Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Martina238

30.11.2021 12:09
Martina238

XXX.XXX.71.107

Dobrý den,

už jsem zoufalá a ráda si případně vyslechnu radu, pokud se někdo z Vás s něčím podobným setkal. Máme NO s PP, před měsícem začaly problémy, kdy 3 dny nekálel, a začal krvácet ze střev. Okamžitě jsme volali psí sanitku, která ho převezla na veterinu, kde ho hospitalizovali a udělali výplach střev. Situace se ale za 10 dní znovu opakovala, naštěstí bez krvácení. Opět jsme jeli na veterinu kde znova udělali výplach a dostal léky. Nyní to není ani týden a včera jsme opět zpozorovali že není bobek. Vzhledem k povaze psa se musí na každý výplach přispat, což není k jeho věku (10let) úplně adekvátní. Bereme laktulozu 2x denně a vlákninu dle doporučení lékaře. Ale nic nezabírá. Máte s tímto někdo zkušenost? Děkuji za každou radu.

30.11.2021 12:20
rapotacka11

XXX.XXX.225.200

Čím krmíte?

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.11.2021 12:21

nějak vyšetřen byl?

Martina238

30.11.2021 12:25
Martina238

XXX.XXX.71.107

rapotacka11 napsal(a):
Čím krmíte?

Marp Natural Senior/Light

30.11.2021 12:27
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Pokud jste nezměnili stravu, bude to nějaký závažnější problém, kde to jen úprava stravy asi nevyřeší, tedy ne jen přidání vlákniny. Psu očividně něco nepracuje, jak by mělo, nabízí se i nějaká překážka ve střevu, nádor. Bude potřebovat větší vyšetření, důkladné. Dělali mu komplet odběry, biochemii?
Opakuju dotaz výše, čím krmíte?

Martina238

30.11.2021 12:40
Martina238

XXX.XXX.71.107

Již jsem psala: Marp Natural Senior/Light
Nene, žádné odběry. Pouze RTG, sono, prohmat a výplach střev.
Již jsem napsala i na jinou veterinu, jelikož lečení: 1x za 14dní na proplach mi přijde k jeho věku děsivý.

30.11.2021 12:42

Martina238 napsal(a):
Již jsem psala: Marp Natural Senior/Light
Nene, žádné odběry. Pouze RTG, sono, prohmat a výplach střev.
Již jsem napsala i na jinou veterinu, jelikož lečení: 1x za 14dní na proplach mi přijde k jeho věku děsivý.

Souhlas. Je třeba objevit příčinu, ne jen řešit příznak.

30.11.2021 18:05
fikovnice

XXX.XXX.135.183

Ono jej může zabít i ta "terapie". Nechci zadavatelce ubližovat nějakými černými předpověďmi, ale bez vyšetření a stanovení dg. se mi to jeví téměř jako non lege artis postup!!! Bylo tam i krvácení, ne? To se prostě MUSÍ vyšetřit!

30.11.2021 18:15

ileus se neudělá jen tak z ničeho nic, je tam někde problém s průchodností. intususcepce, tumor obturující lumen nebo tlačící extramurální nebo jiný bubák.

30.11.2021 18:30
fikovnice

XXX.XXX.135.183

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ileus se neudělá jen tak z ničeho nic, je tam někde problém s průchodností. intususcepce, tumor obturující lumen nebo tlačící extramurální nebo jiný bubák.

https://vetweb.cz/ileokolicka-intususcepce-u-psa-pripad-z-praxe/

Tady je jakási kazuistika...

Percentuelně nevím, co z těch možných příčin vede, bála bych se tu procesu...

30.11.2021 18:32
fikovnice

XXX.XXX.135.183

Btw, trpí psi i na paralytický ileus? U sepse např.?

30.11.2021 18:34
fikovnice

XXX.XXX.135.183

"Ileokolická intususcepce je nejčastěji se vyskytujícím typem intususcepce postihujícím tlusté střevo a představuje většinu střevních intususcepcí u psů a koček. Vyskytuje se více u psů než u koček, a to u zvířat do jednoho roku stáří bez plemenné nebo pohlavní predispozice."

V té kazu jsem narazila na toto - záležitost mladých zvířat... To by tedy vylučovalo tuto příčinu u psa zadavatelky....?

30.11.2021 18:37

fikovnice napsal(a):
Btw, trpí psi i na paralytický ileus? U sepse např.?

tak ano, typicky třeba při parvoviróze je paralytický ileus.

no a při sepsi se sype všechno.

30.11.2021 18:39

fikovnice napsal(a):
"Ileokolická intususcepce je nejčastěji se vyskytujícím typem intususcepce postihujícím tlusté střevo a představuje většinu střevních intususcepcí u psů a koček. Vyskytuje se více u psů než u koček, a to u zvířat do jednoho roku stáří bez plemenné nebo pohlavní predispozice."

V té kazu jsem narazila na toto - záležitost mladých zvířat... To by tedy vylučovalo tuto příčinu u psa zadavatelky....?

bez vyšetření není vyloučeno nikdy nic. je to pořád v chlívečku diferenciální diagnóza, i když u 10letého NO je bohužel pravděpodobnější ten bubák.

ale jen podle věku psa se nedá vyloučit ani potvrdit nic.

30.11.2021 18:45
fikovnice

XXX.XXX.135.183

tak ano, typicky třeba při parvoviróze je paralytický ileus.

no a při sepsi se sype všechno.

Jj, tak to bude logicky stejné jako u lidí - mám na mysli sepsi a následné MOS...

30.11.2021 18:47
fikovnice

XXX.XXX.135.183

bez vyšetření není vyloučeno nikdy nic. je to pořád v chlívečku diferenciální diagnóza, i když u 10letého NO je bohužel pravděpodobnější ten bubák.

ale jen podle věku psa se nedá vyloučit ani potvrdit nic.

I já se kloním k tomu bubákovi, jak jsem psala výše... No, hlavně, ať to zadavatelka nechá pořádně vyšetřit... Fakt si téměř neumím představit neustálou analgosedaci a vysoké klystýry či co to dělají. Obzvláště u obstrukce střeva toto vnímám jako hodně hodně nebezpečné.

1.12.2021 07:29
rapotacka11

XXX.XXX.225.200

Ach jo, to jsou šílený diagnózy ...

1.12.2021 10:11
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

rapotacka11 napsal(a):
Ach jo, to jsou šílený diagnózy ...

Jsem je raděj ani nestudovala

1.12.2021 17:49
fikovnice

XXX.XXX.135.183

lesnížínka napsal(a):
Jsem je raděj ani nestudovala

No ono to dle popisu fakt vypadá na tu proces. A pokud jde o nějaký neo proces, tak stejně tady prd stanovíme histologický typ! I když samozřejmě zadavatelce přeji, ať je to něco benigního!

1.12.2021 19:51
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

fikovnice napsal(a):
No ono to dle popisu fakt vypadá na tu proces. A pokud jde o nějaký neo proces, tak stejně tady prd stanovíme histologický typ! I když samozřejmě zadavatelce přeji, ať je to něco benigního!

No však ráda bych, aby bylo. Jenže je to už starý pes

Přidejte reakci

Přidat smajlík