeba i ten, co ho tu všichni uznávají, takže něco na tom asi bude
a on si slovo od slova zkopíroval tu stránku, odkud to mám já..
http://dogaware.com/health/kidneydiet.html#start
http://www.deutsche-dogge.cz/question/ledviny-prirozena-strava-a-stary-pes/
pokud by si pan vet myslel, že tam píší nesmysly, tak by jejich texty nepoužíval, a myslím, že je celkem smutné, že neuvede zdroj, já se tam třeba dověděla hrozně moc, je to kvalitní web, mimochodem to není jediná jejich tím pánem zkopírovaná stránka
a jak já na to přišla.. no z tabulek a z toho, že žádná domácí dieta kosti nemá (malinko občas masokostí jo) a že fosfor je uložený v kostech..
jestli se mýlím, určitě jo, já si to fakt skládám sama, nikoho se neptám, vymýšlím si to z toho, co se kde dočtu, tak jestli by někdo napsal, jak je to doopravdy, napište :)

19.10.2021 15:18

Megí, bílek psům asi jen vařený, ne? Ten syrový bílek obsahuje něco...🙈 ach ta hlava, nevím, co je to za tentononc...co jim vadí...jaký bílek preferujete tedy pro psy Vy Megí?

Syrový bílek obsahuje avidin, který narušuje vstřebávání vitamínu H. Proto je prý lepší dávat bílky vařené. Ale bílek, který neprošel tepelnou úpravou, psovi nijak neuškodí, jen toho z něj tolik nezíská.

19.10.2021 15:20

avidin.. zabíjí biotin.. špatné.. ale bílek je furt lepší než celé vejce nebo žloutek.. tady by mi šlo o bílkovinu a minimum fosforu, vejce je tak jako nej zdroj proteinu a ten bílek je lepší.. naložila bych k tomu mraky B komplexu, maso s kůží, myslím že biotin je B7, ale nevím jistě, já jak jsou někde kombinace písmen a čísel, tak končím; skončila jsem u hry Lodě, to se ještě dalo, dokonce jsem jednou ze sta her možná i vyhrála :-)

19.10.2021 15:43

Novosádová u ledvinové diety doporučuje KD ve složení 20 % maso + 10 % kosti + 70 % příloha (40 % zelenina, 60 % ostatní přílohy).

Jako vhodné potraviny udává:
- kuřecí, krůtí, jehněčí, králík, libová ryba, vepřové, koňské, telecí,
- neprané dršťky,
- ovozel, rýže, vařené brambory, těstoviny,
- vařená slepičí/křepelčí vejce, bílý jogurt, bílé pečivo, drůbeží tuk, máslo.

Dále uvádí:
- podstatou je krmit kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny a omezit přísun sodíku a fosforu,
- nutné je zajistit dostatečný příjem energie -> kvalitní bílkoviny, tuky, cukry,
- nižší efektivita využití potravy než u zdravého psa -> většinou je třeba navýšit KD,
- dochází k velkým ztrátám vitamínů (zejm. těch rozpustných ve vodě) -> doplňovat až ve dvojnásobném množství než u zdravého psa (vit. sk. B, vit. C),
- pomocí kvalitních olejů doplňovat nenasycené mastné kyseliny.

19.10.2021 15:54

Neliší se složení kostí (dlouhá, plochá, "morková") podle stáří? Stará kost má víc tuku? Nevím. Podle všeho jsou kuřata na houby.
To od Novosádové jsem četla, nelíbí se mi tam krmit jako hlavní maso např. hřbety a křídla, králík.. Vepřové, co se klasicky koupí v krámě (20-30 % tuku), je na tom s fosforem asi stonásobně lépe.
Jo, ty dršťky neprané, to je zajímavá věc, psům to chutná, děsivě to srmrdí :-) ale na trávení a výživu je to asi bezva, protože je to vlastně fermentované, předpřipravené, nemocný s tím nemá tolik práce, čím méně práce s tím je (a kolik odpadních látek to vytvoří), tím méně zaměstnávám ledviny, játra.. Ony ty zelené drš. nemají nejméně P a C na světě, ale dobrý poměr a tím, že tuk a protein, tak na 100 g to vychází dobře a ta chutnost pro psy je prostě mega výhoda.

19.10.2021 16:12

“Vepřové, co se klasicky koupí v krámě (20-30 % tuku), je na tom s fosforem asi stonásobně lépe.”

Ale zase je kvůli významnějšímu množství tuku o něco hůře stravitelné. (Nehodnotím, jen podotýkám. Obecně asi nebude na škodu udržet určitou pestrost stravy, něco se trošičku vybalancuje i přílohou. A fermentace je dobrá - fajn na imunitu, mikrobiom.)

19.10.2021 16:31
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Co vadí na žloutku? Říkáte, že tuk dobrý, že to nějak asi blokuje fosfor, takže vajíčko bych vždycky dávala syrové a celé...no u nás ho nežerou ani kočky, ani pes a to máme bio domácí. Jen mamky Mandy, ta na nich vyrostla(když mamka sbírá u slepic, co chvíli jí nějaké práskne na zem - to je Mandy )

19.10.2021 17:57
fikovnice

XXX.XXX.132.159

Tinkulinek napsal(a):

No jo, ale na této fotce vypadá úplně jinak než na tom videu. Nevím, ze kdy je video...
Každopádně souhlasím, že v tom věku je to těžké, včetně zakazování něčeho, co ten pesan ještě rád dělá, tedy baští.
Nechtěla jsem se Vás dotknout!

19.10.2021 18:06
fikovnice

XXX.XXX.132.159

Já mám teď totální výpadek. Pro minulého kocoura jsem měla humánní lék na renální selhání - směs důležitých AK. Sama jsem to předepisovala, takže to bylo tehdy preskripčně vázané. A drahé - kolem 2 tis. Kč. Někde v bytě je zabordelené skoro celé balení, jen nevím kde . Kocourek už měl opravdu terminální stadium, dala jsem mu z velkého balení snad 2 - 3 tbl.
A po dnešní přednášce (na úplně jiné téma) mám fakt stav zatmění mozku - pomůžete mi někdo s názvem??? Googlila jsem, zatím neúspěšně. Možná to už na trhu ani není...?

19.10.2021 19:03

Neliší se složení kostí (dlouhá, plochá, "morková") podle stáří? Stará kost má víc tuku? Nevím. Podle všeho jsou kuřata na houby.
To od Novosádové jsem četla, nelíbí se mi tam krmit jako hlavní maso např. hřbety a křídla, králík.. Vepřové, co se klasicky koupí v krámě (20-30 % tuku), je na tom s fosforem asi stonásobně lépe.
Jo, ty dršťky neprané, to je zajímavá věc, psům to chutná, děsivě to srmrdí :-) ale na trávení a výživu je to asi bezva, protože je to vlastně fermentované, předpřipravené, nemocný s tím nemá tolik práce, čím méně práce s tím je (a kolik odpadních látek to vytvoří), tím méně zaměstnávám ledviny, játra.. Ony ty zelené drš. nemají nejméně P a C na světě, ale dobrý poměr a tím, že tuk a protein, tak na 100 g to vychází dobře a ta chutnost pro psy je prostě mega výhoda.

Myslím, že morek (=tuk) je hlavně v dlouhých kostech. Už neandrtálci přednostně rozbíjeli stehenní, pažní a další kosti. Ale se stářím to taky souvisí.

19.10.2021 19:25

Myslím, že morek (=tuk) je hlavně v dlouhých kostech. Už neandrtálci přednostně rozbíjeli stehenní, pažní a další kosti. Ale se stářím to taky souvisí.

Jo, no, a vůbec, dyť já jsem úplně blbá, je to plné z bílk. akorát tak kolagenu, že jo? Se už radši zdržuji hlasování, však to jsou jasné věci, ale já zas začnu přemýšlet asi až na jaře.

19.10.2021 20:08

"Pro minulého kocoura jsem měla humánní lék na renální selhání - směs důležitých AK"
humánní lék nevím, ale aminokyseliny = AminAvast (dříve RenAvast) - zvířecí doplněk stravy

19.10.2021 20:23
Terven

XXX.XXX.110.191

Koukněte do té tabulky, kolik má kuřecí krk P mg/100g.
Kolik hřbet, stehno, kolik to má bez kůže, ten tuk to sráží, prsa jsou úplně blbě,
ale prostě kost je fosfor. Je to i vápník. Ale fosfor je v kostech. Je ho tam 80 - 90 % z celkového obsahu v těle.
Takhle - pro štěně já naložím masokosti. Je tam P a Ca. Super.
Pro nemocného psa tam kosti nedám vůbec, protože je to zbytečné, z čeho dalšího se kost skládá? Nevím :-) ale je to složka, která mi to rozbíjí.
Já to nějak vím, že pro ledvináře nejsou kosti úplně super jídlo, ani masokosti, nejhůř je to bez tuku.. jak to vím.. jsem to vygůglila a věřím tomu, možná jsem hloupá :-) se stává.. ale pro mě jsou ty zdroje docela dobré..
ale on si to myslí třeba i ten, co ho tu všichni uznávají, takže něco na tom asi bude
a on si slovo od slova zkopíroval tu stránku, odkud to mám já..
http://dogaware.com/health/kidneydiet.html#start
http://www.deutsche-dogge.cz/question/ledviny-prirozena-strava-a-stary-pes/
pokud by si pan vet myslel, že tam píší nesmysly, tak by jejich texty nepoužíval, a myslím, že je celkem smutné, že neuvede zdroj, já se tam třeba dověděla hrozně moc, je to kvalitní web, mimochodem to není jediná jejich tím pánem zkopírovaná stránka
a jak já na to přišla.. no z tabulek a z toho, že žádná domácí dieta kosti nemá (malinko občas masokostí jo) a že fosfor je uložený v kostech..
jestli se mýlím, určitě jo, já si to fakt skládám sama, nikoho se neptám, vymýšlím si to z toho, co se kde dočtu, tak jestli by někdo napsal, jak je to doopravdy, napište :)

Když já tomu nerozumím

19.10.2021 20:41
fikovnice

XXX.XXX.132.159

"Pro minulého kocoura jsem měla humánní lék na renální selhání - směs důležitých AK"
humánní lék nevím, ale aminokyseliny = AminAvast (dříve RenAvast) - zvířecí doplněk stravy

Právě, že ne... To bych věděla. Šlo o humánní lék - já snad půjdu prohrabat komoru...:-))))

19.10.2021 20:51
fikovnice

XXX.XXX.132.159

fikovnice napsal(a):
Právě, že ne... To bych věděla. Šlo o humánní lék - já snad půjdu prohrabat komoru...:-))))

Uf, tak už můj zpomalený mozek to vytáhl z těch nejzasutějších závitů - KETOSTERIL.

19.10.2021 22:40

Terven napsal(a):
Když já tomu nerozumím

Netuším, jestli jsem se měla smát, brečet? :-)
Morková kost bude ok. Stačí?

Nějaký nick hrozně podobný tomu Vašemu kdysi dávno pravil, že psal jistou práci na podobné téma. Ale to jste určitě nebyla Vy. :-)

19.10.2021 22:46

fikovnice napsal(a):
Uf, tak už můj zpomalený mozek to vytáhl z těch nejzasutějších závitů - KETOSTERIL.

Se tam píše, že pokročilé chronické selhávání, hodně málo bílkovin, to asi není nutné u běžné ledvinové diety, ne? Právě se dlouho říkalo, že extra snížit bílkoviny, ale se od toho upustilo.. asi.. když vezmu, co se tvoří ze zpracování nekvalitních (pro psa a kočku rostlinný zdroj) bílkovin, tak
pak jednoduše - dám radši kost než zeleninu s hrachem, Terven :-)

19.10.2021 22:50
Terven

XXX.XXX.110.191

Netuším, jestli jsem se měla smát, brečet? :-)
Morková kost bude ok. Stačí?

Nějaký nick hrozně podobný tomu Vašemu kdysi dávno pravil, že psal jistou práci na podobné téma. Ale to jste určitě nebyla Vy. :-)

Brečet, protože jsem natvrdlá. A furt nevím, jak je to s těma kostma. Mně je jasný, že obsahujou i fosfor. Ale myslela jsem si, že mohou sloužit jako zdroj vápníku a nerozhazujou poměr blbým směrem.
Proč se teda tady pořád řeší, že pokud chce někdo krmit masem, musí dávat kvůli Ca i kosti...proč se u psů na vařeným mase, kteří kosti nežerou, řeší doplnění vápníku?

Nene, fakt jsem žádnou takovou práci nepsala

19.10.2021 23:02

Terven napsal(a):
Brečet, protože jsem natvrdlá. A furt nevím, jak je to s těma kostma. Mně je jasný, že obsahujou i fosfor. Ale myslela jsem si, že mohou sloužit jako zdroj vápníku a nerozhazujou poměr blbým směrem.
Proč se teda tady pořád řeší, že pokud chce někdo krmit masem, musí dávat kvůli Ca i kosti...proč se u psů na vařeným mase, kteří kosti nežerou, řeší doplnění vápníku?

Nene, fakt jsem žádnou takovou práci nepsala

Nerozhazují poměr, ony mají správný poměr. Furt říkám, že celá slepice je nejlepší jídlo. Ale ony kromě toho dobrého poměru nemají nic jiného. Akorát asi kolagen a to je jen jedna bílkovina. A ten pes potřebuje dobrý - jednoduchý na zpracování - zdroj bílkovin - pokud možno kompletních, aby nic nemusel vyrábět, aby ho to nezatěžovalo. A nějaký ten tuk, ale jinak je to hromada vápníku a fosforu - rozhoduje množství ve 100 g produktu. 100 g jiného produktu je prostě lepší zdroj "masa" - pro dietáře.
Když dám nějaké kostičky, tak tím ten pes přijme tolik fosforu (max. dávka P/den, dva, tři), že mu nebudu moct dát nic jiného k tomu, žádné jídlo, nic, limit P vyčerpám kostí. Tak nějak to myslím.

19.10.2021 23:05
Terven

XXX.XXX.110.191

Nerozhazují poměr, ony mají správný poměr. Furt říkám, že celá slepice je nejlepší jídlo. Ale ony kromě toho dobrého poměru nemají nic jiného. Akorát asi kolagen a to je jen jedna bílkovina. A ten pes potřebuje dobrý - jednoduchý na zpracování - zdroj bílkovin - pokud možno kompletních, aby nic nemusel vyrábět, aby ho to nezatěžovalo. A nějaký ten tuk, ale jinak je to hromada vápníku a fosforu - rozhoduje množství ve 100 g produktu. 100 g jiného produktu je prostě lepší zdroj "masa" - pro dietáře.
Když dám nějaké kostičky, tak tím ten pes přijme tolik fosforu (max. dávka P/den, dva, tři), že mu nebudu moct dát nic jiného k tomu, žádné jídlo, nic, limit P vyčerpám kostí. Tak nějak to myslím.

A jo...děkuju. Na mě se musí víc po lopatě, když bude úplněk

19.10.2021 23:09

Terven napsal(a):
A jo...děkuju. Na mě se musí víc po lopatě, když bude úplněk

Ne, tak se omlouvám, stačilo říct, že ledvinová dieta má povolené to a to množství P na kg psa a kosti toho obsahují moc, no, tak jsem si pěkně napsala dvacet áčtyřek a dobrý :D ale nemusí to tak být, já si to jen myslím.
Polopatě úplněk, to máte dobré, já 1) mi to nemyslí 2) nic se mi nechce 3) chce se mi akorát spát .. jen teda nevím, jak dlouho se na úplněk můžu vymlouvat, už třetí den spím i 10 hodin, díky za nasměrování, využiji i zítra, čeká nádobí a tak.

19.10.2021 23:23

Ono jde i o to, aby organismus nespotřebovával proteiny z vlastního svalstva, a tím se dále neoslaboval. Drůbež (+ jehně, králík, libová ryba, vejce) se dávají kvůli vysoké stravitelnosti.

S fosforem si naopak organismus se selhávajícími ledvinami poradit neumí, proto se jeho přísun omezuje, a event. se podává Ipakitine, který fosfáty ve střevě váže. Ale myslím, že to tu už psala _hmn někde nahoře.
Další věc je, že nás zajímá obsah fosforu v závislosti (!) na množství bílkovin. Tam je velký rozdíl třeba mezi žloutkem () a bílkem (). Kapr nebo vepřové je na tom o něco hůř než kuře atd.

20.10.2021 08:16

.mohu se tedy prosí zeptat, ptože jsem rovněž natvrdlá...pokud si nechám u řezníka pomlit hovězí maso, přidám k denní dávce kureci krk a kořenovou zeleninu, občas krepelci vajíčko I se skořápkou, bude to takhle stačit co se týká vápníku a fosforu, nechce se mi už mletiny brat....

20.10.2021 08:21
Terven

XXX.XXX.103.178

.mohu se tedy prosí zeptat, ptože jsem rovněž natvrdlá...pokud si nechám u řezníka pomlit hovězí maso, přidám k denní dávce kureci krk a kořenovou zeleninu, občas krepelci vajíčko I se skořápkou, bude to takhle stačit co se týká vápníku a fosforu, nechce se mi už mletiny brat....

Vy máte zdravýho psa, to tak bude v pohodě. Mě Megí taky zmátla, ale ona psala výhradně o ledvinářích, tam je to jinak.
Edit. - ti potřebují něco, kde budou mít všechny potřebné živiny a zároveň minimum fosforu, což kost nesplňuje, pokud to dobře chápu.

20.10.2021 09:13

Jo. Mleté hovězí syrové má:
protein 17, tuk 20, kalorie 254, Ca 18 a P 158. Ve sto gramech takové potraviny je P 62 + spousta kalorií, tuku i proteinu. Tudíž v malém množství jídla (může být i nechutenství, množství tedy bude další výhoda) dostanu vše.
Ne zcela vše, na to jsou doplňky.

Skoro stejně dobře je na tom tmavé maso z kuřete s kůží.
Ale celé kuřecí stehno zas tolik ne. Protože protein, tuk, kalorie super, ale sežráním sta gramů stehna i s kostí dostanu fosforu hrozně moc.
To neznamená, že to nikdy jíst nemůžu, ale nebudu z toho skládat KD tak, že pondělí stehno, úterý křídlo..
Králík je dietní jídlo, protože má jen malinko tuku, ale tím i málo kalorií, a tak pes bude muset zvládnout sníst dvojnásobné množství než toho hovězího například.
Podobné se stane s bílkem, ten je super kvůli fosforu a bílkovinám, ale kalorií má málo, takže budu potřebovat asi 15 bílků pro ty samé hodnoty, jako má 100 g hovězího mletého. Nebo jehňátka, to je další bezva jídlo pro dietáře i ostatní.

Vařením získám víc proteinu, trochu méně tuku, mírně víc P, ale pořád je P v pohodě.

Ale tohle vše se dá spravovat tukem. Máslo dodá kalorie a tuk, takže králík, nebo bílky .. nebudou tak "chudé".

Myslím, že pes je schopen lehce strávit tuku docela hodně. Oproti nám. My hned jedem na pohotovost. Jedna oslava - řízky a alkohol a už jsme se slinivkou to.. na pohotovosti.
Ani z tuku tak netloustne jako my. Z cukrů ano. Ale tady zase u diety (nebo u aktivních psů) jsou potřeba 1) dodají energii rychle 2) jídlo nebude jen samý fosfor 3) nebude se sahat do svých zásob - svalů
Z cukrů se sice tloustne, ale když vynechám tabulky a pojedu selským rozumem, tak
dietář musí především jíst. Jíst. Častěji než běžný pes, a jestli mu něco nechutná, tak ať jí, co mu chutná, ale ať jí. Což to nejsou samé piškoty, ne samé masokosti, ne kostka másla denně, ale ať je najezený a nemá s tím moc práce.

20.10.2021 09:20

Terven napsal(a):
Vy máte zdravýho psa, to tak bude v pohodě. Mě Megí taky zmátla, ale ona psala výhradně o ledvinářích, tam je to jinak.
Edit. - ti potřebují něco, kde budou mít všechny potřebné živiny a zároveň minimum fosforu, což kost nesplňuje, pokud to dobře chápu.

...no kolikrát si říkám jak vy bylo krásně jednoduché nasypat granule, ale když ono mu to syrové tak chutná a tak pěkně si pochrupuje ty chrupavky, kosti a ostatní.....

20.10.2021 09:40

S granulama je to nejtěžší. Megý už jí jen Simpsons.

dog

20.10.2021 22:06
dog

XXX.XXX.77.29

Tinkulinek napsal(a):
Dobrý den,

mám 15 letou JRT. Před 2 měsíci (12. 7.) v noci začala špatně a těžce dýchat, dušnost, letěly jsme na pohotovost - srdeční selhání , otok plic. Podali ji injekčně furon a nastavili léčbu Furon 2x denně 0.5 tablety + Cardisure. Byla zase jako dřív 100% chut do života , snedla by vse co vidí.
Před měsícem (8. 9.) ráno zkolabovala spadla na zem, jely jsme na veterinu diagnóza stejná jako v červenci. Zůstala tam cely den v kyslikovým boxu, infuze , zvýšený furon na 1 tabletu 2x denně , 3-4 dny na to byla zase v pořádku.
Ve čtvrtek (30. 9.) jsme byly na kontrolu RTG a krev. Vše v pořádku.
Včera (2. 10.) byla cely den veselá aktivní , odpoledne přišla návštěva začala je vítat a najednou spadla na zem , začala kňučet a upadla do bezvědomí. Byla celá modrá. Na veterině opět stejná diagnóza otok plic srdeční selhání, napíchali jí furon a čekali jsme. Večer jsem si ji odvážela domu. Přijela domu najedla se , měla extra chuť k jídlu. Podaly ještě další tabletu furonu a v 1 ráno šly spát. Celou noc klidně spala.
Dnes (3.10) v 6.30 ráno se probudila zvedla se a opakovala se situace ze včera. Upadla do bezvědomí na chvilku , probrala se a letely jsme na pohotovost. Dali ji 3 injekce a jely jsme domu. Do této doby cely den spí. Co 1 hod vstane , přijde, chce najíst, napít. vyčurá se a jde spát.

Prosím o vaše zkušenosti. Nevím co mám dělat. Kdyby se to stalo 1x za měsíc , ale 2x v 15 hodinách. Absolutně nemám pocit, že se trápí. Nestalo se že by odmítla piškot. Já jen nechci aby z tohoto světa odešla způsobem, že by se udusila. Jsem z toho všechno v šoku. Nemám s tím zkušenosti a když spadne do bezvědomí , nic horšího jsem v životě nezažila.

Ráda bych věděla, jaký měli průběh ostatní.
Moc děkuji.

podobny problem mela kolegyne a to se svym psem museli chodit i o pulnoci ven . DOkud chodil tak to slo kdyz byl vklidu tak se zacal dusit. Vzhledem ke stari je to normalni nektere psi to postihne a i se ktomu prida srdicko. to potom lecba stoji cca 3000kc na mesic dava se potom jedna tableta dene ktera stoji 100kc aby se pejsek udrzel. Aneni to na dlouho pejsek stejne pote odejde bud na selhani nebo vycerpanim. i ja sem mel tu skusenost.je to potom horsi protoze at udelate to nej pro pejska tak odejde vycerpanim vzhledem ke stari.

21.10.2021 02:07
fikovnice

XXX.XXX.133.70

Se tam píše, že pokročilé chronické selhávání, hodně málo bílkovin, to asi není nutné u běžné ledvinové diety, ne? Právě se dlouho říkalo, že extra snížit bílkoviny, ale se od toho upustilo.. asi.. když vezmu, co se tvoří ze zpracování nekvalitních (pro psa a kočku rostlinný zdroj) bílkovin, tak
pak jednoduše - dám radši kost než zeleninu s hrachem, Terven :-)

Já to tehdy sehnala pro kocoura, který byl už v terminálním stadiu renálního selhání, v naději, že se třeba stane zázrak. No, nestal, stihla jsem mu dát z balení jen asi 3 tablety...

30.10.2021 22:58
Tinkulinek

XXX.XXX.12.205

Dobrý večer všem.

Já z toho všeho osobně nějak odpadla 🙈 ale chtěla jsem vám dat vědět (do výživy nemam jak přispět)

Jsou to 3 týdny od plánované euthanazie.. Tinkulinek je “v pořádku” , je na dietě - těstoviny (rýže ji nedělá dobře), zelenina a začala jsem přidávat maso. Za ty tři týdny kdy už “normálně” fungujeme - chodí semnou denně do kanceláře , byla u nás návštěva , spíme vklidu (vstáváme 1-2x za noc se vyčurat), v klidovým režimu občas vyrazíme ven. Nicméně 2x za tu dobu znovu upadla do bezvědomí , stalo se to v obou případech v noci kdy chtěla jít ven, ušla par kroku a upadla , začala knučet a odpadla úplně , po cca 30 sec se začala probouzet a za minutu dvě si šla jakoby nic pro piškota. Dle vet je to neurologický problém , což už i mně dává smysl, ale jediné reseni je CT - není možné. A tak nějak tedy žijeme 😇 přiznávám je to pro mě psychicky náročný (jsem na to vše sama) , finančně nákladný (nepočítám vet vyšetření , ale jen léky vyjdou na cca 6tis / měs) , ale je pořad tady a má radost ze života a tak to kompenzuje všechny negativa na mou osobu.

Všem ostatním držím palce at řešíte jakýkoliv problém a třeba tohle téma někomu pomůže. ❤️

31.10.2021 12:53

Tinkulinek napsal(a):
Dobrý večer všem.

Já z toho všeho osobně nějak odpadla 🙈 ale chtěla jsem vám dat vědět (do výživy nemam jak přispět)

Jsou to 3 týdny od plánované euthanazie.. Tinkulinek je “v pořádku” , je na dietě - těstoviny (rýže ji nedělá dobře), zelenina a začala jsem přidávat maso. Za ty tři týdny kdy už “normálně” fungujeme - chodí semnou denně do kanceláře , byla u nás návštěva , spíme vklidu (vstáváme 1-2x za noc se vyčurat), v klidovým režimu občas vyrazíme ven. Nicméně 2x za tu dobu znovu upadla do bezvědomí , stalo se to v obou případech v noci kdy chtěla jít ven, ušla par kroku a upadla , začala knučet a odpadla úplně , po cca 30 sec se začala probouzet a za minutu dvě si šla jakoby nic pro piškota. Dle vet je to neurologický problém , což už i mně dává smysl, ale jediné reseni je CT - není možné. A tak nějak tedy žijeme 😇 přiznávám je to pro mě psychicky náročný (jsem na to vše sama) , finančně nákladný (nepočítám vet vyšetření , ale jen léky vyjdou na cca 6tis / měs) , ale je pořad tady a má radost ze života a tak to kompenzuje všechny negativa na mou osobu.

Všem ostatním držím palce at řešíte jakýkoliv problém a třeba tohle téma někomu pomůže. ❤️

Dobrý den, Tinkulinek vypadá moc hezky a asi i vyštíhlela z diety, že? Je fajn, že si jí můžete brát do práce a máte ji tím pádem pod dohledem. Mrzí mne, že měla za ty 3 týdny 2 záchvaty, ale je to myslím lepší než před úpravou léků? Dřív měla záchvaty častější, že? Asi se už dříve na to tady někdo ptal, ale přesto se optám- má v pořádku štítnou žlázu?? Má totiž očička víc venku než bývá běžné, takové vykulenější...možná si to neuvědomujete, když ji máte na očích pořád?
Asi to zřejmě bude neurologický problém ty záchvaty. Netrapte se přemýšlením o CT, Tinkulinek už má svůj věk a k čemu by Vám takové vyšetření bylo? Co by Vám přineslo? Kdyby šlo o mladou feňulku, tak by to mohlo mít význam takové vcelku drahé vyšetření a navíc pod narkózou! Mladé fence by pomohlo podle výsledku nasadit třeba vhodné léky, ale u Vás přidávat další léky? To by asi nebylo dobré...to si myslím, ale záleží, jak se rozhodnete sama....

Buďte ráda, že se jí teď dobře daří, užívejte si obě prodloužený čas a pokud s ní můžete být pořád, tak je to skvělé! Přeji Vám ať se máte spolu jak nejlíp to jde!
Pěkné dny přeji 🌷

1.12.2021 23:08
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Dobrý den, Tinkulinek vypadá moc hezky a asi i vyštíhlela z diety, že? Je fajn, že si jí můžete brát do práce a máte ji tím pádem pod dohledem. Mrzí mne, že měla za ty 3 týdny 2 záchvaty, ale je to myslím lepší než před úpravou léků? Dřív měla záchvaty častější, že? Asi se už dříve na to tady někdo ptal, ale přesto se optám- má v pořádku štítnou žlázu?? Má totiž očička víc venku než bývá běžné, takové vykulenější...možná si to neuvědomujete, když ji máte na očích pořád?
Asi to zřejmě bude neurologický problém ty záchvaty. Netrapte se přemýšlením o CT, Tinkulinek už má svůj věk a k čemu by Vám takové vyšetření bylo? Co by Vám přineslo? Kdyby šlo o mladou feňulku, tak by to mohlo mít význam takové vcelku drahé vyšetření a navíc pod narkózou! Mladé fence by pomohlo podle výsledku nasadit třeba vhodné léky, ale u Vás přidávat další léky? To by asi nebylo dobré...to si myslím, ale záleží, jak se rozhodnete sama....

Buďte ráda, že se jí teď dobře daří, užívejte si obě prodloužený čas a pokud s ní můžete být pořád, tak je to skvělé! Přeji Vám ať se máte spolu jak nejlíp to jde!
Pěkné dny přeji 🌷

Dobrý večer,
moc děkuji za Vaši reakci a podporu. ❤️ Štítná žláza byla v normě.

Uběhl další měsíc , Tinkulinek je stále semnou doma - díky bohu. Jsou dny lepší a dny horší. Kolapsy byly poslední dny častější a častější (4x za týden) zkusili jsme tedy ještě Holter , ale ten ukázal, že od srdce to vážně není. Pan doktor tedy od 21.11. nasadil Phenaemaletten 15mg 2xD 1tbl. Kolapsy opravdu ustaly a doposud nebyl ani jeden. A celkově se hodně zlepšila. Okolí říkalo , že by na ni vůbec nic nepoznali. Byla veselá , aktivní. Teď poslední dva dny jsou zase horší , Tinki zase zrychleně dýchá, když spí není to nic hezkého 😞 viz video. Tohle se nám dělo když to všechno začalo v tom říjnu. Po změně léku , hlavně snížení Furosemidu se to upravilo a od tý doby dýchala klidně. Teď bohužel po 2 měsících se to od pondělí děje znovu. Budu konzultovat v pátek s vet.

Přeji všem hlavně hodně zdraví ! 🙂

1.12.2021 23:10
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Máte někdo s kardiakem zkušenost , že i ve spánku takhle rychle dýchá ?

2.12.2021 21:29

Tinkulinek napsal(a):
Máte někdo s kardiakem zkušenost , že i ve spánku takhle rychle dýchá ?

Nemám, ae kontrolovali jste ledviny, játra? Ať máte přehled i o těchto orgánech a jejich činnosti.

2.12.2021 22:41
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Dnešní odběry .. vzhledem ke zvýšení furosemidu v posledních 2 dnech, jsou výsledky jaké jsou. 3 týdny zpět vypadaly lépe.

3.12.2021 00:08
fikovnice

XXX.XXX.132.52

Tinkulinek napsal(a):
Dnešní odběry .. vzhledem ke zvýšení furosemidu v posledních 2 dnech, jsou výsledky jaké jsou. 3 týdny zpět vypadaly lépe.

Nejde mi to zvětšit, ale vidím tam lymfopenii. Jaterní transaminázy jsou jen hraničně zvýšeny, to bych brala relativně v poho. Horší jsou ty renální funkce ...no, ale to pro Vás asi není nějaká novinka! Držím pěsti, ať se pesanda aspoň jakžtakž drží!

3.12.2021 09:12
Tinkulinek

XXX.XXX.10.89

Tinkulinek dnes v 7 ráno usnul
Děkuji

3.12.2021 09:23

Tinkulinek napsal(a):
Děkuji

..to je mi lito, bojovali jste oba statečně, ale asi přišla ta chvíle, kdy už to nešlo dal a pejsek usnul....držte se...

3.12.2021 09:32

Úpřímnou soustrast

3.12.2021 10:04
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Tinkulinek napsal(a):
Děkuji

Držte se, víme všichni, že je to hrozný moment. Jediný o co se může člověk opřít je to, že parťákovi ulehčil odchod a nenechal ho trápit.

3.12.2021 10:30
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tinkulinek napsal(a):
Děkuji

Je mi to moc líto Ale užila si ještě pár týdnů v dobrém stavu, spokojená, Víc už asi udělat nešlo Moc na vás myslím, držte se

3.12.2021 12:32
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Tinkulinek napsal(a):
Děkuji

Ach bože!!!
Další odejitý psí přítel letos! To snad ani není možné toto; tento rok je asi fakt prokletý!
Prosím, držte se a posílám Vám hodně sil!

3.12.2021 12:38

Držte se. Myslím na Vás.

3.12.2021 19:21
Tinkulinek

XXX.XXX.10.89

😢😢😢😢😢 ….

4.12.2021 14:46
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Děkuji všem

Nevím zda mohu tady psát, ale kdyby měl někdo psa kardiaka. Mám doma spoustu léku , který jsem kupovala ve čtvrtek.
Kdyžtak se mně ozvěte na mail arryzova@gmail.com

Strašně to bolí , vím že jsem ji nakonec pomohla, ale zůstat v tom bytě kde jsme od začátku žili spolu a vše dávali dohromady spolu. Je tady úplně všude 😢 jenom to ticho ..

4.12.2021 16:07

Tinkulinek napsal(a):
Děkuji

😪 je mi to vážně strašně líto, četla jsem teď zpětně ty zprávy...bohužel to zlepšení nebylo na dlouho...chloupeček malinkej, už nic nebolí...držte se, vím, jak Vám je a nevidím ani na psaní😪😪..tolik jste se snažila Tinkulinkovi pomoci...

zvažte a zkuste si připustit možnost, že byste si nechala Tinkulinkem poslat nového chlupáčka....abyste na Vánoce nebyla tak sama...a nebo když ne teď, tak později snad....www.pesweb.cz -poslední vložení psi - napoví Vašemu zlomenému bolavému srdci 🌷

4.12.2021 20:39
Tinkulinek

XXX.XXX.13.96

😪 je mi to vážně strašně líto, četla jsem teď zpětně ty zprávy...bohužel to zlepšení nebylo na dlouho...chloupeček malinkej, už nic nebolí...držte se, vím, jak Vám je a nevidím ani na psaní😪😪..tolik jste se snažila Tinkulinkovi pomoci...

zvažte a zkuste si připustit možnost, že byste si nechala Tinkulinkem poslat nového chlupáčka....abyste na Vánoce nebyla tak sama...a nebo když ne teď, tak později snad....www.pesweb.cz -poslední vložení psi - napoví Vašemu zlomenému bolavému srdci 🌷

Moc děkuji 😢
Já bych ji to nemohla udělat …

4.12.2021 20:51
Terven

XXX.XXX.110.191

Tinkulinek napsal(a):
Moc děkuji 😢

To je nesmysl. Určitě by nebyla proti.
Když mi umřela Terina, malá Vikina už se pekla v děloze, jen já jsem o tom neměla tušení. Až za čas mi kolegyně v práci řekla, že v domě její švagrové se stala nehoda a jestli nechci štěně, když jsem teď bez psa.
A teď už vím, že mi ji poslala Terina, abych poznala, zač je toho loket a jelikož ze mě za ty léta nedokázala udělat zoceleného majitele, musela nastoupit Vikina alias Igor Hnízdo

4.12.2021 21:06
Tinkulinek

XXX.XXX.13.96

Terven napsal(a):
Když mi umřela Terina, malá Vikina už se pekla v děloze, jen já jsem o tom neměla tušení. Až za čas mi kolegyně v práci řekla, že v domě její švagrové se stala nehoda a jestli nechci štěně, když jsem teď bez psa.
A teď už vím, že mi ji poslala Terina, abych poznala, zač je toho loket a jelikož ze mě za ty léta nedokázala udělat zoceleného majitele, musela nastoupit Vikina alias Igor Hnízdo

Tinki od malička neměl rad jiný psy , byl to ten největší sobeček ❤️😢 možná někdy si mě nějaký pejsek najde sám a já si to teď potom všem nemůžu ani finančně dovolit

4.12.2021 21:37

Tinkulinek napsal(a):
Tinki od malička neměl rad jiný psy , byl to ten největší sobeček ❤️😢 možná někdy si mě nějaký pejsek najde sám a já si to teď potom všem nemůžu ani finančně dovolit

Až budete připravená, určitě si Vás nějaký příští chlupáček najde....teď bohužel musíte projít tou prázdnotou, kterou tady všichni známe😔....ale na každém konci tunelu je světlo...myslím na vás obě....
Držte se! 🌷

4.12.2021 21:40

Terven napsal(a):

Igor Hnízdo...☺👍Vikina je teda hustá 👍

5.12.2021 00:31
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Tinkulinek napsal(a):
Moc děkuji 😢

Držte se. Je mi to moc líto.

7.12.2021 19:18
Tinkulinek

XXX.XXX.3.186

Děkuji , dnes jsem si byla Tinkiho vyzvednout , už je zpět doma.

Kdyby měl někdo zájem , rada někomu nechám. Mám doma

Aminavast skoro cely balení
Cardisure 2.5mg - 4 plátíčka
Furon
Sildenafil 99 tbl.
Cardalis 2.5mg cely balení nový
Amloratio 5mg
Phenaemaletten 15mg celý nový balení
Pronefra otevřená minulý týden

7.12.2021 19:23
janaa

XXX.XXX.0.170

Tinkulinek napsal(a):

Furon
Sildenafil 99 tbl.
Amloratio 5mg

Jestli máte s vetem dobré vztahy,zkuste se zeptat,zda nemá nějakého chudšího klienta,kterému by se to hodilo. Já to takhle dělám, za léky,co vracím, nic nechci a vetka je zdarma dá např. důchodci,co má hluboko do kapsy a nemocného psa

7.12.2021 19:24
Tinkulinek

XXX.XXX.3.186

janaa napsal(a):
Jestli máte s vetem dobré vztahy,zkuste se zeptat,zda nemá nějakého chudšího klienta,kterému by se to hodilo. Já to takhle dělám, za léky,co vracím, nic nechci a vetka je zdarma dá např. důchodci,co má hluboko do kapsy a nemocného psa

Já se ptala, ale řekli že bohužel si to nemohou vzít.

7.12.2021 19:32

Já jsem si nedávno "hladila" babičku lidskou (máma ji má doma v urně, ne není to morbidní) a říkala jsem jí, že se máme fajn a tak. Takže dobře, že máte fenku doma a čas na rozloučení, smíření...
Písla jsem vám SZ ohledně nabídky.

7.12.2021 19:37

Já jsem si nedávno "hladila" babičku lidskou (máma ji má doma v urně, ne není to morbidní) a říkala jsem jí, že se máme fajn a tak. Takže dobře, že máte fenku doma a čas na rozloučení, smíření...

Taky mám manžela doma a občas mu řeknu, co je novýho. Ale asi doma nezůstane, chtěla bych splnit jeho přání, a to bylo nechat ho rozprášit na Pálavě.

7.12.2021 19:42
Tinkulinek

XXX.XXX.3.186

❤️

Pokud by se někdo rozhodoval, mně osobně to dnes moc pomohlo. Navždy spolu a až se jednou naplní i můj čas … budeme někde rozprášeni společně .. 🖤

7.12.2021 21:25
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tinkulinek napsal(a):
❤️

Pokud by se někdo rozhodoval, mně osobně to dnes moc pomohlo. Navždy spolu a až se jednou naplní i můj čas … budeme někde rozprášeni společně .. 🖤

Moc hezké a i ...praktické. Máme dům, zahradu, všichna naše zvířátka, naše ,,děti" jsou pochovaní tady. Ale kdyby jsme se někdy odstěhovali, sebou si je nevezmeme. Čas to obrousí, srdce mi to už trhat nebude, protože si pořád říkám(stejně jako u taťky na hřbitově) že už tam leží jen to mrtvé tělo, to vlastně ani není on, vždyť člověk...je ta hlava. A u zvířátek je to stejné. Ale vy by jste si Tinkulínka prostě mohla vzít kdykoliv kamkoliv sebou. Nevím proč jsem si celou dobu myslela, že jde o fenečku

7.12.2021 21:28
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):
Moc hezké a i ...praktické. Máme dům, zahradu, všichna naše zvířátka, naše ,,děti" jsou pochovaní tady. Ale kdyby jsme se někdy odstěhovali, sebou si je nevezmeme. Čas to obrousí, srdce mi to už trhat nebude, protože si pořád říkám(stejně jako u taťky na hřbitově) že už tam leží jen to mrtvé tělo, to vlastně ani není on, vždyť člověk...je ta hlava. A u zvířátek je to stejné. Ale vy by jste si Tinkulínka prostě mohla vzít kdykoliv kamkoliv sebou. Nevím proč jsem si celou dobu myslela, že jde o fenečku

Byla to fenečka.

7.12.2021 21:42
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Terven napsal(a):
Byla to fenečka.

Tinkulinek je fena , jmeno Betti - Betinka jsem začala přejmenovávat na Tinka, hodně rada jedla a tak jednu dobu to byla taková kulička a tak jsem z toho vytvořila Tinkulička , později Tinkulinek - Tinki 😊❤️

7.12.2021 21:45
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

lesnížínka napsal(a):

Možná morbidní , ale přemyslela jsem nad tím tak , jak bych si to přála já a dnes vím že to bylo to nejlepší rozhodnutí. Kdekoliv budu , muže být stále semnou 🖤 sice v jiný podobě , ale jak bylo řečeno v prach jsi a v prach se obrátíš …

7.12.2021 22:02
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tak jsem ráda, že jsem to celé nezmotala Dneska jsem byla u mamky pro seno Workovi do boudy a ona mi říká: od té doby, co jsem mu ho do boudy dala, je pořád vlezený pěkně v boudě. Říkám jí: vlezená, ona, Mandy! A ona: no on, pes.

8.12.2021 00:24
fikovnice

XXX.XXX.132.104

"...máma ji má doma v urně, ne není to morbidní..."

Stále se nějak neumím smířit s tím, že jsem své rodiče uložila k odpočinku na chalupu - pod vysoký smrk, kde je k posezení lavička. V podstatě jsem tak trochu podlehla tlaku okolí, že je mám nechat tímto způsobem jít... Kdyby mi nevadilo neustálé manipulování s ostatky v urnách, měla bych je doma...s tím, že to také vůbec nevnímám jako morbidní. Bohužel řada lidí ano...a já se nechala ovlivnit.

8.12.2021 07:50

fikovnice napsal(a):
"...máma ji má doma v urně, ne není to morbidní..."

Stále se nějak neumím smířit s tím, že jsem své rodiče uložila k odpočinku na chalupu - pod vysoký smrk, kde je k posezení lavička. V podstatě jsem tak trochu podlehla tlaku okolí, že je mám nechat tímto způsobem jít... Kdyby mi nevadilo neustálé manipulování s ostatky v urnách, měla bych je doma...s tím, že to také vůbec nevnímám jako morbidní. Bohužel řada lidí ano...a já se nechala ovlivnit.

Jani, já si myslím, že pod smrkem to není špatně. Jestli to tam měli rádi.

8.12.2021 08:27

Je mi to opravdu moc líto. Ale dožila se pěkného věku a udělala jste pro ni vše, co jste mohla. Tomu, že hned nechcete jiného pejska, moc rozumím. Já jsem to tak také měla. Trvalo to 1/2 roku a pak jsme zjistila, že už je čas hledat nového parťáka. Až budete mít chuť, zkuste se třeba na FB přidat do skupiny Československý kastračný program, útulek Tuláčik, útulek Levica. Oni zachraňují pejsky z osad. Můžete je jen nezávazně sledovat a třeba tam na Vás vykoukne ona/on, který Vás vyléčí ze smutku.

8.12.2021 12:02

Tinkulinek napsal(a):

Furon
Sildenafil 99 tbl.
Amloratio 5mg

Já jsem nedávno posílala zbylé léky a nějaké drobnosti do útulku. Protože to také byly léky použitelné pro psího seniora, ptala jsem se Psích seniorů v nouzi, kde zrovna ta moje sada léků neměla komu posloužit, ale odkázali mě jinam, kde se jim naopak hodila.

8.12.2021 12:47
Tinkulinek

XXX.XXX.184.114

Já jsem nedávno posílala zbylé léky a nějaké drobnosti do útulku. Protože to také byly léky použitelné pro psího seniora, ptala jsem se Psích seniorů v nouzi, kde zrovna ta moje sada léků neměla komu posloužit, ale odkázali mě jinam, kde se jim naopak hodila.

Děkuji, posílám do psích seniorů v nouzi

8.12.2021 12:49

Tinkulinek napsal(a):
Děkuji, posílám do psích seniorů v nouzi

Spíš se jich nejdřív zeptejte. Mají kontakty, tak Vám případně taky doporučí, kam to poslat jinam, kdyby se ty léky nehodily přímo jim.

8.12.2021 12:53
Tinkulinek

XXX.XXX.184.114

Spíš se jich nejdřív zeptejte. Mají kontakty, tak Vám případně taky doporučí, kam to poslat jinam, kdyby se ty léky nehodily přímo jim.

Děkuji, mluvila jsem s paní

22.12.2021 22:05
Tinkulinek

XXX.XXX.21.182

Dobrý večer všem,

asi je zbytečný psát, že tyhle poslední dny jsou zároveň mými nejtěžším dny. Člověk pořad přemýšlí co mohl ještě udělat, kde udělal chybu, zdají se mu sny na které potom hledá odpovědi.

Chtěla jsem poprosit , pokud je zde nějaký lékař , zda by mně odpověděl na otázku. Muže být pes ve vegetativním stavu stejně jako člověk ? Dýchá , ale nereaguje na žádný podněty ? Myslím dlouhodoběji - hodiny , dny ? Je nějaká možnost , že se pes na kyslíku probere z komatu do kterého upadl a trvá třeba už několik hodin ?

Snažila jsem se o tom něco přečíst , ale nemůžu se dostat k takové odpovědi.

Každopádně ! Přeji všem krásný a hlavně klidný svátky 🌲 hlavně zdraví pro vás a všechny čtyřnohé členy rodiny.

22.12.2021 23:01

Vy jste ale žádnou chybu neudělala. Nepřemýšlejte, zkoušejte se smířit, že fenečce jste více pomoci nemohla. Vzpomínejte, ale bez výčitek, prosím.
15 let, co by za to jiný u pejska dal. Vám bylo dopřáno opravdu hodně společně strávených let, tuhle bitvu jste ale nemohli vybojovat vítězně.
K otázce nemám odpověď, vždy jsem nemocného psa nechala odejít bezbolestně, byl uspán a nečekala jsem, že by se probíral z komatu. Vlastně, já jsem v komatu žádného psa ještě neuspávala, o to to bylo těžší. Rozhodnout, kdy. Kdy už lymfom/osteosarkom přerůstá i přes paliativní léčbu komfort života psa.
Že by se Tinkulinek probrala po dotaci kysliku ve svém věku a s problémy, které měla? Bylo by to krásné, ale nevěřím tomu. Ne, nemáte si co vyčítat.

Klidné svátky i vám, hlavně zdraví a třeba se na vás nějaká psice časem usměje, uhrane vás a budete mít zase ne ticho v bytě.

23.12.2021 16:14
fikovnice

XXX.XXX.135.229

Tinkulinek napsal(a):
Dobrý večer všem,

asi je zbytečný psát, že tyhle poslední dny jsou zároveň mými nejtěžším dny. Člověk pořad přemýšlí co mohl ještě udělat, kde udělal chybu, zdají se mu sny na které potom hledá odpovědi.

Chtěla jsem poprosit , pokud je zde nějaký lékař , zda by mně odpověděl na otázku. Muže být pes ve vegetativním stavu stejně jako člověk ? Dýchá , ale nereaguje na žádný podněty ? Myslím dlouhodoběji - hodiny , dny ? Je nějaká možnost , že se pes na kyslíku probere z komatu do kterého upadl a trvá třeba už několik hodin ?

Snažila jsem se o tom něco přečíst , ale nemůžu se dostat k takové odpovědi.

Každopádně ! Přeji všem krásný a hlavně klidný svátky 🌲 hlavně zdraví pro vás a všechny čtyřnohé členy rodiny.

Souhlasím plně s "Plakou" .
Pokud dovolíte naopak můj dotaz na Vás - proč Vás zajímá ta záležitost ohledně vigilního kómatu? Věřím, že snad kvůli Vaší pesandě ne...

23.12.2021 16:36
fikovnice

XXX.XXX.135.229

fikovnice napsal(a):
Souhlasím plně s "Plakou" .
Pokud dovolíte naopak můj dotaz na Vás - proč Vás zajímá ta záležitost ohledně vigilního kómatu? Věřím, že snad kvůli Vaší pesandě ne...

Edit: Myslím, že by to ani nikdo z etických důvodů nepřipustil...
Je samozřejmě otázkou, jak nakládat s etikou a EVENT. eutanázií v takovýchto případech u lidí. Nejvíce mi asi utkvěl v tomto kontextu příběh Terri Schiavo - pokud někdo tu kauzu znáte...? Je samozřejmě na netu dohledatelná...

23.12.2021 16:40
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Hrozná představa oživovat téměř mrtvého psa,
ještě aspoň na chvilku ...

23.12.2021 16:49
fikovnice

XXX.XXX.135.229

rapotacka11 napsal(a):
Hrozná představa oživovat téměř mrtvého psa,
ještě aspoň na chvilku ...

Ano.
Jinak ten příběh Terri je o uvěznění v těle s nefunkčním mozkem v horizontu mnoha let. Její manžel žádal odpojení výživy, rodiče byli proti. Navíc se jednalo o případ v USA, takže neustálé zamítání a odvolávání, tuším, že odpojení pak posvětil některý z Bushů (možná Jeff...?).

23.12.2021 19:42
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

Tinkulinku,
z příspěvků o vaší fenečce jsem cítila velkou lásku. Nemůžu napsat, že vím, jak se cítíte, jaká je vaše bolest...nevím to ( mám teď nemocného pejska, občas mě budí noční můry...vím, že ač dělám často "hrdinu", až jednou nebude...část mě pukne). To, co jste udělala pro Tinkulínka, bylo něco velkého, dala jste jí to nejvíc, co jste mohla...nechala jste ji jít, to je podle mě důkaz nesobecké lásky. Ač to je asi na jednu stranu týráním sama sebe, pochybám se v případě odchodu milované bytosti nemůžeme vždy vyhnout. Každý jsme jiný. Každý si to musíme odžít, odtruchlit po svém...zanadávat si, jak je živoz nefér ( dělejte to, jestli to tak cítíte)...věřím ale, že časem se vaše bolest stane snesitelnější, a že ty milé vzpomínky na vaši bytůstku budou v přesile. Ona Vás učila, formovala, tohle s vámi zůstane, tohle vám dala...vlastně tohle jste si daly navzájem.

23.12.2021 20:42
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Vy jste ale žádnou chybu neudělala. Nepřemýšlejte, zkoušejte se smířit, že fenečce jste více pomoci nemohla. Vzpomínejte, ale bez výčitek, prosím.
15 let, co by za to jiný u pejska dal. Vám bylo dopřáno opravdu hodně společně strávených let, tuhle bitvu jste ale nemohli vybojovat vítězně.
K otázce nemám odpověď, vždy jsem nemocného psa nechala odejít bezbolestně, byl uspán a nečekala jsem, že by se probíral z komatu. Vlastně, já jsem v komatu žádného psa ještě neuspávala, o to to bylo těžší. Rozhodnout, kdy. Kdy už lymfom/osteosarkom přerůstá i přes paliativní léčbu komfort života psa.
Že by se Tinkulinek probrala po dotaci kysliku ve svém věku a s problémy, které měla? Bylo by to krásné, ale nevěřím tomu. Ne, nemáte si co vyčítat.

Klidné svátky i vám, hlavně zdraví a třeba se na vás nějaká psice časem usměje, uhrane vás a budete mít zase ne ticho v bytě.

Moc děkuji za tyhle slova. Já to všechno asi vím.

Zítra jsou to 3 týdny, kdy odešel a napíšu tedy jak se to stalo..

Tinki po nasazení Phenaemalettenu přestala kolabovat, lék zabral a vše začalo být každým dnem lepší. O víkendu 27-28.11 běhala sem a tam, byla šťastná, byly jsme spolu kouknout na stromek, daly si oběd v naši oblíbený restauraci, byly v Pet centru kouknout na králíky, daly si na snídani croissant, ... Já měla o víkendu narozeniny a tak jsme je spolu oslavily. V pondělí jsem já zdravotně odpadla a tak jsem zůstala na celý týden na nemocenský, odpočívaly jsme, ve úterý v noci začala chvilkově dýchat jako na tom videu, který jsem zde vkládala. Takže nám bylo blbě oběma, ve středu ráno jsem volala na Vet do Slaného, že raději přijedeme v pátek na kontrolu, ale ve čtvrtek ráno to dýchání bylo pořád špatný a tak jsem raději jela s ní hned. Udělali RTG, odběry krve (výsledky jsem tady dávala 2.12), vet jí upravil lehce léky, dal injekce na zklidnění a řekl, že to chce 2-3 dny než si to sedne. Jely jsme domů a Tinkimu do večera se neudělalo vůbec lépe, ja nevěděla co dělat a tak jsem chtěla aby se v noci klidu vyspala a odvezla jí na Vet kde jsme chodily na začátku (kde jí dle vet ve Slaným toxikovali) a nechala jsem jí dát na noc na kyslík. To bylo asi 9 večer. Příjímala mně jí nějaká doktorka, která na tý svý pozici nemá absolutně co dělat, protože jsem se tam s ní dohádala kvůli podávání dalšího Furonu, s Tinkim jsem se rozloučila tak, že mně jí vytrhla z ruky, že do místnosti kde je kyslíkový box už já nesmím a nazdar. Odjela jsem dolů a o půlnoci tam volala jak je na tom - malé zlepšení. Šla jsem spát, ve 3:14 telefon, Tinki upadl do komatu a na nic nereaguje. Sedla jsem do auta jela jsem tam, na chvíli mně ji vytáhli do ordinace, vůbec mě nevnímala a po minutě začala hůř dýchat a tak jsem jí rychle nechala dát zpátky a šla zpátky do auta. Za 2 hodiny to bylo kolem 6 jsem šla za vet a řekl, že šance, že by se ještě probudila je minimální a že si mám rozmyslet, jestli jí tam nechat ještě dalších 12hod (stálo by to dalších 8tis) a nebo to ukončit a že se mám rozhodnout rychle, že v 7 začnou chodit objednaní pacienti a už tam bude ruch. A tak jsem mu řekla, že to tedy ukončíme .....

A tak jsem dostala do ruky zprávu, selhání ledvin, selhání srdce a naše rozloučení bylo když mně jí tak kráva vytrhla z ruky a napíchala jí dalším furonem, který se jí dle vet ve Slaným už v žádným případě neměl dávat. A já teď žiji s tím, že její poslední minuty kdy ještě vnímala byly, že jsem jí tam nechala zavřenou na vet, že kdyby sem jí tam neodvezla, nedostala by tolik furonu a neselhaly by jí ledviny, a že kdybych ještě tomu dala čas, třeba by se ještě probudila.

23.12.2021 20:49
Tinkulinek

XXX.XXX.240.37

Šťastný a veselý

23.12.2021 20:55
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Zle se to čte je mi to moc líto ale vy si to nevyčítejte, snažila jste se udělat co se dalo, aby jste ji zachránila...i když to nakonec třeba dobře nebylo. Takové a podobné zkušenosti už nás tu má hodně Já dokonce se třema zvířatama: s milovaným psem a dvěma kočkama. Po každé takové chybě, jsem si řekla, že se zvířetem v těžkém stavu na veterinu už nikdy nepojedu, jenže když pak v té situaci jste, prostě doufáte, že jen tam ho zachrání...ale houby, pokaždé to jen zhoršili a já si vyčítala, že by umřel stejně, jen v klidu, bez hnusných procedur na veterině A doufám, modlím se, abych se teď se svou láskou největší do této situace zase nedostala a mohl umřít bez tohoto všeho. Aby tak, jak všichni naši rodinní psi usnul a ráno se neprobudil...

23.12.2021 21:11
elisak

XXX.XXX.194.232

Mamce odešla fenka včera, bylo jí 9. Bojovali 14 dní, ale až včera zjistili, že to dál nemá smysl a nechali ji jít... Byla špatná diagnóza a léčba, kdyby věděli hned od začátku, kde je problém, tak jí uspí rovnou a netrápila ty 2 týdny.

23.12.2021 21:14

A já teď žiji s tím, že její poslední minuty kdy ještě vnímala byly, že jsem jí tam nechala zavřenou na vet, že kdyby sem jí tam neodvezla, nedostala by tolik furonu a neselhaly by jí ledviny, a že kdybych ještě tomu dala čas, třeba by se ještě probudila.
Nebo scénář: kdybyste jí dala více času, trápila by se vám doma a stejně byste druhý den svištěla někam na veterinu. Ledviny jí asi selhávaly dlouhodobě, to nemusel být výsledek podání furonu na tamté veterině.
Víte, tyhle výčitky si dělá každý majitel psa, který má starého nebo nevyléčitelně nemocného psa. Co jsem měl udělat jinak, co dřív, co radši ne... Známí nechali fenku před pár roky také v kyslíkovém boxu, měla problémy se srdcem. Jednou jí hospitalizace pomohla, za půl roku už ne. Po hodině jim volali, že fenka zemřela na selhání srdce - a rodina si dodnes vyčítá, že nebyli v tu chvíli s ní. Jenže udělali maximum, co v tu chvíli udělat mohli, odvezli ji v dobré víře, že jí zase na klinice pomohou.
Opakuji, vy jste udělala také maximum. A je dobře, že se z toho vypisujete, člověku to pomáhá. Držte se.

23.12.2021 21:27
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

elisak napsal(a):
Mamce odešla fenka včera, bylo jí 9. Bojovali 14 dní, ale až včera zjistili, že to dál nemá smysl a nechali ji jít... Byla špatná diagnóza a léčba, kdyby věděli hned od začátku, kde je problém, tak jí uspí rovnou a netrápila ty 2 týdny.

Měla jsem to s kočkou, špatná diagnoza, trápila se 3 týdny. Před Vánocema je to ještě prostě mnohem horší, místo klidu a pohody taková rána

24.12.2021 02:04
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Tinkulinku udělala jste maximum a rozumím tomu, čím si nyní procházíte. Mně umřel před měsícem pes pravděpodobně na srdeční selhání. Bylo mu 9 let, netrpěl obezitou a až na citlivé zažívání a zubní kámen do té doby neměl žádné zdravotní potíže. To citlivé zažívání mě zmátlo a dodnes si vyčítám, že jsem mohla pro něj udělat víc. V deset večer veselý zdravý pes, v noci mi přijde říct manžel, že pes zvrací a vypadá nějak špatně. Tak jsem se na něj šla podívat a on ležel u dveří a byl celý studený, pod sebou na čůráno a průjem. Volala jsem na veterinu a tam mi řekli, že psa v jeho věku to mohlo takhle sebrat a at ho za hodinu zkontroluji a kdyby se nelepšil či zhoršil, at přijedem. My ho přestěhovali do jeho pelíšku a tam najednou zvedl hlavu a celkem se zájmem na nás koukal, takže z toho jsem usoudila, že se mu opravdu jen z něčeho udělalo špatně a bude zas dobrej. Šla jsem pryč, u sebe ho měl můj táta, šla jsem za 20 minut kouknout a vypadalo, že spí, ale přišel mi takový chladný, tak jsem ho šla zachvíli zkontrolovat zas a to ho měl můj táta v náručí a z pusy mu visel jazyk. Hned jsem zas volala na veterinu a tam mi řekli, ať mu sáhnu na víčka, jestli se pohnou, no nehnuly se a pes byl mrtvý. Veterinář mi řekl, že to vypadá na infarkt a kdybych ho hned bafla a jela k němu, tak by mu nepomohl. Já měla podezření na otravu a to mi zas řekl, že ten průběh na to nevypadal a i kdyby, že by to bylo stejné, jako s tími infarktem, nedokázal by mu pomoct, ale já stejně přemýšlím, že kdyby mě to napadlo, že se jedná o zástavu, mohla jsem zkoušet masírovat srdce. Mého tátu to tak zdrtilo a prosil mě, ať seženu nového psa, tedy ne že by mohl Timíka nahradit, ale trochhu tu bolest ztlumit snad ano. Timík byl útulkáč, měli jsme ho do jeho asi tří měsíců a byl od mala extrémně bojácný, bál se snad všeho, že přijde bouřka jsme věděli hodinu dopředu, od vánoc do silvestra proklepal každý den, protože se vždycky našli nějací cvoci, kteří odpalovali někde dělbuchy, šťastný byl jenom v lese. Až letos mi přišlo, že konečně si trochu užívá procházku venku i ve městě a výlety a začíná být konečně trochu v pohodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík