Uživatel s deaktivovaným účtem

..našeho psa baví velmi ale toho baví všechno....ač hyperaktivní, hledání ho vždy příjemně na chvilku unaví....mně to na rozdíl od stopování baví, protože vzorek se dá dát kamkoli a ušetří to i čas.....prostě při venčení rozhodit vzorky a cestou zpět je pes vyhledá....chce to ale jak se píše výše obrátit se na trenéra který vám ukáže jak na to a nezaujatě posoudí zda to psa baví nebo ne....
napsal(a):
..našeho psa baví velmi ale toho baví všechno....ač hyperaktivní, hledání ho vždy příjemně na chvilku unaví....mně to na rozdíl od stopování baví, protože vzorek se dá dát kamkoli a ušetří to i čas.....prostě při venčení rozhodit vzorky a cestou zpět je pes vyhledá....chce to ale jak se píše výše obrátit se na trenéra který vám ukáže jak na to a nezaujatě posoudí zda to psa baví nebo ne....
A ty vzorky jsou pamlsky? Protože to určitě moji fenu baví. Někdy špatně zavřu pamlskovník a když pak patrám, co to ten pes žere, tak ony to pamlsky, co jsem poztrácela

Trickyvoo
napsal(a):
A ty vzorky jsou pamlsky? Protože to určitě moji fenu baví. Někdy špatně zavřu pamlskovník a když pak patrám, co to ten pes žere, tak ony to pamlsky, co jsem poztrácela
..ne, ty vzorky jsou kousky skořice, později kousky kůry pomeranče....kupte si knížku od Kristýna Dostálkova Nosework....
Trickyvoo
napsal(a):
Pamlsky kdyžtak až za nalezení vzorku 🙂
Taky doporučuju tu knížku, co chameleon, případně manuál od Kláry Hlubocký.
A začít je dobrý někde organizovaně, ono to přecejen má svý regule. Když už víte a umíte, je to fajn zábava na doma i na vycházky.
Terven
napsal(a):
Pamlsky kdyžtak až za nalezení vzorku 🙂
Taky doporučuju tu knížku, co chameleon, případně manuál od Kláry Hlubocký.
A začít je dobrý někde organizovaně, ono to přecejen má svý regule. Když už víte a umíte, je to fajn zábava na doma i na vycházky.
Zkusím se kouknout po knížce, ale s tím trenérem nevím. Zatím jsem v okolí žádné odborníky neobjevila. Naše půlroční štěně by přitom nějakou takovou aktivitu potřebovalo. Doma pořád něco vymýšlím a když ne, tak něco vymýšlí samo a to nechceme.

Trickyvoo
napsal(a):
Zkusím se kouknout po knížce, ale s tím trenérem nevím. Zatím jsem v okolí žádné odborníky neobjevila. Naše půlroční štěně by přitom nějakou takovou aktivitu potřebovalo. Doma pořád něco vymýšlím a když ne, tak něco vymýšlí samo a to nechceme.
..podívejte se na stránky Nosework.cz....tam je i přehled trenérů...
Trickyvoo
napsal(a):
Koukněte tady, jestli někoho nenajdete. Ale seznam už je starší, vím o instruktorech, kteří na něm nejsou.
http://www.noseworkcz.net/instruktori
Pokud máte fb, vlezte do skupiny Nosework CZ a vzneste dotaz, určitě vám instruktora někde poblíž poradí.
Ono není třeba mít lekce s trenérem nějak extra často. Jde jen o to, aby vám někdo ukázal, jak na to, občas opravil chyby, posouval vás dál.
My třeba máme trénink cca 1x za měsíc, když to vyjde, tak častěji, ale není to pravidlo.

Mulinka18
napsal(a):
Dobrý den všem. Můžu se, prosím zeptat jak často trénujete nebo jste trénovali v začátcích a jak dlouho dobu? Kolikrát týdně, kolik minut cca? Děkuji za reakce.
...že začátku jednou týdně s trenerkou neb jsem kopyto a bála jsem se abych spíše psa nezkazila, pak jsem se do toho vypravila a začalo se mi to líbit, takže pak podle času, ale v průměru 4 až 5 x týdně 5 vzorků každý trénink....cestou na venčení, v bytě u kohokoli, u kamarádky ve vinárně, v práci....cestou do práce nebo z práce...na výletě a kdekoli kde je zajímavý terén, stavba a tak....je to opravdu hodně zábavy za minimum času....člověka když to chytne, tak pak se snaží nacházet stále zajímavější terény nebo prostředí....
Děkuji moc za reakci. Spíš mi jde o ten začátek "načuchování" vzorku, ještě v terénu nevyhledává. Pracujeme s trenérkou, chodíme tak 2x měsíčně, ale jen mě zajímá kolik času jste trénovali v začátcích. Vím, že trénovat můžeme jak chceme, ale zajímá mě, jak často jste trénovali vy a jak dlouhý trénink by i třeba ze začátku doma a jak dlouho ho trvalo než si Vaši pejsci osvojili pach skořice. Já zatím odměňuji (prokrmuji) za označení vzorku, který leží samostatně v mém dosahu nebo mezi více předměty. Teď už jsme trénovali 2x v terénu, ale také zatím jen "v dosahu". Vzorek zatím nikam dále neschováváme, jen načucháváme.
Mulinka18
napsal(a):
Děkuji moc za reakci. Spíš mi jde o ten začátek "načuchování" vzorku, ještě v terénu nevyhledává. Pracujeme s trenérkou, chodíme tak 2x měsíčně, ale jen mě zajímá kolik času jste trénovali v začátcích. Vím, že trénovat můžeme jak chceme, ale zajímá mě, jak často jste trénovali vy a jak dlouhý trénink by i třeba ze začátku doma a jak dlouho ho trvalo než si Vaši pejsci osvojili pach skořice. Já zatím odměňuji (prokrmuji) za označení vzorku, který leží samostatně v mém dosahu nebo mezi více předměty. Teď už jsme trénovali 2x v terénu, ale také zatím jen "v dosahu". Vzorek zatím nikam dále neschováváme, jen načucháváme.
Pokud jde o načuchávání vzorku, tak bohatě stačí pár minut denně, klidně můžete zopáknout vícekrát za den.
Já jsem ze začátku odklikávala zájem čumákem o skořici, postupem času jsem ji začínala mírně zakrývat...na takové cvičení fakt stačí těch pár minut denně.
A i když už schováváte, děláte psu jednoduché terény, taky není třeba cvičit to nějak dlouho. Hlavně je třeba dbát na to, aby pes nebyl demotivován dlouhým neúspěšným hledáním - zpočátku jsem to dělala hodně jednoduché a motivační - veliká radost při nalezení. Když už pes chápe, co se po něm chce, přidává se značení.
Samozřejmě, pokud jedete na trénink, tak ten netrvá několik minut, pes trénuje déle, ale určitě jsou v tom přestávky, jednotlivé úkoly jsou proložené pauzama a je třeba dbát na to, aby pes nečuchal dlouho v kuse.
Moje fena zpočátku musela najít vzorek relativně rychle, v řádu minut. Jakmile nemohla najít, rychle ztrácela motivaci, vypínala se.
Teprve teď, po létech, je schopná hledat v kuse pět minut i víc a pořád má stejný drive
Ale vím, že jedna známá s fenou z útulku vždycky na závodech tvrdila, že jakmile nenajdou do 5 minut, tak skončily, protože její fena prostě déle není schopná se soustředit.
Ono se to nezdá, ale intenzivní čichání je makačka, feny mi po tréninku spí jako zabitý, vyrovná se to dvouhodinové vycházce v terénu spojené s hrabáním myší
Terven
napsal(a):
Pokud jde o načuchávání vzorku, tak bohatě stačí pár minut denně, klidně můžete zopáknout vícekrát za den.
Já jsem ze začátku odklikávala zájem čumákem o skořici, postupem času jsem ji začínala mírně zakrývat...na takové cvičení fakt stačí těch pár minut denně.
A i když už schováváte, děláte psu jednoduché terény, taky není třeba cvičit to nějak dlouho. Hlavně je třeba dbát na to, aby pes nebyl demotivován dlouhým neúspěšným hledáním - zpočátku jsem to dělala hodně jednoduché a motivační - veliká radost při nalezení. Když už pes chápe, co se po něm chce, přidává se značení.
Samozřejmě, pokud jedete na trénink, tak ten netrvá několik minut, pes trénuje déle, ale určitě jsou v tom přestávky, jednotlivé úkoly jsou proložené pauzama a je třeba dbát na to, aby pes nečuchal dlouho v kuse.
Moje fena zpočátku musela najít vzorek relativně rychle, v řádu minut. Jakmile nemohla najít, rychle ztrácela motivaci, vypínala se.
Teprve teď, po létech, je schopná hledat v kuse pět minut i víc a pořád má stejný drive
Ale vím, že jedna známá s fenou z útulku vždycky na závodech tvrdila, že jakmile nenajdou do 5 minut, tak skončily, protože její fena prostě déle není schopná se soustředit.
Ono se to nezdá, ale intenzivní čichání je makačka, feny mi po tréninku spí jako zabitý, vyrovná se to dvouhodinové vycházce v terénu spojené s hrabáním myší
Pár minut denně, to jste dobrý! My trénujeme jen tak 2x týdně, třeba 15 minut, ale je to s přestávkami, než si znovu přesunu a připravím vzorek, tak to není reálně čtvrt hodiny v kuse, že by čuchala. Ale právě si říkám, jestli to na to načuchávání není málo, jestli bychom neměli trénovat častěji. Ale zase ji prokrmuji za to docela hodně a trénujeme i jiné věci (např. manipulace se souhlasem, poslušnost, 1x týdně agility) a dostává i odměny za tyto jiné aktivity, tak aby neměla programu a pamlsků až moc. Pamlsky, odměny i hrou, to je můj vnitřní boj. Kolik toho může denně sníst, kolik času jí věnovat. Těď máme docela problém, že je na mě až moc fixovaná a už slýchám názory, že si za to můžu sama, že to mám za ty stálé odměny a čas co se jí věnuji

Mulinka18
napsal(a):
....psala jsem, že jednou týdně teprve když jsem si sama začala věřit tak jsem začala trénovat několikrát týdně sama plus jednou týdně s trenerkou...nas pochopil velmi rychle....takže jsme pak jenom rozšiřovali nebo stěžovali terén/místa na hledání, stáří a velikost vzorků....

Mulinka18
napsal(a):
Pár minut denně, to jste dobrý! My trénujeme jen tak 2x týdně, třeba 15 minut, ale je to s přestávkami, než si znovu přesunu a připravím vzorek, tak to není reálně čtvrt hodiny v kuse, že by čuchala. Ale právě si říkám, jestli to na to načuchávání není málo, jestli bychom neměli trénovat častěji. Ale zase ji prokrmuji za to docela hodně a trénujeme i jiné věci (např. manipulace se souhlasem, poslušnost, 1x týdně agility) a dostává i odměny za tyto jiné aktivity, tak aby neměla programu a pamlsků až moc. Pamlsky, odměny i hrou, to je můj vnitřní boj. Kolik toho může denně sníst, kolik času jí věnovat. Těď máme docela problém, že je na mě až moc fixovaná a už slýchám názory, že si za to můžu sama, že to mám za ty stálé odměny a čas co se jí věnuji
..pokud máte trenéra, měl on by vám udělat tréninkový plán a poradit ve všem, on vašeho psa z tréninku zná a ví....
napsal(a):
..pokud máte trenéra, měl on by vám udělat tréninkový plán a poradit ve všem, on vašeho psa z tréninku zná a ví....
Ptala jsem se jen pro zajímavost, je to hodně individuální. Zajímalo mě, jak to mají ostatní. Trenérka nás učí, jak na to, abychom nedělali chyby při tréninku, ale tréninkový plán, jak často trénovat a jak dlouho nám neudělala. Napadlo mě se zeptat, když jsem viděla toto nově založené téma. A jelikož máme i další aktivity a trénink je spojený s bohatým prokrmováním, tak netrénujeme úplně denně protože odměňujeme i právě za jinou činnost. Ale když slyším, že někdo trénuje i několikrát denně, tak jsem si říkala, jestli 2x týdně není málo co se týká počátečního načuchávání. Zeptám se na příštím tréninku. Děkuji za reakce

Mulinka18
napsal(a):
Ptala jsem se jen pro zajímavost, je to hodně individuální. Zajímalo mě, jak to mají ostatní. Trenérka nás učí, jak na to, abychom nedělali chyby při tréninku, ale tréninkový plán, jak často trénovat a jak dlouho nám neudělala. Napadlo mě se zeptat, když jsem viděla toto nově založené téma. A jelikož máme i další aktivity a trénink je spojený s bohatým prokrmováním, tak netrénujeme úplně denně protože odměňujeme i právě za jinou činnost. Ale když slyším, že někdo trénuje i několikrát denně, tak jsem si říkala, jestli 2x týdně není málo co se týká počátečního načuchávání. Zeptám se na příštím tréninku. Děkuji za reakce
..ja jsem to nacuchani nechala plně na trenerce a to bylo jednou týdně, ja byla scopna jít až rovnou na vyhledávání vzorků....pes je hyperaktivní a baví ho to, proto cucham tak často, ale každý pes to má jinak, proto je asi nejlepší nechat to na zkusenem člověku, který vašeho psa z práce zná a tak poradi nejlépe....
lupus4
napsal(a):
za 5 min vypne
předesílám, že nejsem odborník na nosework
ALE pes na několika km stopě, či vyhledávači drog, lidí a všeho možného
za 5min určitě nevypínaj
Tohle bude buď o tom,že to psa ve skutečnosti až tak nebaví, za druhý o špatným nácviku. Ten pes po těch pěti minutách už nevěří,že tam něco prostě je
lupus4
napsal(a):
za 5 min vypne
předesílám, že nejsem odborník na nosework
ALE pes na několika km stopě, či vyhledávači drog, lidí a všeho možného
za 5min určitě nevypínaj
Vyhledávači drog, lidí a všehomožného určitě po 5 minutách nevypínaj
Ale srovnávat služební psy pracující metodou pachové identifikace (MPI) a voříška z útulku, kterej s paničkou pro radost provozuje nosework....to je asi jako srovnávat někoho, kdo si občas jde večer zaběhat s účastníkem olympiády
Asi je třeba si připustit, že nosework, stejně jako vše, jde provozovat na různých úrovních - od čichání pro radost a bez ambic až po skládání nejvyšších zkoušek. A že k těm nejvyšším zkouškám vede docela dlouhá cesta, není to hned...prostě žádnej pes není rovnou machr schopnej jít složit NW3.
Ta doba hledání se odvíjí od pokročilosti tréninku. Na začátečníka je 5 minut až až - ono se to nezdá, ale máte-li psa v terénu, 5 minut intenzivního čuchání je celkem dlouhá doba a pro psa je to fuška, musí si na to zvyknout.
Fenu, o níž jsem psala, že se za 5 minut vypne, si majitelka brala jako týranou v dospělém věku. Když jsem je poznala, měly za sebou už několik závodů a zkoušek, feně bylo cca 11 let, nosework je obě bavil. Že se po pěti minutách vypínala...no a? Ona teda obvykle do pěti minut měla nalezeno
janaa
napsal(a):
Tohle bude buď o tom,že to psa ve skutečnosti až tak nebaví, za druhý o špatným nácviku. Ten pes po těch pěti minutách už nevěří,že tam něco prostě je
Nemusí to nutně být špatný nácvik. Prostě pes ještě není tak pokročilej.
Třeba pinčová je začátečník a na nw je zatím o dost míň šikovná než byla v začátcích Vikina. Je to z části asi dáno plemenem - je zbrklá, hyperaktivní, zvyklá "lovit" očima s vysokým nosem.
Ale baví jí to, jen holt se na ni musí jinak. Pokud bych jí nechala 5 minut vydusit v terénu aniž by něco našla, totálně jí to znechutím.
Terven
napsal(a):
Nemusí to nutně být špatný nácvik. Prostě pes ještě není tak pokročilej.
Třeba pinčová je začátečník a na nw je zatím o dost míň šikovná než byla v začátcích Vikina. Je to z části asi dáno plemenem - je zbrklá, hyperaktivní, zvyklá "lovit" očima s vysokým nosem.
Ale baví jí to, jen holt se na ni musí jinak. Pokud bych jí nechala 5 minut vydusit v terénu aniž by něco našla, totálně jí to znechutím.
No,ale tak se shodneme. Pes,který nemá nacvičeno,by se neměl dostat do situace,kdy pět minut nenajde,protože to je silně demotivační a do budoucna si zadělávám na problém (teď mluvím obecně)
janaa
napsal(a):
No,ale tak se shodneme. Pes,který nemá nacvičeno,by se neměl dostat do situace,kdy pět minut nenajde,protože to je silně demotivační a do budoucna si zadělávám na problém (teď mluvím obecně)
To je jasný, to by neměl. Prostè by se měla zohledňovat pokročilost i individuální specifika - někteří psi dlouhé neúspěšné hledání tolerujou líp, jiní hůř.
Tady zajímavý video k věci -
https://www.youtube.com/watch?v=wbXJ-aUojT0
Z výzkumu vyšlo najevo, že mops má citlivější čich než NO a lepší předpoklad pro vyhledávání pachů, jen holt to troskotá na disciplíně

Nemuzu ted poustet video, ale byl by odkaz na ten vyzkum?
Je to prvni zminka o mopsovi, co ma nejlepsi cich, co jsem kdy cetla.
Ostatni mj. tvrdi, ze i plocha, kde jsou cich bunky je dulezity ukazatel..
napsal(a):
Nemuzu ted poustet video, ale byl by odkaz na ten vyzkum?
Je to prvni zminka o mopsovi, co ma nejlepsi cich, co jsem kdy cetla.
Ostatni mj. tvrdi, ze i plocha, kde jsou cich bunky je dulezity ukazatel..
O odkaz na výzkum budete muset poprosit Nicole ...to fakt v rozhovoru neříká. Ale tvrdí, že možná jde i o nahuštění čichových buněk na menší ploše.
Neříká, že mops má nejlepší čich, ale z trojice NO, mops a chrt vyšel nejlíp mops.
Nepřijde mi na tom nic až tak divnýho, mně se taky doma potvrzuje, že poloplacatka je na pachový práce o dost lepší než špičatej čumák. Ale holt, ne každej pes s fenomenálním čichem je použitelnej, mix shih tzu si prostě na MPI policie nevybere, no
ono krom čichu jsou třeba i jiný vlastnosti.

Teoreticky by to mohlo být tohle, články na to odkazují
https://www.researchgate.net/publication/277251437_Performance_of_Pugs_German_Shepherds_and_Greyhounds_Canis_lupus_familiaris_on_an_Odor-Discrimination_Task celý text https://www.depts.ttu.edu/afs/people/nathan-hall/CanineOlfactionLab/pubs/breed_differences.pdf
https://blackpugsite.com/do-pugs-have-a-good-sense-of-smell/

Mops ma 2 biliony cichacich receptoru?

2 miliardy to je česky
řád sem, řád tam, je to takový překladatelský oříšek

To tam psali? Já to nečetla... akorát vím, že se o bloodhoundovi říkalo, že má 300 milionů... a že pes/samec je v tom lepší. Ale taky že velikost o tom nerozhoduje, že kolik má který pes těch receptorů. NO má prý stejně jako bígl. Pak eště vím, že mají dobře funkční J. orgán a o hodně větší kus mozku na vyhodnocení než my. Takže tam třeba nemusí rozhodovat jen počet receptorů - si myslím, nevím.

napsal(a):
2 miliardy to je česky
Jo... ale nezdá se mi to vzhledem k ostatním psům.

napsal(a):
2 miliardy to je česky
Nejen prekladatelsky, ono to fakticky pokulhava
Ale pak chapu, proc je ten mops vitez zase