MíšaMB

XXX.XXX.15.230
Dobrý den,
Potřebovala bych poradit ohledně našeho půlročního pejska .Bydlíme v panelovém bytě a řešíme to aby pejsek byl klidnější když je doma sám. Manžel jezdí v 8h do práce ale vrací se na oběd mezi 12h -13h domů a pak přijedu já v 15h. Dělali jsme to takhle od začátku i kvůli venčení. Ze začátku bylo pár stížností od sousedů že pejsek vyje, štěká ale vysvětlili jsme že to je stěně a musí se to naučit. Dlouho nikdo nic neřekl naopak nám sousedi říkali že jen občas pejska slyší. Jenže jsme teď měli oba dva s manželem covid a byli tři týdny bohužel doma a tím se to asi zase vše zhoršilo. Začli jsme chodit do práce a včera si mě odchytil domovník a řekl mi ať stím něco začneme dělat nebo ať ho dáme pryč že si lidé stěžují ( konkrétně si stěžuji jenom 3 lidé staršího věku.Z jejích úst padali slova, že by nejradši otrávili a že zvířata nemají co v paneláku dělat. Bydlíme v přízemním bytě a bohužel oni chodi kolem dveří.Rozhodli jsme se , že dáme kameru do bytu aby jsme viděli jak se náš pejsek chová když doma nejsme. Prý vyje 8h v kuse jak nám bylo zmíněno což nechápu když manžel jezdí na oběd domu a je tam přes hodinu a za 2h přijedu domů já nebo jestli odbíhá ke dveřím že ho tam někdo něco dráždí,to nevime.Chtěla bych poradit i jestli ho třeba nenechávat už od 8h a přijet až v 15h doma už nic neudělá je hodný nic nerozkouše, a necháme mu vice prostoru kde by měl větší klid.Přeji si aby pejsek nestrádal a byl v klidu a vyjít s těmito lidmi v klidu.Po po včerejšku jsem zmatená a je mi z toho uzko a každá rada pro nás je cenná.
Mockrát děkuji za odpověď Míša
Uživatel s deaktivovaným účtem

Utábořte psíka od dveří co nejdál, dejte kameru se zvukem, můžete na něj koukat a i mu telefonovat :-)
Běžné věci jako unavit před odchodem atp. jsou jasné. Učit na samotu. Později můžete zkusit naučit: pes slyší lidi = jde na své místo.
Dělávala jsem to tak, že hned od prvního dne jsem nechávala štěně doma samotné.Ne hned dlouhou dobu,ale hodinu a pak postupně.Před odchodem jsem dala hračky,celou mrkev a něco na kousání,ted jsou k dostání různé hlavolamy pro psy,tak to dávat když je sám doma,jinak schovat, ať je mu to vzácné.Nakonec se vždy pes na můj odchod těšil.Hlavně kolem toho nedělat žádné ciráty.Za celých padesát let se psy jsem neměla s žádným problém. Ani pinčová neštěkala když byla sama. Doporučuje se nechat hrát radio,TV.Taky si ověřte, jestli mají sousedi pravdu,jestli psa schválně někdo nedráždí.V přízemí je to těžší,je tam rušno,tak naučit psa nereagovat, mít nějaký povel specielně na zvuky z chodby a odměňovat když si jich nebude všímat a jak radí Megi...nejlépe když zalehne na misto.
Škoda že jste nevyužíli tu kovidovou dobu k tréningu. Určitě pořiďte kameru,jsou i takové,kdy můžete ovládat psa hlasem.Preji ať se vám to brzy povede.
Naši psi teda doporučením sdělovaným skrze kameru nevěnovali pozornost, ale i tak je to dobrý nápad. Budete vědět, co se tam celý den děje, a podle toho budete moct přizpůsobit strategii.
Jinak teda myslím moc nezáleží na tom, jestli tam štěká a vyje 8 hodin, nebo jen dvě. Ono dvě hodiny v tom jsou taky peklo, takže to řešit budete muset. Krom sousedů vám předpokládám jde i o komfort psa, který se tam trápí.
Můžete udělat, co tu padlo, ubytovat psa dál o domovních dveří, pustit mu televizi/rádio, ale hlavně budeme muset nacvičit tu samotu zase od začátku. Dost lidí doporučuje nedělat žádné vítací a opouštěcí ceremoniály, ale mně se jeden osvědčil - papírová krabičku s piškotama - kusem sýra atp. Připravím si ji třeba 10 minut dopředu a dám ji někam, kde ji pes vidí, on se pak těší, kdy konečně vypadneme, aby se k ní dostal :-). Při jiné příležitosti ji nedostává, takže má náš odchod spojený s něčím extra pozitivním a funguje to překvapivě dobře.