Čínský chocholatý pes - štěňata s PP

Prodám Čínského chocholatého psa - Chovatelská stanice Crystal Ice hledá ty...
DohodouNikolaŠ
XXX.XXX.22.49
Dobrý den, prosím o radu.
Mám 5 měsíční fenečku. Je chytrá, šikovná a učí se rychle, ale jedna věc, která mě totálně vytáčí a stále se nelepší je, že neustále kňučí, i když se jí nic neděje.
Pracuji 12 h a o polední pauza jí jedu vždy vyvenčit. Doma v pohodě vydrží a potřebu tam nevykoná. Sleduji ji na kameře a spinká nebo si sama hraje, pozoruje lidi z okna a je hodná - nekňučí.
Ale jakmile přijdu domu, tak pořád kňučí.
Někdy i při venčení a to mi pak běhá schválně do cesty, skáče po mě a zastavuje se.
Doma, když přijdu z práce tak jí nakrmím, je po venku, pohrajeme si, pomazlíme si, prostě se jí věnuji, když byla celý den sama doma = měla by být spokojená, ale není a začne kňučet, ale mám také svoje povinnosti - vařím, uklízím apod., takže jí věnuji jen přiměřené množství času. Ona pak za mnou pořád a všude chodí a kňučí.
I když ji ignoruji, sem tam před ní zavřu dveře (to kňučí ještě víc a pak mě vítá, jako kdybych byla pryč nejméně hodinu.
Tak to stále nepomáhá a je to takto už víc jak měsíc. Někdy mi dojdou nervy a vynadám jí - to většinou pomůže jen na chvilku, nejvíc pomáhá, když jí pošlu na místo, tam si lehne a usne a je hodná, ale většinou stejně zase za chvilku přijde a zase se to celé opakuje.
Někdy když ji déle ignoruji, tak už sama odejde si někam lehnout nebo si sama jde s něčím hrát, ale to je fakt výjimečně.
Prosím tedy o radu, zda něco nedělám špatně a jak ji tento zlozvyk odnaučit.
Moc děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem
Má tolik radost, že neví, co s ní :-) ale tak vážně... tu energii přesměrovat jinam - přetahování, kousání. Kousání uklidňuje. V kousací hračce může být i jídlo.
Unavený pejsek jde s hračkou do ohrádky a já jdu vařit.
Co ho naučilo to okřikování? Nemá se teď učit chod domácnosti, co kdy dělat? Zatím mu říkáte, jen co dělat nemá. A on si má ten pes s těmi problémy poradit jako sám? Už má diplom z psychologie?
Na mě to působí tak, že se štěně po 12ti hodinách, kdy bylo samo (krom vyvenčení), opět jen vyvenčí, nakrmí, pár minut se s ním pohraje a pak se ignoruje a má se zabavit samo. Omlouvám se, pokud to tak není.
Ale chodíte s tím štěndem i na procházky? Hrajete si s ním venku? Má kontakt s ostatními psy? Socializujete třeba na náměstní nebo nádraží? Učíte ho něco? Protože takové věci by ho unavily, jen na ně moc nevidím prostor v tom vašem režimu.
NikolaŠ
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu.
Mám 5 měsíční fenečku. Je chytrá, šikovná a učí se rychle, ale jedna věc, která mě totálně vytáčí a stále se nelepší je, že neustále kňučí, i když se jí nic neděje.
Pracuji 12 h a o polední pauza jí jedu vždy vyvenčit. Doma v pohodě vydrží a potřebu tam nevykoná. Sleduji ji na kameře a spinká nebo si sama hraje, pozoruje lidi z okna a je hodná - nekňučí.
Ale jakmile přijdu domu, tak pořád kňučí.
Někdy i při venčení a to mi pak běhá schválně do cesty, skáče po mě a zastavuje se.
Doma, když přijdu z práce tak jí nakrmím, je po venku, pohrajeme si, pomazlíme si, prostě se jí věnuji, když byla celý den sama doma = měla by být spokojená, ale není a začne kňučet, ale mám také svoje povinnosti - vařím, uklízím apod., takže jí věnuji jen přiměřené množství času. Ona pak za mnou pořád a všude chodí a kňučí.
I když ji ignoruji, sem tam před ní zavřu dveře (to kňučí ještě víc a pak mě vítá, jako kdybych byla pryč nejméně hodinu.
Tak to stále nepomáhá a je to takto už víc jak měsíc. Někdy mi dojdou nervy a vynadám jí - to většinou pomůže jen na chvilku, nejvíc pomáhá, když jí pošlu na místo, tam si lehne a usne a je hodná, ale většinou stejně zase za chvilku přijde a zase se to celé opakuje.
Někdy když ji déle ignoruji, tak už sama odejde si někam lehnout nebo si sama jde s něčím hrát, ale to je fakt výjimečně.
Prosím tedy o radu, zda něco nedělám špatně a jak ji tento zlozvyk odnaučit.
Moc děkuji
Já nevím - máte dvanáctky (v poledne vyvenčíte) a po příchodu z práce jí věnujete jen přiměřené množství času. To znamená přesně kolik? Podle mě je to málo. Já bych si do takového režimu psa (natož štěně) nepořídila, protože bych se jí nemohla dostatečně věnovat.
"Prosím tedy o radu, zda něco nedělám špatně a jak ji tento zlozvyk odnaučit."
to vidím tak, že v prvé řadě to byl výběr plemene a zlozvyk je takřka plemenný znak...
kňučí, protože chce pozornost
potřebuje cvičit, ne si jen hrát, ne se jen mazlit
potřebuje zaměstnání, každý den několikrát denně pár minut cvičit
včetně toho "místa", včetně klidu, výdrže....
kvalitní výcvik působí jako psychoterapie (krom přínosu poslušného psa)
opět bych se zajímala o klikr výcvik
Mě ještě napadá jedna věc - že by to mohlo být i přesně naopak, že by štěně mělo až moc "pozornosti" a neumělo v přítomnosti majitele odpočívat. To teďka aktuálně řeším docela blízce. Že člověk v těch prvních měsících je ze štěněte úplně hotový (což chápu), a když přijde z práce, tak se snaží věnovat jen a jen štěněti a nevědomky si tak zadělává na problém. Pak postupem času už se štěně trochu "okouká" a je čas taky se věnovat jiným věcem v domácnosti, no a najednou člověk zjistí, že to nejde, že štěně pořád vyžaduje pozornost, ať je unavené nebo není. Ale to jen takové zamyšlení. Spíš si myslím, že to nebude tento případ, ale chybí tady informace - kolik času se fence věnuje, a jak přesně.
Je to blbý. Panička vlastně přijde až v šest večer. V půl sedmé. Už je tma. Za hodinu jde štěně spát. Je to blbost. Je to takové na změnu práce nebo dát psa jinam. Jakože hned. Nebo k rodičům na ty dny práce. Pak jsou nějaké volné dny zas.
Tak dvanáctky se zase neslouží denně… Při plném úvazku má člověk cca polovinu měsíce zcela (!) volno.
Mně osobně to se psem hodně vyhovovalo (lepší už je jen homeoffice), ale dělala jsem kvůli němu prakticky jen noční (samozřejmě nebyl sám doma).
Pokud se nepletu, tak ChameleonHugo taky dělá dvanáctky, a co všechno s Kiliánem stíhá…
marcelaamax
napsal(a):
Tak ale asi zásadní rozdíl bude v tom, jestli s tím psem je někdo doma, nebo jestli je sám. A pak také vidím rozdíl u štěněte a u dospělého psa.
Opravdu je takový rozdíl, zda je to štěně samo 20x měsíčně po osmi hodinách nebo 13x měsíčně po 2x6 hodinách…? Objem času, kdy je měsíčně samo, je prakticky totožný… Samozřejmě by bylo optimální, kdyby štěňata a psi obecně nemuseli být tak dlouho sami doma (a že mně se to mluví, když pracuji z domova), ale realita je, jaká je.
Já osobně bych to celé směřovala spíše tím směrem, který naznačila hmn_.
napsal(a):
Opravdu je takový rozdíl, zda je to štěně samo 20x měsíčně po osmi hodinách nebo 13x měsíčně po 2x6 hodinách…? Objem času, kdy je měsíčně samo, je prakticky totožný… Samozřejmě by bylo optimální, kdyby štěňata a psi obecně nemuseli být tak dlouho sami doma (a že mně se to mluví, když pracuji z domova), ale realita je, jaká je.
Já osobně bych to celé směřovala spíše tím směrem, který naznačila hmn_.
Ale jo, však já jsem také psala, že bude třeba se tomu štěněti více věnovat, ono to vydrží, zvykne si... Alespoň, že má možnost toho vyvenčení.
Já pracuji taky z domova, a když už někdy musím do práce, tak to vždycky plánuji na den, kdy je doma přítel, takže psi prakticky samy doma nejsou. Nicméně chápu, že ne každý má tuhle možnost a je mi jasné, že někteří lidi do práce musí. Ne, nemyslím si, že by takoví lidi neměli mít psa. Jen se potom nesmí divit, že štěně po 12 ti hodinách (mínus pár minut venčení) kdy bylo samo, se dožaduje pozornosti a nechce si hrát samo na pelechu.