Začátečník v chovu - výběr krycího psa, stanovení krycích dnů feny a tak dál

Stafordšírský bulteriér
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.10.2020 15:53
marcelaamax

XXX.XXX.138.252

Na úvod jen napíšu, že ve všem mi radí chovatelka a všechno řeším s ní.

Jen bych si tady o tom chtěla pokecat s více lidmi .

Podle čeho všeho vybíráte krycí psy? Nejdůležitější pro mě je, aby pes měl zdravotní vyšetření, dobrou povahu, nemusí to být šampion, ale zas nechci krýt psem s nějakýma odchylkama. Další takový můj požadavek je, aby se psem sportovalo - je jedno, zda to bude coursing, bull sporty, nebo sportovka... Prostě bych chtěla vrh po "sporťácích". Další kritérium je barva. Chovatelka mi radila, ať taky koukám na to, aby pes byl typově podobný feně, a aby nebyl oproti ní třeba "obr".

Když se mi nějaký pes líbí, tak chovatelce pošlu rodokmen a ona ho celý zkoukne.

Napadá vás, na co dalšího se ještě zaměřit?

No a k těm krycím dnům - pojedeme pak na progesteron, takže uvidíme podle toho. Ale mám takový možná hloupý dotaz - dá se v tomhle řídit psem, kterého mám doma, ale nikdy nekryl? . Třeba teď má fena 12ctý den hárání (tohle hárání krýt nebudeme) a pes je relativně v klidu. Už minulé dvě hárání jsem postřehla to, že pes bláznil až 14-16 den hárání. To už byli na noc každý v jiné místnosti, pes ležel u dveří a občas kňučel, cpal se ze dveří a hodně chtěl za fenou. Teď mi třeba fena leží pod nohama v pelechu a pes hned vedle v křesle a v klidu spí. Dalo by se tedy z toho vydedukovat, že ty krycí dny budou okolo 14 dne hárání? Nebo je to prostě jen nezkušený poblázněný pes?

20.10.2020 17:36
lupus4

XXX.XXX.205.61

Nejdůležitější pro mě je, aby pes měl zdravotní vyšetření, dobrou povahu, nemusí to být šampion, ale zas nechci krýt psem s nějakýma odchylkama. Další takový můj požadavek je, aby se psem sportovalo - je jedno, zda to bude coursing, bull sporty, nebo sportovka... Prostě bych chtěla vrh po "sporťácích". Další kritérium je barva. Chovatelka mi radila, ať taky koukám na to, aby pes byl typově podobný feně, a aby nebyl oproti ní třeba "obr".

dobrý
+ ještě za mne pro hodně bílou fenu psa s vynikajícím pigmentem, z NEpříbuzenské (blízké¨) plemenitby
a co nejvíce se dozvědět o jeho rodičích , sourozencích + případných potomcích

jinak i nezkušený pes "napoví"

20.10.2020 17:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Na úvod jen napíšu, že ve všem mi radí chovatelka a všechno řeším s ní.

Jen bych si tady o tom chtěla pokecat s více lidmi .

Podle čeho všeho vybíráte krycí psy? Nejdůležitější pro mě je, aby pes měl zdravotní vyšetření, dobrou povahu, nemusí to být šampion, ale zas nechci krýt psem s nějakýma odchylkama. Další takový můj požadavek je, aby se psem sportovalo - je jedno, zda to bude coursing, bull sporty, nebo sportovka... Prostě bych chtěla vrh po "sporťácích". Další kritérium je barva. Chovatelka mi radila, ať taky koukám na to, aby pes byl typově podobný feně, a aby nebyl oproti ní třeba "obr".

Když se mi nějaký pes líbí, tak chovatelce pošlu rodokmen a ona ho celý zkoukne.

Napadá vás, na co dalšího se ještě zaměřit?

No a k těm krycím dnům - pojedeme pak na progesteron, takže uvidíme podle toho. Ale mám takový možná hloupý dotaz - dá se v tomhle řídit psem, kterého mám doma, ale nikdy nekryl? . Třeba teď má fena 12ctý den hárání (tohle hárání krýt nebudeme) a pes je relativně v klidu. Už minulé dvě hárání jsem postřehla to, že pes bláznil až 14-16 den hárání. To už byli na noc každý v jiné místnosti, pes ležel u dveří a občas kňučel, cpal se ze dveří a hodně chtěl za fenou. Teď mi třeba fena leží pod nohama v pelechu a pes hned vedle v křesle a v klidu spí. Dalo by se tedy z toho vydedukovat, že ty krycí dny budou okolo 14 dne hárání? Nebo je to prostě jen nezkušený poblázněný pes?

Já u krycího psa krom toho, co Vám radí chovatelka hodně sleduju zdraví a povahy předků a příbuzných (+samozřejmě výšky, zuby atd.), a snažím se, aby byly moje štěňata maximálně nepříbuzná na zbytek populace v ČR - na tomto si zakládám hodně, protože ačkoliv jsme početné plemeno, tak je na sebe všechno tak příbuzný, že skoro není čím krýt 🙄

Podle chování bych vašemu psovi i věřila - chová se jako profík, ne jak nějaký splašený hormon. Ale na progesteron bych stejně pro jistotu šla😉

20.10.2020 18:21
marcelaamax

XXX.XXX.138.252

Má smysl se třeba i pídit po tom, jak početné vrhy po konkrétním psovi byly? I když to je asi spíš otázka konkrétního spojení spojení, ne?

No bude to ještě sranda vybrat psa. Líbí se mi psi od jednoho konkrétního chovatele, i jeho odchovy. Dále pak sleduji krycí letáčky, co majitelé a chovatelé dávají třeba na FB, tam jsou vypsané i výsledky RTG a dalších vyšetření. Zkoušela jsem hledat přímo v databázi chovných SBT, jenže tam asi jaksi nemají doplněné veškeré údaje. Protože pokud si tam chci vyhledat červeného (nebo červeného s bílými znaky) psa, s DKK A a DLK 0, nenajde mi to ani jednoho psa .

Edit.: ona ta databáze asi celkově moc nefunguje. Teď jsem to zkoušela znovu, pokud zadám bez omezení kloubů, tak mi to najde i psa, který má požadované výsledky. Nicméně chových červených psů mi to ukazuje jen 6, takže tam nebudou všichni psi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.10.2020 18:30

Já teda ještě mám hodně času přemýšlet o krycím psovi, kvůli koronaviru a nakonec i kvůli hárání jsme promeškali OVVR, které nám jediné scházely k uchovnění. Počítám, že nejmíň o rok se nám to posune, ale stejně bych i tak neměla v plánu krýt aspoň do tří let věku fenky. Pomaloučku ale už vybírám a mám tyto požadavky.....aby byl stejný typově i barevně, pěkně stavěný, aby byl dobrý pracant a neměl jen bonitaci, aby nekryl skoro všechny feny napříč republikou. A chtěla bych, aby měl i nepovinné genetické testy, protože já je budu dělat taky. Kandidáta vybraného mám, jen jestli mně chovatelka krycího psa moji fenku schválí a bude souhlasit, pečlivě si vybírá.
Jinak psa už budu uchovňovat, chtěli jsme sice ještě stihnout KPZ, ale bohužel nám je zrušili. Takže taky příští rok, snad. Svýho psa bych mohla ke krytí fenky taky použít, někteří chovatelé mi to radí, ale já právě kvůli tomu zbarvení váhám. Můžete posoudit podle fotek.

20.10.2020 18:39
marcelaamax

XXX.XXX.138.252

No tak my máme v podstatě všechny testy nepovinné , takže o to těžší je sehnat testovaného psa.

Původně jsem taky chtěla krýt až déle, jenže mi nezávazně na sobě více chovatelů říkalo, že poprvé je nejlepší krýt do tří let věku, později že už je to "rizikovější". Ale taky mám menší plemeno, než vy.

20.10.2020 19:11
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Má smysl se třeba i pídit po tom, jak početné vrhy po konkrétním psovi byly?

Podle mého názoru je toto jeden z tradovaných chovatelských nesmyslů. (A lež některých majitelů psů.) Pes nemá žádnou možnost, jak ovlivnit počet zárodků - oplodní jen tolik vajíček, kolik fena uvolní. Říká se sice, že díky „předehře“ a hrátkám předcházejícím krytí fena zovuluje více vajíček. Nemyslím si ale, že ten rozdíl může být nějak zásadní. Pokud je pes plodný, oplodní všechna uvolněná vajíčka. Pokud je neplodný, nebude nic.

20.10.2020 19:21
marcelaamax

XXX.XXX.138.252

Dasvo napsal(a):

Podle mého názoru je toto jeden z tradovaných chovatelských nesmyslů. (A lež některých majitelů psů.) Pes nemá žádnou možnost, jak ovlivnit počet zárodků - oplodní jen tolik vajíček, kolik fena uvolní. Říká se sice, že díky „předehře“ a hrátkám předcházejícím krytí fena zovuluje více vajíček. Nemyslím si ale, že ten rozdíl může být nějak zásadní. Pokud je pes plodný, oplodní všechna uvolněná vajíčka. Pokud je neplodný, nebude nic.

Díky za vysvětlení.

Já jen jak jsem projížděla tu databázi, tak třeba tenhle pes kryl 10 různých fen a vždycky z toho bylo jedno, maximálně dvě štěňata. Takže to je prostě náhoda? Chápu, že záleží na načasování krytí.

https://staffbullclub.cz/genealogie/genealogie.php?gPage=1&topMenu=14&cat=14&action=home&strana=1&gName=&gSearch=&gCmku=1&sortBy=Jmeno&gPohlavi=1&gChovnost=2&gBarva=6&gAct=detail&ID=162

Pes nemá žádnou možnost, jak ovlivnit počet zárodků - oplodní jen tolik vajíček, kolik fena uvolní

No, ale čistě teoreticky, nějaký pes může mít méně spermií, nebo v horší kvalitně, ne? A tím pádem nemusí oplodnit všechna vajíčka, která fena uvolní?

20.10.2020 19:34
janaa

XXX.XXX.41.253

U nás jsou povinné jen rentgeny, ale už jsme se naštěstí dostali tak daleko,že bez základních testů si pes nezakryje. Někdy je to až absurdní na druhou stranu, když se předhání majitelé psů,co všechno mají za testy, i na nemoci, o kterých u labíků člověk nikdy neslyšel. Ale takový ten základní panel je jasný. Pes se mi musí líbit typově, ideálně by měl vyvažovat případné nedostatky feny a naopak (když třeba fena bude mít níž nasazený ocas, tak budu koukat,aby ho pes měl nasazený dobře, u na tuhle stranu ideální feny mi drobná odchylka vadit nebude, na "nohatější" fenu nedám nohatýho psa apod.) Taky jsem na sporťáky, nicméně se přiznám,že z toho,aby pes měl x zkoušek a něco se s ním dělalo, jsem už vyrostla. Ideální je pro mě, abych psa mohla vidět, znala ho, pak mi nebude vadit,že má třeba jen jedny podzimky v nižší ceně, protože povahu znám, a dovedu si představit, co by s ním udělal člověk, co umí. Zrovna u nás v lovečině znám dost psů, co mají xxx zkoušek, a přitom z mého pohledu makat až tak nechtějí, dělají to pro majitele. A naopak. Nemakajících šampionů práce už jsem viděla taky dost. Přiznám se, že pro mě není až tak důležité,kolik už je po psovi štěňat, nemám to tak, že si řeknu, po psovi je deset vrhů, s tím už nenakryju. Protože tam je zas ta výhoda, že člověk už má představu, jaké dává typově potomky, jaké dává zdraví, povahy. Tohle se prostě tak nějak vždycky musí vyvážit a udělat kompromis. Protože byť třeba labíci jsou hodně početné plemeno, tak nakonec člověk zjistí, že vybrat psa podle svých představ a kritérií není vůbec lehké, a nakonec si musí stanovit priority a jít k nějakému kompromisu. Což nakonec u mě vždycky priorita bude zdraví a povaha. I proto třeba úplně nesměruju na krytí do ciziny (nepočítám Slovensko), protože o těch povahách tam člověk ví prd, to z fotek nevyčte, a zákulisní šeptandu o zdraví atd. se dozví, jen pokud tam má nějaké dobré známé. A pro mě odchovat fenu multi tuti šampionku, co nebude chtít makat do roztrhání těla, by bylo velké zklamání. Naopak védéčkové zvíře se super povahou je pro mě poklad

20.10.2020 19:35
janaa

XXX.XXX.41.253

Dasvo napsal(a):

Anebo má málo a špatně pohyblivé spermie, a i kdyby fena ovulovala horem dolem, nebude nic nebo jen pár štěňat takže určitě kouknout a pokud jsou po psovi po různých fenách málopočetné vrhy, nebude to o nich

20.10.2020 19:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Díky za vysvětlení.

Já jen jak jsem projížděla tu databázi, tak třeba tenhle pes kryl 10 různých fen a vždycky z toho bylo jedno, maximálně dvě štěňata. Takže to je prostě náhoda? Chápu, že záleží na načasování krytí.

https://staffbullclub.cz/genealogie/genealogie.php?gPage=1&topMenu=14&cat=14&action=home&strana=1&gName=&gSearch=&gCmku=1&sortBy=Jmeno&gPohlavi=1&gChovnost=2&gBarva=6&gAct=detail&ID=162

Pes nemá žádnou možnost, jak ovlivnit počet zárodků - oplodní jen tolik vajíček, kolik fena uvolní

No, ale čistě teoreticky, nějaký pes může mít méně spermií, nebo v horší kvalitně, ne? A tím pádem nemusí oplodnit všechna vajíčka, která fena uvolní?

Tak on může být pes nositel nějakého genetického onemocnění, které má vliv na mortalitu plodů - u belgičáků je to třeba SDCA (cerberalni ataxie) nebo CJM (kardiopatie s juvenilní mortalitou), kde štěňata uhynou ještě před narozením, popř. fena vstřebá, nebo uhynou ještě před zápisem.

Takovým psem bych nekryla, a pokud ty feny měly s jinými psy početnější vrhy, tak to ukazuje na problem u psa.

20.10.2020 19:47
marcelaamax

XXX.XXX.138.252

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak on může být pes nositel nějakého genetického onemocnění, které má vliv na mortalitu plodů - u belgičáků je to třeba SDCA (cerberalni ataxie) nebo CJM (kardiopatie s juvenilní mortalitou), kde štěňata uhynou ještě před narozením, popř. fena vstřebá, nebo uhynou ještě před zápisem.

Takovým psem bych nekryla, a pokud ty feny měly s jinými psy početnější vrhy, tak to ukazuje na problem u psa.

Jo, já bych s ním nekryla ani kdyby měl početnější vrhy, nemá ani RTG kloubů, nic. To jen že mě to zaujalo.

20.10.2020 19:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Jo, já bych s ním nekryla ani kdyby měl početnější vrhy, nemá ani RTG kloubů, nic. To jen že mě to zaujalo.

Já to psala obecně, nemyslela jsem na nějakého konkrétního psa.

20.10.2020 22:18
marcelaamax

XXX.XXX.176.237

Jinak fena má RTG DLK, DLK, OCD, spondyloza, patelly - vše čisté. Doppler bez nálezu. (Plus povinný DNA profil, L2HGA/HC negativní)

Máme ještě v plánu vyšetření na dědičné choroby očí u MVDr. Beránka. A u našeho veta omrknout ledviny.

Nenapadá mě nic dalšího.

Vím, že se u plemene docela řeší alergie a kožní problémy. Žádné testy nemáme ale fena žádné takové problémy nemá. Rodiče, sourozenci, ani štěňata z předchozích vrhů po stejné matce také ne.

21.10.2020 00:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Jinak fena má RTG DLK, DLK, OCD, spondyloza, patelly - vše čisté. Doppler bez nálezu. (Plus povinný DNA profil, L2HGA/HC negativní)

Máme ještě v plánu vyšetření na dědičné choroby očí u MVDr. Beránka. A u našeho veta omrknout ledviny.

Nenapadá mě nic dalšího.

Vím, že se u plemene docela řeší alergie a kožní problémy. Žádné testy nemáme ale fena žádné takové problémy nemá. Rodiče, sourozenci, ani štěňata z předchozích vrhů po stejné matce také ne.

Kéž by byli všichni takto svědomití👍🍀

21.10.2020 00:45

Kéž by byli všichni takto svědomití👍🍀

Že? Já jsem se i na chvíli zastyděla, že jsem klidně povila 3 děti, aniž jsme se s manželem předem nechali důkladně vyšetřit. Ani ty základní rentgeny nemáme 😁🤣

21.10.2020 01:08
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Že? Já jsem se i na chvíli zastyděla, že jsem klidně povila 3 děti, aniž jsme se s manželem předem nechali důkladně vyšetřit. Ani ty základní rentgeny nemáme 😁🤣

21.10.2020 04:37
marcelaamax

XXX.XXX.176.237

Vlastne ještě Baer test jsem zapomněla zmínit 🤭😃.

No ne, když už chci chovat, tak si chci říct, že jsem udělala maximum proto, aby štěňátka byla zdravá :).

21.10.2020 06:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

No to je hrozný toto - od vás bych si děcko nekoupila! 😱

21.10.2020 08:00
janaa

XXX.XXX.41.253

Mě tuhle ortoped ukazoval MOJE rentgeny a říkal, hlavní problém je u vás ta vývojová dysplazie, a chtěl mi vysvětlovat co a jak. A já , pane doktore,já to vidím,do chovu bych neprošla,to je jasný naštěstí taky pejskař, tak se jen smál

Marcelo - alergie stejně nikdo pořádně neotestuje. Pokud nemá čuba problémy,není důvod to nějak zkoumat. Bohužel je spousty věcí, u kterých funguje jen šeptanda, jestli to daný jedinec má, případně štěnda po něm (třeba ta alergie nebo taky epi). Já vždycky ještě třeba měsíc před plánovaným háráním dělám komplet krev,kde nechám udělat i štítnou žlázu

21.10.2020 08:06

Já chci nechat udělat tento balíček, myslíte, že to stačí?
https://www.genomia.cz/cz/test/icta-gr-pra-prcd-grmd/

To vyšetření dědičných chorob očí probíhá jak?

21.10.2020 08:09
janaa

XXX.XXX.41.253

Já chci nechat udělat tento balíček, myslíte, že to stačí?
https://www.genomia.cz/cz/test/icta-gr-pra-prcd-grmd/

To vyšetření dědičných chorob očí probíhá jak?

Hele a nemá čuba/pes nějakou genetiku čistou po rodičích? Jinak určitě stačí
Vyšetření očí, prostě rozkape oči a prohlíží je, nic invazivního, jen by tam viděl některé degenerativní změny, které se ještě nemusí dlouho projevit

21.10.2020 08:23

janaa napsal(a):
Hele a nemá čuba/pes nějakou genetiku čistou po rodičích? Jinak určitě stačí
Vyšetření očí, prostě rozkape oči a prohlíží je, nic invazivního, jen by tam viděl některé degenerativní změny, které se ještě nemusí dlouho projevit

Matka od psa je testovaná jen na ICT, je affected bez klinických příznaků.
Otec od psa: Klinické vyšetření očí 09/2016 - negativní (MVDr. Gbelec), PRA-prcd N/N, GR-PRA1 NORMAL, GR-PRA2 NORMAL, Ichtyosis NORMAL, svalová dystrofie GRMD Xn/Y (zdravý)

Matka od feny: PRA GR 1 a GR 2 : PRA GR 1 & GR 2 N/N clear, ICT N/P carrier, vyšetření očí na dědičné oční vady clear (2019)
Otec od feny: PRA-GR1 a GR 2 N/N clear, PRA/RD/HC clear (10/2017)

Chápu to dobře tak, že když pes bude ICT přenašeč, jakože bude, tak může nakrývat jen feny ICT clear?

21.10.2020 08:27
janaa

XXX.XXX.41.253

Matka od psa je testovaná jen na ICT, je affected bez klinických příznaků.
Otec od psa: Klinické vyšetření očí 09/2016 - negativní (MVDr. Gbelec), PRA-prcd N/N, GR-PRA1 NORMAL, GR-PRA2 NORMAL, Ichtyosis NORMAL, svalová dystrofie GRMD Xn/Y (zdravý)

Matka od feny: PRA GR 1 a GR 2 : PRA GR 1 & GR 2 N/N clear, ICT N/P carrier, vyšetření očí na dědičné oční vady clear (2019)
Otec od feny: PRA-GR1 a GR 2 N/N clear, PRA/RD/HC clear (10/2017)

Chápu to dobře tak, že když pes bude ICT přenašeč, jakože bude, tak může nakrývat jen feny ICT clear?

Bude přenašeč, nakrývat může vše, podle uvážení a svědomí chovatelů někdo ICT neřeší a nakryjí netestovanou fenu pozitivním psem. Ale jasně,pokud má být jistota, že štěnda nebudou ICT pozitivní,tak pouze negativní fenu.
Fena je negativní po rodičích na PRA-GR1 a 2

21.10.2020 08:41

janaa napsal(a):
Bude přenašeč, nakrývat může vše, podle uvážení a svědomí chovatelů někdo ICT neřeší a nakryjí netestovanou fenu pozitivním psem. Ale jasně,pokud má být jistota, že štěnda nebudou ICT pozitivní,tak pouze negativní fenu.
Fena je negativní po rodičích na PRA-GR1 a 2

Díky moc. Popravdě moc tomu takhle nerozumím, musím si ty zkratky vždycky pořádně rozklíčovat a pak to stejně zapomenu.

21.10.2020 09:30
domi.t

XXX.XXX.131.130

Já teda ještě mám hodně času přemýšlet o krycím psovi, kvůli koronaviru a nakonec i kvůli hárání jsme promeškali OVVR, které nám jediné scházely k uchovnění. Počítám, že nejmíň o rok se nám to posune, ale stejně bych i tak neměla v plánu krýt aspoň do tří let věku fenky. Pomaloučku ale už vybírám a mám tyto požadavky.....aby byl stejný typově i barevně, pěkně stavěný, aby byl dobrý pracant a neměl jen bonitaci, aby nekryl skoro všechny feny napříč republikou. A chtěla bych, aby měl i nepovinné genetické testy, protože já je budu dělat taky. Kandidáta vybraného mám, jen jestli mně chovatelka krycího psa moji fenku schválí a bude souhlasit, pečlivě si vybírá.
Jinak psa už budu uchovňovat, chtěli jsme sice ještě stihnout KPZ, ale bohužel nám je zrušili. Takže taky příští rok, snad. Svýho psa bych mohla ke krytí fenky taky použít, někteří chovatelé mi to radí, ale já právě kvůli tomu zbarvení váhám. Můžete posoudit podle fotek.

Asi teraz budem vyzerať ako de.il,ale nedá mi neopýtať sa-prečo váhate kvôli sfarbeniu? Lebo pes je biely a fenka takmer zlatá? Teda ak je na prvej fotke pes a na druhej fenka, ak som to poplietla, ospravedlňujem sa.

21.10.2020 09:55
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Dasvo napsal(a):

Omlouvám se, nenapsal jsem to úplně přesně, nepodařilo se mi zformulovat podstatu myšlenky. :-)

Měl jsem na mysli to, jak někteří majitelé psů píšou „dává početné vrhy“. Tohle je, podle mého názoru kravina!
Samozřejmě, že pokud jsou po jednom plemeníkovi a různých fenách jen málopočetné vrhy, zamýšlel bych se nad problémem u psa a požadoval minimálně spermiogram. Otázka letálních chorob, o kterých píše Inspektor, je taky hodně zajímavá.

21.10.2020 10:17

domi.t napsal(a):
Asi teraz budem vyzerať ako de.il,ale nedá mi neopýtať sa-prečo váhate kvôli sfarbeniu? Lebo pes je biely a fenka takmer zlatá? Teda ak je na prvej fotke pes a na druhej fenka, ak som to poplietla, ospravedlňujem sa.

Ano, přesně tak, pes je smetanový, fena zlatá.
Co jsem tak viděla různá spojení jednoho rodiče světlého a druhého tmavého, tak to dopadá různě...někdy jsou všechna štěňata barvou něco mezi rodiči, někdy je barva jen dle jednoho rodiče a někdy je každé štěně jiné barvy od smetanové až po tmavě zlatou. Genetika je svi@a, jak už někdo psal jinde. Takže možná by to nebyla až tak špatná volba, ale fakt nevím. Ono záleží ještě na těch genetických testech, protože váhám krýt ICT přenašeče zase s přenašečem. Příbuzní dle PP nejsou, ale v PP jsou uvedené jen 4 generace předků.

21.10.2020 10:37
janaa

XXX.XXX.41.253

Co jsem tak viděla různá spojení jednoho rodiče světlého a druhého tmavého, tak to dopadá různě...někdy jsou všechna štěňata barvou něco mezi rodiči, někdy je barva jen dle jednoho rodiče a někdy je každé štěně jiné barvy od smetanové až po tmavě zlatou. Genetika je svi@a, jak už někdo psal jinde. Takže možná by to nebyla až tak špatná volba, ale fakt nevím. Ono záleží ještě na těch genetických testech, protože váhám krýt ICT přenašeče zase s přenašečem. Příbuzní dle PP nejsou, ale v PP jsou uvedené jen 4 generace předků.

Rodokmen si můžeš zadat na K9 a tam ti vyjede rodokmen a koeficient příbuznosti na deset generací.
Barvu bych neřešila,teda samozřejmě pokud nechceš vyloženě zlatý vrh nebo tak

21.10.2020 10:38
domi.t

XXX.XXX.131.130

Chápem Inak, Nefretin otec je úplne biely, mama dozlata. Bolo ich 9 šteniat. 5 psi.4sú úplne bieli, 1 je taký neurčitý. 4 fenky-dve zlaté(medzi nimi aj Nefret) a dve také krémové? Len teda Nefret rapídne tmavne,už je omnoho tmavšia ako jej mamina,tak som zvedavá, akej farby bude mať ten kožuch nakoniec. Ako malá bola pritom biela,tak asi po prarodičoch alebo po kom sa tam zamiešal pigment

Tiež by som sa skôr prikláňala spojiť vždy skôr dvoch psov podobného odtieňu srsti

Fotky: Prvý otec, druhá mama(vľavo), posledná Nefret

21.10.2020 11:15

domi.t napsal(a):
Chápem Inak, Nefretin otec je úplne biely, mama dozlata. Bolo ich 9 šteniat. 5 psi.4sú úplne bieli, 1 je taký neurčitý. 4 fenky-dve zlaté(medzi nimi aj Nefret) a dve také krémové? Len teda Nefret rapídne tmavne,už je omnoho tmavšia ako jej mamina,tak som zvedavá, akej farby bude mať ten kožuch nakoniec. Ako malá bola pritom biela,tak asi po prarodičoch alebo po kom sa tam zamiešal pigment

Tiež by som sa skôr prikláňala spojiť vždy skôr dvoch psov podobného odtieňu srsti

Fotky: Prvý otec, druhá mama(vľavo), posledná Nefret

Koukám, že taťka hodně podobný typ jako můj pes.
A mladá je teda i o hodně tmavší než maminka. Moc hezká je.

21.10.2020 11:29
domi.t

XXX.XXX.131.130

Koukám, že taťka hodně podobný typ jako můj pes.
A mladá je teda i o hodně tmavší než maminka. Moc hezká je.

Tatík sa volá Maxipes Fík Chlupaté štestí

A mladej pochvalu odovzdám,aj ked dnes by si zaslúžila skôr pár na zadok-od 3:07 vyrevovala po celom dome ako na lesy,že je smädná, hladná a nudí sa. Čo k tomu dodať

21.10.2020 12:07
janaa

XXX.XXX.41.253

domi.t napsal(a):
Tatík sa volá Maxipes Fík Chlupaté štestí

A mladej pochvalu odovzdám,aj ked dnes by si zaslúžila skôr pár na zadok-od 3:07 vyrevovala po celom dome ako na lesy,že je smädná, hladná a nudí sa. Čo k tomu dodať

Maxipes je krémový,není úplně bílý a i štěnda po něm bývají namíchaný, i když samozřejmě zlatá jako zlatá tam není. Ale jinak je to super prdlej pes

21.10.2020 12:09
domi.t

XXX.XXX.131.130

janaa napsal(a):
Maxipes je krémový,není úplně bílý a i štěnda po něm bývají namíchaný, i když samozřejmě zlatá jako zlatá tam není. Ale jinak je to super prdlej pes

Nefret je povahovo úplný tatinko,takže si viete predstaviť,čo za komediantku máme doma

21.10.2020 12:11
janaa

XXX.XXX.41.253

domi.t napsal(a):
Nefret je povahovo úplný tatinko,takže si viete predstaviť,čo za komediantku máme doma

Správnej golden

21.10.2020 19:21
marcelaamax

XXX.XXX.138.252

Někde výše tu někdo psal, že pes se chová jako profík a ne jako splašený hormon 😀. No tak tedy ale jen do dneška. Momentálně mám pocit, že mu nechám vyfknout kule 😂.

21.10.2020 19:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Někde výše tu někdo psal, že pes se chová jako profík a ne jako splašený hormon 😀. No tak tedy ale jen do dneška. Momentálně mám pocit, že mu nechám vyfknout kule 😂.

No, on se Vám právě profesionálně snaží sdělit, že "dneska by to šlo" 🤭

21.10.2020 19:31

Ideální situace. Mít doma psa, který reaguje jen na ty nej dny, je k nezaplacení. To žádné testy na veterině nenahradí. Až na to za čas přijde, budete přesně vědět, kdy vyrazit s fenou za ženichem. Pevné nervy přeji, u nás bývaly kritické zhruba dva dny, než se neuron z kulí částečně přestěhoval psovi zpět do hlavy.

21.10.2020 20:10
marcelaamax

XXX.XXX.138.252

No, on se Vám právě profesionálně snaží sdělit, že "dneska by to šlo" 🤭

Pokud se za profesionální sdělení bere nakryvani pelechu, dek a polštářů, za doprovodu knuceni a funeni lokomotivy, tak pak jo🤣. To vše teda až potom, co jsem "odstěhovala" fenu 😀.

Ale na jeho obhajobu musím říct, že jsem na neho dneska opravdu neměla čas a není unavený. Takže jsme ještě zabavili palici a konečně lehnul 😀.

21.10.2020 20:32
GAELLE

XXX.XXX.66.235

marcelaamax napsal(a):
Pokud se za profesionální sdělení bere nakryvani pelechu, dek a polštářů, za doprovodu knuceni a funeni lokomotivy, tak pak jo🤣. To vše teda až potom, co jsem "odstěhovala" fenu 😀.

Ale na jeho obhajobu musím říct, že jsem na neho dneska opravdu neměla čas a není unavený. Takže jsme ještě zabavili palici a konečně lehnul 😀.

chudák

24.10.2020 17:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Dasvo napsal(a):
Omlouvám se, nenapsal jsem to úplně přesně, nepodařilo se mi zformulovat podstatu myšlenky. :-)

Měl jsem na mysli to, jak někteří majitelé psů píšou „dává početné vrhy“. Tohle je, podle mého názoru kravina!
Samozřejmě, že pokud jsou po jednom plemeníkovi a různých fenách jen málopočetné vrhy, zamýšlel bych se nad problémem u psa a požadoval minimálně spermiogram. Otázka letálních chorob, o kterých píše Inspektor, je taky hodně zajímavá.

Tak nakonec jsem zjistila, že je to u toho konkrétního psa úplně jinak . Ono totiž v té databázi jsou jen chovní psi. To znamená, že to jedno nebo dvě štěňata jsou jen psi, kteří byli uchovněni, štěňat mohlo být víc.

24.10.2020 17:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tak pokud má z každého vrhu uchovněný 2- 3 zvířata, tak to je velni dobrý výsledek.

24.10.2020 17:37
lupus4

XXX.XXX.205.61

u nás v klubovém zpravodaji KSP vždy vycházela i dílčí plemenná kniha, tam bylo jasné kdo s kým a kolik
+ výsledky bonitací s kódem, takže šlo s trochou trpělivosti vše dohledat

24.10.2020 17:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak pokud má z každého vrhu uchovněný 2- 3 zvířata, tak to je velni dobrý výsledek.

Ono bohužel u našeho plemene uchovnění neznamená vůbec nic - stačí jen dvě výstavy se známkou VD a genetický profil DNA...

24.10.2020 17:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Ono bohužel u našeho plemene uchovnění neznamená vůbec nic - stačí jen dvě výstavy se známkou VD a genetický profil DNA...

Myslela jsem, že už musíte mit aspoň rtg - nebo to je u AST?

24.10.2020 17:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Myslela jsem, že už musíte mit aspoň rtg - nebo to je u AST?

Ano, je to jen u AST. U nás ne. Takže pak je fakt těžký hledat krycího psa, který je zdravotně testován. Ale naštěstí se najdou.

Měly být podány návrhy na změny, právě v tomhle, aby byly povinné alespoň RTG, mělo se to řešit na členské schůzi klubu, která se ale zrušila (odsunula) kvůli covidu.

Edit.: Spousty chovatelů tvrdí, že tohle plemeno na klouby vůbec netrpí, a že díky stavbě těla je pes pořád v pohodě, i když DLK nebo DKK má, no nevím. Je sice pravda, že neznám moc SBT, kteří by měli problém s klouby, ale i tak bych byla pro, aby RTG bylo podmínkou chovnosti a aby se na psech s vysokým stupněm nechovalo. Na druhou stranu většinou to prý zájemce o štěně vůbec nezajímá. Známá měla nedávno vrh, rodiče měl RTG, ale neměla je nikde uvedené a ani jeden ze zájemců se na klouby neptal.

29.10.2020 20:06
marcelaamax

XXX.XXX.236.209

Kryli byste i psem, který ještě nikdy nekryl? Krom toho, že nevíme jak jsou na tom zdravotně odchovy a jak početné, tak je velké riziko, že se to nezkušenému psovi vůbec nepovede a krytí nedopadne?

29.10.2020 20:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Kryli byste i psem, který ještě nikdy nekryl? Krom toho, že nevíme jak jsou na tom zdravotně odchovy a jak početné, tak je velké riziko, že se to nezkušenému psovi vůbec nepovede a krytí nedopadne?

Každý pes jednou kryje poprvé, ale pokud je fena prvnička, tak bych volila spíš psa, co už ví co má dělat.

30.10.2020 08:30
marushka

XXX.XXX.41.2

marcelaamax napsal(a):

Ano, ale měla bych někoho v záloze..

30.10.2020 08:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No uvidíme. Zatím je mým velkým favoritem pes, který kryl jednou.

Je zdravotně testovaný (spondyloza negativní, pately 0/0, DKK A/A, DLK 0/0, doppler bez nálezu, OCD negativní, L2HGA/HC negativní, DNA profil)
, na výstavách taky dobré známky,
má zkoušky ZOP, ZZO, BH-VT, SPR1, je canisterapeut, má vytrvalostní zkoušku, coursingovou licenci, coursing winnner 2019,, sportovní pes 2019 - 3.místo, Coursing mistr Čech 2019, Mistrovství ČR 2019 - 3. místo, Mistrovstrví ČR 2020 - 2. místo.

Hodně se mi líbí i vzhledově

Ale hlavně ta povaha - sportovec, který ale zároveň dokáže být klidný na canisterapii.

7.11.2020 09:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jsem si myslela, že pokud vezmu pár testovaných zdravých psů, tak z nich už si budu moci vybrat v pohodě toho "pravého" . No a zjistila jsem, že takhle jednoduše to nefunguje .

Ptala jsem se v jedné skupině na červené krycí psy, zdravotně testované, výhodou pokud sportují. Ozvalo se mi několik lidi a teda musím říct, že jsem hrozně ráda, že mám chovatelku, která chová léta, ty psy zná a poradí.

Hned první pes, který se mi líbil - tak prý nebrat, protože má v rodokmenu psy z chs, u které byly nějaké podvody s vrhy a vůbec ten rodokmen nemusí sedět, doteď se soudí s klubem, dalšího psa nebrat, sice je sám hezký, jenže má v rodokmenu nehezkého psa a prý se to dědí ob generaci a nebyla by pěkná štěnda. Další na fotkách vypadá hezky, ale ve skutečnosti není. Další má lehké ucho. Po dalším už je 17 vrhů, takže taky ne. No a když to člověk takhle probere, tak toho moc nezbývá . Ale u nás pořád vede ten, o kterém jsem psala minule.

7.11.2020 10:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Tak jsem si myslela, že pokud vezmu pár testovaných zdravých psů, tak z nich už si budu moci vybrat v pohodě toho "pravého" . No a zjistila jsem, že takhle jednoduše to nefunguje .

Ptala jsem se v jedné skupině na červené krycí psy, zdravotně testované, výhodou pokud sportují. Ozvalo se mi několik lidi a teda musím říct, že jsem hrozně ráda, že mám chovatelku, která chová léta, ty psy zná a poradí.

Hned první pes, který se mi líbil - tak prý nebrat, protože má v rodokmenu psy z chs, u které byly nějaké podvody s vrhy a vůbec ten rodokmen nemusí sedět, doteď se soudí s klubem, dalšího psa nebrat, sice je sám hezký, jenže má v rodokmenu nehezkého psa a prý se to dědí ob generaci a nebyla by pěkná štěnda. Další na fotkách vypadá hezky, ale ve skutečnosti není. Další má lehké ucho. Po dalším už je 17 vrhů, takže taky ne. No a když to člověk takhle probere, tak toho moc nezbývá . Ale u nás pořád vede ten, o kterém jsem psala minule.

Jeee, tohle znám - už si připadám jak megera, když majitelům svých odchovů vyškrtávám jednoho krycího psa za druhým😱.
Ale bohužel je fakt, že čím víc toho člověk ví, tak je to horší, protože zjišťuje, že vlastně z těch 300 chovných psů nemá čím nakrýt, aby nemusel dělat nějaký ústupky ... 🙄

7.11.2020 10:27

😁😁 chov je radost jen 😂

A to jeste casem zjistite, ze dost informaci jsou spise polopravdy a chovatelske domenky nez fakta a genetika.

7.11.2020 10:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Je to mazec no.

A ještě mám dotaz - když se vás ptají vaši známí, že by od vás chtěli štěně, a vy víte, že jim štěně prostě dát nechcete - jak jim to vysvětlujete? . Řeknete prostě na rovinu, že by tomu psovi nedali to, co potřebuje, nebo jednoduše, že to pro vás prostě nejsou vhodní zájemci? Nebo si vymyslíte, že už máte hodně zájemců?

7.11.2020 10:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

😁😁 chov je radost jen 😂

A to jeste casem zjistite, ze dost informaci jsou spise polopravdy a chovatelske domenky nez fakta a genetika.

Kuš, babo! ☠️

7.11.2020 10:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Je to mazec no.

A ještě mám dotaz - když se vás ptají vaši známí, že by od vás chtěli štěně, a vy víte, že jim štěně prostě dát nechcete - jak jim to vysvětlujete? . Řeknete prostě na rovinu, že by tomu psovi nedali to, co potřebuje, nebo jednoduše, že to pro vás prostě nejsou vhodní zájemci? Nebo si vymyslíte, že už máte hodně zájemců?

Já jim na rovinu říkám, že to pro ně nejsou vhodná štěňata - že by byli nešťastní oni i pes, a nabídnu jim, že jim pomůžu vybrat něco vhodnějšího.

7.11.2020 16:54

marcelaamax napsal(a):
Je to mazec no.

Řekla bych jim, že můj chovatelský záměr se neslučuje s jejich záměrem a proto jim štěně neprodám.

7.11.2020 20:48
MajkaP

XXX.XXX.2.139

Tak mě napadla otázka, která úplně nesouvisí s tématem, ale přeci jen je to k začátku chovu. Já se vůbec chovat nechystám, ani se v t moc neorientuju, jen jsem tak přemýšlela...
Je nutné si na chov založit CHS i pokud někdo plánuje jen jeden vrh? Například má fenku, která je geneticky cenná, tak si řekne že jeden vrh na ni odchová, ale prostě není jeho cílem chovat. Nedá se v takovém případě například vrh zaštítit chovatelskou stanicí odkud fenka pochází?

7.11.2020 20:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

MajkaP napsal(a):
Tak mě napadla otázka, která úplně nesouvisí s tématem, ale přeci jen je to k začátku chovu. Já se vůbec chovat nechystám, ani se v t moc neorientuju, jen jsem tak přemýšlela...
Je nutné si na chov založit CHS i pokud někdo plánuje jen jeden vrh? Například má fenku, která je geneticky cenná, tak si řekne že jeden vrh na ni odchová, ale prostě není jeho cílem chovat. Nedá se v takovém případě například vrh zaštítit chovatelskou stanicí odkud fenka pochází?

7.11.2020 20:55

MajkaP napsal(a):

Fena se da "zapujcit" do jine CHS. Ale protoze z toho plynou urcite zavazky pro chovku - vetsinou to byva nejaka "zpriznena" chovka -pres matku, otce ap. ,
Ale nemusi,

Odchovávam tak -nemam a nebudu mit vlastni CHS.

7.11.2020 21:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Fena se da "zapujcit" do jine CHS. Ale protoze z toho plynou urcite zavazky pro chovku - vetsinou to byva nejaka "zpriznena" chovka -pres matku, otce ap. ,
Ale nemusi,

Odchovávam tak -nemam a nebudu mit vlastni CHS.

Já mám teda taky svůj první vrh odchovaný na jinou CHS, ale přiznám se, že mě to mrzí, že nenesou jméno mé chovky, protože byli úspěšní, a ta CHS na tom neměla žádnou zásluhu.

7.11.2020 21:15

Jo - ma to svoje nevyhody.

Jen zase tech chovek, co konci uz u A, nikdy nic dalsiho uz neodchovaji - tech uz je taky mraky.

7.11.2020 21:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jo - ma to svoje nevyhody.

Jen zase tech chovek, co konci uz u A, nikdy nic dalsiho uz neodchovaji - tech uz je taky mraky.

To jo, ale já na výběr neměla, protože ta fena nebyla v mém majetku (i když jsem ji vycvičila i uchovnila já).

7.11.2020 21:25

Tak tohle je jeste dalsi level rizik a nevyhod

Neregistrovaný uživatel

8.11.2020 11:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.14

Já jim na rovinu říkám, že to pro ně nejsou vhodná štěňata - že by byli nešťastní oni i pes, a nabídnu jim, že jim pomůžu vybrat něco vhodnějšího.

Za to jsem vdecna zname od ktere jsem mela kone. Narovinu mi rekla tohle pro tebe neni nebo po tyhle kobyle ti hribe nedam. Ale kdyz budes chtit je pro tebe tohle nebo tohle. Postupem let jsem od ni mela tri zvirata a nelitovala ani jednou. Malokdo je ale takhle uprimnej.

8.11.2020 11:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No, já bych upřímná klidně i byla, jenže mě u některých lidí přijde, že spíš oni nejsou upřímní sami k sobě a nedokáží si přiznat, že tohle pro ně prostě není. A vy jim to nemůžete vymluvit, protože si stojí za svým.

8.11.2020 11:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Za to jsem vdecna zname od ktere jsem mela kone. Narovinu mi rekla tohle pro tebe neni nebo po tyhle kobyle ti hribe nedam. Ale kdyz budes chtit je pro tebe tohle nebo tohle. Postupem let jsem od ni mela tri zvirata a nelitovala ani jednou. Malokdo je ale takhle uprimnej.

Přijde mi to jako menší zlo vůči těm zvířatům - oni si majitele vybrat nemůžou, a než pak řešit, že jim pes doma leze po zdi, venku ho nezvládají, a co pak se starším zkaženým psem, tak to raději řeknu na rovinu.

Oni vás potom totiž ti nesoudní akorát rozpatlou na netu, že jste jim prodali magora a blabla...

8.11.2020 11:42

Tak existuje formulace, kdyz uz dojde na lamani chleba "Omlouvam se, ale vsechna stenda jsou rezerovava"

8.11.2020 11:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
No, já bych upřímná klidně i byla, jenže mě u některých lidí přijde, že spíš oni nejsou upřímní sami k sobě a nedokáží si přiznat, že tohle pro ně prostě není. A vy jim to nemůžete vymluvit, protože si stojí za svým.

Naštěstí je to stejně na Vás, komu psa prodáte 👍

8.11.2020 11:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tak existuje formulace, kdyz uz dojde na lamani chleba "Omlouvam se, ale vsechna stenda jsou rezerovava"

Tak u nás je to jednoduchý - těm nesoudným půjčím va vycházce nejvejvětšího výtržníka + jim dám i míček, at si pohrají, a pak jim pustím štěňata... 😂

Odchází s vykloubeným ramenem, dobití jak koně, a špinaví jak prasata..., a už nechtějí maliňáka 🤭

8.11.2020 11:57

A když řeknu - tak si zamlouvám z dalšího vrhu
?
S některými neuděláte nic a pomlouvat budou nejen kvůli prodeji mag.ra, ale právě proto, že nic nedostali.

8.11.2020 12:02

Tak pokud pockaji dalsi tri roky tak to mysli vazne a mozna je na case prehodnotit muj pristup k nim?

8.11.2020 12:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak u nás je to jednoduchý - těm nesoudným půjčím va vycházce nejvejvětšího výtržníka + jim dám i míček, at si pohrají, a pak jim pustím štěňata... 😂

Odchází s vykloubeným ramenem, dobití jak koně, a špinaví jak prasata..., a už nechtějí maliňáka 🤭

No, mě se právě ptala na štěně třeba známá, která má 6 biewerů (nevím jak se to píše), jednoho cca 20 kg křížence, který v sobě možná má bulla, 4 svoje kočky a do toho každou chvíli nějakou kočku z ulice, někdy i březí a pak s koťaty. Se psema nikam nechodí a nic s nimi nedělá, maximálně je vypustí na zahradu.

Na rovinu jsem jí řekla, že ta štěnda budou nejspíš fakt jako akční, že budou potřebovat hodně pohybu a zaměstnání, že jim nebude stačit se válet na gauči a pak vypustit na zahradu. Ukazovala jsem ji videa mojí feny - takové ty, kde je fakt jak magor . Jenže jí to neodradí a řekne mi na to, že dříve měla i NO a chodila na cvičák ,že zkušenosti má. Jenže teď už na cvičák chodit nechce a vlastně se ani nijak zvlášť tomu psovi věnovat nechce .No tak jsem pak začala s tím, že je dost možný, že by taky nezapadl do té smečky, jelikož má feny i psy, a že by nemusel dávat ani ty kočky z ulice. Navíc ti starší 2kg psi taky nebudou nadšení z hyperaktivního štěnda bulla, které má tvrdé hry a nedá jim pokoj, a navíc když nebude vůbec vylítanej, unavenej. Pořád nic...

Takže jsme to zakončily tak, že je to stejně předčasné, že to třeba ani nevyjde a štěnda nebudou. No a na rovinu jsem řekla, že dám přednost zájemcům, kteří s těma psema budou chtít sportovat, nebo prostě samy povedou aktivní život.

8.11.2020 12:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

A když řeknu - tak si zamlouvám z dalšího vrhu
?
S některými neuděláte nic a pomlouvat budou nejen kvůli prodeji mag.ra, ale právě proto, že nic nedostali.

No, a to právě řeší ta upřímnost - v tu chvíli je jasné, že štěně ode mě nebude, a není tam zbytečný prostor pro nějaké spekulace.
Pokud jsou si nechají poradit, tak s nimi vyberu vhodnějšího psa, ale jestli si řeknou, že jsem kráva, a pořídí si štěně stejného plemene odjinud, tak je to jejich boj, a ať si teda sežerou, co si navařili.

8.11.2020 12:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No a ono u těch známých to je ještě horší (nebo vlastně možná lepší), že oni vám teď klidně můžou vykládat, jak s tím psem budou chodit na procházky, že klidně začnou s nějakým sportem atd, ale vy je znáte a víte, že to říkají jen proto, aby získali to štěně, ale že to tak nebude.

8.11.2020 12:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

No, mě se právě ptala na štěně třeba známá, která má 6 biewerů (nevím jak se to píše), jednoho cca 20 kg křížence, který v sobě možná má bulla, 4 svoje kočky a do toho každou chvíli nějakou kočku z ulice, někdy i březí a pak s koťaty. Se psema nikam nechodí a nic s nimi nedělá, maximálně je vypustí na zahradu.

Na rovinu jsem jí řekla, že ta štěnda budou nejspíš fakt jako akční, že budou potřebovat hodně pohybu a zaměstnání, že jim nebude stačit se válet na gauči a pak vypustit na zahradu. Ukazovala jsem ji videa mojí feny - takové ty, kde je fakt jak magor . Jenže jí to neodradí a řekne mi na to, že dříve měla i NO a chodila na cvičák ,že zkušenosti má. Jenže teď už na cvičák chodit nechce a vlastně se ani nijak zvlášť tomu psovi věnovat nechce .No tak jsem pak začala s tím, že je dost možný, že by taky nezapadl do té smečky, jelikož má feny i psy, a že by nemusel dávat ani ty kočky z ulice. Navíc ti starší 2kg psi taky nebudou nadšení z hyperaktivního štěnda bulla, které má tvrdé hry a nedá jim pokoj, a navíc když nebude vůbec vylítanej, unavenej. Pořád nic...

Takže jsme to zakončily tak, že je to stejně předčasné, že to třeba ani nevyjde a štěnda nebudou. No a na rovinu jsem řekla, že dám přednost zájemcům, kteří s těma psema budou chtít sportovat, nebo prostě samy povedou aktivní život.

Řekla bych jí narovinu, ať se nezlobí, ale že si nevezmu na svědomí, že jí pes ode mě ty biewery a kočky pobije, tečka.

16.11.2020 19:40

Mám teď nějak zmatek v tom vyšetření očí. Psovi jsem nechala udělat tento balíček na Genomia https://www.genomia.cz/cz/test/icta-gr-pra-prcd-grmd/
Před krytím se prý ale dělá jiné vyšetření očí, údajně prý každoročně, ale co je to za vyšetření jsem se už nedozvěděla....

16.11.2020 19:50
janaa

XXX.XXX.15.166

Mám teď nějak zmatek v tom vyšetření očí. Psovi jsem nechala udělat tento balíček na Genomia https://www.genomia.cz/cz/test/icta-gr-pra-prcd-grmd/
Před krytím se prý ale dělá jiné vyšetření očí, údajně prý každoročně, ale co je to za vyšetření jsem se už nedozvěděla....

Tam se vyšetřuje katarkata a další věci, oční nemoci,které nelze testovat geneticky. Takže se vyšetřuje, zda pes v daný okamžik má nebo nemá projevy nějakého očního onemocnění. Třeba u té katarakty se na speciálním vyšetření problém projeví daleko dřív, než by si ho majitel všiml, a na zvířeti by choval a nevědomky tak předával predispozici k nemoci dál

16.11.2020 19:53
janaa

XXX.XXX.15.166

16.11.2020 19:56

jestli to dobre chapu -udelala jste geneticke vysetreni, ale kazdorocne je doporucovane klinicke vysetreni na :
PRA (Progresivní Retinální Atrofie)
Katarakta (CAT)
Retinální Dysplasie (RD)

asi nejsou pro PRA ty gen testy kompletni, ale jen urcite mutace maji svuj test, protoze mate v doporuceni klinicke vysetreni i u potomku cistych po rodicich.

16.11.2020 20:55
Evv

XXX.XXX.63.174

Já mam fenu z liniové plemenitby takže hlavně koukám na to abych se psům na které je příbuzná z obou stran vyhnula. Pak koukám kterými psy/liniemi kryjí zvířata co jsou na mou fenu příbuzná a co se v těch vrzích rodí. Pes musí mít čistý základní DNA profil což je u nás HSF4, CEA, PRA-prcd, + musí být DM clear, Mdr1 podle feny. Velkou výhodou pro mě je když má dlouhověké předky. Plus samozřejmě 0/0 lokty, co nejlepší kyčle. Všechna ostatní zdravotní vyšetření výhodou. (Aspoň jeden z rodičů by měl mít komplet DNA).
Koukám kolik má příbuzných v ČR. Plus je výhoda pokud je pes starší a svou aktivní krycí kariéru má z větší části za sebou + má dospělé potomky.

Exteriérově by mi měl vykrýt nedostatky feny ale neměl by být úplně jiný v typu. Osobně se mi líbí psy s krásným pohybem tak je to docela preference.
Jo a koukám jakou měl pes matku a jaké jsou v linii feny. A samozřejmě na potomky psa a s jakými fenami dává jaká štěňata (v případě že je na co koukat).
Povahou by to měl být sebevědomý pes, s chutí do práce. Osobně bych chtěla psa který má nějaké zkoušenosti s pasením.
A taky by měl být pes blízko (momentálně se snažím koukat v okolních státech).

Plus koukám na psy kteří jsou z linií které se mi líbí + aby to bylo co nejvíc "americké". Mam Australský ovčáky takže docela početné plemeno, hledám psa poměrně dlouho a mam problém najít.

Jinak u většiny jsem schopná udělat ústupek. Třeba teď by se mi na krytí nejvíc líbil pes který se mi moc nelíbí v typu ale má tak z jedné části tak zajímavý rodokmen že kdyby byla možnost tak ho vyberu.

16.11.2020 21:06

jestli to dobre chapu -udelala jste geneticke vysetreni, ale kazdorocne je doporucovane klinicke vysetreni na :
PRA (Progresivní Retinální Atrofie)
Katarakta (CAT)
Retinální Dysplasie (RD)

asi nejsou pro PRA ty gen testy kompletni, ale jen urcite mutace maji svuj test, protoze mate v doporuceni klinicke vysetreni i u potomku cistych po rodicich.

Díky za vysvětlení. Takže stačí udělat před krytím, aby to bylo případně aktuální? Asi je zbytečný to nechat dělat každoročně, když pes krýt nebude. Jako takhle, ne že bych nechtěla, aby kryl, ale zatím s tím tak nějak nepočítám, protože většinou plošně kryje tak cca 5 psů v republice.

17.11.2020 09:46

nejsem uplne poucena ve vasem plemeni - ale jo, vysetrovala bych psa pred krytim az.
asi to neni nic, co nejde zaridit v dobe, kdy to budete opravdu potrebovat.

26.11.2020 13:47

Máme výsledky genetických testů u psa
GRMD - Xn/Y - zdravý
GR-PRA1 - N/N - zdravý
GR-PRA2 - N/N - zdravý
ICT - N/P - carrier
Nevydržela jsem to se nepochlubit.

26.11.2020 14:22
domi.t

XXX.XXX.131.130

Máme výsledky genetických testů u psa
GRMD - Xn/Y - zdravý
GR-PRA1 - N/N - zdravý
GR-PRA2 - N/N - zdravý
ICT - N/P - carrier
Nevydržela jsem to se nepochlubit.

Ali,silno gratulujem! Úžasné výsledky Už mu len nájsť rovnako krásnu a šikovnú nevestu

26.11.2020 14:38

domi.t napsal(a):
Ali,silno gratulujem! Úžasné výsledky Už mu len nájsť rovnako krásnu a šikovnú nevestu

Uvidíme. Má tam toho přenašeče ICT, to někdo dost řeší a v podstatě se kryje cca 5 psy napříč republikou. Pro mě je důležitý, že je zdravý. Třeba až doděláme další vyšší zkoušky, který nám letos zrušili. On je pracant, tak až to prokáže, třeba to někdo ocení.

26.11.2020 16:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.2.42

Uvidíme. Má tam toho přenašeče ICT, to někdo dost řeší a v podstatě se kryje cca 5 psy napříč republikou. Pro mě je důležitý, že je zdravý. Třeba až doděláme další vyšší zkoušky, který nám letos zrušili. On je pracant, tak až to prokáže, třeba to někdo ocení.

Přenášeč o kterým se to ví má pro chov mnohem větší hodnotu, než pes co testovaný není - neviděla bych to tak černě.

26.11.2020 18:56
janaa

XXX.XXX.40.8

I přenašeč může krýt, ale jen pokud tuto svojí "slabinu" něčím vynahradí, musí být o to větší důvod s ním krýt. Je dost krycích psů přenašečů

26.11.2020 19:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Souhlasím, ale na druhou stranu - pokud hledáte krycího psa a můžete si vybrat mezi přenašečem a mezi čistým, tak jakého si vyberete? . Pokud všechny ostatní "dovednosti" (nebo jak to nazvat) jsou stejné. Takže bych taky řekla, že ten pes musí mít něco navíc.

A pak teda taky nevím, jak moc se tyhle testy u retrívrů dělají... Jestli je má většina chovných psů, nebo ne.

26.11.2020 20:18

janaa napsal(a):
I přenašeč může krýt, ale jen pokud tuto svojí "slabinu" něčím vynahradí, musí být o to větší důvod s ním krýt. Je dost krycích psů přenašečů

Jasně, v databázi je jich nejvíc. Ale jsou i pozitivní psi a nebo psi, kteří vyšetření vůbec nemají. Proto píšu, že musíme pracovat a třeba se někomu bude líbit. A když ne, svět se nezboří. Pro mě je to koníček, který mě baví, psa taky, vlastně nás všechny, a to razítko v PP bude jen takovej bonus navíc. :-)

26.11.2020 20:20

marcelaamax napsal(a):
Souhlasím, ale na druhou stranu - pokud hledáte krycího psa a můžete si vybrat mezi přenašečem a mezi čistým, tak jakého si vyberete? . Pokud všechny ostatní "dovednosti" (nebo jak to nazvat) jsou stejné. Takže bych taky řekla, že ten pes musí mít něco navíc.

A pak teda taky nevím, jak moc se tyhle testy u retrívrů dělají... Jestli je má většina chovných psů, nebo ne.

Většina psů je má. A co tak vím, tak většina fen je nemá.

Nejvíc se kryje importama, většina goldenů je příbuzných nejmíň ve třetím koleně. Ale na druhou stranu, většina goldenů se prodává na gauč.

27.11.2020 08:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Jasně, že ten přenášeč musí mít něco navíc, jinak by nebyl důvod s ním krýt (teda když vynechám ty rozmnožovatele,, co doma kryjí svým psem všechno co má 🔶).

Ale ten odhalený přenášeč ma pro chov i ten význam, že nám dává nějakou informaci i o jeho předcích a sourozencích, kteří nebyli testovaní, a s tim se dá dál pracovat. Zvlášť pokud v plemeni nikdo netestuje feny, tak si člověk pak může ledacos odvodit.

28.11.2020 22:55
fikovnice

XXX.XXX.134.243

A co povaha? Pídila jste se? Vyloučila jste, doufám, agresívního, impulzívního a kousavého jedince!
A asi jste, "bohužel", neměla možnost nějak zkoumat, jak dopadalo jeho krytí v minulosti (protože předpokládám žádné odchovy - potomstvo z minulosti nemá)...

Jinak se omlouvám - snad to vezmete s nadhledem!

28.11.2020 23:23

fikovnice napsal(a):

A co povaha? Pídila jste se? Vyloučila jste, doufám, agresívního, impulzívního a kousavého jedince!
A asi jste, "bohužel", neměla možnost nějak zkoumat, jak dopadalo jeho krytí v minulosti (protože předpokládám žádné odchovy - potomstvo z minulosti nemá)...

Jinak se omlouvám - snad to vezmete s nadhledem!

Minulé odchovy jsem nezkoumala, neb žádné nebyly (Bohu dík ).
A povaha potomků? Vzteklí po otci, tvrdohlaví po mamince a poruchu pozornosti po obou, tam neměli na výběr. Láska ke zvířatům předána též.

Všichni nadprůměrně inteligentní, dospělí jedinci na náročných VŠ oborech, benjamínek zatím na ZŠ, takže se, myslím, docela povedli.

28.11.2020 23:31
fikovnice

XXX.XXX.134.243

Minulé odchovy jsem nezkoumala, neb žádné nebyly (Bohu dík ).
A povaha potomků? Vzteklí po otci, tvrdohlaví po mamince a poruchu pozornosti po obou, tam neměli na výběr. Láska ke zvířatům předána též.

Všichni nadprůměrně inteligentní, dospělí jedinci na náročných VŠ oborech, benjamínek zatím na ZŠ, takže se, myslím, docela povedli.

Jé, Vy jste ještě online? Právě jsem Vám napsala SZ...

28.11.2020 23:33

fikovnice napsal(a):
Jé, Vy jste ještě online? Právě jsem Vám napsala SZ...

Jsem noční sůva. Jdu mrknout na tu zprávu.

30.11.2020 19:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Přidávám se s dalším dotazem :-). Kamarádka z veteriny mi radila, že by bylo dobré nechat před krytím udělat vyšetření na mykoplasmu. Že je to prý docela problém a může po tom umřít celý vrh štěňat, případně fena ani nezabřezne, nebo plody vstřebá.

Necháváte někdo dělat? U feny i u psa? Nebývá s tím problém, kdybych to požadovala u krycího psa?

30.11.2020 20:08

marcelaamax napsal(a):
Přidávám se s dalším dotazem :-). Kamarádka z veteriny mi radila, že by bylo dobré nechat před krytím udělat vyšetření na mykoplasmu. Že je to prý docela problém a může po tom umřít celý vrh štěňat, případně fena ani nezabřezne, nebo plody vstřebá.

Necháváte někdo dělat? U feny i u psa? Nebývá s tím problém, kdybych to požadovala u krycího psa?

Tak já slyšela, že v zahraničí to někteří chovatelé požadují. Vlastní zkušenost zatím žádnou nemám, jen vím, že občas se objeví problém u některých fen, že nemůžou zabřeznout a tam mě osobně ta mykoplasma napadla.

30.11.2020 20:10
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak já slyšela, že v zahraničí to někteří chovatelé požadují. Vlastní zkušenost zatím žádnou nemám, jen vím, že občas se objeví problém u některých fen, že nemůžou zabřeznout a tam mě osobně ta mykoplasma napadla.

No já teď čtu, že to většinou požadují majitelé krycích psů, aby to vyšetření měli feny...

Ale ta kamarádka mi právě říkala, že je lepší když to vyšetření má i pes... Právě že nedávno měli případ, kdy jim kvůli tomu umřel po narození celý vrh . Přitom by prý stačilo jen přeléčení a vše by bylo v pohodě, ale to by o tom museli vědět.

30.11.2020 20:20

marcelaamax napsal(a):
No já teď čtu, že to většinou požadují majitelé krycích psů, aby to vyšetření měli feny...

Ale ta kamarádka mi právě říkala, že je lepší když to vyšetření má i pes... Právě že nedávno měli případ, kdy jim kvůli tomu umřel po narození celý vrh . Přitom by prý stačilo jen přeléčení a vše by bylo v pohodě, ale to by o tom museli vědět.

Jo, oba, jinak to asi nemá smysl. Snad nám sem napíše bodlinka. Protože mě by třeba zajímalo, jestli v případě, když to chytí fena od krycího psa, se to doma může roznést na ostatní domácí psy. Jako asi ne, když píšou, že se to přenáší pohlavním stykem...ale když se třeba navzájem olizují, mě napadlo...

30.11.2020 20:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo, oba, jinak to asi nemá smysl. Snad nám sem napíše bodlinka. Protože mě by třeba zajímalo, jestli v případě, když to chytí fena od krycího psa, se to doma může roznést na ostatní domácí psy. Jako asi ne, když píšou, že se to přenáší pohlavním stykem...ale když se třeba navzájem olizují, mě napadlo...

Já jsem četla zatím jen tento článek

http://www.cswolfdog.cz/index.php/clanky/43-chov/803-co-je-dobre-vedet-o-bakterii-mycoplasma-canis

a tam se mimo jiné píše toto:

Léčba nepožaduje hospitalizaci, ambulantně jsou předepsány antibiotika a pokračuje v domácí péči. Doporučuje se ale přeléčit všechna zvířata v domácnosti, protože při častém kontaktu se zvyšuje možnost nakažení takřka na sto procent

1.12.2020 08:45

"pokud hledáte krycího psa a můžete si vybrat mezi přenašečem a mezi čistým, tak jakého si vyberete? . Pokud všechny ostatní "dovednosti" (nebo jak to nazvat) jsou stejné. Takže bych taky řekla, že ten pes musí mít něco navíc."

nemusí

důvod používat v chovu i přenašeče je ten zcela základní a hlavní a pro zdraví plemen bych řekla až určující a to je zachování co nejširší genetické základny, genetické variability, bez které jde plemeno do kopru

ale to by chov musel taky někdo řídit, protože se obávám, že tuto úvahu jeden každý chovatel neudělá.....

1.12.2020 08:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.7

"pokud hledáte krycího psa a můžete si vybrat mezi přenašečem a mezi čistým, tak jakého si vyberete? . Pokud všechny ostatní "dovednosti" (nebo jak to nazvat) jsou stejné. Takže bych taky řekla, že ten pes musí mít něco navíc."

nemusí

důvod používat v chovu i přenašeče je ten zcela základní a hlavní a pro zdraví plemen bych řekla až určující a to je zachování co nejširší genetické základny, genetické variability, bez které jde plemeno do kopru

ale to by chov musel taky někdo řídit, protože se obávám, že tuto úvahu jeden každý chovatel neudělá.....

Ale vždyť o tom to je - to "něco navíc" u přenášeče může být právě ten zajímavý a nepříibuzný rodokmen.

9.3.2021 11:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Měla bych ještě jeden dotaz, co se chovu týče.

Zrovna se na FB probírá, do kolika let je vhodné poprvé nakrýt fenu (SBT), paní se tam ptala, jestli může poprvé nakrýt 6ti letou fenu. Všichni se tam shodli, že na první krytí je to pozdě, že by kryli poprvé tak do 3 let, úplně maximálně do 4 let. Ok, to beru, s tím souhlasím.

Ale zaujalo mě, že tam někdo psal, že poprvé kryli ve 3 letech, všechno v pořádku, a po druhé když chtěli krýt v 6ti letech, tak už jim to nebylo doporučeno, že po takové době je to to samé jakoby kryli poprvé v 6ti. Co si o tom myslíte? Mě jako laikovi se to zdá přinejmenším divné, naopak mi přijde lepší nechat fenu mezi vrhy odpočitnout, když už má mít vrhů víc.

9.3.2021 11:35

Nechat fenu odpočívat 3 roky je asi hodně, takže to i chápu, že jim to doporučeno nebylo. Já nemůžu tvrdit, jak u jiných plemen, určitě budou rozdíly. Ale u našeho se mi zdá ideální krýt poprvé kolem toho 3. roku a pak nechat rozestupy 2 hárání, což je cca 1,5 roku., nebo i víc tak, aby kolem toho 7. roku byl poslední vrh.

9.3.2021 11:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Takže se dá opravdu říct, že krýt podruhé v 6ti letech, po pauze cca 3 roky je totéž, jako krýt v 6ti letech poprvé?

9.3.2021 11:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Takže se dá opravdu říct, že krýt podruhé v 6ti letech, po pauze cca 3 roky je totéž, jako krýt v 6ti letech poprvé?

Není to totéž - u 6 lété feny, která už měla štěňata víte, že je schopná porodu i odchovu a pokud je v dobré kondici, tak v tom není problém.
U fen ve sportu je běžné, že mají štěňata třeba ve 2 letech, pak závodí, a pak se na nich chová až po 5.roce

9.3.2021 12:08
Dasvo

XXX.XXX.101.12

marcelaamax napsal(a):

To je, podle mého názoru, nesmysl. Jistě, tříletá pauza je dost, ale není to nic proti ničemu. Pokud byl první vrh v pohodě a porozen přirozeně, nezáleží na délce pauzy po něm.

14.3.2021 11:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Díky moc za info a mám ještě jeden dotaz .

Jak to bývá v případě, že si majitel krycího psa chce za krytí vzít štěně? Mám nabídku krycího psa, kde se majiteli hodně líbí fena i případné spojení. Dostala jsem info o tom, kolik by chtěl za krytí (respektive za každé životaschopné štěně), ale vzhledem k tomu spojení by preferoval vzít si štěně. A já teď přemýšlím nad tím, jak je to pak v případě, že se narodí třeba jen jedno nebo dvě štěňata? To potom nepokryju ani ty náklady na odchov... I kdyby bylo štěňat třeba 6, což je takovej průměr (spíš míň), tak je tam rozdíl v tom zaplacení krytí nebo dání štěněte velký.

14.3.2021 11:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Jak to bývá v případě, že si majitel krycího psa chce za krytí vzít štěně? Mám nabídku krycího psa, kde se majiteli hodně líbí fena i případné spojení. Dostala jsem info o tom, kolik by chtěl za krytí (respektive za každé životaschopné štěně), ale vzhledem k tomu spojení by preferoval vzít si štěně. A já teď přemýšlím nad tím, jak je to pak v případě, že se narodí třeba jen jedno nebo dvě štěňata? To potom nepokryju ani ty náklady na odchov... I kdyby bylo štěňat třeba 6, což je takovej průměr (spíš míň), tak je tam rozdíl v tom zaplacení krytí nebo dání štěněte velký.

Tohle je na dohodě, ale dneska už je běžné, že pokud so majitel krycího psa řekne o štěně a není jich moc, tak dává doplatek do běžné ceny (beznou cenu se nemyslí teď ta přestřelená). Protože ten rozdíl v krycím poplatku a ceně štěněte už není úplně zanedbatelný.

14.3.2021 12:21
lupus4

XXX.XXX.205.61

vše je na dohodě ...ošetřete si co a jak bude, budou-li 2,3,4,5 a je to

PS.já to měl takhle s jedním holanďanem, štěňata byli jen 3,0 , když je viděl, tak že si jedno přikoupí, tož jsem mu ho dal za cenu u nich obvyklou (dvojnásobek "českých" cen) a všichni jsme byli spokojení...jinak by prostě to štěně dostal - jak zněla dohoda (rukou dáním)

14.3.2021 12:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mluvila jsem ještě s chovatelkou, ta mi řekla v podstatě to samé. Že je běžné, že majitel krycího psa za štěně normálně zaplatí, jen se mu cena sníží o ty náklady na krytí, případně se mu dá navíc ještě nějaká sleva.

Za chvilku budu mluvit s majiteli krycího psa, tak uvidím, jak to vidí oni. Budu ráda když se dohodneme, protože psa (i majitelé ) znám od vidění osobně ze závodů a tréninků a vím, jakej je povahově. Navíc vím, že jsou to skvělí páníčci a jako bonus bych štěně v budoucnu vídala.

Už jsem pochopila, že je fakt neskutečná výhoda znát psa osobně, nebo se na něho minimálně jet podívat. Nedávno jsem narazila na importovaného psa, který mě na fotkách strašně zaujal, krásnej pes ve formě, ne přerostlej ani tlustej (teda nevypadal), zdravotně testovaný. Majitelce psa jsem volala nadšená a to mě přešlo hned v první větě, kdy začala o psovi mluvit. Že je bojácnej, takovej trouba ustrašenej, že takovej byl už když ho dovezli a nepovedlo se to napravit... No a pak další info, že váží přes 20 kg...

14.3.2021 15:25
Dasvo

XXX.XXX.250.72

marcelaamax napsal(a):

Já bych to udělal tak, že Vy za krytí normálně zaplatíte plnou cenu (jestli teda platíte hned po krytí) a majitel psa zaplatí plnou cenu za štěně, pokud si vybere. Bonus pro něj bude první výběr. (Druhý v případě, že první výběr máte Vy.)
Formulování smlouvy s milionem podmínek (co když bude jen jedno štěně, co když dvě, tři, dvacet...) je zbytečně složité a stejně nikdy neporyjete všechny možné varianty.

14.3.2021 15:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Dasvo napsal(a):
Já bych to udělal tak, že Vy za krytí normálně zaplatíte plnou cenu (jestli teda platíte hned po krytí) a majitel psa zaplatí plnou cenu za štěně, pokud si vybere. Bonus pro něj bude první výběr. (Druhý v případě, že první výběr máte Vy.)
Formulování smlouvy s milionem podmínek (co když bude jen jedno štěně, co když dvě, tři, dvacet...) je zbytečně složité a stejně nikdy neporyjete všechny možné varianty.

Dohodli jsme se nejak podobně :). Majitel krycího psa bude mít možnost si vybrat jako první (po mě, ale to jsem zmínila jen pro jistotu), v případě, že si nevybere, tak mu normálně zaplatím krytí. Pokud si vybere, tak mu z ceny štěněte odečtu to krytí, plus mu dám štěně o něco levněji, než ostatním.

14.3.2021 15:34
Dasvo

XXX.XXX.250.72

A ještě dodám takový příběh ze života:
Jeden známý před pár lety kryl v zahraničí. Majitelka psa mu řekla, že chce za krytí štěně. On byl doslova nadšený, že to je určitě proto, že se jí líbí jeho fena a bude to pro něj výborná reklama, když tahle paní bude vystavovat jeho odchov. Varoval jsem ho, že situace může být poněkud jiná. Cena krytí byla nějakých 600 - 700 euro, cena štěněte běžně kolem 1000, u této konkrétní chovatelky tak 1200 - 1300 euro.
Dopadlo to tak, že paní dostala vybrané štěně (výměnou za krytí a samozřejmě první výběr), které obratem prodala za těch 1200 euro.

Nemyslím si, že by Váš případ byl v něčem podobný! Spíš tím chci říct, že člověk by si měl vážit svých psů a své práce a nenechat se „očůrat“.

14.3.2021 15:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.104

Dasvo napsal(a):
A ještě dodám takový příběh ze života:
Jeden známý před pár lety kryl v zahraničí. Majitelka psa mu řekla, že chce za krytí štěně. On byl doslova nadšený, že to je určitě proto, že se jí líbí jeho fena a bude to pro něj výborná reklama, když tahle paní bude vystavovat jeho odchov. Varoval jsem ho, že situace může být poněkud jiná. Cena krytí byla nějakých 600 - 700 euro, cena štěněte běžně kolem 1000, u této konkrétní chovatelky tak 1200 - 1300 euro.
Dopadlo to tak, že paní dostala vybrané štěně (výměnou za krytí a samozřejmě první výběr), které obratem prodala za těch 1200 euro.

Nemyslím si, že by Váš případ byl v něčem podobný! Spíš tím chci říct, že člověk by si měl vážit svých psů a své práce a nenechat se „očůrat“.

Tohle dělají někteří majitelé krycích psů běžně - zvlášť u pracáků.

14.3.2021 18:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak to je taky síla... Tohle náš případ není, oni si chtějí po psovi nechat štěně už dlouho, ale pečlivě vybírají a vždycky se jim nelíbila buď fena, nebo rodokmen a nebo se nenarodilo štěně dle jejich požadavků. Tak uvidíme, jestli se zadaří u nás, byla bych ráda, protože jak už jsem psala, znám je od vidění, spoustu mých známých je zná blíže, a vím, že štěně by se u nich mělo dobře, navíc by s ním sportovali - což vzhledem k povaze rodičů upřednostňuji. No a pak určitě bychom se někde vídali (až/pokud bude svět zase v pořádku)..

Ještě jsme se domluvili, že když situace dovolí, tak se ještě před krytím sejdeme osobně na tréninku..

Uf a jsem upřímně ráda, že to mám vyřešené, strávila jsem nad tím fakt dost času a už mi z těch psů a rodokmenů hrabe, myslím, že znám všechny chovné psy

14.3.2021 19:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Tak to je taky síla... Tohle náš případ není, oni si chtějí po psovi nechat štěně už dlouho, ale pečlivě vybírají a vždycky se jim nelíbila buď fena, nebo rodokmen a nebo se nenarodilo štěně dle jejich požadavků. Tak uvidíme, jestli se zadaří u nás, byla bych ráda, protože jak už jsem psala, znám je od vidění, spoustu mých známých je zná blíže, a vím, že štěně by se u nich mělo dobře, navíc by s ním sportovali - což vzhledem k povaze rodičů upřednostňuji. No a pak určitě bychom se někde vídali (až/pokud bude svět zase v pořádku)..

Ještě jsme se domluvili, že když situace dovolí, tak se ještě před krytím sejdeme osobně na tréninku..

Uf a jsem upřímně ráda, že to mám vyřešené, strávila jsem nad tím fakt dost času a už mi z těch psů a rodokmenů hrabe, myslím, že znám všechny chovné psy

"Uf a jsem upřímně ráda, že to mám vyřešené, strávila jsem nad tím fakt dost času a už mi z těch psů a rodokmenů hrabe, myslím, že znám všechny chovné psy"

Však to se Vám neztratí, nebojte😉

14.3.2021 19:08

"Uf a jsem upřímně ráda, že to mám vyřešené, strávila jsem nad tím fakt dost času a už mi z těch psů a rodokmenů hrabe, myslím, že znám všechny chovné psy"

Však to se Vám neztratí, nebojte😉

...kéž by bylo takových chovatelů jako vy dvě více....poklona před vámi dámy....

14.3.2021 19:25
Evv

XXX.XXX.108.153

Jen tak ze zvědavosti jaká je cena krytí v poměru k ceně štěněte?

14.3.2021 19:40
marushka

XXX.XXX.11.210

Tohle dělají někteří majitelé krycích psů běžně - zvlášť u pracáků.

Ano i v Čechách.. Sama jsem byla tak blbá, že jsem na to přistoupila, protože se mi pes fakt moc líbil.. krycí poplatek byl dokonce dvě štěňata, protože obvykle jsou početné vrhy. Moc jsme se nedomlouvali, co pro případ, že se narodí méně štěňat, protoze kámošky se vždycky domluví, zejo 😁😁😁 No dopadlo to tak, že už kámošky nejsme a já "vysolila" dvě štěňata z 6 co se mi narodily a ještě k tomu jsem se o ně starala do 3 měsíců, protoze šli do zahraničí a majitelé spojili cestu až se závody, co byly nedaleko, protože přece nepojedou 2x 1000 km. Nakonec nicméně ale musím uznat, že oba panicci jsou fajn a s oběma jsem pravidelně v kontaktu.. No bylo to pro mě docela vystřízlivění a druhý vrh už jsem fakt krycí podmínky domlouvala pečlivě..

14.3.2021 20:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Evv napsal(a):
Jen tak ze zvědavosti jaká je cena krytí v poměru k ceně štěněte?

No ono je to dost různé, nebo alespoň u našeho plemene. Někdo chce určitou částku hned při nakrytí, a je mu jedno, jestli vůbec fena zabřezne nebo jestli bude mít 10 štěňat. Někdo chce určitou částku při potvrzení březosti a opět je mu jedno, kolik bude štěňat. Pak jsou lidi co chtějí nějaký menší poplatek přímo při krytí (a je jedno jestli se povede nebo ne) a pak případně po narození štěňat určitou částku za každé zapsané štěně. Někteří nechtějí při krytí nic, a potom mají určenou částku za každé štěně.

A u těch psů, na které jsem se já osobně ptala se ty ceny lišily, ale řekla bych, že je to zhruba tak, že běžná cena štěněte je 10krát vyšší než krycí poplatek za jedno štěně (u těch, co mají stanovenou určitou částku za každé jedno štěně), tak nějak v průměru, někdo chtěl víc, někdo míň - a paradoxně majitelé nijak zdravotně netestovaných psů chtěli víc .

14.3.2021 21:19
Evv

XXX.XXX.108.153

marcelaamax napsal(a):
No ono je to dost různé, nebo alespoň u našeho plemene. Někdo chce určitou částku hned při nakrytí, a je mu jedno, jestli vůbec fena zabřezne nebo jestli bude mít 10 štěňat. Někdo chce určitou částku při potvrzení březosti a opět je mu jedno, kolik bude štěňat. Pak jsou lidi co chtějí nějaký menší poplatek přímo při krytí (a je jedno jestli se povede nebo ne) a pak případně po narození štěňat určitou částku za každé zapsané štěně. Někteří nechtějí při krytí nic, a potom mají určenou částku za každé štěně.

A u těch psů, na které jsem se já osobně ptala se ty ceny lišily, ale řekla bych, že je to zhruba tak, že běžná cena štěněte je 10krát vyšší než krycí poplatek za jedno štěně (u těch, co mají stanovenou určitou částku za každé jedno štěně), tak nějak v průměru, někdo chtěl víc, někdo míň - a paradoxně majitelé nijak zdravotně netestovaných psů chtěli víc .

Díky, já právě co jsem koukala u mého plemene (převážně v zahraničí) tak je poplatek kolem 1 400 euro což je +/- cena štěněte.

14.3.2021 21:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Evv napsal(a):
Díky, já právě co jsem koukala u mého plemene (převážně v zahraničí) tak je poplatek kolem 1 400 euro což je +/- cena štěněte.

Ono se to bude asi lišit u jednotlivých plemen, a i individuálně u jedinců.

Mě přijde, že "nejdražší" krytí je u psů výstavně hodně úspěšných, šampionů. A jelikož my nemáme povinné zdravotní testování, tak spoustu těch šampionů je nevyšetřených. A přiznám se, že pro mě tituly z výstav nejsou důležité. Jako jo, vyberu si pěkného psa, musí odpovídat standardu, typově aby se hodil na fenu, ale na prvním místě je u mě zdraví a povaha.

15.3.2021 08:43
aluska

XXX.XXX.197.205

Teď jsem si brala štěně po svém krycím psovi. Majitelka feny nechtěla nic. Nakonec po mém naléhání mi napsala, ať jí pošlu, kolik chci. Poslala jsem rozdíl mezi cenou za 2 krytí a počet přeživších štěňat a kupní cenou. Kryla jsem jí už 2x, poprvé tam nebyl pejsek, jen holky.

16.3.2021 09:49

marcelaamax napsal(a):
Ono se to bude asi lišit u jednotlivých plemen, a i individuálně u jedinců.

Mě přijde, že "nejdražší" krytí je u psů výstavně hodně úspěšných, šampionů. A jelikož my nemáme povinné zdravotní testování, tak spoustu těch šampionů je nevyšetřených. A přiznám se, že pro mě tituly z výstav nejsou důležité. Jako jo, vyberu si pěkného psa, musí odpovídat standardu, typově aby se hodil na fenu, ale na prvním místě je u mě zdraví a povaha.

Marcelo, mohla bych vás poprosit - obrátil se na mě kamarád, že by si chtěli pořídit staffordšírského bulteriéra, psa s PP. Vy tu máte asi největší přehled v tomto plemeni. Mohla byste mne nasměrovat na dobré chovky - z jaké vy byste doporučila štěně? Nebo by si mohli počkat na váš vrh?

Je to rodina se čtyřmi dětmi, nejmladším dvojčatům je asi 12 let, bydlí v bytě, víkendy tráví i na chalupě. Jsou aktivní, sportují, určitě mají na to - mentálně, psa dobře vychovat. Počítají s nějakou výstavou.

16.3.2021 09:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Marcelo, mohla bych vás poprosit - obrátil se na mě kamarád, že by si chtěli pořídit staffordšírského bulteriéra, psa s PP. Vy tu máte asi největší přehled v tomto plemeni. Mohla byste mne nasměrovat na dobré chovky - z jaké vy byste doporučila štěně? Nebo by si mohli počkat na váš vrh?

Je to rodina se čtyřmi dětmi, nejmladším dvojčatům je asi 12 let, bydlí v bytě, víkendy tráví i na chalupě. Jsou aktivní, sportují, určitě mají na to - mentálně, psa dobře vychovat. Počítají s nějakou výstavou.

Napíšu SZ :-) .

16.3.2021 09:55

marcelaamax napsal(a):
Napíšu SZ :-) .

Díky.

22.3.2021 19:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Snad nebude vadit, když to tady posunu dál.

Máte nějaké rady a typy ke krytí, březosti, porodu, odchovu?

Mám samozřejmě načteno, zkušenosti od chovatelky, od známých, co chovají, od veterináře... Ale zajímaly by mě i Vaše zkušenosti, "zlepšováky". Jestli je prostě něco, co se běžně nikde nedočtu, nedozvím.

Krýt budeme zkušeným psem, takže tam by neměl být problém. I když je to prvnička, tak člověk nikdy neví.

U porodu budu mít veterinární sestru (která má něco odrozeno), veterináře na telefonu..

Ale celkově se některé názory chovatelů liší - třeba jestli vyndávat štěňata z plodových obalů, zaštípávat pupeční šňůry, nebo to nechat na feně. Nebo u krytí jestli překrývat nebo nepřekrývat..Při jaké hladině progesteronu krýt... Jestli je lepší porodní box se dnem, nebo bez dna. Co použít jako "podklad". Jak velkou porodní bednu.. Čím mýt a dezinfikovat. Kdy poprvé vzít štěňata ven... Prostě by mě jen zajímalo, co se osvědčilo přímo vám, jak to u vás probíhá.

A další věc - další pes ve smečce - necháváte je u porodu? Nemyslím tím přímo u feny, ale prostě někde na dosah, kde to celé pozorují. Případně kdy další psy pustíte ke štěňatům (pokud se tomu nebrání fena)?

No a pak by mě ještě zajímalo krmení březí feny masem. Vím cca kdy a o kolik navyšovat krmnou dávku, ale většina známých krmí granulemi. Je potřeba u březí feny něco při krmení měnit? Něčeho dávat méně nebo vůbec, něčeho více? Nějaké doplňky? Chtěla bych i štěňata navyknout jak na granule, tak na maso.

Děkuji všem za zkušenosti .

22.3.2021 20:21
janaa

XXX.XXX.10.173

Hele,to je na slohový pojednání Vezmu to odzadu:
Krmení - v březosti dávám kyselinu listovou (od nakrytí), přidávám Barf balancer (jinak dávám nepravidelně). V posledním trimestru bylinky od Barona na podporu březosti. Jo a pivovarský kvasnice. Ke konci březosti krmím třikrát denně, plus nějakou tu malou sváču - je potřeba dávat spíš menší dávky,aby fena nezvracela. Některé feny hůř tráví kosti, obecně se je doporučuje ke konci březosti omezit,aby se fena nemusela namáhat při tlačení Po porodu cpu horem dolem,dávám navíc kozí mlíko a calcium citrat od caniny - na dodávání vápníku jsou rozdílný názory,ale já mám čuby hodně hodně mléčné a vrhy nejsou málopočetné,tak nechci nic riskovat,byť je to velké plemeno.
Ad další pes -všechny feny se mi porodem změní ve fůrie,co jsou schopné ostatní zabít jen za nakouknutí ke štěňatům. Takže smolík. Štěnda beru ven poprvé okolo měsíce. Nejdřív do výběhu, po pár dnech,když je máma s nima ve výběhu pustím ostatní psy na zahradu,aby se přes plot podívali. Většinou okolo toho pátého týdne už fena tetičky neodhání. Neplatí pro pinďoury - ti jsou v merku pořád Upřímně, pro mě je scifi to,co vidím jinde, jak fena od porodu pouští ke štěńatům ostatní, po pár týdnech i cizí psy. K nám se dostat v době odchovu cizí pes,tak si myslím,že končí. Výjimky jsou opravdu jen dobré kamarádky feny tak od šestého týdne.
Ad krytí,porod. Nepřekrývám,kryju na progesteron - když je nad osm,tak druhý den. Vlastně minule jsem překrývala,jela jsem na Slovensko a byla tam tři dny. Ale myslím,že by se zadařilo,i kdyby se nepřekrývalo. Myslím,že z překrytí byla ve vrhu poslední fenka.Tři dny před předpokládaným datem porodu začnu podávat homeopatika,ty pak dávám i během porodu,plus hroznový cukr rozpuštěný ve vodě na energii. Homeo dávám i následující dny. Porod nechávám na feně,nechávám překousat šňůry, sežrat placenty - jen hlídám a asistuju kdyby bylo potřeba, štěně dosuším,zvážím,vracím feně. Box jsem měla dřevěný,ale z hlediska údržby mi už nevyhovoval,plus je děsně neskladný. Teď mám objednaný plastový se dnem, rozkládací (při mé frekvenci vrhů se prostě složí a uklidí na půdu). Ví,ale Bůh,jestli dorazí,už je na cestě dva týdny a je na překladišti ČP někde v Praze Čistím ekoprodukty (doma nic jiného ani nepoužívám). Na dno vetbedky, na ty inkontinenční podložky pod fenu během porodu a největšího čištění. V ohrádce pak na vetbedky dávám staré povlečení,prostěradla atd....Na co jsem zapomněla?

22.3.2021 20:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jani moc děkuji za vyčerpávající odpověď .

Jo kyselinu listovou mi radí chovatelka dávat už cca měsíc před očekávaným háráním, že to neuškodí. Něco jako Barf Balancer chci určitě taky dávat, ale i tak mám pořád takové nutkání, že začnu místo jedné dávky masa dávat granule .

Když omezím kosti, nebude to chybět? Nebo je můžu něčím nahradit?

Jak bude fena reagovat na psa uvidím, tomu se přizpůsobím.

Jinak k těm šňůrám, jsem si taky říkala, že bych to nechala spíš na feně, ale zase mi kamarádka říkala, že to může fena překousat moc blízko a štěně může vykrvácet, tak já nevím.

Box budeme vyrábět dřevěný, bez dna. Na později máme větší ohrádku. Chci dávat taky vetbedky a inkontineční podložky - ono to vyjde asi levněji, než přímo ty podložky pro psy, co?

A ještě - co velikost porodní bedny? Střední plemeno, do 15ti kg. Chtěla jsem bednu 120 x 120 cm, ale zase jsem četla, že by neměla být ani malá, ani velká.

22.3.2021 20:41
janaa

XXX.XXX.10.173

Na granule se vybodni,neblbni. Ad kosti - omezit,neznamená vypustit,a až na konci. Já to až tak neřeším,a nijak neomezuju, žádná fena neměla nikdy problém. Ale je fakt,že přeci jen krmím víc třeba hovězí,kde jsou spíš chrupavky,než kosti jako takové. Když budeš krmit normálně pestře,tak nemůžeš nic zkazit
Jinak k těm šňůrám, jsem si taky říkala, že bych to nechala spíš na feně, ale zase mi kamarádka říkala, že to může fena překousat moc blízko a štěně může vykrvácet, tak já nevím.
Tak může se stát cokoli,samozřejmě,ale většinou fena ví,co má dělat. Může jim pak rozlízat pupek,může je ušlapat,zalehnout,taky se nemusí starat....prostě tohle nemůže člověk takhle předjímat. To bys je musela brát hned od pipiny a feně radši vůbec nedat ona ta jejich péče vypadá drsně,ale fakt ví co a jak. Btw spíš vím o x případech,kdy prvochovatelé v dobré víře přestříhávali a špatně a štěňata měla ohromnou ztrátu krve. Když už bys musela sama (dělala jsem asi dvakrát,když placenta byla ještě ve feně a štěně už venku a fena se k němu nemohla přes ještě obří pupek dostat),tak nestříhat,ale upižlat nehtama! Nebo scavknout peánem, teprve za ním podvázat....takže...nech to na feně
Podložky normálně vychází levněji,ale až to bude aktuální,projeď shopy,já zrovna teď kupovala někde ty psí,protože měli akci a vyšly levněji
Ad bedna, na stafbulku je to velké až až. Já na labinu mám 120x140

22.3.2021 21:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Když už bys musela sama (dělala jsem asi dvakrát,když placenta byla ještě ve feně a štěně už venku a fena se k němu nemohla přes ještě obří pupek dostat),tak nestříhat,ale upižlat nehtama! Nebo scavknout peánem, teprve za ním podvázat....takže...nech to na feně

No já bych to nedělala rozhodně, dělala by to ta kamarádka z veteriny, co bude u porodu . Ale tak na tom se ještě pořádně domluvím s ní, co a jak :-) . Ona mi právě říkala, že když rodí na veterině, tak ty pupeční šňůry zaštípávají oni. Já jsem pár porodů viděla, ale už je to hodně let zpátky, a tam se téměř vše právě nechávalo a fenách a zvládaly to krsáně.

Ad bedna, na stafbulku je to velké až až. Já na labinu mám 120x140

Aha , no já si právě říkala, aby to bylo dost prostorné, ale pak jsem někde četla, že stejnou velikost má chovatel na hovawarty, tak jsem si říkala, že to bude asi velké. Chovatelka má bednu 100 x 100, tak jsem myslela, že těch 20 cm nebude zas takový rozdíl.

Ještě by mě zajímala jedna věc, a to je aktivita březí feny. Je mi jasný, že běžné procházky normálně zachovat, tréninky nebudou - protože jsou to většinou skoky, nebo prostě větší fyzická zátěž, běh v tahu.... Ale fena je fakt hodně temperamentní, je jak na pérech, takže ji asi budu muset dost krotit a zaměstnávat spíš hlavu. I když teda někdo mi říká, že se mu březí fena zklidnila sama, ale někdo zase, že vůbec, a já tomu u mojí feny moc nevěřím . A co plavání?

Taky je hodně zvyklá skákat doma - na gauč, z gauče.. A hlavně z postele a do postele - a postel je celkem vysoká (fena malá). Chci ji dostatečně dopředu naučit na schůdky, ale nevím nevím . A pak taky vysvětlit, že do bedny se leze dveřma, jsme se o tom nedávno doma bavili, že ji úplně vidíme, jak do té bedny vlítne z jakékoli strany skokem , což ji teda musím zatrhnout ještě dávno předtím, než bude březí...

Jinak se omlouvám, pokud jsou to hloupé dotazy, ale chci před tím načerpat co nejvíc informací, a nezjišťovat to pak všechno na poslední chvíli.

22.3.2021 21:15
janaa

XXX.XXX.10.173

Pupeční šňůry na veterině zaštípávají,když je fena na císaři. Jedna fena mi rodila půlku štěňat po oxytocinu na veterině a ani tam jsem jí do toho nekecala.
Ad bedna, velká je zbytečně,ale zas si nemyslím,že by to mělo nějak zásadně vadit,no...jinak mě feny šly do bedny až ve chvíli,kdy šlo na svět první štěně. Do tý doby, i v první době porodní, neviděli důvod,proč tam lézt,že jo. A i na to první štěně jsem je tam odvedla já. Ono pak je větší bedna lepší,že tam člověk zas má místo na manipulaci...A až tam budou štěnda,věř,že tam určitě nebude skákat,ale opatrně našlapovat.
Hele,já feny v aktivitě nijak neomezuju. Mě se nezklidní,ale s postupující mastodoncií je to brzdí samo Jsem tu psala,že mi fena ještě před týdnem prohnala prasata z mojí zkušenosti se to láme okolo padesátého dne, protože to už fena roste před očima a má "kozy" Teď to zrovna vidím,ještě v pátek jsem čubu fotila s komentem,že se možná do porodu dostane i do výstavní kondice. A přesně teď začala přibírat před očima, to už jde skokově. Na procházkách lítá furt, na postel a z postele skáče taky, s ostatníma se furt honí a já jí prudit nebudu ale to je můj názor, já nejsem úzkostlivá matka S plaváním bych asi byla opatrná v souvislosti s čistotou vody. Já to nikdy řešit nemusela,protože mám jarní štěňata,takže čubky byly březí v zimě
Já nějak nechávám všechno na přírodě, dokud není průšvih,tak nevidím důvod,moc zasahovat. A cením si toho,že čubky mají furt pořádný instinkty, kryjí se dobře, jsou starostlivé mámy, brání štěňata, pak jim blejou žrádlo...

22.3.2021 21:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Na procházkách lítá furt, na postel a z postele skáče taky, s ostatníma se furt honí a já jí prudit nebudu ale to je můj názor, já nejsem úzkostlivá matka S plaváním bych asi byla opatrná v souvislosti s čistotou vody. Já to nikdy řešit nemusela,protože mám jarní štěňata,takže čubky byly březí v zimě

Já taky nechci být nějak úzkostlivá, na procházkách ji samozřejmě lítat nechám, to skákání na postel a z ní bych asi neřešila, kdyby to byla větší fena. Jenže s tím, jak je malá a k tomu prdlá, tak hlavně ty skoky dolů se mi moc nelíbí ani normálně, natož pak u březí feny. Ona se prostě rozeběhne na posteli a skočí do dálky dolů, z výšky. A když mi to trvá, tak ten skok ještě několikrát zopakuje - nahoru, dolů, nahoru dolů... Když to porovnám se 30 kg psem, který tak nějak ladně seskočí, v klidu se protáhne, tak je to rozdíl.

A k tomu koupání - asi to omezí na čvachtání v řece, kde je tekoucí čistá voda. Protože rybník, do kterého chodíme nějak moc čistý není.

A až tam budou štěnda,věř,že tam určitě nebude skákat,ale opatrně našlapovat.

To doufám

22.3.2021 21:41

třeba jestli vyndávat štěňata z plodových obalů, zaštípávat pupeční šňůry, nebo to nechat na feně. Nebo u krytí jestli překrývat nebo nepřekrývat..Při jaké hladině progesteronu krýt...
Kdyz máte doma psa "prubíře", který přesně odhadne ty nej dny a nepojedete krýt do zahraničí, nechala bych si poradit od domácího psa a ne progesteronu. Překrytí, když už tak ob den. Nemusí být vůbec potřeba.
Vybavení štěňat z obalů - to je fena od feny, hlavně prvnička. Některá bude koukat jak z jara na první štěně, druhá hned bude vědět, co dělat. Takže uvidíte, jak to bude u vás, nějaká pomoc ze začátku, proč by ne. To samé pupeční šňůry, některá fena je krásně odžvýkne, jiná má tendenci za ně tahat a může štěněti způsobit nepěknou kýlu, když ne nic horšího. Dobrá matka ví hned, co dělat a jak to dělat, taková fena je pro chov nenahraditelná.

další pes ve smečce - necháváte je u porodu? Nemyslím tím přímo u feny, ale prostě někde na dosah, kde to celé pozorují.
Málokterá fena bude ráda, když jí bude při porodu asistovat pes z domácí smečky, byť z povzdálí. Lepší psa separovat jinam, fena bude mít klid a parťák bude mít na pozorování času dost, až bude zdrhat před demoliční četou.

Když omezím kosti, nebude to chybět? Nebo je můžu něčím nahradit?
Říká se, že co vložíte za péči, krmení do feny před krytím, 100x se vrátí po porodu. Dočasné omezení kostí chybět feně nebude. Navíc jsou feny, které coby březí mívají docela zvláštní chutě, z některých se stanou i nežravky. Jiné by sežraly mamuta. Já bych březí fenu krmila pestře, nač byla zvyklá, kosti bych od druhé poloviny březosti omezovala nebo dávala jen mleté kuřecí s přídavkem tučnějšího, aby ji to nestavilo. I tak se může klidně ke konci březosti stát, že skončíte u vyvařování a jásání, že ta naše březí holčička spapinkala aspoň kousek osmahlého kuřecího játra nebo panenky.
Při porodu bych doporučila feně podávat vývar, poctivý, nesolený. Klidně i předem zakoupené mléko pro štěňata (to jí můžete dávat k pití i při kojení) nebo výše zmíněný hroznový cukr. A není od věci si pořídit domů Calopet pastu, kdyby byla fena po porodu hodně vyčerpaná a nechtěla žrát, ať má nějaký rychlý zdroj.
Krmení po porodu - to je zase kapitola indivindi, některá fena frfňá, jiná se cpe.

a to je aktivita březí feny.
První polovinu březosti přiměřeně, omezit nějaké skoky a zátěž. Skok do postele by uškodit neměl. Jinak normální vycházkovací provoz. Jak se feně začne zvětšovat pupek, sama se (obvykle) začne hůř kutálet, začne polehávat, nebude do větších aktivit až tak nadšená. Plavání, inu, záleží v jaké vodě a v jakém ročním období. Byla bych hodně opatrná na sinice, stojatou vodu apod.

Já se těším snad i za vás, že budete mít výhledově štěňata (vidíte, je dobré nezapomenout fenu před krytím, háráním odčervit, ale to jistě v notýsku máte zapsáno). Držím palce, ať vše klapne. Dobře, že se ptáte předem. Ale zkuste to brát krok po kroku. Krytí. Povedlo se, hurá. Tak pořešíme péči o březí fenu. Atd, step by step.

22.3.2021 22:04
lupus4

XXX.XXX.205.61

taky jsem vše nechával na fenách a v 99% jsem nebyl potřeba...
jen asi dvakrát, když šlo štěně obráceně a měl jsem pocit, že zadeček "kouká" dlouho a nebylo jasné zda placenta už praskla, tak jsem jí opatrně při zatlačení pomohl ,aby se "neutopilo" , ale asi by se to obešlo i bez toho...
nezapomenout počítat placenty a zvážit štěně ještě před napitím...
tu sestřičku bych tam nenechal zbytečně se motat jen ať pije v kuchyni kafe...
některý feny může přítomnost "cizího" zbytečně znervózňovat...

chování březích fen je kus od kusu jiné, např. Daisy už při odchodu z krytí chtěla vysadit do auta s výrazem "opatrně...jsem těhotná" , ale většina lítala bez omezení a "zklidnily" tak cca 14 dnů před porodem, v souvislosti s rostoucím břichem...
štěnda byla představena smečce až když vylézala z boudy...čili cca 4 týden
nechte to na fence...
krmení od půlky březosti cca 2x tolik, uvidíte jak bude přichuti...ke konci i skoro 3x
ale to byli přírodňáci, u bulíků to může být klidně jinak

22.3.2021 22:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Plako, i Vám moc děkuji za rozsáhlou odpověď.

Jinak jo, v notýsku mám spousty poznámek . I včetně té Calopet pasty. Místo vývaru si chci zjistit, zda můžu dávat Mamut drink, fena ho miluje. Máte pravdu, že to beru tak nějak všechno dohromady, ale v notýsku to mám vše pěkně postupně

Kdyz máte doma psa "prubíře", který přesně odhadne ty nej dny a nepojedete krýt do zahraničí, nechala bych si poradit od domácího psa a ne progesteronu

No, když on nikdy nekryl, takže nevím, zda se jím můžu řídit. Určitě to vezmu v potaz, to jo, ale pro jistotu bych i ten progesteron hlídala. Do zahraniční nejedeme, nakonec jedeme "kousek", cca 2 hodiny cesty tam.

Dobrá matka ví hned, co dělat a jak to dělat, taková fena je pro chov nenahraditelná.

Uvidíme, jaká bude. Její matka byla skvělá matka, sestra ze stejného vrhu taky, sestra z předešlého vrhu (po stejné matce) taky tak... Někdo mi říkal, že i tohle se dědí, tak snad.

I tak se může klidně ke konci březosti stát, že skončíte u vyvařování a jásání, že ta naše březí holčička spapinkala aspoň kousek osmahlého kuřecího játra nebo panenky.

Troufám si říct, že tohle u nás nehrozí, fena je hoooodně žravá, žrádlo je nej . Ale kdo ví.

Držím palce, ať vše klapne

Moc děkuji . Hárání očekávám cca květen/červen, spíš ten červen. Takže mám ještě čas studovat.

22.3.2021 22:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):
taky jsem vše nechával na fenách a v 99% jsem nebyl potřeba...
jen asi dvakrát, když šlo štěně obráceně a měl jsem pocit, že zadeček "kouká" dlouho a nebylo jasné zda placenta už praskla, tak jsem jí opatrně při zatlačení pomohl ,aby se "neutopilo" , ale asi by se to obešlo i bez toho...
nezapomenout počítat placenty a zvážit štěně ještě před napitím...

chování březích fen je kus od kusu jiné, např. Daisy už při odchodu z krytí chtěla vysadit do auta s výrazem "opatrně...jsem těhotná" , ale většina lítala bez omezení a "zklidnily" tak cca 14 dnů před porodem, v souvislosti s rostoucím břichem...
štěnda byla představena smečce až když vylézala z boudy...čili cca 4 týden
nechte to na fence...
krmení od půlky březosti cca 2x tolik, uvidíte jak bude přichuti...ke konci i skoro 3x
ale to byli přírodňáci, u bulíků to může být klidně jinak

"Lupusi" i Vám děkuji .

Ona není tak úplně cizí, je to nejlepší kamarádka, je u nás často a fena ji zná velice dobře, má ji ráda. Ale upřímně - bude tam hlavně pro můj klid no .

Je mi jasné, že to bude mít každá fena úplně jinak, tak uvidíme.

krmení od půlky březosti cca 2x tolik, uvidíte jak bude přichuti...ke konci i skoro 3x ale to byli přírodňáci, u bulíků to může být klidně jinak

Já si právě nejsem jistá, jestli se budu moci řídit její chutí, protože ona je odjakživa popelnice, která by žrala všechno a pořád, a která nemá nikdy dost .

22.3.2021 22:40

No, když on nikdy nekryl, takže nevím, zda se jím můžu řídit.
Jsem si pro zajímavost vyrolovala nahoru, kdy jste pejskovi chtěla kule ufiknout v říjnu vloni, kdy byla asi fena v těch nejlepších dnech. I pes, který nikdy nekryl, to pozná.

Troufám si říct, že tohle u nás nehrozí, fena je hoooodně žravá, žrádlo je nej
Jo, dokud jí na mozek nevlezou hormony, nenafoukne se jí pupek... Žere stejně a náružiivě i při/po hárání? Jako já vám žravou fenu přeji moc i při březosti a po porodu, odpadne tím plno starostí.

Lupus4
Daisy už při odchodu z krytí chtěla vysadit do auta s výrazem "opatrně...jsem těhotná"
Ano, to je přesné. Fena po zdařeném krytí, významná, v hlavě i jinde jí to rotuje, chová se jinak, důležiitějš. :)

22.3.2021 22:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo, dokud jí na mozek nevlezou hormony, nenafoukne se jí pupek... Žere stejně a náružiivě i při/po hárání? Jako já vám žravou fenu přeji moc i při březosti a po porodu, odpadne tím plno starostí.

žere úplně stejně i při a po hárání. Nemá nikdy za žádných okolností den, že by se frfňala ve žrádle nebo tak . Když třeba vím, že ráno hned pojedeme někam, kde bude lítat, nebo na trénink atd., tak jí musím dát do misky alespoň pár piškotů, aby aspoň něco dostala, jinak je to s ní k nevydržení . To samé je když se opozdím v krmení, ona je potom fakt urputná, protivná a žrádla se dožaduje.

Nežrala akorát po tom opaření, když byla v kritickém stavu.... A pak jednou po tom, co problila noc - ale to bylo vidět, že by žrát chtěla, na žrádlo se těšila, k misce radostně přiběhla (dala jsem ji tam jen pár piškotů), ale jakoby jí něco říkalo, že nemůže. Po pár hodinách, kdy se jí asi udělalo líp, už lítala k misce a vyloženě se dožadovala žrádla . .

Ale uvidíme, třeba "překvapí".

Jsem si pro zajímavost vyrolovala nahoru, kdy jste pejskovi chtěla kule ufiknout v říjnu vloni, kdy byla asi fena v těch nejlepších dnech. I pes, který nikdy nekryl, to pozná.

Jojo, je fakt, že on má vždycky dva dny, kdy je zralej na ufiknutí kulí, kdy odděluji a pes i kňourá a snaží se dostat k feně. Jinak před těmi dny může být normálně s fenou v jedné místnosti, ležet v její blízkosti (samozřejmě pod dozorem) a je vcelku v klidu. Po těch dvou dnech už je to zase lepší, ale chvíli trvá, než se srovná.

23.3.2021 01:45

Marcelo, s krytím a porodem mám nulové zkušenosti nicméně po přečtení tématu smekám klobouk před vaší přípravou a jen si říkám - kéž by se takto poctivě připravovali na odchovy všichni začínající chovatele
Držím palce ať se vše podaří

23.3.2021 07:38
janaa

XXX.XXX.10.173

ad žravost, já mám všechny čuby žravé a byly žravé i v březosti,teď Adéle přezdívám "paní hlad",protože týden po nakrytí už byla schopná spořádat slona a ještě by si přidala za to jedna fena nežrala od porodu,ale jako fakt dlouho,tak do tří týdnů, nechtěla vývary, drůbeží, ryby, telecí,jediné,co občas pozřela bylo hovězí zadní mírně prorostlé. Co žrala s chutí byla vánočka s kozím mlékem takže na tom skoro do tří týdnů odkojila devět štěňat. Já myslela,že mě z ní rupne cévka
Jo a psovi,co nikdy nekryl bych nevěřila. Resp. podle jeho chování třeba jela na ten progesteron, že už by se to mohlo blížit,ale určitě bych se na to nespoléhala

9.4.2021 09:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zdravím a zase to tu oživím . Necháváte ještě před háráním, případně na začátku hárání nějak kontrolovat fenu u veta? Myslím tím celkový stav, nějakou krev nebo tak něco?

A ještě - bylo mi chovatelkou doporučeno před háráním začít dávat kyselinu listovu, a od začátku hárání až do krytí jednu tabletu vitaminu E (nejslabší), může to být třeba tenhle? https://www.lekarna.cz/medpharma-vitamin-e-100-100-tobolek-7-zdarma/#vice-informaci

9.4.2021 09:11
Dasvo

XXX.XXX.101.12

marcelaamax napsal(a):
Zdravím a zase to tu oživím . Necháváte ještě před háráním, případně na začátku hárání nějak kontrolovat fenu u veta? Myslím tím celkový stav, nějakou krev nebo tak něco?

A ještě - bylo mi chovatelkou doporučeno před háráním začít dávat kyselinu listovu, a od začátku hárání až do krytí jednu tabletu vitaminu E (nejslabší), může to být třeba tenhle? https://www.lekarna.cz/medpharma-vitamin-e-100-100-tobolek-7-zdarma/#vice-informaci

Éčko dávám taky, ale ne denně. Přece jen, je to vitamín rozpustný v tucích a doporučené dávkování je pro dospělého člověka. Listovku ano, tu nepředávkujete.
Před krytím pouze odčervuju (hned na začátku hárání), kontrolovat na veterině nenechávám.

9.4.2021 09:15
janaa

XXX.XXX.10.173

Vždycky před háráním dělám komplet krev, aby se případně mohl odhalit problém,který se ještě neprojevil,ale březost by ho spustila (třeba test SDMA u ledvin). Od začátku hárání dávám listovku, jinak nic

9.4.2021 09:18
domi.t

XXX.XXX.166.222

Marcelka, myslím, že vrh vašej fešandy bude naojčakávanejší na Ifaune O všetkom novom nás hned informujte

9.4.2021 15:42

marcelaamax napsal(a):
To éčko jsem našla i přímo pro psy, jen to nejsou tablety, ale kapky.

https://www.dobra-miska.cz/kombisol-e-30ml?gclid=CjwKCAjw9r-DBhBxEiwA9qYUpZqvmTla8hLSp0dQSpr61kh3_M5_M772rQlyYu8xpBeebrd_4HhTFBoCFLgQAvD_BwE

Známá co chová, dává olej z pšeničných klíčků, co vím. Vrhy má ok.

9.4.2021 16:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

domi.t napsal(a):
Marcelka, myslím, že vrh vašej fešandy bude naojčakávanejší na Ifaune O všetkom novom nás hned informujte

Jo určitě budu dávat vědět 😊. Moc si vážím rad od vás všech tady, sice mám skvělou chovatelku, se kterou všechno řeším a která je ochotná hned volat a všechno mi dlouze vysvětlovat 😀, ale není nad to znát zkušenosti od více chovatelů :-).

Jinak mám trochu obavy, jestli Ejbí nezačne hárat dřív, než by měla, protože pes k ní už druhý den ráno podezřele hodně čuchá, a dneska kdyz po ní venku přečůrával, tak klapal zubama 🤷‍♀️. Ale doufám, že to tak brzo nebude, protože mi ještě nepřišel krycí list😀.

9.4.2021 16:43
Dasvo

XXX.XXX.250.72

„Jinak mám trochu obavy, jestli Ejbí nezačne hárat dřív, než by měla, protože pes k ní už druhý den ráno podezřele hodně čuchá, a dneska kdyz po ní venku přečůrával, tak klapal zubama. Ale doufám, že to tak brzo nebude, protože mi ještě nepřišel krycí list“

Tahle situace se dá s naprostou většinou normálních poradců chovu v pohodě řešit. S tím bych si hlavu fakt nedělal. :-)

9.4.2021 16:43
janaa

XXX.XXX.10.173

marcelaamax napsal(a):
Jo určitě budu dávat vědět 😊. Moc si vážím rad od vás všech tady, sice mám skvělou chovatelku, se kterou všechno řeším a která je ochotná hned volat a všechno mi dlouze vysvětlovat 😀, ale není nad to znát zkušenosti od více chovatelů :-).

Jinak mám trochu obavy, jestli Ejbí nezačne hárat dřív, než by měla, protože pes k ní už druhý den ráno podezřele hodně čuchá, a dneska kdyz po ní venku přečůrával, tak klapal zubama 🤷‍♀️. Ale doufám, že to tak brzo nebude, protože mi ještě nepřišel krycí list😀.

Nojoooo, chovatel začátečník každý zkušený chovatel ví, že kdyby čuba celej život hárala na den přesně, v okamžiku,kdy jí chce krýt, bude zásadně hárat úplně jindy

9.4.2021 16:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Dasvo napsal(a):
„Jinak mám trochu obavy, jestli Ejbí nezačne hárat dřív, než by měla, protože pes k ní už druhý den ráno podezřele hodně čuchá, a dneska kdyz po ní venku přečůrával, tak klapal zubama. Ale doufám, že to tak brzo nebude, protože mi ještě nepřišel krycí list“

Tahle situace se dá s naprostou většinou normálních poradců chovu v pohodě řešit. S tím bych si hlavu fakt nedělal. :-)

Jo a ono hlavně teď koukám, že do 19.4. bych ho měla mít doma, takže to by se stihalo i tak 😊.

9.4.2021 16:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Nojoooo, chovatel začátečník každý zkušený chovatel ví, že kdyby čuba celej život hárala na den přesně, v okamžiku,kdy jí chce krýt, bude zásadně hárat úplně jindy

Jj, to můžu potvrdit - na hárání jsme čekali už od prosince a ultimátum měla do 15. března, aby to vyšlo vyexpedovat štěňata, než budu mít tábory...

... no, hárat začala 17. 3.😂

9.4.2021 16:52
janaa

XXX.XXX.10.173

Jj, to můžu potvrdit - na hárání jsme čekali už od prosince a ultimátum měla do 15. března, aby to vyšlo vyexpedovat štěňata, než budu mít tábory...

... no, hárat začala 17. 3.😂

Klasika jsou to čubky

9.4.2021 16:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Hele neděste mě jo

9.4.2021 16:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Klasika jsou to čubky

Akorát se holka přepočítala, protože jsem si ještě nechala ve výpočtech týdenní rezervu🤭

9.4.2021 16:58
janaa

XXX.XXX.10.173

Akorát se holka přepočítala, protože jsem si ještě nechala ve výpočtech týdenní rezervu🤭

To je ale unfééééér

9.4.2021 16:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No pro mě by bylo lepší dřív než dýl, aby byla štěňata dokud bude ještě teplo 😀. Takže mám vlastně dělat, že chci aby začala až v prosinci? 🤔🤣

9.4.2021 17:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
To je ale unfééééér

Njn, život není vždycky féééér😂.

9.4.2021 17:02
janaa

XXX.XXX.10.173

marcelaamax napsal(a):
No pro mě by bylo lepší dřív než dýl, aby byla štěňata dokud bude ještě teplo 😀. Takže mám vlastně dělat, že chci aby začala až v prosinci? 🤔🤣

Šeptej jí do ouška, v žádným případě teď nesmíš hárat to zabere zaručeně

9.4.2021 17:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Šeptej jí do ouška, v žádným případě teď nesmíš hárat to zabere zaručeně

Jj, je potřeba ji třeba přihlásit na výstavu nebo tak něco - to ji rozhárá spolehlivě 😂

9.4.2021 17:08
janaa

XXX.XXX.10.173

Jj, je potřeba ji třeba přihlásit na výstavu nebo tak něco - to ji rozhárá spolehlivě 😂

Zaplacený vrcholový nominační zkoušky je jistotka

9.4.2021 17:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Zaplacený vrcholový nominační zkoušky je jistotka

U nas ne, protože můžou i háravky, ale každopádně je potřeba mít v tom prachy 💸

9.4.2021 17:13
janaa

XXX.XXX.10.173

U nas ne, protože můžou i háravky, ale každopádně je potřeba mít v tom prachy 💸

No toto...chudinky lovecký diskriminovaný
Jj, prachy a hodně

9.4.2021 17:22
lupus4

XXX.XXX.205.61

to dělaj čuby naschvál, když jsem měl huesky "naplánováno" ,že omladíme tým a aby byli štěnda na šediváčka "plnoletý" (min 18měs), čili vrh nejpozději do konce června, tak hned posunuli každoroční březnově hárání o 1 - 2 měsíce, jednou nám chyběl do správného věku jen tejden

9.4.2021 19:14

Bude tyden prenaset

9.4.2021 19:15
elisak

XXX.XXX.194.232

No anebo si pro jistotu nezahárají vůbec. Mamky basenji fenka, hárala od mala 2x ročně, narozdíl od většiny basenji. Tak paráda uděláme vrh v létě. A když bylo vše domluvený, vyšetření udělaný, krycí list vystavený atd, tak prostě nezahárala... Už ani nevím jestli se napřesrok umoudřila, je to už 20 let.

9.4.2021 19:16
janaa

XXX.XXX.10.173

lupus4 napsal(a):
to dělaj čuby naschvál, když jsem měl huesky "naplánováno" ,že omladíme tým a aby byli štěnda na šediváčka "plnoletý" (min 18měs), čili vrh nejpozději do konce června, tak hned posunuli každoroční březnově hárání o 1 - 2 měsíce, jednou nám chyběl do správného věku jen tejden

Ale zas člověka těší,že se to děje všude

9.4.2021 19:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.40.233

Bude tyden prenaset

😂👍

12.5.2021 18:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak fena překvapila a žádné naschvály se nekonají . Dneska začala hárat, nebo teda už včera se mi zdála nateklá a dneska už jsem našla krev.

Kolikátý den jezdíte na progesteron?

12.5.2021 18:47
lupus4

XXX.XXX.205.61

hlavně klid...u každý feny je to trochu jinak a ani u té jedné to nemusí být pokaždé stejný... tak až pesan začne enormně blbnout...
kolik km to máte k ženichovi ?

PS. .a že někdo napíše 7den, jinej 11 a jinej 15 ...takže zkušenosti ostatních jsou vám defacto k ničemu..
musíte být holt skaut (vždy připraven )

12.5.2021 18:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No právě že pes vždycky blbnul až tak 14-16 den, možná i déle. Ale nedivila bych se, kdyby to teď jak naschvál bylo jinak . Domluvila jsem se na veterině, že radši 7 den zajedeme na progesteron a případně ho pak zopakujeme ještě déle. .

K ženichovi to máme něco málo přes 100 km, ale budeme to mít trochu "netradiční", ženich pojede k nám . Kryl tak prý několikrát a nemá s tím vůbec problém, naše fena je na psy u nás taky v pohodě, takže to snad bude ok.

12.5.2021 19:00

Držím palce a doufám, že budete průběžně referovat.

12.5.2021 19:06

Zrovna jsem si nedávno říkala, kdy bude další pokračování :)

12.5.2021 19:34
janaa

XXX.XXX.7.126

Super, tak držím palce. Já chodím na progesteron ten 8-9 den a pak opakuji podle potřeby. Letos jsem kryla až 17 den

12.5.2021 21:14
marushka

XXX.XXX.11.116

marcelaamax napsal(a):
No právě že pes vždycky blbnul až tak 14-16 den, možná i déle. Ale nedivila bych se, kdyby to teď jak naschvál bylo jinak . Domluvila jsem se na veterině, že radši 7 den zajedeme na progesteron a případně ho pak zopakujeme ještě déle. .

K ženichovi to máme něco málo přes 100 km, ale budeme to mít trochu "netradiční", ženich pojede k nám . Kryl tak prý několikrát a nemá s tím vůbec problém, naše fena je na psy u nás taky v pohodě, takže to snad bude ok.

Domácí pes to většinou velmi dobře pozná.. Já nemít doma psa tak asi štěňata nikdy nemám, protože 22. den, kdy je moje fena ke krytí, už je většina fen po hárání.

Pokud máte odpozorovano že pes vám začne blbnout 14.-16. den, šla bych poprvé kolem 10. Popřípadě kdyby pes začal "říkat", že už je čas.

12.5.2021 21:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No vzhledem k tomu, že pes nikdy nekryl, tak úplně nevim, jestli mu v tom mužů věřit 😀. Takže asi radši poprvé pojedu dřív a pak to zopakujeme, ať jsem víc v klidu 😁.

13.5.2021 09:13
janaa

XXX.XXX.7.126

marcelaamax napsal(a):
No vzhledem k tomu, že pes nikdy nekryl, tak úplně nevim, jestli mu v tom mužů věřit 😀. Takže asi radši poprvé pojedu dřív a pak to zopakujeme, ať jsem víc v klidu 😁.

Určitě. Cena progesteronu je v těch celkových nákladech nula nula nic a zažila jsem feny, co se normálně kryly třeba 12 den a pak přišlo jedno hárání, 9 den progesteron a fena už měla dávno po ovulaci. A psovi, pokud to není zkušený plemeník,bych taky úplně nevěřila Takže radši dřív a pak ještě dvakrát, než jít později a pak si to vyčíta

13.5.2021 09:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo přesně tak, radši pojedu dřív, než aby to pak bylo pozdě. Jinak teda u nás klasické "hárací chování", fena se ode mě nehne, chodí všude nalepená za mnou, teď mi leží v nohách. Pořád se mě musí dotýkat, ale z části je to asi i proto, že ví, že když bude u mě, tak je pod plnou kontrolou a pes si ani nečuchne .

Dneska jedeme na veterinu na nějaký reprodukční test a bakteriologické vyšetření, nevím zatím ani přesně o co všechno jde, ale bylo mi to doporučeno, a i když se to možná úplně běžně nedělá, tak já jako začátečník to pro svůj klid a pro pocit, že jsem pro to udělala všechno, nechám udělat . Prý se z toho zjistí i ta mycoplasma, herpes vir a všechny ty hlavní nebezpečné nemoci.

13.5.2021 09:47
Atheira

XXX.XXX.209.8

Já se těším, až tu budou fotky malých štěňátek.

13.5.2021 10:07
lupus4

XXX.XXX.205.61

zjistí i ta mycoplasma, herpes vir a všechny ty hlavní nebezpečné nemoci.

13.5.2021 15:02
janaa

XXX.XXX.7.126

Já bych zas k tomu přistupovala s rozume,dneska by mnoho vetů přeléčovala všechno, zrovna teď je ten trend s mykoplazmou, přitom to,že jí fena má,vůbec neznamená,že bude mít určitě problém v reprodukční oblasti. Což pak taky může způsobit nesmyslné přeléčování antibiotikama

13.5.2021 15:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No když já z toho mám trochu strach. Vím o případu, kdy zrovna fena stejného plemene porodila celý vrh mrtvý, "jen" kvůli nepřeléčené mykoplazmě. Ten herpes vir mi taky přijde docela nebezpečný...

Vím, že se na to názory dost liší, pro někoho to je zbytečnost, ale zase na druhou stranu když se pak něco stane a narodí se třeba ten celý vrh mrtvý, nebo štěňata umřou 2 týdny po porodu, tak si člověk pak zase vyčítá, že to neudělal. A já bych tohle nechtěla zažít a chci, abych si případně nemusela nic vyčítat, a abych pro to udělala fakt všechno... Třeba časem ten názor změním, ale aktuálně to mám prostě takhle.

13.5.2021 15:11
janaa

XXX.XXX.7.126

marcelaamax napsal(a):
No když já z toho mám trochu strach. Vím o případu, kdy zrovna fena stejného plemene porodila celý vrh mrtvý, "jen" kvůli nepřeléčené mykoplazmě. Ten herpes vir mi taky přijde docela nebezpečný...

Vím, že se na to názory dost liší, pro někoho to je zbytečnost, ale zase na druhou stranu když se pak něco stane a narodí se třeba ten celý vrh mrtvý, nebo štěňata umřou 2 týdny po porodu, tak si člověk pak zase vyčítá, že to neudělal. A já bych tohle nechtěla zažít a chci, abych si případně nemusela nic vyčítat, a abych pro to udělala fakt všechno... Třeba časem ten názor změním, ale aktuálně to mám prostě takhle.

A oni ty štěňata pitvali? Protože to se dělá málokdy a ta mykoplazma s tím nemusela mít nic společného. Zrovna tohle způsobuje spíš ten herpes, mykoplazma spíš problémy se zabřezáváním. Ale stejně je to vždycky "možná". Já ti rozumím a v tomhle případě je to opravdu i u zkušených chovatelů 50:50, ale vem si,fena už hárá,takže kdyby nakrásno vyšla na mykoplazmu pozitivní, budeš jí v době krytí ládovat silnými atb?

13.5.2021 15:12

13.5.2021 15:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nevím, jestli štěňata pitvali, ale prý ta mycoplasma byla potvrzená. Nestačí třeba pak na to vyšetřit fenu? Fakt nevím, na podrobnosti jsem se neptala .

A upřímně zatím ani s jistotou nevím, co budu dělat v případě, že něco bude pozitivní. Pak se poradím s vetem, s chovatelkou, s více chovateli... Výsledky bych měla mít do týdne, myslím si, že krýt se bude cca až za 14 dní, takže by se to stihlo případně přeléčit před krytím?

13.5.2021 17:15
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Souhlasím s tím, že míň je někdy víc. Před nějakými osmi lety byla supermóda do všeho cpát hlava nehlava vakcínu na herpes. Aktuálně vede mykoplasma a za nějakých dalších pět let čekám rotaviry.

13.5.2021 17:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No já jsem se právě rozhodla pro tohle, abych tu vakcínu nemusela dávat na slepo a třeba zbytečně.

Jinak já se na to koukám takhle asi taky z toho důvodu, že mám kamarádku na veterině a od ní vím o těch případech, kdy se narodil mrtvý celý vrh, nebo kdy vrhl umřel do pár dnů po porodu. O několika případech. Asi kdybych těch případů v okolí neznala tolik, tak to tak neřeším.

Co je špatného na tom, že jsem to nechala vyšetřit a pak podle výsledku budu postupovat dál? Je mi jasné, že někdo se s takovým problémem za x vrhů a x roků chovu třeba vůbec nesetká, a ani nenechává dělat to vyšetření a všechno je v pohodě. Ale co když zrovna já budu ten případ, kdy to dopadne špatně? Neměla jsem to nechat udělat jen proto, že to většina chovatelů nedělá, a že to většinou dopadne dobře?

17.5.2021 09:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jsme si dali v pátek cvičně progesteron . Pes začal trochu vyvádět a tak jsem se lekla, jestli jsme zachytili včas hárání, protože jsme pak přemýšleli, že pes fenu olizoval a očuchával už dobu před tím. No progesteron byl 1,31... A vyvádění bylo způsobený nejspíš tím, že jsem psy na chvíli oddělila a pak když jsem je pustila k sobě, tak to začalo. Kdybych jim dala trochu času, tak se pes nejspíš uklidní.

Dneska jedeme znovu na progesteron, od pátku je pes už zase v pohodě. No pročítala jsem diskuze jak někdo kryje při hladině 8, někdo 12, někdo 16 . A já teď teda přemýšlím, jestli dát psovi ještě jednu šanci a s ohledem na hladinu progesteronu mu ještě věřit . Je teda pravda, že to páteční vyvádění ani nebylo takové, jako bývá ten 13 den. Když jsem je oddělila a i když jsem s fenou odjela na veterinu tak byl prý v klidu... To jinak ty dva kritické dny i kňourá, leží u dveří atd...

Při jaké hladině kryjete vy? Máme v plánu pak ještě překrývat.

17.5.2021 11:54
janaa

XXX.XXX.7.126

A byl to ng nebo nmol? Bacha na to. Jestli to dělá v ordinaci, tak to je kalibrované na nml a musí se to přepočítat. Jinak od 8 ng se kryje hned, pokud chceš překrývat,tak u určitě jet hned, jak je hladina nad osm a obden překrýt. Když bys kryla na 16, tak za dva dny už bude podzní estrus. Spermie se nejdřív musí očistit,takže k oplodnění nedochází hned, naopak ale když kryješ o chlup dřív,tak si spermie i několik dní počkají

17.5.2021 12:10
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo je to ng/ml, to jsem zapomněla napsat. Dneska měla 2,49. Zajedu tam ještě ve čtvrtek a to už mi doporučí den. Uvidíme, jak to bude vypadat v ten čtvrtek, ale předběžně mám počítat s krytím o víkendu, a pak bychom začátkem týdne prekryli. Víkend bude 11-12 den, v pondělí to bude 13 a to většinou pes začíná bláznit.

17.5.2021 13:55
marushka

XXX.XXX.11.116

marcelaamax napsal(a):
Jo je to ng/ml, to jsem zapomněla napsat. Dneska měla 2,49. Zajedu tam ještě ve čtvrtek a to už mi doporučí den. Uvidíme, jak to bude vypadat v ten čtvrtek, ale předběžně mám počítat s krytím o víkendu, a pak bychom začátkem týdne prekryli. Víkend bude 11-12 den, v pondělí to bude 13 a to většinou pes začíná bláznit.

Počítejte s tím, že ve čtvrtek už klidně může být ke krytí. Některým fenám to může vyletět nahoru strašně rychle.. je to strašně individuální. Já už tomu progesteronu prostě tolik nevěřím. Zkušený pes je v tomhle nejlepší ukazatel.

17.5.2021 14:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jenže já zkušeného psa nemám 😀. Mám psa, který nikdy nekryl a krýt nebude. Ale když bych to měla brát podle něho, tak by to bylo cca 13-15 den, to byly dny, kdy minulá hárání vyváděl. A to bylo až příští týden.

Jinak pokud už by ve čtvrtek byla ke krytí, tak to problém není a se psem přijedou :-) .

Jinak teda ta předchozí hárání se právě kolem toho 13 dne snažila i fena dostat ke psovi, dřív ne.

20.5.2021 11:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak dneska 9.den hárání, hodnota progesteronu 3,12, doporučeno krýt v sobotu. Takže asi sobota první krytí, pondělí překrytí. Ale ještě asi přihlédnu na chování psa 😀.

Jinak máme výsledky toho reprodukčního testu a bakterky a všechno negativní (herpes vir, mycoplasma, chlamydie, e-coli a nevím co všechno tam ještě bylo, bylo toho dost ).

Edit.: no zdála se mi ta sobota brzo, tak jsem ještě konzultovala s chovatelkou, té se to zdá teda taky brzo. Ta doporučuje radši vzít ještě v sobotu znovu progesteron, ať je se od čeho odpíchnout, že jí to jde nahoru pomalu,a krytí vidí nejdřív na neděli, spíš ale až pondělí, a ob den překrýt.

20.5.2021 12:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.47.100

marcelaamax napsal(a):
Tak dneska 9.den hárání, hodnota progesteronu 3,12, doporučeno krýt v sobotu. Takže asi sobota první krytí, pondělí překrytí. Ale ještě asi přihlédnu na chování psa 😀.

Jinak máme výsledky toho reprodukčního testu a bakterky a všechno negativní (herpes vir, mycoplasma, chlamydie, e-coli a nevím co všechno tam ještě bylo, bylo toho dost ).

Edit.: no zdála se mi ta sobota brzo, tak jsem ještě konzultovala s chovatelkou, té se to zdá teda taky brzo. Ta doporučuje radši vzít ještě v sobotu znovu progesteron, ať je se od čeho odpíchnout, že jí to jde nahoru pomalu,a krytí vidí nejdřív na neděli, spíš ale až pondělí, a ob den překrýt.

Pokud je ta fena dobře natermínovaná, tak překrytí není potřeba - spermie vydrží klidně 5 dní a počet štěňat se odvíjí od toho, kolik vajíček fena uvolní a posléze udrží, ne od toho kolikrát byla krytá.

Překrytí má význam tam, kde si nejsme jistí načasováním krytí nebo kvalitou semene (např. starý pes).
Já nepřekrývám a ani zkušení chovatelé, co byli krýt u nás, překrývat nechtěli. Překrývali jsme jen 2x - obě feny problémové, co předtím po jiných psech nezabřezly.

20.5.2021 12:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No uvidíme jak proběhne první krytí. Ale i majitelka krycího psa mi říkala, že většinou překrývají.

Třeba to k ničemu nebude, ale taky to nijak neublíží ne? Třeba už to podruhé ani nepůjde, uvidíme.

20.5.2021 13:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.47.100

marcelaamax napsal(a):
No uvidíme jak proběhne první krytí. Ale i majitelka krycího psa mi říkala, že většinou překrývají.

Třeba to k ničemu nebude, ale taky to nijak neublíží ne? Třeba už to podruhé ani nepůjde, uvidíme.

Ne, nic se tím nepokazí, jen je to čas a cestování navíc.

20.5.2021 18:45
janaa

XXX.XXX.7.126

Určitě bych ještě progesteron udělala. Je poměrně pořád dost nízký, může vyskočit ze dne na den, nebo se tak taky ještě držet x dnů. Já letos byla na progesteronu čtyřikrát, než se začal opravdu zvedat

20.5.2021 19:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):
Určitě bych ještě progesteron udělala. Je poměrně pořád dost nízký, může vyskočit ze dne na den, nebo se tak taky ještě držet x dnů. Já letos byla na progesteronu čtyřikrát, než se začal opravdu zvedat

Už jsem si ho domluvila na sobotu :) , bude to taky po čtvrté 😀. Chovatelka mi říkala, že to feny nějak teď mívají i poblaznene kvůli počasí

22.5.2021 12:08
Štírek666

XXX.XXX.251.148

marcelaamax napsal(a):

Plný vrh je 6 štěňat a z toho by se mělo vycházet. První výběr má majitel feny. Vše ostatní je na dohodě.
Pokud by se mi narodilo jedno štěně a já si ho nechtěla nechat, štěně bych přenechala zájemci od krycího psa za cenu........ skutečná hodnota štěněte, bych rozdělila na půl a z jeho půlky bych odečetla péči a náklady. A samo nové krytí.
Já dávám zdarma další krytí pokud fena nezabřezne a nebo se narodí 1-2 štěňata.

22.5.2021 13:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No, tak nás nejspíš čeká ještě další progesteron , leze to nahoru hrozně pomalu. Dneska 11. den hárání a progesteron je 3,68 ng/ml.

22.5.2021 13:30
Štírek666

XXX.XXX.251.148

marcelaamax napsal(a):
No, tak nás nejspíš čeká ještě další progesteron , leze to nahoru hrozně pomalu. Dneska 11. den hárání a progesteron je 3,68 ng/ml.

No já u jedné feny měla v úterý v úterý 12.den 2,6 ng/ml a v pátek 17,6 ng/ml.
Takže nejdřív se to vleklo, a pak to poškočilo takovým fofrem, že sem měla hrůzu, že jedu pozdě.

28.5.2021 01:20

marcelaamax napsal(a):

Tak jak? Máte nakryto?

28.5.2021 10:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo, máme nakryto , takže teď čekat, jestli se zadaří.

Akorát já jsem nestíhala a jsem docela vyřízená, protože se nám zbláznil pes . Všechny předchozí hárání proběhli v klidu, ještě než jsme měli tuhle fenu, tak měl v baráku taky háravku a vždycky v pohodě, no ale teď začal neskutečně bláznit. Dokud jsme venku, tak je to úplně normální pes, ale jakmile přijdeme domů, tak začíná peklo, a je úplně jedno, že je vyšťavenej jak fyzicky, tak psychicky .

28.5.2021 11:25
janaa

XXX.XXX.38.22

A kolikátý den jste kryli? Moc držím palce,aby to klaplo!

28.5.2021 11:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Kryli jsme až 15tý den hárání, a to byla katastrofa. Fena si chtěla hrát, ale při jakémkoli pokusu o naskočení uhýbala a vrčela. Ona teda za psem pořád lezla a vypadala, že by i chtěla, ale nevěděla jak , když jsme ji přidržovali, tak dost vyváděla. Pak jsme to zkusili o den později a to už bylo lepší .

Jo ale taky dodám, že ten první den jsme kryli u nás, a i když jsem si myslela, že to nebude vadit, tak to byla nejspíš blbost. Druhý den už jsme kryli mimo domov.

28.5.2021 12:16

marcelaamax napsal(a):
Jo, máme nakryto , takže teď čekat, jestli se zadaří.

Akorát já jsem nestíhala a jsem docela vyřízená, protože se nám zbláznil pes . Všechny předchozí hárání proběhli v klidu, ještě než jsme měli tuhle fenu, tak měl v baráku taky háravku a vždycky v pohodě, no ale teď začal neskutečně bláznit. Dokud jsme venku, tak je to úplně normální pes, ale jakmile přijdeme domů, tak začíná peklo, a je úplně jedno, že je vyšťavenej jak fyzicky, tak psychicky .

..moc držím palce ať všechno probíhá jak má....

1.6.2021 22:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Hlásíme, ze jsme vyklubaní

Jeee gratuluju, jsou boží 😍😍. Kolik jich je, 6? 🙂

1.6.2021 22:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Jeee gratuluju, jsou boží 😍😍. Kolik jich je, 6? 🙂

Díky, jj 6

1.6.2021 22:50

..velká gratulace....

2.6.2021 08:36
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Vítejte u nás, štěňátka moje milá, krásná, nádherná.
Přeji Vám hodně štěstí, zdraví, mnoho vyhraných soutěží, pevný zákus a hlavně hodné, empatické, znalé a aktivní páníčky. Ať žádný z Vás nezakousne víc než jednu slepici, podhrabe či přeskočí nejvíc jeden plot a ať Vás Vaše hbité tlapky nesou jen do takových dobrodružství, ze kterých vyváznete se zdravým kožichem.
Inspektorové přeji hodně trpělivosti a ať si užije se štěňátky spoustu radosti. Doufám, že všechno proběhlo hladce.

2.6.2021 08:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Vítejte u nás, štěňátka moje milá, krásná, nádherná.
Přeji Vám hodně štěstí, zdraví, mnoho vyhraných soutěží, pevný zákus a hlavně hodné, empatické, znalé a aktivní páníčky. Ať žádný z Vás nezakousne víc než jednu slepici, podhrabe či přeskočí nejvíc jeden plot a ať Vás Vaše hbité tlapky nesou jen do takových dobrodružství, ze kterých vyváznete se zdravým kožichem.
Inspektorové přeji hodně trpělivosti a ať si užije se štěňátky spoustu radosti. Doufám, že všechno proběhlo hladce.

Díky 🍀
Tohle je nejhezčí přání, co jsem kdy četla 🌷

2.6.2021 09:00

Díky, jj 6

Gratuluju.

Teda já bych to nespočítala, Marcela má dobrý oči.

2.6.2021 09:20
janaa

XXX.XXX.38.22

Obrovská gratulace ke zvládnutému porodu a krásné nadílce, tak teď dva,tři týdny relativního klidu a pak pevné nervy

2.6.2021 09:27
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

A! Koukám, že jdu akurát včas kolem! Tak moc velký gratulace posílám bando inšpektorská, Varaxi napsala tak pěknou sudbu, že cokoliv se pokusit dodávat zcela marno jest.
Ale neodpustím si - Ať dělají samou radost a ať jsou zdravý, páč to se nikdá neztratí takováhle sudba.

2.6.2021 13:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.220

Zrzavci napsal(a):
A! Koukám, že jdu akurát včas kolem! Tak moc velký gratulace posílám bando inšpektorská, Varaxi napsala tak pěknou sudbu, že cokoliv se pokusit dodávat zcela marno jest.
Ale neodpustím si - Ať dělají samou radost a ať jsou zdravý, páč to se nikdá neztratí takováhle sudba.

Ty se umíš zjevit ve správný čas na správném místě 👍

Děkujeme všem🍀

2.6.2021 14:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Obrovská gratulace ke zvládnutému porodu a krásné nadílce, tak teď dva,tři týdny relativního klidu a pak pevné nervy

Pevné nervy, ošacení a plot.

2.6.2021 14:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.220

Zrzavci napsal(a):
Pevné nervy, ošacení a plot.

Plot nemáme, ošacení taky vezme za své, takže jsem všechno vsadila na ty pevné nervy😂

2.6.2021 14:57
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Plot nemáme, ošacení taky vezme za své, takže jsem všechno vsadila na ty pevné nervy😂

A voni tak zpočátku vůbec nevypadaj, co? Neviňátka, malinkatý, ňuňůůů. A přitom je to dračí sluj!

2.6.2021 18:47

Právě si říkám, že Inspektor přehání. Taková andělata nemůžou dělat žádnou neplechu.

2.6.2021 21:11

Marcelko, gratuluji k nakrytí! Věřím, že bylo úspěšné, a těším se na fotky štěňátek. Držím palce!

Inspektorko, Vám gratuluji ke štěňátkům, jsou k zulíbání. Sudičky už se činily, tak já přidám přání mamince - ať si užije svou mateřskou roli, a až přijde čas, ať se z této náročné role náležitě zotaví. Je to sympatická krasavice, a na maminky by se nemělo zapomínat.

3.6.2021 07:54
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Marcelko, gratuluji k nakrytí! Věřím, že bylo úspěšné, a těším se na fotky štěňátek. Držím palce!

Inspektorko, Vám gratuluji ke štěňátkům, jsou k zulíbání. Sudičky už se činily, tak já přidám přání mamince - ať si užije svou mateřskou roli, a až přijde čas, ať se z této náročné role náležitě zotaví. Je to sympatická krasavice, a na maminky by se nemělo zapomínat.

Odetto - jestli můžu - posílám pohlazení na duši, držte se.

3.6.2021 08:02

Zrzavci napsal(a):
Odetto - jestli můžu - posílám pohlazení na duši, držte se.

Děkuju.

3.6.2021 09:08
marushka

XXX.XXX.41.2

Vyskočila mi fotka Vašich štěňat včera v příběhu u Nikči V., tak jsem si Vás trochu vystalkovala a ona má fenku z Vašeho předchozího vrhu.. To je paráda :-) Kynologický svět je malý :-)

3.6.2021 09:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Moc děkujeme další sudičce - maminka byla přáním potěšená🥰

3.6.2021 09:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jee, to jste ani nemusela ani tolik stalkovat - mám tady pod jménem chovatelský profil 🤫😂

10.6.2021 18:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jak rostou šťenda? :-)

A mám dotaz, asi je to normální, ale pro jistotu - chovaly se vám po krytí feny jinak než dřív? Nemyslím jen hned po krytí, ale v rámci dnů, týdnů?

10.6.2021 18:37
janaa

XXX.XXX.38.22

Ano, ne...jak která já to vždycky poznám podle smečky

10.6.2021 18:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

U nás se pes chová stejně, maximálně ji víc ocuchava, ale to bude dohra harani.

Fena je od té doby extrémně spavá, někdy mi přijde vyloženě naštvaná a jindy až přehnaně vlezlá. Dřív si vydržela se psema hrát, tahat se a lítat hodiny, teď ji musí vybízet déle a když už teda jde, tak se mu na to po chvíli vyprdne a znechuceně odchází stylem "se ti na to mužů vy....."😃.

10.6.2021 18:49
janaa

XXX.XXX.38.22

marcelaamax napsal(a):
U nás se pes chová stejně, maximálně ji víc ocuchava, ale to bude dohra harani.

Fena je od té doby extrémně spavá, někdy mi přijde vyloženě naštvaná a jindy až přehnaně vlezlá. Dřív si vydržela se psema hrát, tahat se a lítat hodiny, teď ji musí vybízet déle a když už teda jde, tak se mu na to po chvíli vyprdne a znechuceně odchází stylem "se ti na to mužů vy....."😃.

Jo,takhle se chová hodně nakrytých fen,ale taky fen směřujících k falešce Ale ta změna chování opravdu u hodně fen po zabřeznutí bývá. Tak držím palce,ať jde vše podle plánu. Kdyby byla,kolikátý je den?

10.6.2021 18:52
marcelaamax

XXX.XXX.161.7

Jo a ještě, jezdí nám sem psí kamarád, na toho byla teda náladová vždycky, ale taky se vždycky nechala ukecat a nakonec si nadšeně hráli. A s tím si teda od té doby nehraje vůbec, ani ťuk. Naprostej ignor a když prudí, tak mu to dává sežrat víc než obvykle 😃.

Jinak dneska je to 14 den.

10.6.2021 23:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Jak rostou šťenda? :-)

A mám dotaz, asi je to normální, ale pro jistotu - chovaly se vám po krytí feny jinak než dřív? Nemyslím jen hned po krytí, ale v rámci dnů, týdnů?

Jako z vody - už by měli brzi začít otevírat 👀.

Jj, vždycky se zklidnily a začaly být "důležitější".

22.6.2021 17:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jakými granulemi krmite stenda?

Potřebuju koupit granule, jako nouzovku, když nevyndám maso, a rada bych už takové, kterými pak mužů krmit i štěňata (pokud budou 😁), chci aby byla stenda zvykla jak na maso, tak na granule.

No a tím, že mám granule fakt jako nouzovku, tak to zase tak nějak moc neřeším a nejsem úplně v obraze 😀

22.6.2021 23:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Potřebuju koupit granule, jako nouzovku, když nevyndám maso, a rada bych už takové, kterými pak mužů krmit i štěňata (pokud budou 😁), chci aby byla stenda zvykla jak na maso, tak na granule.

No a tím, že mám granule fakt jako nouzovku, tak to zase tak nějak moc neřeším a nejsem úplně v obraze 😀

Já dávám Farminu puppy grain free.

22.6.2021 23:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.16.19

Jinak u nás už začíná legrace - dneska mají 3 týdny:

Neregistrovaný uživatel

23.6.2021 03:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.11

Toho tretiho od konce chci. Tvari se tak dulezite

23.6.2021 06:58

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Toho tretiho od konce chci. Tvari se tak dulezite

Chtěla jsem napsat totéž, ten vypadá tak pohodově ten je určitě nejvhodnější poslušne a nekousave štěňátko

23.6.2021 07:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.16.19

Chtěla jsem napsat totéž, ten vypadá tak pohodově ten je určitě nejvhodnější poslušne a nekousave štěňátko

Kousat ještě nemají moc čím, ale o to jsou hlasitějši - dneska jsem si ve 3 ráno připadala jak v expozici s paviánama.

23.6.2021 07:18
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Kousat ještě nemají moc čím, ale o to jsou hlasitějši - dneska jsem si ve 3 ráno připadala jak v expozici s paviánama.

No tak byla jejich první bouřka, to mají nárok na povyk. :)
Co maminka, už se před těmi rošťáky schovává?

23.6.2021 07:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.16.19

Varaxi napsal(a):
No tak byla jejich první bouřka, to mají nárok na povyk. :)
Co maminka, už se před těmi rošťáky schovává?

Bouřka jim byla jedno - oni měli hlad a jejich krkavčí matka řekla, že je vůbec nezná, že její štěňata dělají bugr až od 4.
Tak jsem poslušně vstala a šla jim namichat mlíko, protože oni by nepřestali.
V 5,30 mě s nevinnýma ksichtíčkama vypravili do práce a šli dospat, co v noci zameškali... ☠️

23.6.2021 07:41
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Bouřka jim byla jedno - oni měli hlad a jejich krkavčí matka řekla, že je vůbec nezná, že její štěňata dělají bugr až od 4.
Tak jsem poslušně vstala a šla jim namichat mlíko, protože oni by nepřestali.
V 5,30 mě s nevinnýma ksichtíčkama vypravili do práce a šli dospat, co v noci zameškali... ☠️

To musí hřát u srdce, ten pocit, že jste za sebou zanechala šest napapkaných huňatých kuliček. :)
Jestli Vás to potěší, já dnes spala tři hodiny a tři hodiny vynášela kyble s vodou ze sklepa. Mně může hřát u srdce leda to, že jsem stihla naskládat na vrchní poličky všechny zavařeniny včas.

Jak moc by bylo drzé se připomenout s návštěvou? Já vím, že jsme si tak nezávazně povídaly, ale opravdu bych o to stála.
Samozřejmě chápu, že máte svých starostí dost a že se Vám to nemusí hodit, že si vážíte soukromí a že jste mě nezvala, tak případné odmítnutí plně akceptuji.

23.6.2021 07:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
To musí hřát u srdce, ten pocit, že jste za sebou zanechala šest napapkaných huňatých kuliček. :)
Jestli Vás to potěší, já dnes spala tři hodiny a tři hodiny vynášela kyble s vodou ze sklepa. Mně může hřát u srdce leda to, že jsem stihla naskládat na vrchní poličky všechny zavařeniny včas.

Jak moc by bylo drzé se připomenout s návštěvou? Já vím, že jsme si tak nezávazně povídaly, ale opravdu bych o to stála.
Samozřejmě chápu, že máte svých starostí dost a že se Vám to nemusí hodit, že si vážíte soukromí a že jste mě nezvala, tak případné odmítnutí plně akceptuji.

Víc zahřál pocit ze 6 mlčících kuliček, ale teda dneska jste větší chudák.
Za to si tu návštěvu zasloužíte 🍀

23.6.2021 07:55
janaa

XXX.XXX.38.22

marcelaamax napsal(a):

Minulé vrhy jsem dávala Essential. Teď jsem měla kliku,že jsem věděla,že u dvou,co půjdou z domu, zůstanou majitelé 100% na mase, tak jsem nedávala grancle vůbec

23.6.2021 10:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ty jsou božííííí

Farmina je N&D?

23.6.2021 10:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.16.19

marcelaamax napsal(a):
Ty jsou božííííí

Farmina je N&D?

Jj

23.6.2021 10:58
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

ááááá Pekelná jízda se dala do pohybu

jsou boží, takhle tiší, hodní, v poklidu svět zkoumající...............NA VOBRÁZKU!

a ešče se daj ňuńat, když šou bežžubci!

Tož do boja děfčico, do boja! A přežij to.

23.6.2021 10:59
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
Ty jsou božííííí

Farmina je N&D?

Kdy se mají narodit ti malý pejsci s vodklápěcí hlavou u vás? kolik času vám ještě zbývá v poklidném rytmu?

23.6.2021 11:02
domi.t

XXX.XXX.131.130

marcelaamax napsal(a):
Ty jsou božííííí

Farmina je N&D?

Nefret na N&D bola takmer do roka a teda problém nebol žiadny Len sa tu riešilo, že zmenili zloženie,ale ja tomu teda rozumiem ako hus pivu

23.6.2021 11:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zrzavci napsal(a):
Kdy se mají narodit ti malý pejsci s vodklápěcí hlavou u vás? kolik času vám ještě zbývá v poklidném rytmu?

No takhle, já ještě nevím, jestli tam něco je 😀. To se dozvíme zítra na sonu.

Ale teda fena se chová jinak, a poslednich pár dnů se mi zdá, že se mi holka maličko "zakulatila" a má plnější bříško. Už jsem si říkala, že mi stejně jen hrabe a moc ji zkoumám, ale v týdnu tady byla kamarádka a bylo to první, čeho si všimla 🤷‍♀️. Jako ne, že by byla jako kule, to je brzy, ale má takové plnější tvary, což ale taky může být tím, že netrenujeme tak jako normálně.

Tak zítra se to rozsekne 😀.

Přidejte reakci

Přidat smajlík