Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Paja994

9.12.2021 20:33
Paja994

XXX.XXX.141.95

Dobrý večer,
vzala jsem si do péče dvě feny pražského krysarika, jsou to sestry z jednoho vrhu.
Ze začátku bylo vše v pořádku, sedli si s našimi ostatními pejsky. Ale problém začal jak začali hárat!
Od té doby jsou na sebe zlé, agresivní, perou se.
Ráda bych věděla co se stalo, kde je problém.
Jsem z toho docela nešťastná 🙄.
Děkuji za odpověď.

9.12.2021 20:55
lupus4

XXX.XXX.205.61

Paja994 napsal(a):
Dobrý večer,
vzala jsem si do péče dvě feny pražského krysarika, jsou to sestry z jednoho vrhu.
Ze začátku bylo vše v pořádku, sedli si s našimi ostatními pejsky. Ale problém začal jak začali hárat!
Děkuji za odpověď.

hormony, děvče, hormony

Paja994

9.12.2021 21:13
Paja994

XXX.XXX.141.95

Je možné že hormony s nima hází i po hárání?

9.12.2021 21:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Paja994 napsal(a):

Hormony ani ne, ale jak se do sebe jednou feny začnou pouštět, tak to už nebývá nikdy ok. A sestry jsou ta nejhorší možná kombinace.

9.12.2021 21:20
lupus4

XXX.XXX.205.61

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Hormony ani ne, ale jak se do sebe jednou feny začnou pouštět, tak to už nebývá nikdy ok. A sestry jsou ta nejhorší možná kombinace.

přesně tak

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.12.2021 06:59

Paja994 napsal(a):

Ano, protože dospívání a hierarchie.

10.12.2021 10:36

"Od té doby jsou na sebe zle,agresivní, perou se . Rada bych věděla co se stalo,kde je problém."

stal se vcelku běžný vývoj
a problém je v člověku, který to patrně neřeší a nechá je se rvát

Paja994

11.12.2021 18:58
Paja994

XXX.XXX.141.95

Mluvila jsem s naší vet A rikala ze pokud jedna hara tak druhá žárlí že se to zlepší. Nikdy nebyl problém,pokud nezačala harat druhá fenka

11.12.2021 19:13
rapotacka11

XXX.XXX.225.200

Aha.

11.12.2021 19:44

Paja994 napsal(a):
Mluvila jsem s naší vet A rikala ze pokud jedna hara tak druhá žárlí že se to zlepší. Nikdy nebyl problém,pokud nezačala harat druhá fenka

Tak tomu věřte . Až se feny servou na život a na smrt, tak bude pozdě.

Paja994

11.12.2021 19:57
Paja994

XXX.XXX.141.95

Předchozí majitel měl 3 pražský holky a za cele 3 roky nebyl problém! Problém nastal až s haranim ,jak můžete říct že je problém v člověku který to neřeší? a doma 3 děti a další pejsany myslíte že je nechám se prát! Sama jsem od nich dokousana když sem je oddelovala

11.12.2021 20:02
Atheira

XXX.XXX.209.8

Paja994 napsal(a):

Zamyslete se nad tím tvrzením ještě jednou. Fakt vám dává smysl?
Na co by ta druhá měla žárlit? Jako na to hárání? Jak jako? Proč?

Byl klid dokud nezačala hárat. Ale to hárání není jenom dočasný stav. Značí to nezvratný stav - dospívání té feny. Druhá už ji nevidí jako štěně, ale jako druhou dospělou fenu. To ji vadí. Že má ve svým rajónu další rajdu. Prostě už tam nejsou ty štěněcí myšlenkový pochody. Ze ségry je protivná ču bka, co zaclání, konkurence.

Jako určitě jde pracovat s tím, aby se ty feny nějak tolerovaly, ale pro mě osobně se usmíření rozjetých fen, který se do sebe už jednou daly, rovná kouzlům. Neumím to, nechápu, jak na to a dost se obávám, že tuhle magii nikdy ovládat nebudu.

Paja994

11.12.2021 20:16
Paja994

XXX.XXX.141.95

Že by to začalo až po 3 letech? Když harala menší byl klid,pak začala větší a po 14 dnech se to obrátilo a nenávist. Jedna druhou nemůže vystát

11.12.2021 20:28

Paja994 napsal(a):
Že by to začalo až po 3 letech? Když harala menší byl klid,pak začala větší a po 14 dnech se to obrátilo a nenávist. Jedna druhou nemůže vystát

to je jedno, kdy to začne

ale jakmile to jednou začne, tak se feny UŽ ZKAMARÁDIT NEDAJÍ.

nikdy.

Paja994

11.12.2021 20:43
Paja994

XXX.XXX.141.95

Takže se s tím vlastně nedá nic dělat

11.12.2021 20:45
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak koukám, že jsem asi měla štěstí - nepřipustila jsem si problém a problém nenastal.
Při hárání sice zuří emoce, ale spíš ve smyslu, že se nás odehrávají orgie, zejména po večeři
Rvačky vůbec žádný...pinčová má mírně navrch, Vikina se podřizuje. Ale na druhou stranu si umí i obhájit věci, na kterých jí záleží.
Ostřejší poškorpení jsem zažila jenom párkrát u myší díry, pokud tam Vikina byla dřív a pinčová se přišla zajímat.
Jinak fakt harmonický soužití, musím zaklepat.

11.12.2021 20:53

Paja994 napsal(a):
Takže se s tím vlastně nedá nic dělat

nedá.

trvale oddělit

někdy se dokáží chovat slušně pod dozorem, takže je třeba možné jít s oběma na procházku

11.12.2021 20:54
Atheira

XXX.XXX.209.8

Terven napsal(a):
Tak koukám, že jsem asi měla štěstí - nepřipustila jsem si problém a problém nenastal.
Při hárání sice zuří emoce, ale spíš ve smyslu, že se nás odehrávají orgie, zejména po večeři
Rvačky vůbec žádný...pinčová má mírně navrch, Vikina se podřizuje. Ale na druhou stranu si umí i obhájit věci, na kterých jí záleží.
Ostřejší poškorpení jsem zažila jenom párkrát u myší díry, pokud tam Vikina byla dřív a pinčová se přišla zajímat.

Ale vždyť on nikdo neříká, že to nejde. Jasně, že jde. To by pak nikdo nemohl mít dvě a více fen.
Ale když už se to stane - jakože vám se to nestalo, tak si zřejmě nedovedete představit, co to je, když jedna fena opravdu z duše nenávidí druhou - tak jste v podstatě v koncích a kdybych tohle musela řešit doma, jakože vím, o čem mluvím, ale naštěstí nejde o fenu z rodiny ani od přátel, tak jsem asi extra zoufalá a vůbec nevím, co bych dělala.
Ano, mám kamarádku, co má fenu, se kterou se moje Lara úplně nemusí. Je to oboustranné. Ale je tam obrovská míra tolerance, ve které se dá pohybovat. Ale taková ta pravá sokyně číslo jedna, to je teprv něco. V našem případě je to taky úplně stejně stará fena jako je ta moje.

11.12.2021 20:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.44.205

Paja994 napsal(a):
Předchozí majitel měl 3 pražský holky a za cele 3 roky nebyl problém! Problém nastal až s haranim ,jak můžete říct že je problém v člověku který to neřeší? a doma 3 děti a další pejsany myslíte že je nechám se prát! Sama jsem od nich dokousana když sem je oddelovala

A ty feny u předchozího majitele neháraly? 🤔

11.12.2021 20:59
Terven

XXX.XXX.110.191

Atheira napsal(a):
Ale vždyť on nikdo neříká, že to nejde. Jasně, že jde. To by pak nikdo nemohl mít dvě a více fen.
Ale když už se to stane - jakože vám se to nestalo, tak si zřejmě nedovedete představit, co to je, když jedna fena opravdu z duše nenávidí druhou - tak jste v podstatě v koncích a kdybych tohle musela řešit doma, jakože vím, o čem mluvím, ale naštěstí nejde o fenu z rodiny ani od přátel, tak jsem asi extra zoufalá a vůbec nevím, co bych dělala.
Ano, mám kamarádku, co má fenu, se kterou se moje Lara úplně nemusí. Je to oboustranné. Ale je tam obrovská míra tolerance, ve které se dá pohybovat. Ale taková ta pravá sokyně číslo jedna, to je teprv něco. V našem případě je to taky úplně stejně stará fena jako je ta moje.

Mělo to být jen konstatování, že jsem měla štěstí, nic víc a nic míň - jak to píšu v první větě
Představit si to asi i umím.

11.12.2021 21:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.44.205

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to je jedno, kdy to začne

ale jakmile to jednou začne, tak se feny UŽ ZKAMARÁDIT NEDAJÍ.

nikdy.

Dají, ale ne v takovém prostředí a s tak bídným vedením.

11.12.2021 21:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.44.205

Terven napsal(a):

A jsou stejně staré?
To je totiž největší kámen úrazu.

11.12.2021 21:07
Terven

XXX.XXX.110.191

A jsou stejně staré?
To je totiž největší kámen úrazu.

V době seznámení 4 a 6 let.

11.12.2021 21:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.19.2

Terven napsal(a):
V době seznámení 4 a 6 let.

Ono hodně záleží na naturelu těch fen i na hierarchii v té lidskopsí smečce - pokud je tam chaos a bezvládí, tak si to feny řeší po svém.

Paja994

11.12.2021 21:51
Paja994

XXX.XXX.141.95

Bidne vedení není! Nechapu že se hned navazite když víte prd jak to řešíme....zas se našel někdo chytrý! Zajimave je že třetí fena co je v domácnosti tak si ji nevsimaji

11.12.2021 21:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.19.2

Paja994 napsal(a):
Bidne vedení není! Nechapu že se hned navazite když víte prd jak to řešíme....zas se našel někdo chytrý! Zajimave je že třetí fena co je v domácnosti tak si ji nevsimaji

Kdyby nebylo bidné vedení, tak se Vám porvou jednou a ne opakovaně a neptáte se tak, jak se ptáte.

Proč by si všímaly třetí feny - ten konflit je mezi nimi, tak ho řeší spolu.

Paja994

11.12.2021 22:11
Paja994

XXX.XXX.141.95

Můžete mi tedy poradit? Když říkáte že je bídně ředění. ...jde na nich vidět že si občas chtějí hrát vrtí ocáskem

11.12.2021 22:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.19.2

Paja994 napsal(a):
Můžete mi tedy poradit? Když říkáte že je bídně ředění. ...jde na nich vidět že si občas chtějí hrát vrtí ocáskem

Teď je mít i doma v náhubku a zavést jim přísný režim, kdy neexistuje aby se jedna na druhou blbě podívala.
Ve Vaší nepřítomnosti odděleně a když je nemáte furt na očích tak taky + předcházet všem situacím, kdy by mohlo dojít ke konfliktu.

Paja994

11.12.2021 22:34
Paja994

XXX.XXX.141.95

Ale tohle vše děláme. Pokud jdu nakoupit jsou každá zvlášť když jsem doma každá má své místo a nebo si jednu beru do kuchyně

11.12.2021 22:43

Paja994 napsal(a):
Dobrý večer,
Děkuji za odpověď.

A jak staré tedy ty dvě krysařice, sestry, jsou? Nepochopila jsem, zda u vás hárají poprvé nebo poprvé v životě.
Rada? Oddělit v nepřítomnosti člověka, a když jste doma, tak klidně pouštět pospolu jen s ostatními pejsky na střídačku, vyhýbat se kontaktu s tou sestrou.
S pidi sestrou ji naopak brát ven na vycházku pěkně na vodítku a kontrolovat, jak se tváří. Ideálně jeden člověk jednoho drobka, druhý druhého. Hárání naruší klid občas i v ustálené smečce, navíc někdy dvě stejně staré feny mohou po prvních roztržkách zůstat opravdu jen trvale oddělené, aby se nezabily.
Víte, máte jen krysaříky, představte si třeba 50kg feny různých plemen. Kdyby se začaly ségry této váhové kategorie prát. Podvědomí by vám asi řeklo, že je nelze nechat u sebe. A nějak to řešit. Takže viz rady výše. Někdy to jde napravit, až háraní pomine (ale budete mít repete při dalším hárání), někdy nejde dát sestry z vrhu dohromady už nikdy.

11.12.2021 22:45

Paja994 napsal(a):
Ale tohle vše děláme. Pokud jdu nakoupit jsou každá zvlášť když jsem doma každá má své místo a nebo si jednu beru do kuchyně

No nevím, jestli je ta kuchyně dobrý nápad. Aby to tu, co je mimo, ještě víc nevytočilo, že ta druhá má privilegium být s vámi. Tj. o důvod víc konkurenci vyšachovat.

11.12.2021 22:48

Paja994 napsal(a):

No tak co chcete slyšet? Že si psice dají pac a pusu a vykouří dýmku míru kvůli vám? Děláte to správně, víc asi nenaděláte a můžete se do budoucna jen smířit s myšlenkou, že je takhle oddělovat budete muset už napořád. Nebo vám to někdy nedá a zkusíte je pustit dohromady a zase bude divení, co a proč se stalo...

11.12.2021 22:55

No nevím, jestli je ta kuchyně dobrý nápad. Aby to tu, co je mimo, ještě víc nevytočilo, že ta druhá má privilegium být s vámi. Tj. o důvod víc konkurenci vyšachovat.

Nemyslím si. Když by se spravedlivě střídaly, budou naprdlé obě stejnou měrou. A když se v bytě neprotnou, mohou být sice vytočené, ale nedojde ke konfliktu. Jde jen o to, aby to panička nějak zvládnula vyřešit prostorově.

11.12.2021 23:13

Nemyslím si. Když by se spravedlivě střídaly, budou naprdlé obě stejnou měrou. A když se v bytě neprotnou, mohou být sice vytočené, ale nedojde ke konfliktu. Jde jen o to, aby to panička nějak zvládnula vyřešit prostorově.

Nemyslím "spravedlivé" střídání, to pes v tomhle stavu asi úplně nepochopí. Jen narážím na časté situace ve smečce, kdy dochází k situaci, že majitel s jedním psem musí někam odejít a zbytek je po návratu rozhozený. No a když jsou psi doma na nože, tak to může problém přiživit.

11.12.2021 23:24

Nemyslím "spravedlivé" střídání, to pes v tomhle stavu asi úplně nepochopí. Jen narážím na časté situace ve smečce, kdy dochází k situaci, že majitel s jedním psem musí někam odejít a zbytek je po návratu rozhozený. No a když jsou psi doma na nože, tak to může problém přiživit.

To samozřejmě máte pravdu. Proto jsem navrhovala společné procházky pod kontrolou dvou lidí a doma separovat. Se vší úctou mi nepřijde zadavatelka schopna naučit dvě stejně staré feny soužívat bez rozbrojů. Jestli se mýlím, ráda se jim všem v budoucnu omluvím.
.

12.12.2021 07:52

V domácnosti, kde jsou 3 děti a více psů ( další psi vedle těch krysařiček ) musí být chaos. Nutně. A to nevíme, jak je byt velký, jak je situovaný a jak jsou děti staré.
A to se vší úctou a bez urážky.
Nechce zadavatelka slyšet radu "vykastrovat", aby už nikdy neháraly ?

12.12.2021 07:56

Atheiro, doporučuji knížku Soukromý život psů. E.M.Thomas.
Feny z podstaty smečky nesnáší hárání jiné ve smečce. ( Asi to píšu nepřesně )

12.12.2021 08:22
Terven

XXX.XXX.110.191

To ale Atheira píše hned o pár řádků níž...druhá dospělá fena, další rajda v rajónu, konkurence.
Jen holt žárlení není ten pravej výraz.

Paja994

12.12.2021 08:32
Paja994

XXX.XXX.141.95

Kastrace se domluvena až po novém roce,jelikož vet nechce kastrovat drov jak měsíc od hárání. Společné procházky máme. Co se týče domku máme rodinný domek s dvorkem. Děkuji všem co poradi bez narazek a knížku si koupím dekuji😊

12.12.2021 09:39
Atheira

XXX.XXX.209.8

No ale to hárání něco značí. Nejde o to, že by žárlily, že jedna hárá. Tak jsem to myslela. Feny nesnáší když hárá druhá. Ano, ale proč. Říct, že na sebe žárlí a že to přejde, je podle mého prostě ne úplně správně, protože hárání jako takové je jenom důkaz toho - "hele, mám ve smečce/okolí/teritoriu fenu, která mi konkuruje, je ve stejném věku, schopná reprodukce, zdravá, vadí mi ze své podstaty toto všechno" aktuální hárání to může umocnit a napjaté vztahy mezi stejně starými fenami vyhrotit, ale troufám si tvrdit, že když už jednou feně stejně stará, zdravá fena vadí, bude jí vadit i po tom hárání.
Nevidím ve svém příspěvku, že bych napsala něco vyloženě blbě.

12.12.2021 09:41
Atheira

XXX.XXX.209.8

Paja994 napsal(a):
Kastrace se domluvena až po novém roce,jelikož vet nechce kastrovat drov jak měsíc od hárání. Společné procházky máme. Co se týče domku máme rodinný domek s dvorkem. Děkuji všem co poradi bez narazek a knížku si koupím dekuji😊

Ovšem počítejte s tím, že kastrace váš problém v téhle fázi spíš už nevyřeší.

12.12.2021 09:59

Atheira napsal(a):
No ale to hárání něco značí. Nejde o to, že by žárlily, že jedna hárá. Tak jsem to myslela. Feny nesnáší když hárá druhá. Ano, ale proč. Říct, že na sebe žárlí a že to přejde, je podle mého prostě ne úplně správně, protože hárání jako takové je jenom důkaz toho - "hele, mám ve smečce/okolí/teritoriu fenu, která mi konkuruje, je ve stejném věku, schopná reprodukce, zdravá, vadí mi ze své podstaty toto všechno" aktuální hárání to může umocnit a napjaté vztahy mezi stejně starými fenami vyhrotit, ale troufám si tvrdit, že když už jednou feně stejně stará, zdravá fena vadí, bude jí vadit i po tom hárání.
Nevidím ve svém příspěvku, že bych napsala něco vyloženě blbě.

Ale já jsem nenapsala, že je něco z vašeho blbě. Ta knížka je opravdu dobrá.

12.12.2021 10:02

Paja994 napsal(a):

Můj předchozí příspěvěk rozhodně neměl být radou ke kastraci. Ta váš problém nevyřeší. Když už se jednou rvou, zloba zůstane - s největší pravděpodobností.

12.12.2021 10:02

Atheira napsal(a):
Ovšem počítejte s tím, že kastrace váš problém v téhle fázi spíš už nevyřeší.

Souhlas.

12.12.2021 10:48
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ale já jsem nenapsala, že je něco z vašeho blbě. Ta knížka je opravdu dobrá.

A já děkuju za tip, jen jsem z toho měla pocit, že nebylo úplně pochopeno, co jsem chtěla říct.
Na knížku se určitě mrknu. Teď zrovna jsem kupovala novýho Šustu, knížky o psech, co mají opravdu co říct, mám ráda a nikdy se doma neztratí.

12.12.2021 12:39

i tento problém Šusta ve své první knize řeší

12.12.2021 13:39

Popíšu tady svojí, právě probíhající zkušenost se dvěma psíma holkama. Momentálně věk starší 20 měsíců, mladší 8 měsíců. A protože nejsme bez problémů, tak si dovolím to trochu rozepsat.
Ne jako návod a rada, ale spíš, že cesty fen jsou nevyzpytatelné.

Mladší fena začala v říjnu hárat a objevily se první problémy v ráji. Ty jsem samozřejmě začala řešit hned, ale bohužel úplně blbě.
U nás se nejedná o žárlivost, alespoň si to myslím, protože s druhou fenou se můžu klidně mazlit nebo i s oběma najednou a není to důvodem sváru.
Mladší začala být prostě...jak to nazvat...usurpátor a u nás se jedná o klasickou šikanu mladší dospívající feny směrem k té starší a 99% případů, které se staly je to klasika. Feny leží v obýváku pohoda a já se třeba zvedla a malá okamžitě vystartovala po starší.....
Ze začátku jsem to řešila tak, že mladší dostala obojek a couračku a pomocí cvičení s klikrem jsem odměňovala správné chování. Bohužel jsem udělala tu obrovskou chybu...v dobré víře...že pokud nebudu mít holky v merku, tak je budeme oddělovat a že teda oddělovat pouze mřížkou mezi dveřmi....bohužel tím jsem udělala ze starší feny tzv. "psa za plotem" a situace se zhoršila. Plus si myslím, že následně k tomu přispělo, že jsme teda holky, byť nenápadně pozorovali, jestli na sebe nezačaly blbě čumět. Celkově atmosféra hrozná.
Takže jsem se sebrala a šla koupit malé náhubek a všichni jsme se uklidnili, že kdyby něco, tak se fyzicky holkám nic nestane a situace se uklidnila...přesně 9 dní byl klid.
Pak to začalo znovu, sice v omezené míře, ale začalo sem tam znovu a navíc manžel při každém incidentu šel a odvedl "chudinku" Ginu, čímž dle mého malou jen utvrdil v tom, že tohle funguje a její konkurentka vyklidí prostor.
Doma jsme teď měli kvůli tomu docela rodinnou krizovku, že už jsem hledala i Jessině nový domov.

Teď jsme ve fázi, že dodržujeme určitá pravidla, aby se to nedělo. Malá má pořád náhubek pokud jsou holky v jedné místnosti. Já pokud si sednu, tak než vstanu tak dávám povel "dívej se na mě" a odměňuju. Holky nechám v obýváku do té doby, kdy vidím, že jsou uvolněné a je klid, jakmile zaznamenám nějaké napětí a nemusí to být nutně hrozící útok, ale třeba i chvíle, když se ty moje treperendy na sebe začnou dívat a řeknou "3..2..1.. teď a jdeme lítat po gaučích a honit se a mordovat se, hrát si....tak prostě před takovým momentem převádím pozornost na sebe, resp. volám k sobě, uděláme nějaké sedni...lehni...odměna a pak postupně "vykopnu" obě na zahradu, postupně proto, aby nevznikla nějaká zbytečná šarvátka v úzkém prostoru na chodbě.
Venku na zahradě už mi stačí naštvaně zabrblat jakože "Jessino, uklidni se, nech tu Ginuš"...takže tady už jsme dosáhly toho, že se Gina může v mojí přítomnosti beztrestně pohybovat a pokud vidím, že má malá tendence k šikaně, tak stačí upozornit, že se mi to nelíbí. Takže zlepšení vidím velké a i naději do budoucna, že bychom to mohly zmáknout.

Teď čekám až skočí malé falešná březost a vymýšlím strategický plán.....musím změnit přístup, začít defakto znovu od začátku, nastavit pravidla a vyžadovat důsledně jejich plnění. A hlavně počkat, až manžel zase začne chodit do práce, protože s ním doma se to prostě nedá.

12.12.2021 14:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.19.2

Popíšu tady svojí, právě probíhající zkušenost se dvěma psíma holkama. Momentálně věk starší 20 měsíců, mladší 8 měsíců. A protože nejsme bez problémů, tak si dovolím to trochu rozepsat.
Ne jako návod a rada, ale spíš, že cesty fen jsou nevyzpytatelné.

Mladší fena začala v říjnu hárat a objevily se první problémy v ráji. Ty jsem samozřejmě začala řešit hned, ale bohužel úplně blbě.
U nás se nejedná o žárlivost, alespoň si to myslím, protože s druhou fenou se můžu klidně mazlit nebo i s oběma najednou a není to důvodem sváru.
Mladší začala být prostě...jak to nazvat...usurpátor a u nás se jedná o klasickou šikanu mladší dospívající feny směrem k té starší a 99% případů, které se staly je to klasika. Feny leží v obýváku pohoda a já se třeba zvedla a malá okamžitě vystartovala po starší.....
Ze začátku jsem to řešila tak, že mladší dostala obojek a couračku a pomocí cvičení s klikrem jsem odměňovala správné chování. Bohužel jsem udělala tu obrovskou chybu...v dobré víře...že pokud nebudu mít holky v merku, tak je budeme oddělovat a že teda oddělovat pouze mřížkou mezi dveřmi....bohužel tím jsem udělala ze starší feny tzv. "psa za plotem" a situace se zhoršila. Plus si myslím, že následně k tomu přispělo, že jsme teda holky, byť nenápadně pozorovali, jestli na sebe nezačaly blbě čumět. Celkově atmosféra hrozná.
Takže jsem se sebrala a šla koupit malé náhubek a všichni jsme se uklidnili, že kdyby něco, tak se fyzicky holkám nic nestane a situace se uklidnila...přesně 9 dní byl klid.
Pak to začalo znovu, sice v omezené míře, ale začalo sem tam znovu a navíc manžel při každém incidentu šel a odvedl "chudinku" Ginu, čímž dle mého malou jen utvrdil v tom, že tohle funguje a její konkurentka vyklidí prostor.
Doma jsme teď měli kvůli tomu docela rodinnou krizovku, že už jsem hledala i Jessině nový domov.

Teď jsme ve fázi, že dodržujeme určitá pravidla, aby se to nedělo. Malá má pořád náhubek pokud jsou holky v jedné místnosti. Já pokud si sednu, tak než vstanu tak dávám povel "dívej se na mě" a odměňuju. Holky nechám v obýváku do té doby, kdy vidím, že jsou uvolněné a je klid, jakmile zaznamenám nějaké napětí a nemusí to být nutně hrozící útok, ale třeba i chvíle, když se ty moje treperendy na sebe začnou dívat a řeknou "3..2..1.. teď a jdeme lítat po gaučích a honit se a mordovat se, hrát si....tak prostě před takovým momentem převádím pozornost na sebe, resp. volám k sobě, uděláme nějaké sedni...lehni...odměna a pak postupně "vykopnu" obě na zahradu, postupně proto, aby nevznikla nějaká zbytečná šarvátka v úzkém prostoru na chodbě.
Venku na zahradě už mi stačí naštvaně zabrblat jakože "Jessino, uklidni se, nech tu Ginuš"...takže tady už jsme dosáhly toho, že se Gina může v mojí přítomnosti beztrestně pohybovat a pokud vidím, že má malá tendence k šikaně, tak stačí upozornit, že se mi to nelíbí. Takže zlepšení vidím velké a i naději do budoucna, že bychom to mohly zmáknout.

Teď čekám až skočí malé falešná březost a vymýšlím strategický plán.....musím změnit přístup, začít defakto znovu od začátku, nastavit pravidla a vyžadovat důsledně jejich plnění. A hlavně počkat, až manžel zase začne chodit do práce, protože s ním doma se to prostě nedá.

No, vy to děláte už z principu celé špatně - mladá začne být hustá a vy ji za to odměníte pozorností a žradlelem... 🤔

Má dostat pojeb z pozice výše postaveného jedince (Vás), protože Vy si toto chování nepřejete a jí z její pozice nepřísluší šikanovat druhou fenu.

Žádné žrádlo, žádný opičky - prostě padej na místo! a tam budeš, když se neumíš chovat! Tečka

12.12.2021 14:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.19.2

Hierarchie a vztahy ve smečce nejsou cviky a jako cviky nikdy nebudou fungovat - je potřeba mít i nějakou autoritu a tu v případě potřeby uplatnit (tím samozřejmě nemyslím bití).

12.12.2021 15:09
lupus4

XXX.XXX.205.61

Mno já si nechtěl hrát na "chytrýho", ale tak nějak jsem problémy se skoro kao předpokládal...a nerozuměl tomu, proč jste si ji pořídila...
I když to třeba za Vaší přítomnosti budete zvládat, stejně o samotě spolu to nejspíš už nepújde...
A to jsem svého času měl i 2,9 a pak i 6,6 naštěstí smečkového plemene...ale jak se feny začnou nenávidět je konec společného pobytu ( bez vás). A ani jakáko-li vaše autorita to, když tam nebudete, nevyřeší...

12.12.2021 15:10

Nemáme sice sestry, ale bráchy, cca 15 měsíců, kluky Úžasňákovi barzojíky a pod váš komentář se musím nekonečně krát podepsat. Jen to, že vědí, kde je jejich místo ve smečce, tak udržuje doma klid. Kluci se respektují,s ostatními psy v pohodě, kocouři nesežráni a neuňuchňáni, králíček také v pohodě a dcera se většinou také poslouchá 😁. Prostě šéf je páneček, vždycky, bez diskuse. Ten určuje zbytek. A přitom tohle nekompromisní jednání kluci uznávají a za pánečka by dýchali, rozmazlování většinou všem našim miláčkům spíš škodíme.

12.12.2021 15:12

No, vy to děláte už z principu celé špatně - mladá začne být hustá a vy ji za to odměníte pozorností a žradlelem... 🤔

Má dostat pojeb z pozice výše postaveného jedince (Vás), protože Vy si toto chování nepřejete a jí z její pozice nepřísluší šikanovat druhou fenu.

Žádné žrádlo, žádný opičky - prostě padej na místo! a tam budeš, když se neumíš chovat! Tečka

No vidíte a já myslela, jak jsem to vymyslela, že předejdu i tomu čumění.
Ale musím přiznat, že máte asi (asi určitě) pravdu, protože venku-na zahradě to nedělám-ty opičky, tam spíš jedu ve smyslu, že když se zvednu a malá začne zírat, tak jí řeknu "hej Jessino, nečum!!!" a nebo když si stoupne a zavrčí, tak dám najevo nelibost a začalo nám to fungovat. Buď hned přestane a nebo sice doběhne k Ginuše, ale už v přátelském módu.

Doma s tím je problém, protože potřebuju umravnit i Ginu, prostě nelze mít načuřelou Jessinu na místě a aby hned ještě když tam jde přiskotačila Gina...jenže v tu chvíli už tam napochoduje manžel a začne "pojď Ginuško, když je na tebe tak zlá" a odvede jí.
A marně mu říkám, že tohle nejde, že tím, že jí odvede z místnosti, tak Jessina vyhrála a že jí to jen utvrdí v tom, že dosáhla svého a je jedno jak a že ta její šikana funguje.
Jenže on, že se na to nemůže dívat....do Giny je zamilovanej až po uši, Ginuška je totiž hodná...to, že je ale docela slušná provokatérka a že je potřeba jí toto chování taky zatrhnout, to už nevidí.
Upřímně tohle jsem s pořízením druhé feny krutě podcenila....manžela.

12.12.2021 15:20

lupus4 napsal(a):
Mno já si nechtěl hrát na "chytrýho", ale tak nějak jsem problémy se skoro kao předpokládal...a nerozuměl tomu, proč jste si ji pořídila...
I když to třeba za Vaší přítomnosti budete zvládat, stejně o samotě spolu to nejspíš už nepújde...
A to jsem svého času měl i 2,9 a pak i 6,6 naštěstí smečkového plemene...ale jak se feny začnou nenávidět je konec společného pobytu ( bez vás). A ani jakáko-li vaše autorita to, když tam nebudete, nevyřeší...

U nás je problém tak nějak zatím opačný...pokud jsou samy tak fungují bez problémů a to i doma. Samozřejmě i to se může časem změnit.
Defakto momentálně jsem jediný problém JÁ.

PS: proč jsem si jí pořídila?? No protože pořád jsem byla ještě v módu...hledám druhou Sáru a musím říct, že ona je Sáře v mnoha ohledech hodně podobná a mohla by být druhou Sárou. Trochu neštěstí je, že jsme po Sářině odchodu sháněli štěně k Jackovi, protože vypadalo, že odchod Sáry taky nepřežije a tak máme i pyrenejku.

12.12.2021 16:21
janaa

XXX.XXX.37.96

Hierarchie a vztahy ve smečce nejsou cviky a jako cviky nikdy nebudou fungovat - je potřeba mít i nějakou autoritu a tu v případě potřeby uplatnit (tím samozřejmě nemyslím bití).

Vytesat do kamene

12.12.2021 17:03

no
nejdřív jsem chtěla napsat
a už mě to přešlo
jen budu doufat, sardullah, že si zachováš svůj zdravý rozum a svou empatii
svou.......

12.12.2021 17:03
janaa

XXX.XXX.37.96

Za mě,tohle nejsou dotazy,na které by se jednoduše dalo odpovědět v nějaké diskuzi na internetu. Protože smečková harmonie je tak trochu alchymie, a pokud se to doma rve, je to vždy o člověku a celkově špatně nastaveným vztahům a interakci (a jasný,záleží taky na plemenech, když půjde třeba o bully,tak se nemáme o čem bavit). Ale primárně je to vždy o tom,že v rámci moderních "pozitivek" se psy diskutejeme a necháváme je řešit a přemýšlet o věcech, které by je v přirozené smečce nikdy nenapadly. A jak já osobně říkám,byť naši psi mají poměrně volný život,tak jsou věci, o kterých se prostě nediskutuje, a které se nedělají - ať už jde o přijímání nových členů do smečky, agresivní vyříkávání si věcí atd., a pokud diskutovat chtějí, tak jedině se mnou, a je to diskuze velmi rychlá,důrazná a jednou pro vždy (a jasně,mám smečkový psy, ale zrovna problémy s rvavostí mezi fenama ve větších smečkách řeší i spousta chovatelů retrívrů)

12.12.2021 17:09

no
nejdřív jsem chtěla napsat
a už mě to přešlo
jen budu doufat, sardullah, že si zachováš svůj zdravý rozum a svou empatii
svou.......

Holka, co ti mám na to říct....teď momentálně opravdu musím počkat, až manžel vypadne do práce, pak se spravedlivě naštvat a říct "dámy, tak takhle teda nee, co si myslíte"
Ale teď se to sešlo všechno táááák na pytel v Jessinino nejhorší období.
A úplně nejhorší je, že já vím, že to dělám blbě, ale nejsem štonc změnit si to v hlavě, protože do toho bohužel ještě jiné starosti a z těch vyplývající úzkost....no to je jedno.
No nafackovala bych si, co ti budu povídat.....

12.12.2021 17:14

jako takhle jsem to nemyslela......

12.12.2021 17:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Holka, co ti mám na to říct....teď momentálně opravdu musím počkat, až manžel vypadne do práce, pak se spravedlivě naštvat a říct "dámy, tak takhle teda nee, co si myslíte"
Ale teď se to sešlo všechno táááák na pytel v Jessinino nejhorší období.
A úplně nejhorší je, že já vím, že to dělám blbě, ale nejsem štonc změnit si to v hlavě, protože do toho bohužel ještě jiné starosti a z těch vyplývající úzkost....no to je jedno.
No nafackovala bych si, co ti budu povídat.....

Tyhle věci se nesmí řešit v naštvání - je potřeba se oprostit od emocí a dát to najevo důsledně a věcně bez prostoru k diskuzi.
A bohužel za každé situace bez ohledu na manžela.

12.12.2021 18:40

Tyhle věci se nesmí řešit v naštvání - je potřeba se oprostit od emocí a dát to najevo důsledně a věcně bez prostoru k diskuzi.
A bohužel za každé situace bez ohledu na manžela.

Ne já nemyslela naštvání, jako že to budu řešit v nějaké vzteku. Mysleela jsem naštvání jako jsem to měla u Sáry, když s ní byl tenkrát problém, dokud jsem si neřekla a dost, když zvládnu půltunovýho koně a někdy to byli pěkní raplové, tak nějaká padesátikilová prťavka se mnou nebude vorat a bude to tak a tak a fertig.

To naštvání je spíš o tom, aby se mi zase nastartovalo v hlavě, že já jsem mistr světa omeleta nebo jak to mám nazvat a že není nic na světě, co bych nezvládla.

12.12.2021 18:41

....."a tak máme i pyrenejku".

Pamatuju si, jak jste štěně sháněla a jak jste byla šťastná, že Ginu máte, A pak přišel ten "osudový" pes.
Možná to z vás feny cítí. Do jakého věku se dá kavkazanka umravňovat? Já opravdu nevím.

12.12.2021 18:59

....."a tak máme i pyrenejku".

Pamatuju si, jak jste štěně sháněla a jak jste byla šťastná, že Ginu máte, A pak přišel ten "osudový" pes.
Možná to z vás feny cítí. Do jakého věku se dá kavkazanka umravňovat? Já opravdu nevím.

Nevím, jsem stále šťastná, že Ginu mám, je to zlatíčko a teď už můžu s naprostou jistotou říct, že jí miluju. A ani nemám pocit, že bych byť nevědomně upřednostňovala Jessinu.

12.12.2021 19:51

Sardullah, netěší mě, že to dopadlo tak, jak jsem předpokládala, a jak jsem vám psala, když jste si pořídila Jessinu. Doufám, že to nějak zvládnete, aniž byste musela holky oddělovat do konce jejich života, nebo se s jednou rozloučit.

13.12.2021 12:50
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Souhlasím. Je úplně kontraproduktivní, že je odvedená druhá fena a odměna přichází na několikrát pro tu, která "vysírá" pardno, že to tak napíšu, nemyslím to nijak osobně, klidně to napíšu i o svém psu. Když byl můj první ohař v pubertě a hodlal dělat ramena v bandě kámošů, byl okamžitě odvolán ze hry a vrátil se do ni poté, co se uklidnil, vrátil se mu mozek do mozkovny a fungoval normálně.

edit- každopádně tuhle situaci nezávidím, neumím si představit v tom být a muset to řešit doma, kde pak jde o víc, než jen házení ramínek.

13.12.2021 18:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Sardullah, moc mě mrzí situace u vás a přeji, aby se to vyřešilo a "holky" byly v pohodě... Ale upřímně vám to vůbec nezávidím, a nebudete to mít jednoduché...

Souhlasím ale s tím, že tohle bych řešila "rázně", bez nějakého cvičení a pamlskování..., a asi by bylo potřeba si to i nějak vyříkat s manželem, aby i on to tak bral, aby s tím souhlasil a neměl s tím problém. Aby se vám pak nestalo, že čuby budou fungovat v nepřítomnosti manžela, ale v jeho přítmnosti už ne.... A to si hlavně neberte nějak špatně, sama vím jak je to občas těžké s chlapem "nepejskařem"....

My teda doma mezi psema žádný zásadní problém nemáme (já vím, mám psa a fenu, je to jiné), ale třeba pár dní zpátky mi fena vyjela po psovi kvůli hračce... Ne, že by mu něco udělala, vím, že by neublížila, ale prostě už z principu dostala takovýho sprďáka, že za mnou lezla a "omlouvala" se ještě několik hodin po tom... A chlap mi taky říkal, jestli to nebylo přehnaný, že se vlastně ve výsledku nic nestalo a že chudinka teď za mnou pořád leze a vtírá se...Z mého pohledu to přehnané nebylo, protože si prostě nepřeju, aby mi tohle doma nějaký ze psů dělal... Takže prostě dostala seřváno, hračku jsem ji okamžitě vzala a fenu jsem poslala na místo....

13.12.2021 19:22

Sardullah, dočítám a držím palce, ale vy to zvládnete. Dvě velké feny s malým věkovým rozestupem, budiž, ale vy přemýšlíte, hodnotíte, víte, kde děláte kopance. A napravíte je.
Jak já dobře znám podobné "blbé čumění" u fen, taky mi cukalo oko při jejich hárání a dospívání a byla jsem ve střehu. Já jsem jela princip "kolektivní viny" - bylo mi jedno, kdo začal prudit - ono někdy bylo těžké odhalit prapůvodní příčinu vrkání a blbého čumění, odehrávalo se to rychle.
Seřvala jsem to vše (4 větší feny různě staré, mezi dvěma rozdíl jednoho roku) na jednu hromadu, během pár vteřin byl klid na "bojišti" a holky si pak dávaly velkého majzla se na sebe byť jen křivě podívat. Neb pak bych se křivě podívala já. Žádné fyzické tresty, jen přesně jak psala Inspektorka, rozehnání demonstrantek bez použití vodního děla, povely s náležitou intonací, které znaly - ty padej sem, ty tam, ty vypadni tamhle a ty tam a kurňa neserte ňa, Blaženy, nebo se naseru já! Vše šlo z mé podstaty, přesvědčení, že jestli se znovu chytnou, poletí za kožich klidně pět metrů. Ony to věděly a radši fungovaly. Moc jsem nepřemýšlela, nepamlskovala, proč taky odměňovat za normální, klidový stav ve smečce. Tak ještě jednou, vám extra držím palce!

13.12.2021 20:32

Ne já nemyslela naštvání, jako že to budu řešit v nějaké vzteku. Mysleela jsem naštvání jako jsem to měla u Sáry, když s ní byl tenkrát problém, dokud jsem si neřekla a dost, když zvládnu půltunovýho koně a někdy to byli pěkní raplové, tak nějaká padesátikilová prťavka se mnou nebude vorat a bude to tak a tak a fertig.

To naštvání je spíš o tom, aby se mi zase nastartovalo v hlavě, že já jsem mistr světa omeleta nebo jak to mám nazvat a že není nic na světě, co bych nezvládla.

Chovají se tak doma? Tak je při každém náznaku vyhoďte ven.
Neposlouchejte blbosti, ale sama sebe, máte to správně, viz hmn_.
Zvládnete to úplně s přehledem!
Já už se bála, že se Vám něco stalo, že kde jste tak dlouho, a ony se jen porafaly holky, no bóže, manžel poletí do práce a všecko bude dobrý :)
Vážně, to je v pohodě. Ale zkuste něco takovýho vysvětlit mé matce :-)

13.12.2021 21:24

Jako já si furt říkám, že když mi to funguje na zahradě...taky na omezeném prostoru...malé posezení u baráku je cca 2x2 metry a ohraničené a tam docházelo taky k té šikaně. Prostě jsem malé zkraje dávala náhubek, abych se nebála, že rafne Ginu, Gina vím, že jí sama od sebe nekousne. A žádný crcání. Dneska když už si malý stoupne a zavrčí, když se třeba zvednu a už se to stává opravdu vyjímečně, tak jí okřiknu, ať neprudí a je klid.....vlastně praktikuju to, co tady píšete, co psala inspektorka...a jde to, funguje to a žádný opičky u toho nedělám.
Ale doma je to na pytel, tam už nenastupuje ta "bohyně pomsty", ale někdo, kdo se sice snaží chovat normálně, přirozeně, ale ve své podstatě se klepe, aby k ničemu nedošlo, protože manžel. A stokrát mu můžu říkat "v klidu, Jessina má košík, takže Gině ublířit nemůže a já jí potřebuju srovnat", jenže potřebuju i houknout na Ginu, aby se k Jessině v tu chvíli nehrnula a mazala na místo...ale to zase chudinka Gina, ona za nic nemůže a ty jsi na ní zlá.
Proto jsem i začala předcházet blbému čumění tím pamlskováním.

Vždycky jsem tady říkala, že jsem ve své podstatě ráda, že manžel není pejskač a že se mi do výchovy neplete....teď se plete a je to naprdlačku a asi bych spíš ocenila partnera, který by ten pejskař byl.
Ono nej problém totiž není primárně Jessina, ale dusno doma.

Jinak si obecně nemyslím, že je všechno ztraceno...holky se mají rády, o nic se nehrdlí, mimo tuhle šikanu se sebou nemají jediný problém, navíc Gina je vysloveně submisivní a ani o Jessině nemůžu říct, že by byla přehnaně dominantní....je teda ráznější takže asi má navrch, ale oproti třeba Sárině to je jen takovej čajíček. Navíc není tak tvrdohlavá jako Sára, ve své podstatě ochotněji spolupracuje i ve chvílích, kdy má evidentně jiný názor než já. Není ...zatím...ten typ psa, co byla Sára, tam jsem musela hodně vymýšlet, aby jak na ní, aby bylo pro ní schůdné v určitých situacích poslechnout a abych si zároveň nezadala já jako šéfíček. To Jessinu odvolám i od tý Giny, když na ní vystartuje, protože to není start v nějaké zuřivosti ve stylu "a teď tě roztrhám na cucky", nevystartuje ausgerechnet s tím, že se jde porvat.
Jenže to manžel psychicky nevydrží a jakmile Jessina byť jen udělá krok k Gině a zavrčí, tak mi jde hned "na pomoc" a situaci tím podstatně zhorší, navíc odvede tu Ginu a je to celý v řiti.

Navíc má takový úžasný nápady jakože ...elektrickej obojek na Jessinu a nebo co kdyby jsme je teda nechali, ať si to vyříkají......já na to "tak to ani omylem, jestli si chtějí dámy něco vyříkat, tak můžou tak max se mnou"

Nejhorší na tom všem je fakt to, že při dodržování určitých pravidel fungujeme naprosto bez problémů, ale z toho je taky dusno, protože hodná Ginuška, která za nic nemůže si nemůže dělat co chce a jí je to určitě líto.....no Ginušce je to dle mého tak nějak u zadele, ta fakty nebere jako křivdu, ale ...dostane "na místo a zůstaň" a ona má takovej kukuč, že by jí člověk fakticky politoval...ale ona takhle prostě kouká, i když si lehne na gauč, kam chce.....
Takže já přijdu s holkama ze zahrady a zavelim v podstatě "tak a mazejte na místo a žádný bejkárny nebo chraň vás ruka páně "....a už to, že to řeknu ráznějším tónem, než moje obvyklé "hačánky, hajinky", tak to už jsem zase za tu zlou. Protože Gina jde je místě a smutně kouká, kdyby jsme neměli Jessinu, tak by na to místo nemusela a mohla by si dělat, co by chtěla.

13.12.2021 21:32

Chovají se tak doma? Tak je při každém náznaku vyhoďte ven.
Neposlouchejte blbosti, ale sama sebe, máte to správně, viz hmn_.
Zvládnete to úplně s přehledem!
Já už se bála, že se Vám něco stalo, že kde jste tak dlouho, a ony se jen porafaly holky, no bóže, manžel poletí do práce a všecko bude dobrý :)
Vážně, to je v pohodě. Ale zkuste něco takovýho vysvětlit mé matce :-)

No ona ta moje absence zde není kvůli holkám....ona tak nějak na mě najednou napadalo hromada kakánků a ty holky jsou jen vrchol ledovce.
To VŠECHNO začíná být už trochu moc i na udatnou slovanskou ženu jako jsem já,
Ono možná i ta psychika dělá svoje.

Něco podobnýho jsem asi potřebovala slyšet...asi něco podobnýho by mi řekla i moje Sára a ta věděla všechno nejlíp, tak to musí být pravda.

13.12.2021 21:47

Nešlo by manžela něčím klidnit? Nějaké doplňky stravy, pití, že by přestal registrovat, co feny dělají a hleděl si zasněně do dáli? Případně mu dát do ruky zvoneček, vlastně ne, jemu elektrickej obojek na ruku a kdykoliv vám začne kecat do výchovy psů, šup mu jemné brnění. Upozornit, že to dělá špatně a pochválit, když se do toho přestane montovat, vibrační obojek jen.
Ne, chápu, že tohle je blbá situace, když vám to tak nabourává a dusno doma musí být protivné. Navíc on opravdu svou neznalostí může do budoucna způsobit trvalé oddělení fen. Achjo. Vlastně mě napadá jen jediná rada, než oddělovat feny od sebe, oddělit od nich manžela. Jenže jak to udělat.
Anebo, tvrdá varianta, jestli manžela nepředěláte, tak opravdu začít Jessině nový domov, kvalitní, prověřený. Ať máte doma klid.

13.12.2021 22:27

Nešlo by manžela něčím klidnit? Nějaké doplňky stravy, pití, že by přestal registrovat, co feny dělají a hleděl si zasněně do dáli? Případně mu dát do ruky zvoneček, vlastně ne, jemu elektrickej obojek na ruku a kdykoliv vám začne kecat do výchovy psů, šup mu jemné brnění. Upozornit, že to dělá špatně a pochválit, když se do toho přestane montovat, vibrační obojek jen.
Ne, chápu, že tohle je blbá situace, když vám to tak nabourává a dusno doma musí být protivné. Navíc on opravdu svou neznalostí může do budoucna způsobit trvalé oddělení fen. Achjo. Vlastně mě napadá jen jediná rada, než oddělovat feny od sebe, oddělit od nich manžela. Jenže jak to udělat.
Anebo, tvrdá varianta, jestli manžela nepředěláte, tak opravdu začít Jessině nový domov, kvalitní, prověřený. Ať máte doma klid.

Nešlo by manžela něčím klidnit?

No to se lehko řekne, ale kterej doktor mi napíše hromadu diazepamu??

13.12.2021 22:34
Atheira

XXX.XXX.247.225

Nešlo by manžela něčím klidnit?

No to se lehko řekne, ale kterej doktor mi napíše hromadu diazepamu??

Náhodou. Prý se prodává nějaký něco, po čem se vám uklidní nervy, příjemně se roztečete do křesla a je vám hezky. A bez předpisu, a legálně . Nějaký enzym nebo co. Ale nevím, jak se to jmenuje zrovna.

Nicméně na protekci a nadržování to nefunguje.

13.12.2021 22:56

Tryptofan
https://www.drmax.cz/allegra-comfort-tbl-obd-30

Jako ano, trochu to funguje, tím určitě nic nezkazíte. V zimě klidně i Allegra Strong, ta je i s třezalkou.

13.12.2021 22:59

Atheira napsal(a):
Náhodou. Prý se prodává nějaký něco, po čem se vám uklidní nervy, příjemně se roztečete do křesla a je vám hezky. A bez předpisu, a legálně . Nějaký enzym nebo co. Ale nevím, jak se to jmenuje zrovna.

Nicméně na protekci a nadržování to nefunguje.

Taak to si asi seženu já....rozteču se do křesla, budu klidná a třeba pak nebude ani žádnej problém...

Momentálně si musim poshánět alespoň prášky na spaní, abych alespoň fungovala, já ten mozek prostě večer neumím vypnout. Závidím lidem, co řeknou "dobrou" a za pět minut neví o světě.
Já počítám ovečky do tří...někdy do půl čtvrtý, někdy tak dlouho, že už nemá smysl na nějaký spaní myslet.

13.12.2021 23:06

No, než si necháte napsat prášky na spaní, zkuste třeba tohle - připravit si ke dveřím legíny, mikinu, bundu a boty, a když se holt usínání nedaří, běžte se v noci projít - třeba i psicemi. Nemá cenu se otáčet v posteli ze strany na stranu a koukat do stropu. Venku přijdete na jiné myšlenky a pohyb je na starosti dobrá věc. Další noc už třeba budete spát lépe.

13.12.2021 23:11

Taak to si asi seženu já....rozteču se do křesla, budu klidná a třeba pak nebude ani žádnej problém...

Momentálně si musim poshánět alespoň prášky na spaní, abych alespoň fungovala, já ten mozek prostě večer neumím vypnout. Závidím lidem, co řeknou "dobrou" a za pět minut neví o světě.
Já počítám ovečky do tří...někdy do půl čtvrtý, někdy tak dlouho, že už nemá smysl na nějaký spaní myslet.

Koukám na dokumenty. Ty vypravěčské hlasy mě většinou po hodině dvou třech zabijí.
Nebo když musíte sledovat titulky. A tohle je zajímavé, že volně prodejné, asi nikdo neřek, že to pěkně uklidňuje - guajacuran.
Celodenní výlet do hor!

13.12.2021 23:28

Koukám na dokumenty. Ty vypravěčské hlasy mě většinou po hodině dvou třech zabijí.
Nebo když musíte sledovat titulky. A tohle je zajímavé, že volně prodejné, asi nikdo neřek, že to pěkně uklidňuje - guajacuran.
Celodenní výlet do hor!

Tohle na mě nezabírá, občas mám období, kdy prostě už potřebuju hypnotika.

14.12.2021 00:13

Nedávno jsem seřvala souseda. Stála jsem na chodbě, u nich se otevřely dveře, vylít s řevem Lumpík ( pudlík ) a šel mi zmetek po nohách. Za ním vylítla panička a seřvala ho.
Ovšem za ní vylítl páníček, pes se k němu okamžitě uchýlil, opřel se mu o kolena :"Lumpíčku, co se to tu děje, co ti to panička dělá, ona na tebe křičí" a už ho drbal za ušima.

14.12.2021 07:19
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Nedávno jsem seřvala souseda. Stála jsem na chodbě, u nich se otevřely dveře, vylít s řevem Lumpík ( pudlík ) a šel mi zmetek po nohách. Za ním vylítla panička a seřvala ho.
Ovšem za ní vylítl páníček, pes se k němu okamžitě uchýlil, opřel se mu o kolena :"Lumpíčku, co se to tu děje, co ti to panička dělá, ona na tebe křičí" a už ho drbal za ušima.

Nojo, to je tak, když si lidi pořídí psa místo dítěte/vnoučete. Polidšťování je strašná věc.

14.12.2021 07:31
Andrýsek3

XXX.XXX.105.241

Sežeňte si trochu trávy, chlap bude vyklidněnej a vy budete spát jako miminko taky. Win win. Příroda.

14.12.2021 10:59
Atheira

XXX.XXX.209.8

Tohle na mě nezabírá, občas mám období, kdy prostě už potřebuju hypnotika.

Mám v okolí osobu, co je trochu rozbitá. Fakt to není takový to "známý říkal, ale ve skutečnosti to jsem já" Tak mám tip i na tohle - Po tomhle se prý spí úplně božsky. https://www.drmax.cz/guajacuran-200-mg-30-tablet Do té doby taky driáky a spánek přesto na houby, hledání způsobů, jak se vyspat a nebýt z toho ještě víc na palici. A tohle pomohlo.

14.12.2021 11:42
Terven

XXX.XXX.103.178

Atheira napsal(a):
Mám v okolí osobu, co je trochu rozbitá. Fakt to není takový to "známý říkal, ale ve skutečnosti to jsem já" Tak mám tip i na tohle - Po tomhle se prý spí úplně božsky. https://www.drmax.cz/guajacuran-200-mg-30-tablet Do té doby taky driáky a spánek přesto na houby, hledání způsobů, jak se vyspat a nebýt z toho ještě víc na palici. A tohle pomohlo.

Jo, jo, to už psala o kus výš megi a sardullah na to odpovídá, že to jí nezabírá.

14.12.2021 11:44
Atheira

XXX.XXX.209.8

Terven napsal(a):
Jo, jo, to už psala o kus výš megi a sardullah na to odpovídá, že to jí nezabírá.

Je tu toho hodně, tak jsem to nepročítala pozorně. Tak nic, no.

14.12.2021 11:58
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Sardulah - já nemůžu radit ohledně dvou čubiček, na to jsou tady povolanější, nemůžu radit vlastně vůbec, jen vám napsat, že v tom nejste sama a.........jediný řešení je, že se musíte zvetit nějak, jinak blbý. Byla jsem v podobný situaci s Taliprdovou. Přišla v momentě, kdy jsem měla tolikatě starostí, že jsem byla totálně rozbitá. A ona vyloženě nebyla vhodnej typ psa do týhle situace, kdy v práci to bylo hodně moc napnutý, s mámou která onemocněla, scházela a pak odešla definitivně to bylo taky náročný a to toho psí trotl, kterej to má v hlavě totálně rozházený, chová se jako neovladatelný hovado a magor a nikoho nechce a nepotřebuje. I proto, že já jsem nebyla v pohodě nám to trvalo tak dlouho, i proto, že jsme nebyli schopní se s drahou polovinou ujednotit,nám to trvalo tak dlouho. Všechno, všechno bylo špatně.Krom toho, že by teda šla třeba natvrdo po lidech, či psech, to ne, to ona je zase hodná takhle. Ale jinak se prostě sešlo tolik věcí, kdy jsem neměla kapacitu a bála se, co z toho vzejde, když ona mě třeba pošle na zem (a že jsem ležela často) ve svý magorský chvilce, vytrhne se , poletí si kamsi a tam třeba způsobí nehodu, někoho porazí, ten si zlomí haxnu.... atd. atd. Nevyspalá, unavená a se strachem, co z toho vzejde. Špatně, špatně a 100000x špatně to bylo. Kdybych na ni byla sama, kdybych byla chlap, co má sílu, s kterou ona nehne (není blbá, moc dobře věděla, že mě přetáhne) měla bych to vyřešený dřív.
Nelze si s manželem sednout a pokusit se v klidu vyřešit to, že když do toho bude takhle vstupovat, dostane vás do situace, kdy vám švihne, protože budete muset udělat něco co se neslučuje s vaším vnitřním nastavením -tedy holky buď oddělovat, nebo hůř sehnat Jessi nový domov. A věřím, že když tohle člověk musí udělat, je to neskutečnej zářez do duše. Měla byste pořešený to nejzákladnější. Prostě ho poprosit, ať to udělá kvůli vám. Ať máte jinou pozici a můžete do toho vstoupit s tou čistou hlavou?
Držím palce, je to sakra situace

14.12.2021 12:36

Atheira napsal(a):

Já tenhle prášek beru, no já tady ten prášek brala leta letoucí...teda ne nonstop, ale zcela vyjímečně, když mě hóódně chytli záda....tak mi ho vždycky nacpala mamka, že je to na uvolnění.
Nevím teda jaký účinky to mělo na záda, po pár dnech záda v poho, ale spací účinky to na mě nemělo.

14.12.2021 12:55

Jani, určitě to zvládnete. Z pozice někoho, kdo má dva medvědy stejného věku a pohlaví - jen Teda kluky, je to fakt o té důslednosti. Ani u nás se dospívání štěněte neobešlo bez prseni se na staršího, starší pak v období hárání fenecek měl potřebu chodit zabíjet mladšího. Nicméně řekla bych že pozice máme nastaveny dobře, kluci spolu vychází a až na drobné nešvary, kdy stačí houknout a poslat na místo, žijeme v klidu a míru.
Ale nutno říct, že povahu druhého psa jsem ladila na základě zkušeností chovatelky a vybraly jsme kluka který ke staršímu pasoval. Jsou opravdu rozdilni, starší je jeho vysost pan pes a mladší je takový prizdisrac, dělá ramena ale jakmile někdo houkne, stekne, zavrci, tak zdrhne.
Takze posílám aspoň sílu na to ty dvě pubertální dámy zvládnout, jestli někdo na to má, jsi to ty
Držím palce

14.12.2021 13:03

Nelze si s manželem sednout a pokusit se v klidu vyřešit to, že když do toho bude takhle vstupovat

No to už jsem mu říkala, že nemůže chodit a odvádět Ginu, že tím jenom utvrzujeme malou v tom, že to její vysírání funguje. Že nemusí mít strach, že se Gině něco stane, protože Jessina má náhubek. Jenže on na to nemá nervy.

Bohužel je doma dusno i kvůli momentální pravidlům, přestože fungují, protože i Gina je defakto těmito pravidly omezována.

nebo hůř sehnat Jessi nový domov. A věřím, že když tohle člověk musí udělat, je to neskutečnej zářez do duše.

No kdyby to byl zářez jen do mojí duše, čert to vem, ale nějak nemůžu překousnout zářez do té psí dušinky. Nějaké nabídky jsem měla, defakto asi ideální, většinou účel na hlídání velký pozemek...ranč...zkušenosti s kavkazy....tam je blbý, že já mám Jessinu v jiném režimu a že ona zatím dost intenzivně vyhledává naší přítomnost, navíc venku taky není sama, ale s Ginou. No vůbec si neumím představit, jak jí někdo odveze jako venkovního psa a ona v noci venku samotinká opuštěná, ani nevím, jestli by si zalezla do boudy, kdyby jí byla zima. Samozřejmě, že by si v takovém režimu zvykla, ale představovala bych si tu fázi zvykání postupnou.

14.12.2021 13:12

"Bohužel je doma dusno i kvůli momentální pravidlům, přestože fungují, protože i Gina je defakto těmito pravidly omezována."

Mně z toho vychází, že on s tím tedy nesouhlasí, s těmi pravidly a celkovým řešením situace. On by to chtěl asi řešit vzdáním se Jessinky, předpokládám?

14.12.2021 13:20
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Nelze si s manželem sednout a pokusit se v klidu vyřešit to, že když do toho bude takhle vstupovat

No to už jsem mu říkala, že nemůže chodit a odvádět Ginu, že tím jenom utvrzujeme malou v tom, že to její vysírání funguje. Že nemusí mít strach, že se Gině něco stane, protože Jessina má náhubek. Jenže on na to nemá nervy.

Bohužel je doma dusno i kvůli momentální pravidlům, přestože fungují, protože i Gina je defakto těmito pravidly omezována.

nebo hůř sehnat Jessi nový domov. A věřím, že když tohle člověk musí udělat, je to neskutečnej zářez do duše.

No kdyby to byl zářez jen do mojí duše, čert to vem, ale nějak nemůžu překousnout zářez do té psí dušinky. Nějaké nabídky jsem měla, defakto asi ideální, většinou účel na hlídání velký pozemek...ranč...zkušenosti s kavkazy....tam je blbý, že já mám Jessinu v jiném režimu a že ona zatím dost intenzivně vyhledává naší přítomnost, navíc venku taky není sama, ale s Ginou. No vůbec si neumím představit, jak jí někdo odveze jako venkovního psa a ona v noci venku samotinká opuštěná, ani nevím, jestli by si zalezla do boudy, kdyby jí byla zima. Samozřejmě, že by si v takovém režimu zvykla, ale představovala bych si tu fázi zvykání postupnou.

Požádat ho o čas, moc moc ho požádat?

No kdyby to byl zářez jen do mojí duše, čert to vem, ale nějak nemůžu překousnout zářez do té psí dušinky

takhle jsem to myslela, že byste nevydýchala to, co by to bylo pro ni. Taky jsem měla možnost poslat Tali dál - buď do původního - to bych neudělala ani náhodou, to už by z ní byl skutečnej putovní pohár a její duši by to rozstřelilo ještě víc a nebo pak i asi byli i vhodní adepti, ale nemohla jsem jí to udělat, my sami jsme její pátí majitelé, co by to pro toho psa bylo, kdyby šel o dům dál? To jsem si nemohla sama před sebou obhájit i když s tímhle druhá polovina přišla.

Já jsem se sama prala s tím, že díky Talirežimu je víc než hodně omezen Rumíček, byl to pro mě další zatěžující bod. Protože prostě vižla funguje jinak a tady to v počátku bylo fakt o tiky, který už z toho měl i ten pes. Takže manželovi rozumím. Ale pokud všechno klapne, tak ty omezení odpadnou - ale musí tomu on dopřát prostor. Jestli mu na Gine záleží, ať se jí věnuje jinak než v tyhle momenty, ať se s ní jde cournout, nebo si s ní dá kafe na zahradě a špitá jí do ouška. To pomůže mnohem víc, než to co dělá v ty vyhrocený momenty. Zkuste si sednout u kafe, moc a moc ho požádat, protože z mojí zkušenosti, to je první a podstatný krok. Bez toho to nepůjde. Nebo leda byste v sobě našla ještě někde zbytek ocelový Sardullah - on tam asi kousek někde bude, ale najít ho a oživit je v současný situaci krapet náročný.

14.12.2021 13:21
Atheira

XXX.XXX.209.8

"Bohužel je doma dusno i kvůli momentální pravidlům, přestože fungují, protože i Gina je defakto těmito pravidly omezována."

Mně z toho vychází, že on s tím tedy nesouhlasí, s těmi pravidly a celkovým řešením situace. On by to chtěl asi řešit vzdáním se Jessinky, předpokládám?

Já z toho pobírám to, že manžel Jessinu nechce... A má radši tu první fenu, tudíž je Gině nadržováno a i kdyby to bylo obráceně a vysírka byla ona, je Ginuška svatá. To je pak asi těžký cokoli, protože jakýkoli krok je špatně, poněvadž se po Ginušce chce disciplína, a na to je to moc tatínkova holčička, aby se po ní něco takovýho chtělo. Navíc za všechno přece může ta druhá, žejo...

14.12.2021 13:23

Atheira napsal(a):
Já z toho pobírám to, že manžel Jessinu nechce... A má radši tu první fenu, tudíž je Gině nadržováno a i kdyby to bylo obráceně a vysírka byla ona, je Ginuška svatá. To je pak asi těžký cokoli, protože jakýkoli krok je špatně, poněvadž se po Ginušce chce disciplína, a na to je to moc tatínkova holčička, aby se po ní něco takovýho chtělo. Navíc za všechno přece může ta druhá, žejo...

Tak nějak mi to vyznívá taky. Pak je samozřejmě otázka, jestli si to člověk chce a zvládne prosadit a vydržet to dusno, anebo ne. Jaké jsou priority, atd...
Poslat psa dál musí být hrozně těžký, nechtěla bych být v tý situaci :(

14.12.2021 13:26
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Já z toho třeba ten pocit nemám. Spíš mi to přijde, že pan manžel chce, aby fenky spolu fungovaly, stejně jako to kdysi klapalo Sáře a Jackovi, a nehodná se smířit s tím, že pro to holt bude třeba přinést nějaké oběti.
Ono by třeba stačilo, aby se poslala pryč Jesina, když začne prudit. Prostě odvést jen tu fenku, která zlobí. Proč vyhazovat hodnou Ginuš? To ani nedává smysl.
Jinak ono to pro obě fenky bude výhodné, pokud se naučí vzájemné harmonii. To, že je teď chvíli nejen Jes, ale i Gina pod přísnějším režimem, se v dlouhodobém horizontu může hodně vyplatit, a to oběma.

14.12.2021 14:09

Jani, určitě to zvládnete. Z pozice někoho, kdo má dva medvědy stejného věku a pohlaví - jen Teda kluky, je to fakt o té důslednosti. Ani u nás se dospívání štěněte neobešlo bez prseni se na staršího, starší pak v období hárání fenecek měl potřebu chodit zabíjet mladšího. Nicméně řekla bych že pozice máme nastaveny dobře, kluci spolu vychází a až na drobné nešvary, kdy stačí houknout a poslat na místo, žijeme v klidu a míru.
Ale nutno říct, že povahu druhého psa jsem ladila na základě zkušeností chovatelky a vybraly jsme kluka který ke staršímu pasoval. Jsou opravdu rozdilni, starší je jeho vysost pan pes a mladší je takový prizdisrac, dělá ramena ale jakmile někdo houkne, stekne, zavrci, tak zdrhne.
Takze posílám aspoň sílu na to ty dvě pubertální dámy zvládnout, jestli někdo na to má, jsi to ty
Držím palce

No tak nějaké to pubertální prudění jsem měla i u berberů a když se poštěkaj holky, tak je to defakto oproti nim prd...než jsem u Sáry a Jacka zjistila, že je to jen hódně kraválu, že si fyzicky neublíží, tak se o mě pokoušel infarkt a už jsem se viděla, jak jedeme na veterinu sešít, co ze psů zbylo. Ale prostě jsem mezi ně vlítla, dostali sprdunk a byl klid.
Ale asi jak mám teď dvě holky a pořád myslím na to, že nějaký konflikt může přerůst v totální nenávist, tak to prostě asi dělám blbě.

Jinak já dost spoléhala na Gininu povahu, což ve své podstatě vyšlo a holky si tady po té stránce (zatím) naprosto sedly.....stejný temperament, stejný styl hry a komunikace, Gina je pes, který absolutně nevyvolává konflikty, je ve své podstatě přátelská, submisivní, klidná, hravá.....no a Jessina...je to takovej větší plašan, zatím teda nevidím nějaké sklony k přehnané dominanci.

14.12.2021 14:11

Atheira napsal(a):

No on Jessinku ve své podstatě taky miluje, ale prostě by chtěl, aby to fungovalo za Sáry a Jacka.

14.12.2021 14:51

Já tenhle prášek beru, no já tady ten prášek brala leta letoucí...teda ne nonstop, ale zcela vyjímečně, když mě hóódně chytli záda....tak mi ho vždycky nacpala mamka, že je to na uvolnění.
Nevím teda jaký účinky to mělo na záda, po pár dnech záda v poho, ale spací účinky to na mě nemělo.

No právě. Já mám quajacuran zafixovaný jako myorelaxans, ne sedativum nebo hypnotikum.

14.12.2021 15:00

Varaxi napsal(a):
Já z toho třeba ten pocit nemám. Spíš mi to přijde, že pan manžel chce, aby fenky spolu fungovaly, stejně jako to kdysi klapalo Sáře a Jackovi, a nehodná se smířit s tím, že pro to holt bude třeba přinést nějaké oběti.
Ono by třeba stačilo, aby se poslala pryč Jesina, když začne prudit. Prostě odvést jen tu fenku, která zlobí. Proč vyhazovat hodnou Ginuš? To ani nedává smysl.
Jinak ono to pro obě fenky bude výhodné, pokud se naučí vzájemné harmonii. To, že je teď chvíli nejen Jes, ale i Gina pod přísnějším režimem, se v dlouhodobém horizontu může hodně vyplatit, a to oběma.

Jo přesně...

Já třeba Ginušu právě nevyhazuju, jen jí prostě pošlu na místo (na gauč) v tom obýváku, kde jsme, aby se mi kolem Jessiny nemotala, když prudí a je ve stádiu, kdy jí "vyhazuju" pryč, ale v té situaci prostě nemůžu říct slaďoučkým hláskem "Ginuško, lásko, běž prosím na místečko", prostě musím houknout "Gino, na místo, mazej"
Pokud se Gina nemá tendenci zapojovat, tak ani není potřeba nějaké slovní korekce.

14.12.2021 16:15
Terven

XXX.XXX.103.178

No právě. Já mám quajacuran zafixovaný jako myorelaxans, ne sedativum nebo hypnotikum.

Nicméně je to takovej příjemnej vedlejší účinek

14.12.2021 16:33
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Je to všelék :-) = centrální myorelaxans, ko-analgetikum, anxiolytikum a navrch ještě expektorans...

14.12.2021 17:34
rapotacka11

XXX.XXX.225.200

Švagr mi 2 dal na zablokovaný krk.
Ulevil.

14.12.2021 20:02
domi.t

XXX.XXX.201.45

Prečítala som poctivo celú diskusiu,konečne príspevky bez prudičov,hejtov a urážania sa...takto by mala vyzerať každá jedna diskusia tu, palec hore všetkým

Už som tu raz o skúsenosti môjho otca v podobnej téme písala,ale opakovanie je matka múdrosti,že áno...NO s PP. Sestry z jedného vrhu. Od prvého hárania(začali hárať na hodinu presne spolu!) sa nenávideli na život a na smrť. Mali to byť "strážne" psy u otca na firme,ale strážili len jedna druhú, či sú v strehu. Dva roky boli oddelené,ale stačilo využiť sekundu nepozornosti chlapa,čo jednu púšťal do areálu a druhú zatváral, a boli v sebe. A to neboli situácie typu "no ségra, trošku po tebe zavrčím,trošku ti po krku poskočím"...Tie dve d.i.l.i.n.y sa pobili na život a na smrť. Oddeliť fyzicky sa ich vtedy nedalo, pomohla len naplno pustená požiarna hadice. "Z bojiska" sa obe ledva vliekli,aké boli dohryzené a ubolené,ale nedarovali si nič. NIČ. Mali zašité uši, krky, chvost a to stihli za pár sekúnd.
Môj otec to utol tak,že každej našiel nový domov,kde boli ako psí jedináčikovia, pestúnky detí nových majitelov a kde fungovali ako hodinky. A len taká zaujímavosť, zomreli v jeden deň. Náhody neexistujú Boli tak prepojené,až to bolo zvláštne,len nevedeli s tým narábať a nikto im v tom nepomohol. Otec si samozrejme priznal svoj podiel viny a hovorí,že bratov alebo sestry nikdy viac,čo aj dodržal.

Držím palce všetkým,ktorí niečo podobné aktuálne riešia...je super,že to riešia,lebo inak to môže dopadnúť ako vyššie napísané a "to nechceš". Kde je vôla,je aj cesta Teda väčšinou.

15.12.2021 00:23

Abychom nebyli jen negativní, z A vrhu chovatelky mých psů skončili spolu nakonec dva bratři u jedněch páníčku a nutno říct, v životě si nezkrivili chlup. Teď v zimě jim bude 6 let.
A sestry mých psů, rok od sebe spolu pohodove žijí i přes občasné nešvary.
A samozřejmě znám i další případy medvědích fen, které spolu normálně vycházejí, takže sardullah to zvládne, určitě

15.12.2021 06:55
domi.t

XXX.XXX.201.45

Ja tiež verím na šťastné konce😉

15.12.2021 13:21

"no a Jessina...je to takovej větší plašan, zatím teda nevidím nějaké sklony k přehnané dominanci."
takže proč se asi chová jak se chová?

"Prostě odvést jen tu fenku, která zlobí."
ona zlobí?

"ale v té situaci prostě nemůžu říct slaďoučkým hláskem "Ginuško, lásko, běž prosím na místečko", prostě musím houknout "Gino, na místo, mazej""
jinak by nešla?
nebo proč?

15.12.2021 15:03

No já si upřímně myslím, že momentálně není problém jakože dvě holky a nebo dvě holky rok od sebe.....mám pocit, že to vysírání Jessiny je prostě způsobené pubertou, že to madam zkouší a že stejně by se chovala i kdyby Gina byla starší a nebo, kdyby to byl pes...kluk.

Navíc to úplně první vystartování bylo, že Gina chtěla lumpačit a to ona vždycky přijde udělá to svoje vrrr..brm..brmm....nevím jak to napsat, není to vrčení spíš takové zabručení, zakroutí tou svojí hlavou, hupsne na mě a třeba mě i něžně kousne.
Kdyby s ní Jessina nevyrůstala, tak bych řekla, že to špatně vyhodnotila a šla mě bránit, ale to je blbost, protože to u Giny viděla milion šestkrát a úlně stejně vyzývá Gina ke hře i Jessinu a Jessina tomu rozumí, nebere to jako útok, ale jako výzvu ke hře. Takže spíš mi přijde, že je v tomhle ohledu jako Sára, ta taky měla tendence zjednávat pořádek aneb...všichni se budete chovat slušně a nebo uvidíte to čóro móro....

Vlastně ani nevím, proč jsem zvolila metodu nějaké pozitivní metody...couračka, klikr, odměňování správného chování, že jsem to nedělala tak, jak to běžně dělám, prostě na ně vlítnout jakože "no to si snad ze mě děláte zadel, ne? Švihejte od sebe a chraň vás ruka páně, jak nebude klid". Kam se vytratila ta moje sebejistota......možná jak mi zbyl po odchodu Sáry Jack a k němu přibyla malá Ginuška, tak jsem to prostě nepotřebovala. Protože ani jeden z nich nebyl ředitel zeměkoule jako Sára.
Jinak venku na zahradě se situace zlepšila natolik, že Jessina už vůbec nemá tendence mít Ginu v merku. A to byla situace podobná jako doma, jakmile jsem se zvedla, hnula, vyšla ze dveří, tak byla okamžitě ve střehu a hned fixovala Ginu pohledem, někdy rovnou vrčela a někdy se na ní i rozběhla.....dneska po tom není ani vidu ani slechu.
Tak si říkám, že prostě není nic ztraceno, že když jsme tohle chování odbouraly na zahradě, tak to musíme zvládnout i doma. Jen to chce prostě "klid na práci" a nemít nikoho za zadkem.
Že teď neřeším...dvě feny se nenávidí a jsou na sebe agresivní, ale jen vysírací pubescentku. A že teda holt musím být ten šéf, že nestačí jet v režimu "můžeme diskutovat, ale já mám rávo veta", že musí být doma naprosto jasná hierarchie, aby to někdo nepochopil, že je bezvládí a nemusel se chudák toho vůdcovství ujímat.

15.12.2021 15:17

"no a Jessina...je to takovej větší plašan, zatím teda nevidím nějaké sklony k přehnané dominanci."
takže proč se asi chová jak se chová?

"Prostě odvést jen tu fenku, která zlobí."
ona zlobí?

"ale v té situaci prostě nemůžu říct slaďoučkým hláskem "Ginuško, lásko, běž prosím na místečko", prostě musím houknout "Gino, na místo, mazej""
jinak by nešla?
nebo proč?

Proč se chová, tak jak se chová??...protože momentálně nejsem asi dostatečně velký šéf a je špatně nastavená hierarchie ve smečce (lidi a psi).

Prostě odvést fenku, která zlobí.....já bych to spíš nazvala "tu, která šikanuje"

jinak by nešla?
nebo proč?

Jinak by nešla......ona totiž povětšinou přiskotačí ve stylu "ahááá, my si hrajeme". A pokud potřebuju "vykopnout" Jessinu, tak to se prostě blbě dělá, když kolem hopsá Ginuša a vyzývá ke hře.

15.12.2021 17:00
Ouško4

XXX.XXX.92.114

Sardullah, moc držím palce a doufám, že to bude dobrý ❤️
Mám dva pejsky úplně stejně staré a úplně stejně od sebe jako vy (21 a 8 měsíců - takže jeden, který už by MĚL mít rozum, a druhý, se kterým právě tříská období vzdoru a absolutní anarchie 😂 : "Tohle Gery v jeho věku nedělal" "Ale dělal, jen ty si historii idealizuješ" 😂

Moc na vás myslím a posíláme pozitivní energii, pusu a pac. ❤️

Přidejte reakci

Přidat smajlík