Francouzský buldoček spp

Prodám Francouzského buldočka - CHS V. I. Puppy z nejlepší adresy Matka: Fa...
Dohodou
Dobrý den,
minulý týden zjištěn útvar v tlamě u frbul. Huga, 13 let. Vzorek zaslán na histologii, dnes výsledky - zhoubný nádor dolní čelisti na levé straně - invazivní squamocelulární karcinom (SCC). Metastaze z rentgenu hrudniku zatím nezjištěny.
Doporučení veta chirurgicky odebrat část spodní čelisti, ale rozhodnutí je na mě. Hugo jinak zdravý, výsledky krve v pořádku. Vůbec nevím jak se zachovat, vzhledem k věku a celkově, prostě nevím..
Našel jsem zde na diskuzi jednoho majitele, který úspěšně léčil labradora pomocí léku Antabus.
Hugo zatím bere ATB, prášek na bolest, imunovet a cytovet.
Budu rád za každé zkušenosti a rady.
Děkuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem
pokud je to operabilní, pak mu operace prostě zachrání život, i za cenu třeba velké ztráty tkáně. pak je to kosmetika, ti psi s tím normálně fungují.
skvamocelulární karcinom nemetastazuje. ale lokálně žere tkán až jí prostě sežere a tomu psovi to sežere hlavu a budete ho utrácet ve chvíli, kdy s tím nebude moci existovat, což může být za různě dlouhou dobu.
Byla tady jedna, co to dala psu operovat, ale to nebyl ..pes nad hrobem". Získali rok života, rostlo to bohužel dál, pes neměl celou myslím spodní čelist, musela ho utratit. Zpětně toho litovala, zbytečný obří zákrok. Bodlinko, píšete, že nemetastazuje, tak proč tedy ten rentgen...plíce čisté...on vet čekal něco jiného? Nebo se mu tato info nedonesla?
to nevím, ale nemetastazuje. tyhle věci jsou lokálně invazivní, žerou všechno včetně kosti, ale pokud to jde uříznout celé i s okrajem, je to dobrý
vždycky člověk může něčeho litovat, bohužel úplně 100% rozhodnutí neexistuje, pokud to není fakt malinkatý
ale mně zase vždycky přišlo hrozně líto utrácet ta zvířata, co tím měla sežranou půlku obličeje, no.
napsal(a):
to nevím, ale nemetastazuje. tyhle věci jsou lokálně invazivní, žerou všechno včetně kosti, ale pokud to jde uříznout celé i s okrajem, je to dobrý
vždycky člověk může něčeho litovat, bohužel úplně 100% rozhodnutí neexistuje, pokud to není fakt malinkatý
ale mně zase vždycky přišlo hrozně líto utrácet ta zvířata, co tím měla sežranou půlku obličeje, no.
Jde to do kosti rychle? Tím myslím, jestli by to nešlo ještě vzít jen ten pysk, měkké tkáně, tak to ano, bez debat. Jen do kosti už bych nešla. Co myslíte Bodlinko, dle fotky?
lesnížínka
napsal(a):
Jde to do kosti rychle? Tím myslím, jestli by to nešlo ještě vzít jen ten pysk, měkké tkáně, tak to ano, bez debat. Jen do kosti už bych nešla. Co myslíte Bodlinko, dle fotky?
roste to do všech stran, nejen ploště ve sliznici. teda nejdřív ano, pak ne, záleží na rozsahu. ale to, co je na fotce, může klidně vést stejně hluboko dovnitř třeba kost nekost.
Eso.Rimmer
napsal(a):
Podle zprávy z laboratoře může metastazovat zhruba v 5-10% v pozdější fázi..
Já nevím jaká může být pak kvalita života, po tom zákroku a v jeho věku.. ten pooperační stav je hodně bolestivý podle veta, tak hledám informace jestli s tím jsou pozitivní zkušenosti no..
v praxi to prostě scc nedělá. jasný, může, v přírodě není nic 100%, ale nedělá to. není to v povaze tohoto typu tumoru, na rozdíl od jiných, které třeba metastazují pravidelně a časně a i když se najde malý nádor metastázy jsou tutovka.
ale lokálně je rychle rostoucí, invazivní, destruktivní. prostě žere tkáně kolem sebe a mění je v beztvarou hmotu bez kožního/slizničního pokryvu.
napsal(a):
roste to do všech stran, nejen ploště ve sliznici. teda nejdřív ano, pak ne, záleží na rozsahu. ale to, co je na fotce, může klidně vést stejně hluboko dovnitř třeba kost nekost.
Myslela jsem to tak, že on ten frbul tam má ,,masa a masa" je do čeho růst, má tu hubu celou volnou, tak by to třeba ještě čelist zasáhnout nemuselo, i když dle toho veta,,velký zákrok"...snad ví, o čem mluví
Tady je ještě zpráva z laboratoře. V kosti by to být nemělo, alespoň co jsem pochopil.
Každopádně děkuji za rady.
máte to všechno v té zprávě. jde o to, že ta věc prorůstá tkání, je neohraničená a tím pádem bezpečný okraj kolem viditelného tumoru musí být široký. když není, tak se prostě nádor nepodaří odstranit, pouze dočasně jeho viditelnou část.
tomu nevěřím.
je to placebo pro majitele.
To jak moc, laik nevyčte, nerozumí tomu, já taky všemu ne. Ale už tím, že je to z obou stran čelisti, tedy i na patře, nejde to vzít jen trochu, nějak se to musí vybrat i kolem těch zubů a to bez velkého zásahu fakt nejde
Bodlinko, jak rychle to roste? Většinou? Vemu to třeba podle toho, že mamka měla bazaliom cca dva roky, než už měl cca centimetr a byl to nevzhledný, nehojící se bolák. Už velká díra, musela tam být i plastika, ale na životě ji to ještě neohrožovalo. Chápu, že tohle o to hůř, že je to v hubě a ne zvenku, každé jídlo už problém Nejde to jen něčím zmenšit? U psů se asi neozařuje, že? Omlouvám se, jestli melu blbiny, nechce se mi ho studovat
roste rychle.
a neozařuje se. zrovna psí/kočičí scc je typický nádor kde ho buď vezmete celý a pak je vyléčeno, nebo se dost rychle utrácí.
bazaliom je úplně něco jiného, to je nezhoubná záležitost.
napsal(a):
roste rychle.
a neozařuje se. zrovna psí/kočičí scc je typický nádor kde ho buď vezmete celý a pak je vyléčeno, nebo se dost rychle utrácí.
A máte s tím zákrokem nějakou zkušenost? Jak ten pes pak funguje? Nebude ho to trápit i přesto že už bude vše zahojené?
napsal(a):
roste rychle.
Ale bazaliom se rozrůstá bohužel nechci říkat stejně, protože nevím, ale podobně. S mamkou tam byla tehdy 60letá učitelka, která postupně přišla o oko i o nos. Proto tam podobnost vidím. Ale ten nějak rychle neroste.
Eso.Rimmer
napsal(a):
A máte s tím zákrokem nějakou zkušenost? Jak ten pes pak funguje? Nebude ho to trápit i přesto že už bude vše zahojené?
když se to podaří odstranit, tak je pes zahojený a vyléčený, i když čelisti může chybět strašidelný kus.
ale záleží to všechno na rozsahu.
plus záleží i na zdravotním stavu celkově toho zvířete.
já bych zkusila konzultaci u mistra: https://www.vet-stom.cz/cz/clenove/tomas-fichtel.html
lesnížínka
napsal(a):
Ale bazaliom se rozrůstá bohužel nechci říkat stejně, protože nevím, ale podobně. S mamkou tam byla tehdy 60letá učitelka, která postupně přišla o oko i o nos. Proto tam podobnost vidím. Ale ten nějak rychle neroste.
Ano, bazaliom u LIDÍ se rozrůstá do tkání a "žere" je. Typický je výskyt v obličeji, dotyčný může přijít třeba o nos, v horším případě o půlku obličeje. Nemetastazuje, ale je lokálně velmi agresivní. Možná je v tomto rozdíl humánní vs. veterinární medicína...? To nevím, ale Tvoje slova potvrzuji. Nicméně postup invaze tohoto nádoru nebývá až tak rychlý. To už jsou obvykle desperáti, kteří se ocitnou s půlkou obličeje pryč, proto mě případ učitelky překvapuje. Nevím, zda něco takového neměl Arnošt Pátek...ale také to mohl být osteosarkom. Každopádně ten měl také polovinu obličeje pryč...
fikovnice
napsal(a):
Ano, bazaliom u LIDÍ se rozrůstá do tkání a "žere" je. Typický je výskyt v obličeji, dotyčný může přijít třeba o nos, v horším případě o půlku obličeje. Nemetastazuje, ale je lokálně velmi agresivní. Možná je v tomto rozdíl humánní vs. veterinární medicína...? To nevím, ale Tvoje slova potvrzuji. Nicméně postup invaze tohoto nádoru nebývá až tak rychlý. To už jsou obvykle desperáti, kteří se ocitnou s půlkou obličeje pryč, proto mě případ učitelky překvapuje. Nevím, zda něco takového neměl Arnošt Pátek...ale také to mohl být osteosarkom. Každopádně ten měl také polovinu obličeje pryč...
Oni paní učitelku obřezávali několikrát, samozřejmě, první chtěli zachránit oko, asi neřízli, kolik by bylo potřeba, pak se to přiblížilo k nosu...no mamka byla z toho totálně špatná, ale na tu hrůzu, plastiku zpoza ucha na spánek, ze zadku za ucho...dopadla ještě skvěle. Arnoštem se mi něco vybavuje, no nevím, jestli si ho nepletu ještě z jiným případem, něco se mi tam mate o krku.
lesnížínka
napsal(a):
Oni paní učitelku obřezávali několikrát, samozřejmě, první chtěli zachránit oko, asi neřízli, kolik by bylo potřeba, pak se to přiblížilo k nosu...no mamka byla z toho totálně špatná, ale na tu hrůzu, plastiku zpoza ucha na spánek, ze zadku za ucho...dopadla ještě skvěle. Arnoštem se mi něco vybavuje, no nevím, jestli si ho nepletu ještě z jiným případem, něco se mi tam mate o krku.
Ne ne, on přišel fakt o půlku obličeje, včetně oka... Nádor krku a pak tuším i dolní čelisti měl dětský herec Michael Hofbauer... Jinak bazaliom máme v rodině, on prostě recidivuje v tom stejném místě, když se neudělá zavčas radikální excize.
lesnížínka
napsal(a):
Ale ten výraz, že paní učitelku "obřezávali" několikrát - to je "kouzlo" nechtěného...
u psů je bazaliom taková ta lysá v kůži nepohyblivá boule ala bradavice. u psů časté, hlavně na hlavě a krku.
zhoubná verze je vzácná.
Otázka
XXX.XXX.230.195
Přiznávám, že než mít psa bez půlky hlavy, nechám ho bezbolestně uspat Pejskovi je 13, užil si krásný život a zaslouží si rychlou a jednoduchou smrt, bez odpusťte zbytečného řezání a stresů.
napsal(a):
u psů je bazaliom taková ta lysá v kůži nepohyblivá boule ala bradavice. u psů časté, hlavně na hlavě a krku.
zhoubná verze je vzácná.
Hmm, zvláštní... V humánní medicíně se bere bazaliom jako lokálně zhoubný, invadující do hloubky, do okolí, ale ne vzdáleně. Typická lokalizace - obličej - excize se dělají s větším bezpečnostním lemem, pak vznikají ty výše popsané mutilace .
Otázka
XXX.XXX.230.195
Přesně. Projevem nesobecké lásky ke zvířeti je i to, dokázat ho nechat v klidu, bezbolestně odejít. Jaké pozitivum z operace tohohle druhů 13let starý pejsek bude mít? Nervy z návštěv veterináře, bolestivé hojení po operaci a k čemu? Možná dalších 6, 12 měsíců života? Pokud se vůbec takový stařeček zvládne vyhojit dřív než umře věkem.
Otázka
napsal(a):
Přesně. Projevem nesobecké lásky ke zvířeti je i to, dokázat ho nechat v klidu, bezbolestně odejít. Jaké pozitivum z operace tohohle druhů 13let starý pejsek bude mít? Nervy z návštěv veterináře, bolestivé hojení po operaci a k čemu? Možná dalších 6, 12 měsíců života? Pokud se vůbec takový stařeček zvládne vyhojit dřív než umře věkem.
Otázka
napsal(a):
Sem to napsala hned na začátku. Že bych asi neoperovala.