Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Alastor

11.12.2021 13:07
Alastor

XXX.XXX.43.248

Šeltia to je plemeno, ktoré som vždy chcela. Raz som Šeltiu videla na prechádzke a naozaj ma okúzlila. 😍Ale neviem či by to naša mačička zvládla. 😔
Šeltia síce má dobré vzťahy zo zvieratami, ale aj tak neviem či sa ku mne hodí.
Ale hlavne chcem vedieť váš názor. 😉

11.12.2021 15:55
lilymax

XXX.XXX.93.229

Jak můžeme posoudit, jestli se k vám hodí, když nevíme nic o vás ani o plánovaných aktivitách?

Alastor

13.12.2021 14:24
Alastor

XXX.XXX.43.248

No chcela by som psa ako priateľa , parťáka nielen v škole ale aj na vyletoch ..... a chcela by som sa venovať agility , canicrossu a možno aj vo flyboolu ❤️😁 Môže to stačiť ?

13.12.2021 16:23
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ale tak já nevidím důvod, proč by se šeltie neměla hodit k docela obyčejný holce, která se jí bude věnovat. Důležitý je, aby se jí věnovala a aby tu šeltii povolili rodiče...

9.2.2022 01:02
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Připojím se k dotazu. Ve vzdálené rodině došlo k úmrtí a po starší paní zbyl asi roční šeltiák. Zbytek rodiny si ho přehazuje jak horký brambor, a proto mám obavy, kde ten pes skončí. Jak moc velká sebevražda je vzít si ho ke dvěma SH? Není moc malý +- 9 kg? Jak moc potřebuje práci hlavou? Stačí nosework a nějaké to povelování? Jak je na tom s přivoláním a cvičitelností obecně? Kolik potřebuje pohybu odhadem na km? Jasně, že ho nebudu zapřahat s klukama do kolobky, ale brát každého na separátní procházku je z dlouhodobého hlediska problém. Nebo se na to mám vykašlat a pokusit se mu najít nový domov? Brala bych ho hned, ale nejsem si jistá, jestli je to dobrý nápad.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2022 05:45

Siberiana napsal(a):
Připojím se k dotazu. Ve vzdálené rodině došlo k úmrtí a po starší paní zbyl asi roční šeltiák. Zbytek rodiny si ho přehazuje jak horký brambor, a proto mám obavy, kde ten pes skončí. Jak moc velká sebevražda je vzít si ho ke dvěma SH? Není moc malý +- 9 kg? Jak moc potřebuje práci hlavou? Stačí nosework a nějaké to povelování? Jak je na tom s přivoláním a cvičitelností obecně? Kolik potřebuje pohybu odhadem na km? Jasně, že ho nebudu zapřahat s klukama do kolobky, ale brát každého na separátní procházku je z dlouhodobého hlediska problém. Nebo se na to mám vykašlat a pokusit se mu najít nový domov? Brala bych ho hned, ale nejsem si jistá, jestli je to dobrý nápad.

co znám šeltie, tak pokud to není ustrašená hromádka chlupů (bývají občas labilní), tak je to normální "pes ke stádu" - tedy aktivní, v terénu šikovný (nepodceňovat), poslušný... Takže u normálních procházek (i těch delších) bude haskounům stačit a pokud budou v zápřahu, poveze se jako král v košíku na řidítkách
Spíš jde o to, jak si kluci sednou - aby ho haskouni neměli za "králíčka"

9.2.2022 08:10
janaa

XXX.XXX.39.105

A znáte ho osobně? Tam bude hodně záležet na jedinci. Co si pamatuju,tak jednu dobu bylo 3/4 šeltiáků labilů a bázlivců. Ale to už je xx let zpátky. Když ale člověk potkal pohodovou šeltii,tak to naopak byli moc prima psi, sporťáci, tak akorát. U nás chodí paní se 2, jsou moc milý,ale nijak se neprojevují,nikdy jsem je neviděla jinak,než na flexině. Moc malý není, 9 kg už je v pohodě i k velkým psům

9.2.2022 08:37

Pokud je ta konkrétní šeltička povahově v pohodě (= není totální labil), tak bych se toho nebála. Jsou tedy dost hlučné (uštěkané) a na můj vkus i vzrušivé, ale jinak jsou to zlatí psi. Inteligentní, šprtíci, přizpůsobiví. Co do aktivity je to za mě takový příjemný střed - žádné extra dělo, ale ani apatický gaučák. Soužití se SH bych se nebála (v obecné rovině).

9.2.2022 16:05
rebeks

XXX.XXX.4.174

Siberiana napsal(a):

Nebála bych se vzít si roční šeltii. Sami jsme si vzali takhle roční šeltii a vše jsme ji naučili (neznala ani vodítko, byla z vesnice, my z města, uměla se jen dobře venčit a slyšela na jméno). To by neměl být problém. Čeho bych se bála, tak je dát ji mezi husky a ještě dva. Jsou to prostě lovci (ano máte je určitě rádi a jsou určitě ovladatelní). Šeltie nemá proti nim nejmenší šanci, kdyby jí i jen zkusili lovit. Nedělala bych to.

9.2.2022 19:17
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Trochu jsem si to promyslela a dám té šeltii šanci. O víkendu si pro ní pojedu a budu jí mít na zkoušku na týden, pak se uvidí. Kluci s ostatníma vychází v pohodě a ani nemají tendence malé psy žrát. Zase z huskounů zbytečně nedělejme krvelačné bestie, které zabijou naprosto cokoliv a kohokoliv na potkání. Minimálně ze začátku je stejně budu hlídat, spíš mi šlo o to, aby šeltie nebyla třeba nedopatřením ušlapána nebo aby to nebyl nějaký ultra pracák jako BOC, kterému tolik mentálního vyžití prostě nabídnout nemůžu.

Jinak psa osobně neznám, ale mám k němu takové všelijaké informace. Měl by být normálně z chovky, podařilo se mi z nich vydolovat i co žere a fotku vybavení, má drahé kartáče, super krmení, spoustu hraček. Působí to na mě, že paní přesně věděla co a proč vybírá, takže si myslím, že to byl milovaný vypiplaný pejsek. Nicméně rodina má problémy s ničením, taháním, čistotou, žebráním a neposlušností. Pes to prý dělá naschvál, ale pak z nich vypadne, že odjeli brzo ráno a psa nechali samotného až do pozdní noci. I kdybych si psa nenechávala, tak s ním minimálně sjedu na veterinu a pokusím se dohledat chovku podle čipu, aby psovi našli novou milujicí rodinu, protože tohle jinak nedopadne dobře.

Nějak se mi prostě nechce věřit, že by pes aktivní důchodkyně trávící hodně času venku vykonával potřebu vevnitř. Nebo že by z ničeho nic začal tahat na vodítku, když to na začátku nedělal. Spíš to vidím, že pes nemá mantinely a vyžití, a pokaždé když něco provedl, tak ho prostě vyšoupli k někomu dalšímu místo toho, aby se snažili problém řešit.

Pro jistotu vytáhnu podložky a ohrádku. Časem se ukáže, jestli je to fakt takový problém nebo bude stačit, že se mu bude někdo věnovat.

9.2.2022 20:01

Ony jsou šeltie velmi citlivé, skoro bych řekla, že místy až přecitlivělé. Kdo ví, jak je na tom po úmrtí paničky psychicky; jestli putuje po všech čertech jako horký brambor, tak to asi taky nepomáhá… Buďte připravená na to, že pokud se s tím psem neznáte, může být rezervovaný. Ale tohle všechno jsou věci, které se časem, při troše dobré vůle a práce, srovnají. Hlavně aby si sednul s Vašimi pejsky. Držím palce, ať to probíhá hladce, děláte dobrou věc.

9.2.2022 20:54
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ony jsou šeltie velmi citlivé, skoro bych řekla, že místy až přecitlivělé. Kdo ví, jak je na tom po úmrtí paničky psychicky; jestli putuje po všech čertech jako horký brambor, tak to asi taky nepomáhá… Buďte připravená na to, že pokud se s tím psem neznáte, může být rezervovaný. Ale tohle všechno jsou věci, které se časem, při troše dobré vůle a práce, srovnají. Hlavně aby si sednul s Vašimi pejsky. Držím palce, ať to probíhá hladce, děláte dobrou věc.

No, přesně. Je to prostě senzitivní pes a logicky s ním ztráta majitele a následné ne moc příjemné změny psychicky zacvičí.
Ztráta paničky a změna domova musí být obr stres.
Co se týče toho soužití s husky - to bych se ráda zeptala majitelů tohoto plemene - žiju v domnění, že husky je sice lovec, ale s ostatními psy vychází nadstandardně dobře. Že je to dáno charakteristikou a zaměřením plemene...
Šeltie je sice menší pes, ale nechce se mi věřit, že by ho huskouni chtěli lovit jako králíka.

9.2.2022 21:19

Terven, já si taky myslím, že je to nesmysl.

9.2.2022 22:21
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Terven: Minimálně můj vzorek SH řeší ostatní psy minimálně nebo si chtějí hrát. Víc o tom asi bude vědět lupus nebo huskyjanina, přecijen se kolem nich pohybují značně déle. Je to pes smečkový a musí do určité míry spolupracovat. Dokážete si představit smečku 10 psů, kde se většina navzájem nemusí, a jak to vypustíte do jednoho výběhu dohromady? A pak se deset takových smeček potká na závodech? Jasné, občas si nějací psi nesednou, ale to u všech plemen. Jejich hry mohou být trošku drsnější, kdy se honí a všelijak po sobě chňapou. Nicméně nevidím důvod, proč by se měli pokoušet konzumovat ostatní psy, byť malé. To spíš malým psům ublíží omylem.

Hodně takových urban legend vzniká hlavně tím, že lidé buď vůbec netuší co husky obnáší nebo to sice tuší, ale je to husky, a ten přece nikdy poslouchat nebude, tak proč ho vychovávat. Podle toho vypadá i vzorek, který běžně potkáte. Nedostatek vyžití, zanedbaná výchova a socializace vypadá u haskounů úplně stejně jako u jiných psů. A pak jsou lidé, kteří mají dar pro práci s nimi, kteří je umí motivovat, díky čemuž mají s PP SH složené třeba záchranářské zkoušky, BH, věnují se canisterapii, coursingu, nežerou cizí psy... Sama vždycky slintám, když vidím, jak s nimi někdo zvládne pracovat

9.2.2022 22:46

Siberiana napsal(a):
Terven: Minimálně můj vzorek SH řeší ostatní psy minimálně nebo si chtějí hrát. Víc o tom asi bude vědět lupus nebo huskyjanina, přecijen se kolem nich pohybují značně déle. Je to pes smečkový a musí do určité míry spolupracovat. Dokážete si představit smečku 10 psů, kde se většina navzájem nemusí, a jak to vypustíte do jednoho výběhu dohromady? A pak se deset takových smeček potká na závodech? Jasné, občas si nějací psi nesednou, ale to u všech plemen. Jejich hry mohou být trošku drsnější, kdy se honí a všelijak po sobě chňapou. Nicméně nevidím důvod, proč by se měli pokoušet konzumovat ostatní psy, byť malé. To spíš malým psům ublíží omylem.

Hodně takových urban legend vzniká hlavně tím, že lidé buď vůbec netuší co husky obnáší nebo to sice tuší, ale je to husky, a ten přece nikdy poslouchat nebude, tak proč ho vychovávat. Podle toho vypadá i vzorek, který běžně potkáte. Nedostatek vyžití, zanedbaná výchova a socializace vypadá u haskounů úplně stejně jako u jiných psů. A pak jsou lidé, kteří mají dar pro práci s nimi, kteří je umí motivovat, díky čemuž mají s PP SH složené třeba záchranářské zkoušky, BH, věnují se canisterapii, coursingu, nežerou cizí psy... Sama vždycky slintám, když vidím, jak s nimi někdo zvládne pracovat

Já to právě taky vidím takhle (a beru to tak, že si to představuji analogicky jako u loveckých psů - to taky nejsou defaultně žádní agresoři, těžko by se navzájem požrali na honu), ač k nim nemám blízko, a představa, že uloví šeltii a dají si ji k večeři, se mi zdá dost úsměvná. Ony ani šeltie nejsou sebevražední agenti, co se dobrovolně nechají ušlapat, to jsem v klidu. Mně na nich jen trochu znervózňuje, jak neslyšně chodí, to je trochu úlet. A to štěkání mě vytáčí do vrtule, ale huskouni ani taky budou vokálnější, tak to pro Vás třeba nebude takový šok. :D

9.2.2022 22:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak neznám vaše psy ani toho šeltiáka. Mým psům nevadil žádný normálně se chovající pes. Vadili jim kastráti.
Nebál bych se toho, pokud není hysterický labil.

9.2.2022 23:16
rebeks

XXX.XXX.133.65

Víte, moje zkušenost se "severany" je bohužel špatná. Předchozí seltii stěně mi na výběhu napadl Husky, další huskini se u nás na sídlišti venci pouze na vodítku a to jsou to na prvni pohled mile feny. Ale hlavně nám 10ti měsíční stěně zabil malamut, resp. 2 malamuti na jejich vyjizdce (vylitani s kolobezkou s majitelem debilem). Zabili Štěně, které stalo na místě a vrtelo ocasem... Chcete si to ověřit na psovi, který je rád, že je rád? Radši ho přidejte na FB do skupiny Sheltie/Šeltie (CZ, SK) a někdo si ho rád vezme ke svoji seltii.

9.2.2022 23:28

Mám tam hrubku, samozřejmě tam má být “mě”.

Vicky.Pollard

9.2.2022 23:33
Vicky.Pollard

XXX.XXX.110.33

@Siberiana:
Nemyslím si, že by huskyové rovnou šeltiáka zahrdlili, ale povahově to bude zcela jiný pes, který nemusí holdovat seveřanským způsobům hry. Může totiž špatně snášet případné divoké hrátky a "ožvýkávání" bohaté srsti od dvou psů s váhovou převahou.
Ale zníte dost rozumně, takže věřím, že to buď ukočírujete a budete mít na krku hned tři akčňáky, nebo najdete šeltíkovi vhodný domov. Tak jako tak to pro něj bude výhra.

10.2.2022 00:36
Siberiana

XXX.XXX.62.170

rebeks: To mě mrzí, že jste nasbírala tolik špatných zkušeností, ale tohle není o seveřanech nýbrž o majitelích. Rozumím vašim obavám, ale zrovna tím, že moji daného psa nesežerou, jsem si celkem jistá. Neposvačili kamarádčinu čivavu, neposvačí ani šeltii. Mít doma dva agresory, tak se tu ani neptám. Plánuji opatrně seznamovat a všechno bude pod dozorem, chci to alespoň zkusit. Buď si sednou nebo ne. Aktuálně jsem asi jeho nejlepší šance.

Pak je tu ještě menší zádrhel s tím, že zatím neproběhlo dědické řízení a pravděpodobně ještě dlouho neproběhne (čekání je +- 3-12 měsíců). Jedna věc je si psa přehazovat v rodině a druhá je podepisovat darovací/kupní smlouvu, když je stále majitelem zesnulá paní a není známo čí vlastně bude. Dát ho do péče někomu naprosto neznámému je v aktuální chvíli koledování si o průšvih. Inzerovat ho oficiálně určitě nebudu, není můj. Maximálně můžu zkontaktovat chovatelku, když se mi podaří ji najít. Ale i tak by toho psa musela mít nějakou dobu u sebe, než by ho poslala dál.

10.2.2022 00:55
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Vicky.Pollard: S rozdílnou povahou počítám, částečně spoléhám na to, že se oba umí alespoň trochu chovat kolem malých psů. Zkusíme a uvidíme. Když si sednou a šeltiák nebude úplný labil, tak zůstane a zbylé problémy snad vyřešíme za pochodu.

10.2.2022 01:05
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Odetta: "štěkání mě vytáčí do vrtule, ale huskouni ani taky budou vokálnější, tak to pro Vás třeba nebude takový šok. :D"
Tak paradoxně jsou docela zticha pokud myslíte vytí :D Jinak jsou hrozně ukecaní, ale to používají takové zvláštní mručení, které na rozdíl od vytí nebo štěkání není tak hlasité a alespoň mě to netrhá uši. Jestli si přitáhnu takovou tu uřvanou malou kouli, tak se mám na co těšit :D Ale tak na štěkot si nikdo nestěžoval, takže stále mám naději.

10.2.2022 01:27
lupus4

XXX.XXX.205.61

Bude s nimi 24/7 a venku nebo doma ?

Miriam33

13.2.2022 21:48
Miriam33

XXX.XXX.226.0

Měla jsem šeltii doma...jinde být nemohla, protože byla maximálně nešťastná, když byla sama. Venku ji to samotnou nebavilo. Ze samoty vynášela odpadky z koše, chodila jak tělo bez duše, šťastná nebyla ani když odešel jeden z členů rodiny ze stádečka. Lehla si a čekala a čekala... Jiný pes by zatím prozkoumával nová místa a vylovil myši a ona se zabývala jen tím stádem a jestli má vsechny. Jinak byla úžasná, inteligentní, milá, po zlém se ale nesmělo nic, děsně dlouho si křivdu nebo místo, kde se jim něco stalo pamatují...
Uštěkaná...ano, z nervozity. Dalo se to odnaučit, částečně. Byla ochotná jít do všeho s pánem, cestovala vzorně všemi dopravními prostředky, ušla všechno, milovala sníh a naopak se neskamaradila s vodou. Píšu to jen proto, že takový pes si nezaslouží zanedbávání a špatné zacházení, protože pokud pozornost má, je to milionový pes.

Přidejte reakci

Přidat smajlík