Vzhledem k příběhu, který teď proběhl v tisku - dva dny se hledala dívenka ztracená v lese, bych se ráda zeptala těch, kdo se tím zabývají - opravdu je takový problém najít stopu dítěte v lese, pokud psovod dorazí třeba po dvou až čtyřech hodinách? Těch příběhů, kdy se hledá dítě je docela dost, a přitom já vždy měla pocit, že pro dobrého psa by tohle neměl být problém. Je problém najít tu stopu, nebo je problém dostat na místo včas kvalitního psa?
Caty
napsal(a):
Vzhledem k příběhu, který teď proběhl v tisku - dva dny se hledala dívenka ztracená v lese, bych se ráda zeptala těch, kdo se tím zabývají - opravdu je takový problém najít stopu dítěte v lese, pokud psovod dorazí třeba po dvou až čtyřech hodinách? Těch příběhů, kdy se hledá dítě je docela dost, a přitom já vždy měla pocit, že pro dobrého psa by tohle neměl být problém. Je problém najít tu stopu, nebo je problém dostat na místo včas kvalitního psa?
No jo, to by ovšem toho psa museli zavolat co nejdřív a ne, až to tam všichni proběhají.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi se ještě pořád záchranářským psům docela nevěří. Ale ta oblast je hodně rozlehlá a divoká, i když protkaná cestami docela hustě. Je neuvěřitelné, že hledačům a pátračům tak dlouho "unikala". Hlavně, že ji našli živou, ale stejně by mě její kličkování hodně zajímalo :-).
Terven
napsal(a):
Pes by asi měl umět pachy odlišit - dost často hledají i v interiérech nebo v místech, kde je velký pohyb lidí a spousta rušivých pachů.
Ale jo, jasně, nicméně vždycky záchranáři si stěžovali na tohle - že pes tam jde až v momentě, kdy je to zahlušený ostatníma, to se pak logicky blbě hledá, když tam proběhne stádo 200 lidí.
napsal(a):
Asi se ještě pořád záchranářským psům docela nevěří. Ale ta oblast je hodně rozlehlá a divoká, i když protkaná cestami docela hustě. Je neuvěřitelné, že hledačům a pátračům tak dlouho "unikala". Hlavně, že ji našli živou, ale stejně by mě její kličkování hodně zajímalo :-).
To spíš...no, není to žádnej lesík za humny.

Nám se ztratila dcera asi před 15 lety. Byla jen kousek od domu, ale to nikdo nevěděl. Podotýkám, že jí bylo 17, takže jsme ji fakt nehlídali. Držela nějakou pitomou dietu asi, šla se projít a omdlela v lese. Policie taky měla psa, ale teď už si nepamatuju, jestli ji našel ten pes nebo ji lokalizovali podle vyzvánějícího mobilu. Ale našli ji hned ten den.

Terven
napsal(a):
To spíš...no, není to žádnej lesík za humny.
Záchranářský pes nejde úplně po stopě. Záchranářští psi revírují. A nemůžou revírovat v lese plném lidí, nebo od lidí zcela zapachovaném.
Teď budu chytrá, třeba si z toho někdo vezme poučení :
Svolat záchranné brigády, les rozdělit na sekce a každou sekci přidělit záchranáři se psem. Dát jim šanci, než do toho pustím policii, hasiče a ostatní složky.
Ale budu ráda, když mě opraví někdo, kdo záchranařině opravdu rozumí.
A jednu věc moc nechápu. Proč dítěti, které pošlou hrát do lesa bojovku, nedají mobil, pro spojení s ním.

No jasně, že tu jsou, a jsou moc dobří:
https://www.ibha.eu/o-nas
Doporučuji přečíst, i kdby to mělo být jen pro všeobecné rozšíření znalostí:
https://www.grada.cz/zaklady-mantrailingu-11682/
Jako úplný neználek problematiky...tedy ne záchranářský, ale policejní stopař...copak to už se psi u policie neučí? Worick nás našel 2km daleko po stopě, jen tak z legrace, nebyl na to nijak cvičený, ale člověk na něm viděl jak běží a co pár metrů čichne...šel neomylně. Berry švindloval ten šel spíš instinktivně tam, kde si myslel, že by sme mohli jít
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80
Me spis fascinuje ze lidi byli blizko vyrvavali a ona ke neslysela a a neozvala se.

Atheira
napsal(a):
Asi jsem trapná, že to tady takhle plevelím, ale nespadá Čerchov náhodou pod Český les, nikoli pod Šumavu??
To máte jedno. Všechny hory na jihu jsou Šumava :-)). Jasně, že nejvyšší hora Českého lesa.
Zaplevelím si. Tohle jste viděli ?
https://tv.idnes.cz/domaci/bartos-pirat-nejvyssi-hora-ceska-smrk-snezka.V211004_122352_idnestv_tjz
napsal(a):
No jasně, že tu jsou, a jsou moc dobří:
https://www.ibha.eu/o-nas
Doporučuji přečíst, i kdby to mělo být jen pro všeobecné rozšíření znalostí:
https://www.grada.cz/zaklady-mantrailingu-11682/
Já právě o tomhle četla, jsou úžasní, právě proto se ptám, proč to v těchto situacích nefunguje. Prostě první, co člověka v těchto situacích napadne je přece pes, na pár hodin staré stopě nemůže mít problém.

Caty
napsal(a):
Já právě o tomhle četla, jsou úžasní, právě proto se ptám, proč to v těchto situacích nefunguje. Prostě první, co člověka v těchto situacích napadne je přece pes, na pár hodin staré stopě nemůže mít problém.
pokud se nepletu - maintrailing prozatim neni v systemu IZS -usiluji o to, ale neni.
kdyz se volaji, tak na zadost -vetsinou treba prave rodicu
janaa
napsal(a):
Podle mě tam žádná stopa nebyla, věděli jen,kde jí viděli přibližně naposled. Pak to tam všichni zběhali,když jí hledali. Na tohle se využívají psi,kteří hledají plošně. Pro mě jeto celé podivné,že jí nenašli lidi,psi, vrtulník s termovizí a pak se objeví tři kilometry daleko
Taky jsem celkem zvědavá, co z toho vyleze, zdá se mi to zvláštní.

lesnížínka
napsal(a):
Taky jsem celkem zvědavá, co z toho vyleze, zdá se mi to zvláštní.
Mohla se tam motat zrovna tak nešťastně, že se rojnicím hledačů vždy vyhla. A termovize moc nevidí v hustém porostu, koruny stromů to odstíní.
napsal(a):
Mohla se tam motat zrovna tak nešťastně, že se rojnicím hledačů vždy vyhla. A termovize moc nevidí v hustém porostu, koruny stromů to odstíní.
No, jestli hledali chlapi, co mají problém otevřít hubu...se nedivím Já když zařvu, tak je mě slyšet na kilometry

chttps://www.idnes.cz/plzen/zpravy/cerchov-domazlicko-zachranna-akce-ztracena-divka-julia-sleegersova.A211012_065451_plzen-zpravy_misl
Na idnesu je toho malinko víc. Fotky dost děsivé, nechtěla bych tam být ztracená. Je to celé zvláštní. Hodně zvláštní. Když oni neviděli ji, musela by vidět a slyšet ona je.
Že by se jich bála a schovávala se před nimi? Místo, aby se ozvala?
napsal(a):
chttps://www.idnes.cz/plzen/zpravy/cerchov-domazlicko-zachranna-akce-ztracena-divka-julia-sleegersova.A211012_065451_plzen-zpravy_misl
Na idnesu je toho malinko víc. Fotky dost děsivé, nechtěla bych tam být ztracená. Je to celé zvláštní. Hodně zvláštní. Když oni neviděli ji, musela by vidět a slyšet ona je.
Že by se jich bála a schovávala se před nimi? Místo, aby se ozvala?
Fotky děsivé? Asi jsem koukala na nějaké jiné, ale já vidím jen hezký pohodový les...no co my by jsme dali za les, kterým se dá takto hezky projít
Taky mě napadlo, jestli se nebála a neschovávala schválně, ale fakt divné. Děcko dvě noci v lese? Malá neteř, teď také 8letá, nepřejde u mamky večer ani sama na WC
Myslím, že jsem četl, že matka musela zpátky pro použité věci do Berlína kvůli stopě, pes z vypraných čistých věcí, které možná měli někde zabalené na víkendový výlet asi nic nenačichá. Takže to asi nebylo tak, že by psi vyrazili s jasnou pachovou indicií pár hodin po stopě. Jinak holčička je fakt hrdinka, že to dala a moc jsem to přál i jejím rodičům. A dva dny a dvě noci, dehydratovaná, vyčerpaná, vystrašená, zmrzlá, bez rodičů, to si myslím, že by i dospělí už měl halucinace a je klidně možné, že se klidně i vystrašeně před nějakými rojnicemi, co kolem ní prošli, skrývala.

Podrobnější článek je na Lidovkách.
Terén je tam členitý, halekání se mohlo i všelijak odrážet a zkreslovat směr. Zase znali její jméno, to by snad pochopila, že ji hledají a neutíkala by před nimi.
Caty
napsal(a):
Myslím, že si to představujete jak Hurvínek válku.
Čtyřodinová stopa není pro psa v takových půdních a povětrnostních podminkách vůbec žádný problém, ale pokud je to tam pohamtaný od rodinných příslušníků, kteří mají vzhledem k společně domácnosti velmi podobný souhrnný pach (stejné prostory, stejný prací prostředek, potraviny apod.), tak ten pes není schopný z předmětu, který je napachovaný rodinnými příslušníky odhadnout, která ze stop je ta "správná".
Toto neni práce pro stopaře, ale spíš pro psa na plošné vyhledávání.
Miriam33

XXX.XXX.209.171
Tak já se ztratila jako dospělá na houbách v lese se svým klukem. Nebavilo mne hledat s ním a najednou nikde nebyl. Pořád jsem měla dojem, že ho slyším jít opodál. No došlo mi, že jsem ztracená až když jsem dorazila na kus lesa plný hub. Jedna bedla vedle druhé... Já houby nikdy nevidím... alespoň ne ty jedlé. No nic... sesbírala jsem je, otočila se a šla popaměti zpět podle výrazných prvků. Slyšela jsem jen v dálce traktor. Když jsem byla takových 50 m od auta, teprve jsem slyšela volání. A ještě ženský hlas. Ten můj dojel domů pro pomoc, hledalo mne jich asi šest příbuzných, řvali jak na lesy, troubili a já v tom lese NESLYŠELa NIC. Ty stromy a kopce zvuky opravdu hodně utlumí.
Ono v takovém terénu nemusí být slyšet, stačí dva kopce a volání neslyšíte nebo úplně z jiné strany, jak se odráží. Nicméně takhle malý dítě muselo být v hrozném šoku, už jenom v tu chvíli kdy zjistila, že se ztratila, tak mohla začít panikařit a prostě běžela pryč, jakmile se setmělo, tak ji to mohlo úplně paralyzovat a prostě se někde schovala. V tu chvíli mohla slyšet vrtulníky a třeba štěkot psů, muselo ji to hrozně děsit a tak radši nešla směrem ke zvuku.
Celé je to ale hrozně zvláštní, není to dospělý člověk na útěku, ale malá dezorientovaná, vystrašená holka a tolik lidí, moderní technika a desítky psů ji za dva dny nenajdou, když byla tak blízko?
Tady je obrovské štěstí, že někde nespadla a nezranila se, s takovou rychlostí pátrání by nikde dva dny nepřežila.

Já si vůbec nedovedu představit i jako dospělá strávit sama noc v lese. A to prý už byl mráz. Nevím teda, jak moc byla oblečená, ale i tak jí musela být pořádná zima.

Nevím teda, jak moc byla oblečená
Já z ní viděla jen botičku, když už seděla v autě. Pohorka to rozhodně nebyla. Ani pořádná kotníková botka. A když nad tím zauvažuju, tak ani nebyla mokrá a zablácená. Nějak přestávám věřit tomu, že se to dítě dralo 2 dny lesem, houštím, blátem, jinovatkou......
Třeba jen chtěl někdo vyhnat záchranné složky do lesa.........a prověřit jejich fyzickou zdatnost :-))
napsal(a):
Nevím teda, jak moc byla oblečená
Já z ní viděla jen botičku, když už seděla v autě. Pohorka to rozhodně nebyla. Ani pořádná kotníková botka. A když nad tím zauvažuju, tak ani nebyla mokrá a zablácená. Nějak přestávám věřit tomu, že se to dítě dralo 2 dny lesem, houštím, blátem, jinovatkou......
Třeba jen chtěl někdo vyhnat záchranné složky do lesa.........a prověřit jejich fyzickou zdatnost :-))
No psali, že byla asi 3 km od místa co se ztratila, ty podle mě ušla hned ten první den když hledala rodinu, když se setmělo tak někam zalezla a ty dvě noci a celý den podle mě strávila už na jednom místě zalezlá. Myslím, že osmiletý dítě nebude prolejzat houští a les a hledat civilizaci, zvlášť po noci strávené o samotě v lese. Co fakt nechápu je, že neměla mobil.
assil
napsal(a):
No psali, že byla asi 3 km od místa co se ztratila, ty podle mě ušla hned ten první den když hledala rodinu, když se setmělo tak někam zalezla a ty dvě noci a celý den podle mě strávila už na jednom místě zalezlá. Myslím, že osmiletý dítě nebude prolejzat houští a les a hledat civilizaci, zvlášť po noci strávené o samotě v lese. Co fakt nechápu je, že neměla mobil.
Já spíš nechápu ty rodiče - jako sorry, ale tohle můžou hrát doma okolo baráku, ale ne v cizí zemi a bez jakéhokoli jištění (např. ty mobily).

"Že by se jich bála a schovávala se před nimi? Místo, aby se ozvala?"
v reportáži na primě něco takového padlo

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já spíš nechápu ty rodiče - jako sorry, ale tohle můžou hrát doma okolo baráku, ale ne v cizí zemi a bez jakéhokoli jištění (např. ty mobily).
..taky jsem si říkala, jak někdo, kde to nikdo ze zúčastněných nezná, může s tak malým dítětem hrát takové hry....
napsal(a):
..taky jsem si říkala, jak někdo, kde to nikdo ze zúčastněných nezná, může s tak malým dítětem hrát takové hry....
Nechci být paranoidní, ale tohle je celé tak divné a nelogické, že se mi tomu nechce věřit - tohle nikdo nemohl vymyslet hlavou.

Co fakt nechápu je, že neměla mobil.
Někde psali, že tam je signál jen německý u hranic. Že je německý je jedno, ale že je jen místy. Nevím, jestli se dá mobil mimo signál zaměřit.
A taky psali, že brácha byl ještě o rok mladší.......že kluky odchytila cyklistka, která je donutila počkat na rodiče. Holčina už s nimi nebyla.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Myslím, že si to představujete jak Hurvínek válku.
Čtyřodinová stopa není pro psa v takových půdních a povětrnostních podminkách vůbec žádný problém, ale pokud je to tam pohamtaný od rodinných příslušníků, kteří mají vzhledem k společně domácnosti velmi podobný souhrnný pach (stejné prostory, stejný prací prostředek, potraviny apod.), tak ten pes není schopný z předmětu, který je napachovaný rodinnými příslušníky odhadnout, která ze stop je ta "správná".
Toto neni práce pro stopaře, ale spíš pro psa na plošné vyhledávání.
No a ty - pokud se něco nezměnilo - volali vždycky až jako poslední. však kolikrát člověk četl články, kde záchranáři volali po tom, aby je na místo přivolali hned a ne, když projde rojnice xkrát sem a tam.
Dodneška jsem nepochopila, proč se po nich nesáhne ihned.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nechci být paranoidní, ale tohle je celé tak divné a nelogické, že se mi tomu nechce věřit - tohle nikdo nemohl vymyslet hlavou.
No, nejspíš hlavou nemysleli. A zase, že dnes jsou lidi schopní vymyslet kdejakou ko..kotinu, je taky fakt. Někdy mně přijde, že z nudy nebo rozežranosti už neví co by, tak je napadají fakt neskutečný kraviny.
napsal(a):
No, nejspíš hlavou nemysleli. A zase, že dnes jsou lidi schopní vymyslet kdejakou ko..kotinu, je taky fakt. Někdy mně přijde, že z nudy nebo rozežranosti už neví co by, tak je napadají fakt neskutečný kraviny.
No jo, ale taková kktina rodičů v kombinaci s tím, že se holka ani moc nechat najít nechtěla je už docela divná 🤔

Zrzavci
napsal(a):
No a ty - pokud se něco nezměnilo - volali vždycky až jako poslední. však kolikrát člověk četl články, kde záchranáři volali po tom, aby je na místo přivolali hned a ne, když projde rojnice xkrát sem a tam.
Dodneška jsem nepochopila, proč se po nich nesáhne ihned.
Co se týče mantrailingu, pokud by si někdo na ně vzpomněl, tak věřím, že by ji bladhaundi našli, umí chodit po stopách desítky hodin starých, i starých v řádu dnů, v terénu, městě apod.
To je úplně jiný level pachových prací, než dělají běžní služební stopaři či záchranáři.
https://www.ibha.eu/ostre-akce
Škoda, že se nezúčastnili tohoto hledání, je to opravdu celé podivné, ale nejpodezřelejší ze všech je pro mne ten hajný
napsal(a):
No mě spíš přijde, že je dost lidí, kteří mají dojem, že mají nárok na bezpečí vždy a všude a má se o to postarat stát a vždycky si vzpomenu na post od paní na FB, která volala policajty na to, že na rybníku, kde bruslila, je v ledu díra a strašně se divila, že to někomu přijde divný, protože přece když se na rybníku bruslí, tak tam nemá žádná nebezpečná díra co dělat. Ani jí nepřišlo na mysl, že když jde bruslit na rybník, měla by se o svoje bezpečí postarat sama. Lidi jsou divný čím dál víc.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
..souhlasím
napsal(a):
Co se týče mantrailingu, pokud by si někdo na ně vzpomněl, tak věřím, že by ji bladhaundi našli, umí chodit po stopách desítky hodin starých, i starých v řádu dnů, v terénu, městě apod.
To je úplně jiný level pachových prací, než dělají běžní služební stopaři či záchranáři.
Škoda, že se nezúčastnili tohoto hledání, je to opravdu celé podivné, ale nejpodezřelejší ze všech je pro mne ten hajný
Jj, hajný mi je taky podezřelý už od začátku, ale pokud se něco radikálně nezměnilo, tak to, co se v ČR vydávalo za mantrailing, tak byla trošku komedie (nebo spíš tragédie) a do skutečného mantrailingu to mělo hodně daleko - proto s nimi žádné složky IZS nechtěly mít nic společného.
Na těch ukázkách pro veřejnost, co dělávali to byl normální podvod a tu trasu měli nachozenou několik dní dopředu a lidi jim to žrali 🤫
Tím nezpochybňuju tu metodu, ale tu skupinu lidí, co na ní v ČR parazitovala.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No jo, ale taková kktina rodičů v kombinaci s tím, že se holka ani moc nechat najít nechtěla je už docela divná 🤔
No, uváděli, že se prý ta děcka nějak pohádala nebo co a ona s nimi už nechtěla jít. Takže kdoví, jak to tam celé bylo.
napsal(a):
No ano,právě, kdyby je zavolali - jenže to se nestává a když, tak podle mě až pozdě.
copak hajnej, ten je diunej dycky ale ešivá tam v tý pohádce někde nejni i vlk nějakej? ostatně na Šumáku by se přece našli.

Jj, hajný mi je taky podezřelý už od začátku,
Jako, že ji měl 2 dny zavřenou v chlívku, aby byl slavný až ji najde ?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, hajný mi je taky podezřelý už od začátku, ale pokud se něco radikálně nezměnilo, tak to, co se v ČR vydávalo za mantrailing, tak byla trošku komedie (nebo spíš tragédie) a do skutečného mantrailingu to mělo hodně daleko - proto s nimi žádné složky IZS nechtěly mít nic společného.
Na těch ukázkách pro veřejnost, co dělávali to byl normální podvod a tu trasu měli nachozenou několik dní dopředu a lidi jim to žrali 🤫
Tím nezpochybňuju tu metodu, ale tu skupinu lidí, co na ní v ČR parazitovala.
Já teda celou dobu mluvím o záchranářích - moje ohaří známá měla právě dvě čuby profi a nikdy se jim nestalo, že by je povolali včas na to plošný hledání.
Zrzavci
napsal(a):
Já teda celou dobu mluvím o záchranářích - moje ohaří známá měla právě dvě čuby profi a nikdy se jim nestalo, že by je povolali včas na to plošný hledání.
Dneska už ma své psy na záchranařinu AČR a PČR - civilní záchranné brigády už jsou v tomto v ČR víceméně mimo hru i když mají jejich psi atest.

Četla jsem, že tam údajně byli psi ze SAR týmu.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Dneska už ma své psy na záchranařinu AČR a PČR - civilní záchranné brigády už jsou v tomto v ČR víceméně mimo hru i když mají jejich psi atest.
Fakt? Já už s ní teď delší dobu nemluvila a ona má teď smečku dětí a výmarajdu /tamto taky byly výmarajdy/ s povahovýma vlastnostma Taliprda, takže to nějaký cvičení nepřipadá v úvahu. To jsem teda netušila, že už se to takhle překlopilo. No a ... používaj je teda ale vůbec - myslím tak, jak se má?
Zrzavci
napsal(a):
Fakt? Já už s ní teď delší dobu nemluvila a ona má teď smečku dětí a výmarajdu /tamto taky byly výmarajdy/ s povahovýma vlastnostma Taliprda, takže to nějaký cvičení nepřipadá v úvahu. To jsem teda netušila, že už se to takhle překlopilo. No a ... používaj je teda ale vůbec - myslím tak, jak se má?
Oni je z IZS už moc k ničemu nepustí na plochy, do sutin i na kadavery mají dost psů a na laviny má své psy Horská služba, ale psi s atestem SAR muzou být nasazeni i v zahraničí, takže to smysl pořád má.

Mnoho úspěchů letos neměli, je to takové jalové:
https://www.sarteam.cz/nase-cinnost/zasahy
lupus4
napsal(a):
pořád větší účinnost než vrtulníky s termovizí - nevzpomínám si ani na jediný ůspěch ,ale kam se hrabou na houbaře či venčiče s neškoleným psem
PS. mě to přijde celý "divný" - 2 dny a 2 noci prcek bez jídla, pití v chladu a vcelku v pohodě
Ty termovize nejsou zase tak bezůspěšné jak si myslíte, jen se nedají použít vždy a všude a hlavně se o tom většinou nepíše - pokud to použít jde, tak se to použije hned (dřív než se svolává velká pátrací akce) a v případě nálezu není potřeba o tom dál psát.

lupus4
napsal(a):
pořád větší účinnost než vrtulníky s termovizí - nevzpomínám si ani na jediný ůspěch ,ale kam se hrabou na houbaře či venčiče s neškoleným psem
PS. mě to přijde celý "divný" - 2 dny a 2 noci prcek bez jídla, pití v chladu a vcelku v pohodě
Je to divný. Podle mě potřebovali vyhnat chlapi do terénu, aby shodili pupky. Bylo to cvičení IZS, nevěděli o tom ani zasahující a teď už to nikdo nepřizná. Aby je veřejnost, která tím dva dny žila, nerozcupovala. Jen když vidím oblečení těch zasahujících a pak tu holčinu celkem lehce oblečenou. Chlapi tam chodili den a střídali se a mrně tam chodilo 48 hodin bez vystřídání ?

Tak jsem přišla z venčení. Byla jsem tam jen hodinu, ne 48. Asi jsem i líp oblečená, než to děcko. Není tam pod nulou ani na nule. Je tam 7° nad nulou. Jsem zmrzlá jak drozd a ráda si dám horké kafe a bábovku od neděle. To dítě venku nebylo ! Howg.

napsal(a):
Tak jsem přišla z venčení. Byla jsem tam jen hodinu, ne 48. Asi jsem i líp oblečená, než to děcko. Není tam pod nulou ani na nule. Je tam 7° nad nulou. Jsem zmrzlá jak drozd a ráda si dám horké kafe a bábovku od neděle. To dítě venku nebylo ! Howg.
a já zase věřím, že venku byla - lidi (a děti taky) vydrží v případě průšvihu hrozně moc. Buďme rádi, že to dobře skončilo - a vůbec se nedivím, že to v tom terénu nebyla žádná sranda. Pro lidi ani pro psy
napsal(a):
Teď jsem koukala na reportáž. A policajt tam mluvil a říkal, že to místo, kde ji našli (3km od Čerchova) měli v plánu až nějak na závěr, že bylo velmi nepravděpodobné, že by tam byla. Jako pardon, to mě přijde fakt hrůza. To dítě mělo takové štěstí, že se nikde nezranilo, s takovou by ji nenašli ani za týden. 🙈 ještě, že tam byli ti místní.
A jo, je tam hrozná kosa, musela se někde schovat, kde ji bylo tepleji.

musela se někde schovat, kde ji bylo tepleji.
V hájovně ?
Třeba se za 20 let v nějakém pořadu Největší lži historie dozvíme, jak to doopravdy bylo :-))
napsal(a):
musela se někde schovat, kde ji bylo tepleji.
V hájovně ?
Třeba se za 20 let v nějakém pořadu Největší lži historie dozvíme, jak to doopravdy bylo :-))
Stačil seník - když nám byla jako deckám u koní zima, tak jsme taky lezli na půdu do sena.
napsal(a):
a já zase věřím, že venku byla - lidi (a děti taky) vydrží v případě průšvihu hrozně moc. Buďme rádi, že to dobře skončilo - a vůbec se nedivím, že to v tom terénu nebyla žádná sranda. Pro lidi ani pro psy
Asi tak...něco podobného mě dneska stran toho napadlo...adrenalin potlačuje tělesné pocity, signály nepohodlí. Pod vlivem adrenalinu nevnímáte bolest, chlad...
Ovšem nevím, jestli by to vysvětlovalo dvě noci...
Tady nejde o psy... ti dělali co mohli a nač byli naučení...
Jde tu jen a jen o lidi.
Skoro se bojím, že holčičce "během hry" někdo s příbuzných (chlapci) vmetl do tváře, že stojí za prd... A ona se pak dle toho chovala.
Viz. filmy jako "Sám doma".
Prostě se snažila dokázat, že je šikovná, že přežije...
A šikovná tedy je.
Je to celé zvláštní. Podle fotek neměla holčička ani špinavé boty nebo mokré kalhoty. Aby přežila tu zimu musela se někde schovat, chodit v noci, já se zvládnu zaprasit i po hodině venku v lese. 😝 navíc neměla ani rozcuchane vlásky, s ranní rosou, ve vysoké trávě, určitě i někdy odpočívala, za dva dny ztěží vypadají vlasy takto upravené. Psi prý ztratili stopu vždy u příjezdové cesty. 🤷♀️
Hlavně, že je v pořádku.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Me spis fascinuje ze lidi byli blizko vyrvavali a ona ke neslysela a a neozvala se.
Sice jsem tu zas nějaký čas nebyla a odepisuju na starší příspěvek, ale dívenka byla ještě malá a bála se toho množství lidí. Schovávala se záchranářům. V těch nočních a ranních kosách je to zázrak, že se našla živá a snad (relativně) zdravá!

Ještě jednou se vrátím ke své konspirační hypotéze, že se jednalo o cvičení ISZS. Když se dívenka zvedla z trávy, a naložili ji : Byla čistá, suchá, učesaná, nebyla opuchlá, ubulená, unudlaná, s nudlemi rozmazanými až za uši.......Dvě noci venku v přímrazku.....Spala na "kazatelně". Když jde náš myslivec na posed a je kolem nuly : Funkční teplé prádlo, pod bundu péřovou vložku, čepici, rukavice. A ona v letním oblečení. To by v té kazatelně museli mít myslivci spacák. Když večer vypouštím psa na venčení a hledím do absolutní tmy v lese, který znám.......Když nevidíte, kde je cesta, kde už příkop, kde strom.....I kdyby chodila jen po cestách, byla by uválená, zablácená.....To dítě nebylo po tu dobu v lese.
A kde byli rodiče ? Odjeli do Německa k rodině, kde byli na návštěvě. Já mít v lese zaběhlého psa, tak se nehnu pokud ho nenajdu!
napsal(a):
Ještě jednou se vrátím ke své konspirační hypotéze, že se jednalo o cvičení ISZS. Když se dívenka zvedla z trávy, a naložili ji : Byla čistá, suchá, učesaná, nebyla opuchlá, ubulená, unudlaná, s nudlemi rozmazanými až za uši.......Dvě noci venku v přímrazku.....Spala na "kazatelně". Když jde náš myslivec na posed a je kolem nuly : Funkční teplé prádlo, pod bundu péřovou vložku, čepici, rukavice. A ona v letním oblečení. To by v té kazatelně museli mít myslivci spacák. Když večer vypouštím psa na venčení a hledím do absolutní tmy v lese, který znám.......Když nevidíte, kde je cesta, kde už příkop, kde strom.....I kdyby chodila jen po cestách, byla by uválená, zablácená.....To dítě nebylo po tu dobu v lese.
A kde byli rodiče ? Odjeli do Německa k rodině, kde byli na návštěvě. Já mít v lese zaběhlého psa, tak se nehnu pokud ho nenajdu!
Já Vám nevím...proč by do toho zatahovali sousední stát? I na jejich sociálních sítích to tepalo a teď se to tam hemží poděkováními. A vůbec, vždyť by to bylo vrcholně neetické - zatáhnout do takovéto akce dítě. Já si to, co Vy nemyslím ; její záchranu beru z kategorie téměř zázraku.
napsal(a):
Notabene, proč by pak z toho vyšel jako vítěz hajnej?

Já Vám nevím...proč by do toho zatahovali sousední stát?
No protože to cvičení bylo přeshraniční. A německý ministr ( nevím čeho ) děkoval za výbornou spolupráci.
napsal(a):
Myslím si to taky tak nějak. Nechápala jsem, že děcko ztracené v lese a rodiče odjeli? V klídku se šli domů vyspat a čekali na zprávy? Přesně tak, být to můj pes, nehnula bych se odtud, i kdybych tam měla usnout chvíli v autě, ale neodjela bych. Ne, je to divné od začátku až do konce. To, že to mohlo být domluvené jako přeshraniční pomoc by vůbec nebylo divné, při tornádu rakouské složky pomáhaly, aniž by to bylo domluvené.
napsal(a):
Já Vám nevím...proč by do toho zatahovali sousední stát?
No protože to cvičení bylo přeshraniční. A německý ministr ( nevím čeho ) děkoval za výbornou spolupráci.
Pořád mi tam přinejmenším nesedí to dítě... To kdyby se prolátlo, tak by IZS za to pochvalu moc nesklidil, si myslím. Ještě tak třeba 17 - 18leté "dítě". Ale samozřejmě Vám neberu Vaši teorii - co my víme, třeba je pravdivá.
fikovnice
napsal(a):
Pořád mi tam přinejmenším nesedí to dítě... To kdyby se prolátlo, tak by IZS za to pochvalu moc nesklidil, si myslím. Ještě tak třeba 17 - 18leté "dítě". Ale samozřejmě Vám neberu Vaši teorii - co my víme, třeba je pravdivá.
A proč? Vždyť to dítě bylo celou dobu doma. Tak v čem je problém? Ztracení 18letého dva dny, by asi těžko někdo věřil.

lesnížínka
napsal(a):
A proč? Vždyť to dítě bylo celou dobu doma. Tak v čem je problém? Ztracení 18letého dva dny, by asi těžko někdo věřil.
Já jsem na Čerchově byla. To není les, to je prales. Kameny, strže, sutě. Ale protkáno poměrně hustou sítí dobrých cest. A kamkoliv se vydáte po cestě s kopce, dojdete do vsi. Jen třeba do jiné, než jste chtěla :-)).
Je to německé dítě, takže poprasku v českých médiích nerozumí, údajně až z Berlína, tak je méně pravděpodobné, že bude vyprávět, jak to skutečně bylo a média k ní vzhledem k věku nepustí.
napsal(a):
Já jsem na Čerchově byla. To není les, to je prales. Kameny, strže, sutě. Ale protkáno poměrně hustou sítí dobrých cest. A kamkoliv se vydáte po cestě s kopce, dojdete do vsi. Jen třeba do jiné, než jste chtěla :-)).
Je to německé dítě, takže poprasku v českých médiích nerozumí, údajně až z Berlína, tak je méně pravděpodobné, že bude vyprávět, jak to skutečně bylo a média k ní vzhledem k věku nepustí.
. A kamkoliv se vydáte po cestě s kopce, dojdete do vsi. Jen třeba do jiné, než jste chtěla :-)).
přesně tak, mívali jsme tam long závody a největší problém bylo namotat to tak, aby se nemuselo přes nějakou ves...
a že by 2 dny seděla na louce (promrzlá, bez jídla a pití) a pozorovala v noci zvířátka je zkrátka k neuvěření...
lupus4
napsal(a):
. A kamkoliv se vydáte po cestě s kopce, dojdete do vsi. Jen třeba do jiné, než jste chtěla :-)).
přesně tak, mívali jsme tam long závody a největší problém bylo namotat to tak, aby se nemuselo přes nějakou ves...
a že by 2 dny seděla na louce (promrzlá, bez jídla a pití) a pozorovala v noci zvířátka je zkrátka k neuvěření...
...a myslivec?
Neměli ji tedy najít záchranáři?
lesnížínka
napsal(a):
No a myslíš, že dítě se nerozpovídá a že by se to nerozneslo? Za mě ne, já této teorii nevěřím, ale to je moje věc a neberu ani Tobě či "Orionce" zase teorii vaši.

Taky se mi to zdá divné, a moc by mě zajímala pravda.

fikovnice
napsal(a):
No a myslíš, že dítě se nerozpovídá a že by se to nerozneslo? Za mě ne, já této teorii nevěřím, ale to je moje věc a neberu ani Tobě či "Orionce" zase teorii vaši.
Taky myslím, že by se to dlouho neutajilo, navíc holčička má teď mediálně známou tvář.

Ta holčička je z Berlína - údajně. A přece vůbec neví, co se po lesích dělo. Asi nesleduje česká média. Co asi bude dětem v Berlíně vyprávět a kdo tam po ní bude pátrat. Snad jedině Slonková.

napsal(a):
Ta holčička je z Berlína - údajně. A přece vůbec neví, co se po lesích dělo. Asi nesleduje česká média. Co asi bude dětem v Berlíně vyprávět a kdo tam po ní bude pátrat. Snad jedině Slonková.
Nemyslím si, že by se o pátrání psalo jen u nás. Byla toho jistě plná i německá média.

fikovnice
napsal(a):
...a myslivec?
Neměli ji tedy najít záchranáři?
Nebyl to myslivec, ale hajný. Našel ji jinde než se pátralo......Podle něj : "Vytipovali jsme si louku, kde ještě nikdo nehledal"
fikovnice
napsal(a):
Časem se to třeba roznese. No a? Složky řeknou, že to byla supertajná operace, zkouška systému, ti co hledali, tomu museli věřit, protože ano víme, že by to mírně řečeno flákali, kdyby věděli, že je to jen jako. Huboval by jim někdo? Ne, byli by jsme rádi, že budou připravení, až to bude naostro. Že ji našel hajný...to je trochu problém, ale jen pro složky, že se tedy moc nevycajkovaly A měl výhodu, že to tam znal.
Však to jsou Jani všechno jen teorie, bůhví, jak to bylo. Jen je mi divné, že rodina nedala do tisku(i našeho) nějaké prohlášení, popis, co jim holka o těch dvou dnech povyprávěla. Vždyť to pro ni musel být zážitek velký, tak měla co, ne? Viděla jsem srnečky, bála jsem se strašných zvuků...Nic??
lesnížínka
napsal(a):
Časem se to třeba roznese. No a? Složky řeknou, že to byla supertajná operace, zkouška systému, ti co hledali, tomu museli věřit, protože ano víme, že by to mírně řečeno flákali, kdyby věděli, že je to jen jako. Huboval by jim někdo? Ne, byli by jsme rádi, že budou připravení, až to bude naostro. Že ji našel hajný...to je trochu problém, ale jen pro složky, že se tedy moc nevycajkovaly A měl výhodu, že to tam znal.
Však to jsou Jani všechno jen teorie, bůhví, jak to bylo. Jen je mi divné, že rodina nedala do tisku(i našeho) nějaké prohlášení, popis, co jim holka o těch dvou dnech povyprávěla. Vždyť to pro ni musel být zážitek velký, tak měla co, ne? Viděla jsem srnečky, bála jsem se strašných zvuků...Nic??
Já vím, však to poslední, co bych chtěla, je hádat se...
Třeba to po čase přece jen nějak vypluje na povrch...

lesnížínka
napsal(a):
Málo sledujete. Že viděla jeleny, lišky a divočáky, to už povyprávěla.
Prostě nějak se nemůžu smířit s tím, že já jsem takové prase. Přijdu z půldenního venčení, nonavice ukopané, bláto pomalu až za ušima, boty musí do kýble......A to děcko po 48 hodinách, i potmě, v lese, nemá špinavé boty ani kolena.To ani jednou neupadla?
To oblečení a nerozcuchane vlásky mně taky nejdou do hlavy. Dle médií spala ve vysoké trávě, musela by být promočená, určitě i špinavá, stejně jako orionka se zvládnu zaprasit i za hodinu venku, natož za dva dny v lese, když bych spala někde v houští. Vlasy by mně lítaly na všechny strany.
etnies86
napsal(a):
nebyla třeba jen převlíklá, aby nebyla v mokrém? taky se mi nezdá, že by do toho zatahovali dítě, ale každopádně jste brouka nasadila ;)
Ta jediná fotka, která vyšla po nalezení, je v tom oblečení ve kterém byla hlášena jako pohřešovaná.
https://www.denik.cz/galerie/patrani-po-osmilete-divce-na-domazlicku.html?photo=2&back=145243074-8471-1

Andrýsek3
napsal(a):
Ta jediná fotka, která vyšla po nalezení, je v tom oblečení ve kterém byla hlášena jako pohřešovaná.
https://www.denik.cz/galerie/patrani-po-osmilete-divce-na-domazlicku.html?photo=2&back=145243074-8471-1
Z toho obrázku je poznat, že boty sice nemá zablácené, ale mokré ano, kalhoty lehce urousané, kolena vidět není. Vlasy mi přijdou mírně pocuchané, učesané rozhodně nejsou. Koukněte na zveřejněnou fotku z výletu před ztracením - holčička má evidentně velmi kvalitní silné vlasy, ty se jen tak nezacuchají. Dcera má podobné a kdyby je měla v této délce, nemusela by se česat vůbec a nebylo by to skoro poznat.😉

To jsou údajně slova hajného :
Těžko říct, kde trávila dva dny, ale byla suchá a čistá, takže musela být někde schovaná.
Zdroj: https://www.denik.cz/krimi/hajny-martin-semecky-ktery-nasel-osmiletou-divenku-je-zazrak-ze-prezila-20211012.html

napsal(a):
Už to dál číst nebudu.....
Ale to bylo první, když se holka nenašla....bráchové jí krocli nebo se zranila a zemřela a tak jí zahrabali (měli jít údajně všici tři pohromadě)
...pak se našla po dvou dnech (nocích v lese) tak to jsem prohlásila, že ten hajný jí nenašel, ale vrátil. Já vím je to hnusný, urážející, ale tak mě to napadlo, prý byla dvě noci na posedu.