První štěňátko - rodinný harmonogram

Jezevčík hladkosrstý
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jezefčííík

14.3.2022 17:49
Jezefčííík

XXX.XXX.212.18

Dobrý den,
pořídili jsme si ve čtvrtek štěňátko jezevčíka, kterého jsme si moc přáli, ale bohužel jsem vnitřně v takové tenzi, že mi to dělá problém a prostě já nejsem já. Naše holčička se narodila 9.1., takže míří k 9 týdnům. Od čvrtku tedy řeším pouze jen ji, celý dům je překopaný a já si připadám jako když jsem si přivezla z porodnice dceru..kdy jsem o mnohém pochybovala, nevěděla si rady, moc si přála abych to dělala správně a nebyla vlastně schopna ničeho jiného, jen jsem přemýšlela co během dne dál. A teď to zažívám se psem...Bohužel mi to bere i radost a mám pocit, že převažují chmury.

Další otázkou, která byla sice již mnohokrát řešena, ale asi jsem prostě natvrdlá...je možno získat nějaký harmonogram kdy začít s osamostatňováním, kolik toho času o samotě přidávat den po dni a kdy s tím začít..Musím chodit do práce, ale od čtvrtka do neděle jsem si ní byla komplet doma, dnes jsem požádala o pomoc rodiče, kteří bydlí kousek a jsou v důchodu, na zítra si naplánovala HO, středu mi pomohou opět vykrýt rodiče, čtvrtek a pátek budu doma již velmi brzo( okolo 11, při odchodu okolo 7:30)- mám i tak požádat rodiče o pomoc? Pracuji jako úředník, takže finální verze bude taková, že tady bude od půl osmé do 11, pak 3/4 hodiny se mnou a opět od 3/4 na dvanáct do tří sólo( přičemž dcera má školu do dvou, takže vyběhnout na zahrádku budou stíhat, než dcera vyrazí za koníčky. Sama tuším, že se trochu ptám jako blbec, ale prosím pokuste se mi poradit a pokud nechcete, tak nekomentujte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.3.2022 17:59

Možná by Vám pomohlo absolvování tohoto kurzu?

https://www.psichologie.cz/kurzy/moje-prvni-stene/

Tohle si můžete poslechnout: https://www.pejskarium.cz/stene-v-dome-jakub-slavik/ A nejnovější epizoda je přímo o jezevčících. :-)

K nácviku samoty si tady vyhledejte příspěvky Xerxové, opakovaně tu o tom pěkně psala.

14.3.2022 19:21

tak ještě jednou - nakrmte štěně, vyběhejte štěně venku, vyvenčete, poperte se, nechte se pokousat a když máte pocit, že je na čase, kdy usne, tak mu na pelíšek položte nějakou tu ňamku, rozlučte se standardní větou, kterou nebudete měnit (něco ve stylu : hezky, hlídej... nebo budeš doma... nebo ahoj, přijdu hned...) a normálně odejděte. Ne na minutu, ne za dveře. Ale oblíkněte se, obujte se, zamkněte a vypadněte alespoň na půl hodiny. Nedělejte si scény ani v duchu - prostě se to naučit musí. My jsme ve věku předůchodovém ruku v ruce chodili půlhodiny ve vichřici hned druhý den po příchodu štěníka. Ani vichřice nám nezměnila plány...

Po příchodu domů bafněte štěně a vyneste ven čůrat... Cestou mu můžete špitat do ouška, jak bylo šikovné. Posbírám pak věci, co se nějakým kouzlem přemístily, nekomentuju případnou loužičku... A to dělám každý den. Pokud vydrží půl hodinu, vydrží i dvě tři...

Štěně již druhý týden doma zvládalo tři hodiny bez nehody, 4 už byly s louží... Návrat v jedenáct bych neřešila - a pomoc rodičů si schovala na dobu nouze a nebo na čas, kdy už to psík bude dobře umět a neudělá z něj neustálá přítomnost nějakého "dozoru" závisláka.

Pokud se psovi věnujete rozumně v čase, kdy jste doma, klidně půlku dne prospí. A pokud máte možnost poledního venčení, tak se bude mít přímo parádně...

14.3.2022 19:45
aluska

XXX.XXX.168.15

Přesně před rokem jsem přivezla svého jezevčíka. Sice do smečky dalších tří jezevců, ale mám to štěstí, že si můžu klidně první 2 měsíce brát štěnda do kanclu. Takže den trávil se mnou, ale odpo, když jsme dorazili za ostatníma domů, tak si pořádili po zahradě a pak jsem mrňouse šoupla do ložnice, na zemi měl polštář na hajání, nic tam nemohl zničit, zavřela jsem dveře a odešla se staršíma třeba na 1,5 hodiny ven. On se vyspinkal a zase řádil s ostatníma. Od 4 měsíců už s nima zůstal doma, s tím, že jsem v poledne přijela vzít je na hoďku na zahradu a zase mazala do práce

14.3.2022 19:49

Perfektní manuál!

14.3.2022 20:35
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Ono to že začátku s tím štěnětem je jako s miminkem. Já taky prvních pár dnů nic jiného nedělala, ale zachvíli a určitě mnohem dřív než u dítěte, se zžijete a bude to už i docela rutina. Jen člověk je z toho ze začátku ze všeho vykulenej. Já si třeba pořídila knihu "výchova štěněte den po dni", ne že bych se tím řídila do puntíku, ale člověk si trochu udělá přehled o tom, co s tím štěnětem celý den dělat. Co je třeba taky hodně důležité krom přivykání na trochu té samoty, socializace, to jest chodit ven a navyknout na ruch v ulicích. Xerxová má teď taky nové štěně a ta to tedy umí moc hezky popisovat, co a jak s tím štěnětem dělat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík