Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.11.2021 08:19
K.K

XXX.XXX.53.51

Ahoj, píšu sem, protože jsem dneska zažila úplnou bezmoc a neskutečně mě to zamrzelo.
Mám přesně 7m fenku, je to můj první pes. Do této doby fungovala opravdu na myšlenku, na 100 %, všichni nám to záviděli, i kvalifikovanější lidé nás opravdu chválili - fenka super poslušnost, 100 % přivolání - odvolala se od fujtajblů, od psů, od štěňat, od zvěře, boží vysněný pes. V přírodě, ve městě (pokud jsme nešly přímo vedle hlavní silnice) vždy bez vodítka, chůze u nohy perfektní.
Jenže dnes, asi i adrenalin z prvního sněhu (i když jej viděla včera poprvé, tak jestli dnes ji ta radost zatemnila mozek ještě), k tomu asi první projevy puberty... Začala čichat nějaký odhozený chleba nebo co, klasicky jsem ji řekla "fuj". Vyplivla ho, super, no ale v tom to začlo. Začala kolem mě lítat jak splašená a ani za boha nechtěla přijít. Snažila jsem se ji nalákat na pamlsek, na hračku (hračky jsou pro ni opravdu top, bylo vidět, jak se třepe, že by ji fakt chtěla, no ale raději se na poslední chvíli rozutíkala okolo). Nepomohlo lákání tenkým tonem hlasu, ani přísnější ton... prostě ani za nic. Nikdy jsem nešla "pro ni" - nenaháněla jsem ji, šla jsem od ní. I když jsem utíkala od ní, předběhla mě, a vyzývala mě ke hře. Když jsem stála, tak mě jen pozorovala chvíli, a po chvíli začala zase běhat. Přitom byla vyběhaná ze včerejška, byli jsme dlouho venku i s tréninkem. Dneska to měla být jen krátká ranní procházka (rozuměj procházka asi kolem hodiny - cca 4-5 km), chodíme tak ráno často.
Pomohl mi ji chytit až cizí člověk.
Přiznám se, že celkem uběhlo 20 minut (masakr), a mě už na konci došly nervy, tak ode mě dostala. Vím, že jsem to neměla dělat, ale takovou bezmoc jsem ještě nezažila. Teď jsem ji doma zavřela na chodbě.

CO MÁM V TAKOVOU CHVÍLI PROSÍM DĚLAT?

Byla to pro mě opravdu velmi nepříjemná situace, úplně bezmocná, vůbec jsem nevěděla co dělat. Je mi jasné, že od teď půjde slečna na stopovačku, nebudu vůbec riskovat, že by to udělala někde u aut.
ALE CO V TU CHVÍLI, KDY SI TAKTO POSTAVÍ HLAVU, DĚLAT PROSÍM?

27.11.2021 08:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Chápu Vaše rozhořčení a nechci vasi situaci nijak zlehčovat, ale pobavila mě věta "přitom byla vyběhaná ze včerejška" - 7 měsíční AUO s prvním sněhem dávno zapomněl, že "má být z předchozího dne vyběhaný".
Prostě se to blbě sešlo - ten sníh je pro psy prostě velká euforie a puboška na tom trochu ujela. Měla jste místo lákání a povelů na chvilku příjmout tu její výzvu ke hře a poblbnout s ní a pak pokračovat dál v cestě. Přidala by se.
Pokud by se Vám to stalo nekde v místě, kde je větší provoz, tak z toho mista co nejrychleji odejděte, ať předejdete neštěstí a zbytek si dořešte na klidném místě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.11.2021 08:54

Správně, že půjde na stopovačku.
Tak přeci v takový chvíli jí pomocí stopovačky ukážete, jak se má splnit ten povel, a je to. Pochvala a odměna dle toho, jak moc už to umí, a dle míry spolupráce a ochoty psa povel splnit.
Taky díky stopovačce budete moct říct povel pouze 1x a nebudete muset "zkoušet lákání na všechno možné" - což psovi jen a jen ukazuje, že povel plnit nemusí, když nechce.

Bez trestů. Chápu situaci bezmoci a zoufalství, taky jsem se parkrát neudržela a psa praštila, ale skutečně i ne moc bystrý jedinec si z toho vezme akorát to, že příště se nemá nechat chytit. A nějaké zavírání na chodbě, to už vůbec, vždyť to už je celé věky od prohřešku a pes už absolutně netuší, co to vyvádíte.

27.11.2021 09:21
K.K

XXX.XXX.53.51

Inspektor Pišišvor
Děkuji moc za reakci, ono byl ten začátek takový moc rychlý, v podstatě jsem ji chtěla odměnit za to, že nesežrala ten chleba, určitě i nějakou hrou, sama sníh miluju. Ale nějak ve vteřině se to změnilo v její postavení si hlavy a že teda jako všechny povely má na háku ...
a pak už jsem i já přepla do toho, že za to, že ona si postaví hlavu, ji odměňovat přeci nechci ... ?? Pořád je mi říkáno, že jak si pes dělá co chce, tak ukončuji hru. Samozřejmě mu to ale vynahradím za chvíli. (Slušné chování = velká sranda, hra, zábava / Děláš něco, co bys neměl = žádná sranda).
Vím o sobě, že věci řeším až moc :D řekla bych, že rozhodly sekundy mého nepochopení ...
Děkuji :)

P.S. Zmínkou, že se včera vyběhala, jsem chtěla předejít radám typu, že by měla málo vybité energie Je opravdu velmi šikovná a tréninky (úměrné věku) zbožňuje

27.11.2021 09:25
K.K

XXX.XXX.53.51

keriton
Také děkuji za reakci, bohužel nevidím odpověď na mou otázku. Toto se stalo prvně, fenka byla po chvíli puštěna a jsme v klidu. Děkuji :)

27.11.2021 09:26

No kdo něco takového s pubertálním psiskem nezažil.Mi takto jeho veličenstvo havanés kdysi chytil rapla na ranní skupinovce.Takže zatím co všichni stáli způsobně se psy sedícími u nohou,můj malý lotr lítal v kruhu vyzýval ke hře a odmítal se nechat přivolat mnou i cvičitelem.No byla jsem rudá až za ušima a hambou se skoro propadala.Nakonec po asi 50ti kolech plného trysku konečně přišel,já se omluvila za narušení lekce a cvičilo se dál. Prostě pes není stroj.Stopovačku též doporučuji na překlenutí určitého období.

27.11.2021 09:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

K.K napsal(a):
Inspektor Pišišvor
Děkuji moc za reakci, ono byl ten začátek takový moc rychlý, v podstatě jsem ji chtěla odměnit za to, že nesežrala ten chleba, určitě i nějakou hrou, sama sníh miluju. Ale nějak ve vteřině se to změnilo v její postavení si hlavy a že teda jako všechny povely má na háku ...
a pak už jsem i já přepla do toho, že za to, že ona si postaví hlavu, ji odměňovat přeci nechci ... ?? Pořád je mi říkáno, že jak si pes dělá co chce, tak ukončuji hru. Samozřejmě mu to ale vynahradím za chvíli. (Slušné chování = velká sranda, hra, zábava / Děláš něco, co bys neměl = žádná sranda).
Vím o sobě, že věci řeším až moc :D řekla bych, že rozhodly sekundy mého nepochopení ...
Děkuji :)

P.S. Zmínkou, že se včera vyběhala, jsem chtěla předejít radám typu, že by měla málo vybité energie Je opravdu velmi šikovná a tréninky (úměrné věku) zbožňuje

Jenomže k tomu, abyste tu její momentálně blbou hru mohla ukončit, tak tu situaci musíte mít pod kontrolou a to se tady nedělo, proto to dopadlo tak, jak to dopadlo.
Když se stane tahle situace, tak třeba řeknu psovi "vlez mi na hrb, tohle nehraju" a jdu normálně pryč..., ale po chvilce zahájím tu hru já (klidně tím, že se jí schovám, hážu koule sněhu..., jakkoliv).
Prostě z toho vybruslit s klidnou hlavou i ve chvíli, kdybych ze psa nejraději udělala předložku.

27.11.2021 09:36
K.K

XXX.XXX.53.51

Mejvis
Děkuji za povzbuzení :) Já právě ani nevím, jak bych se měla zachovat, kdyby se to náhodou stalo znovu a já ji zrovna neměla na stopovačce/vodítku - zůstat stát na místě a čekat než přijde? nebo se ji dál snažit "nalákat"? Požádat kolemjdoucí o chycení? :)

27.11.2021 09:39
K.K

XXX.XXX.53.51

Inspektor Pišišvor
Už tomu rozumím :) děkuji za pomoc s pochopením

27.11.2021 09:45

"Ale nějak ve vteřině se to změnilo v její postavení si hlavy a že teda jako všechny povely má na háku ..."

takto bych se na to prosím nedívala
tohle bude o té euforii, návalu energie (neboli výmazu mozku)
viz inspektor pišišvor

27.11.2021 12:34

Jedna z rad pri vychove psa je, ze nevydavam povel, kdyz vidim, ze ho pes neposlechne
( a ja nemam jak si ho vymoci).

Tak si na tohle obcas vzpomente - ti, co tuhle radu vymysleli, museli zazit nekdy to same, co vy

Proste - stane se, ze to clovek neodhadne. Je treba se z toho poucit a priste lepe predvidat.

27.11.2021 12:41
K.K

XXX.XXX.53.51

petrahei
Děkuji za reakci, tomu rozumím a naprosto souhlasím
Jenže je to těžké
Nejmenovaná trenérka (i pár dalších lidí, ale ne v této situaci) mi zase řekla, že už je fenka dost chytrá (a zkušená = povel zná) na to, aby věděla, co se pod povelem rozumí a jak ho má udělat. Tak co tedy v takovém případě dělat, když pes dělá psí kusy a běhá dokolečka?
Ty povely jsem začala zkoušet po chvilce, říkala jsem si třeba, že by přišla přes povel který zná a ví, že bude následovat odměna ... no také ne ...

27.11.2021 12:49
K.K

XXX.XXX.53.51

hmn_

i za vaši reakci děkuji.
To si právě nejsem jistá o co se jednalo přesně. Byly jsme už nějakou dobu venku - se sněhem si hrála, neobjevil se tam zrovna v tu chvíli.. a potom jsme vlastně dalších těch 20 minut řešily danou situaci.
Samozřejmě nepopírám, že zrovna si mohla říct, "je hele teď je ten sníh nejzajímavější", to asi mohla, do hlavy nevidíme ... Ale asi mi to spíše připadalo jako nějaký projev tvrdohlavosti a že by zkoušela co se jako stane.

Ale nevylučuji váš názor :) jak jsem psala, je to můj první pes :) snažila jsem se popsat situaci, jak jsem ji viděla já :)

27.11.2021 13:01

mi zase řekla, že už je fenka dost chytrá (a zkušená = povel zná) na to, aby věděla, co se pod povelem rozumí a jak ho má udělat.

ale samozrejmne ze vi, co ma udelat, ale NECHCE
a v tu chvili je fakt lepsi povely nevydavat.
"kazi" se tim ten povel jeste vic - proste to rozmazavate a ukazujete psovi, ze opravdu kdyz nechce, nemusi. Cim vetsi emoce - tim dele si to pak pes pamatuje.

Berte s nadsazkou. Ale vertě, ze to zazil v ruznych obdobach - asi kazdy.

Tak co tedy v takovém případě dělat, když pes dělá psí kusy a běhá dokolečka?

zalezi na psovi a jak to mezi sebou mate. neni univerzalni rada.
neco uz navrhnul inspektor.

tak jak jste to popsala vy - tak kdyz mate hracku a pes nechce k vam - tak ja bych zacala hazet micek/klaciky - pryc od me a pes beha. idelalne dva micky/hracky/klaciky a vymenovat u me.
tim se vyhnete tomu, co pes nechce - prijit, zaroven muze behat - to chce - a po par vymenach se k vam stejne dostane a uz nebude vedet, proc prvne nechtel

27.11.2021 13:39
Terven

XXX.XXX.110.191

Skoro zázrak, že jste podobnej lítací záchvat zažila u štěněte až v 7 měsících
Ona platí taková zásada - nikdy nedávat psu povely, když je velká pravděpodobnost, že neposlechne.
Což v případě takového výbuchu adrenalinu je víc než jisté.
Pokud to mojí fenu chytlo, nezkoušela jsem se ji nijak povelovat ani umravňovat. Jediné, o co jsem se snažila, když už - být pokudmožno středobodem jejího řádění. Podporovala jsem ji v lítání házením hraček, šišek, tleskáním, výpady...a když se hodila do klidu, dala jsem nějakej ten povel.
Aby se nestalo neštěstí, v místech, kde byla nablízku silnice, jsem ji měla vždy jištěnou až do doby, než ji ty záchvaty pustily. Protože k takovýmu výbuchu jí stačilo potkat cizího psa, mimo jiné.

27.11.2021 13:42
Terven

XXX.XXX.110.191

K.K napsal(a):
hmn_

i za vaši reakci děkuji.
To si právě nejsem jistá o co se jednalo přesně. Byly jsme už nějakou dobu venku - se sněhem si hrála, neobjevil se tam zrovna v tu chvíli.. a potom jsme vlastně dalších těch 20 minut řešily danou situaci.
Samozřejmě nepopírám, že zrovna si mohla říct, "je hele teď je ten sníh nejzajímavější", to asi mohla, do hlavy nevidíme ... Ale asi mi to spíše připadalo jako nějaký projev tvrdohlavosti a že by zkoušela co se jako stane.

Ale nevylučuji váš názor :) jak jsem psala, je to můj první pes :) snažila jsem se popsat situaci, jak jsem ji viděla já :)

hmn má pravdu, fakt to nemá nic společnýho s tvrdohlavostí, dominancí, nedostatkem respektu apod.
Prostě se pod vlivem atraktivního okolí přetočila a bylo to silnější než ona.

27.11.2021 14:41
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak tohle je normální rozdováděný pes😁! Když takhle blbne, nejlépe podpořit, má radost, nadbytek energie, tady není zač trestat, ani povelovat ( pokud tedy není v ohroženi pes nebo okolí), tady se páníček přidá a zablbnou si oba.
Puberta může začínat, v pubertě i nejlíp vycvičený pes může naráz zapomenout povely ( on je nezapomene, prostě jdou mimo), to se musí protrpět. Se současnou fenou bych mohla vyprávět, na cvičáku jsme byly za komickou vložku, teprve jak puberta minula, najednou jiný pes, všechno umí, poslouchá, zkouška levou zadní. Ať se daří 🙂!

2.12.2021 06:05
Mí

XXX.XXX.71.103

Jak popisujete co všechno už umí v 7 měsících a jak je ve všem 100%,se až věřit nechce. Podle mně přetížený puberťák kterému bouchly saze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík