Daha

XXX.XXX.224.175
Dobrý den, potřebuji poradit.
Máme problém, v létě nám odešla do psího nebe tibeťačka Kelča, máme ještě jednu, která byla její parťačkou od malička.
Besinka, tak se jmenuje, nám začala okusovat vchodové dvěře a dobývat se do domu.
Když přijedeme domů, bereme ji domů, když nejsme doma, je venku. Jenže i když není nikdo doma, ona se domů dobývá. Dveře jsou zcela zničené, nevíme si rady. Manžel dal před dveře železnou branku, chvíli to fungovalo, ale Besi ji jednoho dne vysadila z pantů a dveře opět okousala.
Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost a nějaké řešení.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi chce domů. Divné. Kdyby bylo odemčeno, tak si za kliku otevře. Přece.

Může to být separační úzkost ? Naučit ji na samotu postupně ? Tak jako se učí štěňata být doma sama.

libuko
napsal(a):
Poridit ji partaka?
A budou na to ničení dva?

Jaké má na té zahradě zázemí? Boudu, kotec, ohradu?
Vybudovat prostorný kotec, s boudou, hračkami a naučit ji, že je to její suprové místo.
Úplně jí změnit režim. Dřív po zahradě běhala s parťačkou, teď si tam neví rady. Naučte ji novému režimu.
Nebo ji tomu novému režimu naučte v domě.
napsal(a):
A budou na to ničení dva?
Byla zvykla na spolecnost, pokud ji mela, tak to nedelala. Je tedy velka sance, ze kdyz ji dopreju co ji chybi (a parkrat ji za skrabani dveri "zdrbu"), tak to prestane. Dlouhodobe mam psi dvojicku a musim doplnovat, protoze ze zbyleho jedince se vzdycky stal zavislak co mi porad stal za zadkem a o samote vyrvaval.
Jako jasne jde i preucit na samotu, ale pro tu fenu mi prijde lepsi tohle.

libuko
napsal(a):
Byla zvykla na spolecnost, pokud ji mela, tak to nedelala. Je tedy velka sance, ze kdyz ji dopreju co ji chybi (a parkrat ji za skrabani dveri "zdrbu"), tak to prestane. Dlouhodobe mam psi dvojicku a musim doplnovat, protoze ze zbyleho jedince se vzdycky stal zavislak co mi porad stal za zadkem a o samote vyrvaval.
Jako jasne jde i preucit na samotu, ale pro tu fenu mi prijde lepsi tohle.
Rozhodně bych fenu nejdříve odnaučila a pak teprve pořizovala parťáka. Jinak by to nemuselo dopadnout dobře.