Mops, štěně s PP

Prodám Mopse - Chovatelská stanice nabízí k prodeji štěňata po zdravotně te...
Dohodouasfm
XXX.XXX.252.195
Ahoj,
chci se zeptat a poradit. Ještě než mě začnete kamenovat, opravdu jsem jen ve fázi zjišťování informací.
Mám rok a půl starého mopse. Je hodně na "čich", ideální procházka je pro něj nechat ho půl hodiny čichat v parku. Co ale teď řeším - během hárání fen je šílený, neustále olizuje moč, je úplně mimo. Má zvýšený výtok z penisu a žlázy mu jedou jako blázen (vyloženě celý smrdí). Ale nic z toho bych ještě neřešila.
Co se mi děje je to, že máme dog friendly office a psů je tam opravdu spousta. Pes tam chodí a pobíhá, lidi ho mají rádi, s ostatními psy se občas proběhne. Jenže teď se mi stalo, že mi to tam párkrát označkoval, hlavně když tam přišel nový pes. Bohužel jsem u toho nikdy nebyla a nejde ho hlídat úplně každou minutu. To samozřejmě není výmluva, pes to prostě nesmí dělat, musím ho hlídat nebo mít přivázaného u stolu. Beru za to plnou zodpovědnost ale stejně...
Co mi spousta lidí radí je kastrace - prý se tohle značkování zklidní, navíc je to prý klid pro psa (nešílí tak kvůli fenám) i pro nás (nemusíme hlídat, že by někdy nějakou obskočil).
Já ale nevím - samozřejmě bych byla ráda, kdyby tohle ukončilo tohle jeho značkovací šílenství. Ale vlastně nevím, bojím se zbytečné operace, změny chování a hlavně chování psů vůči němu. Už tak je na něj většina agresivní ("snáší" ho tak 1 pes z 5, on je ale šílený a jakmile nějakého vidí, je úplně zbavený smyslů).
Ráda bych se poradila nebo si vyslechla názory majitelů psů. Já kolem sebe žádné nemám a tohle je můj první. Moc děkuju za přečtení i rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
kastrace vám "trošku" pomůže u toho pudu s háravými fenami, mohl by být příčetnější
ale jestli to nevychovaný značkující deb.l, tak bude pak jen kastrovaný nevychovaný značkující deb.l.
Tak já půjdu opět proti proudu a zkonstatuju, že mě na podobné chování kastrace zabrala snad vždycky. A to se bavím primárně o psech z množíren, kteří chronicky oprcávali a ochcávali úplně všechno.
Kolikrát byla ta změna naprosto markantní už třeba do deseti dnů, než se vytáhli stehy. Najednou zjistili, že existuje i něco jinýho než prcat, prcat a prcat..
Pokud se bojíte kastrace klasické, zkuste Suprelorin. (A pokud se budete ptát na zkušenosti se Suprelorinem, ptejte se lidí, kteří s ním MAJÍ zkušenosti a ne lidí ala neeeeee, to bych psovi v životě nedala. )
Já se připojuji k Impact, náš pes byl fakt zoufalý, ukvičený, když háraly feny, nevěděl, co by ojel. A měl jsem pocit, že feny hárají neustále. Ke psům byl bláznivě hrrr, každého chtěl nejdříve minuty čuchat, což se jim většinou logicky nelíbilo. Nebyl agresivní, takže tohle jsme neřešili. Kastrace v řádu několika týdnů mu i nám jednoduše ulevila, výrazně opadl přezájem o ostatní psy na level normálního zdravého zájmu až nezájmu, skončilo zoufalství silného sexuálního pudu, s kterým mu nikdo nepomůže. V jiných věcech zůstal naprosto stejný, zlatý a nadšený dobrácký pes, nic jiného se nezměnilo. Co se týče reakce psů na něj, tak psi se v jeho přítomnosti spíše vyklidnili, fenky jsou spíše více nabroušené, záleží kus od kusu, ale ho jejich nálady už moc nezajímají a má je na salámu.
"Co ale teď řeším - během hárání fen je šílený, neustále olizuje moč, je úplně mimo. Má zvýšený výtok z penisu a žlázy mu jedou jako blázen (vyloženě celý smrdí). Ale nic z toho bych ještě neřešila."
neřešila?!
vědomě nechat psa olizovat po háravce je prasárna psovoda, pes se tím jen vytáčí včetně fyzických projevů!
Jandule536
XXX.XXX.121.158
Mozna by nebylo od veci sveho psa nejdriv vychovat... kastrace to za vas opravdu neudela 😉
Jandule536
napsal(a):
Mozna by nebylo od veci sveho psa nejdriv vychovat... kastrace to za vas opravdu neudela 😉
Já myslím, že to co paní popisuje jsou silně pudově-sexuální reakce a výchova s tím nemusí mít zas tak moc společného. Když psa bude trhat na kusy větší silnější pes, bude se snažit zdrhnout, přesto že mu dáte povel zůstaň. Pudové záležitosti určitého charakteru a stupně výchova úplně nepotlačí. Když náš pes naříkavě kňoural před ženskou návštěvou, zda mu alespoň ony pomohou nějak ulevit, výchovně jsem ho poslal naříkat na své místo. To bylo sice řešení pro mne a pro tu návštěvu, ale ne pro něj. Kastrace toto úplně odstranila bez jakéhokoliv výchovného zákroku. Jak už bylo psáno, ne vždy a u všech psů to funguje, ale stejně tak u různých psů je ten sexuální pud opravdu jiný, u některých je to zbytečné trápení psa a majitele. To, že se kastrací neodstraní nevychovanost, je základ, který každý musí brát na zřetel před tím než se pro ni rozhodne. Kastrace je zásah do těla, nepřirozený zásah, ale v přírodě také není přirozené, aby samec neměl žádnou možnost ten sexuální pud naplnit. Má možnosti a ten pud ho žene vyhledávat samice a i v té smečce má alespoň možnost se o to vrznutí si poprat. Nemít chovného psa, neplánovat připuštění, neodvolit psovi, aby mohl zdrhnout za háravou fenou a naplnit tak své genetické poslání a nechat takového psa, aby mu tlačila přemíra sexuálního pudu takto na mozek, je také dosti nepřirozené.
molok
napsal(a):
Já myslím, že to co paní popisuje jsou silně pudově-sexuální reakce a výchova s tím nemusí mít zas tak moc společného. Když psa bude trhat na kusy větší silnější pes, bude se snažit zdrhnout, přesto že mu dáte povel zůstaň. Pudové záležitosti určitého charakteru a stupně výchova úplně nepotlačí. Když náš pes naříkavě kňoural před ženskou návštěvou, zda mu alespoň ony pomohou nějak ulevit, výchovně jsem ho poslal naříkat na své místo. To bylo sice řešení pro mne a pro tu návštěvu, ale ne pro něj. Kastrace toto úplně odstranila bez jakéhokoliv výchovného zákroku. Jak už bylo psáno, ne vždy a u všech psů to funguje, ale stejně tak u různých psů je ten sexuální pud opravdu jiný, u některých je to zbytečné trápení psa a majitele. To, že se kastrací neodstraní nevychovanost, je základ, který každý musí brát na zřetel před tím než se pro ni rozhodne. Kastrace je zásah do těla, nepřirozený zásah, ale v přírodě také není přirozené, aby samec neměl žádnou možnost ten sexuální pud naplnit. Má možnosti a ten pud ho žene vyhledávat samice a i v té smečce má alespoň možnost se o to vrznutí si poprat. Nemít chovného psa, neplánovat připuštění, neodvolit psovi, aby mohl zdrhnout za háravou fenou a naplnit tak své genetické poslání a nechat takového psa, aby mu tlačila přemíra sexuálního pudu takto na mozek, je také dosti nepřirozené.
Já s vámi v podstatě souhlasím, něco na tom je a takto podané mi to zní rozumně.
Na druhou stranu, možná není náhodou, že se ty přehnaně nesnesitelné sexuální projevy často projevujou u psů společenských plemen, kteří nemají v podstatě nic jiného na práci než detekovat háravky.
Moje feny jsou takhle extrémně úchylný na myši, kdybych je nechala a neomezovala je v tom, tak to vyženou do extrému, budou trvale přetočený a nevenčitelný.
Takže je prostě co nejvíc beru mimo oblíbený myší terény, na vejšlapy, cvičí, trénujou nosework, řeší hlavolamy...je známá věc, že fyzický a psychický zaměstnání je docela dobrá prevence nežádoucího chování. Neříkám, že je to v tomhle případě všespásný, ale u nudícího se nevybitýho psa ty projevy prostě vždycky budou horší.
asfm
XXX.XXX.86.20
Moc všem děkuju za rady.
Jinak - já psa samozřejmě nenechávám moč olizoval. Ale stačí z něj na sekundu spustit oči a už se o to snaží.
Já myslím, že není vyloženě nevychovaný (samozřejmě ale taky nemůžu říct, že je to ten nejvychovanější pes na světě) - ovládá povely, nechá se odvolat od psa, doma ani na návštěvě nikdy nic neoznačkoval. Problém je prostě v kanceláři, kde je těch psů tolik a taky ten absolutní trans, když vidíme psa nebo když ucítí moč. A já si právě říkám, jestli to není prostě pudově způsobeno.
Moc děkuju za zkušenosti. Kdyby měl ještě někdo další zkušenosti nebo rady a tipy, budu moc ráda! A o chemické kastraci si zkusím něco nastudovat.
"A já si právě říkám, jestli to není prostě pudově způsobeno."
jistěže to je pud
jde o to psa nenechat tím pudem ovládnout (taky nenecháváme psy se silným loveckým pudem dle jejich libosti vraždit zvěř na potkání, že....) ale DÁT mu jiné vybití-činnost-zaměstnání-výdej energie
Terven
napsal(a):
Já s vámi v podstatě souhlasím, něco na tom je a takto podané mi to zní rozumně.
Na druhou stranu, možná není náhodou, že se ty přehnaně nesnesitelné sexuální projevy často projevujou u psů společenských plemen, kteří nemají v podstatě nic jiného na práci než detekovat háravky.
Moje feny jsou takhle extrémně úchylný na myši, kdybych je nechala a neomezovala je v tom, tak to vyženou do extrému, budou trvale přetočený a nevenčitelný.
Takže je prostě co nejvíc beru mimo oblíbený myší terény, na vejšlapy, cvičí, trénujou nosework, řeší hlavolamy...je známá věc, že fyzický a psychický zaměstnání je docela dobrá prevence nežádoucího chování. Neříkám, že je to v tomhle případě všespásný, ale u nudícího se nevybitýho psa ty projevy prostě vždycky budou horší.
Já nemám společenské plemeno
Pro zadavatelku: zkusila bych opravdu prvotně ten Suprelorin - viděla by jste, jestli má u něj kastrace smysl či ne. U nás - co se týče zájmu o háravky zabral výborně(a byl to taky ma.or) jenže mám starého psa a to utlumení bylo u něj už moc - kastrovat jsem nenechala, protože prostě ten pud je něco, co ho ještě drží aktivního. U mladého psa je to jiné, najde si jiný zájem(většinou jídlo )
lesnížínka
napsal(a):
Já nemám společenské plemeno
Pro zadavatelku: zkusila bych opravdu prvotně ten Suprelorin - viděla by jste, jestli má u něj kastrace smysl či ne. U nás - co se týče zájmu o háravky zabral výborně(a byl to taky ma.or) jenže mám starého psa a to utlumení bylo u něj už moc - kastrovat jsem nenechala, protože prostě ten pud je něco, co ho ještě drží aktivního. U mladého psa je to jiné, najde si jiný zájem(většinou jídlo )
Přikláním se k tomu vyzkoušet chemickou kastraci. Nejsem nějaký velký zastánce kastrací u zdravých psů, ale zase v určitých případech proč ne. Mě se to třeba (chemická kastrace) u psího důchodce osvědčila na max, až jsem si říkala, že jsem to měla udělat dřív a to nebyl žádnej magor, ale háravka v okolí znamenala "nejím, jsem ukňouranej a pokud to bylo v létě, tak i ufuněnej., v závislosti na tom, jak blízko nás háravka bydlela......pak jsem byl jenom psí kluk, co jsou mu nějaký háravky putna. Bylo to, jak když v širokém dalekém okolí přestalo všechno naráz hárat.
Na druhou stranu někdo zjistí, že to není ta správná cesta.
Výhoda je, že je to vratné...cca za půl roku se pes vrátí do normálu, když necháte ufiknout kulky a zjistíte, že to bylo na nic, tak už je to nevratné.
A samozřejmě nepočítat s tím, že kastrace nahradí výchovu.
Jenže teď se mi stalo, že mi to tam párkrát označkoval, hlavně když tam přišel nový pes.
Tohle ale bude spíš teritoriální chování a nejsem si jistá, jestli na to kastrace bude fungovat.
Takhle si označkovala pinčová celej náš byt po příchodu z útulku, pohlavní pudy v tom nehrály žádnou roli. A občas má tendenci značkovat si interiéry, kde cítí cizí psy - třeba zverimex
Před pár lety jsem mívala ve střídavce kastrovanou fenu yorka a ta taky značkovala jako divá
Asi tu budu za zpátečníka a navíc mimo téma diskuze. Ale toto: "máme dog friendly office a psů je tam opravdu spousta" - to už mi přijde opravdu ujetý.
A to se mnou pes chodil 4 roky do kanceláře. Jenže přišel vyvenčený a řádně unavený, pod stolem měl pelech a z toho se zvedl tak jedině, když mu některá kolegyně přišla dát pamlsek. Někdy tam mívala kolegyně fenku a ta měla stejný režim. Nedovedu si představit, že bychom všechny na 99% dělaly a po kancelářích se pohybovala smečka.
"Ale toto: "máme dog friendly office a psů je tam opravdu spousta" - to už mi přijde opravdu ujetý."
a je otázka, zda je zrovna toto pravé ořechové dog friendly......