Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Gaby

7.1.2022 18:49
Gaby

XXX.XXX.229.145

Zdravím,
chci se už poradit o tom, co začalo hrabat mému psovi.

Mám ho asi 3-4 měsíce, adoptovala jsem ho po tetě, která se už o něj nemohla starat. Je mu 5 let.
Že pes nemá rád ostatní psi a nechce si s nimi hrát, s tim jsem se už smířila, je to hold čivava a nebyl za mala socializovaný. Ale teď začal kousat i mě! Když něco nechce, tak se prostě ožene a chce mě kousnout.
Jindy je uplně zlatý pes, poslouchá všechno.. Ale třeba ráno, když s ním chci jít ven než jdu do práce a on nechce, tak mě kousne. Tak mu vynadám, že se to nesmí a on teda jde.
Nebo když mu řeknu, že nesmí něco sežrat ze země (třeba chtěl sežrat kousek čokolády co spadl) tak se na mě podívá a když jsem ji šla zvednout, tak mě chtěl kousnout do ruky.
Teď naposledy jsem ho šla česat, vždycky se češe hrozně rád.. Ale teď se mu prostě nechtělo držet a šel mě kousnout. Rázně jsem mu řekla, že to nesmí! A poslala ho na místo, odkud na mě cenil zuby.
Dřív takový nebyl, tak nevím co mu hráblo. Nějaké rady jak ho to odnaučit? Nevím, co ho k tomu vedlo.
Díky!

7.1.2022 19:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

Nevím, co ho k tomu vedlo.

vaše chování

Gaby

7.1.2022 19:15
Gaby

XXX.XXX.229.145

lupus4 napsal(a):
Nevím, co ho k tomu vedlo.

vaše chování

Co je na mém chování špatně? Starám se o něj s láskou, nic špatného mu nedělám. Nikdy jsem ho neuhodila, učím ho na povel nesmíš. Kouše při obyčejných aktivitách, kdy mu nic nehrozí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2022 19:20

Gaby napsal(a):
Zdravím,
chci se už poradit o tom, co začalo hrabat mému psovi.

Mám ho asi 3-4 měsíce, adoptovala jsem ho po tetě, která se už o něj nemohla starat. Je mu 5 let.
Že pes nemá rád ostatní psi a nechce si s nimi hrát, s tim jsem se už smířila, je to hold čivava a nebyl za mala socializovaný. Ale teď začal kousat i mě! Když něco nechce, tak se prostě ožene a chce mě kousnout.
Jindy je uplně zlatý pes, poslouchá všechno.. Ale třeba ráno, když s ním chci jít ven než jdu do práce a on nechce, tak mě kousne. Tak mu vynadám, že se to nesmí a on teda jde.
Nebo když mu řeknu, že nesmí něco sežrat ze země (třeba chtěl sežrat kousek čokolády co spadl) tak se na mě podívá a když jsem ji šla zvednout, tak mě chtěl kousnout do ruky.
Teď naposledy jsem ho šla česat, vždycky se češe hrozně rád.. Ale teď se mu prostě nechtělo držet a šel mě kousnout. Rázně jsem mu řekla, že to nesmí! A poslala ho na místo, odkud na mě cenil zuby.
Dřív takový nebyl, tak nevím co mu hráblo. Nějaké rady jak ho to odnaučit? Nevím, co ho k tomu vedlo.
Díky!

Zkuste ho neokřikovat a jednat s ním víc v klidu. Mluvit na něj klidným tónem, nedělat prudké pohyby a výhružná gesta. Z vašeho popisu mám dojem, že se vás čivavka bojí.

7.1.2022 19:30

No buď se bojí nebo si začíná rozkazovat.
Pejskovi bych nechala nonstop krátký vodítko, ať ho pořád tahá za sebou. Když ho budete potřebovat někam dostat, uděláte to přes to vodítko a nemusíte šahat na psa. Pro spoustu psů, hlavně těch malých, je to daleko srozumitelnější než ruční manipulace.
Takže až půjdete sebrat tu čokoládu, nejdřív pejska za vodítko odvedete jinam, takže vás nebude mít jak kousnout. K tomu už můžete přidat i nějaký slovní povel, třeba "jdi pryč", "jdi na místo", atd.

Pokud skutečně ohrožuje kousáním, ať klidně nosí náhubek.
Věci, které se mu nemusí líbit, zkuste naučit pozitivně přes odměňování a pamlsek.

Gaby

7.1.2022 19:35
Gaby

XXX.XXX.229.145

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zkuste ho neokřikovat a jednat s ním víc v klidu. Mluvit na něj klidným tónem, nedělat prudké pohyby a výhružná gesta. Z vašeho popisu mám dojem, že se vás čivavka bojí.

To já na něj vyloženě nekřičím, jen vždy výrazně řeknu Nesmíš! A hlavně on chce kousnout/kousne z ničeho nic, až pak mu vynadám, že to nesmí dělat. Třeba u toho česání mě to překvapilo nejvíc, jelikož se vždycky česal rád! A teď mi pouštěl chlupy, tak jsem ho česala a ještě jsem neskončila když už chtěl jít, tak jsem mu klidně řikala ať počká, že už to skoro je a on najednou vystartoval. Takže není čeho by se bál.

7.1.2022 19:38

Gaby napsal(a):
To já na něj vyloženě nekřičím, jen vždy výrazně řeknu Nesmíš! A hlavně on chce kousnout/kousne z ničeho nic, až pak mu vynadám, že to nesmí dělat. Třeba u toho česání mě to překvapilo nejvíc, jelikož se vždycky česal rád! A teď mi pouštěl chlupy, tak jsem ho česala a ještě jsem neskončila když už chtěl jít, tak jsem mu klidně řikala ať počká, že už to skoro je a on najednou vystartoval. Takže není čeho by se bál.

Ono i to výrazné "nesmíš" může být (často je) pro psa projev agrese.
Po prohřešku nemá smysl nadávat, to už je pozdě. Musíte to odchytit dřív, než to udělá. Všímejte si, jak se tváří, jestli je napnutý, jestli klidně dýchá. Jakmile začne divně koukat, už vymýšlí nějakou blbost.
Je lepší se obejít bez trestů, protože pokud nejsou správně provedeny (a to umí fakt málokdo), jsou pro psa prostě a jen agresí. Logicky na to pak odpovídá taky agresí.

7.1.2022 19:44

Gaby napsal(a):

důrazně řečené "Nesmíš!" je taky trest.

z ničeho nic psi nekoušou, bývají tam náznaky. Takové čumění, svalové napětí, můžou krčit čumáky, je třeba vnímat.

7.1.2022 20:21
molok

XXX.XXX.160.41

Dřív to nedělal víte jistě, jakože se nenaučil se takto vydupat věci u tety a po té co se u Vás po pár měsících aklimatizoval a získal kuráž už zase řádí? Co na to říkala teta? Mezitím bych se řídil radami, co tu už padly.

7.1.2022 20:54
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Věci, které se mu nemusí líbit, zkuste naučit pozitivně přes odměňování a pamlsek.
"""""
Už ho chudinku vidím a zrovna
v plastovým.... br
asi je málo vystresovaný ...
Je od vás hezký, že jste se smířila,
že si nebude hrát s pejskama.
Bude to asi zmetek, no čivava.
Doma nemůže sebrat ze země?
Proč?
Proč jste si tak citlivé plemeno musela
vzít vy a ne někdo vhodnější, možná starší?
Pětiletý pes bude asi vychovaný, neotravujte ho.
Dočesat ho můžete za chvíli, když je mu to nepříjemné.
Asi se v novém - u vás nelíbí.
Proč?

7.1.2022 21:15

rapotacka11 napsal(a):
"""""
Už ho chudinku vidím a zrovna
v plastovým.... br
asi je málo vystresovaný ...
Je od vás hezký, že jste se smířila,
že si nebude hrát s pejskama.
Bude to asi zmetek, no čivava.
Doma nemůže sebrat ze země?
Proč?
Proč jste si tak citlivé plemeno musela
vzít vy a ne někdo vhodnější, možná starší?
Pětiletý pes bude asi vychovaný, neotravujte ho.
Dočesat ho můžete za chvíli, když je mu to nepříjemné.
Asi se v novém - u vás nelíbí.
Proč?

Je normální, že se pes v novém začne doopravdy projevovat až za 2-3 měsíce.

7.1.2022 21:33

No, některé čivavy mají taková očička... že bych dlouho zkoumala, jestli jsou tak vykulená jen tak, nebo že se chystá k útoku, až by už nastal ten útok :-)
Je to pes, funguje na jednoduchá slova - povely. Ale ty se musí naučit.
Když chcete používat povel nesmíš, tak ho musíte naučit. Předem. Ne až když tam leží na zemi to jídlo. Až bude umět ten povel a na zemi bude ležet to jídlo, tak můžete říkat nesmíš. Ale dřív? Trochu nesmysl, ne?
Když nesu hrnec s vařící vodou a pes se hrozně musí cpát k lince, tak řeknu, co jsme se týdny učili - na místo, Azore! - a mám volnou cestu.
Si představuji, co by se stalo, kdybych v té situaci řekla - nesmíš. Radši nepředstavovat.

Lepší je psovi říct, co má dělat. Něco dělat, ne nedělat. Takže ne nesmíš, ale automaticky, když mi spadne čokoláda na zem - jdi na místo, Azore.
A to místo není trest, je to prostor, kde je klid a ne cenění zubů...... to je vaše vina, až sem to nemá zajít... je to zbytečné. Takže místo...
tam jde preventivně proto, aby se Azor neotrávil a já neměla z důrazných nesmyslných povelů žaludeční vředy.... to místo se učí pořádně, stejně jako se učí nesbírání všeho ze země atd.
Např. takovou hrou:
https://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc
https://www.instagram.com/p/B-NM7mJHcFI/?utm_medium=copy_link

Mít rád pejska je pěkné. Ale pes bez disciplíny je vlastně nešťastný. Neví, co má dělat, co se sebou. Potřebuje vedení. Učit se, cvičit, hrát si s páníčkem a tak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík