Dobrý den,
prosím o radu, jaké plemeno psa se ke mně a k mé rodině hodí.
Zkrácený popis:
Žiji s manželem a dvěma dětmi (10,12) v bytě.
Naproti nám jsou sady a 5 min. od nás velký park.
Pes by s námi jezdil na chalupu do jižních čech, kde bychom s ním chodili na celodenní výlety.
Psovi bychom se 100% věnovali a byl by to rodinný společník.
Nabízeli bychom mu 1 hodinu ráno procházku, odpoledne alspoň 2 hodiny. A večer dle potřeby.
Psa jsem měla jako malá, ale spíše psa pro začátečníka.
Chtěli bychom psa střední velikosti, srst středně dlouhá, nebo krátká, vhodný k dětem, dobře cvičitelného.
Děkuji za slušné odpovědi.
Eva
Uživatel s deaktivovaným účtem

rapotacka11
napsal(a):
Do bytu praktický malý pinč.
Chtějí psa střední velikosti...
Místo lovce špringra (chápu, jsou pěkní) bych doporučila spíše kavalíra. Není úplně malinkatý a z loveckého španěla pochází, ale řekla bych, že s ním bude snadnější soužití. Znám jich poměrně dost, jsou vhodní pro začínající majitele a při vhodné výchově bezproblémoví, přítulní a milí. Jen je třeba pohlídat si zdraví.

Mrkněte na středního pudla, welsh corgiho, z trochu větších na krátkosrstou kolii,...
Kavalírka jsem napsala hned,
ale když čtu příběhy s tou "jejich" nemocí ....
příspěvek jsem smazala.
Do bytu něco společenského. (bezúdržbového)
http://www.cz-pes.cz/atlas_index.php#IX

Špringr má výstavní linii. Pokud si zadavatelka vybere z ní klidnější štěně, a bude v případě potřeby ochotná přitlačit na aktivitách, neviděla bych to tak černě. Stejně tak by se dal vybrat třeba barevný anglický kokršpaněl (dle stejného klíče), kdyby byl tlak na menšího psa.
Mně se teď jako nenáročný rodinný pes zalíbil osrstěný peruánský naháč, ale to je takový tip mimo.
napsal(a):
Špringr má výstavní linii. Pokud si zadavatelka vybere z ní klidnější štěně, a bude v případě potřeby ochotná přitlačit na aktivitách, neviděla bych to tak černě. Stejně tak by se dal vybrat třeba barevný anglický kokršpaněl (dle stejného klíče), kdyby byl tlak na menšího psa.
Mně se teď jako nenáročný rodinný pes zalíbil osrstěný peruánský naháč, ale to je takový tip mimo.
Souhlasím, špringrů je dost a na myslivost jsou využívaní spíš pomálu.
Pokud se vám líbí špringr,tak klidně,ale vybírejte z chovek,které se orientují na exteriér, rodiče nejsou lovecky vedeni a vybírejte klidné štěně. Ale samozřejmě pořád je to lovečák,tak musíte počítat s tím,že se tam ty pudy více nebo méně projeví. Zvlášť až budete v přírodě na té chalupě
Jinak,kdyby mohl být větší,tak bych se nebála třeba fenky zlatého retrievra, pokud menší,tak i toho kokra

napsal(a):
Peruánce jsem zrovna chtěla zadavatelce navrhnout, jsou to skvělí rodinní aktivní psi.

Mí
napsal(a):
Taky se mi vždy líbil.Jen mám dojem, že povaha je trochu jiná než u jiných " běžnějších" plemen. Vy s ním máte osobní zkušenost?
Mám, jak to myslíte, jiná? Jsou to velmi empatičtí a jemní psi, nesnesou nátlak a tvrdou ruku.

rapotacka11
napsal(a):
Právě.
Je to pes opravdu pro každého?
To nikdo neříká, ale s citlivým přístupem ho klidně zvládne i začátečník.

Ondra Karasek
napsal(a):
šiperka,šeltie,foxterier
foxíka k začátečníkům .... to doporučuji přečíst Robina jako povinnou literaturu
Pro mne je ideální rodinný pes boxer. V mém životě mě často doprovází pes.
1. Kříženec dogy s něm.ovčákem ( moje chůva od miminka)
2.něm.ovčák
3. Sl. Čuvač
4.angl. Kokršpaněl
5.a 6. Německý boxer
Kokr byl úžasný, nejlepší a nejmilejší paličák.
Proti čuvačovi nebo boxících měla velmi svou hlavu, ale stálo to za to.
Boxer se velmi snadno vychovává, je klidnější, proti kokřici vysloveně lenoch.
K_M
napsal(a):
Děkuji všem za super tipy.
Nad jinými španěli ještě popřemášlím, stejně i u ostatních plemen. Chtěla bych se zeptat, jestli není zlatý retriever spíše k domu se zahradou. Byt máme velký, spíše aby se pejsek netrápil.
Retrívr naopak ocení blízkost své smečky, sám na zahradě by se trápil víc.
Většina psů - snad vyjma pastevců a seveřanů - je při vhodném vyžití v bytě naprosto spokojená. Hlavně proto, že jsou se svými lidmi a ve středu dění.
K_M
napsal(a):
Nad jinými španěli ještě popřemášlím, stejně i u ostatních plemen. Chtěla bych se zeptat, jestli není zlatý retriever spíše k domu se zahradou. Byt máme velký, spíše aby se pejsek netrápil.
Naopak,zlaťák potřebuje být s rodinou, na zahradu se vybodne a bude sedět za dveřmi,že chce domů většina slušných chovatelů na zahradu zlaťáka neprodá

K_M
napsal(a):
V bytě může žít téměř každý pes, snad až na pastevce, kteří jsou příliš teritoriální a potřebuji hlídat vetsi pozemek. Záleží na tom, jak se psu věnujete a jak mu přizpůsobíte rodinný zivotní rytmus. To platí obecně.

Gerhild byla rychlejší...
Mojí přátele nikdy neměli psa. Bydlí na pražském sídlišti, v pátém patře. Pak se pan bleskově zamiloval u známého a vzali si fenku zlaťáka. Tak je to chytlo, že objeli pár výstav, uchovnili, syn složil s fenkou na cvičáku pár základních zkoušek, dokonce i PF měli fotku fenky 🙂. Prostě, totální nepejskaři se stali zarytým milovníky psů, právě kvůli věnce zlaťáka.
Ale znám zlaťáků víc, jsou to fajn psi, ale tohle je takový zářivý příklad, protože se jedná o mé přátele, tudíž jsem byla zevrubně informována.

K_M
napsal(a):
Dobře, děkuji, tak já si něco více přečtu o zlatých retrívrech
Mám tři, takže nikdy není ani jeden z nich úplně sám. Když jsem v práci, jsou venku s přístupem do chatky. Jakmile přijdu domů, už čekají u branky a chtějí domů. Ani kafe si nemůžu dát, nedají pokoj. Teď zrovna jedna z fen hárá, tak musejí být holky spolu v jiném patře a já pendluju z patra do patra.
napsal(a):
Moje známá má dva peruánské naháče, sice bez srsti, ale nenáročnými rodinnými psy bych je nenazvala. Jsou to akčňáci, trochu problém s lovem, trochu víc s mezipsími interakcemi. Není to úplně jednoduchý pes.

K_M
napsal(a):
Dobře, děkuji, tak já si něco více přečtu o zlatých retrívrech
A což bedličky ( jak se jim tu říká )? Ve vedlejší diskuzi. Bedlington terier.

Za mě střeďák pudl. Doma rodinný gaučák, který si ale kdykoliv rád zablbne s dětmi, venku akčňák, jednoduchá komunikace a ovladatelnost, přátelský k lidem, žádné chlupy v kafi, občas nechat ošmikat...
K_M
napsal(a):
Dobře, podívám se určitě na všechny.
Díky
Víte, určitě si dobře prostudujte původní určení té které rasy, a pak poctivě zvažte, co vlastně hledáte. A až pak z toho segmentu vybírejte vzhled, který se vám líbí. Opačně to je blbě.
Kdysi, když jsem s pejskařinou začínala (raná 70.léta minulého století), bylo dostupné jen nemnoho ras a jejich charakteristika byla jasná (však vlastně i kniha byla tehdy jenom jedna, a to Atlas plemen psů:))))
A tak člověk šáhl po tom, co mu bylo nejbližší- pes společenský, rodinný, lovecký (ten se do ruky nemyslivci dostal jen obtížně), chrti (opět poměrně uzavřená skupina) a psi "svazarmovští"...
člověk tak nějak ani nepřemýšlel, že by hledal jen podle vzhledu.
Dneska je to jinak, dostupných je milion ras, chovatelé své zájemce zase extra nijak nelustrují, a tak se do rodin dostávají rasy lovecké, severští psi tažní, pastevci z kavkazských strání, celodenní pracanti od ovcí ... a vše je dostupné a možné a jakoby "omluvitelné"... ale kdo je pak opravdu šťastný?
Je zajímavé, že ty rasy kdysi čistě společenské jsou dneska, možná tak nějak jako nemoderní (?), na okraji zájmu pejskařů začátečníků - aspoň se mi to tak zdá - přičemž původní určení toho kterého plemene je relativizováno jako nepříliš podstatné.
V každém případě vám držím palce v uvážlivém výběru!