Pozná se u štěněte jaký bude mít temperament?

Jezevčík hladkosrstý
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jezefčíík

14.3.2022 15:35
Jezefčíík

XXX.XXX.228.90

Dobrý den,
máme doma 9 týdenní štěně a je to pěkná dračice...o kousání jsem si již přečetla zde mnohé, takže to prostě musíme přežít, byť někdy je to opravdu malá piraňka.
Moc by mne ale zajímalo, zda se již nyní dá určit, jak temperamentní pejsek to v životě bude. Zda kliďas nebo ho bude všude plno. Zda až přijde puberta, tak z toho třeba vyroste nebo zda se dají poznat charakteristické znaky toho, že to nebude žádný suchaprd, ale energie na nožičkách. A také bych ráda věděla, zda je pravdou, co mi říkala dnes kolegyně v práci, že prý poslední štěně z vrhu je vždy pěkná energetická bomba a nikdy si o člověk nemá brát...
Jinak díky za vaše stránky, zatím jsem přečetla málo, ale je tady tolik zajímavého, že určitě si záložku nechám a mám co číst.

14.3.2022 22:59
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Jakého vůbec máte? Krátkosrstý, dlouhostrstý nebo drsnosrstý? No ale takhle ze začátku mi teda moc nepřijde, že se to dá s určitostí určit. Obvykle chovatel upozorní jaké je které štěně čiperné, tak by asi i člověk měl vědět, jestli si z té party bere největšího čiperu. Já mám teda vždycky nalezence, teď už třetího. Tam mi teda dočasářka řekla, že to moje je hrozně hodné. Já teda zas vykoukala na fotkách, že je taková hravější než ostatní sourozenci, hlavně různé travičky, větvičky. Ostaní šli v partě, ona si to sólovala. Takže já usoudila, že bude nebojácná a samostatná. První týden u nás skoro pořád spala, až jsem si říkala, jestli je vůbec v pořádku, že je s ní nějaká nuda...noo ale když se rozkoukala, tak to je teda žihadlo. Psa číslo dvě jsme měli taky hrozně čipernýho, ale nakonec když jsme nebyli doma a táta zrovna na tom nebyl dobře, aby ho vzal ven, tak ten pes to vůbec nevyžadoval. Byl neuvěřitelně hodný, když prostě to venčení nešlo. Pes číslo jedna byl normální štěně normálně čiperné, ale tam by nám flákání procházek neprošlo ani náhodou, ale třeba doma nikdy nic nerozkousal, žral jen puzzlata a moje bačkory, co vypadaly jako medvěd. Jinak nikdy nic. Takže ano, může se sklidnit. Ty štěňata jsou prostě čiperná vždycky.

15.3.2022 08:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

. A také bych ráda věděla, zda je pravdou, co mi říkala dnes kolegyně v práci, že prý poslední štěně z vrhu je vždy pěkná energetická bomba a nikdy si o člověk nemá brát...

Tohle je blbost. Temperament nijak nesouvisí s tím, kolikáté v pořadí se štěně narodí.

No a ty rozdíly jsou znatelné už u chovatele... Už v prvních týdnech života poznáte, které štěně bude průbojnější, které se bude držet zpátky, které bude submisivnější, které bude "vzteklejší", které bude spíš samostatná jednotka a které bude mamánek, mazel...Uvidíte, že některé štěně si radši někde samo v povzdálí kouše hračku, zatímco jiné jde neustále po sourozencích...Když s těmi štěňaty trávíte hodně času, tak ty rozdíly opravdu vidět jsou. Otázkou je, jestli to tak potom zůstane, nebo se to ještě trochu změní, roli bude určitě hrát i to, jak se s tím bude pracovat dál. Ale osobně si myslím, že takový ten základ zůstane.

Ale když si člověk pak doveze jedno štěně, tak tam není s čím porovnávat . Ale když si pak vzpomenete na předchozí psy, coby štěňata, nebo na štěňata z rodiny, od známých, tak zase ty rozdíly vidět jsou.

15.3.2022 08:57
aluska

XXX.XXX.197.205

u jezevčíků se traduje, že nejostřejší jsou drsňáci ( nejvíc se používají v myslivosti ), pak hlaďáci a nejmíň ostří by měli být dlouhosrstí. Ale i u těch drsňáků jsou výjimky, kteří nepracují v lese. Jinak o posledním štěněti z vrhu jsem nic takového neslyšela.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.3.2022 09:00

Tak já teda mám vždycky velký psy a žádný akčňáky, takže i štěněcí ďáblové se časem...věkem...dostanou do fáze "klidný domácí povaleč".
Myslím, že hodně záleží i na plemeni.....

15.3.2022 10:04
Mí

XXX.XXX.100.102

V každém vrhu se většinou vyskytnou jak odvážná,tak taková ta klidnější štěňata.Pozná se to brzy. U syna mají fenku staf. bulteriera, je to odchov kamarádky ( s PP) a fenka byla od malička submisivní,znala jsem celý vrh od narození a je taková i teď v dospělosti.Ostatní štěňata se prala a ona když už byl moc velký šrumec raději někam zmizela.

16.3.2022 21:34
Dudlik

XXX.XXX.176.44

Temperament se pozoruje uz u maleho stenatka. Podle toho take hodne lidi vybira. Rozhodne to ale neni tak, ze posledni z vrhu je nejaktivnejsi.
Treba moje teta si poridila pred 3 lety bostonskeho teriera, posledni stenatko z vrhu, nikdo ho nechtel, protoze se hrozne balo. To mu zustalo az do ted. Nikdo si ho nemuze pohladit, priserne se boji vseho, co vidi ( podle me za to muze ale i pozdni socializace ). To co chci rict je, ze vzdy se vybira podle povahy stenatka, ktera vetsinou zustava pejskovi navzdy.

17.3.2022 10:27
Zoia

XXX.XXX.209.82

Mně k tomu ještě napadá, že ten temperament pozná hlavně chovatel, protože ta štěňata vidí pořád. Budoucí zájemce, co jde na návštěvu, může poznat houby, protože ice možná vidí, že jedno štěně je "hodné" a hezky klidné ale může to být kvůli tomu, že předtím hodinu řádilo jak o život, zatímco ta nyní "živá"mohla hodinu před víc odpočívat. Takže bych ohledně temperamentu spíš dala na to, co mi říká chovatel, než na to, co třeba aktuálně sama při té návštěvě pozoruji.

18.3.2022 15:00
juhaj

XXX.XXX.164.121

No, už tomu poznávání moc nevěřím. První náš pes. U chovatele taková knedla, proto jsme si ho brali. Jo, vůbec. První pes a fakt problém s jeho temperamentem a obrovským sebevědomím.
To samé poslední fena. Vybrala jsem si jí ve 4 týdnech, necelých. To se moc poznat nedalo.
Když jsme pro ní dojeli, tak nás chovatel upozornil, že je hodně bázlivá a bojácná, bohužel. Taky jo, všechna zbylá štěňata se na nás vrhla, ona utekla do boudičky se schovat. Ve mě hrklo, chtěla jsem cvičit a teď, bázlivka.
Bázlivá byla přesně 3/4 cesty domů, to seděla jak zařezaná. Pak se osmělila a z auta jsme vypustili drzého, sebevědomého a nelekavého draka kříženého s piraňou.
Takže, vůbec bych se nespoléhala, jak se pes jeví u chovatelé. V jiném prostředí to může být úplný opak!

18.3.2022 16:22

Souhlasím s juhaj.Ještě když jsem si brala štěně v těch 4 měsísích,tak tam už se ta povaha projevila,ale v 8 týdnech moc ne.
Zrovna tento poslední pes,měl to být klidný pes.Když jsme si pro něj přijeli i byl,skoro to vypadalo,že ani neumí chodit,spíš kam ho dám,tam ho najdu.No opak je pravdou.Lítací,skákací,kousací poděs,k neutahání.Je mu už přes 2 roky a hryzat,lítat,prát se,přetahovat,to je jeho. K neutahání.Sice poslechne,že teď si zrovna hrát nebudeme,ale neustále nás sleduje,jestli ještě pracujeme nebo už může přiletět s kroužkem.
Předchozí fena zase byl takový malý ďáblík,neustále se prala se sourozenci,chvíli je nenechala v klidu a u nás z ní najednou mazel a pohodář a o velké hraní ani moc nestále.A mohla bych pokračovat dál.

18.3.2022 16:38

"Když jsme si pro něj přijeli i byl,skoro to vypadalo,že ani neumí chodit,spíš kam ho dám,tam ho najdu.No opak je pravdou.Lítací,skákací,kousací poděs,k neutahání.Je mu už přes 2 roky a hryzat,lítat,prát se,přetahovat,to je jeho. K neutahání.Sice poslechne,že teď si zrovna hrát nebudeme,ale neustále nás sleduje,jestli ještě pracujeme nebo už může přiletět s kroužkem."

mladých HW nějak tak podobně
a to jsem ke štěňatům jezdila od jejich 14ti dnů jeden každý týden

18.3.2022 16:58

Kdyz on neni chovatel jako chovatel
Jsou chovatele, co nepoznaji nic.
A pak ti, co jo - a nepletou se

Nechci v tomhle generalizovat, nevim, jak je to treba u spolecenskych, ale u pracovnich plemen se fakt zkuseny - rozumej zen, co cvici s xy psu - nesplete.

Par let to s udivem sleduji jiz na nekolikate generaci...

18.3.2022 17:03

Já měla štěkanátka vybraného a dvakrát se za ním byla podívat.Většinou se tam všichni tak nějak šmrdolili ve skupině.Ovšem v den D, kdy jsem jej měla brát domů, lítal havanés mého srdce v houfu a měl mě úplně kdesi.Ale přišlo se na mne podívat úplně jiné štěně,jeho brácha.No a víte jak se říká,že by si člověk měl vzít to štěně,co příde jako první...Přiznám se,že na toho bobka občas myslím,kde je mu asi konec,přestože Fido je moje psí láska. A Fidovi to lítání ve skupině zůstalo,nic nemá rád víc, než pořádnou partu fenek,se kterou může běhat a vymýšlet kraviny.

19.3.2022 06:44
Mí

XXX.XXX.237.184

Vybrala jsem si fenku mopse, která ke mně přišla a už se od mě nehla.Byla celý život úžasná...a hlavně zdravá.

19.3.2022 08:39

já se zamilovala do fotky štěňátka se vzpurným pohledem v postoji Napoleona
Když jsme si pro štěně přijeli (měla jsem na výběr ze dvou psů), vylezl mi tenhle Napoleon do klína, vyšplhal se do náruče a zakousl se mi do ucha
Tomu se říká láska na první zákus

19.3.2022 09:36

Já si vybrala podle fotky fenu čuvače.Krásnou,velkou robustní.Když jsme pro ni přijeli byly tam 3 fenky.Ta, co se mně líbila, k nám vůbec nešla,ta druhá tak aby se neřeklo a ta třetí nejmenší si hned vlezla do klína syna,který byl s námi a už se od něj nehnula.Tak jsme si ji odvezli.Nebyla to sice výstavní fena ani do chovu,ale byl z ní ten nejlepší pastevec,co jsme kdy měli.Skoro nic jsem ji nemusela učit.Uměla zahnat kozy,otočit je,zastavit,ale i pochytat králíky když utekli a když utekli až na zahradu,která není oplocená,vyčuchala je zahnala na dvůr.Uměla chytit kachnu kterou jsme ji ukázali,byla skvělý parťák kluků,chodila s nimi běhat.Byla i výborný hlídač.

Přidejte reakci

Přidat smajlík