Pracovní nebo výstavní linie - australský ovčák

Australský ovčák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KlaraMaly

7.3.2022 20:09
KlaraMaly

XXX.XXX.224.136

Dobrý den, plánuji pořízení australského ovčáka, ale mám jeden problém. Existují dvě linie. Výstavní a pracovní. Na jednu stranu bych se psem chtěla pracovat. Věnovat se pasení, sportovní kynologii, kynologické záchranařině, pro zábavu Agility, DOG FRISBEE, DOG dancing. Na druhou stranu bych psa chtěla uchovnit a věnovat se výstavám. K výstavám se hodí pes z výstavní linie. Slyšela jsem, že psi s ocasem, z pracovní linie, s krátkou srstí se neumísťují a nedaří se jim. Ale zase psi z výstavní linie nevynikají ve sportu, nemají výdrž atd. Co byste mi prosím doporučili? Jakou linii upřednostňujete? Jakého psa máte? Nemám nesmyslné požadavky? Děkuji všem.

7.3.2022 23:38
lenocka

XXX.XXX.38.238

Nemám australáka, ale vcelku dost jich potkávám na pasení, a to i “šampóny” a jde jim to dobře.
Pokud bych měla představy jako vy, koukala bych na výstaváky, ideálně spojení, kde rodiče aspoň trochu sportují. Pak je velká naděje, že aspoň něco z toho vyjde. U pracáků je to horší - kdyby mu/vám sport nešel, výstavy to nenahradí.

8.3.2022 07:41
lilymax

XXX.XXX.147.44

Prvně bych si ujasnila, co přesně chci dělat, protože pokud chcete mít i nějaký společenský život, garantuji vám, že všechny tyhle aktivity stíhat nebudete. No a jestli jo, tak ten pes nebude mít chvilku klidu. Dále bych si rozmyslela, na jakém levelu chcete tyto sporty dělat. Protože na běžné agi pro radost, vám bohatě stačí výstavní auo a budete všichni happy. Pokud chcete dělat např. agi na profi úrovni (což mi z vašeho příspěvku úplně nevyplývá), vůbec bych nevolila australáka, ale to už je na jiné povídání

Každopádně k vaší otázce - echt pracovních australáků u nás stejně zas tak moc není a chs si je podle mne i celkem hlídají. Obstojně pást ale dokážou často i výstaváci, sporty výstaváci také zvládají levou zadní. Takže za mne určitě výstavák po nějakých šikovných rodičích. Nebo můžete zkusit najít nějaký outcross, to by také možná mohlo vyhovovat (ale těch tu je taky po málu). Navíc někteří lidé říkají, že ty outcrossy často mají problémy s labilitou, že mají bordel v hlavě, ale z toho mého vzorku, co jsem potkala, mi všichni přišli jako fajn psi.

Pokud se fakt chcete věnovat výstavám, rozhodně jděte do výstaváka bez ocasu, opravdu se umisťují mnohem lépe.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.3.2022 21:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud "sáhnete" po výstavní linii, ohlídejte si mechaniku pohybu rodičů ve sportu (ale ne při pohybu ve výstavním kruhu). Setkávám se s tím, že jim "ujíždí" zadek - stabilita v obratech je děsivá a páteř dostává dosti zabrat. Není to hezký pohled. Tudíž životnost takovéhoto psa nebude moc velká. Z fyziologického hlediska má ocas při pohybu dosti podstatný význam.
To je jen můj malý postřeh z lekcí pasení.
Ostatně krátkoocasatost je z mého pohledu deformace páteře...

8.3.2022 21:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ostatně krátkoocasatost je z mého pohledu deformace páteře...

ne z vašeho pohledu ona to JE DEFORMACE

10.3.2022 15:32
Hank

XXX.XXX.71.218

Snad mě tady nebude moc lidí kamenovat ale zamyslete se také nad tím,zda chcete štěně od chovatele pracovního plemene který se ohání výrazem „výstavní linie"...

Přidejte reakci

Přidat smajlík