Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MarketaJuny

29.10.2021 08:43
MarketaJuny

XXX.XXX.145.37

Dobrý den,

ráda bych s Vámi prokonzultovala problém co delší dobu řeším s rok a půl starým psem AST.
Popis situace:
Ráno, pes otok na krku velikosti cca vlašského ořechu, do 14 hodin byl otok jednou takový a čekalo se již na příchod veterináře.
Vet dal psovi narkózu a z kořene jazyka vytáhl zapíchnutou kost. Takto nas pustil domu.
Utekli jsme ještě ten večer k jinému veterináři, který nasadil injekčně antibiotika, pes zvýšenou teplotu. Atb zabrali a boule zmizela.
Ani ne za měsíc boule opět velikost třešně, takže k vetovi, ten dovolenou, takže k jinému.
Ten odebral vzorek krve, výsledek dle mich neodborných slov - silná imunita psa, která drží jen tu kapsu a v těle zánět není.
Dostal atb dalacin c, pichanec a šli jsme domů, po dobrání atb jsme šli na kontrolu, kde nam řekli, že zkusí bouli propíchnout. Vytekla jen krev, zadny hnis nic, prý se to plní jen krví.
Operaci se vyhnuli jak čert kříže, z důvodu mnohých zakončení nervů apod. Každopádně boule zmizela a my se radovali.
Jenže dnes, boule opět začíná růst a já už nevím co s tím.
Pes pomalu ob mesic na antibiotikách :( prosím poraďte kam směřovat veterináře, klidně doporučení někoho, kdo psovi konečně uleví...
Děkuji moc.

29.10.2021 10:24
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Nějak jsem nepochopila tu bouli. V kořenu jazyka byla kost, takže kapsa měla být v jazyku či někde těsně kolem...kde přesně na krku to má? Pod bradou? Jinak první, co mě napadlo, že boule je uzlina zvětšená kvůli tomu zánětu - to je běžná reakce. Ale to by snad napadlo i toho veta, alespoň některého z nich. Když měli psa pod narkózou nechápu, že neudělali pořádnou revizi jak rány po kosti, tak nešli do té boule. Poslední otázka: opravdu kost? Nebylo to třeba dřevo? Tříska?

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.10.2021 10:57

Taky by mě zajímalo, kde na krku to je. To je celkem podstatné.

Zaujala mě diagnoza z vyšetření krve "silná imunita" - to se jako z krve pozná jak? Pokud konstatoval, že v těle zánět není, tj. nejspíš nejsou zvýšené bílé krvinky, tak nechápu, kde vzal tu imunitu. A na co teda dostal pes atb, když neměl zánět? Chápala bych třeba nějaký krém na vstřebání otoku...

Bral někdo vzorky na vyšetření přímo z té boule?

MarketaJuny

29.10.2021 12:39
MarketaJuny

XXX.XXX.145.37

Vzorky z boule brane nebyly. Ta se jen propíchla a vytekla z ní krev.
Ano opravdu se jednalo o kost, pravděpodobně kuřecí. Bohužel pes je bambula a nedava na sobe nic znát, pil, jedl, hrál si, nekaslal nic. Až dle otoku jsme zjistili, že něco není v pořádku.
Zasílám fotku dcerky, když večer vedle ní ležel a boule se opet ukazala, dneska to ma 2x takové - viz fotka druhá (omluva za kvalitu, fotila dcera přes mesik) opět nas cesta k vetovi nemine, je mi ho už líto, jen sypu peníze a psovi se to vrací stále dokola.
Bylo mi porazeno koupit masticku voltaren a mazat, tak nevím. Moc rad, ale kam směřovat uzdravení netuším.

29.10.2021 13:24

Uzliny mohou udělat i pěkně velké otoky... Žádný vet ty uzliny nijak nezmínil?

https://www.uveterinarky.cz/zvetsene-otekle-mizni-uzliny/

Určitě by mě zajímalo, jak se vyvíjí ta rána po té kosti a zda tam nic nezůstalo... A důkladnou kontrolu té zmíněné spádové oblasti.

MarketaJuny

29.10.2021 13:46
MarketaJuny

XXX.XXX.145.37

Děkuji za radu, zkusím veterináře směřovat touto cestou.
Žádný z vetu nezmínil uzliny, byli jen překvapení, když šla z boule pouze krev.
Nevím možná je to blbost, ale je možnost, že zůstala rána v jazyku? Prijde mi, ze se boule zvětší třeba po větší konzumaci syrového masa, ale to je jen domněnka.

29.10.2021 13:59

Jako samozřejmě to může být i nějaká porušená žilka, která vyplňuje kožní kapsu krví, ale bylo by divné, že to tělo už dávno neopravilo.... Taky tam může být nějaký lokální zánět, cizí těleso, atd.

Rána v jazyku by se za tu dobu měla také zatáhnout a zahojit, ale... jestli tam zůstal úlomek kosti nebo tam je jiný problém (díra ve sliznici je na takovém místě, že se v ní zachytává potrava, a pak to tam pracuje...), může to pořád pracovat.

Určitě s vetem tyto možnosti proberte. Možná by stálo za to udělat nějaké zobrazení - sono, RTG, obojí... měl by určit vet.

MarketaJuny

9.11.2021 00:09
MarketaJuny

XXX.XXX.165.127

Dobrý den,

Dnes pes podstoupil skoro 3/4 hodinovou operaci boule na krku.
Otok velikosti pěsti, nasazeny antibiotika, odebrány vzorky na cytoligii - potvrzení hnisavého zánětu a po pěti dnech, kdy se útvar zmenšil na velikost cca vlašského ořechu, podstoupil pes operaci.
Byl vyoperován od hrdla útvar připomínající cévu a její konec byl jak vak, který se plnil stale dokola krví a zánětem.
Útvar bude zaslán na histologii, sam veterinář je zvědavý co je příčinou.
Přikládám foto.
Napadá Vás co to může být? A že to bylo zavěšeno zrovna na hrdle? Útvar byl na pohmat přes kůži tvrdý a pohyblivý.

9.11.2021 06:41
Terven

XXX.XXX.110.191

Útvary, co se stále dokola plní čímkoli, jsou cysty. Tak možná cysta?

Přidejte reakci

Přidat smajlík