Kolie

Prodám Kolii dlouhosrstou - Dva trikolorni uličnici s úžasnou kontaktní pov...
Dohodou
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat na názor, mám dvou a půl letou fenu kolie, které se během 2 týdnů zhoršilo chování vůči ostatním členům v domácnosti.
Fena socializovaná, základní poslušnost dobrá, co je vodítko nebo problémové chování jsem do teď nevěděl.
Zvyklá na psy, zvířata, děti, troufám si říct na vše co máme kolem sebe. Jsme rodina se třemi dětmi a v listopadu jsme pořídili ještě jednu fenu kolie-štěně. I dříve jsem měl, i když sám bez ženy a bez dětí, dva a více psů najednou, takže nějaké zkušenosti mám.
To zhoršení chování spočívá v ,,napadani" ostatních, po prvé starších dvou dětí ve věku 11 a 9 let, naštěstí jen ohanenim, děti podle ženy jen procházeli okolo, včera se zakousla manželce do obou lýtek během jediného ataku, bez nejmenšího varování nebo provokace.
Já u toho svědkem nikdy nebyl, nejmladsi syn začíná lézt, na něho se křive ani nepodíva, ale může to být otázka času, oba psi s námi žijí uvnitř.
Může to být nějaká porucha chování či zdravotní problém?
Na veterinu pojedu dnes k večeru, jen jsem se chtěl zeptat zda má někdo podobnou zkušenost...
Oběma psům je dáváno stejně, starší fene ještě více pozornosti.
Ještě bych rád řekl, před měsícem a půl během hárání mi asi na 2 hod utekla, nečekal jsem to, nikdy nic podobného neudělala, mohlo by změnu přivodit, pokud někde psa potkala, o čemž nemam potuchy, neplanovane nakryti?
Předem díky za nazory.
Zmena z duvodu zdravotnich problemu byt muze.
Muze byt zmena i proto, ze je brezi.
Fascinuje me, ze vam zdrhne fena v nejlepsim na dve hodiny, vy nevite kde a co a s kym delala a nejdete na sono? A po 6 tydnech resite, ze zacla byt protivna?
To ja bych asi psis resila jestli nemam honem shanet porodni bednu, mliko, podlozky a veterinare k pripadnemu porodu ...
Starší fena si mladší rovná,respektive ji vymezuje hranice co ano a co ne,krmeni probíhá již v jedné místnosti,bez problémů, sama vyziva stěně ke hře,také jsem myslel na možnost že by začala žárlit až nyní,vzal jsem v úvahu i syna který začal nedávno lést,ale má svůj prostor bez vnějších vlivů a hluku nebo nepohodlí kam se může kdykoliv uklidit,I přes to vyhledává společnost a nedrží se stranou.pani veterinářka nás odkazala na vyšetření očí, jelikož feně správně nefungují zornice, nestahuji se.po další diskuzi se ženou a zjištění že vlastně ke všem atakum došlo za šera by to nejspíše mohlo být tak že hůře vidí,proto se spíš vyděsí i stínu a útočí bez varování.jinou bolest jsem na ni nezaznamenal při žádné manipulaci ani pohnatu takže uvidíme kdy nás objednají na vyšetření očí a co se bude dít dále. Prozatím máme doma v hlavních místnostech rozsvíceno
cvrdlikacek
napsal(a):
Starší fena si mladší rovná,respektive ji vymezuje hranice co ano a co ne,krmeni probíhá již v jedné místnosti,bez problémů, sama vyziva stěně ke hře,také jsem myslel na možnost že by začala žárlit až nyní,vzal jsem v úvahu i syna který začal nedávno lést,ale má svůj prostor bez vnějších vlivů a hluku nebo nepohodlí kam se může kdykoliv uklidit,I přes to vyhledává společnost a nedrží se stranou.pani veterinářka nás odkazala na vyšetření očí, jelikož feně správně nefungují zornice, nestahuji se.po další diskuzi se ženou a zjištění že vlastně ke všem atakum došlo za šera by to nejspíše mohlo být tak že hůře vidí,proto se spíš vyděsí i stínu a útočí bez varování.jinou bolest jsem na ni nezaznamenal při žádné manipulaci ani pohnatu takže uvidíme kdy nás objednají na vyšetření očí a co se bude dít dále. Prozatím máme doma v hlavních místnostech rozsvíceno
Píšete kolie. Kolie, nebo bordera?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Napadá mě - v domácnosti proběhly nejmíň dvě změny (štěně a malé dítě začíná lézt). To může vést k tomu, že se feně něco nezdá, nelíbí, není si jistá. Můžou to být drobnosti, kterých jste si nevšimli.
Snažila bych se vysledovat, v jakých momentech dochází k ohnání se, útoku. Bez příčiny to nebude, jen musíte víc sledovat a přijít na to, co se děje. A pro váš klid bych feně nasadila pohodlný kovový náhubek, než rozklíčujete, co je za problém.
Edit - to vyšetření je dobrej nápad, třeba to je "jen" zdravotním problémem....
Starší fena si mladší rovná,respektive ji vymezuje hranice co ano a co ne...
No ale od toho jste tam přece vy. Moji psi si nemají mezi sebou co vyříkávat, protože by to skončilo přesně tím, co popisujete - začli by si myslet, že můžou kecat i do ostatních věcí a nedejbože usměrňovat lidské členy smečky.
napsal(a):
No ale od toho jste tam přece vy. Moji psi si nemají mezi sebou co vyříkávat, protože by to skončilo přesně tím, co popisujete - začli by si myslet, že můžou kecat i do ostatních věcí a nedejbože usměrňovat lidské členy smečky.
Jak kdo. Já jsem taky psům do jejich vztahů moc nekecala, nechtěla jsem uměle navozovat nějaký stav, který by nebyl přirozený, protože jsem si nebyla jistá, jestli bych to odhadnula správně. Pak by se taky mohlo stát, že mezi psy by byl trvalý napnelismus, který prostě ale nevydrží věčně a jednou to rupne. Psi byli v pohodě, nikdy se mi neservali, ba na sebe ani nebyli byť jen hnusní.
cvrdlikacek
napsal(a):
Taky si myslím že člověk by měl zasahovat jen když je to nutné a ne se jim cpát do všeho...na co je jim potom jejich řeč když budu dělat všechno za ně?
Když nemáte problémy, tak se jim do toho necpěte, no.
napsal(a):
Já si zas myslím, že pokud je doma víc psů než jeden, nějaká pravidla si mezi sebou musejí nastavit, aby byli schopni spolužít a komunikovat. Nemůže veškeré jejich interakce řídit majitel.
Samozřejmě, nenechala bych jednu fenu, aby šikanovala druhou, aby ji obtěžovala nebo brala žrádlo z misky. Při žraní je hlídám osobně, pinčová je rychlejší a mívala tendence chodit očumovat k Vikině. Teď už bych je asi i mohla nechat bez dozoru, pinčová ví, že Vikiny miska je tabu a může maximálně smutně koukat a Vikina se v případě, že jí jde fakt o hodně, umí pěkně ohradit, ačkoliv alfa je pinčová
Vyříkáváním nemám na mysli rvačky, ale takové to usměrnění po psím - proti tomu nic nemám a myslím si, že u psů, kteří to vyříkaný nemají, spíš hrozí, že se jednou nepěkně servou.
Co se týče toho šéfování v lidské smečce- to je blbost. Zvířata netouží přebírat nad lidma vedení, nezahrnujou je do své hierarchie - je to klasickej případ polidšťování a překonanej omyl.
Moc hezky je to napsaný tady - kapitolka Člověk není pes.
https://www.pesweb.cz/cz/1832.pozitivni-posilovani-ve-vycviku-psu-dominance-u-psu-jak-je-to-doopravdy
Psí nevychovanci, kteří zdánlivě staví celou rodinu do latě, to dělají buď ze strachu, protože na ně někdo zkoušel pevnou ruku anebo prostě jenom neví, že by to měli dělat jinak - nikdo je nebyl schopen naučit nic přijatelného.
cvrdlikacek
napsal(a):
Taky si myslím že člověk by měl zasahovat jen když je to nutné a ne se jim cpát do všeho...na co je jim potom jejich řeč když budu dělat všechno za ně?
to jo
jen je potřeba včas poznat, že to jde špatným směrem a radši preventovat, než hasit požár
stres mezi psy se skutečně může přenést i do agrese vůči lidem
v tomto případě bych zcela jistě řešila zdravíčko, jak píší výše
Terven: o šéfování lidem nic nepíšu, jen že mají ti rozmazlenci pak pocit, že můžou kecat do všeho. Častým příkladem bývá třeba ohánění se po majiteli, když si chce sednout na gauč apod.
A samozřejmě nechávám psy mezi sebou interaktovat, ale pokud to přerůstá v šikanu, majetnictví a zbytečnosti, tak to nedovoluju.
Já ale nemám psy rozmazlene..diskuze už může skončit,jsme objednani na vyšetření očí a tam se ukáže zda měla veterinarka pravdu.starsi fena má jasně dané mantinely, proto jsem zakládal toto téma protože jsem sám nerozuměl co se mohlo asi stát když z ničeho nic kousnula..ani o šikaně nebo rvani se jsem nenapsal jedinou hlasku, pouze že je nechávám ujasnit si jistě věci samotné.. myslím že ani rozmazlene nejsou,ale to už je kapitola někde jinde...díky za příspěvky,připomínky a přeji hezký den
cvrdlikacek
napsal(a):
Já ale nemám psy rozmazlene..diskuze už může skončit,jsme objednani na vyšetření očí a tam se ukáže zda měla veterinarka pravdu.starsi fena má jasně dané mantinely, proto jsem zakládal toto téma protože jsem sám nerozuměl co se mohlo asi stát když z ničeho nic kousnula..ani o šikaně nebo rvani se jsem nenapsal jedinou hlasku, pouze že je nechávám ujasnit si jistě věci samotné.. myslím že ani rozmazlene nejsou,ale to už je kapitola někde jinde...díky za příspěvky,připomínky a přeji hezký den
Dejte pak vědět,jestli se na něco přišlo. Pokud ne,fakt bych šla k neurologovi,pokud ty zorničky nebudou dobře reagovat
"Já ale nemám psy rozmazlene.."
já o rozmazlenosti nic nepsala
a když výše padlo slovo žárlivost - naopak si může chránit "své" štěně
napsal(a):
Terven: o šéfování lidem nic nepíšu, jen že mají ti rozmazlenci pak pocit, že můžou kecat do všeho. Častým příkladem bývá třeba ohánění se po majiteli, když si chce sednout na gauč apod.
A samozřejmě nechávám psy mezi sebou interaktovat, ale pokud to přerůstá v šikanu, majetnictví a zbytečnosti, tak to nedovoluju.
Jasný, no...měla jsem na mysli právě to vrčení při vyhazování z křesla apod.- to si myslím, že nesouvisí s tím, že si psi smějí mezi sebou něco vyříkávat.
Dost často to dělají i "jedináčci" a je to prostě nevýchovou nebo špatnou výchovou bez ohledu na to, jak to pes má s ostatními psy, pokud doma nějací jsou.
Terven
napsal(a):
Jasný, no...měla jsem na mysli právě to vrčení při vyhazování z křesla apod.- to si myslím, že nesouvisí s tím, že si psi smějí mezi sebou něco vyříkávat.
Dost často to dělají i "jedináčci" a je to prostě nevýchovou nebo špatnou výchovou bez ohledu na to, jak to pes má s ostatními psy, pokud doma nějací jsou.
Řekla bych, že to spíš dělají výhradně jedináčci. Nikdy jsem neslyšela, že by se takto choval pes, pokud je jich v domácnosti víc.