Stafordšírský bulteriér s PP

Prodám Stafordšírského bulteriéra - Hledáme nový milující domov pro našeho...
11999 KčUživatel s deaktivovaným účtem
Ještě možná hloupý dotaz, ale doteď měly (oslovuji je "ženy") dostatek tekutin ve stravě, s vodou jako takovou do styku nepřišly. Pokud přejdu na masovou stravu + přílohy, tak ji musím už dávat, i když občas ještě pijí od fenky (střídám je, hlavně přikládám ty menší),,
Omlouvám se, ale to je opravdu hloupý dotaz. Docela mě překvapil. 4týdenní štěňata a doposud neměla vodu k dispozici? Dostatek tekutin ve stravě... Ale tak člověk se učí, tohle by mě nenapadlo zdůrazňovat, když jste se ptala prvně na přikrmování. Ať se bedličkám daří, letos je všude sucho, u vás snad bude líp.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Ještě možná hloupý dotaz, ale doteď měly (oslovuji je "ženy") dostatek tekutin ve stravě, s vodou jako takovou do styku nepřišly. Pokud přejdu na masovou stravu + přílohy, tak ji musím už dávat, i když občas ještě pijí od fenky (střídám je, hlavně přikládám ty menší),,
Omlouvám se, ale to je opravdu hloupý dotaz. Docela mě překvapil. 4týdenní štěňata a doposud neměla vodu k dispozici? Dostatek tekutin ve stravě... Ale tak člověk se učí, tohle by mě nenapadlo zdůrazňovat, když jste se ptala prvně na přikrmování. Ať se bedličkám daří, letos je všude sucho, u vás snad bude líp.
Vodu neměli, jelikož měli mléko, řídkou kaši nebo několikrát denně pily od fenky. Pokud jsem jim nabízela vodu, tak převařenou, ale ani se jí nedotkly. Můj dotaz nezněl, zda jim dávat vodu, ale zda jim dávat PŘEVAŘENOU vodu nebo stačí z kohoutku. CItaci jste vytrhla trochu z kontextu, dotaz pokračoval, což je to, o co mi šlo.
Vodu dávám,jakmile dostanou první příkrm,do té doby není potřeba,ale pak je to už nutnost! Už jsem myslím psala minule,dávej teprckům maso, mleté,škrábané, různé kašičky fakt nejsou potřeba. A buďte ráda,že máte fenu,co jede na přirozených instinktech, moje čuby taky vyvrhují štěndům žrádlo, je to to nejlepší,co můžou dostat. Jen hlídejte,aby feně něco zůstalo
eli22
napsal(a):
Vodu neměli, jelikož měli mléko, řídkou kaši nebo několikrát denně pily od fenky. Pokud jsem jim nabízela vodu, tak převařenou, ale ani se jí nedotkly. Můj dotaz nezněl, zda jim dávat vodu, ale zda jim dávat PŘEVAŘENOU vodu nebo stačí z kohoutku. CItaci jste vytrhla trochu z kontextu, dotaz pokračoval, což je to, o co mi šlo.
Normální vodu z kohoutku
Ve 4 tydnech uz chodi stenata na zahradu - a co tam vsechno "ochutnaji" - ani by me nenapadlo jim davat prevarenou vodu
eli22
napsal(a):
Tak už se cpou!
To máte ale sakra nervy, pustit smečku štěňat na parkety...
napsal(a):
To máte ale sakra nervy, pustit smečku štěňat na parkety...
hlavně ať se nepohybují a neblbnou na ničem KLUZKÉM - teď je to zrovna to nejméně vhodné období...
Z hlediska vývoje kloubu jsou nejkritičtější první 2 měsíce po narození, kdy kostní tkáň ještě zcela nenahradila chrupavčitý model kloubu, svaly a inervace se dosud dotváří, a tak síly zátěže působící na dosud měkké, plastické tkáně kloubu mohou překročit jejich elastický limit. Následně pak vzniká laxita kloubu a ta zapříčiní nesourodost kloubních ploch a rozvoj dalších patologických procesů v kloubu...
.
lupus4
napsal(a):
hlavně ať se nepohybují a neblbnou na ničem KLUZKÉM - teď je to zrovna to nejméně vhodné období...
Z hlediska vývoje kloubu jsou nejkritičtější první 2 měsíce po narození, kdy kostní tkáň ještě zcela nenahradila chrupavčitý model kloubu, svaly a inervace se dosud dotváří, a tak síly zátěže působící na dosud měkké, plastické tkáně kloubu mohou překročit jejich elastický limit. Následně pak vzniká laxita kloubu a ta zapříčiní nesourodost kloubních ploch a rozvoj dalších patologických procesů v kloubu...
.
Ne, ne, to nehrozí, ale díky za připomenutí.
eli22
napsal(a):
Bože můj!!! Je snad z fotky vidno, že se smečka plazí po parketách?? Za prvé stojí na podložce a hlavně, je to takto kvůli focení.
OT - si myslim, ze se Verun bala hlavne o ty parkety
No asi tak, zrovna se chystáme parkety pokládat, nejdřív jsme je při rekonstrukci odstranili, ale uschovali, dokoupili další a manžel to chce zkusit si je opět položit, alespoň do jedné místnosti...zatím v tom bytě žádný pes/kočka nebude...než se tam časem nastěhujeme na stará kolena my.
Já bych ty parkety nejraději pak zalila do laku nebo pryskyřice....žádná spára, žádné kolečko od vody.
Tak už taky venku, škoda, že to byl jen jeden pěkný den, ale ta jejich radost, to se dá těžko popsat, ale už dávají i trochu chladna, takže na chvilku budou chodit, už se i pokoušíme o venkovní venčení. Jsou to šikuly.
eli22
napsal(a):
Tak už taky venku, škoda, že to byl jen jeden pěkný den, ale ta jejich radost, to se dá těžko popsat, ale už dávají i trochu chladna, takže na chvilku budou chodit, už se i pokoušíme o venkovní venčení. Jsou to šikuly.
To je paráda. Mě vždycky mrzelo, že máme štěnda v zimě. To se našlo jen pár dní, kdy se dali vytáhnout na chvíli ven...
Varaxi
napsal(a):
Inspektorová, jak se má malá rybářka? Máte ještě nějaké rybičky v akváriu, nebo byly všechny vyloveny? A je ta rybářka ještě vůbec malá?
Marcelaamax, co u Vás, jak se líbí štěňátkům u nových páníčků? Už nějaké doneslo domů větší kámen, než samo měří? Nebo provedlo jinou lotrovinku?
Z malé rybářky vyrostla žirafa a rybičky jsem raději přesadila do velkého akva, které je zakrytované a nedosáhne na něj, protože její poslední hurá akce byla vypnutí termostatu, na což jsem přišla s odstupem několika dní, když už byly ryby hibernované teplotou 20°C, a to i přesto, že si ze zoufalství z mechu upletly svetry a šály 🧣🧥🧦
Momentálně testuje svůj nový arzenál, co jí pánbůh nainstaloval do huby a docela to bolí 😱
Tak já podávám info o "našich" štěňátkách, v nových domovech se mají skvěle, se všemi jsem v kontaktu. Mají za sebou nějaké ty běžné výbuchy pelíšků, pár okousaných stolů a židlí, jedna čubina zákus do páníčkovi tváře, ale jinak nic velkého
Jinak teda když jsme měli štěnda, tak jsem byla opravdu vděčná, že bylo hezky a že mohla být hodně venku. Nedokážu si moc představit je mít jen doma. To by ten barák zbořila . Nám to vyšlo úplně parádně, že domů se chodilo jen spát, až na pár dnů, kdy tak hezky nebylo, ale i tak jsem se snažila je vždycky na chvíli vzít vyblbnout ven.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Z malé rybářky vyrostla žirafa a rybičky jsem raději přesadila do velkého akva, které je zakrytované a nedosáhne na něj, protože její poslední hurá akce byla vypnutí termostatu, na což jsem přišla s odstupem několika dní, když už byly ryby hibernované teplotou 20°C, a to i přesto, že si ze zoufalství z mechu upletly svetry a šály 🧣🧥🧦
Momentálně testuje svůj nový arzenál, co jí pánbůh nainstaloval do huby a docela to bolí 😱
Ste povidala, že už do člověčiny nekouše!
Že vy kecáte a jen strašíte a drze ji tu pomlouváte? Andělku malou?
A Marceliny puclata jsou krásný!
napsal(a):
Ste povidala, že už do člověčiny nekouše!
Že vy kecáte a jen strašíte a drze ji tu pomlouváte? Andělku malou?
A Marceliny puclata jsou krásný!
Teď se v ní probudilo její ringové "já' a cvičí si na mně zákusy, aby pak oslnila publikum na obranách.
Nejhorší je, že si nevšimla, že jí narostla hlava do velikosti aligátora a její zbraně jsou trochu jiný kalibr, než to, co tam měla předtím 🐊.
Ona to nemyslí zle, ale vždycky, když mě z legrace na plnou hubu chroustne do kotníku nebo zezadu pod koleno, tak brečím😱
Venčit už chodíme jen s míčkem nebo peškem v hubě, protože jinak to nejde.
marcelaamax
napsal(a):
Tak já podávám info o "našich" štěňátkách, v nových domovech se mají skvěle, se všemi jsem v kontaktu. Mají za sebou nějaké ty běžné výbuchy pelíšků, pár okousaných stolů a židlí, jedna čubina zákus do páníčkovi tváře, ale jinak nic velkého
Jinak teda když jsme měli štěnda, tak jsem byla opravdu vděčná, že bylo hezky a že mohla být hodně venku. Nedokážu si moc představit je mít jen doma. To by ten barák zbořila . Nám to vyšlo úplně parádně, že domů se chodilo jen spát, až na pár dnů, kdy tak hezky nebylo, ale i tak jsem se snažila je vždycky na chvíli vzít vyblbnout ven.
Mimískové!
Inspektor - Já dostala k narozeninám od přítele dřevěnou brož ve tvaru žirafy, takže vlastně mám brož tvé/( skoro mé - já si ji malinko přivlastním, můžu?) fenky. :)
Rybičky jsou bezva tréninkový materiál, ty lákají i méně akční psy. Pamatuju, jak jsem kdysi lovila z akvária fenku maltézáka, co tam spadla, protože chtěla rybařit z horní police. :)
Zajímavé, že se žirafa neožvýká dostatečně na ostatních psech, ale ti jí to asi netrpí, co?
Marcelaamax, jsem ráda, že se Vašim štěňátkům daří báječně. Vypadají spokojeně. Pamatuju pesana u vzdálených známých, který dokázal vydolovat práh u dveří přišroubovaný k podloží. To, co popisujete, jsou vlastně hodná a mírná štěňátka. :)
eli22
napsal(a):
Jak se to tak stane, že bílá bedlingtonka má černá štěňátka a vůbec ne svému plemeni podobná.
Z pohledu laika pochopitelně. Tak mě napadlo, když tu někdy odhadujeme složení kříženečků, že v těhle štěňatech bych bedlingtona nehledala ani náhodou.
Varaxi
napsal(a):
Inspektor - Já dostala k narozeninám od přítele dřevěnou brož ve tvaru žirafy, takže vlastně mám brož tvé/( skoro mé - já si ji malinko přivlastním, můžu?) fenky. :)
Rybičky jsou bezva tréninkový materiál, ty lákají i méně akční psy. Pamatuju, jak jsem kdysi lovila z akvária fenku maltézáka, co tam spadla, protože chtěla rybařit z horní police. :)
Zajímavé, že se žirafa neožvýká dostatečně na ostatních psech, ale ti jí to asi netrpí, co?
Marcelaamax, jsem ráda, že se Vašim štěňátkům daří báječně. Vypadají spokojeně. Pamatuju pesana u vzdálených známých, který dokázal vydolovat práh u dveří přišroubovaný k podloží. To, co popisujete, jsou vlastně hodná a mírná štěňátka. :)
Jj, klidně si ji trochu přivlastni 😉
Ona se na druhých venku neožvýká, protože štěňata vždycky venčím zvlášť.
Jen dneska měla výjimku, protože je u nás Hubert, tak šla ven s velkýma a pak si pozvala děti od koní na návštěvu do boudy😉
napsal(a):
Jak se to tak stane, že bílá bedlingtonka má černá štěňátka a vůbec ne svému plemeni podobná.
Z pohledu laika pochopitelně. Tak mě napadlo, když tu někdy odhadujeme složení kříženečků, že v těhle štěňatech bych bedlingtona nehledala ani náhodou.
bílá bedlingtonka má černá štěňátka
tak oni nejsou bílí...
Rychlost vysvětlávání je různá a je geneticky podmíněná.
U ACD je to zase obráceně, štěnda se rodí bílá, ale dobarvují rychle během pár týdnů ...totéž u dalmatinů
Játrově zbarvení bedlingtoni se rodí hnědí a šedomodří se rodí černí.
Konečné vysvětlání srsti přichází až kolem druhého roku věku. Do té doby se sytost zbarvení postupně vytrácí. Játrové zbarvení je recesivní.
Až starci jsou pak už bílí
napsal(a):
Já tohle přehlédla, Lupus4 to vysvětlil ale dokonale. Když tahle naše zkoumám z blízka, tak už jim bílá barva prosvítá. Po prvním ostřihání už budou bělejší a hnědá játrovka zase spíš světlejší, i když to úplně přesně nevím, játrovou jsme nikdy neměli. Ale co mě překvapilo, když jsem koukala na wiki, tak tam je, cituju: "Je to plemeno náročné na výchovu, bez ní bude naprosto nezvladatelné. Výchovu by měl vést člověk, který umí pracovat se psy". Tak to teda u nás nikdy neplatilo. Hodnější psy neznám, snad jen dcery SBT.
lupus4
napsal(a):
pro eli : alespoň teď víte, že oba rodiče nesou vlohu pro "hnědou"
zůstane některé doma ?
To já věděla, že každý rodič měl v rodině hnědou, u fenky dokonce jedna její ségra byla hnědá a u pejska taky v nedávné historii. No jak jsem se zapřísahla, že ne, tak asi ano, a protože z modrých bych jen těžko vybírala, všechny jsou báječný, tak asi ta hnědá Ale třeba se ještě umoudřím
Tak zase já vím, že psi se vybarvují, dobarvují......Odchovala jsem SK P+S a ti se také narodili celí černí a pak zpepřovatěli. Kamarádka byla zoualá, když dostala "bílého" anglického setra. Také se jí vybarvil. Jen u těch bedlington terierů mě překvapilo, jak nejsou plemeni vůbec podobní. Jen jestli tatínek nebyl kokršpaněl :-))
napsal(a):
Tak zase já vím, že psi se vybarvují, dobarvují......Odchovala jsem SK P+S a ti se také narodili celí černí a pak zpepřovatěli. Kamarádka byla zoualá, když dostala "bílého" anglického setra. Také se jí vybarvil. Jen u těch bedlington terierů mě překvapilo, jak nejsou plemeni vůbec podobní. Jen jestli tatínek nebyl kokršpaněl :-))
Doufám, že tohle majitelka tatínka nečte, protože by ji mohlo klepnout
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, klidně si ji trochu přivlastni 😉
Ona se na druhých venku neožvýká, protože štěňata vždycky venčím zvlášť.
Jen dneska měla výjimku, protože je u nás Hubert, tak šla ven s velkýma a pak si pozvala děti od koní na návštěvu do boudy😉
Já z miniatury myslela, že na první fotce jsou kozy.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To máš za to, že ses jí smála. Já Ti to říkala, že Ti to jednou spočitá! A je to tady, už tě odhlodává
marcelaamax
napsal(a):
Fšimli jste si, že jeden ze štěkanátků už dává rozhovory pro média Snad ten odkaz bude fungovat
https://www.ifauna.cz/upload/discussion/gallery/202110/1634974312QqPzLal5vhob.jpg?ver=1634974312
kdyby ne, koukněte na předposlední řadu, prostředí fotku, normoš dává rozhovor
napsal(a):
To je zajímavý...já u štěňat často nedokážu určit plemeno, ale konkrétně tady v těch ty bedlingtony vidím dost zřetelně - tvar hlavy, kudrnatá srst...
eli22
napsal(a):
Zdravím všechny, snad už jsou si podobnější
Božínku, to jsou ale krásný kožíšci 🌞 bedličky maličký...
Obdivuji Vás, zodpovědné zdejší chovatele všechny...je to náročné a zároveň krásné...poklona 🌷
Varaxi
napsal(a):
Na té první fotce - maminka schoulená, předstírá, že je huňatá peřinka. :) Asi má těch potomků taky chvílemi plné kecky. :)
No měla, jak jsem psala po 14 dnech kojení nevěděla, co s nimi a tak nějak mi tu péči na chvilku (10 dní) totálně přenechala. Věděla, že se postarám. Ale pak se vrátila a teď je to něco jiného, hraje si s nimi, i jim dá napít, i když už mléka moc nemá. No je to prvnička, a hned 6 holek, tak se jí ani nedivím. Ale je na ně moc hodná. Jsou to boží psi ,chovám je už asi dvacet let a jinou rasu středáka bych nechtěla, ale to asi každý preferuje tu "svou" rasu. Bohužel to dnes není módní plemeno, což je škoda. I když se zase malinko prosazuje, protože na to povahově i jinak má. Velká výhoda je, že vůbec nelíná. Výchova pouze pozitivní motivací, paměť má jako slon!!
eli22
napsal(a):
No měla, jak jsem psala po 14 dnech kojení nevěděla, co s nimi a tak nějak mi tu péči na chvilku (10 dní) totálně přenechala. Věděla, že se postarám. Ale pak se vrátila a teď je to něco jiného, hraje si s nimi, i jim dá napít, i když už mléka moc nemá. No je to prvnička, a hned 6 holek, tak se jí ani nedivím. Ale je na ně moc hodná. Jsou to boží psi ,chovám je už asi dvacet let a jinou rasu středáka bych nechtěla, ale to asi každý preferuje tu "svou" rasu. Bohužel to dnes není módní plemeno, což je škoda. I když se zase malinko prosazuje, protože na to povahově i jinak má. Velká výhoda je, že vůbec nelíná. Výchova pouze pozitivní motivací, paměť má jako slon!!
No vidíte - pan Bedlička mě nenapadl, když jsem ve svých úvahách dumala, kam jednou sáhnu, až nebudu stačit ohaříkům. Jako dítě jsem vídávala jednoho pana Bedličku u nás. Býval moc rád za každý pohlazení. Bydlel v rodinném domku a většinu času býval na dvorku u plotu. Jak jsou na tom se zdravím, je něco co se hlídá, co je pr ně specifické?
napsal(a):
Božínku, to jsou ale krásný kožíšci 🌞 bedličky maličký...
Obdivuji Vás, zodpovědné zdejší chovatele všechny...je to náročné a zároveň krásné...poklona 🌷
Je, 7 neděl v provizoriu. Den: úklid, venčení, žrádelko, praní, hraní, úklid, venčení, hraní, žrádelko, úklid, praní,...mezitím do práce,....a pořád dokola. Ale je to pro ně investice do budoucna. Socializace zaručena. Takže tak to beru.
Zrzavci
napsal(a):
No vidíte - pan Bedlička mě nenapadl, když jsem ve svých úvahách dumala, kam jednou sáhnu, až nebudu stačit ohaříkům. Jako dítě jsem vídávala jednoho pana Bedličku u nás. Býval moc rád za každý pohlazení. Bydlel v rodinném domku a většinu času býval na dvorku u plotu. Jak jsou na tom se zdravím, je něco co se hlídá, co je pr ně specifické?
Je to čisté plemeno, nezgenerované. Někde se ještě používá k loveckým účelům, ale teda u nás nechytí ani myš. Na nemoci netrpí vůbec. Pouze je třeba dát pozor na mědnou toxikozu, což je ukládání mědi v játrech. Ale na to se testuje a myslím, že už to i trochu mizí. Takže pokud budete kupovat štěně, je třeba, aby oba rodiče byli na tuto nemoc negativní. JInak se chová tak, jak chcete Vy. Buď to bude gaučák, nebo sportsman. přizpůsobí se.
eli22
napsal(a):
Je to čisté plemeno, nezgenerované. Někde se ještě používá k loveckým účelům, ale teda u nás nechytí ani myš. Na nemoci netrpí vůbec. Pouze je třeba dát pozor na mědnou toxikozu, což je ukládání mědi v játrech. Ale na to se testuje a myslím, že už to i trochu mizí. Takže pokud budete kupovat štěně, je třeba, aby oba rodiče byli na tuto nemoc negativní. JInak se chová tak, jak chcete Vy. Buď to bude gaučák, nebo sportsman. přizpůsobí se.
Buďte ráda, že nejsou v módě - to byla vždycky pro všechna plemena cesta zkázy. Jak se neco dostane do módy, tak na tom začnou parazitovat mnozitelé a plemeno jde zdravotně i povahově do háje 👎
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Buďte ráda, že nejsou v módě - to byla vždycky pro všechna plemena cesta zkázy. Jak se neco dostane do módy, tak na tom začnou parazitovat mnozitelé a plemeno jde zdravotně i povahově do háje 👎
amen a vytesat do kamene
a pak důkladný a pečlivý výběr "páníků" , tj taky záhul
eli22
napsal(a):
Výborně! A kolik je v něm z teroše? Ptám se jen pro zajímavost, teroš mi neva, můj první pesan byl teriérská makovice.
Zrzavci
napsal(a):
Výborně! A kolik je v něm z teroše? Ptám se jen pro zajímavost, teroš mi neva, můj první pesan byl teriérská makovice.
Dost, chytají na první našlápnutí, když o něco jde. Vypadá jako hodná ovečka, ale teriér tam je. Ale záleží na výchově. Naše stará fenka, která už není, nám ve starém baráku vyhubila všechny potkany, ale tak, že ani kapka krve. Ta by ji mohla nakazit,což asi věděla. Jinak znám pár, kteří dělají cannis terapii. Takže jak říkám, záleží na výchově.
eli22
napsal(a):
Dost, chytají na první našlápnutí, když o něco jde. Vypadá jako hodná ovečka, ale teriér tam je. Ale záleží na výchově. Naše stará fenka, která už není, nám ve starém baráku vyhubila všechny potkany, ale tak, že ani kapka krve. Ta by ji mohla nakazit,což asi věděla. Jinak znám pár, kteří dělají cannis terapii. Takže jak říkám, záleží na výchově.
Chytají na první našlápnutí heh, to by člověk opravdu neřekl. A tvrdohlavost?
Ona ta mládež už dneska nejni co to bývalo dřív - i mezi psama
Zrzavci
napsal(a):
Chytají na první našlápnutí heh, to by člověk opravdu neřekl. A tvrdohlavost?
Ona ta mládež už dneska nejni co to bývalo dřív - i mezi psama
Pokud bych všeobecně porovnávala třeba, co se tvrdohlavosti týče, jezevčíka a bedlouše, tak je to nebe a dudy. Tvrdohlavý není. Ale nesnáší nespravedlnost a hrubé zacházení. To vůbec. Jinak je jemný a vnímavý.
eli22
napsal(a):
Pokud bych všeobecně porovnávala třeba, co se tvrdohlavosti týče, jezevčíka a bedlouše, tak je to nebe a dudy. Tvrdohlavý není. Ale nesnáší nespravedlnost a hrubé zacházení. To vůbec. Jinak je jemný a vnímavý.
A tak to bychom se mohli shodnout. Já jsem po tom terošovi rozmazlená docela dost tou vižlou s kterou se dovořím a nemusím být krutopřísná jako u germána, kterej má za to, že vižlopřístup = můžu si z Tebe dělat čurinu, páč nic nemyslíš vážně
Zrzavci
napsal(a):
A tak to bychom se mohli shodnout. Já jsem po tom terošovi rozmazlená docela dost tou vižlou s kterou se dovořím a nemusím být krutopřísná jako u germána, kterej má za to, že vižlopřístup = můžu si z Tebe dělat čurinu, páč nic nemyslíš vážně
..... to jo, ale co se myslí opravdu vážně a o něco jde, tak oni to nějak poznají a chovají se jinak, než když je to jenom "sranda". A jak jsem psala, stačí jednou a vše si pamatují, jak to dobré, ale tak i to zlé. Vižla je taky můj favorit.
eli22
napsal(a):
..... to jo, ale co se myslí opravdu vážně a o něco jde, tak oni to nějak poznají a chovají se jinak, než když je to jenom "sranda". A jak jsem psala, stačí jednou a vše si pamatují, jak to dobré, ale tak i to zlé. Vižla je taky můj favorit.
Já miluju, když se se psem můžu prostě domluvit. Když má zájem o učení se, hraní, společný aktivity. Vižla je podle mě človíček v zrzatým kožíšku a každej další mě v tom utvrzuje.Tak jestli to má bedlouš prdlouš taky tak, pak by to mohlo mezi námi klapnout.
Zrzavci
napsal(a):
Heč, a já mám belgickýho ohaře😜
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Heč, a já mám belgickýho ohaře😜
krásně vystavuje
Mluvíte o práci v kůlně a na podzimku?
Já bych si dala podzemkovou polévku!!!
Zrzavci
napsal(a):
Už zase žerem? Co je podzemková polévka?
Polévka z podzemek, ty jedna houbařko. 😂 Od podzimek k podzemkám je to jen jedno písmenko, takže už zase žerem, no.
Edit: Přidávám stručný recept z rodinného fondu.
Ingredience:
- kořenová zelenina
- cibule (celá), sůl
- podzemky (kdo je nezná pod lidovým názvem, jsou to holubinky černající)
Postup:
- houby vařit v osoleném vývaru (cca 20 min)
- přidat ostatní
- drobenka
- lžíci sádla, příp. másla
Já bych asi postupovala trochu jinak, ale to je jedno.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak ono na tom nic není, pokud je pes aportér a je ovladatelný - jedinou prekážkou je plemenná příslušnost😉
Hele je rezavá? Skoro jo, ne? když zavřem vobě voči. tak bys ju prostě vydávala za ne úplně standardní vižlu . A uši že se jí postavily hrůzou z výcviku
napsal(a):
Polévka z podzemek, ty jedna houbařko. 😂 Od podzimek k podzemkám je to jen jedno písmenko, takže už zase žerem, no.
Edit: Přidávám stručný recept z rodinného fondu.
Ingredience:
- kořenová zelenina
- cibule (celá), sůl
- podzemky (kdo je nezná pod lidovým názvem, jsou to holubinky černající)
Postup:
- houby vařit v osoleném vývaru (cca 20 min)
- přidat ostatní
- drobenka
- lžíci sádla, příp. másla
Já bych asi postupovala trochu jinak, ale to je jedno.
Sem houbařka hřibařka, já seberu jen co nemá žebírka - s výjimkou lišek. Já se bojím jít i do bedly a masáka, přes to, že mi moc chutnají. Teď u nás na podzim byla návštěva a sbírali něco mezi klouzkem a holubinku, co se jmenovalo hřib dutonohý
Takže holubinku černající, přesto, že mi bude svou černající barvou asi sympatická ,neseberu, tož jediná poliftka, kterou z hub můžu je kulajda a pak bramborajda. Pozdemkovou si zkrátka nedám.
Ešče dotaz - drobenka? V poliftce?? Drobenku znám enem na koláči, to zas bude nějaká specialitka?
Zrzavci
napsal(a):
Hele je rezavá? Skoro jo, ne? když zavřem vobě voči. tak bys ju prostě vydávala za ne úplně standardní vižlu . A uši že se jí postavily hrůzou z výcviku
Myslíš, že belgický ohař by neprošel? 🤔
Dneska je moderní, opatřit si PP nějaké pseudoorganizace na kde co, tak třeba by mi na to vystavil PP nějaký UCI, WDC, IHR, IBR nebo co všechno si tiskne ty svoje zaručeně pravý rodokmeny na zvířata, která nikdy nikdo neviděl 😉
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Dneska je moderní, opatřit si PP nějaké pseudoorganizace na kde co, tak třeba by mi na to vystavil PP nějaký UCI, WDC, IHR, IBR nebo co všechno si tiskne ty svoje zaručeně pravý rodokmeny na zvířata, která nikdy nikdo neviděl 😉
No joooooo jako mohla ju ho zkusit napasovat mezi belgičany, ale ti jsou flekatí, ne?
Zrzavci
napsal(a):
Sem houbařka hřibařka, já seberu jen co nemá žebírka - s výjimkou lišek. Já se bojím jít i do bedly a masáka, přes to, že mi moc chutnají. Teď u nás na podzim byla návštěva a sbírali něco mezi klouzkem a holubinku, co se jmenovalo hřib dutonohý
Takže holubinku černající, přesto, že mi bude svou černající barvou asi sympatická ,neseberu, tož jediná poliftka, kterou z hub můžu je kulajda a pak bramborajda. Pozdemkovou si zkrátka nedám.
Ešče dotaz - drobenka? V poliftce?? Drobenku znám enem na koláči, to zas bude nějaká specialitka?
Ty jsi jak můj manžel, ten taky jede jenom rourky (a to jen konvenční hřiby) a chladiče nesbírá. 😂 Já těch hub poznám víc, takže beru třeba i ty masáky, pár druhů holubinek, některé ryzce, václavky… Tyhle méně známé hříbky jako dutonožky nebo kačenky (hřib strakoš) sbírám taky. A to mi přijde, že těch hub zas až tolik - jako někteří jiní - nepoznám.
Podzemku poznáš snadno - většinou je schovaná pod hlínou a listím, co růstem nadzvedne. Je to holubinka, takže tvar jasný. Klobouk má šedivý, až černý, někdy trošičku do okrova. Hlavní poznávací znamení jsou ale masivní lupeny, které jsou nezvykle daleko od sebe. Je to tvrdá houba, nic moc jiného než tahle polévka se z ní asi ani nedělalo (ne že by to nešlo nacpat do omáčky, ale…).
Drobenka je taková ta babičkovská zavářka - hrubá mouka/krupice s vajíčkem. Udělá se z toho relativně tuhé těsto, které se pak buď drobí (jsou to pak takové nočky) nebo častěji strouhá.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Obávám se, že belgický ohař už existuje
Alespoň gůgl to tvrdí.
Edit: Nebo jakože nechcete plodit novou rasu, ale přifařit se k existujícím?
napsal(a):
Ty jsi jak můj manžel, ten taky jede jenom rourky (a to jen konvenční hřiby) a chladiče nesbírá. 😂 Já těch hub poznám víc, takže beru třeba i ty masáky, pár druhů holubinek, některé ryzce, václavky… Tyhle méně známé hříbky jako dutonožky nebo kačenky (hřib strakoš) sbírám taky. A to mi přijde, že těch hub zas až tolik - jako někteří jiní - nepoznám.
Podzemku poznáš snadno - většinou je schovaná pod hlínou a listím, co růstem nadzvedne. Je to holubinka, takže tvar jasný. Klobouk má šedivý, až černý, někdy trošičku do okrova. Hlavní poznávací znamení jsou ale masivní lupeny, které jsou nezvykle daleko od sebe. Je to tvrdá houba, nic moc jiného než tahle polévka se z ní asi ani nedělalo (ne že by to nešlo nacpat do omáčky, ale…).
Drobenka je taková ta babičkovská zavářka - hrubá mouka/krupice s vajíčkem. Udělá se z toho relativně tuhé těsto, které se pak buď drobí (jsou to pak takové nočky) nebo častěji strouhá.
Sbírám rourky, páč sama jsem roura . U chladičů si vystačim s tou liškou - kterou naprosto zbožňuju. Dutonožku jsem doteď neznala a když jsme se seznámily, nepůsobila na mě natolik věrohodně, abych ji sebrala, přes to, že jich tam byl celej tábor. Splést se člověk může jen jednou , leckterá houba reparát nepovoluje, tak jsem obezřetná. Tudíž na podzemkovou nikdá nedojde.
drobenku znám jen v tý sladký podobě, ale tohle se mi taky líbí.
Taky sbírám jen houby, mající spongeboba.
Z žebráků pouze václavky a lišky.
A letos teda děs a bída. Mám zavařených ubohých 5 sklének, oproti loňským 45.
Zrzavci
napsal(a):
Sbírám rourky, páč sama jsem roura . U chladičů si vystačim s tou liškou - kterou naprosto zbožňuju. Dutonožku jsem doteď neznala a když jsme se seznámily, nepůsobila na mě natolik věrohodně, abych ji sebrala, přes to, že jich tam byl celej tábor. Splést se člověk může jen jednou , leckterá houba reparát nepovoluje, tak jsem obezřetná. Tudíž na podzemkovou nikdá nedojde.
drobenku znám jen v tý sladký podobě, ale tohle se mi taky líbí.
Ono těch hub s potenciálem zabít (a zároveň zaměnitelných s jedlou, chutnou houbou) zase tolik není. :-)) Ale musím uznat, že si živě pamatuju ten adrenalin, když jsme asi dvacet let zpátky poprvé našli syrovinky (v naprosto neskutečném množství, bylo jich několik kg), a přestože v rodině kde kdo identifikaci potvrdil, tak první smaženice byla taková… no, jedinečná, i když člověk racionálně věděl, že to ta syrovinka je. 😂
Tady o houbách jedno pěkné povídání, kdyby to někoho zajímalo: https://wave.rozhlas.cz/houby-jsou-trochu-jako-pokemoni-musim-je-chytit-vsechny-rika-nadseny-fotograf-a-8585464
Téhle zavářce se říkalo ještě mrvenička, jsem si vzpomněla, tak to asi bude slovensky, hádám. U nás se to do vývarů dělalo, když zrovna nebyly nudle (ty se musí sušit a precizně nakrájet, to je výroba na delší lokte).
U nás je to strouhánek. Rychlá verze nudlí.
Jak to tu tak čtu, musím potvrdit, že Letadélko je opravdu univerzální; umí rybařit, houbařit, vařit, sem tam si složí zkoušky nebo pořádá čajové dýchánky s dvounohou mládeží v boudě a ve volném čase vede výzkum v širokém spektru okruhů, od zdravotních (za jak dlouho se šéfové zahojí překousnutá achillovka?) přes mezidruhovou komunikaci (kolikrát musím výmluvně štěknout na prodavačku ve zveráči, než mi podá to voňavé masíčko?) a moderní pojetí sebeidentifikace (když se mi to hodí, jsem belgický ohař!) po myslivectví a péči o krajinu (srnky jsou stejně přemnožený).
Varaxi
napsal(a):
Jak to tu tak čtu, musím potvrdit, že Letadélko je opravdu univerzální; umí rybařit, houbařit, vařit, sem tam si složí zkoušky nebo pořádá čajové dýchánky s dvounohou mládeží v boudě a ve volném čase vede výzkum v širokém spektru okruhů, od zdravotních (za jak dlouho se šéfové zahojí překousnutá achillovka?) přes mezidruhovou komunikaci (kolikrát musím výmluvně štěknout na prodavačku ve zveráči, než mi podá to voňavé masíčko?) a moderní pojetí sebeidentifikace (když se mi to hodí, jsem belgický ohař!) po myslivectví a péči o krajinu (srnky jsou stejně přemnožený).
Ona je podle mě dost schizofrenik, protože večer poté, co byla venku ohař zase předstírala, že je kočka - na takovém našem dámském dýchánku se kamarádce schoulila na klín... 😂
Inspektore, to znám, to je mezidruhové křížení.
Nám se tam připletl hembloud a netopýr.
napsal(a):
Jé, vy máte vlkodava? Ten je krásnej.
Tak inspektore, to jste zabila Dlouho jsem se tak nenasmála Odteď mu budu místo Pane Pse říkat Ty můj blahobytný kanče.
Sarah , jste milá, ale při téhle fotce vážně nemůžete říct, že je krásnej
napsal(a):
Jee Pan Pes, posílám 😘 naposledy jste sem dávala foto vlkodávka, jak leží na zelené travičce a on už je na té travce poprašek sněhu...je na něm vidět, že ho bolí ta záda..." brouček malinkej"
napsal(a):
Tak inspektore, to jste zabila Dlouho jsem se tak nenasmála Odteď mu budu místo Pane Pse říkat Ty můj blahobytný kanče.
Je, náhodou je, přerostlej velikej .........zajíc. Krásnej. Já tam teda vidim olbřímího zajíce.
drbněte ho, prosím, Pana Psa.
napsal(a):
Jee Pan Pes, posílám 😘 naposledy jste sem dávala foto vlkodávka, jak leží na zelené travičce a on už je na té travce poprašek sněhu...je na něm vidět, že ho bolí ta záda..." brouček malinkej"
Vahine, to nééé, to je fotka, kdy měl krásných 11 měsíců. Dneska už by si takhle neposkočil.
Tehdá ho záda nebolela, je focený při doskoku
napsal(a):
Je, líbí se mně. Mně se teda vlkodavové vždycky líbili. Ale je to na mě už moc velkej pes a hlavně se málo dožívá, to bych nedala.
Zrzavci
napsal(a):
Sim Tě , nejsi náhodou nějak moc z tý lovečiny zblbá? To je jasnej zajíc!
Na tom zajícovi něco bude!
napsal(a):
Vahine, to nééé, to je fotka, kdy měl krásných 11 měsíců. Dneska už by si takhle neposkočil.
Tehdá ho záda nebolela, je focený při doskoku
Jé ahá 😃 tak to jsem nepoznala, že je ještě fakt mlaďoch...Pan Pes i klame tím celoživotně šedivým kožuchem 👍 kdybych bydlela v domě a ne v bytě, pořídila bych nám stejného šedého kamaráda nebo barzoje...prostě se mi líbí už odmala, chodívala jsem se na ně dívat za plot...
Varaxi
napsal(a):
Přijde mi, že má na té fotce strašně moudrý výraz.
Spíš lovící. Vzpomínám, že jsem se mu schovala ve vysoké trávě a to byly fofry
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tohle děcko mě fakt baví - není den, kdy by něčím nerozesmála😂
...ona toho veprika pohrbiva?
Zrzavci
napsal(a):
sází, aby si vypěstovalo celej vepřín, protože by jít to mohnul zase někdo zabavit, že jo.
...pravda, já vždycky hned myslím na to nejhorší...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já z tebe umřu!
Jsi ještě vtipnější, než to štěně - vy byste mohly vystupovat spolu v nějakém varieté🎪😂
Můžem vystupovat jako Duo Čverda. Mimochodem vona nemusí vůbec nic ani dělat, stačí když bude koukat a prachy budou lítat
Já budu hrát na housle a občas přišlápnu to prase, může kvičet do rytmu, aby se taky zúčastnilo.
Zrzavci
napsal(a):
Můžem vystupovat jako Duo Čverda. Mimochodem vona nemusí vůbec nic ani dělat, stačí když bude koukat a prachy budou lítat
Já budu hrát na housle a občas přišlápnu to prase, může kvičet do rytmu, aby se taky zúčastnilo.
Prase může tak leda tancovat, protože ho v nestřeženém okamžiku ukradl Děsíkův šílený strejda a dopustil se na něm trestného činu - zoperoval mu hlasivky 🔇
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Prase může tak leda tancovat, protože ho v nestřeženém okamžiku ukradl Děsíkův šílený strejda a dopustil se na něm trestného činu - zoperoval mu hlasivky 🔇
Tak šílený strejda halt půjde s náma a bude vydělávat nějakou produkcí na nový prasátko. Naučíme ho vejt na povel.
Zrzavci
napsal(a):
Tak šílený strejda halt půjde s náma a bude vydělávat nějakou produkcí na nový prasátko. Naučíme ho vejt na povel.
Zavej Bročku, zavej!
naše první doga vyla ihned, když zaslechla první tón na flétnu či foukací harmoniku. Usedla, předpisově natáhla krk, otočila čumák k nebi a vyla a vyla. Pražský synoveček ji miloval, neb když přijeli (on vždy s flétnou) a musel večer cvičit... tak bylo po hraní, neb přes Arony druhý hlas nebylo poznat, co hraje a švára ho "propustil"
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Hm, a kdyby Letadélko poslala dopis Ježíškovi? Je nějaká šance, že by našla pak pod stromečkem prasátko s hlasivkama?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.118.122
Varaxi
napsal(a):
Hm, a kdyby Letadélko poslala dopis Ježíškovi? Je nějaká šance, že by našla pak pod stromečkem prasátko s hlasivkama?
Je to ono?
http://www.hodnymazlicek.cz/two-color-cleaning-teeth-dog-cat-chewing-toy-pig-squeak-cute-rubber-pet-dog-puppy-play-pig-toy-squeaker-squeaky-with-sound-color-pink1
Edit: nebo tohle
https://www.hornbach.cz/shop/Hracka-pro-psy-latexove-prase-22-cm-ruzove/8467076/artikl.html
A trochu mensi, za min penez:
https://www.gigalekarna.cz/produkt/hracka-pes-prase-domaci-piskaci-latex-17cm-tr/
Varaxi
napsal(a):
Jestli to nebyl spíš záměr, zbavit prasátka hlasivek...asi po dvou dnech, co se to psovi nepodařilo, jsem dobrovolně ty hlasivky z hraček dolovala já ...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, určitě, ale ona ani nemusí psát Ježíškovi - chodí nakupovat sama a mě s sebou bere jen abych to zaplatila😂
Takže chrochtací prase bude. :) To je úplný pohádkový happy end - dobrá věc se podařila, věrná láska zvítězila, nebo jak to v těch knížkách bývá.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, určitě, ale ona ani nemusí psát Ježíškovi - chodí nakupovat sama a mě s sebou bere jen abych to zaplatila😂
Rumouš si takhle koupil prasátko - potápěče (má plavky, šnorchl, ploutve..... něco strašnýho) , dvě hodiny přebíral množinu různých prasátek, až vybral to správný . Je to k mému údivu jediná hračka, která přežívá doposud a odolala Taliprdovým splašeným nájezdům. Páč ona na něj tehdy šlápla, prase neskutečně zaječelo a ona se ho od tý doby bojí
Zdravím vás moc, všechny. Dlouho jsem tu nebyla, proč, je asi pochopitelné. Šest Xen je nápor a jejich maminka se přerodila ve štěně sedmé. Chová se jako ony, aby upoutala pozornost a věnovala jsem se jí, jako štěndům. Jsme už po prvním stříhání.
eli22
napsal(a):
Zdravím vás moc, všechny. Dlouho jsem tu nebyla, proč, je asi pochopitelné. Šest Xen je nápor a jejich maminka se přerodila ve štěně sedmé. Chová se jako ony, aby upoutala pozornost a věnovala jsem se jí, jako štěndům. Jsme už po prvním stříhání.
Teda ten je boží. ♥️♥️♥️
eli22
napsal(a):
Juuu,už vypadají jak ovečky
janaa
napsal(a):
Ovečky jsou dneska i hnědý a šedý
No naše jsou 5 blue (šedo-modro-bílá ve finále) a 1 liver (játrová - hnědá).
Dloube matka do páničky,
ať ji chová jak bedličky.
Ty mrňavé bedle,
co je z nich tak vedle.
Sic je ona bedle sošná,
opatření budou plošná.
Třeba chovat všechny pséky,
jinak budou nutné léky.
Na psýchu i duše šrámy,
které zvládnou bedlí mámy.
Bedlí matka nevzdá boje
pánička je taky moje!
Nemyslete, dítka milá,
že se pro vás narodila.
Pak pravila bedlí máma:
"Nedělejte z toho dráma.
Nebudem se k tomu vracet,
Má je Eli dvaadvacet."
Zrzavci
napsal(a):
Vydáme to knižně?
Už máme rozpracovanej ten film s Fíkovnicí ve vixlajvantu, tak tohle bude brnkačka.
Teď už nevím, co je vixlajvant......
Tak jsem si hezky početla a děkuji všem dámám s básnickým střevem za kulturní a umělecký zážitek
Vixlajvant je zpravidla nějaký ubrus ze silnější látky, bude to asi z němčiny. Ale v tomto případě, pokud si správně vzpomínám, to měl být černý baldachýn chránící notebook Fikovnice před útokem koček.
moskytiéra
Děkuji za kulturní vložku, fakt jste mi zvedly náladu, když jsem na odchodu z práce, kam jsem přišla za tmy (no a ten odchod taky za tmy)
napsal(a):
moskytiéra
Děkuji za kulturní vložku, fakt jste mi zvedly náladu, když jsem na odchodu z práce, kam jsem přišla za tmy (no a ten odchod taky za tmy)
tomu se říká dělám od nevidím do nevidím...
a nebo kdy přijdeš?
zas*ráno,
ty máš zase zas*ráno? ,
hm celej týden...
Co máš za služby?
ale, východní Německo,
a česky nebo německy?
DDR(den, den, ráno)
NDR (noc,den,ráno)
jj, od nevidim do nevidim znám a používám
Holky /kluci/, prosím o radu. Nová majitelka našeho štěnda mi psala, že si myslí, že má zánět močáku. Tak jsem se ptala, jak na to přišla. Prý má teplotu 38,5 /tak to jsem odpověděla, že je to zcela normální teplota/ a že často čůrá, i 9 x denně. Máme ještě dvě štěnda, tak jsem je začala více pozorovat, a je fakt, že čůrají třeba každou hodinu. Je jim 8 neděl. Takže dva dotazy: Je to čůrání u středního plemene v tomto věku normal? A druhá, jak se vlastě zánět močáků pozná? Já nic na nich nevidím? Ani na moči, je pěkně světlá. A když už čůrají, tak dost, ne jen třeba pár kapek. Pozná se to z moči, když vezmu moč a dám ji na veterinu? Moc díky za odpověď.
eli22
napsal(a):
No krmí granule. No ale mě to štve, že má to podezření. Pozná se to tedy z moči, nějak?Když jí dám na veterinu?
Pozná se třeba přítomnost leukocytů, krystalů, baktérií...Ale močení 9x denně u 2měsíčních štěňat je normální. Souhlas s lupus. To je její první štěně?
napsal(a):
Pozná se třeba přítomnost leukocytů, krystalů, baktérií...Ale močení 9x denně u 2měsíčních štěňat je normální. Souhlas s lupus. To je její první štěně?
No má ještě yorka, prý ho taky měla od štěněte. Ale jak říkám, nevidím na nich nic divného. Takže z moči se to pozná? Není nutné nějaké sono nebo něco takového.
eli22
napsal(a):
No krmí granule. No ale mě to štve, že má to podezření. Pozná se to tedy z moči, nějak?Když jí dám na veterinu?
No krmí granule.
Tak to "výběr " nic moc - já měl v "návod na použití štěněte" jasně napsané, co a jak krmit a pokud nesouhlasili, štěně nedostali
a předpokládám, že je doma, venku jen blbne a procházkuje, tak jaký nastydnutí ...
eli22
napsal(a):
No má ještě yorka, prý ho taky měla od štěněte. Ale jak říkám, nevidím na nich nic divného. Takže z moči se to pozná? Není nutné nějaké sono nebo něco takového.
Zánět močových cest na sonu neuvidíte. To chce vyšetření moče, případně krve. Ale paní možná zapomněla, jak často štěňata močí - je to normální, u všech mláďat (i lidských) se koncentrační schopnost ledvin postupně vyvíjí. Proto jsou tak náchylná na dehydrataci.
lupus4
napsal(a):
No krmí granule.
Tak to "výběr " nic moc - já měl v "návod na použití štěněte" jasně napsané, co a jak krmit a pokud nesouhlasili, štěně nedostali
a předpokládám, že je doma, venku jen blbne a procházkuje, tak jaký nastydnutí ...
No byli doma, vždycky jen na pár minut na zahradě, měli výhřevnou dečku, peru 2x denně,... Prostě to na 99,9 vylučuju.
lupus4
napsal(a):
No krmí granule.
S tím žrádlem je to těžký, to vám mohou naslibovat hory doly a stejně to nemůžete zkontrolovat, když jsou z druhého konce republiky Tak alespoň ty Yoggies...
eli22
napsal(a):
S tím žrádlem je to těžký, to vám mohou naslibovat hory doly a stejně to nemůžete zkontrolovat, když jsou z druhého konce republiky Tak alespoň ty Yoggies...
jasně, že nelze kontrolovat, ALE každý nový majitel by měl dát na rady chovatele
a krmit jak mu doporučí...(pokud to nejsou oba mimoni)
lupus4
napsal(a):
jasně, že nelze kontrolovat, ALE každý nový majitel by měl dát na rady chovatele
a krmit jak mu doporučí...(pokud to nejsou oba mimoni)
Mně třeba naopak byly doporučeny granule, jak chovatelkou /což by mi tak nevadilo/, ale i veterinářem, což mě dost překvapilo.A taky to bylo jedním uchem tam a druhým ven a do roka a půl jsem krmila čistě barfem.
eli22
napsal(a):
, Tak alespoň ty Yoggies...
Tak ty by mě zrovna moc neuklidnily. Ale je mi jasný, že nemůžete nic a je to jejich volba.
Nicméně teda, asi jste v tomhle případě měla fakt smůlu na majitele, protože mi hlava nebere, že někomu může přijít divný, pokud psí mimino čůrá 9x denně.
Terven
napsal(a):
, Tak alespoň ty Yoggies...
Tak ty by mě zrovna moc neuklidnily. Ale je mi jasný, že nemůžete nic a je to jejich volba.
Nicméně teda, asi jste v tomhle případě měla fakt smůlu na majitele, protože mi hlava nebere, že někomu může přijít divný, pokud psí mimino čůrá 9x denně.
Já si myslím, že paní bude spíš taková, teď nevím jak to nazvat přesně, jako že na všem vidí něco že by mohlo být špatně. Dělá si čárky na čurání, na kadění,... ale jinak si myslím, že bude dobrá, byly jsme v kontaktu už měsíc před, než se štěndo narodilo, špatně se tam malá mít nebude. Akorát že mě tak zblba, ž už je začínám sledovat taky.
Ještě. Kdyby měl někdo zájem, zbylo mi neotevřené balení: https://www.zbozi.cz/vyrobek/petvet-instantni-ryzova-kase-s-kozim-mlekem-a-prebiotiky-1500-g/
Je to nějak do léta 2022. Mohu poskytnout. Mám s tím dobré zkušenosti.
eli22
napsal(a):
Já si myslím, že paní bude spíš taková, teď nevím jak to nazvat přesně, jako že na všem vidí něco že by mohlo být špatně. Dělá si čárky na čurání, na kadění,... ale jinak si myslím, že bude dobrá, byly jsme v kontaktu už měsíc před, než se štěndo narodilo, špatně se tam malá mít nebude. Akorát že mě tak zblba, ž už je začínám sledovat taky.
Jako že vidí problém i tam, kde není? Nebo příliš pozoruje? Nejspíš to myslí dobře, ale takhle bude stresovat sebe a nakonec i toho psa.
eli22
napsal(a):
Tak za kadění se asi učárkuje ...taky jsem si domů donesla štěně na nekvalitních granulích a bobky byly skoro větší než ona. A nebylo jich málo...
napsal(a):
Jako že vidí problém i tam, kde není? Nebo příliš pozoruje? Nejspíš to myslí dobře, ale takhle bude stresovat sebe a nakonec i toho psa.
Já si myslím, že to myslí dobře. Ono si to sedne. Ono dneska opravdu člověk musí být opatrný, jak kupující, tak prodávající, když to tak kolem slyším.Takže se ani moc nedivím. Díky.
eli22
napsal(a):
Já si myslím, že to myslí dobře. Ono si to sedne. Ono dneska opravdu člověk musí být opatrný, jak kupující, tak prodávající, když to tak kolem slyším.Takže se ani moc nedivím. Díky.
Hele,klid, tohle bývá vždycky ten první měsíc po odběru. Zase lepší,když se zeptají chovatele a poradí se,než kdyby něco zanedbali nebo se ptali Pepy od vedle
eli22
napsal(a):
Mně třeba naopak byly doporučeny granule, jak chovatelkou /což by mi tak nevadilo/, ale i veterinářem, což mě dost překvapilo.A taky to bylo jedním uchem tam a druhým ven a do roka a půl jsem krmila čistě barfem.
No mám stejnou zkušenost....chovatelka mě dokonce opravdu přemlouvala, když zjistila, že budu krmit masem, aby jsem alespoň první rok krmila grancle a na veterině, starý praktik, ke kterému jsem chodila již za mého mládí s ovčandou v pohodě, jen jsme stravu konzultovali a bavili se o doplňku na klouby a jestli má nějaký smysl dělat rozbor na poměr vápníku a fosforu, ale slyšel mě mladší kolega a ten mě od toho taky důrazně odrazoval, že psi krmení výhradně masem mají zvýšenou močovinu v krvi nebo co.
No a já ve snaze to uvést na pravou míru, protože jsem si myslela, že jsme se špatně pochopili říkám "tak já nekrmím jen maso, ale samozřejmě i vnitřnosti a kosti"......no tak prej...kosti??...no tak to vůbec, to je nebezpečné...nedávat. Už jsem pak ani nevysvětlovala, že kosti samozřejmě syrový a že ...to byla Gina malá, byly jsme na třetím očkování....tak že dostává kuřecí křídla a pro jistotu pomlácené paličkou.
Jako tomuto veterináři, co se týče diagnostiky a léčby, věřím, ale tím názorem na krmení se prostě neshodneme.
eli22
napsal(a):
Ok, tak vám všem moc děkuji.
Já to na svojí poslední feně ve štěněcím věku poznala jen podle toho, že najednou měla moč růžovou a bydleli jsme v bytě, kdyby byla venkovní, tak bych neměla šanci to poznat, čůrala několikrát do hodiny, to si ještě vybavuju.
Takhle, já jsem sice docela velký bojovník za přirozenou psí stravu, ale bohužel je mezi lidmi pořád velké množství těch, co prostě nejsou schopni u krmení myslet a nadělají tak víc škody než užitku (což může být v případě štěněte nevratné).
V tomto mi bohužel dává za pravdu i můj vet, který říká, že mu zase začali chodit pacienti s křivcí a různými zdravotními problémy způsobenými špatným krmením - od lidí co se pokouší o barf. Říká, že ačkoliv ví, že granule nejsou žádná výhra v loterii, tak s nimi napáchají na štěněti míň škody, než když dělají blbě barf.
napsal(a):
Zánět močových cest na sonu neuvidíte. To chce vyšetření moče, případně krve. Ale paní možná zapomněla, jak často štěňata močí - je to normální, u všech mláďat (i lidských) se koncentrační schopnost ledvin postupně vyvíjí. Proto jsou tak náchylná na dehydrataci.
zánět močového měchýře na sonu vidět je...ztluštění stěny měchýře, případné "zvrásnění " stěna má být na sonu hladká a rovná...
při močáku mi fena čurala na konci krev smíšenou s močí, prostě barevná kapka , měla nucení na močení a jen ukapkávala...
napsal(a):
zánět močového měchýře na sonu vidět je...ztluštění stěny měchýře, případné "zvrásnění " stěna má být na sonu hladká a rovná...
při močáku mi fena čurala na konci krev smíšenou s močí, prostě barevná kapka , měla nucení na močení a jen ukapkávala...
Psice měla zánět močových cest před rokem. A přesně jak píšete - pořád se dožadovala ven, přidřepla a nečůrala. A na sonu veterinář zánět viděl, přesně jak píšete.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Takhle, já jsem sice docela velký bojovník za přirozenou psí stravu, ale bohužel je mezi lidmi pořád velké množství těch, co prostě nejsou schopni u krmení myslet a nadělají tak víc škody než užitku (což může být v případě štěněte nevratné).
V tomto mi bohužel dává za pravdu i můj vet, který říká, že mu zase začali chodit pacienti s křivcí a různými zdravotními problémy způsobenými špatným krmením - od lidí co se pokouší o barf. Říká, že ačkoliv ví, že granule nejsou žádná výhra v loterii, tak s nimi napáchají na štěněti míň škody, než když dělají blbě barf.
Souhlasím. Navíc mínit o každém majiteli psa, který krmí granulemi, že je špatný majitel. A chovatel taktéž, protože mu to netloukl dostatečně dlouho do hlavy je nesmysl.
Andrýsek3
napsal(a):
Souhlasím. Navíc mínit o každém majiteli psa, který krmí granulemi, že je špatný majitel. A chovatel taktéž, protože mu to netloukl dostatečně dlouho do hlavy je nesmysl.
kdybyste probrala zdejších 2644 stran diskuze, tak problémy s amarouny tu najdete xxtisíc
problémů s přirozenou stravou - dělanou s rozumem, jen pár, ale každého volba ...
lupus4
napsal(a):
kdybyste probrala zdejších 2644 stran diskuze, tak problémy s amarouny tu najdete xxtisíc
problémů s přirozenou stravou - dělanou s rozumem, jen pár, ale každého volba ...
Já bohužel vím jen ze svého okolí o řadě případů, kdy to lidi (ač v dobré víře) krmením podělali a psa třeba kompletně odvápnili, předávkovali vitaminy rozpustnými v tucích apod.
Dneska bohužel lidi nemají buňky na to, aby moc mysleli a pokud jde o krmení, tak dřív to nebylo lepší, jen se o tom lidi nedozvěděli, když nebyly ty internety.
lupus4
napsal(a):
Přesně tak, každého volba. Svět není černobílý a vy nemáte patent na rozum, ač si to dle svých věčných citátů asi myslíte. O:)
lupus4
napsal(a):
kdepak já, ten máte přece VY (opět bez sebemenšího argumentu)
Uvádět argumenty je nejhorší způsob komunikace.
Jonathan Swift
Mně přijde, že lidi úplně zblbli. Nedokáží neprůmyslově krmit psy ani děti. Psům sypou granule a dětem cvaknou víčko skleničky - a myslí si, že je to jediný správný a dokonce možný způsob.
Ale zase - pokud se dřív krmilo kaší ze šrotu, tak to jsou asi lepší granule.
Než jsem zlenivěla a než přišly granule na trh, krmila jsem maso, zeleninu a přílohu + tvaroh, vejce.
Maso nejdřív z nucáku, potom přímo z jatek. Nepočítala jsem žádné poměry Ca:P a psi byli zdraví. Ale měla jsem jen střední plemeno.
( Když jsem potřebovala nakrmit štěně na cestách, objednala jsem jí v hotelu vaječnou omeletu. Číšník pořád poletoval kolem, nevěděl proč ji nejím - až se konečně zeptal, jestli s ní není něco v pořádku. Dokonce donesl obal, když jsem mu řekla, že je pro psa, že mám v autě štěně :-)) )
napsal(a):
Mně přijde, že lidi úplně zblbli. Nedokáží neprůmyslově krmit psy ani děti. Psům sypou granule a dětem cvaknou víčko skleničky - a myslí si, že je to jediný správný a dokonce možný způsob.
Ale zase - pokud se dřív krmilo kaší ze šrotu, tak to jsou asi lepší granule.
Než jsem zlenivěla a než přišly granule na trh, krmila jsem maso, zeleninu a přílohu + tvaroh, vejce.
Maso nejdřív z nucáku, potom přímo z jatek. Nepočítala jsem žádné poměry Ca:P a psi byli zdraví. Ale měla jsem jen střední plemeno.
( Když jsem potřebovala nakrmit štěně na cestách, objednala jsem jí v hotelu vaječnou omeletu. Číšník pořád poletoval kolem, nevěděl proč ji nejím - až se konečně zeptal, jestli s ní není něco v pořádku. Dokonce donesl obal, když jsem mu řekla, že je pro psa, že mám v autě štěně :-)) )
No, on je asi dost rozdíl v plemech - u belgičáků nebo podobně bezprblemových plemen toho majitel chybou v krmení tolik nepokazí, ale kdybych chovala neco většího, tak už obavu o své odchovy i mám - lidi jsou fakt schopní udělat neskutečný krpy. Kolikrát nekdo přijde na cvičák a štěně má rozjetý tlapy, prošlapy..., a on to, co vás praští do očí na první pohled vůbec nevidí!😱
Však píšu, že jsem měla jen střední plemeno. Když přišel starý poradce chovu, divil se, že štěňata nemají bříška až na zem.....po kaši.....Ale měli jsme štěně ( fenu ) z kvalitního chovu od špičkových chovatelů s docela podrobným návodem na krmení. Stačilo je poslechnout. A grancle stejně nebyly.
U obříků to je určitě těžší.
Kdysi jsem četla rozhovor s nějakým veterinářem, už nevím jméno, jsou to roky. Ten uváděl, že po revoluci, s nastupující dostupností granulí se u štěňat velkých plemen snížil výskyt prošlapů a růstových problémů.
lupus4
napsal(a):
kdepak já, ten máte přece VY (opět bez sebemenšího argumentu)
Ale jděte, já krmím masem, ale dokážu si představit (a pochopit) proč někdo ne. Někdo by tím napáchal víc škody než užitku a pořád by mělo jít především o blaho toho zvířete, a ne o nějaké moje přesvědčení. Jsou i psi, kteří maso v syrovém ani jiném stavu nepozřou. Granule používám, když jedu na pár dní pryč, jasně, že bych to mohla vymyslet, tak aby měl furt maso, ale nemusím, nedělá to ze mě špatného majitele.
„Někteří lidé dovedou opravovat jen cizí názory, nikoli vlastní.“ Jean Paul
Ahoj všichni, tak už jsme jen tři. A umíme všechno. Sedni, lehni, zůstaň...a hlavně "žer". Tak žravé psy jsem ještě nezažila! Syrové, vařené, hrušky, jablka, i syrovou brokolici,... Hltají každé slovo, každou mimiku, aby o nic nepřišly, Holeny! A když už jsem tu, chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na Dologram jako doplněk stravy. Krmím hlavně syrovým masem + vločky, zelenina, batáty,.. Ale zdá se mi, že jim trochu chybí vápník - viz rohy našich zdí.
napsal(a):
Kdysi jsem četla rozhovor s nějakým veterinářem, už nevím jméno, jsou to roky. Ten uváděl, že po revoluci, s nastupující dostupností granulí se u štěňat velkých plemen snížil výskyt prošlapů a růstových problémů.
Jasně, to je pochopitelný. Protože majitelé odjakživa byli různí a radši si nepředstavuju, čím v době předgranulové krmili ti, kteří teď dávají nejlevnější marketovky.
Pokud ti psi byli na rohlíkách plus dostávali nějaké zbytky bez ladu a skladu, trpěli kvalitativní podvýživou a prakticky jakékoliv granule musely být v jejich případě zázrak. Protože i ty levné musejí splňovat jisté nutriční parametry. Takže pro majitele tohoto typu jsou granule požehnáním a to myslím vážně.
Je to asi jako byste podvyživeným dětem do Afriky dovezla konzervovanou dětskou výživu. Ty děti se na tom zázračně opraví a přesto z toho nevyvodíme, že děti je nejlepší krmit konzervovanou stravou.
eli22
napsal(a):
Ahoj všichni, tak už jsme jen tři. A umíme všechno. Sedni, lehni, zůstaň...a hlavně "žer". Tak žravé psy jsem ještě nezažila! Syrové, vařené, hrušky, jablka, i syrovou brokolici,... Hltají každé slovo, každou mimiku, aby o nic nepřišly, Holeny! A když už jsem tu, chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na Dologram jako doplněk stravy. Krmím hlavně syrovým masem + vločky, zelenina, batáty,.. Ale zdá se mi, že jim trochu chybí vápník - viz rohy našich zdí.
Okousaný rohy nejsou nedostatek vápníků,ale alotrie bandy blech
eli22
napsal(a):
Než Dologram/n bych zvolila pro psy osvědčený Irish Cal. Někdo ho tu už, myslím, zmiňoval. Maso snad krmíte včetně kostí, myšleno třeba kuřecí skelety a tak.
Krásné bedličky!
Terven
napsal(a):
Ono se to říkávalo i o dětech - že když lížou zeď, chybí jim vápník. Ale současný nátěrový hmoty už vápno neviděly ani z rychlíku, řekla bych
Já jako batole zeď okusovala. Ročník 1964, to ve zdech to vápno asi ještě bylo.
Terven
napsal(a):
Stejně si nemyslím, že vám chyběl vápník
Možná ne. Ale taky jsem jedla syrová játra - že by železo?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Neřekl, tak to s ním odpoledne půjde vyřešit její matka a strejda 🥋
To nevyřeší ani ti dva. Ježíšek totiž má dárky schované tak, že to ten sněhulák vědět nemůže. :)
Ale Ježíšek nosí dárky jen hodným pejskům, kteří netyranizují sněhuláky, pěkně poslouchají a papají a neloví rybičky. Takže nevím nevím, jak to s Letadélkem je.
Na druhou stranu, čert ji neodnesl, tak třeba něco dostane. :)
Varaxi
napsal(a):
To nevyřeší ani ti dva. Ježíšek totiž má dárky schované tak, že to ten sněhulák vědět nemůže. :)
Ale Ježíšek nosí dárky jen hodným pejskům, kteří netyranizují sněhuláky, pěkně poslouchají a papají a neloví rybičky. Takže nevím nevím, jak to s Letadélkem je.
Na druhou stranu, čert ji neodnesl, tak třeba něco dostane. :)
Jak víte, že nechtěl? Ten sněhulák totiž ještě neví, jak dopadl ten čert určitě.
Atheira
napsal(a):
Jak víte, že nechtěl? Ten sněhulák totiž ještě neví, jak dopadl ten čert určitě.
😂👍
Čert chtěl, protože kromě vzorného papkání splňuje všechny jeho parametry k odnesení do pekla - teď to dotáhla k dokonalosti a furt krade síťku na rybičky - kdykoliv přijdu domů tak mě s ní vítá v hubě 😂
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
😂👍
Čert chtěl, protože kromě vzorného papkání splňuje všechny jeho parametry k odnesení do pekla - teď to dotáhla k dokonalosti a furt krade síťku na rybičky - kdykoliv přijdu domů tak mě s ní vítá v hubě 😂
Asi už jí nebaví lovit je po jedné 😁
napsal(a):
Asi už jí nebaví lovit je po jedné 😁
No to už zkoušela, jak vypnula ten termostat, aby pak plavaly rybičky bříškem hore a malá je mohla odlovit všechny najednou. :) Takový krásný plán - a Inspektorová jí to zazdí.
Tak se holt musela vybavit na skupinový lov. Ještěže nemá k dispozici dynamit, tím se taky dají hromadně lovit ryby. :)
Varaxi
napsal(a):
No to už zkoušela, jak vypnula ten termostat, aby pak plavaly rybičky bříškem hore a malá je mohla odlovit všechny najednou. :) Takový krásný plán - a Inspektorová jí to zazdí.
Tak se holt musela vybavit na skupinový lov. Ještěže nemá k dispozici dynamit, tím se taky dají hromadně lovit ryby. :)
No.......... a máte jistotu, že nemá? K dispozici? Ten dynamit?
Varaxi
napsal(a):
Ona je nebezpečně bystrá - té siťky si nikdy předtím nevšímala a minulý týden spolupracovala u odlovu rybiček a od té doby má síťku furt v hubě 😂.
Dynamit doma nemáme, ale umím si představit, že jim tam hodí třeba elektrický budík nebo lampičku (fén mam schovaný😇)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ona je nebezpečně bystrá - té siťky si nikdy předtím nevšímala a minulý týden spolupracovala u odlovu rybiček a od té doby má síťku furt v hubě 😂.
Dynamit doma nemáme, ale umím si představit, že jim tam hodí třeba elektrický budík nebo lampičku (fén mam schovaný😇)
Já jsem říkala, že v ní něco je, něco víc než je hyenovitost, leonbergrovatost, žirafovitost a další bezvýznamnosti. Já věděla, že má holka potenciál k nadprůměrným výsledkům.
Nojo, je celá po mně.
(Musím si přihřát polívčičku, žejo.)
Varaxi
napsal(a):
HOCH2CH(OH)CH2OH + 3HNO3 → O2NOCH2CH(ONO2)CH2ONO2 + 3H2O
Tak. A takhle se, milé Letadélko, vyrábí nitroglycerin. Teď už víš, jak na to. A rybičky se budou lovit jedna radost.
Ale šéfové to neříkej, a už vůbec neříkej, že to máš ode mě.
A je ti jasný, že se potom já i ti 4 psí bezdomovci nastěhujeme v vám domů...? 🤔
Po delší době zdravím. Včerejší rozhovor s jedním majitelem mého odchovu mě inspiroval se tady ze zajímavosti zeptat na jednu věc. Úplně to asi nesouvisí s tématem, ale nevím, kam zařadit a abych nezakládala nové vlákno, tak to zkusím sem.
Jedná se o genetiku, o to, co všechno z vlastností atd. se dá dědit. Zkoušela jsem hledat různě po netu, ale přesnou odpověď jsem nenašla. Zajímá mě, jestli štěňata můžou po feně (nebo klidně i psovi) zdědit to, co fena nemá tak úplně "vrozené" (i když ono to s tím ne/vrozené bude složitější), ale naučené? Je mi jasné, že zdědí temperament, že se může dědit třeba i chuť do práce, vlohy? atd.... Ale konkrétně, abych to nějak specifikovala - majitel fenky mi vyprávěl, jakej má hroznej temperament (to štěně , mimochodem je to stále nejklidnější štěně z vrhu), že je jako na "pérkách", že hrozně skáče, má hrozný zájem o hračky, drajv, rychlost, prostě tryskomyš. Nebylo to myšleno špatně, naopak je rád, že je fena energická. Ale je to jeho už několikátý pes tohohle plemene, teď má zároveň s tím štěndem ještě jednoho jedince, a zároveň jediný, který je takový. A nezná takového jedince ani z okolí, ani od chovatelky, od které má druhého psa, a která má odchováno několik vrhů. A ptal se mě, jestli je možné, že jsou štěňata takhle akční z toho důvodu, že se s matkou i otcem sportuje? Jestli se taková jakoby "získaná" vlastnost dá dědit. Že třeba matka je dobře motivovatelná na hračku, ale z toho důvodu, že k tomu je od štěněte vedena, je možné, že třeba i tohle štěně zdědí? Plus jako třeba nějaká fyzická obratnost, hbitost? To už mi přijde trošku nereálné... Ale docela mě to zajímá . Zas a opět mám problém s tím, že nevím, jak to pořádně popsat, tak snad si rozumíme...
Ještě pro upřesnění - fena (matka štěňat) je po klidné matce, opravdu takovej gaučák, mazel. Otec matky byl temperamentnější, ale ne vyloženě sportovec. Sourozenci feny tak temperamentní nejsou. Ale ona byla nejakčnější z vrhu už u chovatelky. Plus teda my jsme to v ní nějakým způsobem podporovali - hry, cvičení, tréninky atd... Pes (otec štěňat), je taky sportovně vedený, ale celkově mnohem větší kliďas, ne tolik hr. No a abych se zeptala nějak polopaticky - je třeba reálné, že kdybychom fenu sportovně nevedli, nepodporovali tu rychlost, drajv, hbitost atd., že její štěňata budou povahově jiná, než jsou? . A nemyslím teď jakože bude záležet na tom, do jaké míry bude co podporováno u nich atd., ale obecně, jestli by bylo ve hře to, že štěňata by byla úplně jiná.
Možná aby to bylo jasnější, tak to zkusím přirovnat ještě třeba k pracovnímu NO - dejme tomu, čistě teoreticky - po super pracovních rodičích se narodí dvě nadějné feny, se stejným temperamentem, povahou, předpokladem atd.. Budou žít ve stejných podmínkách, v dobrých podmínkách. U jedné feny se bude ten temperament podporovat, bude se cvičit na vysoké úrovni. U druhé feny ne . Bude to mít nějaký vliv na budoucí povahy štěňat fen?
Dělá čest svému příjmení. :-))
Třeba u psů (taky) funguje něco jako epigenetická paměť?
Můj pes byl do určitého věku hodně podobný matce, ale pak se to překlopilo, a byl podobný (chováním) spíš otci. Vizsly jsou hodně známé svými šílenými polohami při spánku, typicky spí velmi často na zádech. No, pan otec - světe div se - nikdy na zádech nespal. A můj pes od určitého věku také ne, spal ve stejných polohách jako táta, přestože ho nikdy při spánku neviděl.
Já si myslím, ač to vypadá trochu jako ezo a nestudovala jsem k tomu žádný EB podklad, že to tak nějak funguje u psů i u lidí.
Dědí se vlohy. Ale budeš mít dvě feny, jak píšeš, stejně vlohové, stejné temperamentem atd. Jedna bude vedená do práce, k rozvoji temperamentu,takže u ní se to u štěňat bude (při dobrém spojení) očekávat. Druhá fena bude gaučák,a nejen,že se ty vlohy nebudou rozvíjet,ale svým způsobem potlačovat, aby z ní byl takový ten průměrný společník. Dá se předpokládat,že při správném vedení ta fena dejme tomu ve čtyřech letech,kdy bude krytá,už tomu klidnějšímu společníku bude odpovídat. A všichni pak budou čumět,co z ní za temperament vyleze A pak jde samozřejmě ještě o ty geny a vlohy,co se předávaj přes generace, když dva klidní rodiče dají temperamentní štěně,protože ona ta prababička,na kterou si ale už nikdo nepamatuje,byla jako mladá magor A samozřejmě pak jde taky o spojení atd atd. Z jednoho mého vrhu si bral fenu mnohaletý chovatel labíků, myslivec, výcvikář, ohromně zkušený člověk. A pak mi říkal - že to bude od tebe živý,to jsem čekal, ale TOHLE teda ne samozřejmě v jeho podání to byla lichotka. Pro normálního člověka to ale může být až na obtíž.
ne, vlohy budované po xx generací, se "neztratí" za generaci jednu
hodně se i štěnda naučí od mámy, ale to už je naučené
vlohy mají koef. dědivosti poměrně malý, ale
vaše fenka může být "tryskomyš" po praprapra předcích , a vloha se díky vašemu přístupu jen "řádně" rozvinula...
přirovnám to k chuti "tahat do bezvědomí" pochází-li fena z takové linie, tak ač třeba nikdy sama nepracovala, její potomci při šikovném vedení a partnerovi tak tahat zase budou...
nebo u loveckých psů hlasitost na stopě....to 1) se nedá naučit...
1) hlásí na teplé stopě...
2) hlásí jen "na viděnou" (dá se naučit)
3) němý - nehlásí
proto si šikovnej myslivec vybíral nejraději za 1)
A jinak obecně právě proto je hodně důležité znát ty povahy, umět rozklíčovat,co je vrozené,a co už naučené, i v těch povahách vědět,co je potřeba vykompenzovat atd., případně s rozumem zvážit,jestli na daném zvířeti chovat nebo ne. Bína, což je fena, která se mi vrátila, a nakonec zůstala doma, je temperamentem až přetáčivá. Její máma i její sestra mají ten práh reaktivity taky velmi nízko,ale tím,že se s nimi od mala pracovalo, to není naobtíž, naopak v práci super. Ale u Bíny je to fakt až moc a ještě podpořený tím, že to první rok a půl nikdo nekočíroval. My si s tím poradíme, ale obecně je to už nepříjemný. Říkáme jí,že je momentálně zavostalá,milujeme jí,ale upřímně právě kvůli tomuhle, což se prostě předává dál, jí do chovu používat nechci. A pokud už bych to udělala,tak bych vybírala velmi klidného partnera, s vysokým prahem reaktivity Btw Bína byla taky nejklidnější štěně z vrhu
Já se teda nevyjádřím přímo k dotazi, protože nevím, ale...
majitel fenky mi vyprávěl, jakej má hroznej temperament (to štěně , mimochodem je to stále nejklidnější štěně z vrhu), že je jako na "pérkách", že hrozně skáče, má hrozný zájem o hračky, drajv, rychlost, prostě tryskomyš.
Nejklidnější štěně z vrhu?? Tak to si teda neumím, po tomhle popisu, představit její "méně klidné" sourozence
Jak je všechno relaticní...já si říkám "bože, myslela jsem, že budeme mít hodného troubelínka, kam ho postavíme, tam ho najdeme a máme akčního ďáblíka" a my vlastně máme hodňoučké a klidňoučké psí miminko.
Pořídit si takovou "klidnou" feňulko, jako je ta vaše odchovankyně, tak se jde naše rodina pověsit hromadně na švestku.
To teda není nějaká kritika, ale vlastně bledá závist....opravdu závidím lidem, co mají tolik energie, že jim vyhovuje takhle temeramentní pes (obecně).....kéž bych měla takové energie alespoň ždibeček.
Dědí se vlohy, ne naučené chování (to svým způsobem taky - evoluce, ale zafixování trvá mnoho mnoho generací), ale ve vašem případě to je spíš o tom, že narozdíl od jiných jste ty vlohy u štěňat hned rozvíjeli, zatímco ostatní je nechali ladem. Proto se Vaše štěňata chováním liší od těch, co to mají jak gaučove jitrničky.
Nejklidnější štěně z vrhu?? Tak to si teda neumím, po tomhle popisu, představit její "méně klidné" sourozence
Ono to mnohdy funguje tak,že pokud máte ve vrhu dvě dominantní torpéda, tak tyhle submisivnější štěnda převálcují, a ty se až tak neprojevují. Teprve o samotě se začnou projevovat. Aspon taková je moje zkušenost. Jak jsem psala,mě se takhle vrátilo taky nejklidnější štěně z vrhu, byla taková hodná,spíš v pozadí,neprosazovala se. A ano,je to taky magor, v porovnání s průměrným labíkem je to totál magor, v porovnání s její sestrou,která zůstala doma je to ale nádoba jednoduchá i když člověku z venčí to v daném okamžiku může připadat,že ta vrácená je daleko temperamentnější,ale to je přesně o té reaktivnosti,se kterou se u její sestry pracovalo, takže se z akčňáka v práci stane doma už klidné pohodové zvířátko (v rámci našich mezí )
"Ono to mnohdy funguje tak,že pokud máte ve vrhu dvě dominantní torpéda, tak tyhle submisivnější štěnda převálcují, a ty se až tak neprojevují. Teprve o samotě se začnou projevovat"
jj. tohle je velka pravda.
voda neni krev - kde nic neni, ani cert nebere. a kde je vloha, da se zabit.
ale v tech stenatech to je, a je to videt od par dnu veku kdyz je clovek vnimavy a vi, nac ma koukat.
Můj pes je třeba brutální kopie své matky. V gestech, projevech (podle mě to odkoukal). A i když chovatelka se psy moc dělat nemůže tak má hodně odchovu kteří jsou super na sport. Ten drive tam je, když ho majitel ještě podpoří tak dostane bomby. Na druhou stranu mám AUO se kterou paseme, děláme frisbee, behali jsme canicross a ani náhodou nevěřím že mi dá dobré štene na sport, a nikdy bych štene po ní na sport neslíbila. Co si ale myslím že štenata od matek převezmou je sebevědomí a to má neskutečný vliv na projev štěněte.
janaa
napsal(a):
Ono to mnohdy funguje tak,že pokud máte ve vrhu dvě dominantní torpéda, tak tyhle submisivnější štěnda převálcují, a ty se až tak neprojevují. Teprve o samotě se začnou projevovat. Aspon taková je moje zkušenost. Jak jsem psala,mě se takhle vrátilo taky nejklidnější štěně z vrhu, byla taková hodná,spíš v pozadí,neprosazovala se. A ano,je to taky magor, v porovnání s průměrným labíkem je to totál magor, v porovnání s její sestrou,která zůstala doma je to ale nádoba jednoduchá i když člověku z venčí to v daném okamžiku může připadat,že ta vrácená je daleko temperamentnější,ale to je přesně o té reaktivnosti,se kterou se u její sestry pracovalo, takže se z akčňáka v práci stane doma už klidné pohodové zvířátko (v rámci našich mezí )
jj, pravdou je, že ta fenka byla nejsubmisivnější z celého vrhu, od začátku. Ale brala jsem si štěňata i individuálně, samostatně, a ještě mi tu zrovna tato fena zůstala nejdéle, sama. A opravdu je zároveň nejklidnější. Nebo ono to možná špatně pojmenovávám, ono ten temperament má taky, ale velkou roli hraje i ta submisivita, a že je taková celkově "citlivější", ohleduplnější. Prostě to nerozjede úplně z 0 na 100 ve vteřině, jako ostatní štěňata .
Jinak všem moc děkuji za vysvětlení, já jsem si to tak nějak myslela, že to nebude mít vliv. Ale pak jsem si vzpomněla na jednu debatu na cvičáku, a to mě trochu dalo brouka do hlavy.
A jo, čekali jsem, že štěňata budou torpéda a bylo to na nich vidět už v hodně nízkém věku. Prostě když si vezmu když jsme se byli třeba cca v měsíci štěňat podívat na naší fenu, tak celkově ten vrh byl úplně něco jiného, než pak naše štěnda .
Varaxi
napsal(a):
Tak co naši štěníci, jak se jim u nových páníků daří?
Marcelaamax, Inspektorová, eli22, povězte mi o nich něco.
Naši štěníci mají výborné pánečky a doufám, že jim dělají stejnou radost, jako ta naše akvaristika. Strašně to utíká - za 14 dní jdeme na RTG.
tohle nám z toho miminka vyrostlo:
https://m.youtube.com/watch?v=5QjwAz2ef4g&feature=share
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Naši štěníci mají výborné pánečky a doufám, že jim dělají stejnou radost, jako ta naše akvaristika. Strašně to utíká - za 14 dní jdeme na RTG.
Tak držíme pěsti, ať dopadnete výborně. ✊
To to letí, takový malý štěkanátek to byl, a ona už je z ní slečna! Držím palce, at rtg dopadnou dobře.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ta výška ideální není, ale nechala jsem si ji minulý týden na bonitaci přeměřit a prý pokud tam nebude nic jiného, tak to na vyřazení z chovu není. Ufff!
Tak to jsou super zpravy! Budeme tu vsichni moc drzett pesti :)) Letadlo je uzasna a byla by skoda, kdybys s ni nemohla chovat pod svou chovkou :)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
My jdeme v pátek 27, tak si můžeme držet palce navzájem
Dávám dnešní fotku maminy 58. den, všechno v pořádku, nehrabe, žere pořád normálně, miminka už je cítit jen na dotek.
A info pro tu ženskou, co mě tady pořád šmíruje: Na svém webu uvádíte, že o mě konečně píšete pravdu. Bohužel jste si pěkně naběhla, nejdřív jste si tu skutečnou a opravdovou pravdu měla nejdřív zjistit. Spousta lidí mně buď píše, nebo osobně říká, že po přečtení tohoto od vás štěně ani zadarmo.
napsal(a):
Dávám dnešní fotku maminy 58. den, všechno v pořádku, nehrabe, žere pořád normálně, miminka už je cítit jen na dotek.
A info pro tu ženskou, co mě tady pořád šmíruje: Na svém webu uvádíte, že o mě konečně píšete pravdu. Bohužel jste si pěkně naběhla, nejdřív jste si tu skutečnou a opravdovou pravdu měla nejdřív zjistit. Spousta lidí mně buď píše, nebo osobně říká, že po přečtení tohoto od vás štěně ani zadarmo.
Jej! Budou prťafci? Tak držím palce, ať jde šécko hladce a malý prdi jsou, stejně jako mamina, v pořádku. A Vám pevný nervy.
Varaxi
napsal(a):
Dobře, Sarah, prokoukla jste mě. Ale já nešmíruju Vás, já šmíruju budoucí mamiu. :)
Vy klidně šmírujte.
Podávám formální stížnost na to, že zdejší osazenstvo si dovoluje mít štěňátka a neříct mi o tom. Dokonce jdou někteří tak daleko, že když už doznají, že štěňátka mají, tak ani nepošlou fotky.
Kam to lidstvo spějě? Jak k tomu přijdu já, ve svém věku a těžkém zdravotním stavu (mám diagnostikovanou hypoštěněčnost, tedy štěněcí nedostatečnost, tj. naprostý nedostatek štěňátek, což je velice vážná nemoc, která lze léčit jedině mazlením štěňátek)? Copak si nezasloužím ožužlat, okousat, oslintat a roztrhat tu strašnou halenku od těch nejchlupatějších piraňátek na světě, nebo aspoň pár fotek a historek o hebkých tlapkách?
Varaxi
napsal(a):
Podávám formální stížnost na to, že zdejší osazenstvo si dovoluje mít štěňátka a neříct mi o tom. Dokonce jdou někteří tak daleko, že když už doznají, že štěňátka mají, tak ani nepošlou fotky.
Kam to lidstvo spějě? Jak k tomu přijdu já, ve svém věku a těžkém zdravotním stavu (mám diagnostikovanou hypoštěněčnost, tedy štěněcí nedostatečnost, tj. naprostý nedostatek štěňátek, což je velice vážná nemoc, která lze léčit jedině mazlením štěňátek)? Copak si nezasloužím ožužlat, okousat, oslintat a roztrhat tu strašnou halenku od těch nejchlupatějších piraňátek na světě, nebo aspoň pár fotek a historek o hebkých tlapkách?
Samozřejmě zasloužíš!
Založím ti extra nové vlákno 😊
Varaxi, pod vaši stížnost se podepisuji. Tuším, kam míří a proti navrhuji poslat na inspektora nějakého inspektora, aby ispekce prohlásila vrh za neprávem utajený, pročež budou zveřejněny detaily a fotografie. Této hrubé nespravedlnosti už musíme učinit přítrž!
Eldorado007
napsal(a):
Mám takový možná hloupý dotaz, ale musím žádost o krycí list, když mám svého chovného psa i fenu ?
A jak to pak probíhá když znovu nakryju stejným psem ?
Děkuji za odpověď
Bez krycího listu vám nevydají PP, musí být vždy. Opakované krytí musíte řešit s klubem, bych řekla, že většinou to problém není.
janaa
napsal(a):
Krycí list vždy. Opakované krytí většinou problém nebývá, ale z chovatelského hlediska nedává moc smysl, a většinou stejná krytí opakují množky s PP,které kryjí tím,co mají doma (nebo má kámoška,je nejblíž atd.), čistě z finančních důvodů
No říkala jsem si, že napíšu zadavateli, že toho o chovu psů moc neví a pouští se do toho, ale pak jsem si všimla čísla za nickem a řekla si, že to zase bude o trollovi a nepsala nic.