Stafordšírský bulteriér s PP

Prodám Stafordšírského bulteriéra - Hledáme nový milující domov pro našeho...
11999 Kč
Prosím Vás pejskaři. Od Vánoci se potýkám s takovým problémem.
Nějaký s prominutím I*iot stále haze všude okolo baráku kusy slaniny, parky, rohlíky.
Mám 3 měsíční stěně a už po 3x jsem mu opravdu obrovský kus slaniny v celku vytahovala až z krku. Bála jsem se jestli to není třeba něčím napichany ale nevypadá to na to. Spis nějaký akční soused krmí kočky.
Každopádně kusy jídla už smrdeli a mě to opravdu trápí, protože musim byt stále ve střehu.
Stěně mám měsíc a nejvíc se pohybujeme ještě okolo baráku, kde to zná, navíc v noci jdeme třeba jen na rychlý curani před barák a to je jako boj o život pak s ni.
Napsala jsem dost ostrý dopis,který jsem vylepila na vchodové dveře a nejbližší lampu... Ale zbytečne !
Stejně stále dokola kusy slaniny všude.
Poradíte na koho se třeba obrátit ? Nebo jak tohle řešit ? Děkuji ❤️
Uživatel s deaktivovaným účtem
Fotopast (třeba malá wifi kamera, která pošle snímek do telefonu) a až uvidím, kdo to dělá, vezmu hodně nechutné zbytky jídla a nasypu mu to na vchodové dveře bytu. A na parapety. A tak.
Co pes, ale počkejte, až se tam nastěhují půlmetroví potkani.
Jediný řešení, které má šanci fungovat je fakt zjistit kdo to je, odkud je a dát si tu práci mu to vždycky naložit k jeho vchodu. Nějaký dopisy a výhrůžky některým typům budou ještě připadat vtipný.
A aktivně pracovat na tom, aby pes nežral vše, co najde... Udělejte si z toho příležitost, když už nic.
No snažíme se ,myslela jsem ze to půjde po dobrém :) . Každopádně jak říkám mám stěně které mám doma měsíc a je to ještě maly špunt takže momentálně sežere vše na co přijde ..😀🙈
Ale snad brzy zjistíme kdo to děla protože tohle mi opravdu normální nepřijde 🙄
Bohužel někteří lidi na sídlištích zamrzli ve středověku, kdy se taky všechno vyhazovalo z oken, a nenaděláte s tím vůbec nic. Jak píše výše Atheira, nezbývá, než obětovat čas a zjistit si, kdo to dělá, a pak mu to nosit před dveře. Vy budete mít aspoň tu výhodu, že jsou to věci, které můžete posbírat. Já mám tu smůlu, že majitelé psů nechají svoje miláčky vychc.at se na můj kamenný plot a tam bohužel nejde dělat nic.
Atheira
napsal(a):
Jediný řešení, které má šanci fungovat je fakt zjistit kdo to je, odkud je a dát si tu práci mu to vždycky naložit k jeho vchodu. Nějaký dopisy a výhrůžky některým typům budou ještě připadat vtipný.
A aktivně pracovat na tom, aby pes nežral vše, co najde... Udělejte si z toho příležitost, když už nic.
Řeším trošku podobný problém. Zbytky jídel (vlastně nejen zbytky) na autech - naposledy syrové vajíčko komplet po celé levé straně auta na úrovni oken a zpětný zrcátko taky bylo totál zasr.aný! Tak jsem strávila cca 6hod na kamerách, které máme na baráku a prd, nikoho jsem neobjevila. Takže někdo to háže z oken a tam logicky kamery nemíří... Netýká se to samozřejmě jenom mého auta...a také jsme bezradní, co dělat.
fikovnice
napsal(a):
Řeším trošku podobný problém. Zbytky jídel (vlastně nejen zbytky) na autech - naposledy syrové vajíčko komplet po celé levé straně auta na úrovni oken a zpětný zrcátko taky bylo totál zasr.aný! Tak jsem strávila cca 6hod na kamerách, které máme na baráku a prd, nikoho jsem neobjevila. Takže někdo to háže z oken a tam logicky kamery nemíří... Netýká se to samozřejmě jenom mého auta...a také jsme bezradní, co dělat.
Co jé, dyť v létě z toho budou volská oka :-)
S největší pravděpodobností se na této činnosti podílí - pokud se to tam dosud nestávalo - nějaký sovět v podnájmu. Aspoň v našem okolí to tak bylo. Od té doby co se tam začli stěhovat různí cizinci, začlo to být na sídláku zajímavý. Třeba se pletu, ale zkuste se zaměřit na byty, kde máte cizojazyčný sousedy. U nás to už pak bylo fakt hrozný.
Ale řešit to jinak než navrhuje Atheira nějak oficiálně asi nepůjde- napadá mě jedině- když by se zjistilo skutečně odkud to pochází, tak hygienu oslovit, třeba by mohla nějak pokutovat? nevím, je to jen momentální nápad.
Mi teda připadá zvláštní, že tam někdo vyhazuje právě kusy slaniny a párků, čili jídlo přitažlivé pro psy a kočky. Fakt v tom něco není (jed, špendlíky, atp.)? U nás po sídlišti chodí taková pomatená paní a rozhazuje pečivo, ale to bych řekla vábí spíš myši, potkany... A opakovaně travič, vždy chvíli klid, pak chvíli pohazuje návnady , pak zase klid...
Jinak je to teda na houby, ale psovi bych asi dala košík, ale chápu, že jako trvalé řešení nic moc no...
Nemusí to být nutně travič, jestli tam jsou toulavé kočky, může tím někdo cpát je, přesně jak už tu někdo přede mnou říkal.
Nicméně, kdybych měla podezření... Předem říkám, že nevím, jak se tohle řeší, ale když máte podezření, že jsou ve vašem okolí poházené návnady na psy, hlásí se to měšťákům nebo kam? Bude po takovém nahlášení někdo aktivně zjišťovat, jestli ty kostky slaniny nejsou otrávené, pokud v nich nebudou fyzicky vidět špendlíky nebo tak?
Fakt nevím, o tomhle jsem vždycky jenom slyšela, tak nemám tušení, jak se to řeší.
Zrzavci
napsal(a):
S největší pravděpodobností se na této činnosti podílí - pokud se to tam dosud nestávalo - nějaký sovět v podnájmu. Aspoň v našem okolí to tak bylo. Od té doby co se tam začli stěhovat různí cizinci, začlo to být na sídláku zajímavý. Třeba se pletu, ale zkuste se zaměřit na byty, kde máte cizojazyčný sousedy. U nás to už pak bylo fakt hrozný.
Ale řešit to jinak než navrhuje Atheira nějak oficiálně asi nepůjde- napadá mě jedině- když by se zjistilo skutečně odkud to pochází, tak hygienu oslovit, třeba by mohla nějak pokutovat? nevím, je to jen momentální nápad.
Omlouvám se, že jsem se sem vetřela zakladatelce, ale zrovna z našeho baráku se fakt stal pronajímací barák...a jsou tu všemožné národnosti - od východních, po Balkán, Albánci a ukrajinštinu jsem tu už také slyšela. Tak to je smutné, protože v našem případě je to asi neodhalitelné...
Mě vyloženě fascinuje, jak některé lidi baví dělat ostatním takovéhle naschvály a přidělávat problémy. Majitel psa pak nikdy neví, jestli ty zbytky nejsou otrávené, a ještě ho to omezuje ve svobodě nechat psa volně běhat po vlastní zahradě.
Jsem sice extrémně nekonfliktní člověk, ale obávám se, že dostat do rukou toho, kdo takové věci záměrně dělá (a mít na to fyzické kapacity), asi bych s ním vymetla zem.
K těm travičům: Je to aspoň trestné? To aby se opravdu člověk bál někde svého pejska pustit proběhnout.
Atheira
napsal(a):
Nemusí to být nutně travič, jestli tam jsou toulavé kočky, může tím někdo cpát je, přesně jak už tu někdo přede mnou říkal.
Nicméně, kdybych měla podezření... Předem říkám, že nevím, jak se tohle řeší, ale když máte podezření, že jsou ve vašem okolí poházené návnady na psy, hlásí se to měšťákům nebo kam? Bude po takovém nahlášení někdo aktivně zjišťovat, jestli ty kostky slaniny nejsou otrávené, pokud v nich nebudou fyzicky vidět špendlíky nebo tak?
Fakt nevím, o tomhle jsem vždycky jenom slyšela, tak nemám tušení, jak se to řeší.
Voláte 158 a ti by to měli řešit ve spolupráci KVS. Přijet, sebrat ty návnady, otestovat. Ale i když se jed prokáže, nebo najdou ty špendlíky, obvykle se to odloží. Měšťáci jsou prý na toto "malí páni", proto státní.
Aliza
napsal(a):
Mě vyloženě fascinuje, jak některé lidi baví dělat ostatním takovéhle naschvály a přidělávat problémy. Majitel psa pak nikdy neví, jestli ty zbytky nejsou otrávené, a ještě ho to omezuje ve svobodě nechat psa volně běhat po vlastní zahradě.
Jsem sice extrémně nekonfliktní člověk, ale obávám se, že dostat do rukou toho, kdo takové věci záměrně dělá (a mít na to fyzické kapacity), asi bych s ním vymetla zem.
K těm travičům: Je to aspoň trestné? To aby se opravdu člověk bál někde svého pejska pustit proběhnout.
Vyrozuměla jsem z toho, že to je panelák, ne že jim to někdo hází na zahradu. Ne, že by to bylo nějak obhajovalo to, co ten člověk dělá teď, ale ty jo... na zahradu? To už by byl trochu jinej level, ne?
rapotacka11
napsal(a):
Naše labradorka kvůli tomu nosila koš.
Nedokázala jsem ji to odnaučit.
No a my máme v baráku odhadem 20 pejskařů a tedy psů a ti jsou podobně nadšení jako zakladatelka a jako my, co máme téměř denně zneuctěna naše auta vším možným - kromě vajec už to byla tlačenka - tu jsem stírala zpoza stěračů - chuťovka, nakrájená jablka, chleby, Tatranky, máslo...všehochuť!!! Ale vejce vedou - a zřejmě vyhrává co nejlepší zásah auta!
fikovnice
napsal(a):
Omlouvám se, že jsem se sem vetřela zakladatelce, ale zrovna z našeho baráku se fakt stal pronajímací barák...a jsou tu všemožné národnosti - od východních, po Balkán, Albánci a ukrajinštinu jsem tu už také slyšela. Tak to je smutné, protože v našem případě je to asi neodhalitelné...
A tohle byl jeden z důvodů, proč jsme sbalili kufry a vypadli do pryč dřív, než to tak bude i u nás a pak už byt nikdo nebude chtít. Krom toho, že město je pro mě fuj, je mnohem větší fuj, jak se to město postupně mění. Kdyby ti lidé dokázali žít civilizovaně bude mi naprosto šumák, kdo vedle mě bydlí. Ale chci žít co nejvíc svobodně a ne se pořád strachovat, jestli se Voloďa s Jurijem vožerou jak hovada a pobijou se, nebo jestli Albáncům budou vadit Balkánci............... a bát se o psy taky nechci.
Košík je řešení, ale ne u každého psa - díky Tali už to taky vím . Propasírovat lze téměř cokoliv, sundat koš taky není až takovej problém. A kombinace koš a vodítko je pro mě už takovej hárdkór, že nazdar město a dělej si co chceš.
fikovnice
napsal(a):
No a my máme v baráku odhadem 20 pejskařů a tedy psů a ti jsou podobně nadšení jako zakladatelka a jako my, co máme téměř denně zneuctěna naše auta vším možným - kromě vajec už to byla tlačenka - tu jsem stírala zpoza stěračů - chuťovka, nakrájená jablka, chleby, Tatranky, máslo...všehochuť!!! Ale vejce vedou - a zřejmě vyhrává co nejlepší zásah auta!
Doufám, že lidi, co tímhle způsobej plýtvaj jídlem, budou mít po takový akci vždycky aspoň týden pořádnou sra čku nebo zácpu, to je jedno. Hlavně ať je jim blbě.
Co fakt nenávidím je, když se vyhazuje jídlo nebo se s ním celkově dělaj kraviny.
Atheira
napsal(a):
Doufám, že lidi, co tímhle způsobej plýtvaj jídlem, budou mít po takový akci vždycky aspoň týden pořádnou sra čku nebo zácpu, to je jedno. Hlavně ať je jim blbě.
Co fakt nenávidím je, když se vyhazuje jídlo nebo se s ním celkově dělaj kraviny.
Když budou mít tyhle lidi sra čku, máte další problém, protože ten pes ji najde v křoví za barákem. Od jisté doby působilo naše křoví ve funkci veřejných toalet. Musela jsem dělat bordel tak dlouho, až tam začli chodit měš´táci. Ale koho baví pořád dělat policajta - mně ne, tak jsem utekla. Město je fakt v dnešní době hrozný, zvláš´t když žijete se psem. A Praha teď navíc už bude patřit k těm městům, kde pes jen na vodítku.
Zrzavci
napsal(a):
A tohle byl jeden z důvodů, proč jsme sbalili kufry a vypadli do pryč dřív, než to tak bude i u nás a pak už byt nikdo nebude chtít. Krom toho, že město je pro mě fuj, je mnohem větší fuj, jak se to město postupně mění. Kdyby ti lidé dokázali žít civilizovaně bude mi naprosto šumák, kdo vedle mě bydlí. Ale chci žít co nejvíc svobodně a ne se pořád strachovat, jestli se Voloďa s Jurijem vožerou jak hovada a pobijou se, nebo jestli Albáncům budou vadit Balkánci............... a bát se o psy taky nechci.
Košík je řešení, ale ne u každého psa - díky Tali už to taky vím . Propasírovat lze téměř cokoliv, sundat koš taky není až takovej problém. A kombinace koš a vodítko je pro mě už takovej hárdkór, že nazdar město a dělej si co chceš.
Kdybych se měla kam odstěhovat, jdu také... Byli jsme úplně klidná čtvrť. Co se stalo za posledních v podstatě pár let, je k pozvracení!!! Staří obyvatelé vymřeli, my "mladí" jsme zestárli a do uvolněných bytů šly tyto národnosti. Já nemám jediný den, kdy bych nejela ve výtahu s nějakým takovýmto individuem...
A jak jsem psala jinde, koupila jsem auto, sice ojeté, ale mám je ráda...a téměř denně omývat zbytky jídel je fakt na chuj (pardon).
Kulturní obohacení v praxi...
Atheira
napsal(a):
Vyrozuměla jsem z toho, že to je panelák, ne že jim to někdo hází na zahradu. Ne, že by to bylo nějak obhajovalo to, co ten člověk dělá teď, ale ty jo... na zahradu? To už by byl trochu jinej level, ne?
Aha, tak to pardon... Špatně jsem si to přečetla. U toho paneláku to opravdu spíš bude asi nějaká aktivní babička, co takhle krmí zdivočelé kočky.
Jinak padl tu už dotaz, co štěně baští. Já si myslím, že i pokud dostává to nejlepší co může mít, tak slanině prostě neodolá žádnej pes, není-li opravdu dobře vycvičenej.
Ta naše si na procházkách často něco najde. Jednou je to stará kost i s kloubem a kopýtkem nějakého koloucha, podruhé kůzlečí lebka... Já jí ty věci vždycky s vypětím všech sil nějak seberu, ale i tak si říkám, že z toho snad nic nechytne.
Atheira
napsal(a):
Já dtto.
A fakt přísahám, že to byly třeba úplně nádherná nakrájená jablka - z rozmaru naházená na autech a před vchodem. Pak zas krajíce chleba, vajíček něurékom atd. atd.
Atheira
napsal(a):
Na šerádání jídlem jsem taky alergická. Kdo za dětství nezažíval hlad, když bylo sotva na chleba s margarínem a grilovacím kořením, přičemž na cigaretky bylo samozřejmě vždycky dost peněz, ten to asi nepochopí.
To samé s tím, když si lidi nakoupí zbytečně moc potravin dopředu, a pak velkou část toho vyhazují zkaženou. Já se snažím vždycky pokud možno vše zužitkovat a co vypadá, že by nevydrželo, to zamrazím.
Ale rozhazovat to po venku, to mi připadá jako výplod choré mysli.
A pardon za lehký offtopic.
Aliza
napsal(a):
Aha, tak to pardon... Špatně jsem si to přečetla. U toho paneláku to opravdu spíš bude asi nějaká aktivní babička, co takhle krmí zdivočelé kočky.
Jinak padl tu už dotaz, co štěně baští. Já si myslím, že i pokud dostává to nejlepší co může mít, tak slanině prostě neodolá žádnej pes, není-li opravdu dobře vycvičenej.
Ta naše si na procházkách často něco najde. Jednou je to stará kost i s kloubem a kopýtkem nějakého koloucha, podruhé kůzlečí lebka... Já jí ty věci vždycky s vypětím všech sil nějak seberu, ale i tak si říkám, že z toho snad nic nechytne.
Teď se vás nechci dotknout, fakt ne, ale jak máte štěně (hádám, že asi první), tak z vás mám pocit, že to všechno moc řešíte (kdo si tím neprošel, to jako není nic proti nikomu :D)
Psi jsou prostě prasata a takovýhle fujtajbly žerou. Dokud je to jenom zelený a s hemžícím se červím proteinem navíc, pak to zdravý pes přežije bez úhony, některý má maximálně jeden den hnačku... Jsou mnohem horší věci. Toho uhynulýho koloucha jistě nikdo nevařil. Tak nějaký ohnilý kloub vám maximálně obrátí žaludek, fenu rozveselí... no a když tu mrtvolu najde celou a náramně se v ní ovoní, tak ji holt vykoupete.
Jsou věci, který je na místě řešit a který ani tolik ne... když mi Lara přinese ukázat kus mrtvoly, než aktivní řešení, aby to pustila a proboha to hlavně nežrala, vyplatilo se mi zaujmout ji něčím jiným a mrtvolu nekomentovat, neřešit... Kdybych to řešila, pravděpodobně mi ji jen tak nevydá a bude to zoufalý, komický a ještě s tím uteče.
Atheira
napsal(a):
Teď se vás nechci dotknout, fakt ne, ale jak máte štěně (hádám, že asi první), tak z vás mám pocit, že to všechno moc řešíte (kdo si tím neprošel, to jako není nic proti nikomu :D)
Psi jsou prostě prasata a takovýhle fujtajbly žerou. Dokud je to jenom zelený a s hemžícím se červím proteinem navíc, pak to zdravý pes přežije bez úhony, některý má maximálně jeden den hnačku... Jsou mnohem horší věci. Toho uhynulýho koloucha jistě nikdo nevařil. Tak nějaký ohnilý kloub vám maximálně obrátí žaludek, fenu rozveselí... no a když tu mrtvolu najde celou a náramně se v ní ovoní, tak ji holt vykoupete.
Jsou věci, který je na místě řešit a který ani tolik ne... když mi Lara přinese ukázat kus mrtvoly, než aktivní řešení, aby to pustila a proboha to hlavně nežrala, vyplatilo se mi zaujmout ji něčím jiným a mrtvolu nekomentovat, neřešit... Kdybych to řešila, pravděpodobně mi ji jen tak nevydá a bude to zoufalý, komický a ještě s tím uteče.
To zas jo, já hrotím kde co... Dokud mě převážně lidi odtud neuklidní s tím, že o nic nejde.
Samozřejmě vím, že pes může sežrat kde co a bude v pohodě, ale i tak jsem opatrná. Furt je to ještě psí mimino.
V praxi to vypadalo asi tak, že si přitáhla tu lebku, chvíli se s ní vláčela, významně mi ji ukazovala... A pak se jala s tím zalehnout a ohlodávat nějaké zbytky zeleného slizu a možná tkáně, co na tom byly... Tak jsem se nenápadně přiblížila, odvedla její pozornost za pamlskem a tu lebku jsem odklidila z jejího dosahu, bo to bylo vážně blé.
Nějaké mytí je to poslední, co by mi vadilo, záleží mi jen na tom, aby nechytla nějakej moribundus. :)
Elen97
napsal(a):
Prosím Vás pejskaři. Od Vánoci se potýkám s takovým problémem.
Nějaký s prominutím I*iot stále haze všude okolo baráku kusy slaniny, parky, rohlíky.
Mám 3 měsíční stěně a už po 3x jsem mu opravdu obrovský kus slaniny v celku vytahovala až z krku. Bála jsem se jestli to není třeba něčím napichany ale nevypadá to na to. Spis nějaký akční soused krmí kočky.
Každopádně kusy jídla už smrdeli a mě to opravdu trápí, protože musim byt stále ve střehu.
Stěně mám měsíc a nejvíc se pohybujeme ještě okolo baráku, kde to zná, navíc v noci jdeme třeba jen na rychlý curani před barák a to je jako boj o život pak s ni.
Napsala jsem dost ostrý dopis,který jsem vylepila na vchodové dveře a nejbližší lampu... Ale zbytečne !
Stejně stále dokola kusy slaniny všude.
Poradíte na koho se třeba obrátit ? Nebo jak tohle řešit ? Děkuji ❤️
Jinak zakladatelko, toto dle mě není "ostrý" dopis, co jste přiložila. A fakt se bojím, že ty hovada to ještě rozparádí... Pokud zjistíte nějaké info, zda s tím může něco dělat třeba Hygiena (i když sotva), budu první, kdo si takovou info rád přečte...
Aliza
napsal(a):
Když u nás to ty babky dávají kočkám do misek, nebo na tácky od masa, někam ke sklepním oknům prostě, ale nerozhazují to jen tak...
Čímž samozřejmě netvrdím, že se nenajde výjimka, která pěstuje freestyle.
Aliza
napsal(a):
Pusťte se se štěnětem do práce - učte ji, že popelnice, prostory pod balkony jsou tabu, učte ji - viz tohle video jako základ:
https://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc
že potrava se nesbírá. Cvičte doma, doma, doma o zblbnutí se vším možným. Začněte s něčím ne moc atraktivním -třeba suchá houska , pak trénujte vyšší levl až dojdete k masu, trénujte doma vysypaný koš, simulujte si situace, které jsou venku a pak začněte trénovat venku. Když nebudete mít echtold pech a nenarazíte na extrbuřttřídu, co jsem fásla já jako už desetiměsíční profibufeťačku, vypilujete to tak, že na psa se pak budete moci spolehnout, jako jsem se mohla já. U fen to půjde hůř, než u psů, páč ty feny, jako zakladatelky rodu mají období, kdy mají pocit, že se musí zazásobit na čemkoliv dopředu, než budou těhotný, pak než porodí, pak než dokojí..... ale aspoň něco budete mít v ruce. Je to běh na douhou trať, ale doporučuju se do toho pustit, co nejdřív.
napsal(a):
Když u nás to ty babky dávají kočkám do misek, nebo na tácky od masa, někam ke sklepním oknům prostě, ale nerozhazují to jen tak...
Čímž samozřejmě netvrdím, že se nenajde výjimka, která pěstuje freestyle.
Vidíte, teď si uvědomuji, jak je fajn, že můj Fido je gurmán a někde na chodníku nalezené a pohozené zbytky jídla by nežral...
Nafoťte to a poptejte se na MÚ, případně se spojte i s jinými pejskaři nebo s lidmi v okolí, kterým to taky může vadit. Ano, snad je to jen trouba, který se rozhodl takhle blbě " pomáhat" kočkám, nebo blb, co si dělá smeťák z okolí. Ale město to může začít řešit aspoň kvůli možnosti výskytu hlodavců-ona deratizace pak taky něco stojí. To byste se snad dozvěděla od nich. Nic jinýho mě nenapadá. Snad tam nemáte budoucího traviče, taky by si takhle mohl připravovat půdu, 100x v tom nic nebude, pes se na to naučí, a pak už tam něco dá ( jen možný scénář.) K tomu dopisu, dobře natrénujte psí samotu. Protože pokud by vám psík štěkal a vyl půl dne, myslím, že by vám to pak někdo mohl podobně dát sežrat;)
Aliza
napsal(a):
Zrzavci:
Toto video jste tu už někomu někdy posílala, ale neviděla jsem. Určitě se na to mrknu. Díky. :) Ač tuším, že to bude pěknej záhul vypilovat.
jojo, dávala jsem to sem nedávno, je to opravdu dobrá cesta a pro mě základ toho, aby mohl pes ve městě žít svobodně, dát si s tím tu práci a pak fungovat.
Atheira
napsal(a):
K tomuto. Pokud někomu zbyly zbytky třeba ze Silvestra a čuchlo to, no tak to třeba naháže těm hladovým kočkám, jestli tam nějaké jsou. Jeho peníze. Jestli se vám to ještě nestalo, tak jste dobrá. Taková šunka čuchne raz dva. My to dáme svým psům a kočkám, kdo zvíře nemá a je mu to líto vyhodit, řeší to asi takto. Lepší, než hodit to do popelnice. Myslím jen z ohledu plýtvání jídlem, ne z pohledu zadavatelky. Já, co nechci dát svým zvířatům, hodím na kompost pro lišku a tím to pro mě není plýtvání. Nepůjde sousedům na slepice a může jí to zachránit život.
lesnížínka
napsal(a):
K tomuto. Pokud někomu zbyly zbytky třeba ze Silvestra a čuchlo to, no tak to třeba naháže těm hladovým kočkám, jestli tam nějaké jsou. Jeho peníze. Jestli se vám to ještě nestalo, tak jste dobrá. Taková šunka čuchne raz dva. My to dáme svým psům a kočkám, kdo zvíře nemá a je mu to líto vyhodit, řeší to asi takto. Lepší, než hodit to do popelnice. Myslím jen z ohledu plýtvání jídlem, ne z pohledu zadavatelky. Já, co nechci dát svým zvířatům, hodím na kompost pro lišku a tím to pro mě není plýtvání. Nepůjde sousedům na slepice a může jí to zachránit život.
Přečtěte si, co psala fikovnice, jaký jídlo to bylo. Sorry, pro tohle nemám pochopení.
To samý, pokud někomu pravidelně čuchne šunka, tak už má mít přece přehled o tom, kolik toho sežere a co je zbytečně moc...
edit: a já neříkám, že nemám nikdy žádný zbytky, dávám to babiččiným slepicím. U nás se to po autech nikomu nehází teda...
Hygiena to bude řešit, jako by teď neměla co dělat, vy ste praštěný :-)
Slanina se zkazila, ale ani megý, ani Kocourek to fakt nežerou.
Taktika deratizace je super.
Aliza: naučíte se klikat asi za pět minut a pak už se ze psa stává robot, takže práce 0.
Jasné?
Můj pes už jí jenom srnčí.
Bobky.
Ale jenom někdy, což mi je záhadou, většinou se v tom vyválí, protože je pak hezky barevná. Ale to je její taktika lovu, toho si nevšímejte.
Jako je nechci z toho dělat nějakou tragédii ano pokud v tom není nic napichaneho asi se maximálně posere nebo poblije..ale v případě ze to nebude luxovat každý den ..
Každý den to sbírám jako blbec a další den je takových 6 až 8 kusů venku znova 😀 je to spis už takové k nasrani jako by mi to dělali schválně 😅 jinak v baráku teď nejsme jediní stěně které má hlavní vyber prave pred ☹️ A prvního pejska nemáme ,ale opravdu mi záleží jestli pes mi žere kvalitní granule nebo mi sežere pred barakem půl kg zkažené slaniny která lepí jak zvejkacka 🤮
Jinak krmime ND granulema🙂 Ty nám smakujou, doporučila nám je veterinarka 😋
Určitě to začneme zkoušet děkuji 😊 ale momentálně to opravdu asi úplně hned nepobere. Je to ještě roztržita mala ušanda😀 ale děkuji 😊
Atheira
napsal(a):
Přečtěte si, co psala fikovnice, jaký jídlo to bylo. Sorry, pro tohle nemám pochopení.
To samý, pokud někomu pravidelně čuchne šunka, tak už má mít přece přehled o tom, kolik toho sežere a co je zbytečně moc...
edit: a já neříkám, že nemám nikdy žádný zbytky, dávám to babiččiným slepicím. U nás se to po autech nikomu nehází teda...
Reagovala jsem na to od zadavatelky, poházený bor.el Janě po autě..to je spíš myslím vandalství, než házení zbytků z okna
Tak další nápad, můžete počkat 14 dní, jestli dotyčnému dojdou zásoby. Můžete vytisknout fotku nějakýho macatýho potkana a k tomu přidat fotečku, jak to vypadá, když takovej potkan kousne...možná to na ostatní, co teď necítí potřebu to řešit ( obzvlášť pokud mají děti ), zapůsobí víc než apel pejskaře ( co si budeme povídat, ve městě se najde spousta lidí, co by pejskaře nejradši vystřelili na měsíc - a často se jim nejde ani moc divit ).
Atheira
napsal(a):
Tak jste reagovala na zadavatelku reakcí na můj příspěvek, který reagoval na fikovnici a vůbec ne na zadavatelku... To dává smysl...
To bude asi tím, že jsem nečetla všechno, něco jsem jen přešla. Četla jsem Janinu odpověď vám, na plýtvání jídlem. Ale vám asi nemá smysl nic vysvětlovat...
Také mám na sídlišti místo, kde lidi kdovíproč vyhazují z oken jídlo. Psa jsem si tam musela vždy brát na vodítko na krátko, jinak by si moc a moc pochutnal.
Jednou či dvakrát mistrně využil toho, že jsem se poblíž toho místa s někým zakecala. Pes si čmuchal, čmuchal, a v bezpečné vzdálenosti ode mě tradá a už tam byl a baštil. A věděl, že zaprvý za ním nepoběžím, protože si povídám, a zadruhý ho nepřivolám, protože on už je starej a už nemusí tolik poslouchat.
Zrzavci
napsal(a):
Když budou mít tyhle lidi sra čku, máte další problém, protože ten pes ji najde v křoví za barákem. Od jisté doby působilo naše křoví ve funkci veřejných toalet. Musela jsem dělat bordel tak dlouho, až tam začli chodit měš´táci. Ale koho baví pořád dělat policajta - mně ne, tak jsem utekla. Město je fakt v dnešní době hrozný, zvláš´t když žijete se psem. A Praha teď navíc už bude patřit k těm městům, kde pes jen na vodítku.
Aha a proto jsem viděla všude psy na volno. S různými zbytky pro zvířátka se peru i v našem městě. Nevím, pro koho je to krmení. V Praze v Modřanech mě to točilo taky. Tam snad u každého paneláku kupka zvrartků nebo nějaký pečivo. To pečivo vypadá jakože si někdo myslí, že to snad něco jí? Co ale podle nich?
Trickyvoo
napsal(a):
Aha a proto jsem viděla všude psy na volno. S různými zbytky pro zvířátka se peru i v našem městě. Nevím, pro koho je to krmení. V Praze v Modřanech mě to točilo taky. Tam snad u každého paneláku kupka zvrartků nebo nějaký pečivo. To pečivo vypadá jakože si někdo myslí, že to snad něco jí? Co ale podle nich?
Nikdo se mě neptal... ale... ehm... pečivo papají ptáčci.
Ok. Za sedmero horami, za sedmero řekami byla jednou jedna černočerná zem. A na ní mez.
Valmez.
A král, nebyl to Miroslav, tam rozdával ne pečivo, ale pokuty. Za krmení toulavých koček.
Kočky nereguloval, o nic se nestaral, ani útulek nepostavil, ani ze staré kůlny, i když by na to mohl použít fond vládce nejvyššího - EU.
A dodnes tam kočky mají hlad a vesele mrznou.
Co když tady kočky taky mají hlad?
Zjistěte kdo to je a proč to dělá a místo dopisů zkuste vysvětlit, že se to dá udělat jinak. Pokud ovšem nebydlíte ve Valmezu.
Ten vyhazovač jídla třeba také neumí číst nebo nemůže chodit.
Kameru na protější okna.
dogy obvykle nebufetí. Jsou příliš "důstojné" než by něco sbíraly ze země. Ale jednou Betka neodolala a myslím, že Vercingetorix se stal jejím božstvem
Nejprve jsme byli u sochy slavného obra tam, kde bojoval s Julkem Césarovic (odborná literatura třeba Asterix ) - Julek vyhrál, ale sochu tam nemá. A tam u lavičky rostly odřezky šunky. Ale parádní odřezky... Francouzi rádi piknikují... No a o pár dní později jsme navštívili ruiny slavného keltského města - Bibracte (tam se Vercingetorix narodil). Zajímavý pahorek porostlý stromy, kde jste čekali, že vám zlatý srp spadne na hlavu. Ale žádné kouzelné jmelí... Betka vedle lavičky (a zase ty pikniky u parkovišť) našla celé krásně do zlatova vypečené voňavé kuře. Nikde nikdo... byl začátek dubna, turistů minimum. Pssst - nechali jsme jí ho sežrat.
Mimochodem kolébka gotiky Burgundsko má krásnou krajinu, spoustu památek, vynikající víno... a začínám si říkat, že bychom tam mohli zase zajet... že by prázdniny s vnoučaty?? A Najt tam ještě nebyl
Nevím, jak u zadavatelky, ale u nás v sídlišti jsou všechny kuchyně na jednu stranu. A prostě za barák se se psem nechodí. Protože jsou lidé, kteří si přece nenechají páchnout zbytky v koši, když to můžou lupnout z okna. Po vánocích tu rybí hlava, tu vnitřnosti - tam bývaly. Teď už se tam vyskytuju jen sporadicky.
A ještě bych dodala k oněm cizincům - určitě mají spoustu "neduhů". Ale v malebném libereckém sídlišti bydlela v prvním patře místní obvodní zubařka. Ta se s tím také nepárala, keře pod jejím oknem zdobily špagety, ale i krupicová kaše. A když tam náhodou věci neznalý návštěvník zaparkoval kočárek, ozdobila mu ho taky. Všichni věděli, kdo to dělá a nikdo s ní nehnul.
napsal(a):
Nikdo se mě neptal... ale... ehm... pečivo papají ptáčci.
No nevypadalo to, za celou dobu jsem na tom pečivu neviděla ani vrabce, asi to už všechny ptáky v okolí zabilo. Já krmím slunečnicovými semínky a nestane se, že bych na krmítku žádného ptáčka neviděla.
Trickyvoo
napsal(a):
No nevypadalo to, za celou dobu jsem na tom pečivu neviděla ani vrabce, asi to už všechny ptáky v okolí zabilo. Já krmím slunečnicovými semínky a nestane se, že bych na krmítku žádného ptáčka neviděla.
hodně starých lidí přikrmuje pečivem a nemá trpělivost (a ruce již tak neslouží) krájet to na malé kousky (vím - mám jednu takovou doma a moje sestra má taky takovou doma). Nikdy by nic od jídla nevyhodily do koše - a tak to jde (u nás naštěstí na kompost) "pro ptáčky". A kupodivu sojky, vrány, straky, hrdličky, kosáci... si poradí i "s půlkou" rohlíku... a droboť od vrabců po sýkorky se taky přiživuje. A to prosím máme hodně ptačí zahradu, krmím slunečnicí, směsí obilnin, lojem, jablky na několika místech... a přesto pečivo mizí a nemyslím si, že by to by takový vrah ptáčků, jak se dnes prezentuje...
napsal(a):
hodně starých lidí přikrmuje pečivem a nemá trpělivost (a ruce již tak neslouží) krájet to na malé kousky (vím - mám jednu takovou doma a moje sestra má taky takovou doma). Nikdy by nic od jídla nevyhodily do koše - a tak to jde (u nás naštěstí na kompost) "pro ptáčky". A kupodivu sojky, vrány, straky, hrdličky, kosáci... si poradí i "s půlkou" rohlíku... a droboť od vrabců po sýkorky se taky přiživuje. A to prosím máme hodně ptačí zahradu, krmím slunečnicí, směsí obilnin, lojem, jablky na několika místech... a přesto pečivo mizí a nemyslím si, že by to by takový vrah ptáčků, jak se dnes prezentuje...
Těžko říct, já to prostě pro jistotu nekrmím. Držím se slunečnice v krmítku a lojových koulí na stromě. A v obou případech to žije!
Sýkorka žere i maso. Teda nejradši má mozek.
Rohlík se nemá dávat proto, že je v něm sůl a že může poranit jícen, protože to není strouhanka. No že by sýkorka neměla dost silný zobák na rozbití tvrdého rohlíku, když umí rozbít lebku ptáčka, hmm.
Jde o sůl, tak jim to nebudeme házet... a staří lidé s tím přestanou, nebojte, oni sami už často nemají co jíst.
Tak tam pod dveře rozdejte plakáty - sůl zabíjí psy, kočky, ptáčky.
napsal(a):
Hygiena to bude řešit, jako by teď neměla co dělat, vy ste praštěný :-)
Slanina se zkazila, ale ani megý, ani Kocourek to fakt nežerou.
Taktika deratizace je super.
Aliza: naučíte se klikat asi za pět minut a pak už se ze psa stává robot, takže práce 0.
Jasné?
Můj pes už jí jenom srnčí.
Bobky.
Ale jenom někdy, což mi je záhadou, většinou se v tom vyválí, protože je pak hezky barevná. Ale to je její taktika lovu, toho si nevšímejte.
O Hygieně jsem psala i já...ale ve smyslu, že to sotva bude řešit...
Je poměrně tristní, že si v tomto státě už řadu věcí (přestupkového charakteru) musí řešit lidi sami. U nás se totiž dějí nejen ty věci s jídlem. Ale soused si pořídil nové auto a do týdne mu je někdo ojel korunou po celém obvodu karosérie. Škoda 60 tis. Kč! Takže také hodiny a hodiny koukal na kamery (sranda byla, že já tehdy parkovala vedle něho, takže jsem se na těch kamerách motala taky) a nic nevykoukal. Volal poliše, předal kamerové záznamy...a po čase odloženo - pachatel neznámý. A toto už není bagatelní případ. Mně takto ojet to moje nové auto, tak se zvencnu. Mám pořád ještě i starouška a na něm se taky lidi vyřádili. A toto jsou věci, který prostě nejsem schopná pochopit. To je asi ještě horší než to házení jídla z oken.
lesnížínka
napsal(a):
To bude asi tím, že jsem nečetla všechno, něco jsem jen přešla. Četla jsem Janinu odpověď vám, na plýtvání jídlem. Ale vám asi nemá smysl nic vysvětlovat...
Počkej, co blbneš?
Tak jsi reagovala na něco jiného, než měla "Atheira" na mysli. To se stane, ne? Navíc já to tu zakladatelce zaneřádila svými problémy...a tak jsem z jídla udělala guláš!
lesnížínka
napsal(a):
Já vím, že z okna, jen mi přijde, že to není krmení nevím čeho, ale spíš jim jde o to zahnusit vám auta
Já Ti nevím... Byla jsem o tom přesvědčena...ale už víc lidí mi řeklo, že se to fakt děje po nastěhování nových národností. Včetně "Zrzavci". A je fakt, že dřív se nic takového nedělo...
Teda mám instinktivně ještě podezření na jednoho člověka - starousedlíka - Čecha. Blázen, magor přes hlavu. Žije přes noc, kdy chodí po venku a má dost šílený až vražedný pohled. Bojím se ho. A to musím ještě za tmy jít pro Fida a v noci za tmy jej vypustit ven. Tady toho člověka si nepřeji potkat, že je magor, tu ví všichni... Ale tak důkaz nemám, takže prd.
S magory je to těžké ( pardon, že to píšu tak ošklivě ). Garsonku vedle mého bytu v sídlišti obývá takový podobný. Nájem mu někdo platí - v rámci chráněného bydlení. Pokoj vedle něj byl pro noční hluk neobyvatelný. Jednou jsem u něj v noci zastihla policii ( fakt dobré, šla jsem s psicí ven, aby se z toho kraválu nezvencla, když pod okny ticho, vracely jsme se, vylezeme z výtahu a ta malinká chodba před výtahem plná policajtů, nějak jsem psici do bytu procpala). Blbé bylo, že plocajti říkali, že má plný byt papírů-novin a dalšího-opravdu plný a do toho kouří a střečkuje - a že ten barák jednou podpálí. Bezva představa v 6. patře starého paneláku, plného polystyrenu a umakartu.
Já, černá kronika, tu můžu napsat příběhů.......Jídlo pod okny, běžná bolest všech sídlišť.
napsal(a):
S magory je to těžké ( pardon, že to píšu tak ošklivě ). Garsonku vedle mého bytu v sídlišti obývá takový podobný. Nájem mu někdo platí - v rámci chráněného bydlení. Pokoj vedle něj byl pro noční hluk neobyvatelný. Jednou jsem u něj v noci zastihla policii ( fakt dobré, šla jsem s psicí ven, aby se z toho kraválu nezvencla, když pod okny ticho, vracely jsme se, vylezeme z výtahu a ta malinká chodba před výtahem plná policajtů, nějak jsem psici do bytu procpala). Blbé bylo, že plocajti říkali, že má plný byt papírů-novin a dalšího-opravdu plný a do toho kouří a střečkuje - a že ten barák jednou podpálí. Bezva představa v 6. patře starého paneláku, plného polystyrenu a umakartu.
Já, černá kronika, tu můžu napsat příběhů.......Jídlo pod okny, běžná bolest všech sídlišť.
No jo "Orionko", ale u nás to fakt jen několik málo let zpět ještě nebylo... A dnes? Čeština se tu mísí s xy dalšími jazyky, a naše zvyky jsou upozaďovány zvyky těch druhých... To nic nemění na faktu, že prasata jsou napříč všemi národnostmi. Jen mám pocit, že kvantitativně z toho nevycházíme nejhůř...:-).
napsal(a):
Jo, a všimla jsem si, že máte nový nick - "Černá kronika"!
napsal(a):
Já jsem ještě nedávno se psy kolem našeho sídliště měla trasu a nikdy jsem si nějakého bord.lu vyházeného z oken nevšimnula
fikovnice
napsal(a):
Jo, a všimla jsem si, že máte nový nick - "Černá kronika"!
Ha, ha.
fikovnice
napsal(a):
No jo "Orionko", ale u nás to fakt jen několik málo let zpět ještě nebylo... A dnes? Čeština se tu mísí s xy dalšími jazyky, a naše zvyky jsou upozaďovány zvyky těch druhých... To nic nemění na faktu, že prasata jsou napříč všemi národnostmi. Jen mám pocit, že kvantitativně z toho nevycházíme nejhůř...:-).
Jen důsledek toho, že Čechům se nechce dělat. A bude hůř.
A tuhle znáte? : Ukrajina vyhlásila všeobecnou mobilizaci. V celé Evropě se zastavily stavební práce!
napsal(a):
Jen důsledek toho, že Čechům se nechce dělat. A bude hůř.
A tuhle znáte? : Ukrajina vyhlásila všeobecnou mobilizaci. V celé Evropě se zastavily stavební práce!
No, bude hůř, souhlasím... Ostatně, už spousta špitálů má vysoké zastoupení UKR lékařů, a sester a sanitářek ještě více.
lesnížínka
napsal(a):
Já jsem ještě nedávno se psy kolem našeho sídliště měla trasu a nikdy jsem si nějakého bord.lu vyházeného z oken nevšimnula
To ale přece nemůžeš srovnávat, vůbec! Vy přece nejste anonymní. Nevím, kolik máte obyvatel, ale předpokládám, že se celkem znáte... Já nemám tušení, komu včera pronajal sousední byt soused, a kdo tam pro změnu bude bydlet zítra. Na patře máme 4 byty. Z toho jsou dva pronajímány, jeden multinárodnostní - Albánka, Němka a nějaká Japonka (Vietnamka, Číňanka? - z té jsem měla obzvlášť radost, když koronavirus začínal; teď se nově nastěhovali Indové). Pak jsem tam já a v posledním bytě paní přes 80 let... A takto je to na většině pater 12patrového paneláku.
fikovnice
napsal(a):
To ale přece nemůžeš srovnávat, vůbec! Vy přece nejste anonymní. Nevím, kolik máte obyvatel, ale předpokládám, že se celkem znáte... Já nemám tušení, komu včera pronajal sousední byt soused, a kdo tam pro změnu bude bydlet zítra. Na patře máme 4 byty. Z toho jsou dva pronajímány, jeden multinárodnostní - Albánka, Němka a nějaká Japonka (Vietnamka, Číňanka? - z té jsem měla obzvlášť radost, když koronavirus začínal; teď se nově nastěhovali Indové). Pak jsem tam já a v posledním bytě paní přes 80 let... A takto je to na většině pater 12patrového paneláku.
A to je hezký dům. Jste tedy velmi tolerantní člověk. Nejste?
Slaninu vám tam házet z okna nebudou, nebojte.
fikovnice
napsal(a):
My loni stěhovali syna z kolejí, spolubydlící byl Ind. Jeho špinavé talíře byly všude po pokoji a nejen ty. Ale jinak si ho syn pochvaloval, že si vždy pěkně popovídali a on si procvičil angličtinu.
fikovnice
napsal(a):
O tomhle to není, obávám se. Bydlela jsem v domě s devíti byty, se všemi sousedy jsme se znali - i přes relativně vysokou fluktuaci - alespoň od vidění a jménem. A přesto soused, který tam nebyl v nájmu a bydlel tam v řádu desítek let, pravidelně házel zkažené jídlo z balkonu do zahrady (Čech jak poleno, mimochodem). To jsme třeba v létě seděli na balkonu, pili kafe, a najednou kousek od nás pršela knedlíčková polévka s nudlemi. 🤷♀️
PS Vyhazování pečiva kamkoli nechápu, u nás se z tvrdého vždy dělala strouhanka. Plýtvání…
Stejně zajímavé tohleto. Furt si všici stěžují, že se vše zdražuje, že nemají peníze, že supermarkety vyhazují jídlo, že samoživitelkám, pejskům, ... nikdo nepomůže,
ale hází jídlo z okna?
napsal(a):
O tomhle to není, obávám se. Bydlela jsem v domě s devíti byty, se všemi sousedy jsme se znali - i přes relativně vysokou fluktuaci - alespoň od vidění a jménem. A přesto soused, který tam nebyl v nájmu a bydlel tam v řádu desítek let, pravidelně házel zkažené jídlo z balkonu do zahrady (Čech jak poleno, mimochodem). To jsme třeba v létě seděli na balkonu, pili kafe, a najednou kousek od nás pršela knedlíčková polévka s nudlemi. 🤷♀️
PS Vyhazování pečiva kamkoli nechápu, u nás se z tvrdého vždy dělala strouhanka. Plýtvání…
Pamatuji dobře, jak jsem jako dítě stála u okna,
jedla třešně a plivala pecky dolů na trávník.
Šla kolem sousedka-stará paní, vynadala mi,
že tohle tedy ne.
Dnes, když jdu kolem ... škoda slov.
Pod okny jsou keře, na nich vlaje bordel
všeho druhu.
napsal(a):
Stejně zajímavé tohleto. Furt si všici stěžují, že se vše zdražuje, že nemají peníze, že supermarkety vyhazují jídlo, že samoživitelkám, pejskům, ... nikdo nepomůže,
ale hází jídlo z okna?
Všichni si stěžují, protože je takový náš folklor. Máme se moc dobře, jinak by se tak neplýtvalo. Možná na tom budeme špatně, až se neprodá jediná cigareta a flaška alkoholu. 🙂
napsal(a):
Všichni si stěžují, protože je takový náš folklor. Máme se moc dobře, jinak by se tak neplýtvalo. Možná na tom budeme špatně, až se neprodá jediná cigareta a flaška alkoholu. 🙂
:-) :-) myslím, že tady nebude co jíst, ale chlastat se bude určitě :-) což je dobré pro tyhle sousedské vztahy, protože flaška není slanina a rohlík, že jo, až bude úplně nejhůř, tak už jen pivo v petflašce a to ani ty pod okny nebude bolet a psi to také nejí :-)
napsal(a):
Vážená "Megííí", jsem tolerantní ke slušným lidem! Pokud se mí sousedé (jmenované národnosti) chovají tak, jak se chovají, nemám důvod být k nim tolerantní. Pokud se jiná národnost (a raději schválně nejmenuji) z našeho domu chová slušně, tak se k němu chovám také slušně. To je zákon akce a reakce - chápete to??
Poslední, co bych si přisuzovala, je netolerantnost (jako že mám xy jiných špatných vlastností). Ostatně se s mnoha národnostmi setkávám denně pracovně a vždy s nimi vyjdu dobře.
Bylo by fajn, kdybyste tolerantnost pěstovala také Vy, hlavně k odlišným názorům než jsou ty Vaše; ony totiž zdaleka ne vždy jsou ty správné a pravdivé.
napsal(a):
Btw, výše psala "Zrzavci", jak hodnoty těchto bytů v takto hezkých domech klesají. To je také netolerance? Chtěla byste bydlet v takto hezkém domě, když by Vaši multinárodnostní sousedé každičkou noc na balkóně chlastali, hulili, kouř by Vám šel do celého bytu, dělali bordel do 3hod do rána a na jakékoli žádosti o klid Vám kašlali?
Vy jdete vždy s davem, já vím... Je zajímavé pamatovat si, jaký názor jste měla před časem a jak jej hbitě obrátíte. Nicméně proti gustu žádný dišputát, o tom žádná.
fikovnice
napsal(a):
Btw, výše psala "Zrzavci", jak hodnoty těchto bytů v takto hezkých domech klesají. To je také netolerance? Chtěla byste bydlet v takto hezkém domě, když by Vaši multinárodnostní sousedé každičkou noc na balkóně chlastali, hulili, kouř by Vám šel do celého bytu, dělali bordel do 3hod do rána a na jakékoli žádosti o klid Vám kašlali?
Vy jdete vždy s davem, já vím... Je zajímavé pamatovat si, jaký názor jste měla před časem a jak jej hbitě obrátíte. Nicméně proti gustu žádný dišputát, o tom žádná.
Jdu vždy proti ;-) na takové jsem volala MP a vždy chtěla znát výsledek, po druhé pokutě je to většinou přešlo... a pak jsem si pořídila první chalupu, na kterou jsem narazila. (Ne, nedali mi ji rodiče, jestli myslíte, že jsem si mohla nějak vybírat a někdo mi to ulehčil.) Na černé stačily ty pokuty a na české nic, straší tam dosud :-)
Jestli se to děje v noci, máte větší šanci na úspěch, je to mimo jiné rušení NK.
A jak to tak jako chodí v těch panelácích, nemáte domovníka, družstevní schůze nebo tak něco? Kdysi jsme měli družstevní byt a měli jsme zákaz hromady věcí - např. víc nájemníků (nepronajmu byt 15 lidem naráz) atd. Ten dům tedy asi patří společenství vlastníků a ti si mohou dát nějaká pravidla a případně se přehlasovat... také vím o domech, kde nesmí být psi, prostě se na tom dohodli.
Snažím se hledat nějaké řešení. A když ani sto kamerových záznamů pro národní výbor nepomůže (že mi MP nepomohla a děje se to dál atp.), tak jdu pryč. Život je krátký.
Padající hodnota je na houby, to chápu, ale jinak si mě asi s někým pletete, což mi ale neva :)
Ale vlastně mě to docela zajímá, kde je můj otočený názor?
Já jsem hrozně tolerantní. Ale ukrutně!
Klidně mi to napište do soukromé zprávy, jestli to je nějaké tajemství :)
Já jen že too... kdybych z toho města neodešla (smůla na barák, samí volové), tak budu v Kosmonosech. Zkrátka zkušenosti říkají...
napsal(a):
Jdu vždy proti ;-) na takové jsem volala MP a vždy chtěla znát výsledek, po druhé pokutě je to většinou přešlo... a pak jsem si pořídila první chalupu, na kterou jsem narazila. (Ne, nedali mi ji rodiče, jestli myslíte, že jsem si mohla nějak vybírat a někdo mi to ulehčil.) Na černé stačily ty pokuty a na české nic, straší tam dosud :-)
Jestli se to děje v noci, máte větší šanci na úspěch, je to mimo jiné rušení NK.
A jak to tak jako chodí v těch panelácích, nemáte domovníka, družstevní schůze nebo tak něco? Kdysi jsme měli družstevní byt a měli jsme zákaz hromady věcí - např. víc nájemníků (nepronajmu byt 15 lidem naráz) atd. Ten dům tedy asi patří společenství vlastníků a ti si mohou dát nějaká pravidla a případně se přehlasovat... také vím o domech, kde nesmí být psi, prostě se na tom dohodli.
Snažím se hledat nějaké řešení. A když ani sto kamerových záznamů pro národní výbor nepomůže (že mi MP nepomohla a děje se to dál atp.), tak jdu pryč. Život je krátký.
Padající hodnota je na houby, to chápu, ale jinak si mě asi s někým pletete, což mi ale neva :)
Já jen že too... kdybych z toho města neodešla (smůla na barák, samí volové), tak budu v Kosmonosech. Zkrátka zkušenosti říkají...
Do SZ jsem Vám přece psala v minulosti, reakce žádná...
napsal(a):
No a jinak, nezlobte se, ale asi prostě nevíte, že ne všude ta společenství vlastníků fungují. My se sousedkou se už chystaly dát někam podnět, že vedení dva roky nezorganizovalo žádnou schůzi... Teď se tedy udála, stížnosti předneseny, pečlivě zapsány a reakce...žádná! Protože to prostě nikoho nezajímá, hlavně ne ty, kteří ten bordel dělají...
Na nástěnku vyvěšeno vágní sdělení, že takovéto věci se nedělají... Vás by to zastrašilo či zastavilo v chování, které dotyční praktikují? Jim je to fakt úplně šumák.
A ano, naštvala mě Vaše jízlivá poznámka o mé (ne)toleranci. Neznáte mě, neznáte mé činy, proto byste neměla soudit. Nic víc, nic míň. Nechci se s Vámi hádat...
fikovnice
napsal(a):
Do SZ jsem Vám přece psala v minulosti, reakce žádná...
Tak se omlouvám! Že nečtu zprávy a rovnou je mažu, pokud není předmět "granule" nebo "můj pes".
Ten příspěvek zněl trochu hrozně, asi jste na ně už hodně naštvaná, no... ale Číňan = covid... vlastně je to i trochu legrační, dobře no, přiznávám, že jsem na to citlivější, a už si ničeho nebudu všímat :-)
Ale ten otočený názor mě zajímá a slibuji, že zprávu přečtu!
Esi vedení nefunguje, je čas na nové... no už bych přemýšlela, esi to zavčasu neprodat (mě neposlouchejte, já jen prostě už na takové sousedy nemám trpělivost a i to volání a řešení MP zabralo dost času, ve tři ráno já spím a ne že furt vysvětlovat, proč mi vadí řvaní atd.).
napsal(a):
Tak se omlouvám! Že nečtu zprávy a rovnou je mažu, pokud není předmět "granule" nebo "můj pes".
Ten příspěvek zněl trochu hrozně, asi jste na ně už hodně naštvaná, no... ale Číňan = covid... vlastně je to i trochu legrační, dobře no, přiznávám, že jsem na to citlivější, a už si ničeho nebudu všímat :-)
Ale ten otočený názor mě zajímá a slibuji, že zprávu přečtu!
Esi vedení nefunguje, je čas na nové... no už bych přemýšlela, esi to zavčasu neprodat (mě neposlouchejte, já jen prostě už na takové sousedy nemám trpělivost a i to volání a řešení MP zabralo dost času, ve tři ráno já spím a ne že furt vysvětlovat, proč mi vadí řvaní atd.).
Jenže ne každý má sílu a energii a já nevím co ještě na stěhování, to Vám fakt píšu vážně.
To, že Vás OBECNĚ Čína neštve tím, co zde celosvětově způsobila, moc nechápu. Čínu nemusím obecně, resp. její "státní" zřízení. To, co způsobili COVIDem už nepůjde nikdy napravit. Chápu ale, že to nelze vztahovat na jednotlivé občany, v čemž jsem ujela, to přiznávám... To, že mě vytáčí svojí nepřizpůsobivostí, je ale fakt. Další fakt je, že když se začaly šířit mutace, bývaly snahy zavírat letiště a nepouštět sem lidi, kteří byli v ohrožených - zasažených oblastech (mám na mysli cizince).
SZ Vám klidně napíšu...
fikovnice
napsal(a):
Jenže ne každý má sílu a energii a já nevím co ještě na stěhování, to Vám fakt píšu vážně.
To, že Vás OBECNĚ Čína neštve tím, co zde celosvětově způsobila, moc nechápu. Čínu nemusím obecně, resp. její "státní" zřízení. To, co způsobili COVIDem už nepůjde nikdy napravit. Chápu ale, že to nelze vztahovat na jednotlivé občany, v čemž jsem ujela, to přiznávám... To, že mě vytáčí svojí nepřizpůsobivostí, je ale fakt. Další fakt je, že když se začaly šířit mutace, bývaly snahy zavírat letiště a nepouštět sem lidi, kteří byli v ohrožených - zasažených oblastech (mám na mysli cizince).
SZ Vám klidně napíšu...
Ale tak způsobila Čína... laboratoře a továrny tam má celý svět, co já vím, kdo to pustil ven :-) (já vim, komunisti tradičně lhali, ale třeba jim to někdo poradil, ha!)
Hranice se zavřely pro ochranu nás tady, to s rasovou nesnášenlivostí nebude mít moc společného :-)
Mě už nic moc nenaštve... hlavně ne to, co nemůžu ovlivnit, a když nemůžu, tak od toho jdu pryč. Jsou tři možnosti - žaludeční vředy, boj, útěk.
Kdo uteče, vyhraje :-)
napsal(a):
Ale tak způsobila Čína... laboratoře a továrny tam má celý svět, co já vím, kdo to pustil ven :-) (já vim, komunisti tradičně lhali, ale třeba jim to někdo poradil, ha!)
Hranice se zavřely pro ochranu nás tady, to s rasovou nesnášenlivostí nebude mít moc společného :-)
Mě už nic moc nenaštve... hlavně ne to, co nemůžu ovlivnit, a když nemůžu, tak od toho jdu pryč. Jsou tři možnosti - žaludeční vředy, boj, útěk.
Kdo uteče, vyhraje :-)
...tak to máte pravdu, že v tom nemusí být nutně Čína namočená jako hlavní, ale zainteresovaná v tom - podle mě - nějak je. Důkazy se stejně nedozvíme nikdy nikdo. A to, že s tím nic neuděláme, to je pravda.
A o uzavření hranic z důvodu ochrany nás tady jsem přece psala. A teď to píšete Vy, tak v čem je rozdíl? Vidíte třeba jako rozumné, když se objevila indická mutace, tak že k nám cestovali Indové? V dnešním globálním světě je to asi tak nějak fuk, ale podle mě tomu netřeba ještě takto napomáhat.
fikovnice
napsal(a):
...tak to máte pravdu, že v tom nemusí být nutně Čína namočená jako hlavní, ale zainteresovaná v tom - podle mě - nějak je. Důkazy se stejně nedozvíme nikdy nikdo. A to, že s tím nic neuděláme, to je pravda.
A o uzavření hranic z důvodu ochrany nás tady jsem přece psala. A teď to píšete Vy, tak v čem je rozdíl? Vidíte třeba jako rozumné, když se objevila indická mutace, tak že k nám cestovali Indové? V dnešním globálním světě je to asi tak nějak fuk, ale podle mě tomu netřeba ještě takto napomáhat.
Nevím, jestli sem Indové cestovali z Indie :-) :-) :-) Předpokládám, že každý tam peníze na letenku a nájem v Brně nemá, třeba je to student. Doktor.
Na dva a více roků asi svět zastavit nemůžeme. A pamatujete začátek, jak ta slečna cestovala MHD v Brně? :-) :-) A taky to tam nezavřeli. Zavřeli chudáky někde kousek dál - rodiče nemohli k malým dětem.
Když mě už to unavuje, jak tolik lidí vidí někoho cizího a hned volá pyrotechniky.
S novým virem je to jasné, bojíte se víc, chápu.
Ale konec stížností. Vždy může být hůř.
Tady před ten dům zadavatelky přijdou potkani a bude. Bydlela jsem v jedné ulici, kde byli potkani jak jezevčík.
Kdysi jsme měli družstevní byt a měli jsme zákaz hromady věcí - např. víc nájemníků (nepronajmu byt 15 lidem naráz) atd.
V tomhle udělal zle nový občanský zákoník. Smlouvu s vámi podepíše jeden člověk a koho on si tam dovede, už není vaše starost. Dokonce vám ani nemusí oznámit, že se ve vašem bytě přihlásil k trv. pobytu.
Jestli si OZ špatně vykládám - právníci tady mě opraví
Tak mě při tom vašem dohadování vytanula tahle :
https://www.youtube.com/watch?v=rUa04Xj1AW0&list=PLqmKSPysZV5Oiu-tJECwKUBRxS4gBYXZY&index=9
Tak tady ji máte. Jen tak obecně. Fíkovnice - není to nic proti vám !
napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=rUa04Xj1AW0&list=PLqmKSPysZV5Oiu-tJECwKUBRxS4gBYXZY&index=9
To je vykradený Darmoděj :-)
napsal(a):
"Orionko", neznala jsem, vyslechla jsem...fajn muzika.
Nicméně, nejste to Vy, kdo je obecně proti vítačům? A kdo nesnáší např. Američany? A teď se fakt ptám, protože si nepamatuji všechny, co zde píšou...
Nicméně, ač jsem tolerantní ad maximum, tak toleranci už nebudu projevovat vůči těm, kteří napadli opakovaně moji mámu, když jí táhlo na osmdesát, mě chytili do kravaty a oloupili ve vchodu toho našeho HEZKÉHO domu (bylo to kvalifikováno jako loupežné přepadení a já se jich tehdy u soudu ještě jako oběť zastávala)...a píšu o těch, co jsou v Brně známí např. z Cejlu. Možná žijete v idylické oblasti, přeji Vám to. A už kdysi v minulosti jsem Vám psala i soukromě, že se budu vždy zastávat starších (pamatujete si na to?) - mám teď na mysli to, co provedli (a znovu píšu opakovaně!) mojí mámě (a mně) naši "Indové".
Když u nás cizáci nejen kradou, loupí, ale i tráví psy...to by mohla možná odsoudit i "Megííí" (a zavolat možná i ty pyrotechniky), ale nevím...
"Letošní vánoční svátky mnoha lidem pokazili zloději, kteří se v poslední době zaměřili zejména na Zlínsko. Případy vykradených aut, dodávek, garáží, přibývají. Zdá se, že se na region zaměřila organizovaná skupina zlodějů. Pachatelé měli zajít dokonce tak daleko, že měli otrávit i psa, aby jim v páchání jejich trestné činnosti nepřekážel.....Podle postřehů obyvatel dotčených obcí se mělo jednat o muže, cizince, kteří se na Zlínsku mají údajně pohybovat vozidly s cizí SPZ. Před týdnem ve Vizovicích objížděl chalupy na samotě černý VW Touareg SPZ začínající CL – Rumunsko, dva borci oblečení v zeleném o půl 10 ve čtvrtek dopoledne, bohužel jsme nestihli celou SPZ..."
Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/na-zlinsko-se-sesypali-zlodeji-pripady-kradezi-rostou-zlodeji-pry-zabili-i-psa-2.html
Nevadili mi cizinci na školách, ani cikáni v našem městě.
Ti chodili do práce a nebo byli v base.
Černoši tu studovali, při studiu brigádničili.
Nikdy v životě jsem v sobě necítila ani jen
náznak rasizmu.
Copak se to asi stalo, že bych byla ráda za hlídané
hranice? Kdo to způsobil?
Nechci se u nás potkávat s jejich "kulturou".
fikovnice
napsal(a):
"Orionko", neznala jsem, vyslechla jsem...fajn muzika.
Nicméně, nejste to Vy, kdo je obecně proti vítačům? A kdo nesnáší např. Američany? A teď se fakt ptám, protože si nepamatuji všechny, co zde píšou...
Nicméně, ač jsem tolerantní ad maximum, tak toleranci už nebudu projevovat vůči těm, kteří napadli opakovaně moji mámu, když jí táhlo na osmdesát, mě chytili do kravaty a oloupili ve vchodu toho našeho HEZKÉHO domu (bylo to kvalifikováno jako loupežné přepadení a já se jich tehdy u soudu ještě jako oběť zastávala)...a píšu o těch, co jsou v Brně známí např. z Cejlu. Možná žijete v idylické oblasti, přeji Vám to. A už kdysi v minulosti jsem Vám psala i soukromě, že se budu vždy zastávat starších (pamatujete si na to?) - mám teď na mysli to, co provedli (a znovu píšu opakovaně!) mojí mámě (a mně) naši "Indové".
Není pravda, že nesnáším Američany. Nesnáším USA a jejich rozpínavou a dobyvačnou politiku.
A ano, jsem proti vítacím, hlavně neziskovkám, které z migrace ziskově tyjí. Nebo si myslíte, že Š. Pánek se svojí památnou větou "Potřebujeme je tady jako levnou pracovní sílu a právo šária ať si ve svých komunitách zachovají".........
A jsem proti nájezdům mladých nadupaných mužů z jiných kultur, kteří dobývají Evropu.
A hlavně jsem proti tomu, že Češi nechtějí pracovat a tak na jejich místa nastupují cizinci.
A ty, které vy nazýváte Indy zkazil nový pořádek. Za minulého režimu pracovali. ( Nejsem zastáncem minulého režimu celkově, ale bohužel jsme zrušili i to, co fungovalo ). A je chyba, že se jim říká "nepřizpůsobiví", náramně dobře se přizpůsobili.
Mě to neba. CL měla Česká lípa. Článek postavený z FB příspěvků, kde si to jen někdo myslí, ale vůbec netuší, mluví o tom už rok a nikdo nestihl celou značku, pořídit kameru, nic. Pojedu z Rumunska do Otrokovic, no. Čímž neříkám, že cizí to být nemůžou.
Neodsoudím traviče, od toho je soudce. Dokonce jsme dotyčné Slováky, když nám otrávili psa (nám Slovákům tehdy), ani nerozbili... nic.
Za posledních 5 let jsem byla "oběť" krádeží a podvodů... už to nepočítám, však na policii už mám dovoleno přijít i se psem a kdy se mi chce... (nákupy elektroniky)... je mi líto, ale vždy to měl na svědomí nějaký Čech.
A kdo mi ukradl boty? A to mě teda naštvalo, protože už se neprodávají.
Se mnou toho moc nepořídíte, prostě nesoudím knihu podle obalu.
Ale hluboce se nad sebou zamyslím!
napsal(a):
Není pravda, že nesnáším Američany. Nesnáším USA a jejich rozpínavou a dobyvačnou politiku.
A ano, jsem proti vítacím, hlavně neziskovkám, které z migrace ziskově tyjí. Nebo si myslíte, že Š. Pánek se svojí památnou větou "Potřebujeme je tady jako levnou pracovní sílu a právo šária ať si ve svých komunitách zachovají".........
A jsem proti nájezdům mladých nadupaných mužů z jiných kultur, kteří dobývají Evropu.
A hlavně jsem proti tomu, že Češi nechtějí pracovat a tak na jejich místa nastupují cizinci.
A ty, které vy nazýváte Indy zkazil nový pořádek. Za minulého režimu pracovali. ( Nejsem zastáncem minulého režimu celkově, ale bohužel jsme zrušili i to, co fungovalo ). A je chyba, že se jim říká "nepřizpůsobiví", náramně dobře se přizpůsobili.
...no ale to nejsme vůbec ve sporu. Vše, co píšete, plně podepisuji!
napsal(a):
Snad jedině ne vždy je pravda, že Češi nechtějí pracovat. Např. ze zdravotnictví utíkají na západ, proto tu pak máme slovenské a čím dál více i UKR lékaře a zdravotníky.
Ale takové ty těžké, co já vím výkopové, práce asi fakt dělají jedině cizinci, ptž našim se nechce...
fikovnice
napsal(a):
Snad jedině ne vždy je pravda, že Češi nechtějí pracovat. Např. ze zdravotnictví utíkají na západ, proto tu pak máme slovenské a čím dál více i UKR lékaře a zdravotníky.
Ale takové ty těžké, co já vím výkopové, práce asi fakt dělají jedině cizinci, ptž našim se nechce...
Nechce, a najdou si lépe placenou práci (ti, co chtějí). I doplňování zboží v Lidlu nebo ježdění jako kurýr je na tom stejně nebo výdělečnější, a člověk hlavně není v dašči plušči neustále vytelený někde venku.
napsal(a):
Nechce, a najdou si lépe placenou práci (ti, co chtějí). I doplňování zboží v Lidlu nebo ježdění jako kurýr je na tom stejně nebo výdělečnější, a člověk hlavně není v dašči plušči neustále vytelený někde venku.
No, je to pravda...
Ad kurýři - já si večer jídlo objednávám a snad ani jednou u mě nebyl stejný kurýr. Mají tam šílenou fluktuaci. A i u nich (Wolt, Dámejídlo) už jezdí i cizinci. Ale proč ne, že...
I když s tím deštěm, sněhem, předevčírem Wolt poslal kurýra na kole. Komplet všechna omáčka z jídlonosiče byla vylitá v igelitce... Doporučeno vyfotit a žádat náhradu u podpory, což se také stalo... Akorát jsem byla bez večeře...
fikovnice
napsal(a):
No, je to pravda...
Ad kurýři - já si večer jídlo objednávám a snad ani jednou u mě nebyl stejný kurýr. Mají tam šílenou fluktuaci. A i u nich (Wolt, Dámejídlo) už jezdí i cizinci. Ale proč ne, že...
I když s tím deštěm, sněhem, předevčírem Wolt poslal kurýra na kole. Komplet všechna omáčka z jídlonosiče byla vylitá v igelitce... Doporučeno vyfotit a žádat náhradu u podpory, což se také stalo... Akorát jsem byla bez večeře...
U gig economy kurýrů tohle asi bude primárně otázka logistiky, nikoli fluktuace, ne? Že nemají stálé okrsky jako třeba pošťačka, ale mají tu trasu přizpůsobenou aktuálnímu dění…
napsal(a):
U gig economy kurýrů tohle asi bude primárně otázka logistiky, nikoli fluktuace, ne? Že nemají stálé okrsky jako třeba pošťačka, ale mají tu trasu přizpůsobenou aktuálnímu dění…
Asi ano, ale vem si, že si objednávám řádově roky prakticky denně a nikdy nepřijel stejný kurýr. A Brno zas tak obrovské není :-). Ale že mají určité rajóny, to vím.
napsal(a):
Jinak co vím, podmínky tam mají nic moc, takže i ta fluktuace bude hrát roli. Osobně znám pár kurýrů a ti tam vždy byli jen krátkodobě, než si našli jinou práci.
fikovnice
napsal(a):
Asi ano, ale vem si, že si objednávám řádově roky prakticky denně a nikdy nepřijel stejný kurýr. A Brno zas tak obrovské není :-). Ale že mají určité rajóny, to vím.
Upřímně, kdo by tu práci chtěl dělat? Zachytila jsi tu kauzu s Rohlíkem? Podmínky na 💩, plat na 💩 a ještě to ti chudáci dělají na IČO, takže nemají žádné záruky…
napsal(a):
Upřímně, kdo by tu práci chtěl dělat? Zachytila jsi tu kauzu s Rohlíkem? Podmínky na 💩, plat na 💩 a ještě to ti chudáci dělají na IČO, takže nemají žádné záruky…
Ne ne, co bylo s Rohlíkem? Ten nevyužívám, ale jezdí k nám - jedna sousedka si u nich objednává nákupy.
fikovnice
napsal(a):
Ne ne, co bylo s Rohlíkem? Ten nevyužívám, ale jezdí k nám - jedna sousedka si u nich objednává nákupy.
K nám naštěstí nejezdí nic a nikdo, máme od toho pokoj. 😂
No co by, sebrali jim prachy: https://a2larm.cz/2022/01/kuryri-delaji-rohlik-rohlikem-proklamuje-firma-a-snizuje-kuryrum-odmeny/
napsal(a):
Akorát vím, že snad v Praze se zabila mladá řidička Rohlíku. Asi je honí i časově...:-(.
Mimochodem, u mě včera opět objednávka u Woltu s problémem, opět řešeno s podporou. A kurýr byl...tmavý! Nevím, možná Rom, ale extrémně, skutečně extrémně slušný. Nadával na jejich podporu a zázemí, a přitom trpělivě čekal, než podpora se mnou vyřeší problém, který zavinili oni. On v tom byl nevinně. Takže pak se posílá zpětná vazba a napsala jsem jim to tam - že podruhé v řadě udělali chybu, ale že kurýr včera byl neskutečně slušný a vstřícný. On dokonce stál na mé straně, proti jejich podpoře a našeptával mi, co jim mám říct...
Holky, ale dělat pošťačku v terénu, dejte pokoj. Dělala to moje babička i tchýně a obě si na tom zničily zdraví. A zajímavý je, že nikoho tmavšího jsem u pošty nikdy neviděla.
napsal(a):
Holky, ale dělat pošťačku v terénu, dejte pokoj. Dělala to moje babička i tchýně a obě si na tom zničily zdraví. A zajímavý je, že nikoho tmavšího jsem u pošty nikdy neviděla.
My měli roky pošťačku, co byla alkoholička...
Teda já se to dozvěděla až ex post. Pak jsme nakoupili na barák kamery a paní pošťačka prý dost často vrhla vždy za barákem v domnění, že na ni není vidět . Úskalí dnešních Big brotherů...
napsal(a):
No to je taky hrozná (= těžká a neadekvátně ohodnocená) práce, o tom žádná. Srovnávala jsem to jen z toho pohledu, že poštovní doručovatelky a doručovatelé mají “stálou klientelu” a závaznou, předem danou trasu, kdežto u gig economy se jede tam, kde je zrovna objednávka.
napsal(a):
No to je taky hrozná (= těžká a neadekvátně ohodnocená) práce, o tom žádná. Srovnávala jsem to jen z toho pohledu, že poštovní doručovatelky a doručovatelé mají “stálou klientelu” a závaznou, předem danou trasu, kdežto u gig economy se jede tam, kde je zrovna objednávka.
Ona i ta práce za přepážkami nic moc...
napsal(a):
U nás jezdí s balíky kluk... a hele,
co uděláte, když u Vás někdo takový zazvoní nebo zastaví s dodávkou?
fikovnice
napsal(a):
Ona i ta práce za přepážkami nic moc...
Schválně jsem si onehdá otevřela recenze na zde dvě nebo tři nejbližší pošty...a samá kritika a nadávky. Přitom já tam nikdy nenarazila na někoho nepříjemného. Lidi vždy rádi napíšou kritiku, příjemné jednání berou jako samozřejmost...
fikovnice
napsal(a):
S balíky u nás taky jezdí jenom mužské pohlaví... To by už byla síla, kdyby i toto musely tahat ženský.
V bývalém bydlišti k nám s PPL jezdila blondýna ve středních letech. Byla pěkně od rány, ale milovala mého psa. :-)
napsal(a):
V bývalém bydlišti k nám s PPL jezdila blondýna ve středních letech. Byla pěkně od rány, ale milovala mého psa. :-)
Tak to má můj obdiv! Já třeba občas objednávám od ZOOHITu, a když už, tak už. Třeba několik pytlů steliva, několik pytlů granclí, apod.
Jinak ale pošťačky vs. pes, to jsou historky! Flokáč miloval jejich pošťačku, vždy ji vítal (jako ostatně úplně všechny) a ona se jej bála. Až později se nějak spřátelili...
fikovnice
napsal(a):
Akorát vím, že snad v Praze se zabila mladá řidička Rohlíku. Asi je honí i časově...:-(.
Mimochodem, u mě včera opět objednávka u Woltu s problémem, opět řešeno s podporou. A kurýr byl...tmavý! Nevím, možná Rom, ale extrémně, skutečně extrémně slušný. Nadával na jejich podporu a zázemí, a přitom trpělivě čekal, než podpora se mnou vyřeší problém, který zavinili oni. On v tom byl nevinně. Takže pak se posílá zpětná vazba a napsala jsem jim to tam - že podruhé v řadě udělali chybu, ale že kurýr včera byl neskutečně slušný a vstřícný. On dokonce stál na mé straně, proti jejich podpoře a našeptával mi, co jim mám říct...
Asi blbá otázka, ale proč si tu večeři neuvaříš? Ušetřila bys nervy i peníze...
fikovnice
napsal(a):
No, narovinu, protože mě to strašně nebaví.
Je to jedna z mých nejméně oblíbených činností, jen čučím vždy, když píšete do "Žracího vlákna".
Jsou i kuchařsky nenáročná rychlojídla, co máš na talíři dřív, než dojede ten rozvoz😉
napsal(a):
U nás jezdí s balíky kluk... a hele,
co uděláte, když u Vás někdo takový zazvoní nebo zastaví s dodávkou?
Pozdravím, převezmu balík, poděkuju a popřeju šťastnou cestu.
rapotacka11
napsal(a):
Pro jednoho taky nerada vařím.
No, to je taky fakt. Ale zas se dají uvařit 2 porce a mít to nachystané i na druhý den...
Já extrémně nesnáším vaření (jakékoli domácí práce). Říkám s oblibou, že si jídla nevařím, ale jen připravuju (jakože uvaření těstovin nebo brambor neříkám vaření, ono to v mém podání také ve výsledku za moc nestojí...). Příprava jídla nesmí u mě zabrat delší dobu, než jeho konzumace A rozhodně nesmí stát mnoho energie Ale na dovážené nemám. Teda... za dovážené se mi nechce utrácet
napsal(a):
Já extrémně nesnáším vaření (jakékoli domácí práce). Říkám s oblibou, že si jídla nevařím, ale jen připravuju (jakože uvaření těstovin nebo brambor neříkám vaření, ono to v mém podání také ve výsledku za moc nestojí...). Příprava jídla nesmí u mě zabrat delší dobu, než jeho konzumace A rozhodně nesmí stát mnoho energie Ale na dovážené nemám. Teda... za dovážené se mi nechce utrácet
No vidíte to a někdo dokonce hází jídlo oknem :-) místo aby mi ho dal :-) (moje vaření: rýže do rýžovaru a kuře zasypané zeleninou v troubě, když brambory, tak bydlí s tím kuřetem)
fikovnice
napsal(a):
S balíky u nás taky jezdí jenom mužské pohlaví... To by už byla síla, kdyby i toto musely tahat ženský.
Já jsem dlouho netušila, že někde to je rozdělený na poštu - dopisy, co chodí ráno a poštu - balíky, co chodí odpoledne. U nás je pošta jenom jedna, ve vesnicích to tak je všude. Nám jezdí pravidelně mezi osmou a desátou dopoledne a chlapa jsem tam nikdy neviděla. Máme dvě a dvě pošťačky, co se tak různě střídaj. Ony znají nás, my je... Balíky tahaj bez rozdílu, co se prostě vleze do limitů český pošty.
Ještě jsem je nezažila zle naladěný nebo rozbitý. Bývá s nima prča. Před Vánoci se jedna zasekla v autě mezi balíkama. Druhá se jen řezala na cestě a vyprostit jí šla až když se dosmála.
S těžkýma balíkama, když něco takového vezou mně, si vypomůžem. Ono je asi jedno, jestli ženská nebo chlap. Chcípák chlap je k ničemu úplně stejně. Že dělám z domu, jsem tady většinu dní jen já, takže poštu přebírám taky hlavně já. Jsem třeba drobnější postavy, štíhlá, ale víceméně trénovaná a jak se říká i u těch psů, správně nasvalená. Co si objednám, to si z toho auta klidně odnesu. Přes dvacet kilo s prstem v nose. S těžšíma balíkama to jde třeba ztuha, ale nějak to jde...
A pokud bych byla indisponována, musím si zařídit já, co s tím balíkem bude, někomu si říct. Není to povinnost pošťačky nosit mi to až domů. Vyndat z auta a tím její povinnost končí.
napsal(a):
No vidíte to a někdo dokonce hází jídlo oknem :-) místo aby mi ho dal :-) (moje vaření: rýže do rýžovaru a kuře zasypané zeleninou v troubě, když brambory, tak bydlí s tím kuřetem)
Taky dávám přednost takovým receptům. Nandat do zapékací misky a mám minimálně hoďku a půl na jiné aktivity.
Já dnes viděla z okna vyhozenej kus gauče. To vám sice pes nesežere, ale zase si tam ustele a nebude chtít jít dál, že?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.61.129
rapotacka11
napsal(a):
Pro jednoho taky nerada vařím.
Ja pro jednoho delam max haldu vošouchů nebo obalovaný květák nebo čínu 😁
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja pro jednoho delam max haldu vošouchů nebo obalovaný květák nebo čínu 😁
Co jsou vošouchy?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.61.129
napsal(a):
Co jsou vošouchy?
Bramborák. V Plzni a okolí se tomu ale neřekne jinak než vošouch 😁
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mně to znělo až trochu přisprostle🤫
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.61.129
Atheira
napsal(a):
To si pletete s vošoustem, ne?
Uznávám že to zní skoro stejně 🤣
napsal(a):
Já jsem zas hodně pozadu....
Jsme vesnice. Konec vesnice. Jedno dopoledne - u jedněch sousedů pošta, u druhých PPL a u mě DPD. V dnešní ekologické nouzi. Není to na palici?
napsal(a):
Já jsem zas hodně pozadu....
Jsme vesnice. Konec vesnice. Jedno dopoledne - u jedněch sousedů pošta, u druhých PPL a u mě DPD. V dnešní ekologické nouzi. Není to na palici?
A jak byste to chtěla sjednocovat? Kdysi měla monopol pošta a stálo to za prd. A dodnes se to nezměnilo...
fikovnice
napsal(a):
U nás jezdí ženská. Jezdívaly i dvě na střídačku. Někdy jezdí mladší mužskej, všichni maximálně vstřícní a ochotní ( jak psala Fíkovnice, asi žiju ve zvláštní lokalitě - ba ne traktorista je kůl, zase dokázal radlicí udělat z 5 cm sněhu hroudy do vjezdu ). Zavolají že jedou a když nejsem doma, přinesou balík ke dveřím ( předem zaplacený balík ).
napsal(a):
A jak byste to chtěla sjednocovat? Kdysi měla monopol pošta a stálo to za prd. A dodnes se to nezměnilo...
Centrální dispečink? Logistika? Já nic sjednocovat nebudu, ale přijde mi to neekologické a i neekonomické. ( Podobně jako žehlení )
Někde mi v hlavě zůstalo - "vytěžovací centrum" - tak se tomu říkalo, nevím jestli to někde funguje. Je to sice něco jiného, než rozvoz balíků. Ale taky máme techniku o kus dál.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Starý pán ve východních Čechách dělával kramfleky. A v Ústí v Budvarce jihočeskou cmundu. To ten bramborák naplnili uzeným masem a zelím.
fikovnice
napsal(a):
No, narovinu, protože mě to strašně nebaví.
Je to jedna z mých nejméně oblíbených činností, jen čučím vždy, když píšete do "Žracího vlákna".
Taky často vařím jen pro sebe. Pak tomu říkám "náhražky". Ale pořád lepší, než něco - kolika to prošlo rukama a jakýma? To bych si namazala chleby máslem a medem - ňam.
napsal(a):
Starý pán ve východních Čechách dělával kramfleky. A v Ústí v Budvarce jihočeskou cmundu. To ten bramborák naplnili uzeným masem a zelím.
A u nás to jsou stryky.
fikovnice
napsal(a):
..v knize Laskavě bohyně popisují jak si to vojáci navlekali v holomrazech, bylo to vyvažování takřka zlatem....
....jinak já si vařím sama docela ráda, ono se to hospodské prodraží a přejí a ja mam štěstí, že co mi chutná můžu jist klidně dva, tři dny za sebou....
Vy tady vůbec nevíte, co je dobrý. Na krajíc chleba dát anglickou slaninu, rozkrájet na kostičky, a na každou dát kolečko česneku.
Atheira
napsal(a):
Já jsem dlouho netušila, že někde to je rozdělený na poštu - dopisy, co chodí ráno a poštu - balíky, co chodí odpoledne. U nás je pošta jenom jedna, ve vesnicích to tak je všude. Nám jezdí pravidelně mezi osmou a desátou dopoledne a chlapa jsem tam nikdy neviděla. Máme dvě a dvě pošťačky, co se tak různě střídaj. Ony znají nás, my je... Balíky tahaj bez rozdílu, co se prostě vleze do limitů český pošty.
Ještě jsem je nezažila zle naladěný nebo rozbitý. Bývá s nima prča. Před Vánoci se jedna zasekla v autě mezi balíkama. Druhá se jen řezala na cestě a vyprostit jí šla až když se dosmála.
S těžkýma balíkama, když něco takového vezou mně, si vypomůžem. Ono je asi jedno, jestli ženská nebo chlap. Chcípák chlap je k ničemu úplně stejně. Že dělám z domu, jsem tady většinu dní jen já, takže poštu přebírám taky hlavně já. Jsem třeba drobnější postavy, štíhlá, ale víceméně trénovaná a jak se říká i u těch psů, správně nasvalená. Co si objednám, to si z toho auta klidně odnesu. Přes dvacet kilo s prstem v nose. S těžšíma balíkama to jde třeba ztuha, ale nějak to jde...
A pokud bych byla indisponována, musím si zařídit já, co s tím balíkem bude, někomu si říct. Není to povinnost pošťačky nosit mi to až domů. Vyndat z auta a tím její povinnost končí.
Dá se říct, že u nás stejně. Pošta jezdí jen k brance a nevozí mi balíky větší než tak do 5 kilo. Pošťačky k nám do ulice jezdí autem, protože jsme daleko od centra, konec vesnice. Známe se. Když potřebuje něco s podpisem, zeptá se do zvonku: mám vám to podepsat a hodit do schránky? A co je na obálce? Bla, bla...Jó, podepište, hoďte, díky moc. Ví, že než bych sešla z patra, hodila si bundu, boty a docapala 70m k brance...doručí tři další baráky Nebo: mám balíček, nevleze do schránky, můžu vám ho tu položit ba zeď? Je lehký? Malý? Klidně ho hoďte přes branku, dík. Podobně to probíhá s PPL, i když tam se lidi dost mění, není problém se domluvit. Je to velké? Otevřu vám bránu, vjeďte rovnou ke garáži prosím. ,,Vy jste ten poslední velký barák, že? Ano, se zdí Nebo volá: za minutu jsem u vás. Jéé, nejsem doma, hoďte mi to prosím k mamce na číslo:....Děkujůůů
lupus4
napsal(a):
no to je voteplouch, jedna musherská žena je naší partě taky pletla a darovávala k narozkám, ale velikost jen odhadovala (vcelku úspěšně)
Nebyla z Krkonoš?
fikovnice
napsal(a):
Počkej, Ty znáš někoho, kdo se živí/baví pletením oteplouchů?
JJ, jednu musherku z Mimibazaru, ale ne osobně.
Trickyvoo
napsal(a):
Jo aha, křapáč :-)
to jsou Orlické hory a Jeseníky :-) tady jsou sejkory
žádný název to nezlepšil, furt mi to nechutná, ale z vokna to nehodim
ten rohlík... kdysi mi několik lidí od jiných kurýrů říkalo, že taky jezdí na svůj živn., pak to začali křičet na sítích a už se to neděje, no tak rohlajz je na řadě (já jen že to není nic nového, prostě to zkusili)
otázka
XXX.XXX.230.195
https://cnn.iprima.cz/vecerova-kvuli-zdrazovani-hrozi-ze-tretina-lidi-nebude-mit-na-potraviny-55041?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=670211&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=Ls3Tvcqmni3-202201120918&dop_id=14823359
Vyhazování jídla brzy zkončí. Jen si nejsem jistá, jestli se z toho až tak raduju.
napsal(a):
to jsou Orlické hory a Jeseníky :-) tady jsou sejkory
žádný název to nezlepšil, furt mi to nechutná, ale z vokna to nehodim
U nás taky sejkory, ale ty musely být pečené nasucho na plátech a až posléze maštěné, ne mastné jako bramborák. MŇAM!
napsal(a):
U nás taky sejkory, ale ty musely být pečené nasucho na plátech a až posléze maštěné, ne mastné jako bramborák. MŇAM!
Ale to jsou jen normální bramborové placky z uvařených brambor, ne? Aspoň na jižní Moravě to dělávala moje babička a jedly se s povidly.
Bramboráky se dělaly ze syrových brambor a naslano.
napsal(a):
Ale to jsou jen normální bramborové placky z uvařených brambor, ne? Aspoň na jižní Moravě to dělávala moje babička a jedly se s povidly.
Tak bramborové placce z vařených brambor pečené nasucho se u nás odjakživa říká harula. Ale ta je teda taky naslano. Liší se to od bramboráků ale právě tím, že ty brambory jsou vařené a peče se to.
napsal(a):
Taky myslím, co říká Sarah01, protože na kamnech by se syrové brambory lepily. Ale pamatuji si tohleto se špekem a kmínem.
Dnes se tomu bez špeku, kmínu a brambor říká moderně tortilla :D
napsal(a):
Taky myslím, co říká Sarah01, protože na kamnech by se syrové brambory lepily. Ale pamatuji si tohleto se špekem a kmínem.
Jasně : https://www.youtube.com/watch?v=v0jpdUjl7CY
napsal(a):
Je to tak.
napsal(a):
Nene, u nás (babička pocházela z Jablonecka n/N) se sejkory pekly z klasického bramborákového těsta ze syrových najemno strouhaných brambor. Vždycky se plesklo na plát kamen, rozetřelo na placku a pak lopatičkou obrátilo, nelepilo se to (tedy aspoň babičce ne, měla to v paži). Z vařených brambor jsou bramborové placky, ty pekla mamka.
napsal(a):
Nene, u nás (babička pocházela z Jablonecka n/N) se sejkory pekly z klasického bramborákového těsta ze syrových najemno strouhaných brambor. Vždycky se plesklo na plát kamen, rozetřelo na placku a pak lopatičkou obrátilo, nelepilo se to (tedy aspoň babičce ne, měla to v paži). Z vařených brambor jsou bramborové placky, ty pekla mamka.
Tak to neznám, to byl asi nějaký regionální bramborák.
napsal(a):
Unás ve Slezsku pečené na kamnech s uvařených brambor se tady jmenujou židy na sladko s cukrem nebo na slano se špirkou (špek).
Dája
Tak "novinka" - dnes opět vajíčko na střeše auta + roztékající se i na čelní sklo a přední kapotu... Zajela jsem do myčky, poprvé v životě s tímto autem. Pán u myčky mi říká, zda jde sklopit anténa...nešla. Sdělil mi, že to nevadí, že se nepoškodí. Pro jistotu jsem se zeptala ještě řidiče za mnou - ten byl ochotný v tom smyslu, že k mému autu přišel s kleštěmi a bez jakéhokoli dotazu mi anténu na první škubnutí urval! Já pak už musela do myčky, ale pak jsem čekala až skončí jeho program... Závratnou rychlostí mě objel a odjel! Bezva, už mám objednanou novou anténu, včetně té patice...
A ráno jsem dostala fakt fest zprda, když jsem šla pro Fida. Jakási cizí osoba venčila Pinďu. Fido na smluvený signál se rozeběhl směrem domů, k baráku. Pinďa za ním! U dveří baráku se Fido otočil a v hrůze prchl zpět do zahrady, kde se ukrýval doteď. A milá paní, opravdu moc milá, mě zprdla, že jejího Pinďu mohlo přejet auto! Já jsem už spěchala, dnes jsem zkoušela, ale jen jsem přes zuby procedila něco neslušného - ne adresně, prostě jsem si zanadávala. Fida jsem šla ještě chvíli lákat, ale ta milá paní přišla s Pinďou přesně do cesty, kudy Fido běžel a po celou dobu, co jsem tam byla, tam stála a telefonovala. Sousedka vše sledovala z okna a komentář na paní měl pět písmen:pi...! Každopádně paní mě neskutečně zprdla, že Pinďu mohlo přejet auto a jak si vůbec můžu dovolit nechat volně běžet kočku! Jsem už tak neskutečně zhnusená, jak se dnes někteří lidé chovají, že vlastně ani nemám slov... Jen jsem to asi potřebovala teď vypsat, tak promiňte.
Jo a nová anténa + montáž bude stát určitě přes tisíc Kč!
Jo, Pinďa je nějaký minivořech, jsem nenapsala jeho specifikaci. To, že ex post ženština stála pak dobrých 20 min přímo v cestě, kudy Fido chodí a i napoprvé utíkal domů (a nemá ani jinou možnost, jak se dostat k baráku), byl velmi "pěkný" naschvál...telefonovat mohla jít o 50 metrů dál.
Teď jsem ještě telefonovala se sousedkou, která vše pozorovala z okna...shodly jsme se, že se s lidmi něco děje - agresivita, neomalenost, nezodpovědnost, sprostota...to jsou současné morální "hodnoty"!
Jani, nenech se otrávit, furt je z čeho se radovat, čím se těšit. A svi.ně ať jdou víš kam.
lesnížínka
napsal(a):
Promiň Fíkovnice, tebe to s tou anténou tak nepobavilo a ještě tě to fůru peněz bude stát, ale jsem to četla muži..jsme se teda nasmáli Znělo to jak z blbé komedie, chlap teda neskutečný. Ta anténa...není šroubovací?
Jo, to mi připomnělo, jak jsem jela s kámoškou autem a někam dojely a v té době se kradly dost autorádia, tak jí povídám, že to autorádio má takový odělávácí panýlek a ona bafla to autorádio a celý mi ho vyrvala . Autorádio se tam muselo přimontovat zpět, protože bez něj to auto nejelo , ale nikdy se to nepodařilo spravit úplně, takže když jsem chtěla nastartovat, musela jsem nejdřív pošolichat tlačítko u autorádia a dát ho do polohy, kdy to startovalo a pak nastartovat auto. Kdo to viděl, nevěřil svým očím
Trickyvoo
napsal(a):
Jo, to mi připomnělo, jak jsem jela s kámoškou autem a někam dojely a v té době se kradly dost autorádia, tak jí povídám, že to autorádio má takový odělávácí panýlek a ona bafla to autorádio a celý mi ho vyrvala . Autorádio se tam muselo přimontovat zpět, protože bez něj to auto nejelo , ale nikdy se to nepodařilo spravit úplně, takže když jsem chtěla nastartovat, musela jsem nejdřív pošolichat tlačítko u autorádia a dát ho do polohy, kdy to startovalo a pak nastartovat auto. Kdo to viděl, nevěřil svým očím
A já, že taková ,,hromdopolice" jsem sama. A nejsem
lesnížínka
napsal(a):
Promiň Fíkovnice, tebe to s tou anténou tak nepobavilo a ještě tě to fůru peněz bude stát, ale jsem to četla muži..jsme se teda nasmáli Znělo to jak z blbé komedie, chlap teda neskutečný. Ta anténa...není šroubovací?
Nee, fakt mě to nepobavilo. Dnes jsem strávila 5 hod ježděním po autodílech a servisech! Univerzální anténa, kterou jsem objednala a zakoupila, tam nepasuje. Takže vrátit + nechat si vrátit peníze. Objednána nová anténa i s paticí - 1100,- Kč. Bude o víkendu. Servis bude volnej kdoví kdy. Ale hlavně - budou muset sundat celej střešní panel, tapezierung,... Bude to stát plno peněz a já mám chuť jít si pro RZ na tu pumpu a zeptat se, jestli tam mají kamery - tam, kde to dotyčný urval... Ale u něj to aspoň byl dobrej úmysl! Začátek všeho je v tom házení vajec (apod.). Nebýt toho, nejela bych do myčky, a nestala by se věc s anténou... Mmch. myčka vejce ani náááhodou neumyla!
Jo a jak se ptá Tvůj muž - anténa byla připevněna k patici a chlápek rozlomil hliníkovou část, kterou to bylo přidělané k té patici. Já napřed koupila lepidlo, ale to by ani nechytlo - je to malá plocha + by se možná vůbec zničila funkce té antény. Takže vajíčkem započatá lapálie mě bude stát několik tisíc Kč, plno času a energie...
No, my jezdíme do myčky s anténou běžně, nesundaváme ji, a vždy to bylo bez nehody. 🤷♀️
lesnížínka
napsal(a):
Jako já se jdu normálně chlápka zeptat, on mi řekne, že anténě to nic neudělá...přesto se tam vzápětí objeví s kleštěma a aniž by řekl jedno jediné slovo, tak na první dobrou to urve!!! A prej:"No, tak se to urvalo...ale tak ono by se to časem urvalo samo!" A pak odjede *první kosmickou rychlostí. Tuším, že bagatelní případy řešené event. jako přestupek jsou do 5 tis. Kč, jestli se do toho vejdu, netuším...
No a na nástěnku v baráku jsem napsala tomu hovádku, co to dělá, takový pěkný vzkaz... Nejhorší je, když má člověk tušení, kdo to dělá...a ono to vlastně nejde dokázat!
napsal(a):
No, my jezdíme do myčky s anténou běžně, nesundaváme ji, a vždy to bylo bez nehody. 🤷♀️
Však já byla připravena tam normálně vjet, ptž obsluha myčky - chlápek - mi řekl, že by to mělo být v pohodě... Ten druhej chlápek prostě převzal iniciativu. Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly...mě napadá!
lesnížínka
napsal(a):
Ať to celé nekopčím Orionko, tortilla není bramborová, jen voda, sádlo, mouka...dělám si domácí.
To jsem nebyla já, já tortilly nepeču.
lesnížínka
napsal(a):
Ať to celé nekopčím Orionko, tortilla není bramborová, jen voda, sádlo, mouka...dělám si domácí.
To jsem byla já a bylo tam "bez špeku, kmínu a brambor říká moderně tortilla " :-p
napsal(a):
Taky dávám přednost takovým receptům. Nandat do zapékací misky a mám minimálně hoďku a půl na jiné aktivity.
Já už to mám vyladěné do extrému. Dnes okrájené kuřecí kosti s kůžemi a zbytky masa na smrt do multifunkčního hrnce (tlakáč, kterého se narozdíl od papiňáku nebojím ) na "masokostní paštiku" pro mazla. Frčím v bezezbytkovém vaření odjakživa a zjištění, že kuřecí kosti jdou rozvařit na kaši, byl pro mě životní objev. Půlku vývaru jsem odebrala pro zalití přílohy, na zamražení apod., do zbytku hodila dýni, hrnec zase do akce. Odebrat pro blbouna, rozmixovat, smetanu... No a až zítra naházím do pekáče plec, cibuli, papriku, česnek a později brambory, tak to ve finále zaliju trochou té smetanové dýňové polévky, co snad zbyde. Takový kuchařský řetězec.
napsal(a):
Já už to mám vyladěné do extrému. Dnes okrájené kuřecí kosti s kůžemi a zbytky masa na smrt do multifunkčního hrnce (tlakáč, kterého se narozdíl od papiňáku nebojím ) na "masokostní paštiku" pro mazla. Frčím v bezezbytkovém vaření odjakživa a zjištění, že kuřecí kosti jdou rozvařit na kaši, byl pro mě životní objev. Půlku vývaru jsem odebrala pro zalití přílohy, na zamražení apod., do zbytku hodila dýni, hrnec zase do akce. Odebrat pro blbouna, rozmixovat, smetanu... No a až zítra naházím do pekáče plec, cibuli, papriku, česnek a později brambory, tak to ve finále zaliju trochou té smetanové dýňové polévky, co snad zbyde. Takový kuchařský řetězec.
Jak dlouho trvá, než se kosti rozvaří na kaši?
napsal(a):
Jak dlouho trvá, než se kosti rozvaří na kaši?
Kuřecí - na vysoký tlak dávám 2 h. Pak jen s trochou vývaru rozmixuji tyčovým mixérem, je z toho jemná paštička. Kloubní hlavice se dají rozetřít nožem, středové části jsou tužší. Skelet a tenké kosti se rozpadají. Jinak pes na barfu, ale paštika je top. Víc než sušená plíce. Lžíci zamíchám do sušené přílohy po zalití a vylíže misku, ani lísteček bylinky nebo nerozměklá kostička celeru nezbyde.
napsal(a):
Kuřecí - na vysoký tlak dávám 2 h. Pak jen s trochou vývaru rozmixuji tyčovým mixérem, je z toho jemná paštička. Kloubní hlavice se dají rozetřít nožem, středové části jsou tužší. Skelet a tenké kosti se rozpadají. Jinak pes na barfu, ale paštika je top. Víc než sušená plíce. Lžíci zamíchám do sušené přílohy po zalití a vylíže misku, ani lísteček bylinky nebo nerozměklá kostička celeru nezbyde.
Díky za inspiraci, zrovna aktuálně řeším, jak krmit toho našeho stařečka, když kosti už nerozkouše😇
fikovnice
napsal(a):
Však já byla připravena tam normálně vjet, ptž obsluha myčky - chlápek - mi řekl, že by to mělo být v pohodě... Ten druhej chlápek prostě převzal iniciativu. Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly...mě napadá!
Dobrý úmysl možná měl, ale když to zvoral, zachoval se jako totální zbabělec 👎
fikovnice
napsal(a):
Nee, fakt mě to nepobavilo. Dnes jsem strávila 5 hod ježděním po autodílech a servisech! Univerzální anténa, kterou jsem objednala a zakoupila, tam nepasuje. Takže vrátit + nechat si vrátit peníze. Objednána nová anténa i s paticí - 1100,- Kč. Bude o víkendu. Servis bude volnej kdoví kdy. Ale hlavně - budou muset sundat celej střešní panel, tapezierung,... Bude to stát plno peněz a já mám chuť jít si pro RZ na tu pumpu a zeptat se, jestli tam mají kamery - tam, kde to dotyčný urval... Ale u něj to aspoň byl dobrej úmysl! Začátek všeho je v tom házení vajec (apod.). Nebýt toho, nejela bych do myčky, a nestala by se věc s anténou... Mmch. myčka vejce ani náááhodou neumyla!
Jo a jak se ptá Tvůj muž - anténa byla připevněna k patici a chlápek rozlomil hliníkovou část, kterou to bylo přidělané k té patici. Já napřed koupila lepidlo, ale to by ani nechytlo - je to malá plocha + by se možná vůbec zničila funkce té antény. Takže vajíčkem započatá lapálie mě bude stát několik tisíc Kč, plno času a energie...
Je to hrozný, neskutečně by mě štvalo, kdyby mi tohle nějaký soused dělal. Už snad jedině fotopast a vychytat, kdo to v tom baráku dělá. Radila jste se třeba s policisty? Tohle snad je už i poškozování vašeho majetku, protože s rozbitým vejcem na kapotě se fakt jezdit nedá.
https://www.denik.cz/moje_penize/penize_za_odhazovani_odpadu_je_pokuta20090408.html
Nebo si každý den přikrýt auto prostěradlem a pak sundat.
napsal(a):
Dobrý úmysl možná měl, ale když to zvoral, zachoval se jako totální zbabělec 👎
To ano, to máš pravdu! To bys ještě fakt musela vidět, jakou rychlost nasadil při výjezdu z té myčky... Možná dobře, že jsem mu nezablokovala cestu, jak jsem původně chtěla...
Každopádně pro mě vlastně včerejším sháněním nové antény celá anabáze teprve začíná, ach jo...
Trickyvoo
napsal(a):
Je to hrozný, neskutečně by mě štvalo, kdyby mi tohle nějaký soused dělal. Už snad jedině fotopast a vychytat, kdo to v tom baráku dělá. Radila jste se třeba s policisty? Tohle snad je už i poškozování vašeho majetku, protože s rozbitým vejcem na kapotě se fakt jezdit nedá.
https://www.denik.cz/moje_penize/penize_za_odhazovani_odpadu_je_pokuta20090408.html
Fotopast napadla už víc lidí - musím zjistit, jak to funguje. Mimochodem, neporadíte někdo? Kdybych ji měla v autě za sklem - jak to zachytí noční hod vejcem na auto? Má to vůbec šanci? Mám podezření na jedno individuum, ale můžu vůbec namířit fotopast k jeho oknům?? Za rady budu vděčná!
Trickyvoo
napsal(a):
Prostěradlo by to asi neřešilo. V zimě by třeba přimrzlo, a jinak první vandal by je strhl...si teda myslím.
Trickyvoo
napsal(a):
Já si myslím, že policajtům je toto šumák...:-(. Soused si koupil nové auto a cca za týden mu někdo celou kastli objel mincí - škoda snad kolem 60 tis. Kč. Donesl poldům kamerové záznamy, ti bádali a bádali...a nic nevybádali a případ odložili.
fikovnice
napsal(a):
Hmm, tak jsem teď fakt volala Měšťáky. Řekli, že byla chyba auto umývat, a příště je hned zavolat... Nevěřím, že něco zmůžou...ale kdyby to individuum tu poldy vidělo, tak by to mohlo mít aspoň mírný zastrašující účinek.
A bylo to rozplesklé vajíčko jenom na tvém autě?
Jde mi o to, jestli to bylo cílené na tebe, nebo se nějaké pako bavilo tím, že z okna metá vejce random na parkoviště...
fikovnice
napsal(a):
Fotopast napadla už víc lidí - musím zjistit, jak to funguje. Mimochodem, neporadíte někdo? Kdybych ji měla v autě za sklem - jak to zachytí noční hod vejcem na auto? Má to vůbec šanci? Mám podezření na jedno individuum, ale můžu vůbec namířit fotopast k jeho oknům?? Za rady budu vděčná!
Fotopast funguje jen na omezenou vzdálenost, v noci zvládne fotku max. na 10m, možná ani to ne.
Když už, tak bych pořídila kameru do auta, ta "vidí" podstatně dál, natáčí video a využiješ ji i v běžném provozu.
fikovnice
napsal(a):
Hmm, tak jsem teď fakt volala Měšťáky. Řekli, že byla chyba auto umývat, a příště je hned zavolat... Nevěřím, že něco zmůžou...ale kdyby to individuum tu poldy vidělo, tak by to mohlo mít aspoň mírný zastrašující účinek.
Taky myslím, pokud se jedná o imigranta, mohlo by začít být nepříjemné, že se tam často motají policisté. Jinak jsem to probírala doma a ten říkal, že ta fotopast by to asi neřešila, spíš to, co navrhuje Ir.ma, dát si kameru do auta a nechat jí běžet celou noc. Jinak tu fotopast kdysi dávali kamarádi u chaty na strom, protože jim někdo pravidelně ničil okolí a pomohlo to. Podařilo se jim ty vandali natočit a navíc to byl nějaký moula v podmínce.
napsal(a):
A bylo to rozplesklé vajíčko jenom na tvém autě?
Jde mi o to, jestli to bylo cílené na tebe, nebo se nějaké pako bavilo tím, že z okna metá vejce random na parkoviště...
To právě nevíme... Sousedka si myslí, že už je to adresné (na mě). V létě bylo na parkovišti kdeco - já i jiná paní jsme měly rajčata po celém autě... Ale teď to vajíčko je asi potřetí na mém autě. Včera jsem o tom se sousedkou mluvila, řekla, že jí přijde, že to musí být hozeno ze země. Prý z okna takovéto trefy se jí zdají vyloučené - je fakt, že na zemi vůbec nic!
Zatím jediné opatření, které jsem udělala, je vytisknutý vzkaz hovádku na naší nástěnce, kde jsem si úplně servítky nebrala... Teď už ale vím, že policajti to úplně nesmetou ze stolu a přijedou... No a celý př. týden budu řešit anténu!
napsal(a):
Fotopast funguje jen na omezenou vzdálenost, v noci zvládne fotku max. na 10m, možná ani to ne.
Když už, tak bych pořídila kameru do auta, ta "vidí" podstatně dál, natáčí video a využiješ ji i v běžném provozu.
To jsem tomu Měšťákovi řekla. Ptal se, zda mám na někoho podezření. Mám. A řekl mi, že namířit cokoli (fotopast, kamera) na něčí okna je o hubu...že to nemám dělat!
Trickyvoo
napsal(a):
Taky myslím, pokud se jedná o imigranta, mohlo by začít být nepříjemné, že se tam často motají policisté. Jinak jsem to probírala doma a ten říkal, že ta fotopast by to asi neřešila, spíš to, co navrhuje Ir.ma, dát si kameru do auta a nechat jí běžet celou noc. Jinak tu fotopast kdysi dávali kamarádi u chaty na strom, protože jim někdo pravidelně ničil okolí a pomohlo to. Podařilo se jim ty vandali natočit a navíc to byl nějaký moula v podmínce.
Já to písnu narovinu - v případě vajec mám podezření na starousedlíka - je magor, to se zde o něm všeobecně ví. Přestal mě zdravit, kouká jak vrah...to samozřejmě nic nedokazuje... Ale já na noc pouštím ven svoji nejmilovanější bytost - kocoura - a to on moc dobře ví. Kdyby mu ublížil, nezvládnu to.
fikovnice
napsal(a):
To jsem tomu Měšťákovi řekla. Ptal se, zda mám na někoho podezření. Mám. A řekl mi, že namířit cokoli (fotopast, kamera) na něčí okna je o hubu...že to nemám dělat!
Jeho okna jsou přímo nad parkovištěm, 1. patro...
Kamery zaznamenají kdeco, ale třeba let toho vajíčka jsem tam neviděla. Předpokládám, že to dělá v noci... Policajtovi jsem řekla, že jsem plánovala strávit noc v autě, ale řekl mi, že tak leda onemocním, což má pravdu. Nevím, zda to má řešení. A umýt to - to byl celkem porod!
Nemůžeš zaparkovat jinde?
napsal(a):
Jinak ten dotyčný má okna blíž než 10 m...
Jo, kolik stojí kamera do auta, netuším. Blbý je, že teď budu mít celkem výdaj s tou anténou a že jsem zadlužená stran koupě auta....
napsal(a):
Nemůžeš zaparkovat jinde?
U nás je šílený boj o místa, šílený...jsem vždy ráda, že místo najdu.
Jenže víš, já nechci tomu zmetkovi ustupovat. Strašně bych chtěla přijít na to, kdo to je. Když už se teď řetězením vyšplhala škoda na několik tisíc Kč (myšlena ta anténa).
fikovnice
napsal(a):
Ještě dodatek - toto vše se týká starého auta. I proto to ale tak řeším. Neumím si představit tam parkovat s Čeňkem, co by dotyčný provedl. Možná nic, možná něco horšího než jen metaná vejci.
A s Čeňkem parkuješ kde?
No taky by ti tam mohl prohodit šutrák sklem
Já bych tu kameru do auta pořídila, zjistíš hned co je to za pako a můžeš předat policii
fikovnice
napsal(a):
Ještě dodatek - toto vše se týká starého auta. I proto to ale tak řeším. Neumím si představit tam parkovat s Čeňkem, co by dotyčný provedl. Možná nic, možná něco horšího než jen metaná vejci.
Aha, myslela jsem celou dobu, že je řeč o novém autě...
Kamera do auta zase tak moc nestojí, jestli chceš, napiš finanční limit a já zaúkoluju syna, ať projede nabídku trhu a najde maximální kvalitu v dané cenové relaci. Je na to machr a technice rozumí jak nikdo 😉
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
A s Čeňkem parkuješ kde?
No taky by ti tam mohl prohodit šutrák sklem
Já bych tu kameru do auta pořídila, zjistíš hned co je to za pako a můžeš předat policii
Pro Čeňka mi soused uvolnil garáž (moji), kterou jsem mu pronajímala...ještě že tak! Ale stejně jsem plánovala parkovat Čeňka taky před barákem, to si asi teď netroufnu...
napsal(a):
Kamera do auta zase tak moc nestojí, jestli chceš, napiš finanční limit a já zaúkoluju syna, ať projede nabídku trhu a najde maximální kvalitu v dané cenové relaci. Je na to machr a technice rozumí jak nikdo 😉
Fakt? DĚKUJI, písnu kdyžtak SZ... Ono, teď možná by se i vejce hodilo , když poldové slíbili, že přijedou a vše zaprotokolují... Jenže já chci Freda prodat a s urvanou anténou a nefunkčním rádiem samozřejmě klesne už tak mizerná hodnota auta. Proto ta anabáze s novou anténou...
napsal(a):
S Čeňkem jsem byla včera provézt sousedku... Jednak přinesla sodu a sypla trochu na ten flek - na sucho. A že to mám tak za dva dny vysát, což bude sranda :-(, tam vláčet vysavač - garáž je poněkud z ruky... A pak jsem taková ještě nahlodaná čidlem ukazujícím dojezd v km. Mám pocit, že ukazuje divně... Včera jsem měla prokazatelně načepováno 10 litrů, ujely jsme podle mě cca 60-70km, dle sousedky i víc. Ale i tak by spotřeba byla šílená a neodpovídající TP... Napřed to ukazovalo dojezd kolem 180km, pak to tak různě varírovalo, ale předpokládám, že to nějak automaticky přepočítává dle aktuální spotřeby... No a při příjezdu k Brnu už svítil symbol pumpy.... Takže další věc k došetření... Áčkařům je to už samozřejmě šumák, když jsem jim to volala...
fikovnice
napsal(a):
S Čeňkem jsem byla včera provézt sousedku... Jednak přinesla sodu a sypla trochu na ten flek - na sucho. A že to mám tak za dva dny vysát, což bude sranda :-(, tam vláčet vysavač - garáž je poněkud z ruky... A pak jsem taková ještě nahlodaná čidlem ukazujícím dojezd v km. Mám pocit, že ukazuje divně... Včera jsem měla prokazatelně načepováno 10 litrů, ujely jsme podle mě cca 60-70km, dle sousedky i víc. Ale i tak by spotřeba byla šílená a neodpovídající TP... Napřed to ukazovalo dojezd kolem 180km, pak to tak různě varírovalo, ale předpokládám, že to nějak automaticky přepočítává dle aktuální spotřeby... No a při příjezdu k Brnu už svítil symbol pumpy.... Takže další věc k došetření... Áčkařům je to už samozřejmě šumák, když jsem jim to volala...
Ano, přepočítává to podle aktuální spotřeby. Takže pokud člověk jede úsporně, bude to tvrdit větší vzdálenost, ale pocukávání po městě ten odhad dost změní. No ale 10 litrů, i kdyby na 100 km. Mám diesel a když se jede hodně hodně neúsporně, tak 7 litrů a to v létě s klimoškou.
fikovnice
napsal(a):
S čidlem neporadím v autě ho nemám. Ale s deseti litry v nádrži bych nejela ani nakoupit po Brně. Jak mám čtvrtku nádrže, jedu dotankovat. Tím nechci říct, že to tak musí mít každý.
Trickyvoo
napsal(a):
Ano, přepočítává to podle aktuální spotřeby. Takže pokud člověk jede úsporně, bude to tvrdit větší vzdálenost, ale pocukávání po městě ten odhad dost změní. No ale 10 litrů, i kdyby na 100 km. Mám diesel a když se jede hodně hodně neúsporně, tak 7 litrů a to v létě s klimoškou.
No, ale symbol pumpy přece nesvítí až při prázdné nádrži. Mně to svítí, když v autě zbývá benzín na cca 50 km...
Fikovnice
A že to mám tak za dva dny vysát, což bude sranda :-(, tam vláčet vysavač - garáž je poněkud z ruky...
Nemusíte nikam vláčet vysavač, na čerpacích stanicích mají velmi výkonné mašiny. Vhodíte minci a vycucnete i respirátor zakoplý pod sedačkou. U tohoto úkonu vám snad nikdo nic na autě neulomí.
Mně auto znečišťují jen ptáci, kdyby mi tam začali házet i vejce, to bych se už věru naštvala. Tak ať toho vašeho pachatele odhalíte a salvu mu pak vrátíte.
Trickyvoo
napsal(a):
Ano, je to divné... Děkuji za Vaši reakci!
napsal(a):
S čidlem neporadím v autě ho nemám. Ale s deseti litry v nádrži bych nejela ani nakoupit po Brně. Jak mám čtvrtku nádrže, jedu dotankovat. Tím nechci říct, že to tak musí mít každý.
Jako myslíte, že tím kazím motor?
Ono jde o to, že naposledy jsem čepovala za 400,- Kč, a vyšlo to na cca 10 litrů. Jenže ten problém s čidlem (?) se právě vyskytl už předtím, už před tímto čepováním. Ukazovalo to dojezd přes 100km, pak najednou to spadlo a symbol pumpy...takže já vlastně nevím, kolik je aktuálně v nádrži benzínu...
Když k tomu připočtu lapsus s urvanou anténou, ale hlavně teď večerní lapsus, kdy jsem zjistila, že jsem vypsala zk. termín na den, kdy přednáším mimo Brno...tak mám zase "úžasné" období... Nedělám celý večer nic jiného, než že posílám studentům omluvné dopisy s prosbou, ať se přehlásí na jiný termín. Takovouto blbost jsem ještě nikdy v životě nevyrobila!
napsal(a):
Fikovnice
A že to mám tak za dva dny vysát, což bude sranda :-(, tam vláčet vysavač - garáž je poněkud z ruky...
Nemusíte nikam vláčet vysavač, na čerpacích stanicích mají velmi výkonné mašiny. Vhodíte minci a vycucnete i respirátor zakoplý pod sedačkou. U tohoto úkonu vám snad nikdo nic na autě neulomí.
Mně auto znečišťují jen ptáci, kdyby mi tam začali házet i vejce, to bych se už věru naštvala. Tak ať toho vašeho pachatele odhalíte a salvu mu pak vrátíte.
"Plako" děkuji moc. To už mě také napadalo... Pravdou je, že já jsem fakt teď finančně celkem na mizině... Aféra s anténou bude stát kolem 4 tis. Kč nejméně...
Ale děkuji, zvážím, ono asi zapůjčení toho vysavače na benzínce nebude nijak drahé...(?).
napsal(a):
No, ale symbol pumpy přece nesvítí až při prázdné nádrži. Mně to svítí, když v autě zbývá benzín na cca 50 km...
No jo, jenže ono to právě přestane ukazovat ty km. Bylo tam cca dojezd 80km, a pak najednou grafika ukázala prázdnou nebo téměř prázdnou nádrž, ale hlavně v kolonce dojezd se zobrazilo (už podruhé!): "--" Prostě tyto dvě čárky. Přitom, když jsem auto kupovala, tak měli ti "zloději" benzínu úplně na dně a vím, že to psalo nějakých 10km. Teď to prostě přestalo psát údaj, když to klesne pod nějakou hodnotu...
Grafika jsou také takové čárky po boku displeje -. No a při odjezdu z Brna byly čárky tři, postupně klesly na dvě, jednu a teď tam tuším není žádná. Ale nejsem si úplně jistá... Každopádně, máš pravdu v tom, že by mohlo třeba jít "jen" o chybu ukazování dojezdu v km. A že benzín tam nejméně na těch 50km je... I tak - další starost... S tím mým kiksem stran zk. termínů - ach jo...
fikovnice
napsal(a):
"Plako" děkuji moc. To už mě také napadalo... Pravdou je, že já jsem fakt teď finančně celkem na mizině... Aféra s anténou bude stát kolem 4 tis. Kč nejméně...
Ale děkuji, zvážím, ono asi zapůjčení toho vysavače na benzínce nebude nijak drahé...(?).
Tam jsou automaty, milá Fíkovnice. Si to omrkněte předem někde, třeba na Benzině. Normálně to bývají tak dvě vyhrazená místa bokem od parkoviště, na jedné straně je zabudovaný vysavač. Nikam nic nenosíte, nezapůjčujete si nic, zaparkujete tam a vhodíte 10,- či 20,- Kč a luxujete si s dlouhou hadicí celé auto. Tohle fakt pálku nestojí a pro pejskaře, který má neustále zahnojené auto, je to vysvobození. :-)
Toto jsem teď vygůglila... Ale že se tají i vzorce výpočtu dojezdu, to nějak nechápu...
Jo, a píšou teda, že některé značky přestanou dojezd při nízké hladině benzínu ukazovat úplně. Tak snad je to OK...
Spočítat předpokládaný dojezd na zásobu paliva však není úplně jednoduché, neboť do hry se vkládá velká spousta faktorů. Mezi ně patří například jízdní styl, prostředí, ve kterém se auto pohybuje nebo třeba provoz. Na výpočet dojezdu je tedy určen algoritmus počítající s několika proměnnými. Téměř každá značka má svůj specifický systém výpočtu, nicméně konkrétní vzorce zůstávají pochopitelně v tajnosti.
Princip je každopádně vždy víceméně stejný. Palubní počítač kalkuluje s průměrnou spotřebou, získanou za několik posledních kilometrů, případně za určený časový úsek. Zkrátka podle toho, jakou mělo auto spotřebu za poslední dobu, určuje palubní počítač předpokládaný dojezd.
Přesně tady se potom projeví, jak dobře je navržen algoritmus pro výpočet. Konkrétně třeba koncern FCA (Fiat Chrysler Automobiles) má ve svých autech algoritmus nastaven tak, že se dojezd přepočítává často a na základě krátkého úseku. Proto se velmi často stává, že se při popojíždění v koloně dojezd sníží klidně i o stovky kilometrů, aby se následně po vyjetí z města zase o stovky kilometrů navýšil.
Mnozí řidiči se často ptají na otázku, jak to je s obávanou nulou na dojezdu, případně ve chvíli, kdy auto přestane při nízké hladině paliva dojezd ukazovat úplně. Faktem je, že téměř každé auto „jede s nulou“ ještě nějakou dobu. Je to prevence proti tomu, aby řidiči dojížděli nádrž do posledních výparů a byli následně nechání u krajnice.
Zdroj: https://automix.denik.cz/zivot-ridice/na-zaklade-ceho-zobrazuje-palubni-pocitac-dojezd-na-nadrz-20170705.html
napsal(a):
Tam jsou automaty, milá Fíkovnice. Si to omrkněte předem někde, třeba na Benzině. Normálně to bývají tak dvě vyhrazená místa bokem od parkoviště, na jedné straně je zabudovaný vysavač. Nikam nic nenosíte, nezapůjčujete si nic, zaparkujete tam a vhodíte 10,- či 20,- Kč a luxujete si s dlouhou hadicí celé auto. Tohle fakt pálku nestojí a pro pejskaře, který má neustále zahnojené auto, je to vysvobození. :-)
Super. "Plako", moc Vám děkuji a matně si vybavuji, že už jsem kdysi takto auto vysávala. Asi na Shellce... Ono stejně, až mi opraví tu anténu, tak možná budu muset s Čeňkem zajet někam do servisu kvůli tomu ukazateli dojezdu v km... Teď bude asi na řadě anténa... Už je objednaná - pokus č. 2 :-). Poprvé, objednali univerzální a v servisu se chytali za hlavu, že by mi museli do střechy vyvrtat díru jak ... Takže jsem musela objednat originál, o to se to prodražilo... No ale stejně prý budou muset sundat stropnici a to tapetování - bude to prý oprava tak na 3 hodiny...:-(.
A ještě k tomuto?
Zejména v zimě se doporučuje mít dotankováno co nejdéle na maximum. Takhle mě to učil táta a měl recht:
V zimě je rovněž dobré natankovat vždy plnou nádrž. Do palivového systému se totiž dostává voda kondenzací vzdušné vlhkosti, je tedy dobré mít v nádrži co nejméně vzduchu, který tento proces umožňuje. Vysrážené krystaly vody při teplotách nižších než 0 ° C jinak dokáží urychlit ucpání filtru.
Viz tento článek: https://www.autosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/kalendarni-zima-sice-jeste-neprisla-ta-petrolejarska-vsak-uz-ano-zimni-nafta-je-alfou-omegou
Tak ať vám to jezdí a čidlo správně ukazuje. :)
napsal(a):
...ještě jedna poznámka. On ten ukazatel okamžité spotřeby mi spíš leze na nervy! Ptž rozhodně ne zřídka se ukázalo třeba 25l/100km nebo i 35l/100km. Při přeřazování, do kopce, apod. Pak to zas skočilo třeba na 6l/100km, nejvíc úsporně pak na 2l/100km. Ale ta hausnumera v desítkách km mě teda znervózňovaly.
Já chtěla Čeňka prověřit, když jsem jela sama, to jsem sešlápla plyn na silnici dálničního typu...a byla to celkem síla! Ale se sousedkou jsem jela jak s hnojem , mně je vždy zle z pocitu, že se něco stane a já někoho třeba zraním...takže, když někoho vezu, jedu tak nějak normálně a rozhodně spíš úsporně...
napsal(a):
A ještě k tomuto?
Zejména v zimě se doporučuje mít dotankováno co nejdéle na maximum. Takhle mě to učil táta a měl recht:
V zimě je rovněž dobré natankovat vždy plnou nádrž. Do palivového systému se totiž dostává voda kondenzací vzdušné vlhkosti, je tedy dobré mít v nádrži co nejméně vzduchu, který tento proces umožňuje. Vysrážené krystaly vody při teplotách nižších než 0 ° C jinak dokáží urychlit ucpání filtru.
Viz tento článek: https://www.autosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/kalendarni-zima-sice-jeste-neprisla-ta-petrolejarska-vsak-uz-ano-zimni-nafta-je-alfou-omegou
Opět moc moc děkuji!!! Víte, já chtěla právě vědět, zda se zopakuje ta situace s tím ukazatelem - prostě bych předpokládala, že z dojezdu třeba 80km to bude postupně klesat třeba na 50km, 30km, apod. Možná i proto jsem čepovala málo. Zatím 2x - poprvé ještě u Áček - za 500,- Kč, podruhé po cestě za sestřenicí (to byla cca 100km jízda) a to jsem načepovala těch asi 10litrů za 400,- Kč... Teď jsem měla v plánu nedočepovávat a zajet do autoriz. servisu a zeptat se jich, event. ať na to čidlo kouknou... Servis dle gůglu by měl být blízko mého bydliště... Ale nevím nevím...abych teda auto nějak ještě víc neničila...
napsal(a):
A ještě k tomuto?
Mimochodem, mě fakt "Plako" fascinoval ten článek, z něhož jsem citovala já. Že ty výpočty dojezdu jsou taková věda, že s tím různé značky dělají tajnosti a že to každá značka může mít jinak... Každopádně pokud mi bude Čeněk ukazovat "--" a přitom tam bude třeba ještě na dojezd 60km, radost mi to dělat nebude. Jsem zvyklá čepovat sice ne minimum, ale cca půlku až tři čtvrtiny nádrže - u toho starého auta. A neodrovnala jsem je... Ono je asi logické, že čím více různé elektroniky a techniky, tím snáze se to pokazí...
fikovnice
napsal(a):
Ono jde o to, že naposledy jsem čepovala za 400,- Kč, a vyšlo to na cca 10 litrů. Jenže ten problém s čidlem (?) se právě vyskytl už předtím, už před tímto čepováním. Ukazovalo to dojezd přes 100km, pak najednou to spadlo a symbol pumpy...takže já vlastně nevím, kolik je aktuálně v nádrži benzínu...
Když k tomu připočtu lapsus s urvanou anténou, ale hlavně teď večerní lapsus, kdy jsem zjistila, že jsem vypsala zk. termín na den, kdy přednáším mimo Brno...tak mám zase "úžasné" období... Nedělám celý večer nic jiného, než že posílám studentům omluvné dopisy s prosbou, ať se přehlásí na jiný termín. Takovouto blbost jsem ještě nikdy v životě nevyrobila!
Nemyslím, že kazíte motor, protože to nevím, nejsem odborník. To jen já potřebuji mít jistotu, že mám dost benzínu. Mám staré auto, takže bez palubního počítače. A dojezd si sleduji jen podle obsahu nádrže, což je "budík" na palubce.
Být vámi, natankuji plnou a sleduji jak se to chová. V případě pochybností bych zajela do autorizovaného servisu pro fiaty na diagnostiku. Jeden, o kterém vím, je v Brně na Maříkově ulici.
fíkovnice: Ukazatel na palubce bych být vámi přepla z okamžité spotřeby třeba na venkovní teplotu - ta je pro mě osobně daleko užitečnější, stejně tak se tam objevuje upozornění na námrazu. Pokud to na vašem palubáku jde takto přepnout. Ta okamžitá spotřeba, jak ta čísla skáčou, zbytečně odpoutává pozornost. Pokud nevíte, jak na to, podívejte se na ovládání auta do uživatelského manuálu.
No a jinak kontrola skutečné spotřeby vozidla se dělá tak, že si na benzínce natankujete nádrž do plna, nastavíte si na palubním počítači počítadlo ujeté vzdálenosti na nulu (nebo si opíšete stav kilometrovníku), něco najezdíte, a pak si zajedete ke stejné benzince ke stejnému stojanu opět natankovat do plna, a vydělíte si zjištěný objem pohonných hmot vzdáleností, kterou naměřilo auto buď na počítadle od nuly nebo kterou zjistíte odečtením nového stavu nájezdu od toho při prvním tankování. A pak již budete vědět, na co se můžete spolehnout (a připočítáte si rezervu pro strýčka příhodu).
Kdo si chce dlouhodobě sledovat technický stav auta (často se ukáží technické nedostatky na spotřebě), ten si tento test s tankováním do plna dělá několikrát do roka.
fikovnice
napsal(a):
U nás za 10 Kč.
Není nad stroje bez sledovacích zařízení :-)
Zadavatelko, jestli jste se tady v tom neztratila... jak to dopadlo, dopadli jste ho?
napsal(a):
Nemyslím, že kazíte motor, protože to nevím, nejsem odborník. To jen já potřebuji mít jistotu, že mám dost benzínu. Mám staré auto, takže bez palubního počítače. A dojezd si sleduji jen podle obsahu nádrže, což je "budík" na palubce.
Být vámi, natankuji plnou a sleduji jak se to chová. V případě pochybností bych zajela do autorizovaného servisu pro fiaty na diagnostiku. Jeden, o kterém vím, je v Brně na Maříkově ulici.
Děkuji , a ano chystám se tam. Objevila jsem dokonce ještě blíž mému bydlišti...
Ale napřed musím pořešit tu anténu...
napsal(a):
fíkovnice: Ukazatel na palubce bych být vámi přepla z okamžité spotřeby třeba na venkovní teplotu - ta je pro mě osobně daleko užitečnější, stejně tak se tam objevuje upozornění na námrazu. Pokud to na vašem palubáku jde takto přepnout. Ta okamžitá spotřeba, jak ta čísla skáčou, zbytečně odpoutává pozornost. Pokud nevíte, jak na to, podívejte se na ovládání auta do uživatelského manuálu.
No a jinak kontrola skutečné spotřeby vozidla se dělá tak, že si na benzínce natankujete nádrž do plna, nastavíte si na palubním počítači počítadlo ujeté vzdálenosti na nulu (nebo si opíšete stav kilometrovníku), něco najezdíte, a pak si zajedete ke stejné benzince ke stejnému stojanu opět natankovat do plna, a vydělíte si zjištěný objem pohonných hmot vzdáleností, kterou naměřilo auto buď na počítadle od nuly nebo kterou zjistíte odečtením nového stavu nájezdu od toho při prvním tankování. A pak již budete vědět, na co se můžete spolehnout (a připočítáte si rezervu pro strýčka příhodu).
Kdo si chce dlouhodobě sledovat technický stav auta (často se ukáží technické nedostatky na spotřebě), ten si tento test s tankováním do plna dělá několikrát do roka.
Děkuji. Já většinu z toho, co píšete vím...ale je pravda, že teď je to najednou na mě nějak moc a moc informací. To víte, přecházím z auta r.v. 2004, a i to bylo tehdy celkem solidně vybavené. Tuším 6 airbagů, ač se jedná vyloženě o malé auto... Spotřebu dle toho, jak popisujete, jsme kdysi měřili s expartnerem.
napsal(a):
Není nad stroje bez sledovacích zařízení :-)
Zadavatelko, jestli jste se tady v tom neztratila... jak to dopadlo, dopadli jste ho?
To by mě také zajímalo...a zadavatelce se omlouvám. Moc! Za zaplevelení vlákna!
Jinak zadavatelko, jak vidíte dle mého případu, takovou situací je ochotna se zabývat i Policie. A to mi Měšťáci radili i Státní, možná se chtěli toho "případu" zbavit... Ale je pravda, že byste musela Vaši situaci ještě nějak "obohatit" (špendlíky zapíchané do buřtů nebo tak něco, podezření na otrávené jídlo,...?).
fikovnice
napsal(a):
Děkuji. Já většinu z toho, co píšete vím...ale je pravda, že teď je to najednou na mě nějak moc a moc informací. To víte, přecházím z auta r.v. 2004, a i to bylo tehdy celkem solidně vybavené. Tuším 6 airbagů, ač se jedná vyloženě o malé auto... Spotřebu dle toho, jak popisujete, jsme kdysi měřili s expartnerem.
S takovým autem už bych se nedomluvila - moje nejmladší auto je z r. 2001 a učila jsem se jezdit na autě z r. 73
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.61.129
fikovnice
napsal(a):
Opět moc moc děkuji!!! Víte, já chtěla právě vědět, zda se zopakuje ta situace s tím ukazatelem - prostě bych předpokládala, že z dojezdu třeba 80km to bude postupně klesat třeba na 50km, 30km, apod. Možná i proto jsem čepovala málo. Zatím 2x - poprvé ještě u Áček - za 500,- Kč, podruhé po cestě za sestřenicí (to byla cca 100km jízda) a to jsem načepovala těch asi 10litrů za 400,- Kč... Teď jsem měla v plánu nedočepovávat a zajet do autoriz. servisu a zeptat se jich, event. ať na to čidlo kouknou... Servis dle gůglu by měl být blízko mého bydliště... Ale nevím nevím...abych teda auto nějak ještě víc neničila...
Me to přestane ukazovat na cca 85km dojezdu. Kdyz se rozsviti kontrolka vim ze mam necelych 100km dojezd (dle stylu jízdy) a presny dojezd konci fakt na tech cca 85 a pak jen carky, zadny cislo. Jednou jsem to ozkousela fakt na doraz a sedelo to krasne.
napsal(a):
S takovým autem už bych se nedomluvila - moje nejmladší auto je z r. 2001 a učila jsem se jezdit na autě z r. 73
Jo podobně, dneska už auto na silnici punčocháčema neopravíte :-))
napsal(a):
Jo podobně, dneska už auto na silnici punčocháčema neopravíte :-))
na punčocháčích jsme jeli z dovolené od Balatonu (coby dítě)
jó, to byly časy.......
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Me to přestane ukazovat na cca 85km dojezdu. Kdyz se rozsviti kontrolka vim ze mam necelych 100km dojezd (dle stylu jízdy) a presny dojezd konci fakt na tech cca 85 a pak jen carky, zadny cislo. Jednou jsem to ozkousela fakt na doraz a sedelo to krasne.
Jéé, děkuji Ti. Každá taková zkušenost mě drobet uklidní!