Mops s PP

Prodám Mopse - Zadám štěňátka plemene Mops s PP po špičkových rodičích. Mat...
Dohodou
Dobrý den, máme doma 12 týdnů starého mopse. Přešli jsme z Royal Cannin Puppy, po kterých trpěl průjmy, na Brit Care Grain-free Puppy Salmon & Potato, hypoalergenní granule. Od té doby skončil průjem i větry, ale nevím jak s dávkováním. Podle tabulky, když přepočítám váhu v dospělosti na 8kg, má dostat jenom 80g denně a přitom Royal dostával 123g denně. Když mu těch 80g rozdělím na 3 díly, tak po chvíli hledá co by snědl a zdá se být hladový.
Mám mu přidat a nebo se držet dávkování, aby netloustl?
Děkuji!
Uživatel s deaktivovaným účtem
mauinek
napsal(a):
Dobrý den, máme doma 12 týdnů starého mopse. Přešli jsme z Royal Cannin Puppy, po kterých trpěl průjmy, na Brit Care Grain-free Puppy Salmon & Potato, hypoalergenní granule. Od té doby skončil průjem i větry, ale nevím jak s dávkováním. Podle tabulky, když přepočítám váhu v dospělosti na 8kg, má dostat jenom 80g denně a přitom Royal dostával 123g denně. Když mu těch 80g rozdělím na 3 díly, tak po chvíli hledá co by snědl a zdá se být hladový.
Mám mu přidat a nebo se držet dávkování, aby netloustl?
Děkuji!
Můžete mi dávat o něco víc, každý pes má trochu jiný metabolismus, nemusíte se úzkostlivě držet tabulek. Pokud by se vám zdálo, že štěně nepřiměřeně tloustne, krmnou dávku upravíte 😉
napsal(a):
Můžete mi dávat o něco víc, každý pes má trochu jiný metabolismus, nemusíte se úzkostlivě držet tabulek. Pokud by se vám zdálo, že štěně nepřiměřeně tloustne, krmnou dávku upravíte 😉
...tak to jsem netušila, že jsi na Brit Care...
A ještě takto loudit na diskuzi.
Máte foto dávkovací tabulky?
Když se podívám na jiné štěněčí mini granule, které mají dokonce víc kalorií, je dávka od 115 g výš.
Srovnání - tyto Brit mají 3890 kcal/kg (méně) a např. N&D puppy lamb mají 4158 kcal/kg ........ přesto mají N&D napsanou dávku vyšší /115 - 125 g/.
A tady mi to ukazuje od 50 do 70 g, zajímavé :D
https://krmivo-brit.cz/cs/produkty/5034-brit-care-grain-free-puppy-salmon-andamp-potato
Zdá se mi to blbost.
400 kcal na den... 100 - 120 g podle aktivity a špeků.
napsal(a):
Máte foto dávkovací tabulky?
Když se podívám na jiné štěněčí mini granule, které mají dokonce víc kalorií, je dávka od 115 g výš.
Srovnání - tyto Brit mají 3890 kcal/kg (méně) a např. N&D puppy lamb mají 4158 kcal/kg ........ přesto mají N&D napsanou dávku vyšší /115 - 125 g/.
A tady mi to ukazuje od 50 do 70 g, zajímavé :D
https://krmivo-brit.cz/cs/produkty/5034-brit-care-grain-free-puppy-salmon-andamp-potato
Zdá se mi to blbost.
Tady to je, věk 1-3 měsíce, přepočítám z 5kg na 8kg (50/5)*8=80g. Trochu jsme mu přidali, dostává 96g (přidali jsme 20%) a přibírá tabulkově, veterinářka nás chválila za váhu a navíc je spokojený a dávka mu vyhovuje.
V těch tabulkách jsou vždycky skoky v rámci věku, takže to můžete upravovat i v tomto kontextu.
Pro psa, co má mít v dospělosti 8kg ta vaše tabulka ukazuje že 1-3 měsíční štěně má mít 75g a 3-4 měsíční 105g, tzn. jak se blížíte třem měsícům (což vy už tam víceméně skoro jste s těmi 12 týdny), dávka už může být klidně (a to podle těch tabulek kolem 100g). Jinak i tak se toho nemusíte striktně držet a můžete upravovat podle aktuální váhy pejska, jsou to doporučené tabulky, ne funkční tabulky na každého psa každého plemene a libovolného výdeje energie.
molok
napsal(a):
V těch tabulkách jsou vždycky skoky v rámci věku, takže to můžete upravovat i v tomto kontextu.
Pro psa, co má mít v dospělosti 8kg ta vaše tabulka ukazuje že 1-3 měsíční štěně má mít 75g a 3-4 měsíční 105g, tzn. jak se blížíte třem měsícům (což vy už tam víceméně skoro jste s těmi 12 týdny), dávka už může být klidně (a to podle těch tabulek kolem 100g). Jinak i tak se toho nemusíte striktně držet a můžete upravovat podle aktuální váhy pejska, jsou to doporučené tabulky, ne funkční tabulky na každého psa každého plemene a libovolného výdeje energie.
Ok, děkuji! Takže když má mít v dospělosti 8kg tak mohu vycházet ze sloupce 10kg?
Když má mít v dospělosti 8 kg, vycházejte ze sloupce 5 - 10 kg. Ale orientačně - ono je nejdůležitější to štěně, jak vypadá, je hravé a zdravé, jestli přibírá adekvátně atd. A nenechte se rozhodit tím, že štěňata občas přibývají skokově, třeba týden vůbec, pak najednou přiberou, pak zas nic. Je to jako u dětí.
Lehce štíhlejší štěně obecně vadí mnohem méně než štěně s lehkou nadváhou.
Pokud Vás chválila veterinářka, nejspíš děláte všechno správně. Tak v tom pokračujte.
Myslím, že molok se jen přehlédl. :)
Proboha, lidi, ty tabulky jsou ORIENTAČNÍ. Je snad jasné, že každý jedinec je jiný, má jiné trávení, jiný metabolismus. Není prostě možné narvat všechny živé tvory do tabulek.
Zadavatelko, ta tabulka Vám říká, jaká zhruba dávka odpovídá váze Vašeho štěněte. Skutečnou dávku ale musíte určit Vy! Podle toho, jak pes prospívá, jak přibírá, nebo hubne... Prostě podle toho, jak ten jeden konkrétní jedinec vypadá.
A ještě k Vaší otázce proč je blbost tím krmit:
Dívala jste se na složení? Máte masožravce a krmíte ho jak slepici nebo prase. Kvalita konkrétně těchto granulí není nijak zářná, proto Vám Lupus napsal to, co napsal.
mauinek
napsal(a):
Ok, děkuji! Takže když má mít v dospělosti 8kg tak mohu vycházet ze sloupce 10kg?
Samotné kalkulace vycházejí z rozdílů:
3-4 měsíce 5g = 75g, 10kg = 125g tj. rozdíl 125-75 = 50g/5kg což odpovídá 10g/1kg váhy dospělého psa v tomto rozmezí => 75g + 3*10g = 105g pro 3-4 měsíční štěně dospělého psa s 8kg.
Já osobně bych krmil s tím přepočtem na 8kg, ale nebál se mu dát občas také tvaroh, žloutek, kousek masa, zeleninku na doplnění, psí dobrůtky a pozoroval bych jeho váhu a podle toho to upravoval.
Samozřejmě nejlepší by byl barf místo granulí, já jsem příliš lenivý, neznalý, opatrný, že bych dokázal v barfu namíchat správné poměry, ale když chtít budete, plno rad najdete.
Varaxi
napsal(a):
Když má mít v dospělosti 8 kg, vycházejte ze sloupce 5 - 10 kg. Ale orientačně - ono je nejdůležitější to štěně, jak vypadá, je hravé a zdravé, jestli přibírá adekvátně atd. A nenechte se rozhodit tím, že štěňata občas přibývají skokově, třeba týden vůbec, pak najednou přiberou, pak zas nic. Je to jako u dětí.
Lehce štíhlejší štěně obecně vadí mnohem méně než štěně s lehkou nadváhou.
Pokud Vás chválila veterinářka, nejspíš děláte všechno správně. Tak v tom pokračujte.
Myslím, že molok se jen přehlédl. :)
Nepřehlédl, přepsal v jednom malém čísle, tj. 1-3 měsíce odpovídá 71g ne 75g co jsem psal, 3-4 měsíce odpovídá 105g, co jsem už psal. Tzn. 12 týdenní stěně už má mít podle těch tabulek kolem 100g a 13-14 týdenní (3 měsíční) bude mít 105g. Jinak plný souhlas s tou orientační hodnotou.
Já bych se vykašlala na přepočty, orientačně se podívala do tabulky (kde se píše 75 g u psa 1 - 10 kg od tří do šesti měsíců, s tím, že střední hodnota na je 5 kg těžkého psa, což ale víceméně sedí, když mops má tu hmotnost v rozptylu 6,3 – 8,1 kg), ono to úplně stačí. Přepočty jsou zbytečně komplikované.
A pak se řídila podle toho, jak štěně vypadá a jak se chová.
Samozřejmě pokud někomu přepočty pomůžou, tak ať je klidně užívá. Je třeba si nalézt vlastní systém, který bude fungovat a vyhovovat. Ale je nutné si uvědomit, že poslední slovo má vždycky to štěně.
Samozřejmě souhlas Varaxi, já chtěl jenom popsat zadavatelce, jak se dá přepočítat matematicky ty váhy a skoky. Pokud chce mít klidnou hlavu, že dodržuje tabulku, ale možná se nevyjadřuju vždy jednoduše, takže tady to má vizuálně. Růžové jsou zaznačena data z její krmné tabulky, Tab1. ukazuje jednotlivé váhy mezi 5-10kg. Tab 2. navíc eliminuje skoky mezi věkem a ona se nachází nejblíže tmavě zelené nyní. Tak jsem to vždycky počítal já, jako základ, ale upravoval podle růstu.
Mezi 75 a 125 je prostě 100 gramů :D
Musím říct, že tak blbá tabulka se vidí málokdy. Hlavně že emerické nápisy.
Varaxi
napsal(a):
Náhodou, přepočítané to má molok dobře.
Nebo myslíte tu originální tabulku?
orig.
mauinek
napsal(a):
je to jen orientační, pokud vidím že štěně vše sežere a má hlad tak přidám. Hlídat krmivo až v dospělosti pokud by pes moc nabíral Naše má v 10m skoro 11kg a žere 3x denně 60gr a pamlsky nepočítám