Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

pradědek

15.10.2021 00:07
pradědek

XXX.XXX.93.1

Měl jsem dvě,jednoho psa a pak jednu fenku. Psa jsem získal jako štěně v době, kdy se toho o filách mnoho nevědělo a cena byly doslova nehorázné! Žili jsme v Bílině v rod.domě, kdy se nás několikrát za den pokoušeli vykrást naši milí "nepřizpůsobiví spoluobčané". Když naší nadějné mladé fence německého pinče přerazili v noci cihlou páteř (měla za sebou již několik vítězství i v mezinárodních soutěžích), začal jsem hledat plemeno, které se nedá jen tak zdolat. Díky různým okolnostem se k nám dostal Ben a to zcela zdarma, protože si majitelé asi vůbec neuvědomovali,jaký (doslova) poklad mají v ruce.
Rodiče Bena dostali zdarma od příbuzných ze zahraničí na hlídání svého podniku. Na Bena nikdo neměl! Nejprve vyhnal plnou čekárnu u MVDr. a to jako štěně. Když nás s manželkou přepadli dva chlapi v neděli v lázeňském parku, musel jsem je uprosit,aby nás nechali, protože jsem Beníka namohl udržet. To mu bylo tři a půl měsíce. V necelém roce někdo lezl přes zeď u zahrady.Ráno jsme tam našli botasku a krvavou stopu ke křižovatce,kde byla kaluž krve. Přivolaná Policie prohlásila, že odtud pachatele odvezlo motorové vozidlo, ale ten nebyl ani v nemocnici či na "Pohotovosti". nikdy jej nenašli, ale zcela ustaly "nájezdy" na náš dům!
Později jsme se odstěhovali na Moravu, kde Ben ukázal, jak likviduje jakékoli nebezpečí: Urostlého ovčáckého psa, který si dovolili na nás zaštěkat a zdrhal, na pár metrech dostihnul, uchopil za krk a odložil. Rychle, potichu a v klidu. To jsme již konali procházky pouze mimo obec a pozdě večer,abychom neměli problémy, Ben neměl rád ňafaly ani za vraty,protože je považoval za potenciální nebezpečí. Hídal nás i majetek, proto nesnesl aby se tam pohyboval někdo cizí, tedy ani kočky. Ty chytal v letu,když skákaly ze stromu na strom, aby se dostaly přes naši zahradu. Každé ráno jsem je sebral a pohřbil v předem vykopané díře a šel vykopat další. Nebylo příjemné poslouchat sousedky,že se jim stále ztrácí kočky, Byl to problém, ale nešlo jej vyřešit Ben prostě ze sedu z místa vyskočil přes tři metry a bavil se. Ani kočky nešly převychovat. A tu výšku jsme měřili se sousedem! Jeho pes nám občůral rohy na zahradě a to neměl dělat! Do té doby si s Benem hrál a neměli spolu problém: Po tomto aktu se stal pro Bena nepřítelem. Od té doby jsme jej museli zavírat na dvoře. Jenže jednou utekl manželce na zahradu. Tam pak uviděl sousedovic psa a z místa přeskočil dvoumetrový plot navýšený o tři řady ostnatého drátu. Pak jsem musel pro souseda shánět štěně a později jsme měřili spolu i ten plot. Měl přesně tři metry, šedesát centimetrů. Soused se zapřísahal, že Ben stál a o drát ani nezavadil!
Později si zlomil vaz o Škodu 120, Rozběhl se za háravou fenou když jsem telefonoval z budky a Škodovku naboural. Měla rozbitý celý čumák a proražený chladič. Ben byl rychlík! Měl jsem sice pojistku,ale majitel Škody nechtěl abych zavolal Policii, Vysvětlil mi, že při cestě z vinného sklepa, je volat Policii zcela nevhodné, takže nasedl a odjel. Bez vody v chlazení a nárazníkem s maskou pod přední nápravou! Úžasný zážitek, jenže vykopat hrob pro Beníka ve zmrzlé zemi byla za 1.) dřina a za 2.) žádná radost!
Později jsem koupil štěně poslední a nejslabší z vrhu: Betty. Nebyl jsem na tom finančně moc dobře a tak jsem bral co zbylo. Moc nevyrostla a měla zdravotní problémy, ale byla šikovná a chytrá jako opice. Odložení se naučila napodruhé. Nic jsem jí nemusel příliš vysvětlovat. Hlídala jako Ben,ale byla jaksi jemnější ani cizí zvířata nelovila. Vysvětlil a zakázal jsem jí i honit cizí slepice. Když jí taková drzá potvora žrala z misky, tak ji jen packou přitiskla k zemi a zaštěkala,abychom si pro ni přišli. Fily vůbec málo štěkají! Když ale zahrozí, vyhrnou pysky, naježí se a začnou, vypadá to,že se snad blíží bouřka, nebo Kaborky mají otevřená dvířka a chytly v nich i saze! To se ve file ozývá takové zvláštní a strach nahánějící dunění, že i majiteli se zježí všechny chlupy, snad i na zadku! Tohle když uslyšíte, pak teprve poznáte, co je to strach!!! Pak letíte koupit ocelový stahovací obojek a důkladný řemen s velkou a silnou karabinou!
Co je ale nejdůležitější, že fila miluje děti a to všechny bez rozdílu! Nezkoušejte zpohlavkovat dítě před filou, ani cizí! Byl jsem správcem Dětského tábora a Betty bez problémů doprovázela všechny na noční hlídce. U nás přišla návštěva, noví obyvatelé vsi s holčičkou asi dvouletou. Chtěla vidět psa a pak mu do otevřené tlamy vrazila ruku. Výsledkem byla jen co nejvíce otevřená tlama,aby si neublížila. Když jsme se stěhovali na Moravu,přijeli jsme večer.Před půlnocí dorazil stěhovák,vše se složilo na dvůr pod plachtu,jen postel dovnitř a šli jme spát. Ráno slyším na dvoře křik. Sousedovic děti . Malý klučina asi tříletý seděl na Benovi,v ruce kus tyčky z plotu mydlil jí Bena po zadku, který byl samá krev. V tyčce byl zbytek hřebíku. jeho pětietý brácha seděl na vratech a pokřikoval. Ben kloučka vozil,dokud ho to bavilo a pak si lehl. To bylo vše. Kluci se omluvili, když uviděli co provedli Benovi a rozešli jsme se. Prostě od dětí snese fila i příkoří a neřeší to.
Když jsem potřeboval třeba nakoupit a byl jsem sám, posadil jsem Betty mezi dveře hlavní táborové budovy a řekl jí: "Hlídej"! odejel jsem a byl mimo více než hodinu. Byla tam, kam jsem ji posadil. Jednou tam ale stál Opel Senator,na střeše šest cikánů a ti na mne: Pane,vemte si toho psa, my už tu nechcem bejt! Jen jsme se přišli zeptat na ubytování,ale už nemáme zájem. Když odjeli, našel jsem pajcr a několik trubek pohozených v trávě. Betty tehdy obcházela auto s vyceněnými tesáky a ozývalo se to strašidelné dunění z její hrudi.
Měla jeden problém: Nevydržela dlouho běžet. Pan doktor říkal, že má t.zv. plicní srdce. Když poprvé hárala,udělal se jí nádor na pochvě. Byla odoperovaná a kdy se to stalo podruhé kompletně ji museli vykastrovat. Nenarostla, měla jen necelých 50 kg. Ben byl jiný chlapík! Když si zlomil vaz,vážil 77kg. Měl hrob jako dospělý chlap.Mám 173cm,ale on na zadních měl vždy navrch!
Co se týká stravy: Když ho v mládí "zakrmíte" jako já, v dospělosti sptřebuje denně litr granulí,a drží si váhu. A musíte posilovat! Mají sílu jako kůň! Na volno jdou před vámi,ne u nohy. Na vodítku je těžko udržíte,jak "táhnou"!
Když je dobře vychováte, v ždy si dají řícj. Jen při tom bránění jde z nich strach!

15.10.2021 10:33
molok

XXX.XXX.160.41

Život s Filami je jistě fajn, no nemůžu si pomoci, ale Vaše povídání by taky mohlo mít nadpis "Jak jsem několikrát neuhlídal své psy, za které mám mít zodpovědnost". A ne, když Váš pes zabije druhého psa, tak to není o tom, jak je silný, velký a nepřemožitelný a zda se podílíte na novém štěněti, ale taky o tom, že tam na druhé straně je někdo, kdo měl rád zase svého psa. Zabezpečit si svého psa, aby nezpůsobil druhým škodu, by měla být samozřejmost.

15.10.2021 11:35
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.46.53

Na můj vkus moc násilí, mrtvolek ,krve a bolesti.

Nechci vubec kritizovat, ale takového psa by měl mít někdo ,kdo ho zvládne zabezpečit. Byla to časovaná bomba...

Představa, že by zakousl mého psa ... Nechci ani domýšlet

Já bych si psa,kterého nezvládnu nikdy nepořídila

15.10.2021 12:39
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

RozaTonda-mopsi napsal(a):
Na můj vkus moc násilí, mrtvolek ,krve a bolesti.

Nechci vubec kritizovat, ale takového psa by měl mít někdo ,kdo ho zvládne zabezpečit. Byla to časovaná bomba...

Představa, že by zakousl mého psa ... Nechci ani domýšlet

Já bych si psa,kterého nezvládnu nikdy nepořídila

a to zcela zdarma, protože si majitelé asi vůbec neuvědomovali,jaký (doslova) poklad mají v ruce.

Mno.... hlavně že si sám zadavatel pradědek evidentně "uvědomoval", co za poklad má v ruce a opakovaně dopustil to všechno, co dopustil. Tomu se říká zodpovědný majitel. Radost vedle takových bydlet.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.10.2021 13:21

Zrzavci napsal(a):
a to zcela zdarma, protože si majitelé asi vůbec neuvědomovali,jaký (doslova) poklad mají v ruce.

Mno.... hlavně že si sám zadavatel pradědek evidentně "uvědomoval", co za poklad má v ruce a opakovaně dopustil to všechno, co dopustil. Tomu se říká zodpovědný majitel. Radost vedle takových bydlet.

Strávila jsem v sousedství brazilských fil asi dvacet let, za tu dobu se jich vystřídalo pět. Myslím si o tom své…

15.10.2021 13:22
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Strávila jsem v sousedství brazilských fil asi dvacet let, za tu dobu se jich vystřídalo pět. Myslím si o tom své…

o tom příspěvku?

15.10.2021 13:33

Zrzavci napsal(a):
o tom příspěvku?

O životě s brazilskou filou (vedle brazilské fily) obecně…

15.10.2021 13:36
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

O životě s brazilskou filou (vedle brazilské fily) obecně…

jo,aha.
Já osobně považuju tohle plemeno za takové, kterému se v našem světě plným civilizace asi těžko hledá místo. A taky ten pravý majitel.

15.10.2021 13:50

Zrzavci napsal(a):
jo,aha.
Já osobně považuju tohle plemeno za takové, kterému se v našem světě plným civilizace asi těžko hledá místo. A taky ten pravý majitel.

Naprostý souhlas.

15.10.2021 14:12

Naprostý souhlas.

Ale neblbněte. Dnes přece každý dokáže vychovat každého psa a nic jako složitá povaha neexistuje, stačí přece řídit se radami chovatele, trenéra na cvičáku, co dělá pozitivku, a pak také radami na FB :))

15.10.2021 14:36
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ale neblbněte. Dnes přece každý dokáže vychovat každého psa a nic jako složitá povaha neexistuje, stačí přece řídit se radami chovatele, trenéra na cvičáku, co dělá pozitivku, a pak také radami na FB :))

jo hlavně ten fakbůk, ten bude to nejdůležitější vodítko

15.10.2021 14:44

Dyť to je krásný hlídací pés.
A na rozdíl od pastvinového a vězeňského pastevce se dá normálně vycvičit. Přes fb teda ne, no.

15.10.2021 14:51
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Dyť to je krásný hlídací pés.
A na rozdíl od pastvinového a vězeňského pastevce se dá normálně vycvičit. Přes fb teda ne, no.

ale jo, to já mu neupírám, že to je krásný hlídací péf a že ho lze vychovat, nicméně si myslím, že do značně zcvilizovaného rušného prostředí je to plémě ne úplně vhodné, pro svou specifickou povahu. Jistě se i u nás najde pár míst, kde by se našlo uplatnění, ale nemyslím, že jich bude tolik, jako psů v naší republice.

15.10.2021 14:57

Zrzavci napsal(a):
ale jo, to já mu neupírám, že to je krásný hlídací péf a že ho lze vychovat, nicméně si myslím, že do značně zcvilizovaného rušného prostředí je to plémě ne úplně vhodné, pro svou specifickou povahu. Jistě se i u nás najde pár míst, kde by se našlo uplatnění, ale nemyslím, že jich bude tolik, jako psů v naší republice.

A co v té povaze myslíte? Ono to ani moc nekouše, spíše zastaví a počká, až si pro zlodějíka přijdete, to je docela dobré, takový Rex zloděje rozkouše a pak jdu sedět.. pokud mám dobrý plot a pes mnou neoře asfalt (trochu do té výchovy a výcviku dát, že), není problém.
Jako jo, je to velký pes, ale furt tak jako pracovní.. ale hlídá jinak než ovčáci, pinčové a rotvík třeba.
To těch pastevců mi je docela líto, tolik místa tu opravdu není, ale tak třeba to jen vidím moc černě stejně jako jiní u filátka.

Chci říct.. argentýna je vostrej, hlavně loveckej, to je na houby, leopard tu farmu má hodně rád, ty nemáme.. pastevci pastvina třeba taky chybí.. ale filátko bydlí na zahradě a doma, kolem domu, stráží rodinu a majetek.

15.10.2021 15:05
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

A co v té povaze myslíte? Ono to ani moc nekouše, spíše zastaví a počká, až si pro zlodějíka přijdete, to je docela dobré, takový Rex zloděje rozkouše a pak jdu sedět.. pokud mám dobrý plot a pes mnou neoře asfalt (trochu do té výchovy a výcviku dát, že), není problém.
Jako jo, je to velký pes, ale furt tak jako pracovní.. ale hlídá jinak než ovčáci, pinčové a rotvík třeba.
To těch pastevců mi je docela líto, tolik místa tu opravdu není, ale tak třeba to jen vidím moc černě stejně jako jiní u filátka.

Chci říct.. argentýna je vostrej, hlavně loveckej, to je na houby, leopard tu farmu má hodně rád, ty nemáme.. pastevci pastvina třeba taky chybí.. ale filátko bydlí na zahradě a doma, kolem domu, stráží rodinu a majetek.

No tak samo - osobní zkušenost nemám, ale tak co jsem se ochomýtla prostě pro mě je to stejně jako s těmi pastevci - ten evropskej prostor moc pro tyhle povahy není, to i vzhledem k tomu, že se ten pes rozhoduje samostatně a razantně a ne každý si to umí představit, co za poklad to má v ruce - viz zadavatel. to je jen můj názor.

15.10.2021 15:18
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Zrzavci napsal(a):
No tak samo - osobní zkušenost nemám, ale tak co jsem se ochomýtla prostě pro mě je to stejně jako s těmi pastevci - ten evropskej prostor moc pro tyhle povahy není, to i vzhledem k tomu, že se ten pes rozhoduje samostatně a razantně a ne každý si to umí představit, co za poklad to má v ruce - viz zadavatel. to je jen můj názor.

Souhlasim s Vámi .
Každej pes může být super, pokud se dostane k tomu správnému majiteli, který ví co s ním ❤️

Ale stejně tak, to může být katastrofa (viz zadavatel ) ,pokud se dostane do špatných rukou velky,silný pes.
Mít toto za souseda je pak o strach jít se svým psem ven.

A chlubit se , co všechno slabšího můj, velký ,agresivní pes zvládl zakousnout je stejně srabácké jako když se bude chlubit chlap, že zmlátil doma ženu a děti 😔

15.10.2021 15:19

Zrzavci napsal(a):

No ten si představil špatně :-)
Neříkám filu do každé rodiny, ale když se podívám kolem.. všude je to kavkazák, tibet, sao.. tak mi jen nepřijde tak hodně nevhodný..
Musím si to ale představit jinak než zadávitel.. ani to není k smíchu, já myslela, že to je trol(t)l.

15.10.2021 15:33

já nevím no, fily jsem znala tři a pastevec je proti tomu miláček medvídek

možná jsem měla smůlu, všechny ty fily byly postupně od jednoho majitele, ale.... jakákoliv veterinární péče hodně zdálky případně rychle a tlustou jehlou, kterou jsme pravidelně vohli

jedna mě natvrdo kousla a to jsem měla jediný štěstí, že byla zima a měla jsem na sobě hodně tlustej vaťák, kterej posloužil jako rukáv a místo invalidního důchodu jsem měla jen dva měsíce fialové celé předloktí

a kavkazanů znám víc a většina se dá normálně odvést do ordinace a tam funguje ale na tomhle filím principu koš dva lidi natlačit na zeď a tlustá jehla jsem ošetřovala snad jen jednoho

15.10.2021 15:34

no a tibetská doga, to je mazlící medvěd, tam nebyl nikdy problém, stejně jako třeba pyrenejec, je to velké ale hodné

moskeváky jsem taky potkala jen hodné, jsou to vlastně jak bernardýn (hodné)

15.10.2021 15:51

jedna mě natvrdo kousla a to jsem měla jediný štěstí, že byla zima a měla jsem na sobě hodně tlustej vaťák

tohle je o majitelych, ne o psech.
kdyz nekdo ani nevi takovy zaklad, jakoze existuje kosik - tezko soudit povahu plemene...

15.10.2021 19:48

molok napsal(a):
Život s Filami je jistě fajn, no nemůžu si pomoci, ale Vaše povídání by taky mohlo mít nadpis "Jak jsem několikrát neuhlídal své psy, za které mám mít zodpovědnost". A ne, když Váš pes zabije druhého psa, tak to není o tom, jak je silný, velký a nepřemožitelný a zda se podílíte na novém štěněti, ale taky o tom, že tam na druhé straně je někdo, kdo měl rád zase svého psa. Zabezpečit si svého psa, aby nezpůsobil druhým škodu, by měla být samozřejmost.

A nedělá si z nás někdo legraci? Mě jenom tak napadlo.

15.10.2021 20:50

Se mi z toho románu udělalo pomalu šoufl. Antireklama na filu, ale na druhou stranu možná dobře, protože po tomhle si jí laik asi fakt nepořídí, pokud není psychopat. A jestli spisovatel reálně existuje, tak jsem ráda, že jsem nebyla jeho sousedem, protože bych možná doteď seděla za brutální vraždu.

Otázka

15.10.2021 21:44
Otázka

XXX.XXX.230.118

SAO mám doma a proti tomuhle hororu je to vysloveně zlato. Doma nezabily jediné zvíře, venku s nimi chodím a normálně poslechnou. Lov na kočky se nekoná. Jo musí je mít člověk zabezpečený, ale aby předskakovali plot, to vůbec neexistuje. Jsou to skvělí psi, pokud má člověk velký pozemek a chová se zodpovědně.

16.10.2021 19:05
BenaBak

XXX.XXX.243.47

Mně některý ty zážitky připadají jako výplody choré mysly😕
A pokud je to všechno pravda, tak díky, že jste se nestěhoval vedle nás.
Aby mi sousedův pes vlezl na MŮJ pozemek a zakousl mi psa, tak ručím za to, že by to pro toho čokla ani majitele neskončilo dobře (a to psy opravdu miluju jakýkoliv) 😠
Tohle mě teda nadzvedlo. Chlubíte se svou neschopností zajistit si psa! Jste pašák🤮

16.10.2021 20:43

Fakt nevím, jak vysoko dokáže pes z místa skočit. Megý asi tak náš plot, je nižší než já. Fila je obrovský těžký pes, nic pružného, utíkat sice umí, ale .. dyť je to dlouhé a těžkopádné, je to nesmysl. Filu jsme měli jen jednu, takže to o ničem asi neto.. a už je to hodně let zpět. Plot jsme měli třímetrový, jiný by ani nešel, hodně praštěných psů.. ale filu ani nenapadlo na ten plot skočit, vůbec mi to k ní nesedí a nikdy jsem to neviděla. A byla asi jediná, co nechtěla žrát jiné psy. Ještě teda Atos, argentýna, ten byl ale mírně retardovaný. Zachraňovala to jeho ségra, ta žrala vše. Všichni lovili myši a potkany, ale filu to ani nenapadlo, tak nevím.. Ale stejně ten plot nikdo nepřeskakoval. Podle mě je tohle fila vadná a pán si, jako každý kluk, vymýšlí.

16.10.2021 20:58

Já tedy viděla filu přeskočit cca 2,5m plot několikrát, když šel po ulici člověk bez psa, aniž by byla drážděna. Naštěstí v době, kdy byly ty ploty dva, takže skončila v koridoru mezi nimi… Takže v tomhle ohledu nemám žádný problém zadavateli uvěřit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík