Mám tady, prosím, něco, čemu nerozumím
Zvýšila se nám četnost a objem stolic, u obou, ale víc u Vikiny. Nejde o průjem, bobky jsou úplně výstavní, do učebnice, ale je jich moc Ráno se občas stane, že vyleze ze dveří a během minuty dřepne a kadí. Dřív kadila klidně až po delší době nebo dokonce vůbec. Většinou ty bobky během procházky zvládne dva, včera odpoledne kadila během venčení dokonce 3x.
Bohužel vůbec nevím proč, ale nějakou příčinu to mít musí. Kdyby se to stalo ojediněle, řeknu, že sežrala u koní rohlík a nevím o tom anebo slupla tři myši, když jsem zrovna koukala jinam Většinou jí takovýhle objemy dělalo obilí - pečivo, zrní, co padalo koním z huby, moc vloček v misce.
Tohle trvá už cca 14 dní a hypotézy mám 2-3
První jsou kořínky, touhle dobou je vykusuje z trávy jako posedlá, vloni jsem na to zakládala téma. To by i odpovídalo, že bobků má víc než pinčová, protože pinčová je vykusuje o dost míň. A Keriton vloni psala, že její pes po koříncích vždycky hrozně prdí.
Další možnost jsou minipeletky Rufruf, ke kterým jsem přišla víceméně náhodně a nepoužívám je jako hlavní krmení, ale jenom jako pamlsky na cvičení a hersenwerk. Čili toho nesežere zdaleka tolik, jako kdyby to dostávala do misky a krom toho to nejsou jediný pamlsky.
Složení viz foto, na webu se liší, nějak upravovali recepturu. Žádnej zázrak, ale pokud to beru jako pamlsky, složení to má dobrý. Zaujaly mě tam sušený řepný řízky, je to takový levný plnidlo, hodně vlákniny, nijak zvlášť závadný. Ale když se krmí koním, musí se namáčet dlouho dopředu, protože mnohonásobně bobtná
Jako - ty peletky by se jako příčina naíézely, ale já už je jistej čas podezírám a omezila jsem je na úplný minimum - a problém trvá.
A řekla bych, že oproti Vikině jich víc sežere pinčová a ta kadí taky o něco víc a častěji, ale není to zdaleka tak markantní.
KD se jí nijak nezvýšila, všechno děláme stejně, pamlskujem plus mínus stejnou intenzitou.
Poslední, co se změnilo - začala jsem dávat EPA DHA olej od Dromy, ale před tím dostávaly lososák - a olej bych zrovna nepodezírala
To jenom, aby o první adventní neděli řeč nestála takový pěkný téma
Uživatel s deaktivovaným účtem

Věk , kořínky (počítám, že jde o vlákninu), roční období.
Na pamlscích mě zajímá analýza - tuk a vláknina, vlhkost? Ale podle webu jsou normální. Poslední asi měsíc dělá můj pes to samé, nevím, možná se hýbou a jí jinak, můj pes jí teď nějak rychle, ale pořád to samé, jenže jsme právě přišli z lesa a fakt to není jak dřív, že jedna dvě hromádky za den... je toho nějak hodně.
Viním z toho zimu :-) přidám přílohu - obyčejnou jako těstoviny, rýži, ne vločky.
Zajímavé je, že váha je stejná, akorát že v létě staví svaly a v zimě tuk.

"A Keriton vloni psala, že její pes po koříncích vždycky hrozně prdí."
Jejda, teď se mi úplně připomněl ten smrad....
Mí
napsal(a):
Nemůže to být tím, že po zdražení všeho jsou třeba granule ošizené?
Jen mně to tak napadlo. Syn objednával pytel granulí Royal Canin hepatic vždy za 1500 a teď za 1800. Možná místo zdražení některý výrobce zvolil méně masa.
jj, už i odpad zdražil, hlavně energie a taky chemie na jeho zpracování
Vetřu se sem s dotazem, který souvisí sice jen trošku, ale přece, jaké pamlsky byste doporučili jako kvalitní?
Když mám oba psy na BARFU, a úplně se mu pokaždé nechce patlat si kapsy nakrájeným masem (a někdy to ani nejde, třeba božihódové sako do výstavního kruhu).
Mladší kolie teď prochází těžkou pubertou a obdobím vzdoru, což se projevuje hlavně selektivní hluchotou na skoro všechny povely, takže v rámci pozitivní motivace (korupce) 😁 strašně moc pamlskujeme.
A nechci dávat úplné srajdy.
Ty pamlsky co sdílela Terven, jsou dobré? Podle čeho se to pozná, na tom složení? Snažím se vyhýbat takovým těm glycerinovým masíčkům a taky piškotům. Z tohohle se třeba ve větším množství zesere i náš buldok, a to buldok je popelnice.
Mí
napsal(a):
Nemůže to být tím, že po zdražení všeho jsou třeba granule ošizené?
Jen mně to tak napadlo. Syn objednával pytel granulí Royal Canin hepatic vždy za 1500 a teď za 1800. Možná místo zdražení některý výrobce zvolil méně masa.
To asi ne...nežerou granule, jsou na mase. Jenom ty peletky Rufruf jako pamlsky, ale v takovým množství, že se mi nechce věřit, že by to bylo po nich. A složení na pytli vidím.
Pokud by výrobce zvolil méně masa, musel by to na obal napsat.
Ouško4
napsal(a):
Vetřu se sem s dotazem, který souvisí sice jen trošku, ale přece, jaké pamlsky byste doporučili jako kvalitní?
Když mám oba psy na BARFU, a úplně se mu pokaždé nechce patlat si kapsy nakrájeným masem (a někdy to ani nejde, třeba božihódové sako do výstavního kruhu).
Mladší kolie teď prochází těžkou pubertou a obdobím vzdoru, což se projevuje hlavně selektivní hluchotou na skoro všechny povely, takže v rámci pozitivní motivace (korupce) 😁 strašně moc pamlskujeme.
Ty pamlsky co sdílela Terven, jsou dobré? Podle čeho se to pozná, na tom složení? Snažím se vyhýbat takovým těm glycerinovým masíčkům a taky piškotům. Z tohohle se třeba ve větším množství zesere i náš buldok, a to buldok je popelnice.
To, co jsem sdílela, jsou normálně za studena lisovaný granule pro malý plemena, nejsou to pamlsky. Určitě mají i větší variantu.
Jinak já mám ráda Wallitzer, to už jsem psala, v současný době už to má v nabídce asi jenom Rozchov.
Anebo kupuju sušený plíce od Mapesu, takovou tu půlkilovou tašku - pěkně se trhají na kousky, případně ty tužší jdou nakrájet. Nebo od Mapesu cokoli malýho, třeba zlomky střívek.
Furt se chystám, že jim napeču, ale zatím jsem se nedokopala.
Když chci něco fakt top, třeba na nw zkoušky, tak uvařím kachní žaludky a nakrájím na plátky. Mám na to takovou zelenou plastovou krabičku a jakmile máme s sebou krabičku, poslušnost je rázem o 200% lepší
napsal(a):
Věk , kořínky (počítám, že jde o vlákninu), roční období.
Na pamlscích mě zajímá analýza - tuk a vláknina, vlhkost? Ale podle webu jsou normální. Poslední asi měsíc dělá můj pes to samé, nevím, možná se hýbou a jí jinak, můj pes jí teď nějak rychle, ale pořád to samé, jenže jsme právě přišli z lesa a fakt to není jak dřív, že jedna dvě hromádky za den... je toho nějak hodně.
Viním z toho zimu :-) přidám přílohu - obyčejnou jako těstoviny, rýži, ne vločky.
Zajímavé je, že váha je stejná, akorát že v létě staví svaly a v zimě tuk.
Megí, já věděla, že mě pochopíte, jste můj člověk
Počasí a roční doba je jedna z mých teorií, kterou jsem nenapsala, protože většině lidí by to přišlo ujetý.
Jo, možná už to trvá měsíc, spíš ale o fous míň. Nevím, jestli se hodí to sem psát, ale v podstatě se mi děje něco podobnýho
Jsem přesvědčená, že tohle přechodový období podzim - zima nějak ovlivňuje peristaltiku. Citliví koně jsou touhle dobou náchylní na koliky.
Ouško4
napsal(a):
Kupuju od krmiva Hulín.
Terven- tak zkuste vypustit peletky úplně a uvidíte. Ale jestli je bobek ok,tak bych neřešila. Naši teď mají hromady, páč půlka bobků jsou kusy jablek a hrušek
janaa
napsal(a):
Kupuju od krmiva Hulín.
Terven- tak zkuste vypustit peletky úplně a uvidíte. Ale jestli je bobek ok,tak bych neřešila. Naši teď mají hromady, páč půlka bobků jsou kusy jablek a hrušek
Jo, pravda, Hulín bereme taky. Mají dvě velikosti pamlsků a různě veliký balení.
Já bych to neřešila, ale občas to je tak, že už se nemůže dočkat venčení, hlavně ranního, protože ji to tam tlačí.
Už jsem ty peletky de fakto vypustila. Zatím se mi zdá, že to nemá vliv.

Otázka do pranice:
Opravdu celoživotně v kapse pamlsky?
Jako chápu ve výstavník kruhu, budiž, ale jinak opravdu jste pro psa na běžných každodenních vycházkách hlavně chodící kapsa pamlsků?
Chodíte někdo standardně se svým psem navolno na procházky úplně bez pamlsku v kapse (dtto bez míčku apod)?
Terven
napsal(a):
To, co jsem sdílela, jsou normálně za studena lisovaný granule pro malý plemena, nejsou to pamlsky. Určitě mají i větší variantu.
Jinak já mám ráda Wallitzer, to už jsem psala, v současný době už to má v nabídce asi jenom Rozchov.
Anebo kupuju sušený plíce od Mapesu, takovou tu půlkilovou tašku - pěkně se trhají na kousky, případně ty tužší jdou nakrájet. Nebo od Mapesu cokoli malýho, třeba zlomky střívek.
Furt se chystám, že jim napeču, ale zatím jsem se nedokopala.
Když chci něco fakt top, třeba na nw zkoušky, tak uvařím kachní žaludky a nakrájím na plátky. Mám na to takovou zelenou plastovou krabičku a jakmile máme s sebou krabičku, poslušnost je rázem o 200% lepší
Wallitzer jsem koupila, ale koliím to vůbec nechutnalo 😟 a to jsem koupila několik druhů, dokonce i "příchuť kůň".
To byly jediný kokynka, který jsem musela pak rozdat, protože to buď vůbec nežrali, anebo žrali s takovým tím útrpným pohledem: tak jo, ale beru si to jen proto, že ti to udělá radost.

napsal(a):
Otázka do pranice:
Jako chápu ve výstavník kruhu, budiž, ale jinak opravdu jste pro psa na běžných každodenních vycházkách hlavně chodící kapsa pamlsků?
Chodíte někdo standardně se svým psem navolno na procházky úplně bez pamlsku v kapse (dtto bez míčku apod)?
ano, samozrejme,
dospely pes odmeny na vychazce nepotrebuje.
napsal(a):
Otázka do pranice:
Když třeba zapomenu...nebo si myslím, že je mám v kapse, ale pak si vezmu jinou bundu.
Jak psala Terven, v momentě, kdy "to u sebe mám" je poslušnost o 200% jinde 😁
Ale já fakt pamlskuju strašně moc. Jedeme vyloženě přes kokynka, ale zase je fakt, že jsem ve stáji jediná, (poslední) kdo ještě nemá psy na elektrice.
I když mladej mi teď dává takovou sodu, že jsem po něm včera ječela, že se můžu vyprdnout na pozitivku, že ho bacím všema dílama Šusty přes hlavu.

napsal(a):
Otázka do pranice:
Já už se nepočítám, neb pes je půl roku po smrti, ale posledních minimálně deset let, možná víc, jsme chodili ven bez pamlsků a bez hraček (pokud nebyla hračka vyloženě náplní procházky, ale jako odměnu jsem ji nepoužívala).

napsal(a):
ano, samozrejme,
dospely pes odmeny na vychazce nepotrebuje.
Sarkasmus?
Odměna nerovná se pamlsek.
Tak mi chodíme s pamlsky, neb odměňuji vhodné chování při "setkání se psy"= NEPŘETOČENÍ a klid , jinak když jsme sami v lese nejsou potřeba a např. dnes za 3 hod dostal jeden, když jsme se kochali na vyhlídce...a byla pohoda v zasněženém lese.
Jinak u všech předcházejících psů probíhaly obyčejné prochajdy zcela bez pamlsků.

napsal(a):
Sarkasmus?
ne, neni to sarkasmus

většinou chodíme bez pamlsků, občas mám v kapse hrst piškotů. Při Najtí velikosti nějaký ten cukr neřeším - a piškoty má rád. Nemá to jako odměnu - jen se občas chodí přitulit a když dostane piškot... tak mu zasvítí očka radostí. Jen jsem podstatně oslintanější, než když je nevezmu
Nenosím s sebou nic. Naposledy jsem zapomněla i klíče a kapesník, zato kondomy jsem v kapse objevila. Co kdyby náhodou, že.
Ale jsme lidé různí, já zase při každém zdejším použití mykání ("už umíme chodit na vodítku") a paslovesa pamlskovat virtuálně mlátím autora Slovníkem spisovné češtiny pro školy a veřejnost přes holou.

napsal(a):
Otázka do pranice:
Ano, většinou nenosím. Pokud mám něco v kapse, tak scvrklou mrkev nebo drobky tvrdého chleba- jedna bunda ke koním a se psem, když to nahmatám tak jí to dám. Psina má odměnu v každém klacku-spíš kládě, malé klacky ignoruje.
Pamlsky-granule nebo míček si beru jen když jdem krátce a něco pocvičujeme.
Edit: piškoty bych brala, ale spíš je sním já.
Na procházky pamlsky beru. Venčím smečku a pokaždé je za co odměňovat,je to motivace,aby nevymýšleli blbosti samostatně. A jasně,fungují i bez pamlsků,když zapomenu,ale nějak nemám důvod je cíleně nebrat,těší to mě i je Na výcvik taky pamlsky beru,případně pamlsky a míček,podle motivace každého soudruha. Na hony,tedy do práce,pamlsky neberu,tam je odměnou samotná činnost. A taky je tam snídaně,svačina,oběd....

napsal(a):
Sarkasmus?
to si říkáte sobě, ne? Odpověděla Vám dobře, však jste se ptala na pamlsky a hračky po tom, co Terven řekla, že je má furt a psi fungují... tedy to bylo myšleno jako "nejsou odměny, moc se nám nechce cvičit, poslouchat,...".
On pamlsek (a jiné) se nerovná ani odměně, ani lákadlu. Jako odměna se samozřejmě dá použít různé a prostě ta odměna pak už není nutná.
Někdo to používá jako lákadlo, někdo jako odměnu, někdo u dospělého psa nepotřebuje ani jedno, protože už je pes vycvičen a vychován, a někdo dává hračky a pamlsky psovi jen tak, protože ho má rád.
K věci - pamlsek a hračku jsem nikdy jako lákadlo nepoužívala, je to k ničemu, hračku na výcvik ano - jako kořist; samoodměňovací činnost po provedení mého požadavku.
Na pamlsky mi pes nikdy nefungoval, ani k jednomu účelu oněch proklínaných předmětů.
Po skončení výcviku už míček nepotřebujeme, ale ven chodíme s míčkem a házedlem, protože pes si míček sám bere, má ho rád a já se nerada ohýbám, nic se ale nemění, pokud míček nevezmeme.
Pamlsky rvu psovi doma a třeba na výletě, protože já také furt žeru sušenky.
pozn. pro Varaxi: čokoládu už kvůli Vám nejím!
Jo a také furt vlastně odměňuji - můj pes má radost, já mám radost, my si rozumíme, říkám jí "ty seš můj šikovnej pés!" furt a furt.

Jak se Reptička ptá už 5 let v půlročních mezipřistáních :-)
Furt jsme ztráceli tenisáky, že prý proto, že jsou levné, nechtělo se mi pro nové až do Géčka, tak jsem koupila tohle
https://www.bitiba.cz/shop/doplnky_potreby_pro_psy/hracky_pro_psy/provazove_hracky/micky/980501 (ha, už mi chybí jen tři razítka, čas objednat pamlsky - 5 kg drštěk a plic)
a nejlepší ve vesmíru a vůbec!
Všude je vidět, odráží se od stromů, na louce, není vůbec prokousnutý a nevoní mi hnusně, ale psovi tak, že ho i vystopuje kdekoli. V házedlu drží pevně, vyrobili to fakt dobře. Akorát nechápu, jak pokaždé trefím strom, když jich je na naší trase 10 na kilometr čtvereční. No ale pes letí... a má radost, že to padá do rokle.
Ať si každý u sebe nosí klidně padesát míčků nebo kilo sušenýho masa. Nevidím na tom vůbec nic špatnýho (nikomu to neubližuje), ani zavrženíhodnýho.
Radši budu, když se pes letící proti mě otočí a poletí za páníkem na pamlsek, který je u sebe nosí, protože je to třeba jediná věc, která mu na psa v některých situacích funguje, než když za ním někdo pořvává a on dál sviští.
Celkově mi přijde, že je mezi pejskaři pořád strašně moc lidí, kteří se pamlskování vysmívají a asi i díky tomu je tu pak taky hromada majitelů psů, kteří pamlsky přece dávat nebudou a nebudou, a to ani štěněti, protože takhle se přece nenaučí opravdovýmu respektu. Hrůza potkávat takovýhle lidi. Ono jim totiž ani vodítko často nic moc neříká.

Někdo radši Cimrmana, někdo radši plnou kapsu ňamek..ale život není jenom žrádlo, i když vy zase ty sušenky..tak jo, no.
Spíš by mne zajímalo, jestli potřeba pořád něco uzobávat je v souladu u majitele i psa, ale dle vás asi jo. Nebo je to spíš vykoupení viny a pocity, že vy sušenky a ona by neměla nic?
Jako jestli jsou majitelé spíše krmiči takoví, kteří sami zobou a pak mají pocit viny, když ono to stvoření tak smutně kouká, tak mu dám taky a postavím na průběžných odměnách vpodstatě vztah, nebo jestli půlden v lese bez krmení bez problémů, aniž by se to projevilo na rozvolnění vztahu...
Dokážete jíst, aniž byste nabídla psovi?
Jen legrace.
U nás by to bylo 10let bez pamlsků, protože Worku absolutně venku nezajímalo, čím mu mávám před čumákem a zhnuseně mě obcházel s výrazem co a proč mu cpu. Pamlsky jsem nosila hlavně kvůli ostatním pejsům, co jsme je chodili navštěvovat. Až tak poslední dva roky si pamlsek někdy dokonce vyptá.
lesnížínka
napsal(a):
U nás by to bylo 10let bez pamlsků, protože Worku absolutně venku nezajímalo, čím mu mávám před čumákem a zhnuseně mě obcházel s výrazem co a proč mu cpu. Pamlsky jsem nosila hlavně kvůli ostatním pejsům, co jsme je chodili navštěvovat. Až tak poslední dva roky si pamlsek někdy dokonce vyptá.
Achjo a já myslela, že jste si je nosila pro sebe. Už to tak vypadalo na začátku toho příspěvku.

Já první půlku pejskaření nepamlskovala, protože pes to nežral a já "věděla", že pes má poslouchat a ne bejt uplácenej pamlskama. Později pes přeci jen začal pamlsky trochu žrát a já zjistila, že buď můžu trvat na nějakých zásadách jiných lidí a nejspíš se s ovladatelností psa nikam moc nepohnout, protože jsem nemehlo... anebo to začít zkoušet s pamlskama.
A tak jsem ráda, že jsem druhou půlku pejskaření pamlskovala, hodně mi to pomohlo se se psem domluvit a užili jsme si krásný roky bez stopovačky.
Poslední 1-2 roky už dostával na procházkách pamlsky jen tak, když měl chuť.
Zato jsem vždycky trvala na tom, že pes nebude dostávat naše jídlo, od talíře.

Když se u nás jí, psiska dobře ví, že nic nekápne. Já jim nelezu do misky, oni do talíře.
Pamlsky coby odměna na vycházkách za přivolání, proč by ne? Míček, blbnutí s přetahováním se na vycházkách coby širší interakce s páníčkem, proč by ne? Schválená činnost coby motivace, proč by ne - běž se kámošit s jinými psy, ale nejdřív přijď na přivolání.
Proč by ne někdy vycházka jen bez ničeho, o tom správný vztah člověk-pes opravdu není, záleží především na zkušenostech majitelů psa. U Reptů asi platí, že kdo má pamlsek či hračku, není správným psovodem a jen hledá náhražky ku správnému vztahu se psem?
Terven, zadavatelko, pardon, téma se rozšiřuje, mění, snad se objem a četnost stolic u vás všech sám od sebe srovná.
Asi tak, no...ať si to každej dělá podle svýho přesvědčení, hlavně ať jsou všichni spokojení - lidi i psi.
Já nemám s pamlskama venku problém, mají je rády, proč jim to nezpříjemnit.
Někteří lidi považujou pamlsky za cosi potupnýho, bijou se v prsa, že umějí fungovat bez toho...no, možná jo. Pravda je taková, že pokud k vám pes přiběhne, vždycky má nějakej motiv. Buď mu to přináší cosi uspokojivého - a já nevidím důvod, proč by pamlsek měl být horší než ostatní odměny- anebo se chce vyhnout něčemu nepříjemnému, co si možná pamatuje z minulosti.
Je celkem dost lidí, neříkám, že všichni, kteří se chlubí, že pes jim funguje na myšlenku díky vztahu, ale ve skutečnosti je to proto, že kdysi v minulosti byly použity averzivní metody a pes má paměť jako slon.
Pro moje feny je pamlsek odměna, radost, motivace. Mně osobně přijde smutný, že dokud pes neumí a učí se, dostává pamlsky a když je z něj hotovej mazák, je za to odměněn tím, že funguje bez nich. Vybavuje se mi pěknej kreslenej vtip, už nevím, kde jsem ho viděla. Starší pes - otec - poučuje před agility překážkami svýho syna - " a hlavně dělej dlouho blbýho, ať si užiješ dobrot".
Tím nechci říct, že chodí-li někdo ven bez pamlsků, je to blbě....já si vážím každýho, kdo psa bere jako rovnocennýho parťáka a nesnaží si na něm honit triko, ať už odměňuje čímkoliv. A rovněž tak si vážím těch, co nemají setrvalou potřebu se prsit, že takový blbosti nepotřebujou a dělají to jinak a líp.
My teda víc pamlsků než na prochajdě spotřebujeme při různých čmuchohrátkách a tam to bez nich nejde, na nich to stojí, případně při dogfitness.
Co zase třeba zásadně nedělám - nedávám nic od stolu a nedělím se o svoje jídlo. Ještě tak, pokud to připravuju v kuchyni, krájím na prkýnku - to někdy jo. Ale jakmile zasednu k jídlu, je cokoliv pro psa tabu. Já jídlo miluju a nechci být rušena ale pokud to někomu neva a má z toho radost, ať si klidně krmí, proč ne.

kdyz ono tohle neni o pamlscich /odmenach ( aby me zase nenarkli ze sarkazmu)
je to proces - neco ucit a NAUCIT.
pokud nekdo skonci na pul cesty - OK.
jeho volba. porad ve fazi uceni.
muj cíl je - naucit.
pamlsky v tom pomahaji.
ale na konci pes plni pzadavky a nepotrebuje odmenu, aby neprestal.
btw. delat mu radost muzu i kdykoliv jindy
nevim, jak vy - ale psy, co potkavam na vychazkach - jsou casto jeste jen v uplnem zacatku -ani se nezacali neco ucit
napsal(a):
kdyz ono tohle neni o pamlscich /odmenach ( aby me zase nenarkli ze sarkazmu)
je to proces - neco ucit a NAUCIT.
pokud nekdo skonci na pul cesty - OK.
jeho volba. porad ve fazi uceni.
muj cíl je - naucit.
pamlsky v tom pomahaji.
ale na konci pes plni pzadavky a nepotrebuje odmenu, aby neprestal.
btw. delat mu radost muzu i kdykoliv jindy
nevim, jak vy - ale psy, co potkavam na vychazkach - jsou casto jeste jen v uplnem zacatku -ani se nezacali neco ucit
No jo...my to máme tak, že cesta je cílem

Terven
Je celkem dost lidí, neříkám, že všichni, kteří se chlubí, že pes jim funguje na myšlenku díky vztahu, ale ve skutečnosti je to proto, že kdysi v minulosti byly použity averzivní metody a pes má paměť jako slon.
Nemusí tomu tak být, také mám psa, který funguje na myšlenku. Nikdy na něj nebyly použity averzivní metody. On prostě takový je, narodil se tak, spolupráce s majitelem, souznění s jeho duší. Pamlsky flusal už jako štěně na vycházkách, větší odměnou mu bylo důkladné podrbání kožichu a veleintonace, jak je to nejvíc nejšikovnější pes. Rád si zaaportuje, chvíli tu hru na aportéra bude hrát, ale není to magor, který má z mozku tenisák/hračka kostku.
To jen, že takoví "myšlenkoví" psi opravdu existují, řídké výjimky, ale vyskytnou se i bez bububu metod.

napsal(a):
Někdo radši Cimrmana, někdo radši plnou kapsu ňamek..ale život není jenom žrádlo, i když vy zase ty sušenky..tak jo, no.
Spíš by mne zajímalo, jestli potřeba pořád něco uzobávat je v souladu u majitele i psa, ale dle vás asi jo. Nebo je to spíš vykoupení viny a pocity, že vy sušenky a ona by neměla nic?
Jako jestli jsou majitelé spíše krmiči takoví, kteří sami zobou a pak mají pocit viny, když ono to stvoření tak smutně kouká, tak mu dám taky a postavím na průběžných odměnách vpodstatě vztah, nebo jestli půlden v lese bez krmení bez problémů, aniž by se to projevilo na rozvolnění vztahu...
Dokážete jíst, aniž byste nabídla psovi?
Jen legrace.
:-) :-) já jím furt a můj pes asi tak 2x denně + tři (nebo dvacet) pamlsky, tak nevím, zhodnoťte mě :-)
Určitě o mně víte víc než já, nestyďte se a pište ;-)
Já se cítím bez viny a přemýšlím, jestli znám někoho, kdo se v tomto vinen cítí, asi ne.
Myslím, že to možné je, ono nic není nemožné, přesto věřím, že někdo může cvičit (a odměňovat) po celý život psa, aniž by nemohli fungovat bez odměn (a lákadel).
Existují psovodi (hrozně zajímavý původ slova mimochodem), kteří jsou vedeni psem, ano, opačný tábor ale netvoří pejskaři, kteří mají vztah se svým psem založený na ne/mám pro tebe odměnu,
a tak se jim ten vztah nemůže tímto rozvolnit.
Mám se svým psem volný vztah. Ajaj, Repto, to jste nechtěla, že ne :-)
napsal(a):
Terven
Nemusí tomu tak být, také mám psa, který funguje na myšlenku. Nikdy na něj nebyly použity averzivní metody. On prostě takový je, narodil se tak, spolupráce s majitelem, souznění s jeho duší. Pamlsky flusal už jako štěně na vycházkách, větší odměnou mu bylo důkladné podrbání kožichu a veleintonace, jak je to nejvíc nejšikovnější pes. Rád si zaaportuje, chvíli tu hru na aportéra bude hrát, ale není to magor, který má z mozku tenisák/hračka kostku.
To jen, že takoví "myšlenkoví" psi opravdu existují, řídké výjimky, ale vyskytnou se i bez bububu metod.
No jo, vždyť píšu "neříkám, že všichni"

to rikam taky
jen pocem a lehni mam jako defintivni pozadavek

Pocem, lehni, zůstaň, počkej. Základ.
Do sportovky nic moc. Do všedního života super.
Psovod? Pes vede člověka nebo člověk vede psa, záleží na úhlu pohledu. Hlavně bez odměn, ať není Repta zase pohoršená.

napsal(a):
Terven
Také znám takové, ale tam je potřeba ztučnit a podtrhnout to "řídké výjimky".
On pes prostě dělá něco za něco. Ať se nám to líbí nebo ne, je to tak. Tento pes můj současný byl také "cvičen" na myšlenku, sám si to vybral. Akorát že to fungovalo do chvíle, kdy se pustil za srnou (a vrátil se až po mých dvou hysterických záchvatech a 34 minutách). Pak přišel ten míček (který dnes nepotřebujeme).
Nedělám z toho zvířete sobce, je to pes, on takto žije, funguje, tak je nastaven - něco udělám, dostanu jídlo. Uteču, vyhraju. Jsou tam pudy. Nechci říct, že jen ty pudy (i když to tak je), přece jen jsem vyhlášené sluníčko :-)
Ale nejedná se zde jen o dvě možnosti, jak se zdá - plné kapsy smažených jater x telepatie skrz předchozí nezdary a výprask. Psovi mohu totiž
telefonovat bez slov i bez jeho špatné zkušenosti. Ovšem má to jeden háček -
- až pes najde něco, co je pro něj nejvíc tak páníčkovi zavěsí.
(teriér hodí tón obsazeno a má obsazeno, není to maltézáček)
No co, srnčí není špatné.

Následuje spoiler!
Repta stejně vždy nakonec přizná, že psy odměňuje, jen o tom stále ještě neví. To máte podrbání, slovní pochvalu, nechtěnou pochvalu. Ty jsou nejlepší. Člověk se nějak tváří, má nějaký postoj, nějakým tónem pronese jakékoli slovo. A pes je spokojen a
nerozešli se.
Psovi mohu totiž
...a tak, není třeba hned zavěšovat, Vikina třeba bejvá jen dočasně nedostupná

A má Repta vůbec psy?
Ovšem má to jeden háček -
Mohu potvrdit u teriéra, případně nezavěšujte, vyčkejte, jste v pořadí. Současný pes nemá obsazeno a vnímá, nějak je pro něj stále nejvíc člověk. Krásné s ním být a souznít, holt vořech.

napsal(a):
Následuje spoiler!
Repta stejně vždy nakonec přizná, že psy odměňuje, jen o tom stále ještě neví. To máte podrbání, slovní pochvalu, nechtěnou pochvalu. Ty jsou nejlepší. Člověk se nějak tváří, má nějaký postoj, nějakým tónem pronese jakékoli slovo. A pes je spokojen a
nerozešli se.
Pohlazení psa a slovní pochvalu vnímám jako ekvivalent vlídného úsměvu v mezilidské komunikaci.
Ale narvaná kapsa pamlsky mi přijde jako švestičky z vlastní zahrádky. Pokud se psem komunikujete dobře a srozumitelně, švestičky jsou k čemu?
Pokud neznáte toto přirovnání (protože sedíte možná vlevo ), švestičky jsem si půjčila z "Marečku, podejte mi pero!"

Terven
napsal(a):
Psovi mohu totiž
...a tak, není třeba hned zavěšovat, Vikina třeba bejvá jen dočasně nedostupná
Kam chcete dojít?
Dočasně nedostupný pes asi není cíl, ne? A dál to bude jak? Kolik je Vikině?

Tak to jo.

napsal(a):
Pohlazení psa a slovní pochvalu vnímám jako ekvivalent vlídného úsměvu v mezilidské komunikaci.
Ale narvaná kapsa pamlsky mi přijde jako švestičky z vlastní zahrádky. Pokud se psem komunikujete dobře a srozumitelně, švestičky jsou k čemu?
Pokud neznáte toto přirovnání (protože sedíte možná vlevo ), švestičky jsem si půjčila z "Marečku, podejte mi pero!"
A to právě vnímáte špatně. Ten pes není člověk, nemůžete na to koukat jako na mezilidskou komunikaci. No, vlastně můžete. Pro člověka je to to samé.
Dotek a hlas jsou odměny. Pes je tak vnímá. 1) to odkoukal, co se bude dít pak, co z člověka vyzařuje, jak se potí atp. 2) cíleně jsme ho to učili
Pokud tedy neřvu a netluču ho, např., což může mít spojeno ne s odměnou, ale... to dál znáte ne, pozitivní trest, negativní test :-)
Ano, na hlas Svěráka mám stále alergii, ale vztah se psem mám úžasný, protože komunikujeme jako člověk a pes a protože můj pes je nejlepší a já jsem prostě dobrá. Jsem. Jsem se sebou ultra spokojená. Všecko mám, nic nepotřebuji, šplhat už vůbec, nikomu se nezodpovídám, teď si jdu dát hovězí burger, můj dokonalý pes už spinká pod peřinkou, tak mu nechám kousek na ráno ;-)
napsal(a):
Otázka do pranice:
Dobrý den 😜
já, já chodím celoživotně bez pamlsku, bez hraček a bez vodítka, jedině vodítko když jdeme do města. A nebo tam kde očekávam velkou koncentrací policajtů.
Dája
napsal(a):
Švestičky by to byly, pokud by byl pamlsek lákadlem, takže v ruce klobásu a pocéééém. Pokud pes přiběhne na zavolání, a člověk až pak vytáhne z kapsy pamlsek,míček nebo pohladí,je to všechno ekvivalent jednoho a toho samého,odměny.
Já začala nosit pamlsky až teď se štěnětem ( no už je puberťák skoro 11 měsíců a prdí na mě :-D ). Předtím 20 let bez, v kapse byl jen kapesník a sráčky. A čumím, jak se staří psi pořád motaj okolo mě, když mám plnou kapsu. Jo, odběhnou si počuchat stopičky, ale za chvilku si mě přijdou najít, jak jsou strašně hodný a že by to chtělo ňamku.
Pokud se rozhodnu odměňovat vlídným slovem a pochvalou a pes to jako odměnu vnímá, tak je všechno v pořádku. Bohužel, není pes jako pes. Někteří kašlou na pamlsky, pro jiné - a není jich zas tak málo, jak by se mohlo zdát, je pohlazení po hlavě spíš trest. A není tam nic špatně ve vztahu, prostě jsou psi více a méně kontaktní.
Stejně tak radost majitele je odměnou jenom pro určité typy psů.
napsal(a):
Já mám švestičky k tomu, že tomu psu, který jinak funguje na myšlenku udělám radost. On přijde sám od sebe, tak co bych mu tu radost neudělala. Tak to mám u zrzavého.
U flekaté, která má v hlavě bordel budu nucena posilovat žádoucí chování odměňováním pravděpodobně do konce jejích dní a nadělám s tím co, když je bez nadsázky mákla? Nic, tak radši budu nosit švestičky.
Když pamlsky nemám, nestane se nic, psi fungují (u flekaté můžeme říct, že s určitou výhradou, ale když houknu, tak jo.)
Co je špatnýho na tom mít s sebou švestičky (někdy doslova, protože je oba milujou) a udělat tomu čokloj radost něčím dobrým, když to má rád? Já ráda dělám druhým radost. Co je špatnýho na tom, že když pes předvede něco výjimečnýho, tak si jako odměnu třeba začuchá miničtvereček? Já jako odměnu klidně používám společnou hru, blbnutí, pro oba je to stejně zajímací, jako ty švestičky. Tak v tom nevidím rozdíl.

jako bych četla Jak pejsek a kočička pekli dort
ten dotaz má nějakou pointu?
mi připadá, že kapsa plná pamlsků je kapsa plná pamlsků, nic víc, nic míň....
jo, a švestičky jsou velmi zdravé pro zažívací trakt, mimo jiných zdravotních benefitů
napsal(a):
jako bych četla Jak pejsek a kočička pekli dort
ten dotaz má nějakou pointu?
mi připadá, že kapsa plná pamlsků je kapsa plná pamlsků, nic víc, nic míň....
jo, a švestičky jsou velmi zdravé pro zažívací trakt, mimo jiných zdravotních benefitů
A kompotované švestičky jsou nej přírodní projímadlo,loni mi zachránily čubu před operací střev
Posunula jsem se v čase zpátky, do doby, kdy jsem měla útulkovou Bubrdlínu. Milovala žrádlo - cokoliv co se dalo pozřít jí rozsvítilo den a udělalo ho krásnějším. Milovala mě - bez nadsázky to byl jedinec, který dělal všechno pro mě. nemusela bych ji dávat pamlsky a fugnovala ne na 100 ale na 200% .
Ale ten její gezichtík, ščatlivej.... ten byl za všechny ty švestičky. Ona milovala mě a já milovala jí, a když někoho miluju, ráda mu dělám radost a pro ni bylo žrádlo radost úplně olbřímí.

i sušené
zlatá to věc
Terven
napsal(a):
Pokud se rozhodnu odměňovat vlídným slovem a pochvalou a pes to jako odměnu vnímá, tak je všechno v pořádku. Bohužel, není pes jako pes. Někteří kašlou na pamlsky, pro jiné - a není jich zas tak málo, jak by se mohlo zdát, je pohlazení po hlavě spíš trest. A není tam nic špatně ve vztahu, prostě jsou psi více a méně kontaktní.
Stejně tak radost majitele je odměnou jenom pro určité typy psů.
To jste napsala naprosto přesně, mám ten exemplář doma S jásáním, chválením a pamlsky mi taky nestrkej...běž někam. Jako, že teď mě zrovna budeš muchlovat? Jsi normální!? Na cca den zabrala jako odměna králičí kůže..než zjistil, že to není žádný králík
aluska
napsal(a):
Já začala nosit pamlsky až teď se štěnětem ( no už je puberťák skoro 11 měsíců a prdí na mě :-D ). Předtím 20 let bez, v kapse byl jen kapesník a sráčky. A čumím, jak se staří psi pořád motaj okolo mě, když mám plnou kapsu. Jo, odběhnou si počuchat stopičky, ale za chvilku si mě přijdou najít, jak jsou strašně hodný a že by to chtělo ňamku.
Kapesník a sráčky?

Prostě by mne zajímalo, jak to, že se ta zvířata mezi sebou dokážou i mezidruhově domluvit bez toho, aby měli v kožichu při ruce kapsy plné pamlsků, a pak když se do té komunikace vloží člověk, tak pro většinu majitelů psů (i jiných tvorů) bývá ňamka v kapse neoddiskutovatelně první volbou a snad i pojistkou k jakémusi zabezpečení výsledku....
Je ale fajn číst, že pro někoho to tak není.
Ad švestičky - Myslím si, že je jedno, že pes dostane odměnu z kapsy až po vykonání povelu a nikoliv jako úplatek předem. To jako fakt někdo zde věří tomu, že ten pes neví, co je momentálně v té kapse?

och.....to jako fakt?
napsal(a):
Prostě by mne zajímalo, jak to, že se ta zvířata mezi sebou dokážou i mezidruhově domluvit bez toho, aby měli v kožichu při ruce kapsy plné pamlsků, a pak když se do té komunikace vloží člověk, tak pro většinu majitelů psů (i jiných tvorů) bývá ňamka v kapse neoddiskutovatelně první volbou a snad i pojistkou k jakémusi zabezpečení výsledku....
Je ale fajn číst, že pro někoho to tak není.
Ad švestičky - Myslím si, že je jedno, že pes dostane odměnu z kapsy až po vykonání povelu a nikoliv jako úplatek předem. To jako fakt někdo zde věří tomu, že ten pes neví, co je momentálně v té kapse?
Myslím, že psi ve smečce po sobě vzájemně nechtějí nesmyslné plnění povelů. (Např.ne, teď fakt nepoběžíš za králíkem, ale vrátíš se k pánečkovi, a uděláš lehni, například. Ne, teď fakt nedostaneš rozchod a čuchání myších děr, ale půjdeš u nohy ...například.)
Stejně jako koně - v přírodě by, v rámci šetření sil, jakoukoli náročnější překážku, která jde oběhnout, oběhli. A představte si, že já po tom koní chci parkur třeba o patnácti skocích.
Chápeme se?
Ouško4
napsal(a):
Není lepší si upéct sama? Je to otázka půl hodiny a víte co v tom máte.

A to u těch koní to s těmi odměnami (vlastně bez odměn) jde ještě celkem pochopit, protože dokud je to člověk nenaučí, tak ho neberou jako zdroj potravy. Potrava se válí všude kolem.
Zatímco psovi to jaksi neutajíte, že to padá z vás Pes si potravu musí obstarávat, a tak je to jeho prio, a proto se na tenhle detail celkem soustředí :-) Ostatně ti šakali (či čo) se k lidem nepřidali proto, že byli lidé morálně na výši. Ale proto, že blízkost lidí skýtala pohodlný zdroj potravy.
napsal(a):
A to u těch koní to s těmi odměnami (vlastně bez odměn) jde ještě celkem pochopit, protože dokud je to člověk nenaučí, tak ho neberou jako zdroj potravy. Potrava se válí všude kolem.
Zatímco psovi to jaksi neutajíte, že to padá z vás Pes si potravu musí obstarávat, a tak je to jeho prio, a proto se na tenhle detail celkem soustředí :-) Ostatně ti šakali (či čo) se k lidem nepřidali proto, že byli lidé morálně na výši. Ale proto, že blízkost lidí skýtala pohodlný zdroj potravy.
A to je špatně? 😁
napsal(a):
Ono ani koni neutajíte, že to padá z vás
Rozdíl mezi psem a koněm, pokud se bavíme o práci s pamlskama je v tom, že kůň není na rozdíl od psa zvyklý o potravu usilovat, s trochou nadsázky žije na prostřeným stole. Takže má mnohem menší toleranci neúspěšných pokusů a rychleji u něj nastupuje frustrace.
Pro psa je usilování o potravu přirozená věc a nemusí to být jenom lov. Pes je historicky spíš sběrač odpadků než lovec, proto tolik domácích psů uspokojuje hledání hnusů, králičích bobků, kořínků, oříšků apod.
Dnešní psi si až na výjimky potravu obstarávat nemusí, ale je jim to vlastní a v denní náplni jim to chybí. Proto teď přicházejí do módy činnosti, které aktivují tzv. seeking systém v mozku, což psům přirozeně způsobuje příjemné pocity - čmuchací koberečky, pamlskové hlavolamy, lízací podložky, plnící hračky...
Nejsou to jen módní výstřelky znuděných páníčků, kteří už nevědí co by, je to na vědeckém podkladě a hlavně to fakt funguje.
A je to, jak píše Ouško - smečky divokých zvířat jsou stejnýho druhu a hovoří stejnou řečí. I když člověk má ambice psům co nejvíc porozumět, jistá komunikační bariéra tam vždy bude a to i u těch nejlepších zaříkávačů. A přesně - ve smečce po psu nikdo nechce nic nepochopitelného.
Zatímco člověk - z pohledu psa - zakazuje ty nejbáječnější a nejpřirozenější věci a vyžaduje plnění úplných nesmyslů. Takže mi přijde fér domluvit se pomocí něčeho, co pes má rád.

"Takže má mnohem menší toleranci neúspěšných pokusů a rychleji u něj nastupuje frustrace"
a proto je to mnohem lepsi objekt na pochopeni podstaty tohohle uceni
porad se poziva zradlo jen jako pomoc, ne jako boj po preziti. nechteji se po nem uplne nesmysly.
pes je, bohuzel v tomhle velmi odpoustivy - a zneuzivany
viz. ty cuchaci cinnosti - ony nezpusobuji jen radostne pocity. tak jako to nedela hazeni micku "pro radost" atd.
tim jsem jen chtela rici, ze nekdy mene je lepe

Ouško4
napsal(a):
A to je špatně? 😁
Pro mě ne. Já pamlskuju hojně a každýho (včetně rodiny)
U mě i koně vědí, že je to ode mě, protože tahám z kapsy a cpu plnýma hrstma do chřtánu

Terven: proto píšu "pokud nenaučíte". Můžete stokrát vonět mrkví, ale kůň který nikdy nedostal mrkev z ruky, vás šacovat nebude. Zatímco když budete vonět pamlsky pro psy, tak pes se o vás bude velice živě zajímat, i kdyby dostával krmení automatickým dávkovačem - páč prostě psovi krmivo podával jiný pes (může vypadnout i z jiného člena smečky), resp. pes krmivo aktivně vyhledává (v kapse ho najde), zatímco koni kůň krmivo nedává a kůň nijak zvlášť nic nevyhledává. Princip odměňování teda pes pochopí ve vteřině, zatímco kůň bude dlouho blbě čumět :-)
A vaše stať platí pochopitelně dvojnásob, u koní to vyústění požadavku musí být o to názornější, a pro pozitivní motivaci musejí být podmínky daleko pečlivěji nastavené :-)
Proto čistou pozitivní motivaci nedělám. Jsem líná.
Ale na druhou stranu včera jsem koňovi říkala, že když se vrátí z velké ohrady do zimního výběhu, tak dostane jabko. Teda dvě jabka. A hrušku. A evidentně jsem uhodila na správnou strunu. A to jsem neměla ty věci v ruce, pouze jsem mu je slibovala - a ty uši vyskočily při každém přidaném úplatku o kousek výš Asi už mě má dost vycvičenou, abych plnila pokyny v situacích, které mi připravuje
napsal(a):
"Takže má mnohem menší toleranci neúspěšných pokusů a rychleji u něj nastupuje frustrace"
a proto je to mnohem lepsi objekt na pochopeni podstaty tohohle uceni
porad se poziva zradlo jen jako pomoc, ne jako boj po preziti. nechteji se po nem uplne nesmysly.
pes je, bohuzel v tomhle velmi odpoustivy - a zneuzivany
viz. ty cuchaci cinnosti - ony nezpusobuji jen radostne pocity. tak jako to nedela hazeni micku "pro radost" atd.
tim jsem jen chtela rici, ze nekdy mene je lepe
Tak ono není až takový překvapení, že většina věcí jde dělat dobře i špatně.
A nikde jsem nepsala, že čím víc čuchacích koberečků, tím šťastnější pes.
A ano, je známo, že i při výcviku výhradně pozitivkou pes může zažívat stres. A stejně tak může zažívat frustraci u hlavolamu.
Proto je fajn, když lidi mají ponětí, co a za jakým účelem dělají, krom toho, že je to in.
Občas do skupiny někdo radostně přidá video, jak pejsek pěkně čuchá. A ačkoliv má jít o čmuchání relaxační, z videa je patrné, že pes rozhodně nerelaxuje. Takže je ideální, pokud to někdo znalý vidí a opraví - ono to opravdu má jisté regule. A pokud to dělá někdo, kdo umí, má to skvělý výsledky, zejména u reaktivců a neurotiků.
Jinak ano, méně je někdy lépe...díky za připomenutí, to jsem tedy zapomněla napsat. Ale to platí u všech činností se psy.

Terven
napsal(a):
Ono ani koni neutajíte, že to padá z vás
Rozdíl mezi psem a koněm, pokud se bavíme o práci s pamlskama je v tom, že kůň není na rozdíl od psa zvyklý o potravu usilovat, s trochou nadsázky žije na prostřeným stole. Takže má mnohem menší toleranci neúspěšných pokusů a rychleji u něj nastupuje frustrace.
Pro psa je usilování o potravu přirozená věc a nemusí to být jenom lov. Pes je historicky spíš sběrač odpadků než lovec, proto tolik domácích psů uspokojuje hledání hnusů, králičích bobků, kořínků, oříšků apod.
Dnešní psi si až na výjimky potravu obstarávat nemusí, ale je jim to vlastní a v denní náplni jim to chybí. Proto teď přicházejí do módy činnosti, které aktivují tzv. seeking systém v mozku, což psům přirozeně způsobuje příjemné pocity - čmuchací koberečky, pamlskové hlavolamy, lízací podložky, plnící hračky...
Nejsou to jen módní výstřelky znuděných páníčků, kteří už nevědí co by, je to na vědeckém podkladě a hlavně to fakt funguje.
A je to, jak píše Ouško - smečky divokých zvířat jsou stejnýho druhu a hovoří stejnou řečí. I když člověk má ambice psům co nejvíc porozumět, jistá komunikační bariéra tam vždy bude a to i u těch nejlepších zaříkávačů. A přesně - ve smečce po psu nikdo nechce nic nepochopitelného.
Zatímco člověk - z pohledu psa - zakazuje ty nejbáječnější a nejpřirozenější věci a vyžaduje plnění úplných nesmyslů. Takže mi přijde fér domluvit se pomocí něčeho, co pes má rád.
Redukovat těžiště psího života na pouhé hledání a získávání potravy je velmi zjednodušující, to myslíte vážně? Takhle jednoduché nejsou ani chobotnice, natož savci.
Záleží na majiteli, jak moc dokáže ponechat svého psa psem a nechat jej žít život psa. Pokud respektujete, že pes je skutečně pes, tedy fajn zvíře, a nikoliv něco divně polidštovaného, je to první krok k tomu se k němu chovat tak, aby vám dostatečně porozuměl a obě strany měly šanci na budování vzájemného vztahu - a smečky.
Zjednodušeně napsáno - činnosti zvířat jsou (vypsáno bez preferencí pořadí) obvykle pohyb, potrava, odpočinek/spánek, rozmnožování a hra.
Pohyb a vjemy ve venkovním prostředí a s tím související uspokojení psu plnohodnotně nenahradí žádný čuchací kobereček či skořice.
Potrava - pes ví, že dostane potravu jednou či dvakrát denně v obvyklou dobu, to obvykle ze soužití s majitelem vyplyne.
Odpočinek je celkem jasný, rozmnožování taky a hra též.
Nerozumím tomu, jak to vlastně myslíte s tím zakazováním nejbáječnějších věcí (pohyb a lov nebo co?), myslím jen, že to chápete trochu chybně - smečka rozhodně neloví vždy, když nalezne/potká stopu/potravu, neloví ani denně.
Co považujete za plnění nesmyslů? Že pes následuje svého člověka, že se nevzdaluje z jeho vlivu, přiblíží se k němu na jeho pokyn, zaujme polohu, kterou si člověk přeje? To vše jsou věci, které by dělal i ve smečce a základní poslušnost v podstatě o ničem jiném ani není - k ničemu z toho ale kapsu pamlsků nepotřebujete.
napsal(a):
Redukovat těžiště psího života na pouhé hledání a získávání potravy je velmi zjednodušující, to myslíte vážně? Takhle jednoduché nejsou ani chobotnice, natož savci.
Záleží na majiteli, jak moc dokáže ponechat svého psa psem a nechat jej žít život psa. Pokud respektujete, že pes je skutečně pes, tedy fajn zvíře, a nikoliv něco divně polidštovaného, je to první krok k tomu se k němu chovat tak, aby vám dostatečně porozuměl a obě strany měly šanci na budování vzájemného vztahu - a smečky.
Zjednodušeně napsáno - činnosti zvířat jsou (vypsáno bez preferencí pořadí) obvykle pohyb, potrava, odpočinek/spánek, rozmnožování a hra.
Pohyb a vjemy ve venkovním prostředí a s tím související uspokojení psu plnohodnotně nenahradí žádný čuchací kobereček či skořice.
Potrava - pes ví, že dostane potravu jednou či dvakrát denně v obvyklou dobu, to obvykle ze soužití s majitelem vyplyne.
Odpočinek je celkem jasný, rozmnožování taky a hra též.
Nerozumím tomu, jak to vlastně myslíte s tím zakazováním nejbáječnějších věcí (pohyb a lov nebo co?), myslím jen, že to chápete trochu chybně - smečka rozhodně neloví vždy, když nalezne/potká stopu/potravu, neloví ani denně.
Co považujete za plnění nesmyslů? Že pes následuje svého člověka, že se nevzdaluje z jeho vlivu, přiblíží se k němu na jeho pokyn, zaujme polohu, kterou si člověk přeje? To vše jsou věci, které by dělal i ve smečce a základní poslušnost v podstatě o ničem jiném ani není - k ničemu z toho ale kapsu pamlsků nepotřebujete.
Vy psa necháváte volně se válet v exkrementech a zdechlinách? Vy mu zcela a vůbec nevymezujete pohyb? Vy mu nezakazujete vyběhnout si za zvěří, vy mu nezakazujete skákat po vás, když přijdete domů, okusovat, co ho napadne, žrát odpadky?
Já jo, já mu tyhle věci nedovoluju. A tohle všechno jsou věci, který volně žijícímu psu nikdo zakazovat nebude. Ve smečce bude respektovat výše postavené jedince a řídit se pokyny při lovu, bude následovat smečku, ale nikomu v tý smečce nebude vadit, když přijde a bude smrdět na sto honů - naopak se o něj budou živě zajímat. Když se s ním budou vítat, rozhodně jim jeho radostný projev nebude vadit, protože nikdo z nich nemá na sobě punčochy, sukni a kabát. Jo dostane přes držku, že si dovolil vzít šéfovi jeho kost, ale pokud u toho šéf bude, ovšem když tam nebude, tak je to volně přístupné a nikdo po něm nebude chtít , aby své vášně držel na uzdě, smečka bude ráda, když bude spát v jejím dosahu a nebude chtít, aby spal na svém vlastním pelíšku, v boudě, žádnýmu členovi smečky nebude vadit, když venku něco zbufetí...... ono toho je docela dost, co po nich chceme a to píšu čistě jen o takový základních věcech, který mě napadly a ne třeba o tom, že učím psy setrvat na chodníku a bez povelu nesmí vstoupit do vozovky, pojede se mnou vlakem a tramvají, půjde se mnou k veterináři........

Redukovat těžiště psího života na pouhé hledání a získávání potravy je velmi zjednodušující, to myslíte vážně? Takhle jednoduché nejsou ani chobotnice, natož savci. já ale neredukuji :-) My si povídáme pouze o tomhle aspektu psího života ve spojitosti s pamlsky. Nezmiňuji ostatní aspekty, protože pro naši debatu nejsou v tu chvíli důležité.

My si povídáme pouze o tomhle aspektu psího života ve spojitosti s pamlsky.
me to vyznelo uplne stejne jako R. - i tema kobereckama jeste umocnene - ze jako pes nicemu jinemu nez zradlu vlastne nerozumi a nic jineho snad ani nechce delat.
taky berte s nadsazkou ted.
je to takova degradace psa trosku, vztahu pes/clovek - z meho pohledu.
kdyz uz se tu porovnava pes a kun - tak treba obrovsky rozdil je prave ve schopnosti hrani si.
zkuste odmenovat kone hrou
napsal(a):
My si povídáme pouze o tomhle aspektu psího života ve spojitosti s pamlsky.
me to vyznelo uplne stejne jako R. - i tema kobereckama jeste umocnene - ze jako pes nicemu jinemu nez zradlu vlastne nerozumi a nic jineho snad ani nechce delat.
taky berte s nadsazkou ted.
je to takova degradace psa trosku, vztahu pes/clovek - z meho pohledu.
kdyz uz se tu porovnava pes a kun - tak treba obrovsky rozdil je prave ve schopnosti hrani si.
zkuste odmenovat kone hrou
Pokud napíšu, že pro psa je něco přirozené, způsobuje mu to příjemné pocity, má to rád a vy to chápete tak, že nerozumí ničemu jinému a nic jiného nechce dělat, tak to je pak těžký, to je pak vlastně jedno, co člověk píše. Jo, čtu, že píšete o nadsázce, ale stejně...
Degradaci vztahu pes a člověk si představuju jinak. A dle mýho názoru ten vztah historicky a u dost velkýho procenta majitelů i dnes, z pohledu psa není žádná hitparáda.
Ve schopnosti hraní si je obrovský rozdíl i mezi psy - já bych s hrou uspěla u jedné feny možná někdy, u druhé ani náhodou, myslela by si, že jsem blázen. Je totálně nehravá, ignoruje i hračky a i výzvy ostatních psů. Moje předchozí fena byla nehravá též.
Koně jsou možná hravější než si myslíte, jen si hrají jinak a po svém a lidi do hry až na výjimky neberou, tudíž hrou by šlo odměňovat blbě.

A dle mýho názoru ten vztah historicky a u dost velkýho procenta majitelů i dnes, z pohledu psa není žádná hitparáda.
souhlasim.
a prokrmovani na tom nic nemeni - u velkeho proceta psu a majitelu.
zase se netvarme, ze vsichni lidi vedi jak zachazet s pamlsky tak, aby to makalo a ne jen psa uplaceli. a to celozivotne. naprosta vetsina lidi to nevi.
a ne, nemam problem psa (kone) krmit - a i jen tak pro radost, ani za to nic nemusi , aby me tu zase nekdo neobvinil. a pri vycviku pouzivam fakt pamlsky, ne KD